Follow Us @soratemplates

30/11/2020

Sabah 2020 : Part 1 - Benchmarking 1

November 30, 2020 19 Komen

Alamak! Lama sangat entri ni dalam draft. So baru teringat nak post. Backdated sangat dah ni. Ampunnn!!




* * * * *



Awal tahun ni nasib baiklah kami sempat buat kertas kerja untuk benchmarking. Sempatlah kami untuk fly ke Sabah untuk benchmark Politeknik dan Kolej Komuniti di sana. Saya ingat lagi kami fly ke Sabah pada 25 Februari 2020. Memang pilih tarikh tu sebab masa tu dah payday. Biasalah Sabah kan, kena ada ole-ole ikan bilis mata biru untuk dibawak balik ke Bumi Kenyalang. Hehehe.


Masa tu ada 10 orang kami yang join benchmarking ke Kota Kinabalu, Sabah. Masa tu memang dah ada dah kes Covid-19 tapi belum lagi banyak kes. Balik jer dari Sabah, barulah seluruh Malaysia gempar dengan peningkatan kes positif Corona yang dikaitkan dengan jemaah tabligh Masjid Sri Petaling. 


Sesampainya di airport KK kami terus bergerak ke Kolej Komuniti Beaufort, yang memakan masa 3 jam setengah macam tu dari KK.


Sampai je di Beaufort, kami jalan-jalan dulu di pekan Beaufort sebab tuan rumah belum lagi bersedia menerima kedatangan kami. Terawal lah pulak. 


Terima kasih warga Kolej Komuniti Beaufort yang sudi menerima kami dari Bumi Kenyalang ni.


Tentatif kami di sana sampai petang tau. So sempatlah rehat dan solat di surau.

Antara aktiviti kami semasa di KK Beaufort. Belajar ukiran sayur dan buah dari pensyarah Kulinari di sana. Tapi part seni macam ni saya memang surrender. Bukan minat saya kot. Keras jer tangan ni. 

Noob sangat pempuan ni.



Ini baru cerita hari pertamanya. Lepas tu kami bergerak pulak ke KK sebab kami stay di hotel di KK. Sabah memang best. Sekarang risau dengan situasi Covid-19 di sana. Kes positif setiap hari melampau-lampau banyak daripada kes kita masa PKP gelombang pertama dulu. 


Sebelum balik wajib ada group photo.

Aktiviti sebelah malam.. apalagi men-seafood laa.. nyum nyum. Itu jer lah kot ringkasan benchmarking kami day-1. Nanti sambung lagi ya.



Kepada rakan di Sabah sana, stay safe semua tau, duduk rumah jer kalau takde urusan penting di luar. Semoga kes di Sabah ada menunjukkan pengurangan dalam masa terdekat ni.









Lagu Cinta Kita 2 - Episod 3

November 30, 2020 4 Komen

Last week LCK2 ni ditangguhkan sebab kes Aliff Satar positif Covid-19 tu so minggu ni baru ada episod 3. Ingatkan minggu ni dah start the real competition rupanya masih lagi mencari pasangan duet yang serasi gitu.



So lagu-lagu pilihan pasangan pada minggu ni ialah:

1. Sandarkan Pada Kenangan - Zhafri & Lopes (Bercantum)

2. Sampai Ke Hari Tua - Shazwan & Scha (Tak Bercantum)

3. Bunga-Bunga Cinta - Aiman & Nadja (Tak Bercantum)

4. Cinta Luar Biasa - Syahmi & Yazmin (Bercantum)

5. Belaian Jiwa - Indra & Farrah (Bercantum)

6. Kaulah Segalanya - Khareez & Nadeera (Bercantum)



Pada awalnya episod minggu ni tak berapa nak best mungkin sebab masuk je couple ke-2 dah tak best. Suara tak blend langsung so Kakmim pun decide off tv dan bawak #theIMANs masuk tidur. Tapi takpe, Kakmim dah khatam semua persembahan daripada couple minggu ni sejurus sahaja masuk ofis awal pagi tadi. Lepas khatam barulah dapat nak review kat blog kan?



Untuk tetamu jemputan panel cinta minggu ni ialah Ziana Zain & Zara Zya dengan tajuk "Pasangan Ideal". Mereka berdua ni sumpah best. Tak macam Bella Astilah dulu, macam kontrol je. Nampak sangat perbezaan artis zaman dulu dan sekarang. Kalau baca komen netizen di Youtube LCK ni untuk episod 3 ni memang banyak mendapat pujian. Perbincangan dan perkongsian yang sangat matang dan berisi. Hujah-hujah yang keluar dari mulut akak ZZ pun sangat positif dan dapat memberikan motivasi kepada mereka yang pernah gagal dalam pencarian pasangan ideal dalam hidup. Gituuu! So.. see my level, kata AA2020. Ada jugak part AA2020 tak dapat menahan sebak dan menangis bila diminta memberikan komen mengenai sharing akak ZZ. Real ok tak macam dibuat-buat. Kakmim tengok pun tahan sebak jugak depan pc ni.



Ok back to pasangan duet yang serasi minggu ni ada 4 couple yang stage bercantum dan 2 lagi tak bercantum. Oh ya, minggu ni juri tetap Ajai dan Hael Hussaini takde sebab diorang masih kuarantin lagi kan. Pengganti diorang minggu ni ialah Siti Sarah & Hazama. Dan pasangan paling solid bak kata Hazama ialah pasangan yang menyanyikan lagu Kaulah Segalanya, calon juara... katanya. Tapi memang powerlah suara Nadeera tu dan dia memang agak matang dah berbanding penyanyi wanita yang lain. 




Tapi... Kakmim suka jugak dengar suara Yazmin, mix Malay-Phillippine. Muka ada ala-ala Franciscca Peter gitu. Suara dia pun sedap. Kelainan untuk minggu ni jugak pasangan yang menyanyikan lagu Cinta Luar Biasa ni menyanyikan lagu tersebut dengan dwibahahasa yang tak pernah lagi dibuat orang. Nampaklah Syazmi & Yazmin ni ada effort dan buat study untuk perform yang terbaik. Tahniah kepada semua yang mara ke next episod.



Itu sahaja kot review dari seorang marhaen yang buta muzik. Kalau yang tak pernah tengok program realiti ni bolehlah layan di Youtube TV3 Official ye.




Langkah Kanan di Pagi Isnin

November 30, 2020 14 Komen

Assalamualaikum.. selamat hari Isnin semua yang membaca entri ni. So Kuching dah PKPP so takde dah istilah WFH dah kecuali bagi yang memohon. Kita positifkan diri masuk ofis setiap hari walaupun #budakkaran dah bercuti tapi PB masih lagi perlu disemak dan dikey-in.


Pagi-pagi macam biasalah hantar #theIMANs ke umah mak sebelum pergi keja. Bila sampai kat umah mak, #adikno3 dah tunggu dah dengan pertanyaan, "Ada bekal tak?". Kakmim sejujurnya bagitaulah takde bekal. Hari ni Kakmim cuma bawak air teh ros & biskut nenas dan kacang je. Macam takde idea jugak nak bekfes apa, plan macam nak brunch terus je.


"Ini ha.. aku dah sediakan wrap untuk bekfes". Terus dia menghulurkan tupperware kuning kehijauan tu pada Kakmim. 


"Wah, terima kasih!". Rezeki langkah kanan pagi ni pergi umah mak dapat bekal untuk bekfes kat ofis. Terima kasih adikku.

Makanya bekfes pagi ni ditaja oleh #adikno3 (chicken sausage wrap) dan termos baby pink menawan MK yang ditaja oleh my BC. Air teh ros dibuat oleh yours truly.

.

.

.

So korang dah bekfes ke? Bagi yang bekfes depan pc tu, yang bestnya sambil makan sesambil BW blog kawan-kawan lain. Biasalah weekend tak feel sangat BW guna henpon. Nak kena guna pc gedabak jugak baru ada ummpph.


29/11/2020

Jadi PS Ice Watch

November 29, 2020 10 Komen

Alhamdulillah, Kuching dah bertukar dari zon Merah ke zon kuning dan PKPB untuk Kuching juga telah ditamatkan pada 11.59 malam 27 November yang lalu. Sekarang Kuching kembali ke status PKPP dah. Semoga takde lagi dah muncul kluster-kluster baru lepas ni.

Kakmim sebenarnya jenis suka shopping barang kat Aeon. Tapi memandangkan adik-adik Kakmim nak beli jam Ice Watch so kami pun pergi ke Viva City. Semalam Kakmim jadi personal shopper je. Sampai je kat situ, tanya jam yang adik nak lepas tu yang sorang lagi baru nak memilih so kita berfacetime lah tunjuk jam-jam yang display. Oh ya, Ice Watch ada YES tau, seluruh Malaysia tapi belum ada new collection. Kakmim tunggu new collection sebenarnya sebab tu tak mendapat pun untuk diri sendiri semalam.

Ini haa... jam budak 2 orang dah sampai ke pangkuan masing-masing.

Sorang nak pink, sorang nak turqoise.

Yang best beli Ice Watch selalu ada free gift. Dulu dah dapat cap sekarang dapat t-shirt pulak.

Seronok jugak jadi personal shopper ni. Terasa shopping untuk diri sendiri jugak walaupun sebenarnya kita tolong belikan untuk orang je.

Sebenarnya...

Kakmim ada target 1 color lagi untuk Ice Watch tapi tu lah rasa nak beli smart watch pun ada. Sebelum ni pakai smart watch Encik Suami jer sebab tu masih berfikir-fikir lagi ni. Nasib baiklah belum sampai tahap kemaruk lagi sebab tu masih lagi dapat KIV rasa membeli tu. Hihi.

Upah jadi PS semalam, Kakmim belanja diri sendiri dengan 2 buku ni je. Upah PS Ice Watch FOC je sebenarnya. Hahaha!






28/11/2020

Mentaliti Parasitisme

November 28, 2020 10 Komen


Hairan. Bila dah berkeluarga sebolehnya kita ingin hidup berdikari, susah senang bersama keluarga nukleus kita sendiri tapi masih ada mentaliti orang yang tak nak tinggal sendiri sebab masih nak bergantung dengan orang tua. Phui! Memalukan sungguh manusia macam ni.

Nak loan rumah memang boleh je kot, bukan keja swasta. Tapi takpe mungkin komitmen ko besar. Tapi ni famili dah bagi sebijik rumah dah siap dengan keperluan dalam rumah lagi. Eh, masih tak boleh ye hidup sendiri? Oh ya, nanti sape nak beli barang dapur? Bayar bil? Eh, macam ko tak bekerja pulak. Kerja tetap tu taraf berpencen. Kalau tak pencen pun EPF kompom ada.

Adoi, lupa pulak nanti stay umah sendiri takde orang jaga anak. Sekarang harapkan mak tolong jaga anak. Eh lupa lak si wife tak bekerja tau. Kalau tak mampu jaga anak kenapa beranak? Masih jugak nak menyelit susahkan mak. Mak ko nak berehat tak tau ke?

Aku tau la strategi kau. Tak malu! Geram betul laki bini macam ni.


 

26/11/2020

Gunting Rambut Hensem

November 26, 2020 25 Komen

Tahun 2020 ni rasanya 3 kali jer hero-hero Ibu ni gunting rambut. Sekali awal tahun nak masuk sekolah. Kali ke-2 Ayah jer gunting rambut ala polis lepas PKP dan inilah baru gunting rambut kat kedai lagi. Alan takmo dah rambut 'botak licin', dia nak rambut hensem.

Baiklah anak.
Semalam Ayah cuti so Ayah bawak diorang 3 beradik ke barber area umah Mak je. Encik Suami bawak ke kedai yang open space katanya. Takmo kedai yang ada ekon. Sebab selalunya pegi kedai barber yang ada ekon, area situ jugak.


Alan bagitau Ayah rambut Alan paling 'besar' dan banyak so dia nak dulu. Nanti mesti lama orang nak gunting. Hahaha. Layan jer lah Yah. Macam-macam Alan ni. Word tu memang sukahati dia jer.

Sebenarnya si Imran ni lah rambut paling tebal sama dengan kakak. Alan tu je yang perasan. Dulu masa kecil rambut Imran ni ikal. Kitorang panggil dia si 'rambut golong'. Bila dah besar dah tak golong dah.

Hensem dah semua. Sedap mata Ibu memandang. 

 

Claim Hadiah Dari Cikgu

November 26, 2020 13 Komen

Ini sejenis entri 'pandang belakang'. Simpan sini untuk kenangan persekolahan 2020.

Hadiah yang 2 beradik claim dari cikgu pada 2 minggu lepas. Alhamdulillah. Tak cukup tangan Ibu bawak semua ni balik, dengan buku-buku lagi.

Sebenarnya cikgu PASTI diorang dah tetapkan hari Isnin 2 minggu yang lepas untuk ambil semua buku di sekolah dan claim hadiah diorang. Semua dapat hadiah. Imran (6 tahun) dapat kain pasang, Idlan (5 tahun) dapat tuala. Untuk 4 tahun tak taulah pulak diorang dapat apa. 

Tak sangka Imran dapat hadiah untuk Bahasa Melayu terbaik. Selain tu, dia jugak dapat bawak balik hamper untuk pemenang tempat pertama pertandingan mewarna poster Maulidur Rasul tempoh hari. Ingat tak entri Kisah Maulidur Rasul 2020?

Darjah 1 nanti tak perlu lah beli pencil box. Semua cikgu dah bagi.

Hadiah kain pasang kaler grey ni semua budak 6 tahun dapat. Kenangan dari PASTI Mawaddah.

.  .  .  .  .


Ini pulak si bongsu #anakno4 Ibu, Alan. Alan pun dapat hadiah Bahasa Melayu terbaik. Diam-diam ye Alan. 

Rambut dah panjang tak potong lagi. Penat katanya posing bawak hadiah.


Pun samalah dengan abang. Nanti masuk 6 tahun tak perlu dah beli stationary baru lagi ye. 

.

Tahun ni menjadi sejarah pulak Imran yang 6 tahun takde majlis ihtifal. Kesiannya takde kenangan untuk acara penamat sesi tadika. Imran ni dah masuk PASTI dari umur 4 tahun lagi. Tiap tahun tengok orang ihtifal sekali bila tiba giliran sendiri takde ihtifal. Kesiannya buda-budak sekolah sesi 2020 ni. Dahlah exam besar tak ada. SPM pun tangguh ke tahun depan. Apalah nasib. Semuanya angkara Coronavirus ni lah.

Semoga tahun depan kita semua dapatlah kembali ke norma normal seperti sebelum ni. Susah betullah hidup dengan norma baharu ni. Semua tak boleh, semua terbatas. Tapi ini semua dugaan dariNYA untuk kita umatnya. Redha je.
 

24/11/2020

Kakmim Dot Com

November 24, 2020 20 Komen

Coretan Kenangan Seorang Kakmim

Entah kenapa tiba-tiba terbuka hati nak pakai domain sendiri. Suatu ketika dulu pernah pakai mimyara.com tapi adalah insidennya tak renew dan merajuk dari blogsphere ni.

Awal tahun 2020 ni pun mulanya memang nak aktif balik tapi bila dah PKP terus sendu balik. Time PKP aktif di IG je. Tiap hari Kakmim akan update menu harian yang Kakmim masak ataupun order. Saja je untuk kenangan musim PKP suatu hari nanti.

Dan sejak PKPP pulak semakin rajin pulak mengupdate blog. Tambahan lagi dah kenal beberapa bloggers yang termashur gitu. Yang suka komen, suka share. Itu antara motivasi sebenarnya untuk terus mengupdate entri di blog. Sejak menjadi blogger sendu memang Kakmim dah hilang ramai member blog. Tapi hikmahnya sekarang Kakmim dah dapat pengganti kawan-kawan yang baharu.

Setiap yang berlaku ada hikmahnya kan?

Begitulah hebatnya perancangan Tuhan. Tak sampai 1 jam dah setel semua. 

Orang lain lama dah guna domain sendiri. Kakmim pulak baru je. Takpe kan, better late than never kata orang putih.

Kalau dulu Kakmim guna mimyara.com dan guna Wordpress. Sekarang Kakmim masih selesa dengan Blogspot dengan nama kakmim.com. Bye bye mimyara.blogspot.com

Ehem..

Nak tahu tak mimyara tu apa? Mim ya ra, Mir. Shortform untuk Mira. Kalau nama penuhnya - mim ya ra alif, Mira. Connect tak?

Ye tuan-tuan dan puan-puan. Nama saya Mira. Boleh panggil Kakmim je. Umur 39 tahun. Anak 4 orang. Tinggal di Kuching, Sarawak. Sapa orang Serawak on jak kelakar Serawak. Hehe!

Salam kenal sekali lagi ye semua. Jangan lupa senyum.




Apakah Akaun Keldai?

November 24, 2020 6 Komen


Webinar Literasi Kewangan - 1 ilmu berkenaan ilmu pengurusan kewangan. Webinar ni baru jer tamat sebentar tadi. Panel-panel sangat best, banyak info baru yang Kakmim dapat hari ni. Antaranya yang paling best ialah mengenai akaun keldai ni. Entah kenapa Kakmim baru tau term ni. Kesian sangat kan?

So habis webinar Kakmim pun google mengenai term akaun keldai ni. Jom.. baca:


Apa itu Akaun Keldai?

Akaun bank yang digunakan oleh orang lain tanpa disedari ataupun secara sukarela oleh pemilik akaun tersebut bagi mendapatkan habuan mahupun dengan cara penipuan untuk transaksi kewangan yang tidak sah atau menyalahi undang-undang.


Kumpulan Sasaran
Sindiket biasanya mendapatkan akaun keldai (juga dikenali sebagai akaun tumpang) ini dengan memperdaya golongan yang memerlukan pendapatan lebihan serta mempunyai tahap celik kewangan yang rendah.

 Antara golongan yang sering menjadi mangsa termasuklah:
1. Suri rumah
2. Penganggur
3. Pelajar
4. Warga emas


Bagaimanakah orang terpedaya?
Mangsa mudah terpedaya dengan tawaran upah lumayan mencecah ribuan ringgit untuk membuka atau menyerahkan akaun bank bagi kegunaan pihak ketiga dan kebanyakannya ditawarkan upah oleh pihak sindiket sehingga melebihi RM1,000 sebulan untuk menggunakan akaun bank mereka.


Terdapat juga modus operandi yang menggunakan tawaran peluang pekerjaan sebagai cara bagi mendapatkan akses kepada akaun bank mangsa. Mangsa dikehendaki menyerahkan butiran akaun bank termasuklah nombor PIN kad ATM sebagai syarat diterima bekerja dengan pihak sindiket akaun keldai.
Malah, terdapat juga syarikat peminjam wang tidak berlesen yang memperdaya peminjam untuk menyerahkan akaun bank mereka sebagai cagaran pinjaman tersebut. Namun pada hakikatnya, pihak sindiket menggunakan akaun bank sebagai akaun keldai.


Tanggungjawab Sebagai Pemegang Akaun Bank
Setiap pemegang akaun bank bertanggungjawab sepenuhnya ke atas apa jua transaksi dan maklumat perbankan peribadi mereka. Pemegang akaun tidak sepatutnya mendedahkan atau berkongsi apa jua maklumat perbankan peribadi dengan orang lain. Juga, pemegang akaun tidak seharusnya memberi maklumat perbankan peribadi mereka sewenang-wenangnya untuk apa-apa tujuan sekalipun, walaupun untuk tujuan permohonan pekerjaan mahupun pinjaman dengan mana-mana pihak. Selidik terlebih dahulu latar belakang dengan siapa kita berinteraksi.


Tips Elak Jadi Mangsa Akaun Keldai:
1. Lindung: Lindungi kad ATM dan maklumat perbankan peribadi anda dengan tidak berkongsi maklumat tersebut dengan mana-mana pihak
2. Lapor: Laporkan kepada pihak bank atau polis sekiranya mendapati kehilangan kad ATM atau penyalahgunaan akaun bank anda
3. Lepas: Lepaskan diri anda dari bersekongkol dengan pihak yang mengkehendaki anda melakukan aktiviti yang mencurigakan seperti membuat pindahan wang kepada orang yang tidak dikenali


Implikasi terhadap pemegang Akaun Keldai
Sekiranya seseorang terjebak menjadi pemegang akaun keldai, individu tersebut boleh disekat daripada menggunakan akaun bank tersebut dan akaun berkenaan boleh ditutup oleh pihak bank. Individu tersebut akan mengalamai kesukaran berurusan dengan bank di masa hadapan. Malah, pemegang akaun keldai boleh disabitkan dengan kesalahan jenayah sekira terbukti dengan sengaja menjadikan diri alat untuk melakukan transaksi menyokong aktiviti yang menyalahi undang-undang.


Antara implikasi lain termasuklah
- Kesukaran untuk menerima pendapatan seperti gaji bulanan melalui akaun bank
- Kemungkinan kehilangan perkerjaan yang sedia ada atau sukar mendapat peluang pekerjaan lain
- Kesukaran untuk menjalankan perniagaan memandangkan reputasi telah tercemar


Justeru itu, amatlah penting untuk orang ramai mengelakkan diri daripada membiarkan pihak sindiket menggunakan akaun bank mereka sebagai akaun keldai. Pesanlah kepada rakan taulan dan sanak saudara supaya kita tidak terjebak dengan akaun keldai ini sama sekali.


Sekiranya ada sebarang pertanyaan, sila hubungi Bank Negara Malaysia melalui:
- Telefon: 1-300-88-5465 (BNMTELELINK)
- Webform: https://telelink.bnm.gov.my/

Sumber: www.bnm.gov.my

Review daripada Blogger Misya

November 24, 2020 5 Komen

Terlebih dahulu nak ucap terima kasih kat Misya. Terima kasih, Misya cantik.

.

Sini ada sedikit trivia untuk nama Misya. Misya ni adalah nama watak kepada anak Zainal Arief dan Kamalia Najwa dalam teledrama Sehangat Asmara hari tu. Hihihi. Takde kaitan pun dengan blogger Misya sebenarnya cuma Kakmim teringat nama watak dalam cerita tu je. Ok closed case.

.

Semalam kan blogger Misya dah review blog Kakmim dah. Malunya. Hihihi. Kenapa pulak kena review? Alaa.. sebab dulu Kakmim join contest Misya, alaaa yang berkenaan no 10 sempena bulan Oktober tu.

.

Tak pernah baca ek? Baca sini ye Segmen 10 Blogger Terpantas

.

Nak baca review dari Misya? Haa.. sini tau. Ada jugak review untuk blog blogger yang lain. So marilah menerjah blog Misya dan menambah ahli kenalan alam maya yang lain.


Betullah Misya, Kakmim menulis dari hati je. Terasa macam bercakap dengan blog ni sebab tu lah tagline blog Monolog Kakmim ni suatu masa dulu ialah ngerepak dalam hati. Ngerepak dalam bahasa Sarawak maksudnya membebel. Yes, membebel dalam hati. Sekarang dah malas dah nak membebel, baik tulis yang baik-baik je. Iyer dok? Biasalah dulu muda-muda dulu emosional sikit. Sekarang dah nak senior dah malas dah nak membebel. Dalam socmed pun jarang dah nak update status.

.

Manusia berubah. Kan? Insaf tak? Hahahaha.

.

Tapi.. lucu pulak baca nota kaki Misya tu, ada ke penulisan ganas? Macam-macam je. Hehehe.



Online Class Versi Budak PASTI

November 24, 2020 8 Komen

Simpan sini untuk kenangan.

Ibu WFH sebab budak 2 orang ni jer. Kalau abang dan kakak entahlah cikgu diorang tak pernah pun ada inisiatif nak buat online class. Main bagi jer homework dalam whatsapp group kelas. Tapi berbeza pulak dengan budak PASTI ni. Dari PKP hari tu cikgu diorang memang buat video bagi kat diorang sebelum buat homework. Belum lagi buat video call atau Google Meet untuk check hafazan atau ajar diorang. Salute sangat guru-guru PASTI ni. Video pun mereka buat sendiri, bukan ambik dari Youtube atau video orang lain.

Ini si #anakno4 si Alan. Mulanya nak pakai PC, boleh pakai headphone tapi tak test dulu kan, rupanya muka tak nampak. Ye lah camera kat atas tu, dah lapik dengan bantal pun masih muka tak berapa nak nampak. Nak on laptop dah terlambat pulak dah. Last-last pakai handphone jugak.


1 sesi online class ada 2 orang murid je. Ok lah dapat cikgu fokus sorang-sorang. Tapi macam tak fokus pulak Alan ni. Geram pulak tengok dia. Tangan gentel-gentel earphone lah. Eii... ada-ada jer.


PC dah on tapi tak jadi pakai pc. Semalam cikgunya pakai messenger. First time jugak pakai FB messenger ni. Tapi ok jugak line nya.

Ini pulak si abangnya #anakno3, Imran. Cikgu Imran buat kelas pakai video call jer. Individu so fokus seorang. Topik hari tu belajar baca jam.


Dia tunjukkan homework yang dia dah buat.


Nampak tak muka cikgunya? 


Serius kan Imran? Imran nampak fokus dan dia happy sangat lepas video call dengan cikgunya.


Kenangan masa pandemik ni, mak dengan anak sama jer buat online class. Si kakak #anakno1 lagi tak dedahkan lagi dengan Google Meet. Kalau dah ajar nanti mau selalu berGM dengan kawan-kawan.

 

23/11/2020

Customised T-Shirt Among Us

November 23, 2020 9 Komen

Sekarang trending pulak game Among Us ni. Tapi Kakmim pun tak pernah main game ni. Dengar daripada #theIMANs je. Dengar-dengar ada imposter. Siapakah imposter? Tak siapa pun yang tahu.

Beberapa minggu lepas ada lah tempah t-shirt Among Us dengan sorang kawan ni. Tempah sekali dengan anak buah sebab diorang main pun main sama-sama jugak. Setiap sorang ada karakter sendiri dalam game. Maka itulah yang dicetak untuk t-shirt mereka.

Tadaa.. 

Setelah lama diperam, semalam baru bagi diorang semua pakai. Macam sayang jer nak bagi diorang kotorkan baju putih yang suci bersih tu.

Ini si #anakno2 dan #anakno4. Abang dan Alan. Sama tak muka diorang? Orang kata diorang copy paste Ibu. 

 

Yang bestnya keluar jer dari kereta, anak-anak jiran kata, wahhh... baju Among Us. Suka betul ek budak-budak game ni. Kakmim memang bukan kaki game so memang takkan layanlah.

Korang ada main game ke tak? 



22/11/2020

Kopi O Ah Huat

November 22, 2020 4 Komen

 

Hari ni setelah beberapa minggu terkurung di rumah, Kakmim dan Encik Suami mencemarkan duli ke Aeon Mall. Tujuannya nak beli pakaian basahan #theIMANs je. Tapi bila dah ke Aeon tak sah kalau tak ke supermarket kan? Kebetulannya pulak Encik Suami nak cari kopi sebab dah jemu dah asyik minum teh O. Baiklah.

So misi mencari kopi pun bermula setelah selesai urusan di Kids Department. Di supermarket kami membelek-belek bungkusan kopi dari satu rak ke satu rak yang lain. Kakmim tak suggest kopi 3 in 1. Ye lah semua pun tau keburukan 3 in 1 kan? Kakmim cadangkan kopi Anggerek sebab macam legend je tapi dia taknak sebab perlu bancuh sendiri kemudian nak kena tapis lagi. Baiklah. Kakmim capai pulak kopi Tenom. Macam diterima cadangannya tapi tiba-tiba  Kakmim ternampak pulak kopi Ah Huat. Eh, ni macam kopi yang Syaz minum hari tu. Syaz review kata kopi Ah Huat ni sedap so Kakmim suggest kopi Ah Huat kat Encik Suami. Dan dia setuju, terus tak jadi ambik kopi Tenom. Yang bestnya kopi Ah Huat ni jenis sachet, takde gula. Nak manis boleh tambah gula sendiri. Hanya tambah air panas je lah. Macam tu jer mudahnya nak buat kopi O Ah Huat.

Bila sampai kat rumah tak sabar suruh Encik Suami try. FYI, Kakmim tak minum kopi. Layankan Encik Suami jer. Bila dia masukkan air panas dalam mug yang ada sachet kopi Ah Huat tu.. hmm... bau kopi dah menusuk hidung. Sedap betul aroma kopinya.

Apa kata Encik Suami? Sedap! Rasanya macam kopi kisar yang selalu mak beli. Yes! Baguslah. Tak perlu Kakmim buatkan dia kopi, buat sendiri je. Bukak sachet, tekan air panas Cuckoo dah boleh minum. Kalau guna kopi kisar tu kompomlah Kakmim kena buat. Kalau biarkan dia buat sendiri entah-entah dia tak tapis kerak kopi tu. 

2-3 bulan ni memang Encik Suami nak mencari coffee maker je tapi Kakmim layan tak layan je. Kakmim tetap dengan pendirian Kakmim. Tunggu rumah baru, baru beli. Muktamad, titik.

21/11/2020

Birthday Queen

November 21, 2020 4 Komen


20 November birthday mak kite yang ke-61. Setahun dah mak pencen, cepat jer masa berlalu. Kakmim sepatutnya WFH semalam tapi mohon cuti jer, nak lepak umah mak lama-lama sambil makan-makan, sembang-sembang adik beradik. Ececeh.. macam jarang jumpa. Tiap hari pun pegi umah mak. 

Kakmim order surprise delivery untuk mak. Saja suka-suka. Mak suka coklat Kitkat so mendapatlah dia Kitkat pelbagai jenis packaging dan rupa. Hehe. Nanti kompom cucu-cucu pun akan tumpang sekaki.

Oleh sebab berapa kali dah makan kek sejak hujung Oktober hari tu kan? So birthday mak takde kek. Adik order donut brownies dan cheese tart je. Sila jamu mata ye. 

Sedap donut brownies ni. Mudah dimakan sebab nipis je tak macam brownies biasa yang tebal segiempat tu.

Cheese tart ni kitorang memang dah biasa order. Semuanya licin malam tadi jugak.

Untuk dinner kami adik beradik masak ala kedai seafood kat Topspot. Ye lah nak makan kat luar tak boleh, masak sendiri jer lah. Sorang masak 1 menu. Dapatlah beberapa menu.

Nasib jugak jumpa ambal ni masa misi mencari seafood di Buntal. So Kakmim masak kari kering jer.

Kerang masak kicap by #adikno4

Midin tumis belacan by #adikno3

Bawal emas stim sos tiram by #adikno2

Udang goreng kunyit by #adikno4

Kali ni adik beradik takde group photo sebab malas nak bersiap tukar baju bagai, so king & queen bergambar dengan cucu-cucu jer.



Takde lain yang Kakmim harapkan semoga mak sentiasa sihat dan dipermudahkan semua urusan mak dan bapak. Aameen.