Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #diarikakmim. Show all posts
Showing posts with label #diarikakmim. Show all posts

20/10/2020

Faith Fleur Hair Serum

October 20, 2020 7 Komen

Yuhu!! Korang pernah pakai serum rambut tak? Kakmim baru nak cuba ni. Kebetulan ada staf di ofis yang jadi agen Faith Fleur, kita try jer lah. Ye lah bila usia dah nak masuk 4 series ni macam-macam serum pulak rasa nak cuba. Sebelum ni serum muka, ni rambut pulak. Alamak, kantoilah pulak. Kah kah!



Serum rambut ni bagus untuk membantu rambut agar terus terhidrat, tidak rosak, lembut, mudah diurus, kekal lebat, melebatkan rambut dan yang paling penting memiliki rambut yang kuat. Bila usia semakin bertambah of course jugak rambut semakin berkurang malah uban pun mula tumbuh melata. Opps! So usahanya kita try serum untuk rambut.

Faith Fleur Hair Serum 


Serum ini mulai diperkenalkan di pasaran Malaysia pada tahun 2017. Kelebihan yang terdapat pada serum anti-frizz keluaran Citymary ini adalah ianya dapat mengurangkan masalah keguguran rambut, membaikpulih kerosakan, mencegah kelemumur atau ‘flakey’ pada kulit kepala. Ianya juga berfungsi untuk mengelakkan masalah rambut kering dan menggalakkan kadar penumbuhan rambut baru. 

Bukan sahaja itu, serum ini juga mampu untuk memberi kelembutan pada rambut serta memberi kilauan sepanjang masa agar rambut anda kelihatan segar dan bermaya. 

Ini bukan Kakmim cakap, Kakmim Google jer kat sini. Faith Fleur ni antara top 3 ranking terbaik di Malaysia. Tak tau pulak macam mana dia menentukan kedudukan ranking ni.

Korang pernah ke pakai serum rambut ni? Berapa lama baru nampak keberkesanannya? Ok ke tak ok serum Faith Fleur ni? Kalau ada pengalaman tu, meh la share dengan Kakmim.

#notakakmim: Ini bukan iklan berbayar k.. hihihi

09/09/2020

Pengalaman Mengambil Peperiksaan Google Certified Educator

September 09, 2020 2 Komen

Saya ni dah lama sangat tak ambik exam. Bila saja tekad nak ambik GCE exam, memang dah berperang dengan perasaan. Tak tenang dibuatnya πŸ˜…


GCE exam? Apa tu? Jom kita tanya Google jer lah. 


Google Certified Educator (GCE) is a program designed and managed by Google for educators who use G Suite for Education as part of their teaching and student learning. The program combines classroom experience with Google developed training resources and examinations that lead towards certification.


Alkisahnya kami baru jer dapat akaun G-Suite bulan Ogos hari tu. Apa yang best G-Suite ni ialah kita dapat unlimited data untuk Google Drive. Staf dapat, pelajar pun dapat. Makanya hip hip hooray jer lah. Sebelum ni ada jugak mohon email eDidik so alhamdulillah dapat jugak akaun G-Suite. Terus rambang mata nak pakai yang mana 1. Hahaha... tamakkk 😝


Sebelum ambik exam, kenalah study dulu kan. Saya mohon GCE ni melalui SOLS 24/7, member yang rekomen. Sebelum tu dah nak ambik di eDidik dah. Online class selama 2 jam selama seminggu. Kelas via Google Meet jer. Untuk ambik kelas ni kita boleh pilih sama ada nak guna BM atau BI, saya ambik yang BI jer sebab exam pun dalam BI jugak.


Lepas habis kelas seminggu tu, kita kena ambik online exam tu dalam masa 7 hari. Ni syarat dari SOLS 27/7. Saya habis online class pada 28 Ogos, so plan ambik exam dalam cuti hujung minggu tu. Dari hari ke sehari nak exam tak jugak exam, sebab tak konfiden. Tak study lagi. Memang la  follow kelas, buat homework tapi selagi tak study rasa tak konfiden je. Pagi 31 Ogos tu lepas subuh, saya tekad register exam hari tu jugak. Lepas register tu kita kena ambik dalam masa 24 jam daripada masa kita register tu. Bila dah dapat email dari Google yang exam kita dah ready, berdebarnya mak ai. Lepas siapkan lunch hari tu, bagi budak² makan saya on PC. Habiskan dulu study topik mana yang tak konfiden tu. Hihi.


Eh, apa soalan exam? Apa yang dibelajar? Actually GCE ni menguji kefahaman dan kemahiran kita dalam penggunaan pelbagai aplikasi Google. Daripada Gmail, Calendar, Docs, Sheets, Slides, Sites, Forms, Drive, Classroom dan YouTube!! Haaa... semua tu kena uji test dalam masa 3 jam. Ada 20 soalan MCQ dan soalan scenario (prktikal). Jawapan untuk MCQ tu kan macam serupa jer! Tapi ada jugak soalan macam padankan la, drag & match. Untuk praktikal memang kita kena buat seperti kehendak soalan, material pula memang dah disediakan di Drive. 


Oh, ya!! Masa exam ni syaratnya mesti kena ada webcam yang aktif. Sebab Google akan capture gambar kita sedang exam tu randomly. Hihihi. 




Katanya result keluar dalam masa 14 hari tapi tak sampai 5 hari dah tau result dah. Alhamdulillah. Berbaloi sangat seminggu balik lambat dari ofis walaupun dah punch in awal ke ofis. Hihihi.


Level 1 valid untuk 3 tahun jer. Bila ntah nak ambik Level 2. Doakan ye terbukak hati nak ambik Level 2 pulak πŸ˜ƒ




31/08/2020

Selamat Hari Merdeka, Malaysia!

August 31, 2020 1 Komen


31 Ogos 2020, malam sebelum tu lagi dah mereka adik beradik diskus nak buat fun walk keliling taman. Ibu dengarrrr je apa yang diorang bincang..

Pagi tadi awal tau diorang bangun, macam nak pegi sekolah, kol 5 sebelum subuh lagi dah bangun. Layankan jer sebab Ibu pun bangun awal jugak sebab nak study.. Chewahhh

Sebelum fun walk tu rupanya ada agenda lain, deco gate umah dulu πŸ˜‚πŸ˜‚ minggu lepas dah si kakak mintak belikan bendera. Ibu dan Ayah takde masa pulak nak gantung, bagus diorang ni ada usaha sendiri πŸ‘


Tengok... Siap bawak beg lagi. Ditanya kenapa bawak beg? Rupanya ada air dan bekal. Entah apa yang diorang bekal.


Tetiba petang masa tengah sibuk nak exam sibuk jugak Ayah compilekan gambar diorang jadi video. Untuk tatapan mereka bila dah besar nanti 😊

Oops.. Ada sorang budak kena tinggal. Nasib baik tak banyak songeh, upah mee sedap jer terus okay, tinggal kat umah pun redha sebab boleh makan mee sedap πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Macam tu lah alkisahnya aktiviti kami di hari merdeka versi pandemik 😁😁😁




29/08/2020

Pendaftaran Pelajar Norma Baharu

August 29, 2020 0 Komen

Actually banyak pending post sepanjang minggu ni, ada yang dah saved draft tapi tak sempat nak habiskan write up. Baiklah, ini quick update saja. Kenapa saya agak busy minggu ni.


Sebenarnya pendaftaran pelajar baharu Kolej Komuniti ialah pada 4 Ogos hari tu tapi memandangkan kes Covid-19 di Kuching time tu tetiba mencanak balik so kami decide untuk tangguh sehingga situasi kembali reda. So bagi Edisi Sarawak kami ketinggalan dengan Kolej Komuniti seluruh Malaysia sebulan. Takwim akademik pun terpaksa tukar jugak ikut edisi Sarawak. Terpaksalah kan?

Walaupun pengambilan bukan tugas hakiki utama saya dah sekarang, oh ya saya sudah move on, tapi saya masih lagi di belakang tabir untuk urusan pengambilan. Boleh la kita gunapakai #intaketeamdihatiku πŸ˜„

Yang mana satu saya? Hahaha

Ada lagi task yang belum selesai ni. Macam tak cukup jer 8 jam di ofis. Huhu. Kalau di rumah bukan dapat fokus pun, banyak jer urusan rumahtangga yang menunggu untuk disetelkan.

Ye lah, tak merungut, #siscuba πŸ’ͺ

Nanti saya update lagi k. Buhbye!

24/08/2020

Kenapa Pentingnya ME TIME Suami-Isteri

August 24, 2020 0 Komen

Mungkin ada korang-korang yang pernah PJJ, atau yang sedang PJJ sekarang. PJJ bukan pengajian jarak jauh tau, perkahwinan jarak jauh, gitchu. Tau kan betapa tak bestnya PJJ tu. 

Saya pernah PJJ. April 2016 dulu dan semuanya kembali normal tahun lepas, 2019. Tak sangka sebelum ni dengar jer cerita orang pasal PJJ tak menyangka pulak diri sendiri pun merasa jugak pahit manis PJJ ni.

Tak dinafikan la, PJJ ni memang banyak dugaan. Emosi, kewangan, sosial.. tapi ada jugak kebaikannya.

Ya, saya akui PJJ pun ada hikmahnya. Tak semuanya tak best. Janganlah negatif all the times kan? Ni kan semua ujian daripadaNYA. Kita kena lah terima sebab PJJ ni pun kita boleh pilih kalau kita tak nak.

Alkisahnya saya PJJ sebab Encik Suami dapat kenaikan pangkat dan dia ditawarkan ke Semenanjung sana. Kalau dia tolak, takde lah pulak istilah PJJ dalam kehidupan kami suami isteri kan? Sebab itu saya cakap kita ada pilihan dalam menentukan apa yang kita nak. Kalau kita pilih untuk say no, maka takkan ada perubahan yang akan berlaku. Kalau yes, memang kita perlu bersedialah dengan perubahan dalam setiap fasa yang bakal kita lalui.

Cerita pasal PJJ pulak kan, sebenarnya saya nak bercerita pasal ME TIME. Apa ye 'me time' ni?


"ME TIME" ialah situasi di mana pasangan kita mendapat masa terluangnya SENDIRI dan dia bebas melakukan apa yang dia mahukan. - petikan dari says.com

Me time untik diri sendiri, yes penting. Tapi me time suami isteri pun sama PENTING.

Entri saya ni nak fokus me time untuk suami isteri je dulu.

Yes. Memang tak dinafikan bila PJJ memang life kita diabadikan untuk menguruskan anak-anak jer. Memang masa tu hubungan dengan suami agak mendatar. Memang tiap-tiap masa suami akan call untuk update urusan kita dan anak-anak tapi tak sama bila sama-sama di depan mata untuk menguruskan bersama-sama.

So bila suami balik sebulan sekali, selalunya kami akan utamakan anak-anak. Biarlah kita isteri mengalah dulu. Sadis tak? Kah kah. Itulah kenyataannya, biarlah kita berkorban perasaan demi anak-anak.

Tapi.

Ada tapinya... bila kita 2-2 penjawat awam dan 2-2 penjawat awam federal. Ok ini dah masuk kisah saya lah ye. πŸ™ˆ

Masa PJJ ni time yang paling happy ialah bila dapat arahan bertugas rasmi di Semenanjung sana. Perasaannya yahooo yabeda bedoooo!! Masa tu lah kita dapat me time dengan Encik Suami. Dah la penerbangan ditaja pulak tu. Kih kih kih. Boleh dikatakan ditaja la walaupun ko beli tiket belon guna duit sendiri dulu kemudiannya baru claim. Tak kisah la meeting ke kursus ke memang syok habis lah.

Pastu time tu lah kita boleh recharge hubungan kita suami isteri, tanpa anak-anak. Tak kisah lah orang kata mengada ke apa, tapi time ni lah baru kita rasa macam zaman bercinta dulu. 

Alhamdulillah.. kami suami-isteri berjaya mengatasi dugaan semasa PJJ dulu. Bila dah kembali normal sekarang, rindu pulak masa PJJ kalau masa travelling bolehlah dating sesambil kerja kan? Sekarang kalau travelling takde dah orang nak jemput ko lagi di KLIA sana. Kah kah.

So sekarang kami buat macam mana untuk "me time"?

Yes, make sure dalam sebulan kena dating lah, tanpa anak-anak. Baru dapat berbincang dari hati ke hati gituuuu. Tak kisah lah nak shopping barang basah di Mydin ke, nak lepak makan ke, nak jogging ke tapi make sure anak-anak takde. Selalunya anak-anak akan tinggal kat umah nenek diorang la atau tinggal kat umah jer. Hihihi.

Kalau bawak anak-anak memang taklah nak lepak tempat-tempat macam ni yang sambil lepak boleh tengok view KLCC. Nak kira setiap level KLCC tu pun boleh. Kah kah!

Selalu jer bernasib baik kalau masa bengkel/kursus dapat roomate yang tak duduk sebilik, sama ada dia dok bilik lain atau tak datang, so Encik Suami akan turun kerja dari hotel jer. Hihihi.

Tak best mana pun kat sini rupanya πŸ™ˆ

Baik, habis dah iklan bergambar. Jangan marah πŸ˜‚ Saja nak tempek di blog untuk kenang-kenangan, in case terdelete ke apa ke dalam Google Photo tu.

Berbalik kepada isu yang tengah dibincangkan, cheh skema pulak ayat. Penting tau, recharge hubungan suami-isteri. Biar rasa balik bagaimana perasaan dimanjakan dan memanjakan tanpa kontrol depan anak-anak. Tapi kami takde kontrol-kontrol pun depan #theIMANs tapi takdelah nak buat aksi bermanja 18SX depan anak-anak pulak πŸ˜… agak-agak jugak lah. 

So macam mana pulak cara korang 'me time' dengan pasangan korang ye? Jom drop komen & share πŸ˜‰ penat plak asik saya jer menaip. Hihihi.




18/08/2020

Bintulu, Mac 2020! Last Travelling Sebelum PKP

August 18, 2020 0 Komen

Tercatat di Google Photo tarikh 11 Mac 2020 untuk semua gambar² di bawah ni. Tanggal tarikh terakhir travelling atas urusan rasmi. Lepas tu terus isytihar PKP dan tak taulah bila ada fly lagi ke mana². Hehehe.

Time ni kitorang travel dalam negeri je. Kuching-Bintulu-Kuching tu pun semalam jer, tak sempat nak ke mana-mana pun. Sampai Bintulu pun dah nak malam, keesokkan harinya sebelum gelap dah fly balik ke Kuching. Short trip jer. 

Ni kat airport Bintulu masa nak tunggu flight ke Kuching.

Mengabadikan kenangan bersama cikgu dari SMK Bintulu, yang tengah tu, lawa kan? Macam mem jer. Ingatkan ada mix orang putih, mati² dia cakap takde.

Ni budak² yang semangat nak sambung belajar, result not bad jugak lah hari tu. Kami suggest mohon UITM, semoga tercapailah cita-cita nak sambung belajar.

Ni tak ingat pulak kes nya. Macam minat bidang pelancongan je.

Ni adik² form 4 ke form 5, tak ingat pulak. Saja usha² peluang masuk ke IPT. Memang jemputan budak² sekolah jugak pun.

Dan inilah jugak sumbangan terakhir saya sebagai Pegawai Perhubungan Awam, mempromosikan Kolej Komuniti semasa roadshow PRO-DR. Program kerajaan negeri ni. Semua sponsor by TEGAS. Syok ikut roadshow ni kalau follow dari Sematan dan berakhir di Limbang, tapi saya hanya follow di Bintulu je. Tak larat nak roadshow 1 Sarawak. Kalau single ok lah kot, takde nak fikirkan sesapa.

Tentang Pro-DR

Projek of Dreams Realized atau Pro-DR Roadshow Siri Ke-6 2020 merupakan program "Jelajah Pendidikan dan Kerjaya" anjuran Kerajaan Negeri Sarawak melalui Tabung Ekonomi Gagasan Anak Sarawak (TEGAS). Objektif projek ini diadakan adalah untuk mendaftarkan lebih banyak pelajar lepasan SPM, STPM dan belia lepasan sekolah untuk memasuki institusi pendidikan dan pusat latihan. Oleh yang demikian, pihak penganjur akan membawa lebih 45 institusi pendidikan dan agensi bantuan pendidikan ke kawasan-kawasan yang telah ditetapkan.

Ya, saya berada di Hotel Promenade, Bintulu hari tu 😊

Di samping itu, pihak penganjur akan turut mengadakan pameran Science, Technology, Engineering and Mathematic (STEM) atau STEM Playground sebagai pendedahan kepada para anak-anak Sarawak khususnya tentang kepentingan pendidikan STEM untuk diri dan masa depan mereka disamping menimbulkan minat mereka dalam bidang tersebut. Selain itu, pihak penganjur turut mengadakan aktiviti seperti demonstrasi TEVT, ceramah motivasi & pendidikan, taklimat institusi dan cabutan bertuah.

Bukti pernah sampai di Bintulu sebelum PKP. Hehehe

Hotel Promenade, Bintulu. Lokasi strategik sangat dekat dengan Terminal Bas Baru Bintulu.

Takde keje lah kan?

Nasib ambik gambar, rupanya travelling terakhir tahun 2020. Lepas ni memang banyak online course/meeting jek. Kalau tak Zoom, Meet... tu jer lah. Hehehe


17/08/2020

Step 2, 2nd Home

August 17, 2020 0 Komen

 

Terasa cepat sangat proses kali ke-2 ni berbanding pembelian rumah pertama tahun 2009 dulu. Nak kata sebab guna pinjaman perumahan kerajaan tak jugak sebab adik yang mohon pinjaman bank pun cepat jugak urusannya. Rezeki jugaklah kot, dipermudahkan urusan kami adik-beradik sejak booking dulu lagi.

Untuk rumah yang kami beli sekarang kami guna loan bank sebab masa tu saya baru jugak la keja, tak confirm lagi. Sekarang dah tahun ke-12 baru nak guna kemudahan pinjaman perumahan kerajaan. Better late than never kan? Dah ada kemudahan kita guna je lah.

15 Ogos hari tu dah siap sign dokumen S & P. Ada 4 copy yang kena sign, LPPSA, lawyer, developer & copy kita as a buyer. Dulu masa rumah yang dulu, kami sign dalam kereta je sebab time tu sarat pregnant, diorang kata tak payah lah naik ofis, diorang hantar ke kereta je. Tapi kali ni tak semudah tu. Staf tu siap explain & elaborate lagi paragraph demi paragraph, pages demi pages. Insya Allah, faham jugak  hak² kita sebagai buyer.

So sekarang ni tunggu approval LPPSA jer lagi. Semoga dilancarkan dan dipermudahkan urusan seterusnya. Aameenn...

Setel jumpa lawyer kita dating dulu lah.. hihihi

Walaupun hujan lebat di awal pagi, gigih kami menguruskan urusan duniawi. 

Roti tisu & roti telor bawang jer



14/08/2020

Lauk Simple Yang Menyelerakan

August 14, 2020 0 Komen

Lauk simple jer tapi sangat menyelerakan. Dah la sonang jer tak ambik masa pun nak berperang di dapur. Siapa suka lauk macam ni? πŸ˜‹

Sayur terung asam rebus belacan, ikan goreng untuk anak-anak, telor dadar pelengkap hidangan & si cencaluk perah limau yang mabeles πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Ini ha.. terung asam atau terung emas. Bentuknya bulat berwarna oren. Rasanya masam. Rebus jer. So senang. Ni masa demam takde selera makan memang sedap menghirup kuah sayur rebus ni, ada masam-masam, pedas gitu. Kalau tumbuk cili banyak memang la pedas kan? Tak pedas tak kick la.

#theIMANs panggil telor dadar ni telor pizza. Diorang takmo letak bawang, ikut je la

Cincaluk yang diperah limau.. nyum nyum

Jangan marah ye, ikan goreng bersusun-susun hora-horey πŸ˜‚
 

13/08/2020

Kek Lapis Masam Manis

August 13, 2020 2 Komen


Kek Lapis Masam Manis. Bagi penggemar kek lapis Sarawak, familiar kan nama kek lapis ni? Kek ni dilapis dengan manisan haw flakes, sejenis manisan yang masam manis gitu rasanya. Kalau kecik² dulu kitorang panggil manisan ni manisan belacan. Hehehe. Tak tau lah kenapa tapi memang begitulah namanya πŸ˜‚

Sejak berfamili, beranak-pinak saya memang jarang melapis kek. Selalu order jer. Kalau nak buat kek, kek yang jenis sekali harung je yang main kukus tu.  Tapi bila PKP hari tu, dah takde buat apa kan kat umah, tetiba datang mood rajin nak buat kek lapis. Tu lah antara kek lapis yang saya buat masa hari raya hari tu.

Kalau tengok resepi, ada yang dah modified kaler kek lapis ni tapi saya tetap setia takmo curang resepi still guna kaler yang sama. Kuning dan hijau.

Macam kaler bendera negeri Kedah kan? Kebiasaannya resepi-resepi otai zaman dulu² memang guna kaler hijau dan kuning. Mungkin zaman tu takde pewarna lain kot. Kaler tu jer yang senang dapat, bukan macam sekarang ada purple, biru, pink, turqoise lah.

Lepas lapisan kek masak barulah kita susun manisan tu satu-satu macam kat atas ni. Kalau nak susun rapat pun boleh. Ni saya buat penjarakan sosial sempena PKP hari tu kan? πŸ˜‚πŸ˜‚ Eh, takdelah sebab takut manisan tak cukup, beli 2 bungkus jer. Sekali berlebihan jugak.

Inilah buah manisan hawflakes tu. 

Bungkusannya macam ni.

Satu lagi kek yang guna manisa haw flakes ni ialah Kek Lapis Sisik Ikan tapi ia guna haw flakes yang segiempat tepat bukan jenis yang bulan ni. Tapi kek tu saya tak pernah buat lagi sebab tak reti nak jadikan macam sisik ikan tu. Tapi sisik ikan serious lagi sedap daripada kek lapis masam manis ni. Harga pun boleh tahan jugaklah kalau jenis yang premium.

Mesti pelik kenapa ada premium pulak kan? Kalau premium ni bahan-bahan pun premium jugak, guna butter mahal. Kalau yang rm10 tu guna marjerin je. Sebab tu orang Semenanjung pelik kenapa ada kek lapis yang sampai beratus-ratus harganya, sebab bahan-bahan ni lah. Kalau premium memang lah lagi sedap setanding dengan harganya. Hanya orang Sarawak jer tau menghargai kek lapis premium, kot. Rasanya memang tak sama dengan yang rm10 tu. Hehehe.

Oklah... short cut story ini resepinya ye:

KEK LAPIS MASAM MANIS

Tempoh penyediaan : 45 minit
Tempoh memasak : 4 jam
Size loyang: 8x8
.
Bahan-bahannya:

1 tin mentega
300 gm gula kastor
300 gm tepung biskut marie
10 biji telur Gred A (asingkan putih dan kuning)
1/2 tin susu pekat
Manisa Hawsflakes secukupnya
Esen vanila
Pewarna hijau
Pewarna kuning


Cara-caranya:


🌸Bahan A


Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Betul² kembang tau.... Mcm bertanduk gituu... (tips penting, bekas mesti betul² kering, dan jangan ada kuning telur langsung)


🌸Bahan B


Pukul mentega dengan kuning telur hingga sebati,
Masukkan esen vanila dan susu pekat.


🌸Satukan Bahan A dan Bahan B sampai sebati kemudian masukkan tepung biskut marie sikit demi sikit.


*Timbang adunan dan bahagi dua*


🌸Asingkan dua bekas sama banyak. Satu pewarna kuning dan satu pewarna hijau.

🌸Sapukan sedikit mentega pada loyang (bahagian bawah sahaja) kemudian masukkan adunan hijau... Kukus/bakar lebih kurang 15 minit. Kalau bakar, guna oven api atas sahaja.

🌸Masukkan adunan kuning. Kemudian kukus lagi 15 minit. Kalau bakar, sehingga lapisan kek tu kuning keemasan.

🌸Atas lapisan kuning, susun Hawsflakes kemudian baru lapisan adunan hijau.

🌸Ulang sampai adunan habis πŸ˜‰


  • Untuk setiap adunan, saya tetapkan 6 lapisan sahaja. So total adalah 12 lapisan
  • Letak hawsflakes selepas pada 1 lapisan saja (dah pernah cuba letak setiap layer, manissss sangat² keknya, so selang seli ye)
  • Setiap layer dikukus lebih kurang 15 min dan ditutup dengan aluminium foil. Lepas kukus, tekan² kan sikit. Kalau bakar pun sama, kena tekan dulu selepas layer tu masak supaya layer tu tak tertanggal semasa memotongnya nanti.
So, apalagi. Try lah, resepi asal memang kukus tapi yang saya buat kat atas tu main bakar jer. Sonang. hehehe.

11/08/2020

Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

August 11, 2020 0 Komen

Sebuah book teaser 😊

Sebelum ni asyik menulis kat blog jer kan? Hari tu kawan kat opis ajak join 1 projek menulis ni. Masa PKP hari tu pun dah join bengkel penulisan jugak. So why not la kan? Mencuba sesuatu yang baru. Walaupun bukan 1 buku tapi at least untuk permulaan boleh la, saya cuba k.

Tajuknya "Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan - Edisi Khas PKP & Covid-19". Nampak macam senang jer kan tajuknya tapi bila dah start menulis serius tak tau nak mula dari mana. Dah la limited patah perkataan. Ye lah kita tumpang orang kenalah ikut syarat yang orang dah bagi.

Masa hantar hari tu tawakal jer lah, kalau diterima alhamdulillah. So submit je, masa last day pulak tu. Punyalah awal dah kawan dah bagi iklan pasal ni tapi last minit jugak menjadinya. Tu pun kena buang² jugak sebab terbiasa menaip sesukati hati kupun macam di blog. Laras bahasa untuk buku ni agak sukar sikit sebab masih tak biasa kan? Mesti segan bila baca balik nanti. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Pagi Ahad hari tu, bangun pagi check Whatsapp tetiba nampak grup ni. Alhamdulillah, diterima jugak rupanya penulisan Kakmim yang biasher-biasher itu. Hehehe. Tak taulah ada pembetulan ataupun tak. Lepas ni tunggu jer lah admin update di grup.

Perancangannya September nanti akan publish. Semoga dipermudahkan semua urusan-urusan mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam penerbitan buku ini nanti.

10/08/2020

First Time Masak Kari Guna Kari Cap O

August 10, 2020 0 Komen

Hoyeah!! Semalam masak karing daging korban. First time guna kari cap O. Istimewa sangat ke kari cap O ni? Haa..sebab itulah nak kena try. Kata peminat kari kan?

Gambar ihsan Google jer. Takde ambik gambar. Tapi glamer jugak nampaknya kari cap O ni ye

Alkisahnya hari tu pernah tanya kawan² di FB, diorang masak kari guna kari jenama apa. Tu lah kawan² dari Semenanjung especially yang stay di utara kata diorang guna kari cap O sebab memang sedap. Kebetulan hari tu ada kawan balik raya haji ke Kedah so saya pun pesanlah kat dia, kari ayam dan kari ikan.

Selalunya saya kalau masak kari memang akan campur kari at least 2 jenama. Sebelum ni saya campur kari Adabi & Babas. Tapi semalam Babas + Cap O. Kejadiannya memang menyerlahlah dengan kaler yang sangat menyelerakan. Bak kata adik² macam kari yang orang masak masa kenduri kawen. Tapi peminat kari memang sukalah kari macam tu kot. Hehehe.

Ni baru dimasukkan santan. Kaler best kan?

Korang pulak suka guna kari jenama apa ye kalau masak kari? Lepas habis stok kari cap O ni kena beli kat Shoppee lah pulak kot. Ke ada yang jadi supplier Kakmim untuk jual di Sarawak ni? Hehehehe.




 

06/08/2020

12 Ciri-Ciri Menarik Individu Yang Lahir Pada Bulan Ogos

August 06, 2020 2 Komen
Mungkin baru 6 hari di bulan Ogos so kita masih lagi cerita pasal birthday ye. Hehehe. Terima kasih LHDN, hantar email birthday ni. Terasa dihargailah jugak sebagai pembayar cukai setiap tahun 😁 pandai ye LHDN ambik hati orang. Bagus² πŸ˜„


Sempena bulan kelahiran Kakmim, apakata kita search sikit ciri-ciri individu yang lahir pada bulan Ogos. Ada orang kata individu yang lahir pada bulan Ogos ni menarik dan luar biasa. Hmm.. yo la tu. Setiap individu sememangnya ada keistimewaan masing-masing, ye dok? Apapun, kita baca sajalah, ada yang mengena, mungkin kebetulanlah kan? Bukannya nak jadi nujum Pak Belalang.

Kredit to Media Tular


Statement #1, #2, dan #3 ni kebetulan terkena batang hidung Kakmim 😎


Ya, #4 ini kebenaran πŸ˜‚ kalau nak meluahkan sesuatu lebih suka menggunakan Whatsapp, kalau dulu iols pakai email πŸ˜‚

Mungkin ada kebenarannya kot. Hmm...

#6 mungkin nampak macam kedekut jugak, mulanya semangat nak membeli itu ini tapi last² tak jadi jugak.

#7 tak lah kot. Kita mestilah jadi pasangan yang setia. Tapi minat tu memang perasan, berubah-ubah. Hehehe πŸ˜ƒ

#8, #9, #10 boleh dikatakan ya. Kalau bab #9 tu orang Sarawak cakap 'kuat ingga' πŸ˜‚ #10 takdelah rajin sangat pun, ikut mood jugak dan pemimpin hebat? Tak sure lah, macam tak suka je nak lead.

#11 no komen, alhamdulillah jika benar tapi terkenal dan berkuasa tu memang tak benar, mungkin 1 fine day nanti kot πŸ˜‚

#12 ni, ya kebenaran!! Jangan suka push okay, nanti tak pasal² haku hangin pulak. Wakakaka.

Lagi... dapat birthday wish dari admin eSis. Tahun-tahun sebelum ni tak perasan pulak ada tak dapat wish macam ni. Dulu.. jarang bukak eSis tapi sekarang hari-hari bukak eSis sebab dah jaga latihan staf kan? Hahaha. Thank you admin eSis 😊