Follow Us @soratemplates

31/10/2020

Happy Birthday Puteri Sulung Ibu

October 31, 2020 5 Komen

Entri terlewat. Sibuk sangat kat umah tak terpublish pulak entri ni.

Gambar keluar dari OT

30 Oktober 2009 - 11 tahun yang lalu lahirlah puteri sulung Kakmim yang diberi nama Iman Madihah. Alhamdulillah. 

Dah lah 1st time nak merasa pengalaman bersalin terus diuji terpaksa melahirkan dengan cara pembedahan. Masa tu frustated sangat. Kenapa? Ye lah kalau dah ceaser means anak limited 3 orang je lah berdasarkan pengalaman saudara dan kawan-kawan.

Alhamdulillah sekarang 4 cahaya mata dah. Adik-adik semuanya selamat dilahirkan dengan normal. Cuma yang sangkutnya sorang jer lah puteri. 

Tak kisahlah, amanah tetap amanah. Bukan senang nak mendidik anak zaman 4IR ni. Hmm..

Gambar masa darjah 1, 2016

Gambar terkini, darjah 5, 2020







 

27/10/2020

Bermulalah Sesi 'Online Class'

October 27, 2020 6 Komen


Esok nak start online class dah! 

Pulun habiskan amali hari ni sebab ada yang takde PC or laptop di rumah. Sebelum tu kita share dulu free theme untuk Google Slides or Microsoft Powerpoint kat diorang. 

Boleh search di www.slidesgo.com k!!

#notakakmim: semoga kami dilindungi dari wabak C-19 ni

26/10/2020

Dia Mengganas Lagi

October 26, 2020 6 Komen

Allahu! Masuk ofis bukak Telegram dapat perkhabaran sahabat kami di Semporna, Sabah telah disahkan positif Covid-19. Suami isteri pulak tu. Dah la orang Semenanjung, tinggal bertiga je dengan anak sorang di sana. Ya Allah, ya Allah... macam mana nasib anaknya. Risau pulak nasib si anak yang baru 4-5 tahun gitu so Kakmim bukak FB beliau, fuh, nasib baiklah rupa-rupanya maknya ada di sana. Semoga anak dan maknya sentiasa negatif dan takkan dijangkiti dari mereka berdua. 

Kes di Sarawak semalam.

Trend di Kuching pulak semakin menaik 2-3 hari ni. Seram.. seram! Semalam dah 15 kes sahaja di Kuching dengan kluster baharu. Ada tempat dah dibuat ACD untuk buat saringan semua kontrak rapat. Ada lagi yang belum habis disiasat lagi. Sebuah sekolah lagi ditutup minggu ni. Minggu lepas sekolah rendah, minggu ni sekolah menengah. Doakan yang kes positif di sekolah minggu lepas tak menjangkiti guru-guru dan pelajar yang lain. Risau bila dah melibatkan sekolah ni.Macam kat Seremban, berapa orang pelajar sekolah menengah yang positif.

Tapi kan abang dan kakak sekolah hari ni sebab si kakak ada ujian PKL (Pentaksiran Kompetensi Literasi). Esok tak sekolah lah kot. Rasanya bulan Oktober ni lah paling banyak rekod 0 diorang 2 beradik ni. Bukan apa, sekolah tu murid dah lah ramai, kita tak tau perjalanan parents mereka. Tu yang buat perasaan was-was. Sekarang ni tak dapat dah nak percaya sesiapa. Agaknya kalau semua buat swap test entah-entah ramai sebenarnya yang dah positif sebab trend sekarang memang takde simptom.

Sekarang dah jadi macam PKP hari tu dah. Setiap petang menunggu dengan penuh debaran statistik terkini kes positif di Sarawak dan juga Malaysia. Semoga cepat-cepatlah putus rantaian Covid-19 ni. Dah dekat nak setahun dah kita hidup dibelenggu Covid-19.











23/10/2020

Milo Crepe Montok & Gebu Tersedap di Kuching

October 23, 2020 2 Komen

Ehem! Tajuk biar gempaq! Jangan kecam ya ampun. Orang Kuching tak baca blog Kakmim ni, biarlah. Kah kah. Milo Crepe ni memang favourite Kakmim.

Er, korang pernah makan bendalah Milo Crepe ni tak? Adoi, time macam ni la teringin. Makan time chill ni memang sedap.

Kakmim ada cerewet sikit bab Milo Crepe ni atau kod rahsianya MC. Hahaha. Kakmim cuma makan yang BFF Kakmim buat jer. Pernah jugak try beli dengan baker yang lain, memang tak setanding MC yang BFF Kakmim buat. Tengoklah milonya memang melimpah ruah! Ini barulah Milo Crepe. Yang pernah Kakmim order dari baker lain, fresh cream jer banyak, milonya seciput jer. Memang sedih kemurungan mengenangkannya.

Selain MC ni satu lagi signature BFF Kakmim yang selalu sold out tak sampai 10 minit kalau dia open order ialah Durian Crepe. Pun sama, durian banyak daripada fresh cream, sebab tu menjadi kegilaan netizen. Hahaha. 

Tapi malangnya Kakmim tak makan Durian Crepe. Kakmim cuma setia dengan si MC akak Milo Crepe ni. Hihihihi.

Montok dan gebu kan? Manalah tak geram.


22/10/2020

Misi Pick & Pay Birthday Man

October 22, 2020 6 Komen

Lepas breakfast misi seterusnya ialah mencari hadiah si birthday man. Si dia cakap kita pergi Aeon Mall jer. Baiklah layann jer.

Nak mendating lagi kononnya tapi macam tak best sebab #theIMANs takde. Tak complete rasanya makan berdua je. Kita makan takoyaki jerlah. Simple je laki bini ni πŸ˜‚πŸ˜‚

Inilah dia my birthday man. Macam biasa kek kena share minggu depan dengan si #anakno1. Kah kah. Nasiblah badan. Si ibu share dengan si bongsu, si ayah share dengan si sulung.

Ini jer yang dia pilih. Wallet dan sling bag untuk pegi keja. Iols okay jer. Nanti kalo jumpa outlet leather kita pilih-pilih wallet lagi k. Nak menshoppee tak best bab nak bagi hadiah ni sebab tak boleh nak ramas² atau pegang². Hihihi.

Itu jer lah cerita untuk 22 Oktober 2020. Sekian. 


 

Sarapan Ala Pantai Timur Di Kuching

October 22, 2020 4 Komen

Di pagi hari lahirnya dia cakap nak breakfast nasik. Nasib baiklah, kalau tak, selalunya mesti mee kolok. Kita tukar selera hari ni. Yahooo!

Oleh itu di pagi hari lahirnya kita sarapan ala pantai timur. Nasik dagang untuk dia, nasik kerabu untuk saya.


Dia cakap dia pernah makan kat sini, saya jer yang baru pertama kali. Kedainya biasa jer la takde pun deco ala pantai timur ataupun hipster.

Di mana? Ya, di sini Dapo Cafe, area Satok.


Ini nasi kerabu ayam percik yang saya order. Sejujurnya biasa jer lah, ada lagi nasi kerabu yang lebih sedap. Yes, taste sayalah ye. Tak taulah orang lain. Saya kurang suka yang ni sebab banyak sangat kobis. Dah tak rasa daun yang lain.

Ayam percik pun biasa je. Saya bagi nasi kerabu ayam percik ni 3/5 je.

Last but not least, di hari lahirnya kami bertemakan hijau. Yeah, hidup PAS! Eh, tiber.




SCR Signature Dishes

October 22, 2020 6 Komen



Korang ada favourite family restaurant tak? Asal keluar je, makan kat situ. Asal lapar je pergi situ.

Kalau kat Kuching ni, rasanya namanya Singapore Chicken Rice atau nama glamernya SCR, memang tak perlu diperkenalkan lagi kot. Rasanya semua orang dah tau dan pernah makan di SCR.

Kalau kami, tengah jalan-jalan, kalau lapar nasik jer mesti masuk SCR. Ataupun kalau rasa nak makan nasik ayam SCR memang akan pergi ke Plaza Merdeka, sebab situ jer yang paling selesa setakat ni. Dan menu yang diorder mestilah nasik ayam dah nama restaurant pun Singapore Chicken Rice.

Tapi asal-usul SCR ni taktaulah kenapa ada letak Singapore tu. Cuma saya rasa SCR ni lebih kepada masakan yang ala chinese style sebab tu letak Singapore kot.

Kami kalau makan kat sini mesti order 2 jenis ayam, roasted dan steam. Famili kami ada 2 team, ayah dengan roasted dan ibu pulak steam. Anak-anak pun macam tu jugak ada team ayah, ada team ibu. Fairlah kan? Haha

Menu wajib order jugak ialah tauge ikan masin dan Kueh Tiaw Cantonese. Dulunya favourite ibu sorang sekarang si kakak pun dah pandai order menu tu jugak. 


Alamak, lapar pulak wei tengok gambo ni. Letak kicap cuka yang ada cili potong tu kompom lagi sedap. Orang Serawak panggil kicap tu, ‘kicap cabik potong’. Selalu kalau tempat mkn seafood mmg dah ready kicap cabik potong ni.

Er. Cabik tu cili. Cili tu cabik. Harap maklong.

Korang pulak macam mana? Kalau bawak famili jenjalan selalu makan kat mana? SCR ni antara favourite tempat makan kami di Kuching ni. Lagi satu Sushi King. Kalau mee kolok, Sepinang Sari. Layankan ajerlah dah anak-anak suka. Yang penting perut kenyang suka hati. Hihihihi.






21/10/2020

Hari Ini Flight ke Hongkong!!!

October 21, 2020 6 Komen

Adalah dimaklumkan bahawa flight ke Hongkong hari ni adalah dibatalkan! Berani ke nak ke Hong Kong then ke Guang Zhou di saat pandemik macam ni? Kah Kah! Kita gelak jer ramai-ramai.


Itulah orang kata, kita hanya merancang. Berangan tu tak salah, free jer kan? Sepatutnya semalam dah kena ke KL then hari ni saya dan 5 orang GF fly ke Hongkong untuk me-time!! Tapi.. tapi... hahaha... hanya mampu gelak jer.

Perancangannya dari tahun lepas lagi dah on. Sebelum ni kan PJJ dengan suami so bila dia dah tranfer balik ke sini mintak izin dia lah untuk me-time dengan kengkawan. Bos dah approve dah, tiket KL-Hongkong dan Guang Zhou-KL pun dah ada. Nasib baik tiket Kch-KL-Kch tak beli lagi.

Perancangan ekonomi pun memang baik punya. Siap main kutu lagi 2 bulan untuk tambah saving ke Hongkong & China ni. Tapi... hihihi.

Hikmahnya.. tahun 2020 dapatlah celebrate birthday Encik Suami, kalau jadi tadi kan dah kena delay kan? Iols okay jer, memang takde perasaan dah pun nak ke Hongkong or China ni. Seram weii! 

#notakakmim: Esok kiter cuti bawak boifren pilih hadiah birthday.. kikiki

Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya

October 21, 2020 13 Komen

Lama dah tak bersosial dengan warga blogger seantero alam. Hari ni macam ada mood jer nak join segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger yang lain. Actually blog Misya ni Kakmim pun baru jumpa sekejap tadi selepas blogreading di blog Dunia Sebenar Syida. Memang sesuai sangatlah nak join kan sebab baru jer jadi follower dia yang ke-2269. So mari kita teruskan.

 1. Wajib follow my blog www.aimisyahirah.com - Done! Kakmim follower ke-2269. Hihihi.


2. Wajib follow my instagram @marvelousmisya dan @ftimber_putrajaya - Done! Kakmim dah follow tau, nak follow balik, silakan search @mfaizura 

3. Copy dan paste banner di atas dalam entry anda bertajuk 
"Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya". - Ini pun done!!

4. Extra syarat dari Misya - berkaitan no 10.

Baiklah, 10 ye. Ada apa dengan 10 bagi Kakmim.



Kenapa no 10 special buat Kakmim? Bulan 10 ni lah Kakmim dengan rasminya telah mendapat gelaran keramat seorang IBU. Yes, anak sulung Kakmim telah dilahirkan secara ceaserean pada 30 Oktober 2009, iaitu 11 tahun yang lalu. Minggu depan genaplah 11 tahun perut Kakmim telah dibelah 7 lapisan. Ouch, ngilu pulak rasanya.

Dan kerana anak sulung inilah Kakmim mencurah semua rasa di sini. Sepatutnya EDD Kakmim ialah pada bulan 11 tapi oleh kerana si kakak ni dulu breech, maka Kakmim terpaksa dijadualkan bersalin awal secara ceaserean. Sepanjang tempoh nak 'dibelah' perut semuanya Kakmim dah coretkan di SINI.

Dan kerana anak sulung yang dilahirkan pada bulan 10 inilah muncul akronim IMAN bagi keempat-empat anak Kakmim. Semuanya tak dirancang tapi memandangkan yang sulungnya IMAN (Iman Madihah Abdul Nizam) maka yang lain pun terIMAN jugak. Sebab tu suka guna hashtag #theIMANs

Kenapa 10 ni special? Kerana bulan 10 juga bulan kelahiran Encik Suami, which is birthdaynya ialah esok, 22 Oktober. Masa tahun 2009 dulu, seminggu selepas birthday Encik Suami barulah 'special gift' dia keluar. Syukur sangat.

Pendek kata, bulan 10 ni memang banyak throw back lah. Suka cerita dengan #theIMANs kisah-kisah semasa mengandungkan mereka dan cerita di sebalik kelahiran mereka. Benarlah setiap anak punya 1001 cerita, 1001 pengalaman.

Harap-harap sharing mengenai no 10 ni menepati syarat dari blogger Misya ye. Salam kenal ya, Misya. Bagi yang baru pertama kali membaca blog Kakmim ni juga salam kenal dari Kakmim di Bumi Kenyalang. Jenguk-jenguklah selalu Kakmim di sini. Walaupun Sarawak jauh di seberang Laut Cina Selatan tapi di alam blog kita bertemu jua.

So kengkawan yang lain yang nak join segmen by Misya ni bolehlah join di http://www.aimisyahirah.com/2020/10/segmen-10-blogger-terpantas-by-misya.html ye.



Wordless Wednesday

October 21, 2020 8 Komen


Nasib baik ada sangkut anak perempuan seorang. Syukur daripada takde langsung anak perempuan. Sekarang dah 11 tahun, alhamdulillah zuriat pertamaku.

20/10/2020

Faith Fleur Hair Serum

October 20, 2020 7 Komen

Yuhu!! Korang pernah pakai serum rambut tak? Kakmim baru nak cuba ni. Kebetulan ada staf di ofis yang jadi agen Faith Fleur, kita try jer lah. Ye lah bila usia dah nak masuk 4 series ni macam-macam serum pulak rasa nak cuba. Sebelum ni serum muka, ni rambut pulak. Alamak, kantoilah pulak. Kah kah!



Serum rambut ni bagus untuk membantu rambut agar terus terhidrat, tidak rosak, lembut, mudah diurus, kekal lebat, melebatkan rambut dan yang paling penting memiliki rambut yang kuat. Bila usia semakin bertambah of course jugak rambut semakin berkurang malah uban pun mula tumbuh melata. Opps! So usahanya kita try serum untuk rambut.

Faith Fleur Hair Serum 


Serum ini mulai diperkenalkan di pasaran Malaysia pada tahun 2017. Kelebihan yang terdapat pada serum anti-frizz keluaran Citymary ini adalah ianya dapat mengurangkan masalah keguguran rambut, membaikpulih kerosakan, mencegah kelemumur atau ‘flakey’ pada kulit kepala. Ianya juga berfungsi untuk mengelakkan masalah rambut kering dan menggalakkan kadar penumbuhan rambut baru. 

Bukan sahaja itu, serum ini juga mampu untuk memberi kelembutan pada rambut serta memberi kilauan sepanjang masa agar rambut anda kelihatan segar dan bermaya. 

Ini bukan Kakmim cakap, Kakmim Google jer kat sini. Faith Fleur ni antara top 3 ranking terbaik di Malaysia. Tak tau pulak macam mana dia menentukan kedudukan ranking ni.

Korang pernah ke pakai serum rambut ni? Berapa lama baru nampak keberkesanannya? Ok ke tak ok serum Faith Fleur ni? Kalau ada pengalaman tu, meh la share dengan Kakmim.

#notakakmim: Ini bukan iklan berbayar k.. hihihi

19/10/2020

Set Rim Pilihan Ialah..

October 19, 2020 8 Komen


Setelah puas meriki dari 1 kedai ke 1 kedai akhirnya kami telah decide untuk menerima offer dari tauke yang 1st sekali Encik Husband riki sebaik sahaja kes tayar sekali dengan rim keretanya hilang pada hari Khamis lepas.

Cabaran terbesar kami ialah tayar kereta Hankook tu belum banyak ada kedai yang supply dan juga saiz tayar 15 tu juga menyebabkan tayar tersebut agak rare. Bak kata tauke yang kami riki, belum banyak kereta yang pakai saiz tu. Bezza dan Myvi baru jer pakai saiz tu. Baiklah..

Cabaran lain pulak ialah memang susah nak beli 1 rim sahaja. So kena jugak tukar 1 set rim. Kalau nak beli set original untuk Bezza di pusat servis Perodua, harga 1 rim sahaja dah rm560 okay. Tayar pulak 200 lebih. Kalau total dah boleh dapat 1 set rim yang baru di kedai biasa.

So kami decide macam tu lah. Muktamad. Tukar 1 set rim dan beli 1 tayar Hankook yang baru. Rim original Bezza tu pulak tolak je kat kedai. Nak jual sendiri pun susah kot nak jual 3 rim je. Yang penting tak tengok dah rim ori tu. Sedih la wey! Kenangan pahit gitu. 

Kita abadikan kenangan rim Bezza yang ori tu di sini. Untuk tatapan dan kenangan nanti-nanti. 

Ini set rim yang ori. Not bad kan? Kalau boleh memang takmo tukar. Memandangkan nasib yang tak menyebelahi dan sebijik tayar sekali dengan rim pun dah dikebas, akhirnya Puan Isteri dengan kuasa muktamadnya telah memilih set rim yang ini:

Hensem tak? Hensem tak? Hehehehe.

Kebetulan list merah tu matching pulak dengan kaler bodynya, haruslah Kakmim is tergoda. Terasa sayang pulak nak bawak keja ke hospital tu. Maklumlah parking kat hospital tu hmm..

Kalau Kakmim ni nak bawak takut tak pass pulak nak reverse parking kat Kolej tu. Kena practise dulu kot barulah perfect gitu. Tak kompiden plak nak bawak keta Sedan ni.

Semoga takde pisang berbuah berkali-kali. Ni bukan kali pertama kes kecurian yang melibatkan Encik Husband dan tempat kerjanya. Dulu masa kat klinik pernah jugak kereta kena pecah cermin sebelah passenger. Apa yang hilang? Spec hitam jer. TU pun letak dalam dashboard, dah takde benda lain nak curi lah tu. Tepuk dahi sungguhlah. Sedih jugak time tu sebab itulah set spec hitam couple yang kami beli sama. Memang nasib tak berapa bestlah bila tempat parking keja sekali dengan parking awam. Kebarangkalian kena curi or kena pecah ni memang tinggi.

It’s okay, takpe. Kita ambil yang jernih-jernih aje. Mesti ada hikmahnya nanti. Kita bersangka baik dengan Allah k. Tadaaaa~





18/10/2020

Noms - Cafe Hipster Tumpuan Gen Z

October 18, 2020 3 Komen

Sebulan sekali Kakmim dan husband pasti akan mohon cuti bersama dan uruskan apa yang patut diuruskan. Sesambil tu dapat jugak husband & wife bonding. Biasalah kena bijak mengatur strategi kan?

Kebetulan hari tu kami cuti untuk meriki dan membeli tayar dan rim kereta yang telah dicuri hari tu. Bila dah setel semua barulah ada selera nak lepak-lepak dating.

Bila dating macam ni, takde anak-anak bolehlah try tempat yang tak pernah dikunjungi bersama #theImans. Kata dating kan? Wajiblah tempat yang rare πŸ˜‚

Pilihan kami hari tu ialah Noms. Nice jugak environment untuk dating dan lepak-lepak kat sini. 


Kat Noms ni memang menu omputeh jer semua. Takde nasik or mee. Kalau pasta, ada. Signature menu kat sini f courselah sandwichnya. Menu gen Z sangat kan? Masa kami lepak hari tu pun takde yang baya-baya kami. Semuanya gen Z. Kakmim dan husband jer perasan muda πŸ˜‚

Kami order set grilled mac & cheese with beef becon sandwich ni dan jugak sticky chicken wing. Not bad, kenyang jugak la. Serius tak habis, terpaksa tapau chicken wing tu.

Nak kata mabeles sangat takdelah jugak tapi berbaloi untuk lepak-lepak sambil dating. 


Ini pulak deco dalam wash room. Sempat jugak kau hakak menyelinap masuk sekali lagi semata-mata nak ambik gambo ni. Suka sangat sebab semua customised kat sini. Memang nampaklah owner Noms ni memang well-planned untuk serius run bisnes fastfood Noms ni.

Untuk yang di Kuching, Noms Signature ada di Jalan Tun Jugah dan jugak Metrocity Matang. 

Dan yang nak follow Noms di IG bolehlah search @nomsmalaysia πŸ‘πŸ»

#notakakmim: Ini bukan iklan berbayar tau! Kah kah.









17/10/2020

Ujian Kemasukan ke Tahun 1

October 17, 2020 12 Komen

Hari ni #anakno3 ada ujian kemasukan ke tahun 1 ke SK (A) di Kuching nih. Ni kali ke-3 bawak anak untuk ambik ujian ni.

Tahun ke-1 - 2015 - #anakno1

Tahun ke-2 - 2018 - #anakno2

Tahun ke-3 - 2020 - #anakno3

Tahun ni kita mencuba nasib lagi. Insya Allah kalau berjaya, senang jer perjalanan pagi hari nanti sebab semuanya 1 sekolah, sekali hantar jer. Tapi, kalau tak berjaya, takpelah jugak, terpaksa bersedia mental untuk ke 2 buah sekolah yang berlainan pada pagi hari. Tapi si Ayahnya la. Ibu masih lagi kena hantar sorang lagi budak tadika 6 tahun pada tahun depan. 

Perasaan? Mungkin sebab ada pengalaman sebelum ni so si ibu takdelah neves sangat. Kalau ada rezeki, ada lah. Taknaklah mengharap sangat. Cuma si anak ni lah dah semangat nak satu sekolah dengan si abang. Tapi dah explain jugak lah dengan dia, ujian dulu tapi tak semestinya dapat ke sekolah abang dan kakak. Macam dia faham jer. 

Persiapan dan persediaan untuk ujian ala kadar je. Janji si anak dah boleh membaca sebelum ke tahun 1 pun dah syukur. Tapi nampak jugaklah dia ada usaha sendiri. Ibu tak paksa sangat pun just bagi trial paper then dia buat sendiri. Tak faham dia tanya. Pastu Ibu mintak tolong si kakak ajar part Bahasa Arab, tu jer.

#anakno3 (kanan) bersama cousinnya

Si Ibu (Kakmim) dan adik

Sebenarnya saya dan adik ke-2 ada 2 orang anak yang sebaya. Tahun 2012, saya dapat anak ke-2 adik pulak baru dapat anak sulung. Kemudian tahun 2014 kami mengandung bersama lagi, pun sama beza 2 bulan jer. Hihihi. Kebetulan kan 'berjangkit' mengandung. Hihihi. Selalu kan macam ni. Nasib baik adik mengandung anak ke-3 tidak terjangkit kepada kakaknya jugak. Kah kah.

Untuk kenangan tahun 2020. Pergi ujian dengan norma baharu.









16/10/2020

Hari Mencari Rim & Tayar

October 16, 2020 5 Komen

Hari ni sis cuti. Temankan boifren cari tayar & rim. Sebab tu tak sempat nak tinggalkan komen di blog kengkawan. Ada blog yang sempat jenguk, ada yang tak sempat. Dah tinggalkan komen tapi entah kenapa Blogger ada problem pulak. Penat tau walaupun tak drive, penat duduk je πŸ˜‚πŸ˜‚

Semalam lagi dah tanya Perodua harga tayar dan rim tapi mak oi harga sebijik rim tu sebelah tangan u! Kalau tayar ok lah dapat diterima akal. Rupanya mahal ye rim Bezza yang baru ni. Tapi memang hot jugaklah sebenarnya.

Ni antara rim kereta di kedai yang kami dah decide nak beli setelah penat meriki harga. Nak beli dari Perodua kena tunggu stok tayar Hankook tu. Tambah lagi PKPB di SM sana makin lambatlah delivery ke Kuching nanti. Boifren I tak rela menunggu πŸ™ƒ

Lama giler tak shopping rim 🀭🀭πŸ€ͺπŸ€ͺ

Rambang mata memilih 🀭🀭🀭

Pilihan sis? Eh? Ye boifren I ni semua nak I pilih 🀣🀣 to be continue lah eh.. ngantok pulak ni. Besok nak bangun awal macam bisa hari kerja sebab si #anakno3 ada ujian kemasukan ke sekolah agama esok.

Lagipun taip guna henpon ni. Tak puas la beb 😜 


Perempuan vs Tupperware

October 16, 2020 3 Komen

 

Entahlah. Kononnya nak insaf takmo dah beli bendalah Tupperware ni tapi nafsu nak melengkapkan 1 set warna untuk dihidang di atas meja makan tu mengatasi segalanya. 

Mungkin semalam hari yang agak tegang jugak kot so bila tengok Sweet Berries ni depan mata rasa nak terkam jugak, lepasssss semua rasa.

Sebelum ni tengok-tengok jer si Sweet Berries ni tapi bila dah depan mata, dah tengok saiznya, mak ai memang cun giler ah nak hidang sayur panas-panas untuk #imanfamilia 🀭

Ok ok.. cukup kot 3 set warna untuk serve famili masa dinner & lunch. Boleh tukar-tukar warna gitu. Hihi πŸ€ͺ

15/10/2020

Pencopet Tayar

October 15, 2020 8 Komen

Hmm.. insiden mendukacitakan. Selalu dengar cerita daripada orang jer, hari ni sendiri pulak yang terkena. Benarlah, malang tidak berbau. Tayar kereta Encik Suami kena curi di area Hospital Umum Sarawak!


Kalau warga Kuching mungkin agak familiar dengan kes kecurian di parking Hospital Umum Sarawak. Parking ni bukan dalam area hospital, di luar hospital dan tidak berbayar. Nak parking dalam area hospital, jangan haraplah. Staf  ke pelawat ke memang takkan muat dengan parking yang sekangkang kera tu. Mungkin nasib tak menyebelahi hari ni, kereta Encik Suami yang jadi mangsa.

Nak buat macam mana? Terpaksa jugak hadap. πŸ˜“

14/10/2020

Pencopet

October 14, 2020 6 Komen

Pagi ni masa punch card dikejutkan dengan berita rumah sewa student kena masuk pencuri. Handphone yang tengah dicharge si pencuri tu ambik. Nasib baiklah laptop masih ada dalam beg, dia tak ambik. Mungkin si pencopet tu memang aim handphone jer kot sebab senang nak jual. Hmm..

Bila dengar cerita tak best macam ni sedih pulak. Ye lah dah nama student yang jauh dari keluarga ni, kesian la. Wallet diorang selamat pulak mungkin tau duit tak banyak kot. Ei, geram betol dengan manusia pemalas macam ni.

Kakmim dulu pernah jugak kena masa study dulu. Time remaja tu memang suka lah bawak beg sandang kat belakang. Bila dah bersesak-sesak tu memang senang jer lah pencopet nak ambik purse yang letak di belakang. Memang mistake sendiri jugaklah sebab cuai. Yang ko letak purse di belakang apakehal. Tapi biasalah zaman student duit memang tak banyak, cuma perlu buat report sebab ic tu jer lah hilang.

Masa tu mak datang KL, so bila mak datang KL wajib lah Kakmim di Serdang turun ke KL dan teman mak shopping di Jalan TAR (tempat favourite orang Serawak) πŸ˜†πŸ˜†. Haa.. time bersesak-sesak nak masuk Kamdar kot, time tu lah kejadian tak best tu berlaku. Lepas tu sampai sekarang tobat dah tak letak purse kat beg belakang. Kalau bawak jugak beg sandang kena ada sling bag jugak untuk letak purse.

Bila dah semakin senior ni, memang tak main lagi dah beg sandang. Kalau ada pun anak-anak yang bawakkan. Sekarang lebih prefer sling bag, senang jer lagipun selamat jugak sebab melekat jer kat badan.

Berbalik ke kisah student tadi, walaupun henfon dah hilang tetap jugak diorang semangat datang awal ke Kolej. Semoga dipermudahkan urusan mereka lepas ni. Report polis pun takkan dapat punya henfon tu balik. Hish, geram betol lah dengan pencopet ni.



13/10/2020

Waiting Game

October 13, 2020 5 Komen

 

Hari ni tiba-tiba mood malas pulak singgah check-in. Takde mood pulak nak masuk kelas. Nasib baiklah semua preparation masuk kelas dah siap semalam. Eh, minggu lepas lagi dah siap. Nasib lahhh.

Kenapa tetiba takde mood pulak ni? Aku rasa macam aku tau jer puncanya. Ini kerana quotation dari company tak dapat lagi ni. Argh, malasnya nak tunggu lama-lama cenggini. Dah la nak kena mohon EP jugak dalam minggu ni. Inilah yang buat aku malas ni. Risau!! Itu yang sebenarnya. 

Whatsapp sudah.

Takkan aku nak cal setiap 1 jam?

Nanti jam 3 habis kelas aku cal.

Kalau tak dapat jugak hari ni?

Huwaaarrghh!!





Tips Menulis

October 13, 2020 6 Komen
Lepas ni nak update topik XYZ ni lah kat blog. Semangat!

Tapi bila dah on pc, on laptop, tetiba kaku pulak jari nak menaip. Macam takde idea pulak apa nak ditaip! 

Pernah tak ada deja-vu macam ni? 

Saya pernah tak jenguk blog berbulan-bulan lamanya, sampai ada 1 tahap tu terlupa yang saya ada blog. Nak kata busy sangat, itu bukan alasan sebenarnya. Menyesalnya tak fokus dulu-dulu. Nasib baiklah saya tak pernah ambik keputusan untuk delete blog ni.

Kalau pernah dapat sindrom macam kat atas tu, cuba baca tips dari Khairul Hakimin Muhammad kat bawah ni. Insya Allah, semoga membantu.

Kalau rasa sangkut, tak tahu nak tulis macam mana walau kita tahu cerita, tahu kisah, tahu benda itu. Namun bila nak tulis jadi blank, kalian kena:


1. Pergi ambil buku, baca sekurang-kurangnya 5 helai = 10 muka.


Itu kalian dah dapat lebih 500 patah perkataan yang kalian baca.


2. Pilih buku yang ada emosi, biasanya adalah novel.


3. Main media sosial, kalau sentiasa membaca buku tiada emosi seperti buku motivasi, buku DIY, buku resipi dan sebagainya, boleh jadi penulisan kita akan mendatar. 


Kena baca benda yang berbagai. 


Membaca akan menambah perkataan dalam kepala. BLANK, BLUR, SANGKUT tak boleh nak tulis tandanya kalian tidak ada perkataan dalam kepala. 


Begitulah!


Kredit to : Khairul Hakimin Muhammad,

Kalau nak share, kreditkan ke sini okeh: https://t.me/ContentKHM


#notakakmim: Nampaknya saya kena rajinkan diri baca novel balik, patutlah tulisan mendatar sebab baca penulisan fakta je.

12/10/2020

Apokalips 1 2 3 Do Re Mi

October 12, 2020 2 Komen

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Siapa tahu lagu ni? Lagu Apokalips dendangan M.Nasir ni antara lagu favourite saya dari M. Nasir selain daripada lagu Mentera Semerah Padi.

Tapi, tahukah anda siapakah penulis lirik lagu Apokalips ni?

Lagu: Apokalips
Penyanyi : M. Nasir
Lirik : Loloq
Lagu : M. Nasir

Ya, allahyarham Loloq atau nama sebenarnya Rosli Khamis. Allahyarham Loloq ni boleh dikatakan antara legend tanah air kita dalam bidang hiburan yang banyak menyumbangkan lagu dan lirik dalam bentuk ketuhanan dan dakwah. Walaupun tidak secara straight forward tapi tersiratnya memang menjurus ke arah itu. 

Apa Yang Menariknya Lagu Apokalips ni?

Semestinya liriknya! Liriknya tak straight forward, puitis. Dia macam nak menegur, tapi berlapik. Nak bagi nasihat, tapi beralas. Macam nenek moyang kita dulu lah, nak bagi nasihat tapi masih sempat berpantun.

Interpertasi lagu Apokalips ni dari kaca mata seorang blogger Fairuz Hafeez

1 2 3 Do Re Mi
// Kita manusia selalu berfikir tentang duit & hiburan

Apa nak jadi
Alif Bata A B C
// Kita meminggirkan al-Quran dan juga ilmu yang bermanfaat

Apa nak jadi
Akan terjadi
// Qada & qada

Hujan pasti berhenti
// Alam mengikut peredaran yang telah ditentukan
// Hujan sebagai lambang rahmat yang pasti ada penamatnya

Ada masanya aku suka berteman
// Solat berjemaah & segala aktiviti bermasyarakat

Ada masanya aku suka bersendiri

// Solat tahajud, solat taubat, muhasabah diri
Ada masanya aku suka berjalan
// Menziarahi & bergerak mencari ilmu / rezeki / sahabat / hiburan

Ada masanya aku suka berehat
// Rehat dan tidur – itulah had kita sebagai makhluk yang pasti penat

Ada masanya engkau suka berteman
Ada masanya engkau suka bersendiri
Ada masanya engkau suka berjalan
Ada masanya engkau suka apa yang ku suka
// Kita semua sama, “bebas” melakukan apa yang kita suka dengan izin Allah.

Hidup dan nasib roler koster
// Roler koster – permainan yang mengujakan, kadang kita rasa takut, kedang kita rasa seronok. Begitu juga aras kebahagian dan rezeki kita, kadang ada, kadang tiada. Jika mahu thrill yg lebih menguja silakan pilih roler koster yg lebih mencabar, jika tidak pilih saja yg layaknya untuk kanak-kanak.

Susah dan senang bersilih ganti
// Alif Laam Miim,[1]. Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:”Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi?[2]. Surah Al-’Ankabut, ayat 1 & 2

Bila-bila boleh naik dan turun
// Kita tidak tau apa nasib kita maka ingatlah 5 perkara sebelum 5 perkara.

Apokalips x 4

1 2 3 Do Re Mi
Apa nak jadi
Alif Bata A B C
Apa nak jadi
Akan terjadi
Hujan pasti berhenti

Ada masanya kita suka berteman
Ada masanya kita suka bersendiri
Ada masanya kita suka berjalan
Ada masanya kita suka

#notakakmim: suka baca lirik lagu dan memahami apa yang nak disampaikan, especially lagu-lagu zaman 80-an dan 90-an


Kisah Si Pemakai Gelang Pink

October 12, 2020 2 Komen

Pagi ni topik Kool Talk di kool.fm agak menarik jugak, berkenaan pemakaian gelang untuk individu yang menjalani Home Surveillance Order.

Ihsan gambar dari Google

Sebenarnya warna untuk gelang tu takde makna apa-apa pun. Ingatkan sebelum ni kalau yang pakai gelang pink tu yang dikuarantin kerana balik dari oversea, yang kelabu balik dari SM atau SS, dan ada lagi warna-warna yang lain jugak. Rupanya kan warna-warna ni sama je. Kebetulan je yang ramai tertangkap tu semuanya pemakai gelang pink.

Penggunaan warna ni sebenarnya berdasarkan stok yang ada di Pejabat Kesihatan Bahagian/Daerah! Tu jer.

Tapi, si pemakai gelang kerana HSO ni sebenarnya besar dan berat tanggungjawabnya. Kalau dah dapat HSO tu sepatutnya janganlah keluar dari rumah, jangan merayau-rayau di bandar, pergi bank ke, pergi Mydin ke, pergi Tesco ke. Jangan!! Sepatutnya duduk jer kat rumah tu, stay dalam bilik jer, jangan bergaul dengan ahli keluarga yang lain yang takde arahan kuarantin. Kalau bergaul macam biasa, sama jer lah merayau kat luar. Sebab dalam tempoh ni si pemakai gelang tu masih dalam incubation period di mana virus Covid-19 tu aktif ke tidak dalam badan diorang.

Dulu masa PKP, adik Kakmim pernah dapat arahan home quarantine kerana close contact dengan individu positif Covid-19. Masa tu takde lagi gelang-gelang ni semua. Mula tu adik seorang jer yang kena pergi swap tapi oleh kerana tempoh kontak tu dah melebihi 2 minggu so adik Kakmim kena ambik darah jer. Tak kena swap. Alhamdulillah result darah negative, ertinya takde history virus Covid-19 tu pernah ada dalam darah. Syukur sangat.

Masa adik dapat arahan kuarantin tu, dia memang stay dalam bilik dia jer. Toilet pun dia sorang jer pakai. Kat rumah mak ada 6 orang semuanya, termasuk si adik yang kena kuarantin. So yang lagi 5 orang tu semua mandi kat toilet bawah, yang toilet atas tu memang khas untuk adik yang kuarantin tu jer selama 2 minggu. Makan pun kena hantar letak depan bilik jer, tak makan bersama dengan yang lain. Nasib baiklah rumah ada wifi, so dia layan movie je lah, layan karok sorang-sorang dalam bilik tu.

Lepas sehari dia kuarantin, mak bapak dan adik beradik yang lain pun dapat arahan kuarantin jugak. Ah sudah, 1 rumah dah kuarantin. Tapi masa tu memang PKP, memang tak keluar ke mana-mana pun. Cuma kalau ada keperluan yang takde atau dah habis kami 2 beradik yang kat rumah lain yang tolong belikan. Bahan-bahan basah pun sama jugak, kami beli dan letak kat luar rumah je. Nak masuk pun tak berani. Ye lah, kita takut kan. Masa PKP yang bulan April tu memang history sangat sebab sebelum mak bapak dan adik-adik kena kuarantin, husband Kakmim pun kena kuarantin jugak. Tapi dia lagi haru lah sebab kena kuarantin di pusat kuarantin. Kakmim pernah cerita kat sini.

Berbalik kepada kisah si pemakai gelang berwarna-warni ni, apabila dah dapat HSO ni, diharap korang ni ada rasa tanggungjawab terhadap komuniti. Duduk diam-diam kat rumah tu, jangan nanti bila dah 2nd swap, tetiba pulak positif, tapi sebelum tu dah pernah pegi bank, pergi renew lesen, pergi supermarket, kan ke menyusahkan orang lain pulak. Tak pasal-pasal orang lain pulak jadi mangsa. So, tolong lah. Tolonglah jangan selfish.

Kalau tengok trend sekarang ni, 1st swap negatif tapi bila 2nd swap positif! Macam makin lambat pulak incubation period Covid 19 ni sekarang. Dah bukan dalam masa 2 minggu lagi dah.

Bila tengok statistik harian di Malaysia sekarang ni, memang seram. Setiap petang tunggu statistik keluar dengan perasaan berdebar-debar. So far di Sarawak terkawal lagi. State cepat jugak lah tutup border/airport dan perketatkan SOP hari tu cuma yang kes baru-baru ni terlepas sebab time tu belum ada arahan ketat untuk self-quarantine di rumah. Tu pun kes yang baru balik dari KK, Sabah. Hmm...

Statistik semalam di Sarawak, 11 Oktober 2020.






11/10/2020

APA LAGI YANG LEBIH MEMBAHAGIAKAN

October 11, 2020 8 Komen

Penantian saya bakal berakhir gais. Ada yang nak tempah ke? Er, tempah apa? πŸ˜‰

Ini haaa. Naskah buku Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan yang bakal terbit tak lama lagi! Cover dah release dah pada tarikh keramat 10.10.2020. Seharian ni geng-geng penulis semua sibuk update di FB masing-masing tentang ALYLM ni. Tipulah kalau tak excited sebab 1st time kan. Sebelum ni ada juga penulisan ilmiah yang diterbitkan (dibaca: untuk tujuan kenaikan pangkat) tapi untuk penulisan kreatif, inilah yang pertama. Ibarat nak bersalin anak sulung gitu feelingnya.

Sebenarnya saya memang suka menulis sejak dari bangku sekolah lagi. Masa di sekolah menengah saya pernah buat cerpen, tapi nak dikatakan cerpan pun boleh jugak kot sebab boleh tahan panjang jugaklah ceritanya cuma belum setaraf novel lagi lah. Saya ingat lagi time tu saya tulis dalam buku latihan sekolah yang tak habis jer. Lepas tulis, saya sembunyikan. Entah bagaimana adik saya pernah terjumpa buku yang ada cerpan tu lalu terus dibacanya. Adoi.. segan nak mati!! Terus saya marah-marah adik saya dan lepas tu saya pun buang buku latihan yang ada cerpan tu. Kah kah kah! Sampai macam tu sekali ye. Kesian pulak, cerpan yang tak berdosa tu jadi mangsa pulak. Dan lepas tu saya dah tak menulis lagi dah. Cuma menulis untuk BM SPM jer. Sampailah saya dapat 1 untuk BM. Ya, saya SPM 1998 masih guna agregat lagi. Masa form 4, 1st test BM saya pernah gagal dan sejak itu saya request dekat bapak nak tusyen BM. Dan sejak itu memang saya target BM mesti dapat 1 walaupun sepanjang ujian BM masa form 4 dan form 5 susah betul nak score A untuk BM. Eh, cerita zaman SPM pulak.

Sebenarnya susah jugak saya nak mula menulis untuk ALYLM ni. Mungkin tak terbiasa kot. Kalau menulis di blog, lain lah, memang tak sama rasanya dengan menulis secara formal ni. Tapi saya cuba jugak lah. Mungkin penulisan saya antara yang tak best dalam ALYLM tu tapi takpe, kalau tak cuba kita takkan bermula ye dok? Manalah tau ini akan terus menjadi pendorong kepada saya untuk serius menulis, bukan setakat menaip untuk blog sahaja.

Apa yang saya sumbangkan di ALYLM? 

Ala.. kisah biasa je. Ayat pun rasanya straight to the point je. Saya buat macam update blog je. Hihihi. Mungkin saya lebih serasi dengan penulisan macam di blog kot. Takpe, lepas ni saya akan terus belajar dan membaca. Insya Allah. Kalau nak tau, boleh jer nak tempah sekarang.

Dengar cerita banyak jugak penyertaan ALYLM ni. Sebab tu sampai ada 3 Bahagia tu. Tapi kan tulisan saya belum tau lagi di Bahagia yang mana 1. Adakah 1 atau 2 atau 3?

APA sebenarnya ALYLM ni? 

Oh, ini merupakan projek antologi coretan rakyat Malaysia Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan (ALYLM) yang menghimpunkan coretan dan catatan rakyat Malaysia berkaitan Covid 19 dan juga PKP. So semua kisah dalam ALYLM ni semestinya berkisahkan Covid-19 dan PKP. Bukan coretan sorang jer tapi beratus coretan dan catatan dari rakyat Malaysia. Rasanya ada jugak penyertaan dari Singapura dan Brunei jugak. Nantilah kalau buku dah sampai di tangan nanti, saya cerita lagi k.

Semoga kita semua bahagia hari ini, esok dan selamanya. Kerana.. bahagia itu boleh dicari dan diusahakan. Betul tak?