Follow Us @soratemplates

31/08/2021

31 Ogos Negaraku Merdeka

August 31, 2021 5 Komen


Gambar 2018 ketika berkunjung ke Tugu Negara. Sengaja bawak #theIMANs jalan-jalan ke sini sempena bulan kemerdekaan. Adik-adik follow saja ke mana Ayah Ibu bawak tapi si kakak memang kagum bila sampai di Tugu Negara sebab katanya sebelum ni nampak di tv dan di buku sahaja. Bila dah di depan mata, memang dia excited. Aneh kan anak perempuan saya nan seorang ni? 

Tahun ke-2 kita merdeka tapi 'terkurung' kerana pandemik. 
Tiada memori terukir pada 31 Ogos 2021.
Apapun, syukur Malaysia masih aman.
Sayang Malaysiaku, Malaysia Prihatin.

 

30/08/2021

Assorted Cake by Sky Cafe Bread & Pastry

August 30, 2021 21 Komen

 


Semasa audit last week ada member yang menaja assorted cakes ni.
Kalau sebut je Sky Cafe, memang orang sini tau dah memang cakes & pastry nya sedap-sedap belaka. 
Memang puas hatilah kalau tapau dari sini.

Okay dari atas ye.
1. Snow cheese 
2. Chocolate 
3. Strawberry
4. Vanilla
5. Mango
6. Pandan gulapong
7. Red velvet

Favourite saya semestinya yang no 1 tu la!
Hahaha!



Teh Tarik Origina Dairy Boleh Diminum Semasa Sejuk atau Panas

August 30, 2021 12 Komen

Hai hai hai!
Salam hari Isnin semua!
Semoga sahabat-sahabat semua berkondisi sihat dan ceria hendakNya
Musim 'dikurung' macam ni stress management tu kena handle elok-elok tau!

Hari ini baru merasa BDR lagi.
Minggu lepas walaupun BDR tapi tetap jugak ke ofis.
Nak setelkan apa yang patut untuk audit.
Selesai 1 part, minggu ni start balik dah ikut jadual BDR.
Tapi sepanjang minggu lepas, Isnin-Ahad memang ke ofis!
Hujung minggu urusan lain pulak.

2 minggu dah Teh Tarik Origina Dairy ni dalam peti.
Susu coklat macam biasa dah awal-awal habis.
Teh Tarik ni Ibu cakap kena tunggu Ibu.
Nak jugak merasa sedap ke tak sedap ke.

Nak tau rasanya?
Sedap! 
Manisnya just nice ๐Ÿ‘๐Ÿป 

Teh Tarik Origina Dairy pouch ni boleh terus direct minum secara sejuk.
Ataupun kalau nak minum panas, kena rendam dulu dalam air panas selama 10 minit. Saya minum chill je, jadi teh tarik peng.

Budak baru bangun tido, mata sepet sebelah menikmati Teh Tarik peng Origina Dairy. Dah lama tak pergi sekolah ni. Seram nak hantar.



 

29/08/2021

26/08/2021

Coklat Vochelle: Almond atau Hazelnut?

August 26, 2021 16 Komen

Siapa suka coklat???
Kita geng!!

Almond?

Atau hazelnut?

Yang mana satu pilihan korang?

Hmm.. sebenarnya saya agak sibuk 2 minggu ni
Sebab nak prepare dokumen akreditasi
Nak audit besok!!
Tak sabarnya nak hari Jumaat
Dah rindu nak 'me time' baca novel
Huwaaa!!

Sebab tu saya tak sempat nak blogwalking sana dan sini
Ada jugak yang saya sempat komen 1, 2 blog tapi bila dah start bukak dokumen teruslah tenggelam di alam fana cinta MBOT... eh

Saat-saat macam ni
Memang perlukan coklat ye tak?
Untuk mengurangkan hormon-hormon stress gitu
Hihihi!



 

24/08/2021

Tips Menjaga Periuk Non Stick Agar Tahan Lama

August 24, 2021 21 Komen

Tahun lepas masa PKP memang viral teruk periuk Shogun ni
Tak taulah tempat korang
Kalau kat sini memang berhantu
Pantang ada member nak ke Aeon
Pasti ada yang tumpang sekaki membeli
Siap ada PS Shogun lagi
Bukan nak ke mana pun, ke Aeon je
Shopping periuk Shogun
Macam-macamlah

Saya bila orang dah ramai membeli
Teringin jugak nak mencuba
Apa yang best sangat periuk Shogun ni
Sampai semua orang beli
Bila dah setahun memakai
Memang best giler!
Suka sangat!
Penat saya menahan nafsu daripada menambah koleksi
Akhirnya tewas jua

Saya berjaya membawa koleksi kedua Shogun ni last week
Beli yang agak kecil sedikit daripada yang pertama
Tujuan yang kedua ni boleh tumis-tumis sayur


Sebenarnya geram jugak nak beli yang untuk rendang tu
Agak besar dan 'dalam'
Tapi memandangkan set periuk lain kat rumah tu takkan nak jadi perhiasan je
Alhamdulillah.. saya berjaya menepis godaan syaitonirrajim tu


 Setiap kali ke Aeon pasti akan cuci mata di bahagian ada Shogun ni
Perempuan sangat kan?

Er, taukah korang bagaimana untuk menjaga periuk non stick supaya tahan lama? Bukan apa, saya pernah ternampak kawan saya post di status FBnya yang periuk Shogunnya banyak yang terpaksa dibuang sebab dah terscrash teruk! Sayangnya. Sebabnya anak daranya pegi gosok periuk tu dengan span kasar tu. Huhu! 

Dalam brochure ni juga ada dikongsikan bagaimana untuk menjaga periuk non stick Shogun ni.


Sebelum pertama kali penggunaan.

  • Basuh periuk dengan pencuci pinggan mangkuk, saya pengguna setia Glo. Tuang sedikit Glo, kemudian guna span lembut untuk membasuh periuk.
  • Jangan gosok periuk dengan bahagian span yang kasar tu, yang warna hijau selalunya
  • Kemudian, bilas dengan air bersih
  • Lap dengan kain kering yang lembut
  • Titikkan beberapa titisan minyak dan sapu dengan tisu dapur di permukaan dalam periuk
  • Letak atas api dapur sekejap, jangan terlalu panas
  • Biarkan semalaman
  • Sedia untuk digunakan keesokkan harinya

Semasa memasak

  • Jangan panaskan periuk non stick sehingga berasap-asap
  • Cukup lap dengan kain kering (kalau basah) dan boleh terus masukkan minyak
  • Sedia untuk urusan menumis bawang-bawangan!
  • Jangan guna api terlalu besar secara mengejut
  • Mulakan dari api yang kecil ke sederhana

Selepas memasak

  • Setelah selesai memasak, biarkan periuk 'cool down' sendiri barulah dibasuh
  • Jangan terus alirkan air ke periuk dengan periuk yang masih panas. Ini untuk menjaga lapisan non stick tu daripada menipis

Kenapa guna periuk Shogun ni best?

Urusan memasak menjadi lebih singkat terutamanya bila memasak daging. Tutup saja periuk dengan penutupnya, insya Allah daging cepat empuk. Ayam pun macam tu jugak. Itulah sebabnya saya menambah lagi koleksi periuk Shogun ni. Berbaloi-baloi untuk kegunaan seharian. Kalau siap masak, tutup je dengan penutupnya, tak perlu pindahkan ke bekas lain pun takpe sebab sedap manis je mata memandang di dapur korang. Hihihi.

Mungkin juga ada yang tak gemar guna periuk macam ni sebab prefer kuali legend tu. Saya pun suka kuali legend tu especially kalau nak goreng telor dadar. Saya tak suka telor dadar yang kering sebab tu memang takkan guna frying pan Tefal untuk goreng telor. Kiranya saya sejenis yang akan masak kari guna periuk A, goreng ikan guna kuali B, goreng nasik guna kuali C. Memang periuk dan kuali kat rumah ni ada fungsi masing-masing. Haha! Kenapalah hidup aku ni complicated sangat? Adoi la ๐Ÿคฆ‍♀️

 

23/08/2021

Permohonan Kemasukan Murid ke Tingkatan 1 Sekolah Seni Malaysia

August 23, 2021 18 Komen

Memandangkan Iman si sulung meminati muzik, besarlah harapan Ibu teringin si anak masuk ke Sekolah Seni masa tingkatan 1 nanti. Tapi dalam masa yang sama, Ibu tak nak si kakak masuk asrama. Ah, macam mana tu? Ibu pulak dilemma. Begitulah bila si Ibu tak pernah masuk boarding school, bila tiba giliran si anak si Ibu pun berat hati nak melepaskan anak. Anak perempuan sorang je weii!! ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ



Definisi Sekolah Seni Malaysia

Sebuah institusi pendidikan formal satu sesi yang menyediakan kemudahan menggilap dan menggarap potensi dan bakat diri generasi murid untuk menceburi aktiviti kesenian dan kebudayaan tanah air secara aktif dan kreatif.


Pengambilan ke Sekolah Seni

Pengambilan murid adalah terbuka kepada semua murid sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan dari seluruh negara. Pengambilan murid hanyalah ke Tingkatan 1 sahaja. TIADA pengambilan ke Tingkatan Dua, Tiga, Empat atau Lima.


Permohonan murid ke SSeM hanya dilakukan melalui secara atas talian melalui Sistem e-SSeM. Sistem ini diaktifkan mulai bulan April hingga September setiap tahun. Pemohon boleh mendaftar masuk dengan menggunakan Angka Giliran UPSR dan mengisi segala maklumat secara atas talian di https://essem.moe.gov.my


Murid-murid yang telah memohon secara atas talian akan dipanggil menghadiri Sesi Serlahan Seni (SSS) yang merupakan sesi uji bakat untuk menilai bakat-bakat murid.


Syarat Kemasukan

• Warganegara Malaysia
• Berbakat dan berpotensi dalam bidang kesenian yang dimohon (Muzik, Tari, Teater atau Seni Visual)
• Tiada kecacatan
• Lulus Sesi Serlahan Seni
• Mendapat keputusan minima 3B dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)


Maklumat lanjut sila layari https://www.moe.gov.my/pendidikan/pendidikan-menengah/sekolah-seni-malaysia

22/08/2021

Cara Membuat Sambal Tumis Dabei

August 22, 2021 32 Komen

Buah dabai atau buah dabei kata orang Sarawak merupakan buah yang boleh kot dikatakan eksotik. Harganya sekarang memang harga kayangan. 1kg mencecah RM40. Ianya juga dikenali sebagai "Sibu Olive" dan setakat ini hanya ditemui di Sabah, Sarawak dan Brunei sahaja. Rasanya lemak-lemak dan sedikit masam di hujungnya. Susah la nak explain rasanya!  


Minggu lepas saya dapat buah dabei dari Sibu pemberian ipar yang memang bekerja di Sibu, ada 3 gred. Lain gred lain harganya.

Tentang Buah Dabei

Buah dabai mengandungi kandungan antioksidan (antocyanidin) yang tinggi, terutamanya di bahagian kulitnya. Warna ungu gelap kulit buah dabai ini menunjukkan satu kali ganda kandungan antioksidan lebih tinggi berbanding isinya. Kandungan antioksidan yang tinggi mampu melawan penyakit-penyakit dan risiko kanser.

Kajian terhadap minyak yang diekstrak dari buah dabai ini mendapati minyak ini mempunyai kesan pencegahan terhadap risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan hiperkolestrolemik. Kajian ini telah dilakukan terhadap haiwan kajian iaitu arnab di mana pemberian makan buah ini mengurangkan jumlah kolesterol plasma dan kolesterol LDL plasma arnab hiperkolesterolemik berbanding dengan arnab kawalan. Kajian ini membuktikan jika kita mengamalkan pemakanan buah dabai mampu menyeimbangkan paras kolesterol dalam darah lantas mengurangkan risiko penyakit jantung.


Bagaimana cara makan buah dabei?

Sebelum dimakan bersama nasik, buah dabei mestilah direndam dengan air panas sehingga ia menjadi lembut. Setelah lembut, bolehlah digaul dengan garam dan sedia untuk dimakan.

Kalau saya, suka cicah kicap pedas je. Tengoklah isinya yang kuning berlemak tu.

Memandangkan stok dabei frozen agak banyak, saya buatlah sambal tumis dabei dengan ikan bilis. Sedap dimakan dengan nasik panas.

Sambal tumis dabei dengan ikan bilis 

Resepi Sambal Tumis Dabei

  • 20 biji buah dabei (direndam dengan air panas) - saya asingkan siap-siap isi dengan bijinya
  • Cili padi sederhana besar (5 biji) *
  • 1 biji bawang merah sederhana besar *
  • 1 ulas bawang putih *
  • Secubit belacan *
  • Bawang holland (dihiris)
  • Cili (dihiris)
  • Mushroom seasoning
  • Garam secukup rasa
  • Ikan bilis - saya guna ikan bilis Sabah yang halus tu
  • Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

  • Tumbuk bahan-bahan bertanda * (saya prefer tumbuk dengan lesung daripada guna chopper kalau masakan macam ni)
  • Tuang minyak ke dalam kuali dan goreng ikan bilis - asingkan setelah rangup
  • Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bawang holland dan tumis sehingga naik bau.
  • Selepas itu masukkan bahan-bahan * yang telah ditumbuk
  • Tumis sehingga naik minyak, barulah masukkan cili hiris, garam dan mushroom seasoning
  • Masukkan isi buah dabei dan kacau rata
  • Last sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng awal tadi
Dah siap! Boleh makan!
Selamat mencuba!





Review Max Kleen Disinfectant Surface Sanitizer

August 22, 2021 10 Komen

Saya tak tahu pulak sanitizer ni memang baru atau memang dah lama di pasaran
Saya je kot yang baru terjumpa sanitizer ni semasa shooping barang dapur kelmarin
Memang pantang tengok Super Saver price, lepas tu siap lagi tagline
Effectively Agains Covid-19 Virus tu
 Memang kena angkut 1 lah jawabnya


Baunya seakan-akan bau serai, ya lemon grass
Sedap kan bau serai wangi?
Kalau kita spray, dah tak perlu bilas dah
Terus saja lap dengan kain
Bila kering, tempat yang kita spray tu tak melekit
Suka!


Mana nak guna ni? 
Dekat tombol-tombol pintu, meja, kerusi, dapur, parcel yang baru sampai
Mana-mana pun boleh lah, ikut cadangan di botol tu
Bawak ofis pun senang sangat kerja ni
Tak perlu risau nak pegang tombol pintu yang ramai orang dah pegang

Harga di Aeon sini, RM9.90
Super saver dapatlah kurang daripada tu
Hihi!

Err...
Kenapalah sebelum ni saya tak pernah jumpa sanitizer ni yek?



 

21/08/2021

SOP Diperketatkan Untuk Sarawak Selatan

August 21, 2021 9 Komen

Yes! Terkini.. baru dikeluarkan semalam.
Balik jer kami dari Aeon Mall semalam,
terus nampak SOP terkini ni di medsos
Al-maklum kes di Sarawak semalam pun mencecah 2K.
Dan di Kuching sahaja pun dah 1K lebih.

No dine-in dah okay!

Ahad dah tak dibenarkan dine-in.
Rupanya last la dapat dine-in semalam di Black Canyon.
Tapi di Aeon Mall memang tak ramai orang semalam.
Mungkin sebab masa kerja kot.
Saya dan Encik Suami sengaja ambik cuti nak shopping barang dapur.
Top up baju anak-anak jugak.
Reward untuk diorang behave semasa PdPR.
Takmo nanti nak ramai-ramai time weekend.


First time try mixed mushroom ni.. sedap!


Menu wajib PadKraPaw

Selalu nasi goreng nenas semalam try nasi goreng ikan masin

Lepas lunch sambung ke supermarket pulak.
#theIMANs mula-mula tinggal kat rumah.
Pastu nenek diorang pulak datang angkut bawak umah nenek.
Makin panjanglah langkah Ayah dan Ibu.
Hihihi!



 

19/08/2021

Apakah "Expressive Writing?"

August 19, 2021 14 Komen

Sebenarnya antara tujuan utama saya masa mula-mula berblog dulu ialah saya nak meluahkan sesuatu yang tidak kena di mata saya ataupun ketidak puasan hati saya terhadap sesuatu isu atau perkara. Maklumlah darah muda masa tu.


Bila baca balik post tahun 2008-2009 memang banyaklah ketidak puasan hati saya terhadap my ex bos, orang sekeling dan ada juga student! Masa tu baru je start mengajar, student pun lebih kurang je sebaya, pernah jugaklah bertikam mulut dengan student. Hahaha! Lucu pulak bila kenang balik kisah lama.


Dulu saya pernah dapat bos yang agak 'kejam' jugak lah. Masa tu muda lagi, saya pulak sejenis yang suka menjawab, tak suka bos yang kena ikut cakap dia saya, hahaha. Adoi la. Kenapalah saya macam tu dulu? 


Nasib sekarang saya dah agak slow cuma masih tak boleh diam waktu meeting. Berusaha jugak nak diam dan bersikap ignorant tapi belum berjaya. Bila saya hilang radar dari alam blog, saya banyak meluah di medium Facebook sebenarnya. Tapi, saya tersentak bila seorang rakan dari institusi lain menegur saya, apa yang saya tak puas hati dengan pengurusan. Sejak itu saya mula slow dan sampai sekarang makin hilang radar dari Facebook sana. 


Post luahan perasaan tahun 2009: Lumpuh


Sekarang pulak saya semakin jarang mengaplikasi Expressive Writing. Mungkin faktor usia, atau mungkin saya terpengaruh dengan kata-kata "tulis yang baik-baik." Dalam medsos FB lagilah saya selalu share saja, dah jarang sangat nak meluah bagai. Tapi kadang-kadang ada jugak kan luahan perasaan tapi selalunya suka menaip dalam bahasa Sarawak. Baru real marahnya tu. Hahaha!


Saya rasa bagi yang masih menganggap blog ni sebagai online diary, biasa je kalau terpost dengan cuaca expressive writing ni di blog. Hihi! 


What say you? 



Expressive Writing ialah sebuah metode terapi kesihatan jiwa dengan cara meluahkan isi hati atau kisah terburuk anda dalam bentuk penulisan.


Kebaikan Expressive Writing


1. Mampu mengurangi stress

2. Emosi lebih sihat secara psikologis

3. Mengurangi rasa trauma

4. Meningkatkan fungsi imun badan



Dalam expressive writing tidak perlu menitik beratkan berkaitan aturan kepenulisan, tatabahasa, gramatikal dan ejaan. 



Anda bebas menulis apa pun. Kerana yang terpenting adalah SUARA HATI ANDA!



18/08/2021

Kelebihan Tauge; Anti Taugeh Kena Baca!

August 18, 2021 18 Komen

Tauge? 
Ada ke golongan anti-tauge yang sedang membaca post ni? 
Ada? Takpe.
Kita berkenalan dulu lah dengan tauge ni.


Kenal kan tauge?
Janganlah buat-buat tak kenal pulak.


Siapa suka makan tauge ye?
Sila angkat tangan! 
Oops.
Eh, takpe komen je lepas habis baca ni.
Hihihi.

Kalau saya kan, tauge ni memang favourite. 
Especially kalau tumis dengan udang dan sawi. 
Terasa kemanisan udang dan tauge tu sebati dan mesra. 
Tapi.. tak boleh pulak ditumis terlalu layu. 
Cukup sekadar masak. 
Bila makan kena ada bunyi krup krap krup krap. 
Perghh!!


Antara gambar tauge dari #DapurKakmim yang ada dalam simpanan saya.


Tauge campur sawi & udang 


Tauge campur sawi, tauhu & udang


Gambar tauge ikan masin saja takde ambik.
Itu pun antara menu favourite tu.
Makan dengan nasik ayam, sedapnya!
Atau ratah macam tu saja pun dah sedap ni.


Makan, makan jugak.
Tapi tahu tak kalian apa kelebihan tauge ni?


 1. Kaya protein

Taugeh sebenarnya mempunyai dua kali ganda lebih banyak protein berbanding daging lembu atau ayam.

Antara kebaikannya adalah ia mampu meningkatkan kesuburan terutamanya lelaki yang sangat memerlukan protein untuk menghasilkan hormon untuk tujuan kesuburan.

2. Kaya enzim

Berbanding sayur-sayuran lain, taugeh mengandungi 100 kali ganda enzim.

Ia sangat penting untuk fungsi tubuh badan terutamanya untuk proses pencernaan.

Enzim mampu membantu individu yang mempunyai masalah penghadaman dan perut kembung.

3. Kaya serat

Dalam pada itu, taugeh juga baik untuk fungsi penghadaman kerana ia mengandungi kandungan serat yang tinggi.

Serat ini akan membantu meleraikan lemak dan toksin dalam tubuh badan lalu mengeluarkannya.

Ini sekali gus dapat membantu anda mengawal berat badan.

4. Kaya antioksidan

Taugeh yang kaya antioksidan dan asid amino sebenarnya mampu memberikan pelbagai kebaikan.

Antaranya yang penting adalah melawan kanser dan memperbaiki fungsi otak.

Dalam masa yang sama, makan taugeh juga sebenarnya adalah amalan awet muda yang sangat bagus untuk diikuti.

5. Kaya asid lemak

Selain itu, taugeh juga sangat kaya dengan asid lemak.

Kebanyakan individu tidak mendapatkan asid lemak omega-3 kerana hanya bergantung kepada makanan laut atau telur sahaja.

Oleh itu, tidak salah rasanya jika anda mengambil taugeh sebagai alternatif, bukan?

6. Kaya vitamin

Paling penting, taugeh sebenarnya sangat kaya dengan vitamin seperti vitamin A, C, E dan pelbagai lagi dalam keluarga vitamin B.

Vitamin-vitamin ini sangat penting untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan anda.


Oleh itu, apa kata kita ubah persepsi dan diet kita untuk lebih menggemari sayur taugeh?

Jadikan tauge sebagai satu hidangan yang perlu ada dalam diet kerana manfaat sayur taugeh adalah sangat banyak dan penting buat kita.


17/08/2021

Kelebihan Puasa Asyura dan Tasu’a

August 17, 2021 19 Komen



Hari tu baca dari blog Mama Cella berkenaan puasa hari asyura, baru jap tadi kawan di grup sekolah pulak share tarikh-tarikh puasa sunat dalam bulan Muharam ni. Alhamdulillah syukur dapat circle yang selalu mengingati amalan-amalan untuk bekalan kita ke akhirat kelak. Paling-paling tu tak dapat 'markah penuh' at least dapatlah jugak menampung lompang sana-sini. 


Bah, marilah kita merancang puasa sunat bulan Muharam kita sepanjang bulan Ogos & September ni. Kalau tarikh cun bukan tarikh ABC, alhamdulillah dapatlah kita berpuasa kan? Semoga amalan kita diterimaNya, aaminn..



Kelebihan Puasa Asyura dan Tasu’a


1. Tidak lama lagi (Khamis ini) kita akan bertemu dengan Hari Asyura, hari yang di mana Allah menganurgerahkan kemenangan buat Nabi Musa. Rasulullah ๏ทบ melihat kaum Yahudi meraikan kejayaan Nabi Musa tersebut lalu Baginda ๏ทบ bersabda:


ูَุฃَู†َุง ุฃَุญَู‚ُّ ุจِู…ُูˆุณَู‰ ู…ِู†ْูƒُู…ْ، ูَุตَุงู…َู‡ُ، ูˆَุฃَู…َุฑَ ุจِุตِูŠَุงู…ِู‡ِ


Aku lebih layak dengan Nabi Musa berbanding dengan kamu, lalu Baginda berpuasa dan memerintahkan para sahabat agar berpuasa. (HR al-Bukhari)


2. Rasulullah ๏ทบ turut membimbing para sahabat agar berpuasa sehari sebelum hari Asyura atau sehari sesudahnya. Ini bagi membezakan daripada amalan yang dilaksanakan oleh orang-orang Yahudi. Sabda Rasulullah ๏ทบ:


ุตُูˆู…ُูˆุง ูŠَูˆْู…َ ุนَุงุดُูˆุฑَุงุกَ، ูˆَุฎَุงู„ِูُูˆุง ูِูŠู‡ِ ุงู„ْูŠَู‡ُูˆุฏَ، ุตُูˆู…ُูˆุง ู‚َุจْู„َู‡ُ ูŠَูˆْู…ًุง، ุฃَูˆْ ุจَุนْุฏَู‡ُ ูŠَูˆْู…ًุง


“Berpuasalah kamu pada hari Asyura dan lakukanlah perbezaaan dengan Yahudi. Berpuasalah juga pada hari sebelumnya atau hari selepasnya.” (HR Ahmad)


3. Dalam sebuah hadis yang lain pula Rasulullah ๏ทบ seakan lebih cenderung untuk berpuasa sehari sebelum hari Asyura. Hari ini dinamakan sebagai hari Tasu’a. Sabda Rasulullah ๏ทบ:


ู‚َุงู„َ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ : ูَุฅِุฐَุง ูƒَุงู†َ ุงู„ْุนَุงู…ُ ุงู„ْู…ُู‚ْุจِู„ُ ุฅِู†ْ ุดَุงุกَ ุงู„ู„َّู‡ُ ุตُู…ْู†َุง ุงู„ْูŠَูˆْู…َ ุงู„ุชَّุงุณِุนَ . ู‚َุงู„َ : ูَู„َู…ْ ูŠَุฃْุชِ ุงู„ْุนَุงู…ُ ุงู„ْู…ُู‚ْุจِู„ُ ุญَุชَّู‰ ุชُูˆُูِّูŠَ ุฑَุณُูˆู„ُ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ 


“Sabda Rasulullah: Sekiranya tiba tahun yang akan datang insyaAllah aku akan berpuasa pada hari yang ke sembilan Muharram. Maka tidak datang tahun hadapan melainkan Rasulullah saw telah pun wafat.” (HR Muslim)


4. Rasulullah ๏ทบ turut menceritakan kelebihan berpuasa pada hari Asyura. Perkara ini direkodkan dalam hadis Muslim yang menyebutkan:


ุณُุฆู„ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ุนู† ุตูŠุงู… ูŠูˆู… ุนุงุดูˆุฑุงุก ، ูู‚ุงู„ ุฃَุญْุชَุณِุจُ ุนَู„َู‰ ุงู„ู„َّู‡ِ ุฃَู†ْ ูŠُูƒَูِّุฑَ ุงู„ุณَّู†َุฉَ ุงู„َّุชِูŠ ู‚َุจْู„َู‡ُ


“Rasulullah ditanya tentang puasa hari Asyura. Maka baginda bersabda : Sungguhnya aku mengira bahawa Allah akan menghapuskan dosa setahun yang sebelumnya.” (HR Muslim)


5. Mari kita berpuasa pada hari Asyura (Khamis ini) dan hari Tasu’a (Rabu ini). Semoga Allah membimbing kita.


Sebelum tu, jangan lupa baca niat puasa tau!


Sumber: Telegram Dr. Ahmad Sanusi Azmi

16/08/2021

Memori Crispy Seaweed

August 16, 2021 19 Komen

Dulu masa kecik-kecik kami adik-beradik jarang sangat dine-in di restoren makanan segera. Kalau ada pun, masa bulan puasa sebab shopping barang raya terus je berbuka kat luar. Ataupun kalau dapat nombor 1 masa peperiksaan akhir tahun. Masa tu je lah special sikit, dapat makan fast food atau kalau bernasib baik dapat merasa dine-in. Masa saya sekolah rendah,  tahun 90-an, KFC hanya ada sebuah saja di Kuching ni! Saya ingat lagi KFC pertama di Kuching terletak di Wisma Hopoh. Sekarang dah tak ada dah KFC di situ. Kalau Sugar Bun memang famouslah di sini. Itu dulu. Sekarang di mana-mana pun ada KFC. Dah tak terkira dah. Sugar Bun pulak susah nak tengok sekarang ni di Kuching.

Pizza Hut? Pertama kali makan Pizza Hut masa form 4, maksu yang bawak. Saya dan maksu beza 9 tahun. Masa dia baru habis study, dia baru dapat lesen kereta memang dia suka angkut saya ke mana-mana. Kami macam adik-beradik saja walaupun sebenarnya mak sedara dan anak sedara. Lepas tu selalu jugak bergaduh! Haha. Sekarang ni dah beranak-pinak ni takde dah bergaduh bagai. Anak bongsu maksu pun tua setahun daripada Kakak Iman. Dah macam sepupu je diorang tapi sebenarnya pangkat anak buah! Hehe.

Maksu dulu suka beli makanan yang 'rare'. Ye lah rare bagi saya sebab tak pernah makan. Biasalah orang dah kerja dah pegang duit sendiri macam-macamlah yang dia beli. Pernah dia beli seaweed. Dia offer saya makan tapi bila dah rasa, macam pelik saja, saya tak boleh masuk! Terus saya cakap, apalah makan makanan rasa rumput ni! Ohoo teruslah maksu marah-marah, teruslah kami gaduh-gaduh. Hahaha!

 Itu dulu ya, masa saya form 4. Sekarang seaweed ni lah menjadi favourite saya. Aduyai. Sebab itulah orang cakap jangan terlalu benci nanti jatuh cinta. Haa.. hambek kau.

Oleh sebab snek seaweed ni agak mahal, memang tak beranilah mintak mak atau bapak belikan dulu-dulu. Tapi bila dah mula kerja, dah pegang duit sendiri memang heavenlah beli seaweed ni dengan duit sendiri. Sekarang, beli sendiri lepas tu makan sembunyi-sembunyi daripada #theIMANs. Nak me time lah kononya. Tapi selalunya memang tak habis jugak, at last offer jugak #theIMANs untuk habiskan. Itulah orang kata, makan jangan tamak, kena selalu share-share. Haha! 

Ehem!
Ada ke yang suka makan Crispy Seaweed ni?

 

Promosi KFC "2 For RM20"

August 16, 2021 19 Komen

Eh, eh!
Hari ini dah 16 Ogos kan?
Macam ada sesuatu pulak lah.

Eh, tengok ni!


Ahaaa!

Jom la dapatkan 2 Snack Plate hanya dengan harga RM20 sahaja!

Biar betoi? Ayam saja kot?


Eh, takkkkk!


2 set snack plate ni anda akan dapat semua ni tau!


✅ 4 ketul ayam

✅ 2 mashed potato

✅ 2 coleslaw 

✅ 2 bun


Mak oi! Iye ke? Jimat tak jimat?


Tapi..

Promosi istimewa ini hanya boleh dibuat secara pra-beli selama 3 hari, 

iaitu dari 16 Ogos hingga 18 Ogos 2021


Oops sebelum tu, jangan lupa baca terma & syarat berikut untuk mendapatkan promosi KFC 2 For RM20 ni.

  • Promosi TIGA (3) hari ini hanya boleh pra-beli dari 16 – 18 Ogos 2021
  • Promosi ini hanya untuk KFC Delivery dan KFC Self Collect
  • Setiap pembelian akan menerima kod promosi dengan tarikh penebusan yang ditetapkan
  • Pra-beli pada 16 Ogos 2021, tebus pada 23 – 27 Ogos 2021
  • Pra-beli pada 17 & 18 Ogos 2021, tebus pada: 6 – 10 September 2021
  • Kod promo mesti digunakan untuk menebus promosi ini dan tidak boleh dipindah milik
  • Terhad penebusan 1 set “2 Snack Plate” di dalam satu transaksi sahaja
  • Terhad kepada 3 set “2 Snack Plate” untuk setiap pengguna berdaftar
  • Pesanan Delivery tertakluk pada caj penghantaran RM4
  • Promosi tidak sah di restoran atau pusat panggilan
  • Harga adalah termasuk Cukai Perkhidmatan 6% pada yang berkenaan
  • Hidangan yang ditunjukkan adalah untuk tujuan ilustrasi sahaja
  • Tertakluk pada Terma dan Syarat.


Macam mana nak beli ni?



Baucar ni boleh dibeli secara online di kfc.com.my/2for20

  • Anda akan menerima e-mel mengandungi promo kod untuk penebusan, contohnya:
    • Jika anda membeli 3 e-baucar untuk Delivery dalam satu transaksi, anda akan menerima e-baucar yang mengandungi 3 promo kod. Setiap promo kod hanya boleh ditebus sekali sahaja.
    • Jika anda membeli 2 e-baucar untuk Delivery dan 1 e-baucar untuk Self Collect secara berasingan, anda akan menerima 1 e-mel untuk e-baucar Delivery dan 1 e-mel untuk e-baucar Self Collect. E-baucar Delivery anda akan mengandungi 2 promo kod manakala e-baucar Self Collect anda akan mengandungi 1 promo kod. Setiap promo kod hanya boleh ditebus sekali sahaja.
  • Anda juga boleh semak promo kod anda di laman “Bucketful of Deals” di KFC.com.my atau Aplikasi KFC.
    • Lihat icon di sudut kanan atas skrin anda 
    • Klik Delivery atau Self Collect, mengikut kaedah penebusan e-baucar anda
    • Kemudian klik e-baucar yang ditertera untuk semak kuantiti dan tempoh penebusan e-baucar anda.
    • E-baucar yang telah ditebus habis atau luput tidak akan tertera lagi.

Rujuk maklumat selanjutnya di laman web KFC Malaysia: https://kfc.com.my/content/2for20





 

15/08/2021

Hujung Minggu Yang Sendu

August 15, 2021 9 Komen

Tersedar saja subuh rupanya hujan membasahi bumi. Sedapnya kalau tarik selimut lagi tapi nehi nehi. 

Pagi-pagi memang kena fikirkan sarapan apa pagi ini. Tapi semalam sebelum tidur saya dah fikir nak sarapan apa. Saya dah siap keluarkan daging burger Ramly dari freezer so bangun pagi boleh terus masak je.

Tiba-tiba Encik Suami bagitau dia dah order mee kolok Hj Salleh, nak pergi ambil je lagi. Wohaa! Daging burger pun simpan balik dalam freezer.

Akhirnya merasa juga mee kolok Hj Salleh pagi ni selepas semalam takde rezeki. Tapi.. feeling makan kat kedai jugak best. Dengan mangkuk yang legendnya dengan aroma bau sup dan dagingnya, yang semestinya memang takde di rumah. Tapi syukurlah dapat jugak order pagi ni. Encik Suami cakap ramai sangat orang pagi ni tapi dia sampai je kedai tinggal ambik order dan bayar je. 

Hujan sampai ke tengah hari. Memang sendu je. Nak order lunch tak tau nak makan apa. Kita masak je lah. Itupun takde idea. Last-last goreng ayam lepas tu buat masak merah! Oho.. itu saja lauk utama hari ni. #theIMANs ni janji ada ayam pun syukur.


Nak ambik gambar pun sendu. Sayur pun tak masak. Kita goreng telor mata dan makan dengan jeruk asam saja.

Syukur! 

Kerja ofis bawak balik tapi tak bukak 1 pun lagi. 
Alahai malasnya!
Cuaca pun tak sporting lembap sampai ke malam.
Memang sesuai sangat bermalas-malasan.

 

Di Sana Menanti Di Sini Menunggu

August 15, 2021 31 Komen

Auw! Tajuk lagu sangat!
Tengoklah siapa yang menanti.


Dan siapa yang menunggu.


Hahahaha!
Alkisahnya semalam pergi top up barang basah dan beli stationaries untuk keperluan PdPR. Kena carik kad manila pulak nak pakai hari Isnin, kertas warna memang dah banyak stok. Selesai semua dah dapat barang-barang yang dicarik, ingatkan nak pergi tapau mee kolok Hj Salleh tapi bila Encik Suami call, katanya mee dah habis. Lepas tu mulalah isu paling besar dari sebelum kahwin sampailah dah kahwin. Isu apa pulak ye?

Isu makan apa dan di mana?
Hahahaha!

Saya sebenarnya kenyang lagi lepas breakfast roti canai kari kambing.
Memanglah tak tau nak makan apa.
Encik Suami cakap tapau pizza je lah untuk #theIMANs.
Baikkkkkk!!

Itulah jadinya di sana menanti di sini menunggu tu.
Malasnya lahai nak berpanas menunggu kat luar kedai tu.
Saya tunggu dalam kereta je lah sambil on aircond.
Bijak kan?


Ibunya tak lapar, Ayahnya beli menu anak-anak saja.

Bukan apa, semenjak dah makin 'senior' ni tak berapa pulak nak makan pizza hut ni. Kalau teringinnnnnnnn sangat barulah makan. Kalau ikut taste Ibu, takdenya pepperoni saja, tak lalulah makan pepperoni ni. 
Kalau Ibu, mesti order tuna island.

Eh, eh.
Lamanya tak makan domino pizza.
Kalau itu, Ibu teringin.
Hihihihi!