Follow Us @soratemplates

31/03/2021

Tak Terluah

March 31, 2021 11 Komen


"Banyak benda yang nak diluahkan tapi tak terluah."
Hanya itu yang mampu nak ditaip.


Start BerShaklee Semula

March 31, 2021 5 Komen


Saya dah lama tinggalkan pengambilan supplement. Dulu-dulu ambik Shaklee semasa BF #theIMANs ni. Lepas tu macam bergantung sangat dengan supplement so saya pun stop sampailah sekarang. Tahun lepas start ambik vitamin C balik masa PKP 1.0, tapi still jugak on off. Belum habis lagi vitamin C Shaklee tu.

Sejak demam 2 minggu yang lepas, terasa cuak pulak. Macam body dah weak sangat dah, fragile! So rasanya nak ambik supplement lagi untuk boost energi. Nak beli sebotol, tak sure lah dapat habiskan ke tak so ajaklah ofismate share. Kitorang bagi 2. Sebotol ada 120 biji so seorang boleh la guna 2 bulan. Itu pun kalau dijadikan rutin hari. Selalu je terlupa. Hehehe.


Masalahnya baru je start ambik Oste & B Complex Isnin tu, semalam, Selasa dah demam balik. Pening kepala sangat. Terus stop semalam B Comp. Harap-harap hari ni ok lah takde pening kepala lagi. Terpaksa pulak completekan cycle PCM hari ni sebab takut pening datang lagi. Huhu!


29/03/2021

Berita Hari Ini!

March 29, 2021 14 Komen

Saya suka tengok Memories di FB. Hampir setiap hari memang akan klik Memories. Yang bestnya dapat tengok gambar #theIMANs masa diorang kecil dulu especially si abang dan si kakak. Maklumlah time tu kan macam jakun baru dapat anak. Semua nak update kat FB. Sekarang ni bila dah #roadto4series makin slow pulak nak update di medsos macam FB tu.


Hari ni bila klik Memories macam lucu pulak gambar yang dipost oleh Mami #theIMANs ni. Mami ialah panggilan diorang kepada adik saya. 

Si kakak ni memang macam-macam ideanya dari kecik lagi. Sekarang dia tengah kemaruk nak print t-shirt sendiri. Dia dah study semua macam mana nak DIY print t-shirt dari Youtube. Dari hari Sabtu lepas asyik pesan kalau keluar tolong belikan dia t-shirt putih plain, dia nak buat projek print t-shirt sendiri. Ibu tak jumpa lagi t-shirt plain ni. Hihihi. Entah boleh jadi ke tak apa yang dia nak buat tu, macam tak konfiden je.

Oh, ya Memories ni semasa tahun 2018 bermakna time ni kakak darjah 3. 
Hmm.. sekarang dah darjah 6.

 

28/03/2021

Kisah Dalam Lagu: Kasih Tak Sampai

March 28, 2021 12 Komen


Kasih Tak Sampai - Padi

Indah terasa indah
Bila kita terbuai dalam alunan cinta
Sedapat mungkin terciptakan rasa
Keinginan saling memiliki
Namun bila itu semua
Dapat terwujud dalam satu ikatan cinta
Tak semudah seperti yang terbayang
Menyatukan perasaan kita

Tetaplah menjadi bintang di langit
Agar cinta kita akan abadi
Biarlah sinarmu tetap menyinari alam ini
Agar menjadi saksi cinta kita
Berdua berdua

Sudah terlambat sudah
Kini semua harus berakhir
Mungkin inilah jalan yang terbaik
Dan kita mesti relakan kenyataan ini
Menjadi saksi kita berdua


Lama pulak tak post kisah dalam lagu kan? Actually terdengar lagu ni tadi terus teringat seseorang. Dulu seseorang ni pernah suruh saya dengar lagu ni. Dia ni memang suka express feeling dia dengan lagu. Hmm... Masa tu memanglah saya tak dengar sebab saya tak suka dia.

Memang benar kata orang.

Kalau benci seseorang jangan terlalu benci nanti kita terjatuh suka. Bila lama-lama, saya nampak kesungguhan dia, saya pun terjatuh suka. Saya cuba bagi peluang kat dia tapi something happen. Masa tu jugak saya decide jauhkan diri dari dia. Dan selepas itu semuanya menjadi sejarah. Cuma lagu-lagu dia yang tinggal kenangan. Senyum sendiri je bila dengar balik lagu-lagu nostalgia zaman dulu.

Itu je lah kot kisah kasih dia yang tak sampai. Nak cerita lebih lanjut tragis sangat kot. Biarlah saya simpan dalam hati. 

27/03/2021

Dari Ibu Buat Ibu

March 27, 2021 10 Komen

Pagi Sabtu sebelum 7 pagi lagi Whatsapp grup kelas Imran dah berbunyi. Oh rupanya cikgu nak maklumkan mengenai pertandingan sempena bulan Bahasa. Menarik jugak ada pertandingan bercerita dan pertandingan bersajak untuk Tahap 1.


Saya pun bagitau Imran nak tak masuk pertandingan sajak atau bercerita. Dia angguk tapi dia nak tau macam mana bersajak. Saya pun tunjukkan video murid sekolah rendah dalam pertandingan bersajak di You Tube. Dia ok. Kalau dia nak, senanglah nak train masa cuti ni nanti baru shoot video. Kakak pun ada boleh train si Awan ni.


Pastu mulalah misi menggoogle sajak pulak. Semuanya panjang-panjang. Hmm.. kalau panjang susah jugak untuk budak tahun 1 ni. Aargh.. mati kutu pulak dibuatnya. Last-last Ibu buat sendirilah yang simple dan mudah untuk dihafal dan dihayati.


Bila last minute, mesti boleh kan? Hahaha!


Apalah guna henpon di tangan. Taip jer di henfon dulu lepas ni kita print dan mulakan misi latihan. 


Selamat berhujung minggu semua!


26/03/2021

Minggu Depan Cuti Sekolah Yahoooo!

March 26, 2021 9 Komen

Hari ni semangat nak pegi keja. Ye lah sebab hari ni hari Jumaat. Lepas tu hari ni last budak sekolah sebab minggu depan cuti sekolah. Yahooo! 


Budak darjah 1 ni hari ni hari terakhir minggu transisi. Hari ni ada closing dan dia cakap dia buat persembahan lagu 'Virus'. Takde pulak cikgu share videonya. Awan dan Alan Ayahnya yang jemput balik sekolah, so rutin sebelum dihantar ke rumah nenek, diorang akan call Ibu dulu. Hari ni cerita si Awan ni sangatlah suspen.


Awan: Ibu, Ibu, Ibu.. cikgu madah hari Isnin depan kamek sik payah pergi sekolah. Cikgu madah kamek cuti.
Ibu: Oh, ya kah cuti?
Awan: Aok. Hari selasa pun cuti, rabu pun cuti, khamis cuti jumaat pun cuti.
Ibu: Haih.. aoklah sebab minggu depan memang cuti sekolah.
Awan: Kenak cuti Ibu? Abang cuti sik? Alan? Kakak?
Ibu: Aoklah.. semua cuti. Dah cuti sekolah mesti semua cuti
Awan: Oh... kenak mesti ada cuti bu?
Ibu: Hmmm... tanyak Ayah.


Itu jer lah jawapan mengelat Ibu. Biar Ayah pulak menjawab soalan cepu emas.

Soalan Alan pulak lain.

Alan: Orang mati buat apa dalam kubur?

Hihihi. Buat apa ye? Budak 2 orang ni memang tak larat nak menjawab soalan-soalan cepu emas cepu perak cepu gangsa diorang. Ada jer soalan yang menguji minda.

Yahooo! Seronok eh minggu depan cuti sekolah? Eh, mestilahhhh. Ibu tanya ibu jawab sendiri. Kah kah.


Sebab?

Ye lah. Sejak budak mula sekolah ni buntu tau sebab kena bangun awal tiap hari sampai terdemam-demam. Kena sedia breakfast, bekal rehat dan bekal untuk kelas tambahan Kakak. Sekali jer saya baru tapau dan hantar ke sekolah. Selebihnya memang prepare 2 bekal untuk kakak, satu untuk rehat satu untuk lunch. Sampai satu tahap dah tak tau nak bekal apa saya goreng jer ikan bilis, bekal nasik putih dengan ikan bilis goreng dan telur dadar je lah kakak. Nasib baiklah dia ok jer makan lauk macam tu. Hihihi.


Selalunya hari Jumaat macam ni memang saya akan peng terus, tido awal sebab qada tido sepanjang minggu. Hahaha! Over kan? Macam ko sorang je ada anak, macam ko sorang je letih. Orang lain lebih dari letih kan? Overrrrrr lah kau Kakmim! Wakakaka!


Tak sabar pulak nak cuti mid sem #budakkaran. Nasib baik 2 minggu ni PdPT. Ramai #budakkaran kena PKPD so online class je lah penyelesaiannya walaupun takdelah selesai sangat pun proses PdP nya. Nak kena F2F dan hands on jugak baru puas hati.


Ehem. Saja je la nak share gambar kelas hari ni. Sesi bergambar ni wajib sebelum kelas bersurai. Sebelum kelas tamat kenalah ambik atendan sekali lagi, bukti kan? Then semuua wajib on camera barulah group photo. 




Minggu depan harapnya dapat kelas bersemuka pulak. Kelas online ni ada yang bestnya tapi banyak jugak yang tak bestnya. Tak sabar nak hands on minggu depan. Baru tau sapa yang pro sapa yang noob. Haha!

25/03/2021

Throwback Thursday: Sakit Penghapus Dosa

March 25, 2021 13 Komen


Kisah seminggu yang lalu, hari Khamis. Tekak dah mula perit. Hidung asyik berair tapi takde hingus. Nasib baiklah BDR. Setahun tak demam wey!


Macam biasalah bila lamaaaaaa dah tak demam, sekali demam memang tak dapat dimaafkan lagi. Dengan pening kepala, sakit-sakit badan, sejuk menggigil, batuk kering, tekak sakit. Risau sangat demam di kala Kuching ni Covid 19 kes mencanak lagi. 


Nasib mak-mak walaupun demam bekalan anak-anak ke sekolah tetap kena disediakan dengan breakfast sekali. Breakfast sekali bekal paling senang ialah nasi goreng. Tapi tekak sakit takde selera nak makan nasi goreng. Lepas kakak dan abang ke sekolah, Ibu order grab je bubur ayam & laksa Sarawak. Itu jer selera orang demam. Laksa Sarawak order untuk Awan dan Alan tapi Ibu try habiskan, masuk pulak anak tekak. Mungkin sebab bau rempah yang kuat elok je untuk selera orang selsema.


Oh ya, bila demam ertinya bergejala lah kan? Maka Awan dan Alan sengaja dicutikan sesambil boleh juga temankan Ibu di rumah. Tukang ambik air pun jadilah. Tengah hari Ayah balik hantar makanan. Memang tak larat. 


Begitulah cerita orang demam seminggu yang lalu. Hingga ke hari ini masih lagi belum berapa sihat. Mungkin tak cukup rehat agaknya sejak semua #theIMANs dah mula bersekolah.


Simpan sini untuk memori 2021. Alhamdulillah 2020 memang sihat walaupun dilanda pandemik. Doakan saya ya, terima kasih semua.



18/03/2021

Throwback Thursday: Kerja Hujung Minggu

March 18, 2021 18 Komen

Naik memori tahun 2017 kat FB. Seronoknya dulu-dulu buat promosi intake bersemuka macam ni. Sekarang dah norma baharu kita dah tak bebas nak ke sana ke sini apatah lagi kalau nak bergambar pun kena ada penjarakan fizikal. Semuanya kerana Covid 19 ni lah. 


Batch masa promosi ni mendaftar Sesi Mac 2017. Semuanya dah jadi alumni sekarang. Cepat sangat masa berlalu.


Yang bestnya KPTN time ni zon Sarawak kena selepas keputusan SPM keluar. Memang timing cun sangatlah dan pancing pun banyak yang mengena. Seronok sangat dapat membantu adik-adik yang semangat nak belajar tapi result tidak seberapa. Buktinya sekarang majoriti batch ni semua dah bekerja dan ada yang menjadi pelajar Politeknik.


Masa ni masih PJJ lagi so bila Ibu work hujung minggu semua #theIMANs akan stay rumah nenek. Time ni semua kecik lagi. Hihihi. Bau pun masam ni awal pagi dah bangun tengok Ibu nak pergi work. Kenal tak yang dalam gambar? Awan, Alan & Abang. Hehehe.

 

15/03/2021

Appreciation Post to Blog Sal & Tangan Gebu

March 15, 2021 12 Komen

Terlebih dahulu Kakmim nak mohon ampun dan maaf kerana delay nak update pasal hadiah-hadiah dari 2 orang blogger ni. Memang ingat nak buat tapi tak sempat nak bukak blogger di pc. Kebanyakan posting yang Kakmim buat semuanya dari henfon. Mohon ampun maaf ye Sal & Tangan Gebu.


Sebenarnya parcel-parcel dari blogger Sal & Tangan Gebu ni sampai di Kuching pada 21 Februari yang lalu! Dah hampir sebulan dah. Sampainya di hari Sabtu, di rumah Mak. 

Mulanya macam blur jugak bila adik bagitau ada parcel datang sebab seingat saya masa tu takde shopping online pun. Bikin suspen jer. Bila adik & Mak hantar ke rumah barulah ingat hadiah GA dari Tangan Gebu dan Sal. Terima kasih ye!


Ini hadiah daripada Tangan Gebu. Homemade Pure Vanilla Extract gitu. Wangi!!


Dan FM comel-lote ni semua daripada Sal! Terima kasih Sal walaupun takde ke mana-mana setahun ni dapat jugak la FM dari oversea. Hihihi. Dan juga ada mouse pad. Terus kena cop kakak Iman dah. Hihi.


Kepada Tangan Gebu dan Sal... jazakallahu khairan... semoga Allah membalas kalian dengan kebaikan.. aameen yarabbal 'alamin. Terima kasih kerana sudi pos hadiah-hadiah comel ni merentas Laut Cina Selatan. Syukran jazillan ya.


Kepada yang belum lagi follow blog Sal & Tangan Gebu, silakan ye!


 

12/03/2021

Salam Jumaat

March 12, 2021 24 Komen


 Assalamualaikum semua sahabat blogger Ibu

Hari ni Alan ada sambutan Israk Mikraj di sekolah
Sebab tu Alan pakai jubah putih sebab cikgu cakap tema warna putih
Ok tak? Ibu beli jubah ni di Mydin petang semalam
Sekali dengan kopiah
Alan sendiri pilih kaler putih + kelabu
Alan suka sangat
Terima kasih Ibu!


Jubah ni labuh sedikit sebenarnya
Tapi Ibu sempat jahit supaya tak labuh sangat
Kemudian barulah Ibu basuh
Tapi Awan cakap Ibu jahit sendiri jubah ni
Ibu iyakan je
Sebab tu Awan cakap Ibu pandai jahit... cantik pulak tu
Tapi Ibu tipu Awan
Alan tau Ibu beli di Mydin
Sebab Alan temankan Ibu pergi Mydin
Hehehehe...


Baiklah aunty uncle semua
Semoga urusan aunty uncle semua dipermudahkan hari ni
Kalau ada orang tak suka aunty uncle kat ofis tu, tak apa
Ignorekan aje mereka-mereka tu
Buang negative vibes tu jauh-jauh k

11/03/2021

Throwback Thursday: Hari Pertama Sesi Persekolahan 2021

March 11, 2021 22 Komen

Assalamualaikum sahabat blogger semua!
 Lamanya tak view blog guna PC ni. 
Apatah lagi blog-blog sahabat yang lain. 
Mesti banyak dah termiss kan? 
Insya Allah.. slowly but surely.. nanti Kakmim jenguk ye.


8 Mac 2021 hari tu tetiba SDMC announce sesi persekolahan di Sarawak dah boleh on kecuali untuk red zone. Nasib baiklah barang-barang sekolah semua dah beli bulan Disember hari tu, buku-buku semua dah siap balut. Idok la akak terjebak dengan last minute preparation.


So..
Tak best pulak kalau tak share momen-momen si Awan #anakno3 ni yang baru masuk tahun 1 tahun ni.
Rutin saya dan Ayah IMAN dah bertukar tahun ni.
Kalau sebelum ni Ayah akan hantar abang dan kakak.
Ibu hantar Awan & Alan.
Mulai Selasa hari tu, Ibu hantar abang dan kakak sebab lepas tu saya boleh terus menghala ke ofis.
While Ayah pulak hantar Awan dan Alan dan akan terus menghala ke ofis.
Akhirnya dapat jugak Ibu sampai awal ke ofis, sebelum 6.30 pagi dah ada di parking depan ofis. 
Haha.


Rutin saya bermula jam 4.45 pagi.
Bangun, kejutkan #theIMANs.. masak breakfast dan bekal.
Dah 3 hari dah.. timing memang kena cun,
 kalau terlajak sikit kereta akan banyak, maklumlah semua dah kena drive through je.
Selepas je Subuh semua dah kena bergerak dari rumah.


5.15 pagi dah breakfast dah. Gambar ni semua gambar hari Isnin yang lepas.
Malamnya Awan bagitau Ibu, dia tak sabar nak sekolah.
Memang dipermudahkan semua pada pagi hari Isnin tu.



Hari masih awal lagi so kita group photo dulu sempena hari pertama sesi PdP bersemuka untuk 2021


Bekal-bekal #theIMANs. Hari tu memang tak beli lagi beg untuk bawak bekal.
Tetiba ternampak Kitkat dalam lunch bag ni. 
Apalagi saya rembat 3 terus untuk semua hero saya.



Hari Isnin, saya dan Ayah IMAN memang plan bercuti sebab nak survey² perjalanan ke 3 buah sekolah.
Ni sekolah baru Awan, dia tak bersekolah sekali sama dengan abang dan kakak.
Dan ini pengalaman baru kami jugak dengan pengurusan sekolah lain.
So sekarang dah boleh banding dah pengurusan 2 buah sekolah.
So far pengurusan di sekolah Awan ni memang terbaik.
Cikgu memang semua dah ready.



Budak-budak tahun 1 semua dikumpulkan dahulu sebelum dibawa ke kelas masing-masing.
Biasalah si anak manja Ibu ni dia memang jenis takkan pandang belakang lagi kalau dah ke sekolah.
Di PASTI pun macam tu jugak.
Dia takmo sebak tengok muka Ibu kot.


Disebabkan masih minggu transisi, Awan balik awal daripada Alan. Lepas tu baru kami ambik abang kakak. Hari pertama hari tu memang jem teruk di sekolah abang kakak. Phew~


Balik sekolah sekarang pun Ayah akan ambik Awan & Alan, Ibu ambik abang & kakak. Mungkin KAFA minggu depan dah tak perlu dah saya keluar tengah hari kot. Tapi balik 4.30 terus pecut ke sekolah ambik diorang KAFA.


Begitulah perancangan & pengurusan persekolah #imanfamila untuk tahun 2021 ni. Semoga urusan kita semua dipermudahkan lah ye. Kita doakan juga anak² kita dilindungi Allah SWT.


Salam Isra'Mikraj semua!



 

06/03/2021

Kerja 7 Hari Seminggu

March 06, 2021 12 Komen


Yuhuu!! Rindunya nak berceloteh di sini. Tapi masa memang tak mengizinkan. Di ofis tak menyempat nak login blogger. 8 jam di ofis pun macam tak sempat, tapi apakan daya. Cukup cukup sudah lah kan?


Minggu ni kerja straight 7 hari seminggu. Short course dah on balik. Walaupun pandemik KPI kena capai jugak. Minggu ni takde hujung minggu la jawabnya.


Dah la tiba-tiba SDMC ni pulak keluar arahan sekolah di area Kuching bukak Isnin ni. Hari tu bila mental dah ready nak ke sekolah, diorang tangguh sampai 14 Mac. Sekarang bila mental tak ready, diorang umum sekolah bukak pulak 8 Mac. Dah la umum Jumaat petang. Kalau ada anxiety memang boleh trigger dah tu.


Baju sekolah masih dalam plastik lagi. Dah la sini pulak asyik hujan sejak hari Khamis tu. Malas dah nak fikir. Nak tidor nak rehat.


#notakakmim: tak sabar nak tunggu tempoh bertenang dapat berfoya-foya di blogsphere



02/03/2021

Bonding Time Bersama Si Bongsu

March 02, 2021 13 Komen

Ini cerita minggu lepas sebenarnya.
Saya BDR Isnin, Selasa dan Rabu.
Isnin tu walaupun BDR saya ke ofis jugak.
Nak buat kerja kononya.
Nak dijadikan hal PC buat hal pulak.
Terpaksa panggil ICT untuk tengok-tengokkan.
At last saya give up tunggu masalah PC setel.
Kol 12 saya keluar ambik Alan, terus balik.

Lepas ambik Alan balik sekolah terasa nak bawak dia makan terus.
Nanti balik rumah tak payah sibuk-sibuk lagi.
So kami pun pergi ke Eco Mall yang baru bukak bulan 1 hari tu.


Lepas makan nasi beriani (tak ambik gambar pun)
Kami 2 beranak ke Eco.
Niatnya nak beli magic span.
Tapi magic span tak ada pulak.
Banyaklah barang tak ada.
Tak berapa feel Eco kat situ.

Bila ke Eco tak dapat apa-apa, kami ke sebelah pulak.
H&L Extra.
Memang besar H&L Extra ni.
Tapi masih dibayangi Giant yang dulu.
Yang bestnya orang tak ramai.
Sempat lagi Ibu ambik gambar Alan.
Kalau manusia ramai, memang taklah ada gambar ni.
Hahaha!

Biasalah bila sorang-sorang, semua dia konkur.
Troli junior tu memang dia je sorongkan.
Kalau ada abang-abang memang taklah dia dapat peluang ni.
Mesti abang dia akan guna kuasa veto abang untuk sorong troli cute ni.


Kesian pun ada jugak. 
Memang gigih dia nak tolong Ibu hari tu.



 

01/03/2021

Just Go With The Flow

March 01, 2021 7 Komen


Kenapa sukar mengatakan TIDAK?

Sebenarnya.
Saya ada satu sikap negatif.
Yang sebenarnya menyusahkan diri sendiri.
Mungkin itu menjadi faktor saya sukar mengatakan TIDAK.
Sebab..
Saya sukakan sesuatu mengikut acuan saya.
Bila lama kelamaan saya letih.
Saya hampa.
Hampa bila sesuatu yang diharapkan tidak mengikut spesifikasi saya.
Penat sebenarnya.

Bila semakin matang.
Semakin faham situasi sekeliling.
Faham manusia-manusia di persekitaran kerja.
Saya mula belajar.
Ya.
Belajar untuk redha.

Tak semua yang kita harapkan.
Akan menjadi seperti yang kita plan di kepala.

Kita tak boleh mengubah orang.
Mengikut seperti apa yang kita nak.
Kita bekerja bersama-sama.
Tak boleh nak paksa sangat orang ikut kehendak kita.

Nampak?
Bila orang lain tak boleh memenuhi kemahuan saya.
Saya suka terus buat sendiri.
Tak sihat kan?

Tapi.
Ada juga benda yang saya nak.
Saya cuba suarakan.
Nak ikut, saya suka.
Tak ikut, lantaklah.
Saya kan dah belajar untuk redha.
Orang puteh kata..
Just go with the flow

Walaupun hakikatnya.
Kurang berkenan, tak berapa suka
Tapi..
Terpaksa tutup mata
-senyum-