Follow Us @soratemplates

26/10/2021

Kayuhan Pagi Minggu

October 26, 2021 7 Komen

Alhamdulillah.. pagi minggu saya masih diberikan semangat dan kudrat untuk berkayuh. Sebelum ni Encik Suami ajak memang malas sangat nak bersiap, tapi sekarang okay ada semangat sikit nak menyihatkan badan. 

Pagi minggu tersebut cuaca sporting sangat, Gunung Santubong pun nampak jelas dari kejauhan. Subhanallah tenang dan asyik sangat cuaca pagi tu. Kami ambik route lain pulak boleh tengok-tengok view rumah orang di awal pagi. Ada yang dah siap sidai baju ada jugak yang masih tertutup rapat.


Suka cycling area gudang ni. Buat 2 loop pun okay. Ada jugak orang lain yang cycling kat sini, bukan kami je.


Nikmat bila dah sampai rumah kena la posing dulu sebelum park basikal dan skipping. Encik Suami macam biasa akan sambung kayuh lagi. So far okaylah 1 jam berkayuh setiap hujung minggu. Dah ada konfiden dah nak berkayuh di jalan besar. Practise makes perfect kan?


24/10/2021

Review Novel: Namaku Khadijah

October 24, 2021 3 Komen

 Sekarang memang target nak habiskan pembacaan novel yang telah dibeli. Syukur walaupun novel ni beli dah beberapa bulan yang lepas akhirnya telah siap dikhatam jugak. Bulan ni rasanya dah 3 novel dah khatam, cuma reviewnya malas.

Namaku Khadijah - begitulah tajuk diberi penulis yang menggunakan nama PENA KAYU. Watak utama dalam novel ni ialah seorang wanita mualaf, Shin yang akhirnya memilih nama Khadijah sebagai nama Islamnya. Pemilihan nama Khadijah adalah kerana dia terpaut dengan pembacaan tentang keperibadian isteri Rasulullah SAW ketika menumpang bilik musuhnya, Fahri yang juga anak sahabat ayahnya. Dari buku tersebutlah jiwanya terpaut dengan Islam.


Sesuatu telah terjadi menyebabkan Shin menghilangkan diri dari orang-orang yang mengenali dirinya. Apabila tiba masanya dia kembali untuk mencari pusara orang tua yang telah menjaga dan menyayanginya sejak kecil. Walaupun Shin cuma anak angkat tetapi dia disayangi oleh suami isteri Lee seperti menatang minyak yang penuh. Satu keistimewaan Khadijah yang membuatkan orang terpesona dengannya ialah sepasang mata berwarna hijau zamrud yang terlindung di sebalik niqabnya.

 Suratan atau kebetulan Khadijah telah memohon jawatan kosong di syarikat milik Fahri dan sahabat baiknya, Hafez. Walaupun Khadijah telah berimej baharu, Fahri masih boleh mengecam sepasang mata hijau zamrud milik Shin yang kini Khadijah. Fahri menagih cinta lama kepada Khadijah walaupun sedar dirinya tunangan orang. Untuk mengelakkan dirinya dikecam sebagai orang ketiga dan menghancurkan harapan ibu Fahri yang telah menganggap Khadijah anak angkatnya, Khadijah telah melamar Hafez yang juga bossnya sebagai suami. Hafez yang dulunya benci dengan Khadijah akhirnya bersetuju menerima lamaran Khadijah kerana aura Khadijah telah mengubah persepsi Hafez yang dulunya anti-perkahwinan dan anti-komitmen.

Walaupun selamat bergelar suami isteri, banyak dugaan yang melanda Khadijah, Fahri, Hafez. Khadijah dilihat seorang wanita yang selalu tenang, kuat, rasional yang menjadi dahan tempat suaminya bergantung harap. Hafez pula seorang lelaki yang ego, moody, keras hati telah berjaya dijinakkan oleh seorang wanita berniqab bermata hijau zamrud yang bernama Khadijah. Begitulah serba sedikit jalan cerita "Namaku Khadijah."

Saya suka garapan Pena Kayu ni kerana dalam novel ni dia menggambarkan watak Khadijah seorang wanita yang tidak lemah malah Khadijah pula yang menjadi pelindung kepada suaminya. Cuma saya tak dapat membayangkan wajah Khadijah kerana dia berniqab. Hahaha! Boleh pulak macam tu kan?

Oh, ya.. saya bagi novel "Namaku Khadijah" ni 4 haa! 
Haa 1 Haa 2 Haa 3 Haa 4
Hahaha! 




23/10/2021

Kayuhan Minggu 2

October 23, 2021 5 Komen

Pagi ni lepas subuh kami laki-bini dah siap-siap nak berkayuh
Encik Suami suh ambik 'gula' dulu sebelum kayuh
So saya minum Nestum 3 in 1
Dia pulak Horlick 3 in 1
Lepas warming up ala kadar, pusing-pusing lorong sekejap 
Lepas tu baru start kayuh
Target saya pagi ni Encik Suami letak 8 km je
Mampu ke? 

Ni gambar dah sampai rumah dah
Saya sambung skipping, Encik Suami sambung kayuh lagi

Tak sampai pun KPI 8 km
Hihihi! 
Tapi boleh lah kan hampir 7 km pusing taman
Encik Suami cakap lepas ni training tambah speed kayuh pulak
Doakan saya istiqamah ya 😊😊



 

21/10/2021

Godaan Tupperware Comel

October 21, 2021 13 Komen

Tupperware baharu lagi?
Adoi.. tak boleh tahan bila tengok mini signature square ni.
Tambahan pulak kaler sama dengan koleksi Universal Jar yang ada kat rumah.

Mula-mula plan nak beli merah dan purple.
Last-last terbeli semua kaler.

Tadaa!! Dah sampai pun
Beli harga member sebab kita member ☺️

Cukup dah untuk 4 beradik.. haha
Yang hijau atas sekali tu memang dah lama dah ada
So tambah 3 kaler lagi
Ngam sangat untuk bawak bekal sandwich ni
Atau butter cake
Sebab tu saya suka sangat design ni

Niat di hati memang tak nak dah nak tambah koleksi Tupperware
Tapi kadang-kadang tu tewas jugak
Perempuan kan ada 9 nafsu
Bulan ni pun dah grab 2 jenis koleksi
🀦‍♀️🀦‍♀️🀦‍♀️

 

18/10/2021

Kena Scam The Bare Bears Dalam Mamee Monster

October 18, 2021 18 Komen

Comel tak kite?

Kerana kecomelanmu Bare Bear, Ayah IMAN tertipu
Kena scam dengan Mamee Monster pulak
Kah! Kah! Kah!

Geram sangat tengok Bare Bear ni
Comel sangat diorang

Ingatkan satu bungkus tu semua muka The Bare Bears ni
Rupanya sebungkus je ada gambar si Bare Bear
Huwaaa!!
Beria kami anak-beranak bukak plastik si jajan Mamee Monster ni

Sebungkus gambar Bare Bear ni pulak flavornya rendang
Sebungkus ni je lah flavor rendang
Nasib baik jugak tak semua
Sebabnya takdelah sedap sangat pun
Cukup rasa sekali je
Itu pun bukan makan sebungkus

Rasanya macam keropok perisa kari zaman kecik-kecik dulu
Mungkin ada orang suka rasanya
Saya tak berapa.. cukup rasa sekali je
Tapi Alan dan Awan cakap sedap
Selera kita tak semestinya sama kan?



 

17/10/2021

Ride Pertama On The Road

October 17, 2021 14 Komen

Masuk minggu ketiga cuba berbasikal
Setiap hujung minggu kami akan cari port untuk berkayuh
Tidak dilupakan juga #theIMANs
Petang tadi En Suami ajak kayuh lagi
Sepatutnya nak berkayuh pagi tapi cuaca agak lembap
So plan kayuh dia tangguhkan ke petang
Nak tak nak saya cuba juga beranikan diri kayuh di jalan utama
Saya takut saya panik je kalau ada banyak kereta..haha

Pencapaian pertama ya bagi saya
Berjaya juga unlock sampai 6 km
Tak puas sebenarnya
Rasanya saya boleh lagi kot
Tapi tak berani nak over confident kemampuan diri
Minggu depan kita cuba unlock ke 10 km
Chewahh! 



Thank you kitak.. sik dapat nya nak kayuh laju sebab sikmok bininya lelah gilak berkayuh


Muka happy dah sampai rumah. 
Kami kayuh area taman kami je pun. 
Lepas Encik Suami hantar saya balik rumah, dia sambung kayuh lagi. Hihihi! 
Iya la setakat 6 km apa sangatlah bagi dia kan? 
Saya ni yang over mengah πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

 

16/10/2021

Beli Jiwa Beli Jiwa

October 16, 2021 7 Komen




Di saat orang lain sibuk balik kampung, saya hari ini bekerja di hujung minggu
Lamaaaaaaaaa sangat dah tak kerja hujung minggu ni
Bila dah lama sangat 'rileks', jadi teruja pulak bila kena kerja hujung minggu
Malam tadi dah prepare apa yang patut untuk mereka yang ditinggalkan di rumah hari ni
Beli jiwalah kata kan?


Plan asal anak-beranak dari minggu lepas lagi
Sepatutnya pagi ni si Abang nak berbasikal di stadium
Petang semalam baru tau hari ni kerja
So terpaksalah kensel plan berbasikal pagi ni
Bukan tak boleh pergi diorang je, tapi nak angkut basikal dah sebuah kereta
Pastu diorang nak duduk kat mana pulak kan?

Beli jiwa, beli jiwa..
Malam tadi saya dah siap masakkan ayam masak kicap kegemaran #theIMANs
Kan nak beli jiwa?
So kena ready siap-siap semuanya
Pagi tadi saya buat meehoon goreng tomyam
Pun kegemaran mereka jugak
Lunch dah ada ayam masak kicap
Nasik je Kakak kena masak


Begitulah...
Bila kena kerja hujung minggu memang kena beli jiwa anak-anak ni
Kalau dulu sebelum pandemik, balik je kerja mesti bawak mereka dine-in kat luar
Dapatlah jugak bayar balik hutang masa bersama mereka


Korang pulak macam mana beli jiwa anak-anak?
Hihihi

 

13/10/2021

Obses Dengan KF94 Face Mask

October 13, 2021 21 Komen


Sejak norma baharu ni face mask dah jadi satu keperluan pulak kan?
Tambahan pulak sekarang ni dah macam-macam fask mask yang terjual di pasaran.
Saya pulak sekarang ni obses dengan KF94 face mask.. aduyai
Siapa geng?? Cepat komen... hahaha!

Mula-mula dulu saya pakai yang warna putih
Itulah 1st KF94 face mask yang saya beli

Mula-mula Encik Suami kata rasa janggal pakai face mask ni
Sebab KF94 ni ada ruang kat antara mulut dengan face mask tu kan?
Tapi bila dah terbiasa rasa selesa pulak
Haa.. itulah dah bini cakap best, tak percaya
Best kan pakai KF94 ni?

Lepas tu saya top up lagi warna hitam
Lama jugak nak tunggu warna hitam ni habis sebab beli yang sekotak besar tu
Sekarang ni pulak dah ada warna pink, nude, purple
Nak ikut kaler baju lah konon

Tapi.. 1 kaler favourite pulak belum ada
Navy blue!
Kebetulan member ofis ada jual dan ready stock
Apa lagi cepat je saya grab navy blue

Semalam baru bawak balik rumah
Plannya nak pakai hari ni



Ini KF94 face mask konon-konon nak ikut warna baju 
Yang ni beli dari Shopee
Beli dari Shopee memang jauhhhhhhhhhhhhhhh lebih murah
Tapi dah sebab ko obses, nak cepat, haa berkorbanlah ye
Apa daa...



Tapi kan.. tapi kan
Plan nak pakai KF94 navy blue jadi lain pulak pagi ni
Sebab nak matching dengan tudung
Keluar baliklah face mask Jovian
Hihihi

Perempuan ni complicated kan?
Huh..

















 

11/10/2021

Syukur Dah Insaf

October 11, 2021 18 Komen

Orang putih kata, better late than never.
Iya, begitulah.
Dulu-dulu takmo jaga kesihatan.
Jarang sakit konon.
Sebab tu take for granted yek?
Bila usia pun dah mencecah angka 40 ni
Baru rasa nak insaf.


Saya cuba ya.
Bukan tak pernah cuba.
Mula-mula skipping masa lepas PKP 1.0 dulu.
Tapi lepas tu sepi.
Sekarang baru nak mula balik.
Encik Suami pun dah aktif berkayuh.
Kami anak-beranak pun joinlah sekali.
Tapi saya tak try lagi kayuh on the road.
Seram!
Minggu ni start berlari pulak. 
Cuba-cuba dulu takmo nak drastik sangat.
Iyalah baru nak berjinak-jinak ni.
Bahaya jugak untuk jantung karang.
Tetiba jer kena kerja-keras.


Eh, eh ni aksi apa pulak ni?
Alahailah Awan, si #anakno3
Bukan main happy diorang diajak berbasikal di tempat lain
Takdelah asyik main depan rumah pusing satu lorong je.


Amboi! Ni bertapa ke apa?


Ini pulak?
Aksi Ultraman dan raksasa agaknya.
Awan dan kazennya Amirul.
Petang ni kami keluar dengan 4 buah kereta pulak.
Minggu lepas 3 buah.
Malam tadi sale 10.10 Encik Suami grab 1 lagi folding bike.
Lepas ni bertambah lagilah pengayuh basikal.
Yeay!

Semoga kami sekeluarga istiqamah menjaga kesihatan diri
Jangan asyik nak pusing shopping mall je.. eh?

Wahai sahabat blogger yang sedang membaca ni
Jomlah sekali sama-sama jaga kesihatan 
Di samping tu bolehlah release stress daripada fikirkan hal-hal duniawi
Especially kerja-kerja di ofis tu
Hmm..



 

10/10/2021

Sebelum dan Selepas Gunting Rambut

October 10, 2021 10 Komen
Akhirnya hero 3 orang ni dapat jugak gunting rambut
Rambut si abang memang dah tutup mata dah
Masa Google Meet Ibu paksa pakai kopiah
Nanti cikgu tak nampak mukanya
Appointment gunting rambut pagi tadi pukul 10 pagi
Semangat hero bertiga ni bangun pagi nak pergi gunting rambut
Appointment dengan barber depan rumah nenek je
Memang jiran depan umah mak kejanya barber dan ada kedai
Tapi masa kes naik hari tu dia pun tak berani nak ambik job


Tadaa! Baru sedap mata memandang
Takde dah macam girl

Dengar cerita hari ni ramai yang bawak anak beriadah
Almaklumlah SOP dah mula dilonggarkan
Cuaca pulak sangat cerah dan panas
Ada yang ke pantai
Ada yang pergi jalan-jalan di shopping mall
Tapi..
Kami hari ni stay at home je
Hero bertiga main kat rumah jiran
Jiran ada sewa home waterpark tapi anaknya sorang je
Hero bertiga ni lah memeriahkan suasana
Tambah lagi dengan kazen diorang 
Maka..
Riuh-rendah kedengaran suara diorang bersuka-ria bermandi manda
Balik rumah sebelum asar, kemudian mandi, makan sikit lepas tu penggg
Ketiduran penat
Seronok hero-hero Ibu hari ni

08/10/2021

Kisah Bau Harum Abu Bakar Al-Miski

October 08, 2021 6 Komen

Ada seorang pemuda yang menjual kain dari rumah ke rumah. Dia mempunyai susuk tubuh yang tegap dan rupa yang tampan.


Suatu hari dia jalan-jalan dan seorang wanita memanggilnya dan memintanya untuk masuk ke dalam rumah. Apabila pemuda itu masuk ke dalam rumah wanita tersebut, wanita itu terus mengunci pintu! Terkejut dengan perbuatan wanita itu, dia terus mengingatkan wanita itu tentang azab Allah yang maha pedih. Tapi sia-sia...


Amarah wanita itu semakin bertambah. Wanita itu menyatakan betapa ia ingin melepaskan perasaan rindu dendamnya yang terpendam sejak sekian lama terhadap lelaki itu. Kata wanita itu :


“Jika engkau tidak melakukan apa yang aku perintahkan, aku akan menjerit minta tolong. Aku akan beritahu semua orang bahawa kamu menceroboh masuk dan memaksa aku melakukan perkara sumbang. Sudah tentu orang akan mempercayai kata- kataku ini.”


Melihat sikap wanita itu yang nekad, pemuda itu menyuruhnya pergi bersiap-siap dan ia minta izin untuk masuk ke bilik air dengan alasan kononnya dia juga ingin mempersiapkan diri. Apabila masuk ke bilik air, tubuh pemuda itu dengan sendiri rasa gementar, takut dan jatuh dalam lumpur dosa. Tiba-tiba timbul dalam fikirannya satu jalan keluar. Pemuda itu pun buang air besar dan lumurkan seluruh badan dengan najisnya sendiri. Sambil menangis dia berkata :


“Daripada aku terjerumus dalam najis dosa dan kemurkaan Allah, adalah lebih baik aku lumurkan diriku dengan najis dunia yang busuk ini.”


Apabila pemuda itu keluar dari bilik mandi, dia dapati wanita itu sudah menunggunya. Dia melihat sendiri betapa terperanjatnya wanita itu melihat dirinya bergelumang najis dan wanita itu merasa sangat jijik dengan keadaannya. Lalu wanita itu menjerit marah dan menyuruh pemuda itu keluar dari rumahnya dengan segera. Lepaslah si pemuda dari dugaan yang amat berat.


Dalam perjalanan pulang, lelaki itu terdengar azan berkumandang. Dia terus balik ke rumah membersihkan diri. Dengan perasaan malu dengan bauan busuk pada tubuhnya, dia terus melangkahkan kakinya ke masjid. Setelah selesai solat, pemuda itu menjadi panik apabila semua mata para jemaah tertumpu ke arahnya. Dalam keadaan malu dia mohon maaf. Apabila ia ingin beredar, jemaah masjid mengerumuninya dan bertanya kepadanya dari mana ia mendapat bauan yang sangat wangi itu. Semua ahli jemaah dapat mencium bauan kasturi yang semerbak harumannya.


Dikatakan bahawa bauan itu kekal dalam diri pemuda itu sampai akhir ajalnya. Beliau dikenali dengan panggilan Abu Bakar “Al Miski” bermaksud Pemuda Kasturi.


Ingatlah, apabila seseorang melakukan zina ia terjerumus dalam najis dosa yang amat jijik di sisi Allah. Tapi sebelum itu, apabila hatimu tergerak untuk melakukan zina, ia sudah terlebih dahulu terpalit noda walaupun kamu tidak melakukannya. Itulah ZINA HATI.



Ulat Buku: Kata-Kata Yang Muncul Di Cermin

October 08, 2021 2 Komen


π—žπ—”π—§π—”-π—žπ—”π—§π—” π—¬π—”π—‘π—š π— π—¨π—‘π—–π—¨π—Ÿ π——π—œ π—–π—˜π—₯π— π—œπ—‘
.
Dengan tangan yang sudah lenguh menadah
Aku meminta agar bahangmu membakarku rentung
Lalu menukar tubuh terpanggang menjadi sebuku roti dan secawan susu



Sebuah cermin tergantung di dinding, kita renung sedalamnya: kata-kata apakah yang muncul dalam fikiran wajah kita yang terpantul saat itu?





Hidayyah AT Mizi membawa cetusan kritikan sosial sehinggalah remuk-redam cinta dan rindunya yang terdalam. Segalanya lunak terpantul dalam setiap halaman naskhah sulungnya ini.
.
Berminat untuk mendapatkan buku ini?


 

07/10/2021

Alan Kembali Ke Sekolah

October 07, 2021 3 Komen

Yuhu!! Setel dah kelas untuk minggu ni
Seronok jugak bila orang tak ramai di ofis
Sunyi lengang je
Awal-awal pagi dah bercakap seorang depan pc
Cleaner senyum je tengok sambil-sambil kita membebel sorang
Hahaha!


Semalam hari pertama si bongsu Alan kembali ke sekolah
Patutnya dekat sini, bulan Julai hari tu tadika swasta dah boleh beroperasi
Tapi Alan masih lagi dengan PDPR
Nasib baik jugaklah cikgunya melayan buat Google Meet pada hujung minggu
Sebab adalah dalam 5-6 orang yang masih tak turun sekolah


Awal-awal lagi dia dah pesan ambik dia pukul 12
Bukan 12 setengah
Padahal memang waktu balik pukul 12 setengah
hantar skrip kumpulan anda di Google Classroom dan bentangkan pada kelas berikutnya
Cool jer dia balik sekolah
Dia cakap cikgu dia tak hadir
Ada cikgu seorang lagi yang ajar dia
Tapi cikgu cakap cikgu tak ingat nama Alan
Sebab Alan dah lama tak pergi sekolah
Hahaha!



Masuk je dalam kereta terus nak minum air
Ni memang pun rutin dia bila balik sekolah 
Masuk je dalam kereta, bukak beg bekal, minum air
Hari ni pulak dia nak bekal Mee Sedap ke sekolah
Kita layan je

 

06/10/2021

05/10/2021

Riadah Di Hujung Minggu

October 05, 2021 9 Komen

Pernah terbaca pasal Fort Margharita di Kuching, Sarawak?
Inilah peninggalan bangunan bersejarah dari zaman penjajahan Brooke dahulu.
Dulunya masa PMR, kami buat kerja kursus mengenai Fort Margharita ni.
Kena pergi ke sana, interviu, ambik gambar.
Kalau dulu... seram ya amat tempat ni.
Sekarang dah dipulihkan dan dicantikkan semula.


Dan...
Buat pertama kalinya sejak beberapa bulan yang lepas baru berani bawak #theIMANs ni keluar rumah. Selalunya destinasi mereka umah nenek, umah mak ngah. Itu je lah. Memang selebihnya memeram dalam rumah je. Tengok la hepi sangat diorang.



Destinasi kami di pagi minggu hari tu di taman area DUN dan Fort Margharita je. 
Nasib baiklah masa tu tak ramai orang. Hanya dua tiga buah kereta je ada. 
Lepas tu kami anak-beranak je konkur kat situ.


Dahaga ke tu?


Sebenarnya ini pertama kali jugak saya ke Taman Botani ni.
Luas jugak kawasannya.
Puas saya kayuh basikal. Mungkin sebab orang tak ramai tu yang luas sebab takde kereta. 
Tapi naik bukit tu masih seram sebab baru pertama kali jugak main basikal yang ada gear ni.


Sebenarnya bukan kami anak-beranak je yang pegi.
Adik-adik saya pun ada jugak. 
Kami pergi 3 buah kereta. 
Dengan budak-budak lagi. Basikal lagi.


Puas hati sangat sampai sunburn tangan. 
Muka je tempek sunblock, tangan pulak lupa. 
Mana tak sunburn dekat nak 11.30 pagi baru nak gerak balik. 
Hihihi.


Fountain ni sebenarnya tak bukak lagi.
Sebab tu orang tak ramai kot beriadah ke sini.


Hanging Garden.


Bangunan DUN yang menjadi latar belakang basikal si pengayuh.
Cun pulak lighting kan?



 

01/10/2021

Kit Ujian Kendiri Covid Menggunakan Saliva Mudah Digunakan

October 01, 2021 13 Komen

Salam 1 Oktober!
Pejam celik pejam celik dah masuk bulan ke-10 kita di tahun 2021
Buat pertama kalinya sepanjang hampir 2 tahun hidup bersama Covid, saya membuat saringan kendiri Covid
Syukurlah sekarang dah ada self-test kit yang sangat mudah digunakan di rumah
Hanya menggunakan air liur sahaja!



Tapi sebelum tu kita kena make sure brand tu trusted dan disahkan oleh KKM
Dan syukur jugaklah harga siling bagi self-test kit ni pun dah diselaraskan
Kalau dulu saya pernah beli yang RM39.90
Sekarang ni semuanya dah RM19.90





Alkisahnya semalam 2 orang staf di ofis disahkan positif Covid-19
Pengarah dan juga staf admin
Dan kedua-duanya saya pernah berurusan dengan mereka hari Jumaat yang lepas
Syukurlah Isnin saya BDR memang takde jumpa mereka
Sebab tu lah terus buat self-test
Biasalah bila dah tau jadi kontak ni teruslah rasa nak demam lah, hidung rasa nak tersumbatlah
Tekak gatal lah
Memang psiko terus


Alhamdulillah kedua-duanya negatif
Ayah IMAN ni biasalah memang prosedur di hospital, kalau orang di rumah ada kontak memang wajib declare dalam sistem mereka. Ofis saya pulak memang tutup hari ni, Ayah IMAN pula terus mohon cuti sebab nak buat self-test dulu.


Fefeeling buat pregnancy test pulak di awal pagi. Haha!! 
Last buat pregnancy test 6 tahun yang lalu.
Lama dah wei! Tak ingat perasaannya macam mana dah.
Tapi ni buat Covid test memang lain sangat perasaan, bukan excited.
Tapi DEBOR!
Nasib tak keluar double line.

Semoga takde apa-apalah lepas ni.
Masih seram lagi ni.