Follow Us @soratemplates

31/12/2020

Kisah Dalam Lagu : Good Bye

December 31, 2020 5 Komen

Masih dalam mode untuk mengucapkan selamat tinggal kepada 2020 nampaknya. Masih belum move on lagi dengan 2020. Tak puas rasanya berada di tahun 2020, terasa macam pause sekejap 3 bulan masa PKP hari tu. Hmm..


Sebenarnya kan awal tahun hari tu Kakmim ada plan nak buat topik Kisah Dalam Lagu. Rasanya ada beberapa entri je yang menyempat. Lepas tu Kakmim 'tenggelam' lagi dan bila dah timbul balik dah tak follow pun rules yang awal tahun 2020 tu. Mungkin tahun 2021 pasni Kakmim nak start balik lah kot. 


So far rules yang Kakmim selalu follow ialah Wordless Wednesday. Mungkin 2021 akan ada Throwback Thursday yang dicetuskan dari blogger Syazni Rahim dan Kisah Dalam Lagu, cetusan idea Kakmim sendiri. 


Kakmim memang suka muzik. Suka lagu. Dan Kakmim memang banyak kenangan dan kisah di sebalik lagu. Contohnya dengar lagu ni akan ingat orang ni, dengar lagu tu akan ingat insiden tu. Macam tu lah gambarannya. 




Untuk Kisah Dalam Lagu kali ni ialah sebuah lagu dari Air Supply. Good Bye. First time Kakmim dengar lagu ni masa Kakmim form 1, tahun 1994 dulu. Lamaaaaaa gila dah tapi since hari tu memang love sangat lagu ni. Time tu perhimpunan sekolah. Sekolah kami buat perhimpunan seminggu sekali je, pada hari Selasa. Kebetulan sempena English Week masa perhimpunan mingguan tu ada lah persembahan drama muzikal dari senior form 2. Lagu yang diorang bawak hari tu lagu Good Bye ni la. Tak ingat pulak dramanya berkisar tentang apa, Kakmim cuma ingat lagunya saja.


Nak dijadikan cerita, sejak PKP hari tu, Encik Suami suka on lagu masa kami sekeluarga makan. Selalunya dia akan main muzik instrumental atau Kenny G dari Youtube. Ambik mood makan kat hotel katanya. Kah! Kah! Ye lah masa PKP kan, terkurung je tak keluar ke mana-mana. Tu yang carik idea supaya anak-anak tak rasa terkurung. Akibatnya sampai sekarang #theIMANs pun dah terbiasa, asal nak makan je request Ayah untuk on lagu hotel. Konon! Hahaha!


Di suatu malam tu, malam tadi la. Tiba-tiba lagu instrumental dari Air Supply ni berkumandang masa kami sedang makan. Tu yang Kakmim teringat zaman sekolah tu. 


I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belonggg..


Terngiang-ngiang pulak lirik lagu ni. Dan terimalah Kisah Dalam Lagu zaman perhimpunan sekolah dulu-dulu.



Good Bye - Air Supply (1993)

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and I sympathize
And I'll never criticize all you've ever meant to my life
I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore

I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say but good-bye
You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure I'm worthy


notakakmim: suka masa perhimpunan sebab boleh usha senior-senior hensem! Wakakaka





Throwback Thursday - Rindu Putrajaya

December 31, 2020 7 Komen


Kalau setiap hari Rabu kita akan ada "Wordless Wednesday" maka ini ialah entri pertama yang bertemakan "Throwback Thursday". Idea ini bermula dari blogger Syazni Rahim yang amat menarik dan Kakmim dah mintak izin untuk tiruvasi idea Syaz ni. Mintak izin sekali lagi ye cik puan Syazni. Hehehe.



Baiklah gambar throwback minggu ni ialah masa zaman selalu turun naik flight dulu-dulu. Paling syok bila dapat surat arahan untuk meeting atau bengkel di HQ. Hip hip hooray jer dalam hati. Of course lah akan menyelam sambil minum air untuk dating bersama Encik Suami! 


Kerja, kerja jugak macam biasa. Pegi keja sama-sama, dia akan hantar Kakmim dulu. Balik keja pulak biasanya kami tak terus balik hotel, singgah dating dulu di food court Presint 9. 


Eh! Kenapa mesti di food court? 


Sebab kami suka tengok life warga Putrajaya. Balik keja, dengan anak-anak yang masih berbaju sekolah diorang akan singgah makan dulu di food court. Kiranya makan malam teruslah kot. Balik umah tak perlu susah-susah masak lagi. Just setelkan kerja sekolah, mengaji dan buat preparation untuk keesokkanharinya pulak. Kot lah.


Itu tanggapan kami suami isteri jer. Hehehe! Betul ke tak kami tak pernah pulak tanya. Masih menjadi tanggapan kami sampai sekarang ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

29/12/2020

Lucky Number 21

December 29, 2020 7 Komen

Scroll kat Reading List ternampak entri baru di blog Eza Boom Boom. Dan bila klik dan baca.. ada nombor yang bertuah di situ rupanya!!!! 


Entri Kakmim dengan kod no 21 dapat tempat kedua!!! 


No ke-2 apa? KATEGORI 1: ENTRY YANG POSITIF & KREATIF ! 


Nang sik cayak kamek koh Eza! Berapa kali check link kat no 21 ya takut salah urang. Hahaha!


Auww! Tak sangka tak sangka. Macam tak percaya. Hari tu pun bertuah jugak join di segmen yang dianjurkan oleh blogger Misya. Eh, rupanya tak publish lagi gambar hadiah special dari Misya hari tu. Letak dalam draf tapi tak tertaip entrinya. Terima kasih Misya bagi tasbih ni. Terharu sangat, baru beberapa bulan aktif balik blogging dah dapat hadiah dari sahabat blogger.


 
Dan sempena penutup akhir tahun 2020 ni, sekali lagi Kakmim bertuah, dapat hadiah daripada sahabat blogger senegeri pulak. Terima kasih Eza Boom Boom Cak. Semoga mojor joros semua urusan kitak.


Tak lupa kepada semua yang membaca entri ni, semoga dimurahkan rezeki semuanya,  Kakmim doakan semuanya dipermudahkan di setiap urusan yang korang lakukan.


Dan akhir kata, semoga ukhwah alam maya kita berkekalan hendakNya. Tidak lupa juga sekalung tahniah kepada semua blogger yang bertuah di blog Eza. Senyum sokmo ya semua!!

Makan Rojak Di Burger King?

December 29, 2020 13 Komen

Itulah akibatnya bila sorang nak makan rojak, sorang lagi nak makan burger. Jawabnya merojaklah di fast food restaurant. Tinggal malu atau tak malu je. Hahaha! Kalau urat malu tu tebal memang takkan punya nak makan outside food di kedai lain. Kan? Kan? 


Alkisahnya time macam ni lah baru dapat dating time kerja. Kalau budak² sekolah confirmnya sibuk dengan urusan ambik anak balik sekolah di tengah hari. Kekadang makan pun dalam kereta bersama Abang atau Kakak.


Kalau orang Kuching mesti familiar dengan nama Stone Ice ni. Tempat glamer nak makan rojak buah, rojak kangkung ataupun ABC. Dulu Stone Ice ni di Wisma Saberkas je. Tapi sekarang di Plaza Merdeka pun dah ada. Dalam Grab Food dan Food Panda pun ada.


Apa signature menu di Stone Ice ni? Mestilah rojak buahnya. Selain tu ada rojak sotong, laksa Sarawak, Meehoon Belacan dan semestinya pelbagai jenis ABC.


Rojak buah kat sini agak mahal ye sebab dia kira ikut gram. Korang boleh pilih jer buah apa yang korang suka tapi makin banyak yang korang pilih, makin beratlah pulak ye dan of course mahal lah harganya. Tapi puas hati sebab dapat makan apa jer buah atau manisan yang kita suka. Pilih dan masuk jer masuk dalam box tu nanti dia akan timbang. Hahaha!


Memandangkan Kakmim memang dah lama nak makan rojak dan perut pun tak berapa nak lapar, Kakmim pegi tapau di Stone Ice dan Encik Suami pergi Q di BK. Biasalah time lunch orang agak ramai di BK tu. So untuk menjimatkan masa macam tu jer lah caranya. Nasib baik jugak kitorang berpecah sebab memang lama Q dan tunggu order di BK.


Kakmim sebenarnya dah setel awal dah di Stone Ice. Kakmim pilih timun, sengkuang, tauhu kering manis, jambu air, betik, nanas dan semestinya sotong! Tapi kena duduk diam-diam dulu tunggu Whopper yang diorder Encik Suami siap. Ada jugak urat malu tu rupanya ye makcik Kakmim. Selagi BK yang diorder tak sampai rojak pun masih tersimpan rapi. Hihi!!

Puas hati hakak makan rojak buah pilihan Kakmim. 

 

Lirik Lagu & MV Kesempatan Bagimu (OST Tercipta Satu Ikatan)

December 29, 2020 3 Komen



Kakmim tertarik nak tengok MV terbaru dari Adira ni bila tertengok IG Fatin Faishal. Fatin ni sebenarnya peserta Lagu Cinta Kita 2 yang telah awal tersingkir sebulan yang lalu. Rupanya baru jugak MV ni, baru published 25 Disember 2020 yang lalu.




 

Kesempatan Bagimu (OST Tercipta Satu Ikatan) - Adira Suhaimi 

Lirik: Ikhwan Fatanna & Arisz Ab Rahman
Lagu: Ikhwan Fatanna & Wan Saleh

Apakah cinta bagimu
Hanyalah satu permainan
Air mata mengalir lesu
Hanya dendam yang tertanam
Usah coba ungkapkan cinta
Walaupun kini telah kau sedar

Masihkah ada kesempatan untuk kita berdua
Kembali bersama menuju bahagia
Masihkah perlu ada ruang di hati buat dirimu
Yang dulu pernah menyakiti cinta ini
Tersimpan di lubuk hati
Semua kata yang kau dustakan
Kecewa dirundung sepi
Tidak tertanggung bebanan
Usah coba ungkapkan cinta
Walaupun kini telah kau sedar
Masihkah ada kesempatan untuk kita berdua
Kembali bersama menuju bahagia
Masihkah perlu ada ruang di hati buat dirimu
Yang dulu pernah menyakiti cinta ini
Jika cinta ini telah direstui
Ku harap ia cinta sejati
Hanya pada Tuhan ku serah kan jiwa
Dialah penentu arahnya cinta kita
Masihkah ada kesempatan untuk kita berdua
Kembali bersama menuju bahagia
Masihkah perlu ada ruang di hati buat dirimu
Yang dulu pernah menyakiti cinta ini
Apakah cinta bagimu
Hanyalah satu permainan
Air mata mengalir lesu
Hanya dendam yang tertanam

notakakmim: suka tengok muka Fatin Faishal, ayu jer







28/12/2020

Rezeki & Impian Kakak

December 28, 2020 11 Komen

Masa hantar buku teks Kakak hari tu, cikgu ada titipkan hamper dan sijil untuk Kakak. Cikgu cakap pertandingan apa entah. Kalau Ibu yang jumpa cikgu mesti Ibu akan tanya. Itulah masalahnya bila Ayah yang pergi hantar buku teks ke sekolah.


Bila tanya si Kakak pulak hadiah sempena apa, dia pun tak ingat pertandingan apa yang dia dah join. Whateverlah hadiah apa tapi memang ada nama Kakak pun kat hamper tu. Alhamdulillah.. rezeki. Semua dah tak perlu beli stationaries dah. Abang jer tak dapat hadiah tapi stok lama pun tak habis lagi sebab 2020 ni berapa bulan je sekolah.

Complete stationaries untuk naik ke tahun 6 nanti.


Anak ni kemaruk jugak sebenarnya kumpul sijil untuk PAJSK. Nak masuk selected school katanya nanti bila form 1. Insya Allah.. kalau ada rezeki nanti ye. Semoga tercapai impian anak sulungku. Kalau takde rezeki pun takpe. Ini pun dah dianggap 1 pembelajaran untuk persediaan ke alam remaja.
 

Lagu Cinta Kita 2 - Episod 7

December 28, 2020 17 Komen

Malam tadi semi final LCK 2. Malam yang menentukan pasangan mana yang akan ke peringkat akhir. Dan seperti yang diharapkan pasangan yang terkeluar malam tadi ialah pasangan Fariqwan & Mina. Entah kenapa Kakmim tak berapa nak appreciate pasangan ni. Bakat menghibur tu ada tapi bakat menyanyi tu so-so je lah. Takdelah power sangat pun suara diorang berdua. Nasib baiklah panel juri keluarkan mereka.


Dan tahniah kepada pasangan-pasangan yang mara ke peringkat akhir! Mereka ialah:


Syafiq & Serra
 Kael & Evie
 Adly & Darling
 Iss & Mya
Khareez & Nadeera




Performance paling meletopsss malam tadi ialah Mawarku daripada Khareez & Nadeera! Ketiga-tiga panel juri bagi standing ovation pada mereka berdua. Khareez sampai menangis tak tahan sebak bila juri bagi pujian pada mereka.


Yang paling tak sangka malam tadi, pasangan Hariz & Mafa. Selama ni diorang tak pernah bawak lagu rancak dan malam tadi diorang try dengan lagu Gadis dan bunga. Ternyata percubaan mereka tak menjadi dan akhirnya mereka telah tersingkir dan seterusnya tak layak untuk ke peringkat akhir. Walaupun secara teknikalnya vokal mereka berdua memang mantap mungkin dah bukan rezeki mereka berdua kot.


Tak sabar nak tunggu final minggu depan. Siapalah agaknya pasangan paling serasi dalam LCK 2 pada tahun 2020 ni?


Apa kata kita saksikan dulu persembahan daripada Khareez dan Nadeera sementara tunggu final minggu depan. Jom layannn jiwang!!Ehh!






Norwex Si Kain Buruk Kayangan

December 28, 2020 17 Komen


Puas dok fikir, beli ke tak? Beli ke tak? Akhirnya beli jugaklah untuk 'pelaburan' masa hadapan. 

Kah! Kah! Kah!

Kenapa Kakmim kata pelaburan? Sebab sekarang ni Kakmim guna kitchen tissue untuk mengelap kat rumah sebab senang.. lepas lap terus jer buang. Kalau dulu guna kain buruk, Kakmim pulak jenis tak suka pakai lama. Nak basuh, tak kuasa pulak nak basuh dengan kesan minyak tu. Buruk benar terus jer buang. Sampai bila nak pakai-buang, pakai-buang? Tapi kain buruk memang konsep pakai-buang pun kan?

Dengan kain Norwex ni, lepas lap boleh basuh jer dengan air, pastu keringkan dan pakai semula. Kalau nak lagi bersih beli sekali dengan detergen untuk basuh kain tersebut, tapi Kakmim tak beli lagi tu. Setakat ni baru beli Envirocloth yang boleh guna untuk lap-apa-saja tu dan jugak Dusting Mit, untuk lap debu-debu tu. Dengan pembelian 2 item ni Kakmim dah sah jadi elite customer. Kakmim bukan agen atau consultant ye. Beli untuk guna je. Tak larat nak jual. Hehehe!


Pengalaman Pertama Kali Menggunakan Envirocloth & Dusting Mit Norwex

Kagum!! Kah! Kah! Sakai betul. 

Dengan sekali lap jer dapur masak dah licin berkilat takde kesan minyak lepas masak. Pastu mulalah mengelap tile, suis-suis, puas hati jugaklah. Meja makan pun lap dengan si Enviro ni jugak. Memang tu lah tujuan utama nak beli, sebab meja makan Kakmim jenis meja kaca. Kalau lap tak bersih memang sakit mata memandangnya. Dengan si Enviro ni berkilat je meja. Senang jer ajar si Abang lap. Spray-spray jer air pastu lap. Selalunya si Abang lah tukang lap meja lepas makan. Biasalah budak kalau ada masa nak cepat memang dia lap sekadar lap je tu yang Ibu tak puas hati tu. Tapi dengan adanya bantuan si Enviro ni bolehlah Ibu urut dada lega. Boleh senyum tengok kerja Abang.

Gambar? Takde pulak. Pertama kali pakai hari tu kan? Lepas lap tu, lap ni pulak, ye lah orang kejakunan. Mana sempat nak ambik henpon bagai nak ambik gambar. Mestilah fokus mengelap. Kikiki.

Dusting Mit pulak memudahkan kerja-kerja mengelap debu di cabinet tv, rak buku, bunga orkid latex, pokok hiasan Skybird... oh mudahnya dengan Dusting Mit ni. Pastu boleh jugak lap pintu yang berdebu. Lap rel tangga. Cermin pulak tak cuba lagi. Sebab untuk lap cermin ada Window Cloth tapi boleh jer nak cuba dengan Enviro kan? Nantilah Kakmim cuba. 

Oh ya! Envirocloth tu kalau nak beli ada pilihan warna tau! Kakmim ingatkan 1 kaler je so Kakmim saje pilih kaler granite atau kelabu tu supaya tak nampak kotorlah kononnya. Untuk Dusting Mit tu memang ada 1 kaler tu je.


Berbaloi Ke Tak Beli Kain Norwex Ni?

Berbaloi ke tak membeli? Ini terpulang jugak. Kakmim nak beli ni pun puas jugak bermonolog sendiri. Ye lah, sebelum ni fikir... kain buruk jer pun buat apa nak mahal²? Tapi.. akhirnya beli jugaklah. Sebab nak didik anak-anak jugak untuk buat kerja-kerja rumah ni. At least ada kemudahan macam ni mereka lebih seronok nak buat kerja rumah. Dan yang paling best, walaupun dah beberapa kali pakai, basuh, jemur.. kain Norwex ni tak berbau busuk pun. Kalau rasa benda ni mahal, tak payah lah beli. Boleh jer guna kain microfiber yang banyak jual di Eco atau di Mr DIY. Atau guna kain-kain perca lama ke. Takde paksaan pun dalam membeli, lagipun Kakmim pun tak menjual. Saja jer nak buat review sikit bagi yang masih berkira-kira nak membelinya. 


27/12/2020

GoogleMaps Contributions

December 27, 2020 21 Komen

Memang sah kaki gambar ni! Ish.. ish.. ishhhh!


Lama jugak dah tak belek emel baca review bulanan daripada si Google Maps ni. Kalau tengok daripada report Google ni memang semuanya gambar makanan je. Ni sah sebelum makan kena ambik gambar dulu ni. Apa nak jadilah kau ni Kakmim. Tak berubah-ubah ye dari dulu sampai sekarang. Kah kah.



Mana taknya kalau mantan bos saya tahun 2008 dulu jumpa saya yang sekarang mesti dikatanya macam tu lah kot. Tak berubah-ubah ye dari dulu sampai sekarang. Cumanya dulu ambik gambar dengan digital camera, sekarang lagi mudah, guna henpon jer. 


notakakmim: Local Guide baru Level 6, bila ntah dapat unlock lagi.

26/12/2020

Neelofa & PU Riz Putus Tunang??

December 26, 2020 8 Komen

 


Korang ada terbaca pasal berita ni tak?? 

Dari awal lagi dah Kakmim tak berapa nak percaya dengan PU Riz ni. Ada apa dengan PU Riz?? Hmm... 

Kalau dah takde jodoh, takpelah Lofa. Move on je. Cuma Kakmim harap istiqomah la dengan penghijrahan berniqab sejak menjadi tunangan PU Riz baru-baru ni.

Cara Menukar Video Ke Format GIF

December 26, 2020 10 Komen

Siapa yang selalu baca blog Tiga Lalat mesti perasan yang gambar yang Wak masukkan di entrinya bukanlah gambar statik seperti yang kita selalu masukkan. Kakmim pun tertanya-tanya jugak macam mana gambar Wak di blognya banyak yang animated tapi tak jugak tertanya kepada empunya badan. Itulah orang tua kata, malu bertanya sampai bila pun tak sampai sebab tak jumpa jalan. Kah! Kah!


Nasib baiklah blogger Eza Boom Boom rajin tangan menanya di komen, maka terbitnya tutorial dari Wak di sini http://tigalalat.blogspot.com/2020/12/tutorial-how-to-add-animated-photo-into.html. Terima kasih Wak atas ilmunya!! Rupanya mudah jer. 


Dan terimalah animated gif Kakmim yang pertama! 


Senang je nak convert video ke format GIF ni. 
  1. Shoot video guna handphone.
  2. Save as macam biasa.
  3. Convert ke format GIF di https://www.onlineconverter.com/video-to-gif. 
  4. Siap convert, download dan save macam biasa. 
  5. Dah boleh upload dalam post di Blogger!

Senang jer kan?


Tapi mula-mula tu Kakmim tak terfikir jugak camne nak tukar video ke GIF, tanya lagi Eza Boom Boom sebab dia dah buat jugak animated picture ikut tutorial daripada Wak. Aah kan guna jerlah online converter. Apalah pendek sangat akal si makcik Kakmim ni. Haha!!



Berbalik kepada animated picture Kakmim kat atas tu, sebenarnya ikan-ikan comel tu ialah ikan-ikan dalam akuarium Encik Suami. Baru jer berjinak-jinak nak bela ikan. Sebenarnya lama dah dia nak bela ikan tapi Kakmim tak percaya kat dia, takut dia hangat-hangat tahi ayam. Tiba-tiba balik kerja hari tu dia cakap dia dah beli akuarium. Baiklah! Kita layan jer lah.



Dari semalam pulak sibuk nak bawak si Abang pegi mancing. Hmm.. yer lah tu. Abang dari bangun pagi dah tanya jadi ke tak pegi mancing. Tup tup hari ni memang betul dia pergi selongkar beg pancing dia kat dalam stor. Dah keluar pun pegi mancing dengan si Abang. Hmm.. biarlah diorang berdua lepas gian sana. Balik nanti kita dengar cerita si Abang. Tadi dia dah  sempat berangan kalau dapat ikan pari dia suh Ibu masak. Hahaha!! Anak oh anak!


Misteri Mona di TV3 Sudah Terjawab!

December 26, 2020 12 Komen


Ya! Minggu ni episod akhir dan Misteri Mona pun telah terungkai. Walaupun Kakmim tengok sampai episod 3 jer hari tu tapi episod ke 4 dan seterusnya Kakmim marathon terus non stop di YouTube! Yang bestnya bila marathon memang susah nak berenti. Best siot Misteri Mona ni. Kreatif sangat story linenya. Shot pun mantap

Watak utama dalam cerita ni ialah Janna Nick. Sempoi je dia dalam ceta ni. Baju pun asyik baju yang sama je dengan muka tak mekap, rambut tak terurus. Lakonan Elisha Sandha sebagai pembantu peribadinya pun boleh dibanggakan. 

Ending cerita ni sungguh tak terjangka. Episod akhir memang suspens dan mendebarkan. Cuma 1 jer yang Kakmim betul iaitu kaitan antara Fahmi dan Nadeem. Lain-lain tu meleset. Kalau tak tengok lagi, bolehla curi masa tengok. Tak best pulak kalau ada spoiler. Tak rugi tengok sebab lain cerita ni, bukan kisah-kisah perebutan harta atau percintaan yang clishe. Tak tau pulak ceta ni memang idea asal penerbit kita atau dicedok ideanya dari Korea Selatan. Sebab selalunya ceta yang plot twist gini salu tengok dalam k-drama.

Lokasi umah kampung Mona dan Anum masa kecik pun sangat rare. Daif sangat rupanya rumah di bandar macam tu. Ayah tirinya lakonan pelakon Zizan Nin memang benci habis tapi bagusnya dia tak kacau pulak anak perempuan 2 orang yang ada kat umah tu. Yang tak disangka pulak jadi tupai. Hmm..

Nak tau siapakah Mona, kenapa Mona menjadi misteri tengoklah sendiri pastu kita sembang k. Hehehe.







25/12/2020

Cara Untuk View Personalised Report: Year With Grab

December 25, 2020 7 Komen

Kakmim mula pandai order Grab Food sejak PKP hari tu. Bayangkan masa tu nak keluar rumah pun susah, ketua keluarga pula kena kuarantin di pusat kuarantin, so takdelah frontliner kat umah yang boleh tapau makanan dari luar. Selalunya tiap petang sebelum balik keja Encik Suami akan tanya ada nak apa-apa tak? Bila dia dah takde nak tak nak belajar jugak order guna Grab Food ๐Ÿ˜…

Bila dah terer tu apalagi asyik la ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ kalau dah boring makan masakan sendiri kita order je lah. Yang tukang tunggu rider pun asyik jugak ada alasan nak main kat luar ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Sempena hujung tahun ni Grab ada sesuatu untuk semua customernya tau! Kalau ada install Grab di henfon tu bolehlah tengok report masing-masing untuk tahun 2020 ni. 



Bukak jer apps Grab, scroll bawah sikit dan cari Year with Grab #Remember2020 tu. Klik jer yang tu.

Lepas tu scroll jer ke bawah.

Scroll lagi.

Dan lagi.

Dan lagi

Dan seterusnya.





Itu jer lah ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ 

Saja suka-suka. Takde benda sangat pun.

Antara Grab Food dan Food Panda, Kakmim memang prefer Grab Food sebab kat area taman Kakmim ni Food Panda ni limited. Dalam Grab Food lagi banyak choice kedainya.

Orang kata Food Panda lagi murah daripada Grab Food tapi takpelah dalam rezeki kita pasti ada rezeki orang lain. Dan semestinya rezeki rider Grab Food ni kot. 

Hari tu #budakkaran datang kolej sebab nak setelkan dokumen nak sambung ke Politeknik so Kakmim sempat interviu dia pasal sistem rider ni. Kebetulan dia memang buat Food Panda. Kesimpulannya paling basic dia boleh dapat dalam RM1200-RM1400 seminggu! Setiap hari Rabu payday. Itu paling malaslah, dengan purata 30 order sehari. Cuba bayangkan bagi yang ambik order lebih dari tu sehari? Seminggu dah berapa? Sebulan?

Tapi dia cakap, penat memang penat la. Manada nak rehat-rehat, kalau lambat sikit badge akan drop. Tapi memang nampaklah dia agak slim sedikit berbanding zaman belajar di kolej. 

Apapun Kakmim respek jugak budak-budak sekarang, cuti semester pandai carik part time. Ni nak masuk Poli nanti dah tak payah dah nak susahkan orang tua lagi.

Eh, keluar topik lah pulak! Jangan lupa tau support rider kita. Respeklah mereka sebab mereka pun dah banyak permudahkan urusan kita. 




 

Happy Longgg Weekend!!

December 25, 2020 13 Komen

 


Hujung minggu datang lagi!! Yeay!!!
Dan yang paling best hujung minggu ni agak panjang daripada hujung minggu yang biasa. 
Ala... sehari jer pun. 


Hey! Okaylah kan?? 
3 hari tu!
25, 26, 27 Disember 2020


Isnin, Selasa kita masuk ofis
Lepas tu kita cuti lagi!
Yeay!!


Apapun, selamat beristirehat dan selamat berfamily-bonding bersama keluarga tersayang.
Kalau senyap jer tu, faham-faham jer lah. Hehehe



notakakmim: gambar dari atas Bukit Batu Putih semasa hiking bersama #intaketeam tahun 2019 dulu

Ho! Ho! Ho!

December 25, 2020 6 Komen

 
Macam kelaziman di hari-hari perayaan yang lain, tepat jam 12 tengah malam terdengarlah dentuman bunga api di ruang udara taman perumahan kami. Seronoknya kalau dapat ziarah-menziarahi rumah sahabat dan kenalan di hari perayaan macam ni. Tahun 2020 ni semua perayaan kita tak boleh sambut! Cayalah! Memang akan dikenang sampai bila-bila ๐Ÿ˜…


#notakakmim: apa pun tak boleh demi memutuskan rantaian Covid-19

24/12/2020

Carilah Hikmah Di Setiap UjianNYA

December 24, 2020 6 Komen


Sejak #theIMANs tak perlu pergi sekolah since PKPP, #budakkaran pun tengah cuti semester khas maka takde maknanya Kakmim nak sampai awal ke ofis. Lagipun kan WBF, fleksibel je nak masuk jam berapa tapi takdelah sampai ofis tepat jam 9 pagi. So on the way ke ofis tu sebelum jam 8 pagi sempatlah Kakmim dengar slot motivasi di radio Sarawak.fm. Kakmim ni sejenis yang suka dengar radio local di awal pagi sebab banyak info setempat yang Kakmim boleh dapat. Ramalan cuaca lah, berita kematian lah, headline newspaper tempatan lah. Kiranya pagi-pagi kena dapat input di tempat sendiri. Makcik-makcik sangat pulak kan?

Baru-baru ni tajuk motivasi paginya ialah berkenaan ujian dan dugaan daripada Allah. Sebagai umat Islam kita harus percaya akan ketentuan daripada Allah dan kita kena selalu bersangka baik dengan Allah. Setiap ujian dan dugaan yang DIA turunkan kepada kita pasti ada hikmah di sebaliknya.  Contohnya zaman pandemik macam ni, mungkin ramai yang kehilangan pekerjaan, kehilangan ahli keluarga tersayang, bisnes lingkup.. memang ramai sangat yang terkesan. Oleh itu, dalam menangani ujian dan dugaan daripadaNYA pasti ada jalan keluar untuk kita kembali bangkit. Setiap isu dan cabaran yang kita hadapi kita perlulah ada tindakan untuk menyelesaikannya, bukannya ujian dan masalah tu untuk direnung dan diratapi sahaja. No! No! Tak bolehlah macam tu. Kita tidak boleh terus menyalahkan takdir dan mengalah begitu sahaja.

Teringat dulu 1 post blogger, tak ingat pulak siapa. Berdamai dengan takdir. Ya, kenapa kita perlu salahkan takdir? Apa salahnya kita optimis untuk mencari semula titik terang agar dapat menerangi semula lorong kegelapan dalam pengembaraan kita di bumi Allah ini. Sebab itu Allah beri kita akal untuk berfikir kan? 

Hidup ini terlalu singkat untuk kita nikmati. Maka hargailah sewajarnya. Cukup-cukuplah bermusuhan dengan takdir. Carilah hikmah atas setiap cabaran yang mendatangi kita.

Senyum selalu ya! Have a nice longgggg weekend!


#notakakmim: happy sebab check list task untuk hari ni semuanya setel!!

22/12/2020

PM Individu Terawal Terima Vaksin Covid-19

December 22, 2020 8 Komen


Sejak minggu lepas inilah antara isu utama staf-staf KKM. Suntikan vaksin Covid-19. Memang kecoh. Ada yang setuju, ada yang menolak. 

Tiba-tiba hari ni MKN publish benda ni pulak. So Abah kita antara individu terawal yang akan terima suntikan ni nanti lah ye? Risau pulak Kakmim membacanya. Udah ler beliau tu cancer survivor. Harap-harap takdelah side effect nanti.

Honestly Kakmim bukanlah anti vaksin tapi kena banyak fikir jugak nak terima suntikan vaksin ni. Ye lah baru sangat vaksin ni. Hmm..

Kalau korang pulak? Setuju terima atau tolak?
 

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPSS BY EZA BOOM BOOM

December 22, 2020 13 Komen

Ramai yang dah cuti kat ofis. Biasalah hujung tahun kan? Budak pun cuti so semua free & easy. Kakmim pulak cuti 2 hari jer minggu depan sebelum new year. Kiranya nak tutup tahun 2020 ni la. Korang pulak ada plan bercuti ke? Ke masih WFH?

Sunyi-sunyi macam ni memang banyak idea nak buat tapi mengenangkan tahun depan bulan 1 kena hantar dokumen untuk audit makanya kita setelkan yang hakiki dulu. Setel 1 kita rest dulu layan blog ni sekejap.

Sebenarnya awal lagi dah baca pasal Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom ni. Plannya nak buat last day 27 Disember tu tapi memandangkan tengah free ni kan better setelkan awal. Tapi ramai yang dah join dan submit link kat blog Ezza kan? Lepas ni turn Kakmim nak submit link pulak. Hihi!

Orait, macam biasa kita baca dulu syarat-syarat dari Eza Boom Boom.

= = = = =

Syarat-syaratnya adalah seperti berikut:

  1. Follow blog Eza Boom Boom. (DONE)
  2. Letak tajuk post, "SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPSS BY EZA BOOM BOOM" (DONE)
  3. Letak banner yang tertera di atas dan letak backlink entry ini. (DONE)
  4. Nyatakan SEBAB (REASON) ingin disenarai dalam bloglist Eza. (RUJUK PARA DI BAWAH)
  5. Tinggalkan link entry penyertaan di ENTRY ini.(DONE)
  6. Blogger mestilah beralamat di Malaysia. (DONE)
  7. Tarikh tutup: 27 Disember 2020 (Ahad), jam 11.59 malam. (DONE)
  8. Siap!


= = = = =


KENAPA KAKMIM INGIN DISENARAIKAN DALAM BLOGLIST EZA?

  • Eza ni member blog yang baharu Kakmim kenal yang senegeri dengan Kakmim. So far hanya ada Eza Boom Boom, Fizacrochet dan SunahSukaSakura jer member blog yang berasal dari Sarawak, yang boleh nak kecek² Serawak. Hehehe. So kita support member dari Bumi Kenyalang. Nak jadi blogger JDT yang padu tak mampu plak kan? Diorang ramai. Gempaq kan?
  • Kakmim nak jadi sebahagian daripada warga blogsphere terkini sesambil merapatkan ukhwah silaturrahim warga alam maya.
  • Last but not least, saja je, tak boleh ke? Hihihi.

Diharap Eza okay jer baca sebab-sebab Kakmim tok. Iboh ingga indah. Kah kah! Harapan nak jadi bertuah takdelah, tapi kalau ada rezeki kita terima jer.


Apapun, selamat berblogging Eza!! Tahniah sebab anjurkan segmen tok. All the best!!






Anda di Circle Mana?

December 22, 2020 12 Komen


Bila kita dah berumur 20-40 tahun :


Kita sepatutnya berada dalam Circle yang selalu bercakap tentang:


- Tuhan

- akhirat

- syurga

- neraka

- pelaburan

- sedekah 

- waqaf

- bantu orang

- kebahagiaan

- masa depan


Ini bukan lagi masa untuk kita berada bersama Circle yang selalu bercakap tentang


- gosip 

- kecaman

- makian

- cacian

- iri hati

- dendam

- aib orang


Dah tiba masanya untuk kita mula mencari Circle yang :


- lebih BAIK daripada kita

- lebih SOLEH daripada kita

- lebih PENYAYANG daripada kita

- lebih PEMURAH daripada kita

- lebih BIJAK daripada kita



Sometimes your circle decreases in size, but increases in value.


Copy paste dari Anon di FB

21/12/2020

Koleksi Lagu Zaman Kampus

December 21, 2020 18 Komen

Hari yang tak produktif. Malasnya nak update. Schedule post masih lagi draf tak abis taip. Idea untuk post lain ada tapi malas nak menaip panjang-panjang. Lebih ke layan Youtube jer hari ni. 

So hari ni Kakmim layan 90's Boy Bands. Semuanya lagu-lagu zaman belajar dulu. Lagu dari zaman sekolah menengah sampailah ke zaman kampus.



Dan tetiba terdengar lagu Like A Rose ni. Macam terngiang-ngiang pulak liriknya tapi dah tak berapa ingat sangat. Pastu kumpulan mana yang nyanyi pun tak ingat jugak. Akhirnya mintak bantuan Pakcik Google barulah ingat!


 Like A Rose - A1

And as I look into your eyes
I see an angel in disguise
Sent from god above
For me to love
To hold and idolize
And as I hold your body near
I'll see this month through to a year
And then forever on
Til life is gone
I'll keep your loving near
And now I've finally found my way
To lead me down this lonely road
All I have to do
Is follow you
To lighten off my load
You treat me like a rose
You give me room to grow
You shone the light of love on me
And gave me air so I can breathe
You open doors that close
In a world where anything goes
You give me strength so I stand tall
Within this bed of earth
Just like a rose
And when I feel like hope is gone
You give me strength to carry on
Each time I look at you
There's something new
To keep our loving strong
I hear you whisper in my

Bila dengar lagu-lagu zaman single ni teringat pulak geng-geng masa matrik. Bestnya zaman tu duduk 1 dorm 10 orang. Macam-macam ragam dorm mate Kakmim time tu. Bila tengok gambar zaman tu terbayang-bayang pulak perangai masing-masing. Rindunya!!


Setiap seorang ada minat masing-masing. Ada yang crazy dengan David Beckham, ada yang die-hard-fan Siti Nurhaliza (time tu belum Datuk lagi), ada yang minat 'ustaz' yang 1 kuliah, ada yang minat gila Weslife, ada yang tak suka basuh baju, ada yang study sambil melalak, aarghh... macam-macamlah diorang. Gambar zaman tu banyak yang tak menutup aurat, ye lah konon nak simpan as kenangan macam tu je. Dah sekarang nak up di FB pun tak boleh sebab semua pakai baju kelawar. Padan muka! Kah kah!

Lagu Cinta Kita 2 - Episod 6

December 21, 2020 4 Komen

Malam tadi #teamAmirBalqis terkeluar!! Tapi memang dah jangka dah sebab tak best, tak feel pun nyanyi. Tak macam Amir bawak Laskar Pelangi minggu lepas. Balqis takde masalah, panel juri banyak komen pasal Amir je.


Tapi.. takpelah kan. Dah adatnya pertandingan. Manalah tau lepas ni rezeki untuk berlakon ke pulak. Atau buat single duet bersama.



Suka tengok dressing Amir & Balqis yang menggunakan tema putih. Dress Balqis pun lawaaa!! Sedondon dengan earring. Nice lah.


Jom kita tengok lagu apa yang pasangan LCK 2 bawak malam tadi.


Lagu Untukmu - Syafiq & Serra
Yang Sedang-Sedang Saja - Fariqwan & Mina
My Baby You - Kael & Evie
Semakin Hari Semakin Sayang - Adly & Darling
Cintaku 100% - Iss _ Mya
Mulanya Di Sini - Amir & Balqis
Bunga Angkasa - Khareez & Nadeera


2 pasangan pertama buat persembahan tak best. Juri pun komen tak berapa puas hati. Tapi bila dah start pasangan Kael & Evie, dah berasap dah. My favourite couple best sangat malam tadi. Hael puji melambung sampai kena usik KLPP, ye lah sapa suruh sebut pasal kahwin. Kah! Kah!


Markah daripada juri malam tadi seperti di bawah. Memang dah agak dah pasangan bottom 2 tu. Dan daripada result tu jugak kita boleh tau yang Adly & Darling paling ramai peminat.



notakakmim: masih tak tengok lagi LCK? bak kata Encik Suami, malam Isnin malam Ibu tengok tv. Hahaha!



20/12/2020

Pemandangan Malam di Waterfront Kuching

December 20, 2020 12 Komen

Lama dah tak lepak di Waterfront ataupun Tebingan Kuching sejak PKP hari tu. #theIMANs pun excited jer bila bagitau nak lepak Waterfront. 

Diorang cakap dah lama tak jalan kat 'jambatan goyang'. Sebenarnya 'jambatan goyang' tu ialah Jambatan Darul Hana yang menghubungkan Kuching Utara dan Kuching Selatan yang dipisahkan oleh Sungai Sarawak. Kalau dari Waterfront tersergam indah Bangunan DUN Sarawak, yang berbentuk kubah tu. Kalau dari Waterfront nak ke seberang Bangunan DUN tu kita boleh jalan kaki di Jambatan Darul Hana ataupun naik perahu tambang pun boleh. Ada beberapa buah pangkalan untuk perahu tambang yang menghubungkan dengan kampung-kampung di tebingan Sungai Sarawak tu.



Bangunan DUN yang diambil dari Waterfront.

Nampak tak yang kaler purple tu? Itulah Jambatan Darul Hana. Gambar jambatan tak ambik pulak sebab malas nak menapak ke sana. Jauhlah jugak. Hihihi.

Sarawak River Cruise yang menjadi wishlish #theIMANs. Tunggu masa dan cuaca yang sesuai baru bawak #theIMANs ronda-ronda sepanjang Sungai Sarawak sambil tengok sunset dari atas kapal.


Pemandangan Bandaraya Kuching di sebelah kanan dan kampung melayu di sebelah kiri.


Warga Kuching yang jalan-jalan di Waterfront. Sekarang jalan-jalan di sini takde tengok pelancong. Kalau tak, memang ramai je yang jalan-jalan kat sini ambik gambar sambil beli souvenir.


Biasalah ini shot favourite Kakmim.

Kalau bukan musim pandemik kat dataran ni memang ramai budak-budak main skateboard, giant bubble atau skuter. Macam kat Dataran Putrajaya jugak lah lebih kurang.

Jadilah lepas gian nak jalan-jalan. Playing tourist di tempat sendiri. Kah kah!


18/12/2020

Dari Blogsphere ke Realiti

December 18, 2020 14 Komen

Naik di Memories FB gambar bersama seorang kawan blogger ni 12 tahun yang lepas. Time ni Mizzamy hantar Kakmim di KLIA nak balik Kuching. Sebelum tu Kakmim setel jer kursus terus 'merempat' semalam di bilik sewa Mizzamy. Masa ni lah yang Kakmim 'heret' set cadar Jakel untuk bilik pengantin idaman tu dari LRT Masjid Jamek ke mana entah, tak ingat pulak Mizzamy tunggu di stesen LRT mana. Kenangan sungguh!

Time ni baru jer berjinak-jinak berFB dan rupanya inilah gambar pertama Kakmim tag kawan di gambar FB.

Alhamdulillah dari kawan blog bersambung pulak di FB dan sekarang masih lagi kawan walaupun dah lama giler tak jumpa Mizzamy.

Dan bukan Mizzamy sorang jer yang berkekalan hingga sekarang, ada ramai jugak la. Walaupun mereka dah pencen daripada blogsphere ni alhamdulillah masih juga selalu berbalas komen di medsos FB dan IG.


Bunga Citra Lestari Feat Ray Prasetya - Aku Dan Dirimu

December 18, 2020 10 Komen

Lagu favourite Kakmim dari zaman couple dengan Encik Suami dulu sampai la sekarang. Baru-baru ni terview BCL nyanyi dengan Ray Prasetya ni. Comel pulak. Sempoi jer Ray tu nyanyi. Suara BCL tetap maintain. 



Aku Dan Dirimu


Tiba saatnya kita saling bicara
Tentang perasaan yang kian menyiksa
Tentang rindu yang menggebu
Tentang cinta yang tak terungkap

Sudah terlalu lama kita berdiam
Tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
Memenuhi mimpi-mimpi
Malam kita

Duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
Perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
Dan kini hanya ada aku dan dirimu
Sesaat di keabadian

Jika sang waktu bisa kita hentikan
Dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
Meleburkan semua batas
Antara kau dan aku
Kita...

Duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
Perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
Dan kini


notakakmim: throwback lagi lagu KLMJ.. kah kah