Follow Us @soratemplates

29/04/2021

Salam Nuzul Al-Quran

April 29, 2021 9 Komen


 Salam Nuzul Al-Quran - 17 Ramadhan 1442H


إِنَّ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانَ يَهۡدِي لِلَّتِي هِيَ أَقۡوَمُ وَيُبَشِّرُ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٱلَّذِينَ يَعۡمَلُونَ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ أَجۡرٗا كَبِيرٗا


Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (ugama Islam), dan memberikan berita yang mengembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar.


[Surah Al-Isra' : Ayat 9]


28/04/2021

Masak Apa 16 Ramadhan?

April 28, 2021 15 Komen

Ya tuan-puan, adik kakak abang pakcik makcik. Hari ini dah 16 Ramadhan dah. 16 hari jugaklah berbuka di rumah, masak sendiri walaupun kuih selalu beli di kedai. Hihi!

Hari ini saya BDR. Mood memasak datang dengan sendirinya bila BDR ni. Tambahan pula bila si budak 6 tahun yang berpuasa, berapa hari ni dah asyik menyebut ayam madu, ayam madu. Ayam madu bagi Alan ialah ayam roasted yang ala Kenny Rogers tu. Makanya menu utama kita hari ini ialah ayam roasted ala Kenny Rogers yang telah dimarinated sebelum Zohor dan masuk oven selepas Asar.

Ayam roasted perasan Kenny Rogers yang masuk sauna di oven je.


Dijodohkan pula dengan nasi serai. Asyik tengok member buat je pos kat IG teringin pulak saya nak mencubanya. Sedap! Aromanya memang wangi dan menyelerakan sekalian alam. Ahaks.


Nasi serai dalam periuk. Memang guna banyak serai sebab tu nama pun nasi serai.


Takde sayur tak sah pulak. Brokoli oyster sauce tumis udang.


Alhamdulillah. Setel awal masak bolehlaa snap-snap gambar. Oh ya saya goreng wedges jugak sebab tak masukkan kentang sekali dengan ayam. Selalunya saya masukkan sekali kentang biar bersauna dengan ayam.


Ini pula request dari si abang. Dia nak puding jagung. Ibu layan je sebab Ibu pun dah lama tak pekena puding jagung. Yummy!! Main ikut jer resepi dan memang cun pulak sukatan hari ni sebab kejadiannya tak terlalu manis!! Ibu suka ibu suka!


Okay ke idok? Mestilah okay. Seronok tengok anak-anak khusyuk makan. Lega rasanya dah takde hutang lauk berbuka dengan #theIMANs.


Jadi mak-mak begitulah kan? Bila bulan puasa macam ni apa jer yang mak-mak dapat tunaikan permintaan anak yang berpuasa, mak-mak akan cuba. Di samping melatih anak-anak berpuasa kita juga dapat memberi motivasi kepada mereka. Siapa yang puasa dia akan dapat lebih. Solat pun tak perlu nak 'pukul beduk' sangat. Azan je terus solat. Mak bagi lebih, Allah lagilah bagi lebih.


Itu cara saya. Raikan perbezaan ya.





27/04/2021

PKPB Di Seluruh Sarawak Dilanjutkan!!

April 27, 2021 19 Komen


Confirm dah! 
Hari Raya Aidil Fitri jatuh pada 13 Mei 2021.
Nampaknya raya tahun ni pun macam last year jugak. 
Takdelah istilah berjarah raya untuk 2 tahun berturut-turut. 


Cuma 1 je lah.
PKPB ke PKP ke PKPD ke..
Kalau masih jugak tak amalkan SOP yang sepatutnya, tetap jugak ada kes.
Macam manalah nak mencapai kes positif sifar.
Itulah yang sedih sangat.
Diorang ni macam tak kisah pun dengan virus Corona ni.

 

26/04/2021

Kejeron Tengok Progress Rumah

April 26, 2021 23 Komen

Dulu masa kemaruk tunggu rumah sekarang siap, saya suka update progress rumah yang dibeli masa tahun 2009. Memang selalulah site visit & ambik gambar rumah. Kalau tak, takdelah sampai boleh buat entri setiap progress rumah. Gigih tak gigih?




Rupanya habit tu sampai sekarang pun masih ada lagi. Tak sabar sungguh. Orang Sarawak kata, KEJERON! 




Sebelum puasa hari tu, saya dan Encik Suami pergi tengok progress rumah baru. Dah nampak ada progress dah. Yahoo!!



 Jadilah kan tengok dari jauh. Siap kau kalau jalan dah siap memang kena inspect kat dalam. Hahaha!





Nanti kalau ada jenguk lagi, adalah updatenya. Haha! Ala... bukan jauh pun rumah sekarang dengan rumah baru. Hihihi. 

Rezeki Ramadhan & Kari Ayam Last Minute

April 26, 2021 9 Komen



Salam Ramadhan ke-14 ya sahabat blogger semua!! Semua sihat ke? Harapnya sahabat-sahabat yang dikuarantin atau tengah PKPD dilindungi Allah selalu ya. Saya baca jugak blog sahabat yang lain tapi biasalah tak boleh nak komen kalau guna henpon. Kekadang boleh kekadang tak. Tapi ada jugak boleh komen tapi bila bukak guna pc tak keluar pulak komennya.

Ni kisah semalam. Hujung minggu.. bila Ayah takde di rumah mulalah melepak. Dari pagi tak buat apa pun. Tengok tv jer. Nak masak pun takde idea. Ingatkan nak beli je lauk untuk berbuka paling tak pun kalau malas nak keluar nak order Grab Food je.


Tapi bila petangnya si Awan dan si Alan berpantun dah lama tak makan ayam kari. Ah sudah, bila anak kecik berpuasa macam tak sampai hati tak tunaikan permintaan mereka. Makanya pukul 5 petang baru nak mula berperang di dapur. Nasib baiklah semua bahan cili bawang blender dah ada.. halia serai pun dah ready. Tinggal nak menumis je lagi. Sekarang semangat nak masak kari sebab daun kari petik belakang rumah je. Hihihi.


Kari ayam guna low fat milk jer. Lama tak buat kari guna susu.


Tepat jam 6.30 petang kari ayam pun siap. Sempat nak sedekah rumah jiran. Panas-panas hantar ke jiran sebelah.


Hari ni rezeki dari jiran dan kawan-kawan. Meriah moreh malam tadi. Kami masa berbuka memang carik nasik so kuih-muih makan lepas berbuka dan moreh. Tapi kadang-kadang takde moreh sebab dah tidoq! Hihi.

Grilled lamb & bombolini dari adik


Kuih lenggang, kuih cara berlauk & telaga emas dari jiran sebelah


Bubur pulut hitam dari kawan seperjuangan semasa aktif berPIBG, kak Irina


Alhamdulillah. Setiap hari ada je rezeki dari adik, jiran dan famili. Kita balas seadanya. Tak buat kuih, beli je untuk sedekah, tak beli kuih, apa yang dimasak itulah untuk dikongsi.  


Rasulullah S.A.W telah memberikan contoh terbaik kepada kita agar banyak bersedekah pada bulan Ramadan. Bahkan terdapat pelbagai faedah jika seseorang itu bersemangat dalam bersedekah ketika berpuasa di bulan yang penuh berkat ini.


Daripada Ibnu Abbas radhiallahanhuma, beliau berkata:

كَانَ النَّبِىُّ  صلى الله عليه وسلم  أَجْوَدَ النَّاسِ ، وَأَجْوَدُ مَا يَكُونُ فِى رَمَضَانَ ، حِينَ يَلْقَاهُ جِبْرِيلُ ، وَكَانَ جِبْرِيلُ  عَلَيْهِ السَّلاَمُ  يَلْقَاهُ فِى كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانَ ، فَيُدَارِسُهُ الْقُرْآنَ فَلَرَسُولُ اللَّهِ  صلى الله عليه وسلم  أَجْوَدُ بِالْخَيْرِ مِنَ الرِّيحِ الْمُرْسَلَةِ
 
“Nabi SAW adalah orang yang paling gemar bersedekah. Semangat baginda dalam bersedekah lebih membara lagi ketika bulan Ramadan. Ketika itu Jibril menemui baginda, Jibril menemui baginda setiap malam di bulan Ramadan. Jibril mengajarkan Al-Quran ketika itu. Dan Rasulullah Salallahu Alaihi Wasallam adalah yang paling semangat dalam melakukan kebaikan bagai angin yang bertiup.” (HR Bukhari & Muslim)

24/04/2021

Tudung Raya Sedondon Ibu Anak HYat Hijab

April 24, 2021 16 Komen

Tudung Hyat Hijab sedondon ibu dan anak selamat sampai di pangkuan Kakmim pada hari Khamis lepas. Seronok beli dengan PS Fana sebab friendly dan cepat respon. Dia tak treat kita macam customer pun tapi macam kawan!! Sebelum ni pernah beli dengan trusted PS yang lain tapi lambat respon dan skema. Saya kalau orang lambat respon kebarangkalian nak membeli tu memang akan pudar. Tanya hari ni besok baru reply. Hmm.. terima kasih daun keladi je lah.

Hyati Raya ni saya booking bulan Mac yang lalu tapi memang expected date diorang dah bagitau dalam minggu ke-2 bulan April. Biasalah Hyat Hijab memang kena pre-order. Lepas dah release 1st batch barulah ada ready stock tapi selalunya 'penggila' Hyat memang suka tempah awal sebab nak jadi antara orang terawal yang pakai sesuatu design atau dalam komuniti Hyat ni diorang panggil IC. Setiap keluaran memang ada IC tersendiri. 

Contohnya raya ni HH ada IC Khadijah, Fateema, Aisyah & Maryam.

Untuk mak

Untuk anak

Cer teka Kakmim ambik IC yang mana? Hihi.

Tak sangka pulak PS Fana bagi banyak gift untuk order raya. Maka mendapatlah kami. Siap dapat face mask lagi.


Kakmim dan Kakak Iman grab ni jer sedondon. Satu IC lagi adik Kakmim dan anak buah Kakmim. Tapi semalam butik dah ada ready stock so tambah lagi 2 IC. Adoi la.. 

Ehem... ini mungkin para suami patut tahu kenapa kami mak-mak suka tudung cenggini. Sebabnya tudung ni ironless. Senang sangat bila malas nak meng-iron grab je baju ironless dipadankan dengan tudung ironless jugak. Cuma HH ni IC banyak jenis printed so matching sangat pakai baju plain. Yang jenis plain pun ada HH keluarkan cuma sekarang dah limited mungkin sebab masa awal-awal dulu HH dah banyak keluarkan jenis yang plain. Tapi dulu nak beli HH ni kena booking di group FB diorang. Kalau dia cakap akan release 11 pagi haaa kena standby depan pc/henpon untuk taip BOOK je kat komen. Cukup kuota, tak mendapatlah ekau dik. Sekarang ok sikit, HH guna sistem trusted personal shopper untuk ambik order customer. Butiknya ada kat Bangi. Dulu pernah nak pergi tapi malas pulak nak ajak Ayah IMAN. Nanti soalannya beli tudung lagi? 😂 sebab tu senang bila beli online, dia tak tau. Tau-tau dah sampai. Dia nak kata apa lagi? Hahahaha!

Tudung HH ni sebenarnya macam Bokitta, jenis tak perlu pin, main sarung je tapi dia siap sekali dengan inner. Tapi ini produk local, foundernya Kak Yat. Baik Bokitta atau HH ada yang jenis suka pakai saiz kecik so memang singkatlah kat depan. Kalau saya suka pakai saiz M atau L. So depannya boleh dilabuhkan supaya patuh syariah. Takdelah nampak benda-benda yang tak sepatutnya nampak. Encik Suami nak marah pun tak boleh, sebab isteri dressing siap patuh syariah kan? 

Harga? Agak kayangan jugaklah tak boleh beli selalu tapi alah membeli menang memakai. Saya anggap self reward je kalau terbeli setiap bulan. Ya! Setiap bulan pasti ada IC terbaru yang akan publish. Kalau takmo beli jangan bukak group HH. Itu je tipsnya kerana racun itu benar ya puan-puan sekalian.

Antara IC yang Kakmim suka sebab matching dengan banyak kaler baju.


Kalau design rare dan hot item, kalo orang jual preloved memang harga boleh mencecah rm500 tau! Gila lah memang taklah nak beli kalau harga macam tu.

Tudung bawal? Pun saya suka pakai tapi kalau bawal saya prefer bukan yang premium. Ada yang jenis berbatu harga beratus-ratus sepasang tu saya tengok je lah. Jangok sangat! Hahaha!

Biar apapun kita pakai, yang penting patuh syariah ye dok? Mahal ke murah ke itu terpulang kepada kita. Mungkin ada orang kata membazir tapi sebagai wanita yang bekerja yang penat-penat bekerja sambil urus rumah tangga, bagi saya membeli barang-barang yang kita suka ni ialah self reward untuk diri sendiri. Lepas penat kerja, kena belanja diri sendiri dulu, saving di Public Gold pun jangan lupa. Ahaks! Semuanya itu kegunaan kita, anak-anak atau famili suatu masa kelak.

Eh, keluar topik pulak dah kan? Raikan perbezaan pendapat ye. Jangan kecam. Selamat berpuasa & berhujung minggu.

Assalamualaikum..







 

22/04/2021

Jom Membaca Bersama 10 Minit

April 22, 2021 12 Komen
Mohon spam gambar ya untuk support program  JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT di rumah. 








Semua gambar dihantar ke group sekolah. Manalah tau tersangkut termenang ke. Hehehe.

#PustakaNegeriSarawak
#SarawakStateLibrary
#BacaRekaCemerlang
#ReadInnovateExcel
#MalaysiaMembaca
#SarawakMembaca
#JomBaca2021
#jombacaswk2021

BDR vs PDPR

April 22, 2021 8 Komen

Hari kedua Ibu BDR dan hari ketiga #theIMANs PDPR. Semalam pegi ofis sekejap setel task untuk #budakkaran. Laporan BDR Ibu tak buat lagi sebab banyak ke PDPR je.


Stress jugak bila start balik PDPR ni. Dengan beberapa subjek sehari, kalau subjek seni je kakak Iman lah jadi mangsa tukang assist adik-adik. Ibu paling malas nak berseni-seni ni. Nasib ada akak yang boleh membantu, kalau abang sulung tak tau lagi nasib. Jarang budak laki suka seni ni.


Hari ni try setel PDPR online awal bolehlah Ibu buat keja ofis Ibu pulak. Esok BDR lagi tapi rasa macam nak pegi ofis je nak buat online class tanpa gangguan. Hahaha!


Awan dah setel 1. Abang pun sudah. Kakak pulak sedang online class.


Rajin pulak nak update awal pagi ni. Macam mana hari korang pulak?


20/04/2021

Sekolah Di Zon Merah (Sarawak) Diarahkan Tutup!!

April 20, 2021 12 Komen


Semalam semasa Sidang Media Khas Ketua Menteri Negeri Sarawak berkenaan SOP PKPB terkini, CM Abang Jo telah mengumumkan sekolah dan tadika ditutup di semua red zone di Sarawak. Memang dah agak jugak dah sebab dah terlalu banyak kes positif yang melibatkan guru dan murid di sekolah di Sarawak. Baik SMK juga SK. Malahan ada Politeknik juga PKPD kerana kes melibatkan pelajar dan pensyarah. Menyeramkan!!



Sarawak ni kalau dah buat keputusan memang selalu drastik macam ni. Minggu lepas MKN kata PKP, SDMC kata tak. Tapi betul jugaklah.. kalau diPKPkan, semua bahagian di Sarawak ni luas. Habislah frontliner nanti. Keputusan untuk buat PKPD bersasar tu memang terbaik dan tutup semua sekolah tu pun memang sepatutnya. Bila PKP antara premis yang wajib tutup ialah sekolah, so betullah sekolah memang patut ditutup berdasarkan keputusan PKP daripada MKN minggu lepas.


Makanya hari ini, bermulalah sesi PDPT sekali lagi untuk #budakkaranku. Walaupun mereka tak suka online tapi nak buat macam mana kita kena follow arahan kerajaan demi memutuskan rantaian Covid-19 yang mula menunjukkan trend semakin menaik dalam seminggu 2 ni. Untuk kelas saya sendiri pun baru sempat buat 2 latihan amali, ada banyakkkkk lagi amali yang menunggu. Huhu! Mudahan lepas ni diextendlah takwim pengajian. Mana-mana kursus yang boleh dinilai secara online tu bolehlah survive, tapi kursus yang melibatkan amali? Hmm.. sedihhhh nak mengenangnya.


Macam biasalah bila #theIMANs tak disekolahkan mereka akan dihantar ke rumah nenek. Tugas Ibu sebelum pukul 8 pagi kena forward tugasan yang perlu disiapkan mengikut jadual PDPR ke Whatsapp masing-masing. Terpkasa jugak Ibu keluarkan henfon-henfon yang 'dirampas' untuk mereka membuat kerja sekolah mereka sepanjang PDPR ni. Harap-harap tak adalah cikgu yang buat kelas di Google Meet secara tiba-tiba hari ni. Ibu pun nak berGM pastu sibuk lagi nak send link GM kat #theIMANs pulak.


Tahun ni kita beraya sendiri-sendiri lagi lah nampaknya. Memang confirm dah kan sebab rentas negeri tak dibenarkan. Semoga kita terus tabah mengharungi cabaran pandemik ni. Di Sarawak ni memang ramai dah yang tak ikut SOP sebab tu lah kes naik balik. Entahlah semangat kekeluargaan terlalu tinggi kot tak sabar-sabar nak bermajlis. Tahlil la majlis doa selamat la reunion la parti hari jadi la gotong-royong la. Haaa... lepas tu semua jadi kluster. Ye pun nak buat majlis tak payah lah nak jemput semua ahli keluarga dan kenalan. Keluarga terdekat je jadilah. Hmm..


Hari ni saya BDP sebab ada kelas. Siapa yang takde kelas je BDR. Sunyilah hari ni. 

 

19/04/2021

Model Rumah Keduaku

April 19, 2021 30 Komen

Pagi Sabtu lepas saya dan Ayah IMAN baru berkesempatan menjejakkan kaki di Sales Gallery Hock Seng Lee untuk urusan rumah kedua kami. Sales person yang uruskan loan saya tak keja hari tu so dia wakilkan kawan dia. Terkejut pulak si adik tu bila dengar kami baru pernah sampai ke situ. Haha! Ye lah selama ni memang kami deal online je through phone call, Whatsapp & email. Biasalah zaman pandemik kan? Hihi!


Cantik sales gallery HSL ni.


Baru 1st time tengok model bakal rumah baru. Sebelum ni tengok gambar je. Hahaha!


Tak sabar pulak nak kemas rumah setingkat. Penat nak urus rumah 2 tingkat walaupun rumah sekarang 1 setengah tingkat tapi bertangga jugak dah sama jugak rumah 2 tingkat. Plan jangka panjangnya bila tua nanti senang la tak perlu turun naik tangga. Insya Allah kalau dipanjang umur. Ameen.

Baca juga: Step 2, 2nd Home

Loan tahun lepas lagi dah approved. S&P pun dah sign, sekarang tunggu rumah 80% siap baru mula potong gaji. Semoga dipermudahkan semuanya selepas ni.


 

15/04/2021

Imran Menang Deklamasi Sajak

April 15, 2021 16 Komen

Ingat lagi tak sajak bidan terjun yang Ibu buat khas untuk Awan masuk pertandingan deklamasi sajak hari tu? Semalam masa ambil dia balik sekolah, macam biasalah dia akan sengih-sengih tengok Ibu dan bagitau dia menang pertandingan sajak, no 2!! Alhamdulillah. Permulaan yang baik untuk Imran supaya lebih berani ke depan. 



Baca juga: https://www.kakmim.com/2021/03/dari-ibu-buat-ibu.html


Kalau kakak, memang dia suka pertandingan macam ni. Abang pulak belum lagi join apa-apa pertandingan cuma pernah hantar dia training silat dan futsal. Tapi bila dah pandemik macam ni seram pulak nak hantar dia pergi training.


Awan pulak memang dah awal bagitau Ibu dia nak training silat jugak macam abang bila dia dah umur 7 tahun. Training silat memang masih diteruskan tapi abang yang tak pergi. Tengok FB tok guru pun memang tak ramai yang turun training. Insya Allah lepas ni lah ye anak-anak Ibu.


Inilah video last minute yang Ibu shoot malam tu sebelum tido. Haha! Biasalah budak-budak ni, kita dah suh hafal sajak awal-awal tapi main jer banyak, maklumlah cuti hari tu. Last minute jugak baru Ibu dapat shoot untuk hantar dengan cikgu.



Mak ngah dia cakap, piala naib johan tu hadiah untuk birthday Awan yang ke-7. Tahniah anak Ibu! Teruskan mencuba ya. Ibu akan sentiasa support jika anak-anak Ibu cakap NAK. Kalau dah cakap TAKNAK memang Ibu takkan paksa.

Throwback Thursday: Tentang Imran Mudzaffar

April 15, 2021 6 Komen

Hari ini 15 April ulang tahun ke-7 anak Ibu yang ke-7 tahun. Happy birthday, Imran Mudzaffar! Atau nama glamernya "Awan".


7 tahun yang lalu, 4.54 petang lahirlah Imran Mudzaffar ke dunia, tapi saat gambar ini diambil masih lagi di LR sebab tunggu katillah kot.


Hari tu ada yang tanya macam mana boleh dapat nama Awan?


Dulu-dulu masa kecik Imran ni ada pelat sikit. Dia tak susah nak sebut "R". Mula-mula tu dia bahasakan diri dia Iwan (Imran). Abang dia (Irfan) masa di taska cikgu-cikgu dan geng taska semua panggil dia "Abam'. So terlekatlah panggilan "Abam" kat abang, Iwan pulak auto tertukar jadi "Awan" di kalangan adik-beradik. Bila Idlan pulak lahir, automatik panggil dia "Alan" so semualah bermula dengan vokal A, Abam, Awan & Alan. Hehehe.


Masa di taska dulu, Awan ni cikgu panggil Dekwan dan bila Alan register taska yang sama, cikgu panggil dia Deklan. Dulu masa semua kecik, diorang 5 sepupu ni 1 taska. 2 lagi anak adik Kakmim. Memang sumber pendapatan utama taska lah anak kitorang untuk beberapa tahun tu. Hahaha. Bila dah cikgu-cikgu best, baik of courselah malas nak tukar sana-sini. Diorang dah tak stay taska bila semua dah masuk 4 tahun sebab bila 4 tahun dah hantar semua diorang ke PASTI ambik pakej pagi sampai petang. Begitulah bila mak bekerja.


2016 - sambut birthday ke-2 tahun di taska


Kek Didi & Friends


Kawan-kawan di taska.


Eh, throwback ceta taska pulak. Padahal hari ni birthday Awan. Tahun lepas pun birthday Awan masa PKP. Kitorang celebrate lambat sehari sebab tunggu Ayah dapat release order (RO) dari kuarantin. Nasib baiklah 2nd swab negative hari tu tapi lambat jugaklah RO keluar, petang baru boleh balik rumah.


Gambar birthday tahun lepas, yang disambut lambat sehari, 16 April 2020.


4 beradik ni, tahun lepas. Thanks to Google Photos. Hehe!



Al-kisahnya Awan ni paling awal 'keluar', 37 minggu dah keluar. Ingat lagi time ni sibuk dengan audit MQA, memang aktif lah ke sana ke sini, naik tangga turun tangga sebab tu lah dia nak keluar awal kot. Masa tu tempat kerja masih jauh lagi, 1 jam driving. Memang banyak faktor jugaklah kenapa Awan nak keluar awal.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2014/05/introducing-another-iman-in-family.html


Tahun 2014 ni antara tahun yang tak aktif blog. Memang jaranglah update pasal #anakno3 ni. Kesian dia. Sekali-sekala jer kalau terasa nak update baru update, tapi di IG banyak jugak post pasal Awan ni.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2015/04/imran-mudzaffar.html


Itulah bestnya kalau rajin update blog, semua catatan tersimpan kat blog kan? Senang nak throw back balik. 


Baca: https://www.kakmim.com/2015/04/happy-birthday-imran-mudzaffar.html

Baca: https://www.kakmim.com/2019/04/birthday-si-anak-no-3.html



2018 - birthday ke-4 tahun.


Dah nama pun Throwback Thursday, kita throwback je lah ye. Now dah tau ke camne Imran boleh jadi Awan? Hehehe.

12/04/2021

Ramadhan vs Kelas Smart Photo

April 12, 2021 16 Komen

Pejam celik pejam celik dah Ramadhan. Kedatangannya ditunggu-tunggu waima kita masih lagi dibelenggu pandemik Corona tetapi semangat bertemu Ramadhan tahun ini tidak pernah pudar. 

Solat terawih tahun ini juga di rumah seperti tahun lalu. Tahun lepas mungkin agak santai sebab kita PKP tapi berlainan pula tahun ini. Rutin di pejabat tetap macam biasa, rutin ambik kakak balik kelas tambahan pun macam biasa cuma boleh keluar ofis setengah jam lebih awal daripada biasa. Lepas tu baru balik rumah dan masak. Itulah perancangannya, insya Allah.



Kurma. Sinonim dengan bulan Ramadhan. Itulah subjek khusus kelas Smart Photo kami pada minggu lepas dengan tema #expectationvsreality.  Simple je kan? Kami kena cari gambar flatlay style dan buat tiruvasi. Berpeluh jugak setting flatlay ni semalam tau. Dengan cuaca panas lit lit. Eh, apa kaitan dengan cuaca panas pulak? Saya buat setting kat carporch! Haha! Angkut meja semua kat luar sebab malas nak setting reflector dan malas nak edit banyak. So guna natural lighting je. Hihi. Ngelat kan?


Semalam last submit task, petang ni cikgu komen. Alhamdulillah, komen positif. Semangat pulak nak tunggu task minggu ni. Boleh ke saya nak setting bokeh? Saya cuba k!


Ehem! Saja nak share komen cikgu buat self-motivation. Kalau ada yang pro boleh la bagi tips dan komen jugak ye.



Akhir kalam, selamat menunaikan ibadah puasa ye sahabat semua. Semoga ibadah puasa dan amalan kita di bulan Ramadhan kita tahun ini diterimaNya. Allahumma aameen.








Giveaway Sampul Raya Hipster

April 12, 2021 10 Komen


Fuh!! Ingatkan tak sempat nak join GA by Fiza ni. Rupanya hari ini last day. Sekarang ni dah jarang dah join GA yang dianjurkan sahabat blogger. Masa tak berapa nak mengizinkan dah. Pagi ni sebelum fokus tugas hakiki menyempat lah sekejap ke sana ke sini baca komen blog kawan-kawan.


Oh, ya mudah jer nak join GA Fiza ni. Baca ni.


1. Buat satu entry bertajuk : Giveaway Sampul Raya Hipster
2. Letakkan banner dan backlink kan kepada link entry ini
3. Publish entry dan letakkan link penyertaaan blog dalam entry ini.



Kakmim kalau dapat ni memang simpan atau bagi kepada orang special je. Selalunya Kakmim macam tu lah. Suka simpan benda-benda yang customised. Mungkin rare kot so sayang nak bagi orang, apatah lagi kalau orang bagi kita, lagilah sayang. Hehehe.


Tapi musim raya macam ni kalau beli online selalu je dapat sampul raya percuma. Hehehe. So far belum dapat 1 pun lagi. 
 

11/04/2021

Tempah Baju Melayu Ayah

April 11, 2021 18 Komen

Minggu lepas kami sempat ke India Street beli kain pasang untuk hari raya. Macam tahun-tahun sebelum ni hanya Ayah IMAN je yang akan tempah. Kami yang lain akan beli online je, lagi murah rasanya daripada nak beli kain lagi, hantar tailor lagi. Upah tailor pun bukan murah sekarang. 

Ayah IMAN memang ada tailor dia sendiri, dari bujang sampai sekarang dia memang tempah baju melayu kat Cina tu. Pernah sekali je dia tempah di Bangi Gateaway sebab tak sempat tempah di Kuching. Tahun lepas pun kami sempat hantar ke tailor tu sebelum PKP. Weekend sebelum PKP tahun lepas kami memang dah setel baju raya sebab macam ada instict something akan berlaku dan kebetulan masa tu kat Aeon Mall dah keluar baju raya budak so saya terus je grab. Setel! Ibu dan kakak macam biasa online je lagipun memang ada member jual baju Anggun senang je nak order.

Kalau orang Kuching, mesti tau Wisma Hopoh. Wisma Hopoh ni memanglah takde apa yang menariknya tapi yang menjadi tarikan kat sini ialah di sinilah populasi tailor-tailor yang agak gah di Kuching. Nak buat suit ke blazer ke seluar customised ke baju korporat ke baju nikah ke semua ada kat sini. Boleh je pilih mana-mana kedai. Tapi selalunya kalau kita dah terbiasa dengan tailor tu memang kita akan hantar ke dia je.

Kalau Ayah IMAN memang kedai dia kedai John Benson ni. Husband cakap cina ni buat fitting dan potong je, yang jahitnya orang lain. Tak taulah betul ke tak.

Baju melayu ada macam-macam design kat sini. Belum lagi jubah, kurta, baju batik.. semua diorang boleh buat. 2 orang je yang ada kat sini sebenarnya. Takdelah ramai. 


Inilah dia yang ambik fitting. Bukan John Benson ye, nama kedai je nama tu.


Ni posing apa ni? Adoi la. Haha!


1st time bawak #theIMANs tempah baju Ayah diorang. Alan lah yang paling fokus tengok macam mana proses ukur-mengukur ni. Hihihi.


Laju je tangan dia menconteng sana-sini. Memang pro lah.


Sementara menunggu ini la keja diorang adik-beradik. Mentang-mentang la dah diberi habuan buku sorang satu. 

Korang pulak macam mana? Kalau raya selalunya beli ke tempah? Kalo saya memang dah lama giler tak tempah baju!