Follow Us @soratemplates

25/09/2021

Menahan Marah Diganjari Bidadari

September 25, 2021 2 Komen


Menahan Marah Diganjari Bidadari


عَنْ سَهْلِ بْنِ مُعَاذِ بْنِ أَنَسٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ كَظَمَ غَيْظًا وَهُوَ قَادِرٌ عَلَى أَنْ يُنْفِذَهُ دَعَاهُ اللَّهُ عَلَى رُءُوسِ الْخَلَائِقِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حَتَّى يُخَيِّرَهُ فِي أَيِّ الْحُورِ شَاءَ


Daripada Sahl bin Mu'adz bin Anas dari Ayahnya, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa mampu menahan amarahnya sedangkan ia mampu melampiaskannya, maka Allah akan memanggilnya di hadapan seluruh makhluk pada hari Kiamat hingga Allah memberinya (kebebasan) memilih bidadari yang ia suka." (Sunan Ibnu Majah No: 4176) Status: Hadis  Hassan


Pengajaran:

1.  Beruntung mereka yang sentiasa mampu mengawal marah

2. Muslim yang mampu mengawal marah ketika dia boleh dan berpeluang untuk marah, di hari akhirat akan diganjari dengan kelebihan boleh memilih mana-mana bidadari di syurga.

3.  Muslim yang mampu mengawal marah, memiliki akhlak terpuji yang dijanjikan syurga. Sabda Rasulullah:


عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ ....لاَ تَغْضَبْ وَلَكَ الْجَنَّةُ


Daripada Abi Darda, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda…."Jangan kamu marah, maka kamu akan masuk Syurga (Tabrani No: 1762)


Marilah kita berusaha mengawal perasaan marah yang tidak bertempat.



23/09/2021

Throwback Thursday: Camping Merdeka

September 23, 2021 5 Komen

 


Gambar 3 tahun yang lepas.
Mereka acah-acah camping ealaupun hanya di carporch.
Makan pun bawak depan khemah.
Seronoknya jadi kanak-kanak.
Asal jadi pun dah happy.

Khemah ni diorang suka bawak jugak kalau staycation di hotel.
Suka nak berkhemah dalam bilik hotel.
Macam-macam je idea diorang ni.

Update entri yang lepas: 

Sambal paru dah habis!
Masa Ayah IMAN pegi tapau di kedai Nasi Lemak Ganja di Medan Selera Kubah,
Dia cal bagitau banyak lauk dah habis.


Mungkin sebab payday dan malam Jumaat kot.
Orang banyak tapau untuk sedekah.
Tapi takpelah takde rezeki paru hari ni.
Kita sungkei nasi lemak ayam berempah je.

Gambar tak sempat snap sebab balik lambat hari ni.
Sempat sediakan teh O panas je dan terus azan Maghrib.
Syukur atas nikmatNYA hari ni.
Banyak urusan setel di ofis.
Mungkin diberikan rezeki masa yang barokah dariNYA.
Alhamdulillah! 

22/09/2021

Mengidam Sambal Paru Berlado

September 22, 2021 7 Komen


Adoi la malam-malam begini mengidam sambal paru berlado pulak.
Terus bukak Shopee tapi sambal paru garing idaman takde stok!
Sabar.. sabar mudahan ada rezekinya besok

Dulu..
Saya tak pandai pun makan paru ni
Tiber tahun lepas teringin nak makan
Bila rasa.. adoi terus jatuh cinta rasanya yang chewy tu
Mungkin sebab masa 1st try dulu-dulu masa kat KL paru tu hanyir
Bila rasa lagi tahun lepas.. boleh pulak masuk
Tak hanyir pun
Sedap jer kedai tu masak

Eh
Mengidam berlemak je ni tau
Bukan mengidam 'berisi'
Jangan fikir lain pulak
Hahaha

 

Membuat Temujanji Jabatan Pendaftaran Negara di MyJanjiTemu

September 22, 2021 6 Komen
 Tak lama lagi kakak Iman dah nak sambut birthday yang ke-12.
Macam biasalah bila dah genap 12 tahun dah boleh dah nak buat IC atau mycard.
Pejam celik pejam celik.. dah nak ada IC dah anak sulung saya ni.
Terharu pulak, maknya dah makin tua ler tu.

Sekarang ni nak berurusan di jabatan kerajaan atau swasta semua kena temujanji.
Cousin yang kerja di UTC sarankan nak buat IC better buat temujanji awal.
Al-maklumlah nanti last minute date dah penuh.
So saya dah buat temujanji di UTC Kuching tadi secara online.
Hari tu try bukak guna handphone tak masuk-masuk pun web MyJanjiTemu tu.
Alhamdulillah pagi ni sekejap jer urusan guna pc.


Yang nak buat temujanji boleh layari laman web ni MyJanjiTemu ni:



Mudah sangat step nya.
Mula-mula tentukan temujanji untuk urusan masa.
Next, pilih tarikh dan masa.
Kemudian masukkan maklumat kita, nama, email, no telefon.
Siap!!
Tak sampai pun 5 minit.


Birthday si kakak 30 Oktober.
Saya pilih tarikh 1 November sebab 30hb tu kami ada program jabatan.
Semoga dipermudahkan urusan kami anak-beranak nanti.
Kita hanya mampu merancang, yang menentukan Dia yang Maha Berkuasa.






20/09/2021

Bengkel Secara Fizikal

September 20, 2021 13 Komen

2 tahun ni kita dah semakin serasi dengan norma baharu.
Semuanya dalam talian.
Kursus pun dalam talian.
Bengkel dalam talian, siap buat break-out room lagi untuk perbincangan.
Webinar apatah lagi, setiap hari ada je webinar yang boleh kita attend.

Minggu lepas buat pertama kalinya saya menghadiri bengkel secara fizikal. Mula-mula memang teragak-agak jugak. Iya lah kat Kuching ni memang varians Delta di sana-sini. Tapi lepas hadir tu rasa teruja pulak. Mana taknya lama dah tak jumpa raka-rakan seperjuangan dari institusi yang lain. 

Macam biasalah bila bengkel wajib 3x makan sehari.
Sepatutnya bengkel ni buat kat hotel awal puasa hari tu tapi tiba-tiba masa tu Sarawak diPKPkan. Kes naik mendadak. Sekarang nak tak nak kena buat jugak walaupun in-house sahaja.

Sambil makan sambil prepare slaid sebab nak present awal boleh setel awal.

Apa-apapun sekarang kita terpaksa berdamai dengan virus Corona ni.
Kita terpaksa hidup dalam endemik.
SOP kena selalu patuh. 
Insya Allah kita semua sentiasa dalam peliharaan dan lindungan Allah SWT. Aamiinn.

 

19/09/2021

Larangan Mencela Masa

September 19, 2021 9 Komen

• • • • • •
LARANGAN MENCELA MASA 

Daripada Abu Hurairah RA, dia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: 

قالَ اللَّهُ عزَّ وجلَّ: يُؤْذِينِي ابنُ آدَمَ؛ يَسُبُّ الدَّهْرَ، وأنا الدَّهْرُ، بيَدِي الأمْرُ، أُقَلِّبُ اللَّيْلَ والنَّهارَ 

Maksudnya: "Allah SWT berfirman: “Anak Adam telah menyakitiKu, dia suka mencela masa. Padahal Aku Pencipta masa. Di tanganKu lah segala urusan dan Akulah yang mempergilirkan siang dan malam.” 
HR Bukhari (7491)

Contoh Mencela Masa: 
- Hari ni nasib aku tak macam semalam, kenapalah jadi macam ni.. 

- Kenapalah masa ni singkat sangat, tak sempat nak siap kerja.. 

-Tahun ni semua tak menjadi, bisnes aku rugi.


 

Durian Dalam Box

September 19, 2021 9 Komen

Macam dah tak ada dah nampak friendlist medsos show off durian di medsos mereka. Mungkin sebab dah berakhirnya musim durian kot.

Musim durian kali ni kami tak pernah beli durian yang banyak yang jual berlonggok. Mungkin sebab Covid ni jadi tak konfiden pulak nak bersesak-sesak memilih durian di bawah khemah. Nak dijadikan cerita musim durian. Pernah ada peniaga durian yang positive Covid dulu, dan khemah tempat mereka meniaga memang ramai orang sebab harganya boleh dikatakan ok. Orang cakap la, saya tak pernah singgah, lalu je tengok orang ramai terus seram. Yang bagusnya seller ni bila mereka disahkan positive, dia announce di medsos dia yang mereka suami isteri positive dan mintak customer yang ada berurusan dengan mereka supaya membuat saringan. Bagus seller yang bertanggungjawab begini. Tapi bukan nak cerita seller durian positive Covid. Hehehe.

Durian 2021.


Saya ni tidaklah hantu durian. Kalau ada, saya makan. Kalau takde, tak apalah jugak. Suatu hari tu tetiba teringin nak makan durian. Encik Suami pulak jenis tak berapa suka durian. Malas nak suh dia pergi beli. Bila scroll status Whatsapp jiran ternampaklah durian dalam box ni. Terus mintak no seller dengan jiran dan seller pun COD terus ke rumah. Bila tengok durian ni, wow not bad jugak. RM10 sebox. 3 box RM30. Oklah. Tercapai jugak hasrat makan durian. Puas hati. Sekali hadap jer kami anak-beranak makan.

Tengok gambar teringin pulak nak makan durian.

 

18/09/2021

Makan Waffle Dengan Kari Ayam?

September 18, 2021 18 Komen

Petang Sabtu, cuaca tidak berapa mengizinkan.
Sendu dan suram. 
Mendung, dan hujan sekejap-sekejap sejak pagi tadi.
Nak melipat kain pun malas.
End up tidur je lah bila tengok 3 hero kecil tidur.
Bangun tidur biasalah kebuluran macam tak makan tengah hari je.
Dan.. kita mewaffle lagi.

#theIMANs semestinya dengan chocolate spreadnya.
Peanut butter dilupa jangan.
Untuk menyeimbangkan manis coklat dan lemak-lemak kacang.

Ibu? 
Ibu makan waffle dengan kari ayam.
Jangan kecam ye.
Ini memang rare.
Rasanya macam makan lempeng dengan kari je.
Tapi waffle ni ada rasa manis.
Sebab saya guna adunan pancake vanilla.
Sedap jugaklah sebab kari ayam tu pedas.
Menu makan tengah hari tadi.

Waffle tower.
Kalau ada aiskrim nak jugak makan dengan aiskrim.
Next time lah pulak.

 

Review Perencah Rendang Asian Taste: Mudah & Sedap

September 18, 2021 12 Komen

Nak makan rendang? 
Tapi busy nak prepare itu ini?
Ala.. guna je perencah rendang Asian Taste ni
Mudah dan yang paling penting, sedap!

Brand ni so far yang terbaik dan tersedap saya pernah cuba.
Tak perlu kerisik
Tak perlu daun limau purut
Rasanya memang semua dah cukup
Yang penting nak membuatnya pun mudah
Gaul-gaul dan tinggal je atas dapur
Kalau guna periuk Shogun tu lagilah cepat empuk dagingnya

Daging dalam 400g, dicuci bersih
Kalau saya memang kena perap halia & serai yang dikisar

Lepas tu masukkan je perencah rendang Asian Taste ni
Gaul-gaul sampai rata dan masukkan air untuk merebus daging rendang kita

Tips nak empukkan daging dengan cepat, saya masukkan ais 
Saya guna ais kiub tu je
Lepas tu tutup periuk tu biar daging melembutkan dirinya
Api sederhana je
Bila daging dah agak empuk, bolehlah masukkan pati santan
Kalau nak rendang basah-basah, tambah air sikit
Biarkan daging rendang kita masak dan lembut
Boleh je masukkan daun limau purut
Saya yang ni memang wajib letak
Sebab aromanya tu terangkat satu rumah bau rendang

Daun kunyit jangan lupa
Kadang-kadang saya letak yang selembar tu je
Sebab #theIMANs tak suka 'sampah-sampah' ni
Kadang saya letak jugak, hiris halus


Boleh la makan dengan lemang
Acah-acah di hari raya gitu





 

17/09/2021

Transformasi Ruang Dapur Kecil

September 17, 2021 16 Komen

Oops!
Ini bukan rumah kami ya.


Proses 2nd home kami tertangguh akibat PKP 2.0 dan 3.0 hari tu.
2x dah developer hantar surat makluman perkara ini.
Kita redha je lah.
Janji belum start potong installment lagi.

Rumah sekarang jarang dapat ruang dapur yang luas kan?
Rumah double storey pun macam tu jugak.
Kecik jer dapurnya.
Tak taulah kenapa.

Macam ni lah kan selalunya ruang dapur rumah zaman sekarang.

Saya sebenarnya suka dapur yang luas.
Ye lah adik-beradik ramai.
Kami suka masak ramai-ramai macam kat umah mak.
Sambil masak sambil menyembang.
Ada je lah topiknya.
Pempuan bertemu.. biasalah.

Saya jumpa gambar-gambar dapur yang telah direnovate ni di FB.
Lupa pulak dah page apa.
Nasib baik saya terus save gambarnya.
Baik simpan kat blog kan nanti boleh rujuk balik.

Walaupun ruang agak terhad tapi siap ada island lagi.
Suka sangat.


Tengok tu ada pintu kaca yang boleh dibuka seluas-luasnya.
Ini memang impian saya ni.
Nak buat open concept kitchen.

Berapalah bajetnya kalau macam ni.
Hmm...

Kalau dapur umah baharu nanti memanjang bolehlah buat macam ni.
Tapi dapur rumah baru nanti macam segiempat je.
Memang beranganlah nak jadi macam ni.
Kecuali major renovation bolehlah kot.
Tapi takpe, berangan itu kan percuma.
Huhuhu!

 

16/09/2021

Terung Goreng Berlado Simple tapi Pedas

September 16, 2021 20 Komen

Bila dah mengadap laptop sepanjang hari, mestilah rasa bersalah.
Nak tebus rasa bersalah, kita masak menu lain pulak sebelah malamnya.
Actually ada baki sebiji terung yang Encik Suami beli seminggu yang lalu.
Tilik punya tilik macam okay je.
Bila belah pun helok sangat.
Bolehlah masak pedas, confirm berselera si dia makan.

Makanya terjadilah terung goreng berlado ni.
Jangan pandang terung tu biasa.
Pedas menyengat tu.

Nasik panas, terung pedas.. memanglah berpeluh.

Meh saya share terung goreng berlado simple cara saya
Ni untuk sebiji terung je tau!
Kalau banyak, tambah jugaklah kuantiti bahannya

Bahan-bahan:
1 biji cili merah kecil
4 biji cili padi siam
1/4 bawang besar
1 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
Sedikit udang kering (optional)

1. Terung dihiris serong dan digoreng sampai kuning keemasan
2. Bahan-bahan di atas semua masuk dalam chopper
3. Gunakan minyak menggoreng terung untuk menumis bahan-bahan yang telah dichop
(Kalau terlalu banyak boleh dikurangkan)
4. Tumis sampai cili & bawang garing
5. Masukkan mushroom seasoning dan sedikit sos ikan
6. Masukkan terung yang telah digoreng
7. Gaul sebati dan angkat
8. Sedia untuk dihidang!

Simple kan? 
Bahan-bahan semua yang ada kat dapur je
Nak menyediakan pun mudah 

Begitulah saya..
Suka sesuatu yang simple

Komen Encik Suami, nampak biasa tapi pedas berangat!

Ahaks!
Selamat mencuba!


 

Corat-Coret di Hari Malaysia

September 16, 2021 10 Komen
 Orang lain berehat, bersantai bersama keluarga.
Al-maklumlah hari ni kan cuti umum.
Saya sibuk berkursus hari ni.
Bukan kursus jabatan, kursus berbayar.
Saja je kan daftar sebab nak nota lepas tu nak tengok cara orang lain mengajar jugak. Tapi serius best! Berbaloi join kursus hari ni.
1 lagi hari Ahad ni pulak.

Hari ni Microsoft Excel Intermediate.
Ahad nanti Advance pulak.
Beginner saya tak join.
So pakej 2 kursus ni RM180.

Pagi tadi si kakak mintak hantar ke rumah nenek. Nak record video untuk pertandingan bercerita katanya. Biasalah #adikno4 memang suka layankan bab-bab recording ni. Balik je hantar kakak si Ayah hulurkan aiskrim Kitkat ni. Orang tengah fokus slot pagi tu tetiba dapat aiskrim jadi teruja pulak.

Jam 11 kami break sekejap, 15 minit.
Saya masak nasik, siapkan ikan untuk disteam.
Dan biarkan di dapur.
Lepas tu join Google Meet lagi.
Break pukul 1 saya tumis timun bertelur pulak.
Jadilah lunch simple di hari cuti.
Walaupun nampak simple tapi ikan bawal emas ni memang favourite #theIMANs. Memang licin lah.

Lepas siap basuh pinggan semua tetiba dapat call dari geng masa kecik-kecik dulu. Katanya nak hantar sesuatu. Rupanya dia hantar kuih putu ni. Tak tau nama sebenar tapi dari kecik panggil kuih putu.

Dulu arwah maknya yang buat dan jual kuih ni. Sekarang diorang adik-beradik pulak cuba-cuba buat ikut resepi arwah mak diorang. Alhamdulillah sedap. Dicadangkan untuk open order. Hahaha.

Sekian saja kisah boring saya di hari cuti.
Korang pulak buat apa sepanjang hari ni?




Pesan Tok Nan

September 16, 2021 9 Komen

Mantan Ketua Menteri Sarawak yang dekat di hati rakyat
Allahyarham Tok Nan
Al-fatihah  untuk Tok Nan.

Thank you Malaysia for the peace, love & care that we enjoy.
Selamat Hari Malaysia!
Stay home & stay safe!



 

Throwback Thursday: Adikku BFFku

September 16, 2021 12 Komen

Raya tahun xxxx vs Raya tahun 2016

Adik-beradik saya ramai perempuan
Adik-adik ni semuanya dah macam BFF
Sebab tu circle kawan saya kecik kot
Setiap masa kami adik-beradik memang chatting je
Padahal balik kerja singgah jugak rumah mak
Jumpa jugak diorang ni
Pastu lepak sembang sampai nak maghrib
Baru gerak rumah sendiri
Dah jadi rutin dah

Kawan masa kerja, bincang pasal kerja
Tapi..
Adik-adik ni bincang semua topik
Semua isu kami kupas
Nak keluar shopping pun ajak adik-adik
Memang jaranglah nak lepak dengan kawan-kawan

Tak boring ke?
Takde pulak.
Dah terbiasa agaknya.
Dari dulu-dulu lagi memang bukan jenis melepak dengan kawan-kawan.
Bila dah biasa di rumah so adik-beradik tu pun dah anggap macam kawan.

Begitulah.

Sekarang adik no 2, rumah 1 lorong
Lepas ni rumah sebelah-menyebelah pulak
Booking 2nd house sengaja ambik sebelah menyebelah
Itulah #theIMANs tak sabar
Padahal sekarang pun bukannya jarang jumpa pun
Setiap hari memang akan jumpa!



12/09/2021

Buat Waffle Dengan Adunan Pancake Adabi

September 12, 2021 13 Komen

Perasaan tak best.
Nak makan yang manis-manis tapi malas.
Scroll GrabFood macam tak menarik jugak.
Bukak peti, bukak cabinet, kalau nak baking boleh je.
Cukup je stoknya.
Masalahnya malas.
Nak keluar rumah lagilah malas.

Dengan sedaya upaya melawan rasa malas.
Akhirnya terasmilah jugak waffle maker yang kiut-miut ni. 
Lama dah beli dari Shopee.
Cuma tak pernah cuba lagi.


Malas malas terjadilah jugak waffle.

Kita buh peanut butter dan choc spread, macam yang selalu order di luar.

Senang gila guna waffle maker ni.


Saya guna adunan pancake Adabi ni je. Sedap! 
Cuma tambah sebijik telur dan air je.
Walaupun waffle maker tu kecik tapi sekejap je nak habiskan sekotak ni.
Sesuai sangat kalau nak bawak bekal ke sekolah nanti.
Eh? Dah nak sekolah ye?
Hmmm...

Murah je waffle maker ni. 
Tak sampai pun RM50.
Nak usha ke? Try klik link ni:

Check out Electric Waffles Maker Bubble Egg Cake Oven Breakfast Waffle Machine Egg Cake Oven Pan Eggette Machine Mini Waffle Pot at 42% off! RM27.30 only. Get it on Shopee now! https://shopee.com.my/product/118059163/3943168970?smtt=0.24528191-1615991026.3



 

11/09/2021

Selamat Berhujung Minggu

September 11, 2021 10 Komen




Maaf. Maaf. Maaf.

Seminggu 2 ni memang agak banyak urusan hakiki yang perlu diselesaikan. Sampaikan masa di ofis pun macam tak cukup, membawa pula ke rumah. Dah tak adalah nak tidur on time pukul 10 malam. Paling awal pukul 12 lebih tengah malam.

Banyak urusan rasmi di ofis, banyak jugak urusan famili yang perlu dihadap minggu ni. Blog pun dah boleh terlupa kewujudannya. Bukan tak ada draft post cuma kalau post tapi lepas tu terlupa nak respon, lagi kesian sahabat- sahabat semua. Ibarat pergi berziarah umah orang lepas tu tuan rumah tak layan pulak.

Pagi ni pun baru selesai meeting. Alhamdulillah meeting berjaya ditangguhkan sebelum tepat 12 tengah hari. Terpaksa jugak bermesyuarat di hujung minggu kerana weekdays pun dah terlalu padat jadual meeting-meeting yang bersusun. Online ni lagi banyak meeting daripada bersemuka. Apapun, selesai 2 perkara hari ini.


Next.. urusan rumah tangga pulak. 
Jom kita lipat baju-baju yang menggunung pulak. Yeehaa!!


 

05/09/2021

Roti Canai Mak Kau Hijau

September 05, 2021 14 Komen
Oleh sebab malam tadi saya masak kari ayam kegemaran si bongsu, makanya si Ayah dah bernawaitu pada sebelah malamnya nak pergi tapau roti canai stall kegemaran kami untuk sarapan pagi. Plannya tak lain dan tak bukan nak cicah roti canai dengan kari ayam Ibu!

Dan... tadaaa! Terkejut pulak bila bukak bungkusan tapau!

Roti canai mak kau hijau!!

Rasanya masih maintain, macam lagi sedap kot cuma dia letak pewarna je. Bukannya apa-apa pun. Inilah pertama kali saya jumpa roti canai berwarna macam ni. 


04/09/2021

Cenderamata Sempena Sambutan Jubli Emas UPM

September 04, 2021 10 Komen


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sempena meraikan Sambutan Jubli Emas 50 Tahun UPM, Pusat Perhubungan Alumni UPM telah menyediakan Cenderahati Kenangan Gold Bar UPM dan Cenderahati Jualan Persatuan Alumni UPM (PAUPM) sepanjang Ogos-Disember 2021. Maklumat lanjut berkaitan tempahan dan pembelian boleh melayari Laman Sesawang Rasmi Sambutan Jubli Emas 50 Tahun UPM di https://50tahun.upm.edu.my

@universitiputramalaysia
#weloveupm
#50tahunUPM

Kakmim tolong promote jer.
Macam nak je mug tu tapi takut pecah kalau pos.
Sticker kereta pulak lambat lagi.
Rindunya nak window shopping di Koperasi Uniputra macam dulu-dulu, banyak souvenir UPM.


 https://50tahun.upm.edu.my

02/09/2021

Pengalaman Menduduki Exam Microsoft Certified Educator

September 02, 2021 27 Komen

Berakhirnya sudah siksaan dan debaran seorang mak nak duduk exam semalam.
2 malam stay up buat test di Gmetrix asik failed je memanjang.
Risau betul jadinya.
Dengan cabaran menjawab soalan yang panjang dalam BI, masa pulak hanya diberi 60 minit, nak faham soalan lagi. 
Memang stress daripada menjawab exam Google Certified Educator (GCE).




Akhirnya semalam tawakal je lah buat exam.
Dah baca, dah cuba faham.
Dah conteng-conteng 'toyol' jugak.
Saya memang sejenis menconteng-conteng nota.
Kalau tak conteng, rasa macam takde input pulak masuk di kepala.


Nota-nota standby jugak sebelah tapi tak sempat nak belek pun.
Kalau belek, mau tak siap menjawab soalan.
Walaupun online tapi nervous tu lebih daripada offline sebab ada timer tu.
Timer tu yang buat kita tak keruan.
Kalau offline, takde terasa sangat tengok jam di tangan atau di dinding.
Timer tu memang depan mata kita wey! 
Hahaha!


Masa tengah exam MCE ni tak perlu on webcam macam ambik exam GCE dulu.
Setahun yang lalu masa exam GCE webcam kena on selalu.
Requirement exam pun dah bagitau awal-awal kena on webcam sebab Google akan capture gambar kita randomly. Dah examnya kat rumah, kekadang ada jugaklah si Alan atau si Awan di sebelah tengok-tengok apalah yang Ibu buat. Hihihi.


Nak ambik MCE ni kena ada training, so kami memang ada bengkel selama 2 hari.
Bengkelnya hari Jumaat dan Sabtu yang lepas.
Ramai cikgu dan pensyarah dari seluruh Malaysia yang join.
Apa yang nak diuji dalam MCE ni?



Selama 2 hari ni kami memang didedahkan dengan 21CLD.
21st Century Learning Design.
Kalau golongan pendidik ni rasanya memang dah biasa dengan learning design ni.
Cumanya apa yang saya baru tau bila masuk bengkel ni ialah 21CLD ni.
Barulah dapat tau setiap level dan rubrik dalam 6 dimensi yang ada dalam 21CLD.



Walaupun boleh dikira lama jugak dah mengajar tapi benda-benda berkenaan bidang berkaitan mengajar dan pelajar ni memang kena up to date. Kena selalu refresh. Almaklumlah setiap gen ni tak sama pendekatannya semasa mengajar. Kalau gen-Y, lain, gen-Z lain. So kita terpaksalah follow setiap perubahan karekter gen-gen ni.

Hasil stay up dan stress 3 hari, dapatlah markah 823/1000.
Markah lulus 700. Cukup-cukup makan je.
Happy me, alhamdulillah.


2 hari kelas sebelum exam, Jumaat-Sabtu.. Rabu exam


Cikgu kami, Dr Azma.. sebelum kelas hari Sabtu



notakakmim: belajar untuk mengajar, berkongsi untuk belajar