Follow Us @soratemplates

20/06/2019

Rahsia Adik-Beradik Jadi BFF

June 20, 2019 0 Komen


Pagi ni breakfast bersama colleague yang sebaya adik-adik saya. Lelaki. Sambil makan kuah kacang cecah roti macam-macam topik yang kami sembang. Pagi ni memang saya bawak sebantal roti nak ajak sesapa yang tak puasa breakfast sama. Banyak topik yang kami sembangkan, cleaner ofis, parenting, family bonding dan adik-beradik. Dan tetiba dia ada 1 soalan. Soalan yang memang tak pernah orang tanya pun sebelum ni. 

Kak, apa rahsia nak rapat dengan adik-beradik?

Hurm... tetiba terfikir pulak saya, takde rahsia apa pun cuma amalan keluarga kami, kami suka makan. Nak makan mesti makan sama-sama. Selagi takde yang available selagi tu lah tak makan. Takdenya nak masak sendiri, makan sendiri. Atau sesapa yang dah siap masak tu jerit, lauk dah masak tu, sapa nak makan boleh ambik sendiri. it's a big NO!! Memang itu bukan amalan famili kami.

Dan bila difikirkan lagi. Rahsianya masa makan tu lah masa yang paling sesuai untuk #familybonding. Semakin banyak kita makan, semakin lama dan banyak topik yang kita nak sembang. Dan semakin kerap kita makan bersama, semakin rapatlah kita. Itu jer kot rahsianya. Takde pulak amalan lain.

Mak saya pun jenis yang suka masak pastu akan panggil semua anak yang tak duduk sama untuk makan sama di umah famili. Salunya memang umah mak bapak jadi port kami untuk makan-makan. Kadang-kadang lepak umah adik, umah saya pastu potluck bawak makanan. 

Kalau malas masak, kami akan makan di luar. Tapi selalunya bapak saya lebih suka anak-anaknya masak sendiri. Masa memasak pun boleh jugak merapatkan hubungan adik-beradik. Yelah sambil membawang dan 'membawang'. Memang riuh dapur. Nasib rumah mak memang dapurnya luas. Sesuai sangat 5 orang anak perempuan berkumpul di dapur serentak. Kekadang bapak pun join sekali membawang dan 'membawang' dengan anak-anak perempuannya. Kah kah!

Kami ada 6 orang adik beradik, 5 prempuan seorang je lelaki. Yang lelaki ni memang agak pendiam tapi kalau nak mintak tolong memang takde masalah. Selalunya memang dia akan jadi driver lah. Akak-akak memang sejenis yang malas driving. So kalo nak ke mana-mana kalu abang ipar dia takde, memang dialah yang diangkut sekali. Janji belanja dia makan je.

Lagi?? Lain-lain takde pulak rahsianya. Makan je lah rahsianya kot. Haha! Korang pulak camne? Apa rahsia untuk #familybonding korang??

18/06/2019

Supermom Mode Activated

June 18, 2019 2 Komen
Hai! 14 Syawal dan Selamat hari raya!! Mode hari raya masih di mana-mana tapi yang penting sekarang mode SUPERMOM saya dah activated. Baru jer balik hantar Ayah Iman di airport. Back to routine, PJJ. Ayah pun balik ke sarang mencari rezeki.

Lama tak update kan? Hahaha. Malasnya nak update bila bercuti. Kat ofis jugak best menaip. Saya baru jer masuk opis semalam. Hihihi. Memang gak lama jugak la bercuti. Dari cuti gawai bersambung ke raya. Ayah malam raya baru balik so dia cuti lama lah lepas raya. So wajib jugaklah si Ibu follow cuti Ayah kan? Sepatutnya Ayah Iman balik hari Ahad ri tu so semalam sepatutnya 2-2 dah masuk keja balik tapi Ayah extend pulak cuti sampai hari ni. Hehehe.

Apapun, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin dari Kakmim sekeluarga. Syukur raya tahun ni disambut sederhana, #sempurnaseadanya.

Famili korang tema apa tahun ni? Kami baby blue warna pilihan si Ayah. Kikiki.