Follow Us @soratemplates

31/01/2021

GGAM Legacy 2021

January 31, 2021 11 Komen

Hari Khamis tu cikgu ada bagi link untuk Pandu Puteri Tunas join GGAM Legacy. Semangat Ibu register Kakak. Siap buat reminder lagi kat handphone takut terlupa. Almaklumlah programnya hari Ahad takut terlajak tidur pulak. Nampak tak siapa yang lebih bersemangat kat sini?





Cikgu cakap semua wajib menggunakan full uniform bila online Zoom. Kakak cakap bajunya dah kecik. Takpelah, lepas ni macam lebih ke online je. Pakai baju kecik masa online takpe. Kat rumah je. Hihi!




Macam biasalah cikgu nak bukti bergambar semasa online. Lepas tu gambar-gambar ni untuk buat laporan masuk dalam buku log. 

Penat jugak jadi pemantau ni. Perut pun berdondang sayang sebab program abis lambat. Dah setel masak awal tapi nak tunggu semua sekali makan bersama.

Mana tak lambat, habis zoom cikgu ajak masuk GM pulak nak ambik gambar semua untuk pelaporan sekolah. Layan saja lah.

 

30/01/2021

Alan Dapat Hadiah Ikan

January 30, 2021 21 Komen




Minggu ni saja 2 hari berturut-turut Alan tak perlu bawak bekal ke sekolah sebab ada kawan yang celebrate birthday kat PASTI. Dan semalamlah yang paling best, Alan dapat ikan daripada kawannya yang birthday. Semua dapat, kelas 4 tahun dapat, 6 tahun pun dapat. 5 tahun memang confirmlah dapat.


Lain dari yang lain. Selalunya parents akan bagi jajan as a goodies tapi semalam semua dapat ikan seekor sorang. Lepas tu ada bubur ayam, Alan cakap nasi bubur McD. Jarang parents sedekah bubur masa birthday, selalunya mee hoon, spagetti atau nasi goreng.


Dah selamat masuk akuarium Ayah dah ikan Alan ni. Bangga jer dia bagitau Ayah dia ada ikan baru. Kanak-kanak memang excited kalau bawak sesuatu yang baru ke rumah kan? Apatah lagi yang kawan dia bagi.

29/01/2021

5725 Kes Baharu Covid 19 di Malaysia

January 29, 2021 24 Komen


Apa nak jadi dah Malaysia ni? Selangor?? 
Kenapa makin menjadi-jadi pulak ni?
5725 tu!! 

Sarawak pun dah semakin meningkat dah kes setiap hari.
Kerana 1 kluster tu tersebar dah ke seluruh Sarawak.
Yang paling sadis, daerah kecil yang di luar bandar tu yang terjejas jugak. Zon merah pulak tu!
Tahun lepas kawasan bandar je yang banyak kes, tahun ni?



Tak tau sampai bila kita kena manghadap Covid 19 ni.


 

Tahun Terakhir Balut Buku PASTI

January 29, 2021 7 Komen


Minggu ni dah masuk minggu ke-2 Alan bersekolah. Abang Kakak semuanya PDPR hanya dia seorang yang bersemuka. Nasiblah wahai anak. Bila Ibu BDR dia pun buat muka kesian nak mintak cuti. Haha! Boleh pulak nak mintak cuti bagai si bongsu ni. Dia ingat dia penjawat awam ke nak mintak cuti rehat. Adoi la.

Minggu ni PASTI masih dalam minggu transisi, buku pun tak perlu bawak lagi. Sebab tu lah asyik delay aktiviti rutin awal tahun. Dari tahun 2016 dah mula membalut 2 set buku PASTI. Akhirnya tahun 2021 Kakmim hanya balut 1 set sahaja untuk buku 6 tahun. Tahun depan dah tak perlu dah balut buku PASTI lagi. Tahun depan, Insya Allah umur panjang semua yang lelaki dah di sekolah rendah, Kakak pulak ke sekolah menengah. Hmm.. cepat masa berlalu.


Baru siap balut 14 buah buku hari Isnin yang lepas. Baru lega bila dah setel semua ni.


Kakmim masih suka balut buka guna cara lama, selotep, gunting wajib ada. Macam ada kepuasan di situ. Lagipun bau buku baru pun sedap nak hadap lama sikit. 


 Siapa suka bau buku baru, kita geng. 


28/01/2021

Throwback Thursday: Blog Wordpress 2008

January 28, 2021 13 Komen

Blog lama dah jumpa balik!!!! 


Rindunya blog Miss Chrome aka MC nih!!! 


Rasa nak melompat jer depan pc bila dapat track balik blog zaman BBNU ni. Poyo ah! Hahaha!


Warna hijau rupanya. Sampai warna template pun dah lupa.


Nak letak sini jugaklah screen shot Wordpress ni. Manalah tau suatu hari nanti Kakmim 'MIA' lagi di alam blog ni. Kalau tetiba muncul balik at least dapat jugak track dekat sini. Insya Allah


Tapi, Wordpress ni bukan blog pertama Kakmim. Blog pertama Kakmim dulu guna Blogdrive. Linknya nagacute.blogdrive.com sebab masa tu memang guna nick nagacute. Tapi email yang guna masa tu pun dah lupa, memang tak dapat nak login. Rasanya bila dah move on dengan 'sesuatu' dulu Kakmim delete kot blog pertama ni. Lepas tu bila orang dah ramai guna Blogspot barulah wujudnya kelisabiru.blogspot.com pulak.


Tapi....

Bila nak bukak blog tu, tak boleh pulak. Lupa dah username & password apa nak login. 


Itulah pengajarannya bila suka 'curang'. Sekejap di blogdrive, sekejap di blogspot, sekejap lagi di wordpress. Haaa.... ambik kau, padan muka.


Bila baca lagi di previous page wordpress tu kan, rupanya dulu kita ada Multiply jugak ye. Kalau tak silap memang lebih kepada untuk post gambar je. Bila klik je link http://sukmaville.multiply.com/ tu dah tak boleh access dah. Tak ingat pun ada akaun Multiply ni. Kalau Friendster tu ingatlah jugak. Ada 1 lagi tu yang seangkatan dengan Friendster, glamer jugak tu, lupa pulak namanya.


Apa ek? Adoi la... memang tak ingat ni. Ada sesapa yang ingat ke?

Stok Kari Cap O Percuma

January 28, 2021 9 Komen

Assalamualaikum! Salam hari Khamis. Walaupun baru semalam masuk ofis terasa lambat benar minggu ni berlalu. Macam tak sabar pulak nak berhujung minggu. Mungkin penat kot banyak yang nak dikejar dan diselesaikan.



 

Pagi ni masuk ofis tengok ada sesuatu atas meja. Eh, eh, ada kari cap O. Ni mesti member sorang ni yang bagi. Alhamdulillah, rezeki peminat kari. Kat umah pun masih ada lagi stok, ni dah tambah lagi. Alhamdulillah.


Sebenarnya Kakmim baru jugak terjebak dengan kari cap O ni. Rata-rata member di utagha yang suggest try kari ni so ada member yang balik kampung Kakmim sajalah pesan nak try. Suka sangat, warna kari sangat mengancam. Tapi selalunya Kakmim akan campur jugak kari brand lain. Kakmim suka campur kari Babas & Adabi. Pernah try guna kari cap O ni saja, memang pedas dan warnanya merah menyala. I like!


Baca juga: First Time Masak Kari Guna Kari Cap O


Agak-agak malam ni bolehlah menu kari kot. Kari tanpa santan pun sedap. Letak bawang besar banyak-banyak dengan kentang potong dadu. Padu jugak. Kah! Kah!


25/01/2021

My First Giveaway by Blog Sal

January 25, 2021 17 Komen

Alkisahnya lamaaaaa dah tau pasal GA yang Sal anjurkan ni tapi tak jugak terbuat-buat. Tambah-tambah lagi tengok dute datenya Februari. "Eh, lambat lagi nak due". Memang suka kan buat keja last minute.


Sebenarnya lately ni Kakmim banyak update guna henpon tu yang susah sikit nak buat entri GA. Nak insert link tu semua leceh sikit kalau pakai henpon. Ye lah jari ni gebu melampau, susah! Kah! Kah!


Sebelum due baik Kakmim buat terus GA Sal ni. Semoga bertambah-tambah meriah penyertaan dan follower di blog cik adik manis Sal ni. Er, kitak dah join tek kah? Hehe! Takmo translate, boleh paham kan? Kecek Serawak yang paling simple dah tu.




Baiklah, macam ni caranya nak join. Tutup mata pun boleh lah nak buat. Kecuali kalau malas memang tak terbuatlah. Macam mak adik-beradik si IMAN tu la. Kah! Kah! 


Cara menyertai 'My First Giveaway by Blog Sal' ni senang je:

1. Follow Blog Sal.

2. Buat entry ' My First Giveaway by Blog Sal' .

3. Copy & paste poster di bawah. Letakkan dalam entry dan backlink ke entry ini.

4. Letakkan link giveaway blog kalian di ruangan komen


Apa macam? Senang kan? Apalagi, buatlah! Hahaha!



 

BDR + PdPR Yang Memenatkan

January 25, 2021 14 Komen

Hari ni Kakmim BDR tapi ada bengkel yang perlu dihadiri secara online. Maka hari Isnin Kakmim bermula seperti kebiasaannya cuma tak perlu bersiap ke ofis. Semalam lagi cikgu Alan dah pesan hari Isnin tak perlu bawak bekal kerana makanan akan disediakan. Mungkin ada budak sambut birthday kot. So selamatlah tak perlu masak bekal. On the way nak hantar Alan singgah beli kuih untuk breakfast Alan dalam kereta dan abang kakak di rumah nanti.

Sampai je di rumah balik dari hantar Alan terus register masuk bengkel di Teams kemudian setting Zoom pulak untuk si Kakak. Sesambil tunggu bengkel start, makan kuih-kuih yang dibeli tadi untuk alas perut.


Penat otak hari ni bila bengkel melibatkan OBE, CLO, CEFR ni semua. Paling stress habis je slot dari 3 orang penceramah ada kuiz pulak dah. Bukan penilaian kursus tapi memang betul kuiz pemahaman bengkel. Nasib jugaklah memang fokus dan ambik gambar slide untuk nota. Huhu! Pandai diorang ye tak inform di awal bengkel pasal penilaian ni. 


Tengah fokus, ada pulak junior opis cod biskut yang wife dia jual. Apalagi terus ngap lah memang dah lapar. 12 tengah hari masih semangat diorang ni present slide. Perut dah berkeroncong lagu techno.


Bolehlah untuk boost hormon kegembiraan kan?



Ibu sibuk dengan hal sendiri sampai tak sempat tanya Kakak, zoom tadi untuk kelas diorang je atau untuk seluruh kelas. Ibu kan dah remind awal jangan ganggu Ibu. Sori anak-anak Ibu.



Sementara Abang dan Imran, cikgu dah bagi video dan latihan. Ibu pesan je diorang berdua tengok dulu nanti Ibu ajar semula sebelum buat latihan. Imran yang masih minggu transisi darjah 1, cikgu bagi task buat video pengenalan diri. 



Lepas selesai quick lunch baru Ibu dapat buat video untuk Imran. Lunch pun ala kadar je. Kakak tolong masakkan nasik, Ayah pulak kebetulan balik rumah sekejap Ibu pesan belikan ayam goreng rm2 tu untuk kami 4 beranak. Itulah lunch kami, nasik dan ayam goreng. Alan pulak Ibu mintak tolong adik ambikkan dari sekolah sebab Ibu tak habis lagi berbengkel.

Fuh lega!


Rehat sekejap baru dapat assist Abang semula untuk buat latihan. Kakak pulak perlu diprint latihannya. Lepas siap kena send ke telegram cikgu lagi. 


Adoi, memang penat! Nak buat kerja sendiri, nak ajar budak-budak lagi. Mistake malam tadi tak masak siap-siap untuk lunch hari ni. Lain kali kena prepare awal. Nak order grab pun macam tak sempat je. Sekarang pun tak mampu nak buat apa. Melayan mata sambil taip henpon update blog je ni. Penatnya lebih daripada kerja di ofis.


Begitulah...





 

24/01/2021

Review Kdrama - Black (2017)

January 24, 2021 9 Komen


Akhirnya habis jugak tengok Black di Netflix. Cerita ni cerita lama, tahun 2017 dulu dah tapi Kakmim baru start layan minggu lepas. Ambik masa seminggu jugak nak habiskan 18 episod. Tak larat nak marathon terus. Kadang-kadang Kakmim tengok 1 episod sehari, kadang-kadang 2 episod sehari cuma start hari Sabtu tengok berepisod-episod disambung lagi The Uncanny Counter (TUC) pada 11 malamnya. Malam ni final episode dah TUC. 


Actually cerita ni kisah penyiasatan dan kes yang disiasat team Detektif Han (Song Seung-heon) ni pulak berkait-kait. Sesiapa yang tak tengok dari mula memang akan blur. Plot twist? Semestinya ada, kalau takde plot twist bukan K-dramalah kan? Overall memang best cerita ni. Agak komplikated jugak. Kalau yang jenis nak tengok cerita untuk juwang-jiwang, enjoy dan ketawa-ketawa memang Black ni tak recommended untuk ditonton. 


Korea ni suka buat cerita pasal Grim Reaper kan? Black ni antara cerita yang ada komuniti Grim Reaper. Dan dalam cerita ni ada evolution Grim Reaper dan manusia yang menyebabkan si Ha-ram (Go Ara) ni boleh meramal kematian manusia lain. Fuh! Macam manalah diorang ni dapat idea nak buat cerita macam ni. Kalau ikutkan Islam memang tak logiklah, tapi tengok jerlah bukan nak percaya.


Dalam 18 episod ni, episod 18 yang paling sedih dan touching. Di saat '444' atau Detektif Han ni nak menerima hukuman, memang tak sangka itu pilihan yang dia nak. Dan episod 17-18 jugak banyak kejutan yang tak disangka-sangka. 


Siapa yang belom tengok Black, meh baca pulak sinopsis Black dari Wikipedia


Kim Joon is the older brother of Han Moo-gang, and is renamed Han Moo-chan after being adopted by Moo-gang's mother. Kim Joon is the only person to have witnessed all of the serial murders that happened two decade prior to the storyline. He was shot in the head by Kang Ha-ram (revealed in the last 2 episodes) shortly afterward, but survives to call his adoptive mother, Seo Young-hwa, for help. She eventually finds Joon unconscious, and assumed that he was on the brink of death, so she uses her skills as a cardiac surgeon to secretively harvests his heart to save Moo-gang. To cover up his death from arousing suspicion due to his missing heart, she hides his body in a car and pushes it off of a cliff into the ocean. This incident leads Kim Joon to become a grim reaper, Black (#444), who then loses all of good memories from when he was living as Kim Joon. Black as a grim reaper is cold and collected, and prior to the events of the main storyline, is unswayed by the emotionally ridden nature of death, something unusual for grim reapers which he takes much pride in.

Moo-gang's mother then moves to the US, where Moo-gang is raised. Eventually, Moo-gang returns to Korea to become a detective and investigate his brother's mysterious death, running into Ha-ram when ordering dinner. Eventually, he discovers her ability of premonition and tries to save lives using her gift, but is himself killed in a mysterious hostage situation.

Meanwhile, Black is having issues training a new partner in the grim reaper work, and eventually is forced to find him when he goes missing. He discovers Moo-gang's corpse and inhabits it, and realizing his luck with finding a detective with deep connections to a person capable of seeing other grim reapers, lives as Moo-gang to hunt down his missing comrade.


Seriously, banyak emosi bila layan Black ni. So far memang enjoy. Black habis, TUC bakal habis, nak layan ceta apa pulak ye?


notakakmim: rasa nak tengok Autumn In My Heart lagi lah 

Lukisan Graffiti Kucing Terbesar di Eco Mall Petra Jaya

January 24, 2021 22 Komen

Akhirnya Si Oyen dah siap!!!




Setiap kali lalu di Eco Mall (dulunya hypermarket Giant) mesti akan teruja nak tengok progress lukisan graffiti yang sedang dilukis di situ. Tup! Tup! Hari ni tengok di FB Si Oyen dah siap!! Hijau rupanya mata si Oyen.




Inilah pemilik tangan ajaib yang merealisasikan si Oyen di dinding hypermarket Eco Mall, Petra Jaya. Tahniah Encik Simon Tan, Fine Art Artist yang berasal dari Pulau Pinang. Memang sangat berbakat. Agaknya berapa ye bayaran yang dia dapat dari pengurusan Eco Mall ni??




Mula-mula kami hanya nampak ekor si Oyen je. Mana tak teruja nak tunggu si Oyen siap sepenuhnya. Nak ambik gambar progres memang tak sempat la kecuali kalau jem tunggu turn keluar round about. Maka bersabarlah kami menunggu. 




Akhirnya Oyen siap dah melepak di situ. Cantiknya!! Kagum betullah orang yang ada bakat melukis ni.




Alkisahnya semua branch Giant tumpas di Kuching penghujung tahun 2020 hari tu termasuk Giant Samariang ni. Memang mulanya menjadi teka-teki jugak siapalah yang akan mengambil alih Giant ni. Ye lah dah nama pun Giant memang besarrrrrrr sangat kompaunnya. Takkanlah Mydin lagi. Dah ada 2 Mydin dah di Petra Jaya ni. Akhirnya teka-teki warga Petra Jaya sudah terjawab, 29 Januari 2020 soft launching Eco Mall Petra Jaya yang terletak di Jalan Semariang ni.



notakakmim: harap-harap takdelah kluster Eco Mall pulak nanti


 

Giveaway by Blog Tangan Gebu

January 24, 2021 9 Komen

Dah lama nak join GA yang dianjurkan rakan-rakan pemblog, tapi tak berkesempatan nak menaip entri GA. Insya Allah Kakmim cuba habiskan satu per satu. Bolehlah memeriahkan GA rakan-rakan lain kan?


Bila join GA, mestilah ada T & C kan? Insya Allah semuanya dah dipenuhi. Kakmim nak join GA ni pun sebab nak support rakan-rakan pemblog je. Tapi bila diteliti dan dibaca balik, eh menariknyalah pulak hadiahnya. Terus mata berpinar-pinar. Wow wee!


Kakmim dah ada 1 customised bag macam hadiah utama tu tapi kalau dapat hadiah daripada seseorang mesti lagi seronok kan? Haha! Memang dasar perempuan. Cheh!


Ye lah, perempuan ni memang ada spesis yang:

  • Tak boleh nampak benda free
  • Gila handbag
  • Gila shopping

Betul tak? betul tak? 


Eh, melalut pulak. Tak lama lagi nak close dah penyertaan GA ni. Yang belom join, jom lah support Cik Puan Tangan Gebu ni.




Untuk menyertai contest ni, anda mestilah ada BLOG dan akaun Instagram. Syaratnya senang je;

  1. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway by Blog Tangan Gebu" (jangan lupa masukkan link http://tangangebu27.blogspot.com)
  2. Tulis ayat ringkas/perenggan kenapa anda join giveaway ni dan copy paste gambar pertama dalam post ini.
  3. Baca salah satu artikel dalam blog ini dan tinggalkan komen.
  4. Follow Blog Tangan Gebu, Instagram (@ms_lan27 atau cari tangangebu27) dan subscribe blog (contoh dalam gambar untuk subscribe blog). https://www.instagram.com/ms_lan27/


Cantik kan? Kalau ada rezeki dapat beg ni mesti iols gumbira.  Hihihi! 


Sepetang di Kuching Waterfront

January 24, 2021 12 Komen

Lepak-lepak di Waterfront sebelum PKPB dan sebelum kes Covid 19 mencanak naik di Kuching. Sekarang bertahan dulu berkurung dalam rumah. Keluar rumah pun sebab nak ke ofis atau beli groceries saja. 




Sekarang weekend kita layan Netflix saja. Lebih baik berkurung di rumah daripada terdedah dengan Covid 19 di luar sana. Kita PKPkan keluarga kita sendiri.



 

23/01/2021

Last Self-Reward 2020

January 23, 2021 22 Komen

Last self reward untuk tahun 2020. Beli dengan trusted PS masa Christmast Sale 2020 dulu. Sakit pulak mata tengok sebaris nama yang tak lurus macam tu, tapi apa boleh buat. PS cakap space kecik. Hmm..


Kakmim boleh dikatakan gila handbag jugak. Tak kisahlah murah ke, mahal ke, kalau rasa nak reward diri sendiri akan beli jugak. Bak kata mak Kakmim, "untuk melekat duit". Iyolah tu.


Awal tahun 2021 hari tu Kakmim ada cakap pada diri sendiri, tahun ni nak kurangkan self reward macam ni. Kurangkan beli baju, beli tudung, beli handbag, beli jam. Kasut.. Kakmim jarang beli sebab Kakmim sejenis yang akan pakai sampai betul-betul uzur. Sebab tu suka beli yang branded sebab tahan lama dan paling penting selesa. 


Hari ni 23 hari di tahun 2021. Sampai bilakah Kakmim bertahan? So far baju takde beli online cuma tudung tu ada pre order. Oops. Handbag takde, jam takde. Shopee pun takde. 


Doakan ye bertahan sampai hujung bulan. 

22/01/2021

GM Kelas Maths Tahun 3

January 22, 2021 18 Komen

Yuhu! Hari ni Ibu BDR.. nasib BDR rupanya kelas maths tahun 3 cikgu ada buat Google Meet (GM). Baru malam tadi ajar si Abang Google Classroom (GC). Pagi terus ada GM. 


Sebelum ni cikgu bagi kerja dalam Whatsapp Group kelas je. Alhamdulillah tahun baharu ni cikgu dah mula buat GM. First time buat GM kata cikgu tapi ok je. Slide pun menarik. Tak perlu lama pun sebab budak-budak ni cepat hilang fokus. 

Bila GM ada komunikasi 2 hala jugak. Cikgu tanya, murid jawab. Lepas tu yang tak boleh join cikgu dah siap record. Cikgu pun tak paksa semua join sebab faham ada juga parents yang bekerja.


1st kelas GM mereka semua excited termasuklah parents. Ok sikitlah hari ni just pantau Abang buat homework tak perlu tranform jadi dinosaur. Kah! Kah! Kakak pulak GM malam nanti. Kakak ok sikit tak perlu duduk tepi sebab dah boleh bawak diri.


notakakmim: rindu nak berGM dengan #budakkaran



 

21/01/2021

Throwback Thursday - Geng Kampus

January 21, 2021 9 Komen


Semalam cuti, hari ni WBF. KPI hari ni mesti setelkan urusan yang tak selesai sebelum ni. Tapi hari ni masuk ofis lambat sebab nak pergi daftar Imran di sekolah baharu dia. Petang ni balik lambat jugaklah gamaknya.


Sempena Throwback Thursday hari ni Kakmim takde idea pun nak update tentang apa. Draft pun tak sempat buat sebelum ni. Tapi ada 1 je cara, Memories di FB! Hahaha! Kebetulan muncul gambar zaman study ni. Rasanya time ni cuti mid sem lepas habis praktikal. Sebab ada sorang coursemate tu (duduk tengah di depan) dia orang Semenanjung tapi praktikal bersama kami di sini. Macam biasalah zaman muda remaja, ada peluang berjalan, memang ke hujung dunia kami redah. Kah! Kah! Auta je tu. Dulu kami suka pergi area Lundu, Sematan, pergi piknik dan buat barbecue. Seronok jugak time takde komitmen macam ni. Sesuka hati je nak ke mana-mana. Janji dengan geng yang sama sebab semua geng parents Kakmim kenal. Tapi takdelah pergi sampai bermalam. Selalunya kami balik hari je. 


Sekarang ni geng kami ni reunion setahun sekali je, masa hari raya. Kerjaya hampir sama je sebenarnya, sama bidang cuma institusi yang membezakan. So komitmen masa memang tak sama. Masa hari raya je lah dapat berkumpul. Begitulah kisahnya. 


Geng-geng di Melaya sana lagilah jarang jumpa. Pernah nak jumpa kat sana kalau kebetulan ada kursus ke, meeting ke, tapi setakat ni belum lagi berjodoh. Keep in touch via medsos je lah. At least tau jugak perkembangan member kan?


notakakmim: pc problem tengah tunggu ICT team tengokkan, siap dah 1 entri.. hihi

 

20/01/2021

Hari Pertama Sesi Persekolahan 2021

January 20, 2021 10 Komen

Walaupun dilanda wabak Covid 19 hidup perlu diteruskan. Hari ini 20 Januari 2021 bakal menjadi sejarah kerana tak semua murid kembali ke sekolah untuk sesi persekolahan di tahun baharu. Anak-anak naik darjah tanpa hadir ke sekolah!! Kesian anak-anak semua angkara Covid 19 kehidupan kanak-kanak mereka menjadi tidak normal.


Tahun 2021 - 3 orang anak Kakmim berada di bangku sekolah rendah. Tahun 6, tahun 3 dan tahun 1. Oleh sebab situasi sekarang ni, hanya yang di tadika sahaja yang dibenarkan hadir ke sekolah secara bersemuka di samping mereka yang bakal menduduki SPM pada bulan Februari nanti. Ini bermakna hanya Alan sahaja yang akan ke sekolah. Kakak dan abang semuanya PDPR di rumah saja.
Tahun pertama ke sekolah tanpa Imran & Amirul. Sebelum ni sejak berumur 4 tahun Alan rilek saja ke sekolah kerana ada abang dan cousin bersama. Walaupun berlainan kelas tetapi tetap berada di bawah 1 bumbung yang sama. Tahun ni agak lain sedikit feelnya. Sebab tu muka tak berapa nak excited. Mengenang nasib diri kot.


Sampai cikgu pun tegur Alan. "Kenapa muka Idlan macam tu?". Ibu hanya mampu tergelak.


Masa on the way ke sekolah pun tak seceria selalu. Tak banyak ceritanya. Soalan yang selalu ditanya, Abang Kakak sekolah online di rumah banyak homework jugak kan? Entahlah apa yang dia risau bila Abang Kakak tak perlu pergi ke sekolah. Bila ambil masa balik sekolah pun ada lagi soalan Abang Kakak. "Lepas ni Ibu hantar Abang Kakak ke sekolah tak?" Kah! Kah! Alahailah anak. 


Oh, ya! Hari ni Kakmim cuti. Dari awal tahun lagi dah mohon cuti rehat dan dah diluluskan pun. Malas pulak nak kensel. So dapatlah memantau sesi PDPR Abang Kakak di rumah untuk hari pertama ni. Hari ni cuti so tak perlu buat laporan BDR. Yeay!



 

18/01/2021

Covid-19: Sarawak Catat 2 Kematian

January 18, 2021 8 Komen

 

Terkejut bila baca press statement terperinci dari SDMC petang tadi. Rupanya ada pertambahan 2 kes kematian untuk negeri Sarawak! Allahu!


Nampak gaya Sibu masih lagi memegang takhta kes baharu terbanyak di Sarawak. Kluster Pasai tu agaknya lambat lagi nak terputus rantaiannya. Bayangkanlah kalau dah menjangkiti sebuah rumah panjang. Sebuah rumah panjang tu ada beratus-ratus pintu. 1 pintu berapa orang ahli keluarga? Dan kalau tak silap beratus buah rumah panjang yang dikenakan PKP. Sebuahnya terjadi semasa funeral. Kebetulan sama pulak dengan Kluster Itali yang pertama dikesan di Sarawak masa hari pertama PKP dulu. Kluster tersebut pun berpunca daripada kes pengebumian tapi index case yang mempunyai history balik dari Itali tiada kena mengena dengan keluarga yang terlibat dengan pengebumian tersebut. Hmm.. benda dah nak jadi kan? Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk semua mangsa Covid-19 yang telah pergi jauh meninggalkan kita. 


Kes-kes Covid gelombang ke-3 di Sarawak pada awal tahun 2021 ni banyak melibatkan kawasan luar bandar. Contohnya macam Beluru tu, Kakmim pun baru tau kewujudan pekan tu. Pekan macam Meradong, Sebauh, Kanowit tu semuanya bukan kawasan bandar utama. Seram sebenarnya jika difikirkan. Sekarang ada pulak kes di Belaga, area Bakun tu. Jauh tu dari bandar Bintulu. Harap-harap terkawallah bila terus dikenakan PKPB dan PKP. 


Risau sebenarnya dengan situasi Covid di Malaysia sekarang. Macam takde sinar je nak beraya tahun ni kan? Sekali lagilah kita beraya sendiri-sendiri di rumah.