Follow Us @soratemplates

Showing posts with label #imanfamilia. Show all posts
Showing posts with label #imanfamilia. Show all posts

26/04/2021

Kejeron Tengok Progress Rumah

April 26, 2021 23 Komen

Dulu masa kemaruk tunggu rumah sekarang siap, saya suka update progress rumah yang dibeli masa tahun 2009. Memang selalulah site visit & ambik gambar rumah. Kalau tak, takdelah sampai boleh buat entri setiap progress rumah. Gigih tak gigih?




Rupanya habit tu sampai sekarang pun masih ada lagi. Tak sabar sungguh. Orang Sarawak kata, KEJERON! 




Sebelum puasa hari tu, saya dan Encik Suami pergi tengok progress rumah baru. Dah nampak ada progress dah. Yahoo!!



 Jadilah kan tengok dari jauh. Siap kau kalau jalan dah siap memang kena inspect kat dalam. Hahaha!





Nanti kalau ada jenguk lagi, adalah updatenya. Haha! Ala... bukan jauh pun rumah sekarang dengan rumah baru. Hihihi. 

22/04/2021

Jom Membaca Bersama 10 Minit

April 22, 2021 12 Komen
Mohon spam gambar ya untuk support program  JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT di rumah. 








Semua gambar dihantar ke group sekolah. Manalah tau tersangkut termenang ke. Hehehe.

#PustakaNegeriSarawak
#SarawakStateLibrary
#BacaRekaCemerlang
#ReadInnovateExcel
#MalaysiaMembaca
#SarawakMembaca
#JomBaca2021
#jombacaswk2021

BDR vs PDPR

April 22, 2021 8 Komen

Hari kedua Ibu BDR dan hari ketiga #theIMANs PDPR. Semalam pegi ofis sekejap setel task untuk #budakkaran. Laporan BDR Ibu tak buat lagi sebab banyak ke PDPR je.


Stress jugak bila start balik PDPR ni. Dengan beberapa subjek sehari, kalau subjek seni je kakak Iman lah jadi mangsa tukang assist adik-adik. Ibu paling malas nak berseni-seni ni. Nasib ada akak yang boleh membantu, kalau abang sulung tak tau lagi nasib. Jarang budak laki suka seni ni.


Hari ni try setel PDPR online awal bolehlah Ibu buat keja ofis Ibu pulak. Esok BDR lagi tapi rasa macam nak pegi ofis je nak buat online class tanpa gangguan. Hahaha!


Awan dah setel 1. Abang pun sudah. Kakak pulak sedang online class.


Rajin pulak nak update awal pagi ni. Macam mana hari korang pulak?


19/04/2021

Model Rumah Keduaku

April 19, 2021 30 Komen

Pagi Sabtu lepas saya dan Ayah IMAN baru berkesempatan menjejakkan kaki di Sales Gallery Hock Seng Lee untuk urusan rumah kedua kami. Sales person yang uruskan loan saya tak keja hari tu so dia wakilkan kawan dia. Terkejut pulak si adik tu bila dengar kami baru pernah sampai ke situ. Haha! Ye lah selama ni memang kami deal online je through phone call, Whatsapp & email. Biasalah zaman pandemik kan? Hihi!


Cantik sales gallery HSL ni.


Baru 1st time tengok model bakal rumah baru. Sebelum ni tengok gambar je. Hahaha!


Tak sabar pulak nak kemas rumah setingkat. Penat nak urus rumah 2 tingkat walaupun rumah sekarang 1 setengah tingkat tapi bertangga jugak dah sama jugak rumah 2 tingkat. Plan jangka panjangnya bila tua nanti senang la tak perlu turun naik tangga. Insya Allah kalau dipanjang umur. Ameen.

Baca juga: Step 2, 2nd Home

Loan tahun lepas lagi dah approved. S&P pun dah sign, sekarang tunggu rumah 80% siap baru mula potong gaji. Semoga dipermudahkan semuanya selepas ni.


 

15/04/2021

Imran Menang Deklamasi Sajak

April 15, 2021 16 Komen

Ingat lagi tak sajak bidan terjun yang Ibu buat khas untuk Awan masuk pertandingan deklamasi sajak hari tu? Semalam masa ambil dia balik sekolah, macam biasalah dia akan sengih-sengih tengok Ibu dan bagitau dia menang pertandingan sajak, no 2!! Alhamdulillah. Permulaan yang baik untuk Imran supaya lebih berani ke depan. 



Baca juga: https://www.kakmim.com/2021/03/dari-ibu-buat-ibu.html


Kalau kakak, memang dia suka pertandingan macam ni. Abang pulak belum lagi join apa-apa pertandingan cuma pernah hantar dia training silat dan futsal. Tapi bila dah pandemik macam ni seram pulak nak hantar dia pergi training.


Awan pulak memang dah awal bagitau Ibu dia nak training silat jugak macam abang bila dia dah umur 7 tahun. Training silat memang masih diteruskan tapi abang yang tak pergi. Tengok FB tok guru pun memang tak ramai yang turun training. Insya Allah lepas ni lah ye anak-anak Ibu.


Inilah video last minute yang Ibu shoot malam tu sebelum tido. Haha! Biasalah budak-budak ni, kita dah suh hafal sajak awal-awal tapi main jer banyak, maklumlah cuti hari tu. Last minute jugak baru Ibu dapat shoot untuk hantar dengan cikgu.



Mak ngah dia cakap, piala naib johan tu hadiah untuk birthday Awan yang ke-7. Tahniah anak Ibu! Teruskan mencuba ya. Ibu akan sentiasa support jika anak-anak Ibu cakap NAK. Kalau dah cakap TAKNAK memang Ibu takkan paksa.

Throwback Thursday: Tentang Imran Mudzaffar

April 15, 2021 6 Komen

Hari ini 15 April ulang tahun ke-7 anak Ibu yang ke-7 tahun. Happy birthday, Imran Mudzaffar! Atau nama glamernya "Awan".


7 tahun yang lalu, 4.54 petang lahirlah Imran Mudzaffar ke dunia, tapi saat gambar ini diambil masih lagi di LR sebab tunggu katillah kot.


Hari tu ada yang tanya macam mana boleh dapat nama Awan?


Dulu-dulu masa kecik Imran ni ada pelat sikit. Dia tak susah nak sebut "R". Mula-mula tu dia bahasakan diri dia Iwan (Imran). Abang dia (Irfan) masa di taska cikgu-cikgu dan geng taska semua panggil dia "Abam'. So terlekatlah panggilan "Abam" kat abang, Iwan pulak auto tertukar jadi "Awan" di kalangan adik-beradik. Bila Idlan pulak lahir, automatik panggil dia "Alan" so semualah bermula dengan vokal A, Abam, Awan & Alan. Hehehe.


Masa di taska dulu, Awan ni cikgu panggil Dekwan dan bila Alan register taska yang sama, cikgu panggil dia Deklan. Dulu masa semua kecik, diorang 5 sepupu ni 1 taska. 2 lagi anak adik Kakmim. Memang sumber pendapatan utama taska lah anak kitorang untuk beberapa tahun tu. Hahaha. Bila dah cikgu-cikgu best, baik of courselah malas nak tukar sana-sini. Diorang dah tak stay taska bila semua dah masuk 4 tahun sebab bila 4 tahun dah hantar semua diorang ke PASTI ambik pakej pagi sampai petang. Begitulah bila mak bekerja.


2016 - sambut birthday ke-2 tahun di taska


Kek Didi & Friends


Kawan-kawan di taska.


Eh, throwback ceta taska pulak. Padahal hari ni birthday Awan. Tahun lepas pun birthday Awan masa PKP. Kitorang celebrate lambat sehari sebab tunggu Ayah dapat release order (RO) dari kuarantin. Nasib baiklah 2nd swab negative hari tu tapi lambat jugaklah RO keluar, petang baru boleh balik rumah.


Gambar birthday tahun lepas, yang disambut lambat sehari, 16 April 2020.


4 beradik ni, tahun lepas. Thanks to Google Photos. Hehe!



Al-kisahnya Awan ni paling awal 'keluar', 37 minggu dah keluar. Ingat lagi time ni sibuk dengan audit MQA, memang aktif lah ke sana ke sini, naik tangga turun tangga sebab tu lah dia nak keluar awal kot. Masa tu tempat kerja masih jauh lagi, 1 jam driving. Memang banyak faktor jugaklah kenapa Awan nak keluar awal.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2014/05/introducing-another-iman-in-family.html


Tahun 2014 ni antara tahun yang tak aktif blog. Memang jaranglah update pasal #anakno3 ni. Kesian dia. Sekali-sekala jer kalau terasa nak update baru update, tapi di IG banyak jugak post pasal Awan ni.


Baca juga: https://www.kakmim.com/2015/04/imran-mudzaffar.html


Itulah bestnya kalau rajin update blog, semua catatan tersimpan kat blog kan? Senang nak throw back balik. 


Baca: https://www.kakmim.com/2015/04/happy-birthday-imran-mudzaffar.html

Baca: https://www.kakmim.com/2019/04/birthday-si-anak-no-3.html



2018 - birthday ke-4 tahun.


Dah nama pun Throwback Thursday, kita throwback je lah ye. Now dah tau ke camne Imran boleh jadi Awan? Hehehe.

11/04/2021

Tempah Baju Melayu Ayah

April 11, 2021 18 Komen

Minggu lepas kami sempat ke India Street beli kain pasang untuk hari raya. Macam tahun-tahun sebelum ni hanya Ayah IMAN je yang akan tempah. Kami yang lain akan beli online je, lagi murah rasanya daripada nak beli kain lagi, hantar tailor lagi. Upah tailor pun bukan murah sekarang. 

Ayah IMAN memang ada tailor dia sendiri, dari bujang sampai sekarang dia memang tempah baju melayu kat Cina tu. Pernah sekali je dia tempah di Bangi Gateaway sebab tak sempat tempah di Kuching. Tahun lepas pun kami sempat hantar ke tailor tu sebelum PKP. Weekend sebelum PKP tahun lepas kami memang dah setel baju raya sebab macam ada instict something akan berlaku dan kebetulan masa tu kat Aeon Mall dah keluar baju raya budak so saya terus je grab. Setel! Ibu dan kakak macam biasa online je lagipun memang ada member jual baju Anggun senang je nak order.

Kalau orang Kuching, mesti tau Wisma Hopoh. Wisma Hopoh ni memanglah takde apa yang menariknya tapi yang menjadi tarikan kat sini ialah di sinilah populasi tailor-tailor yang agak gah di Kuching. Nak buat suit ke blazer ke seluar customised ke baju korporat ke baju nikah ke semua ada kat sini. Boleh je pilih mana-mana kedai. Tapi selalunya kalau kita dah terbiasa dengan tailor tu memang kita akan hantar ke dia je.

Kalau Ayah IMAN memang kedai dia kedai John Benson ni. Husband cakap cina ni buat fitting dan potong je, yang jahitnya orang lain. Tak taulah betul ke tak.

Baju melayu ada macam-macam design kat sini. Belum lagi jubah, kurta, baju batik.. semua diorang boleh buat. 2 orang je yang ada kat sini sebenarnya. Takdelah ramai. 


Inilah dia yang ambik fitting. Bukan John Benson ye, nama kedai je nama tu.


Ni posing apa ni? Adoi la. Haha!


1st time bawak #theIMANs tempah baju Ayah diorang. Alan lah yang paling fokus tengok macam mana proses ukur-mengukur ni. Hihihi.


Laju je tangan dia menconteng sana-sini. Memang pro lah.


Sementara menunggu ini la keja diorang adik-beradik. Mentang-mentang la dah diberi habuan buku sorang satu. 

Korang pulak macam mana? Kalau raya selalunya beli ke tempah? Kalo saya memang dah lama giler tak tempah baju!


 

08/04/2021

40 minit

April 08, 2021 12 Komen

Bila 40 minit lambat.. hmm, kelam-kabut jadinya. Rutin sepatutnya mesti bangun pada jam 5.00 pagi tepat. Tapi benda dah jadi kan? Salah sendiri jugak. Nasib baiklah semua dah ready malam tadi. Mulanya memang dah bangun macam biasa sebelum pukul 5 tapi biasalah monolog awal pagi, alaa.. awal lagi tido lagi sekejap. Haa... hambek kau kan dah terlajak sampai 5.40 pagi.


Selalunya jam 6 pagi kami dah bergerak dari rumah. Hari ini 6.30 pagi baru bergerak dari rumah. Hari dah terang dah! Sebab tu dapat ambik gambar. Kah! Kah! Selalunya kami gerak hari masih gelap lagi.

Walaupun terlambat tapi alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Tak sabar nak tunggu hari Jumaat. 2-3 hari ni memang letih sangat.  


Hari korang pulak macam mana? Minggu depan dah nak puasa dah. Rindu kan Ramadhan masa PKP tahun lepas.


01/04/2021

Throwback Thursday: Budak Bucuk Masam

April 01, 2021 6 Komen

 


Gambar 2017
Awan time ni 3 tahun, Alan 2 tahun.
Selalu jer orang fikir mereka berdua ni kembar sebab lebih kurang sama je besar diorang ni. Saya pun tak sangka terberanak setahun seorang. Hahaha! Ye lah orang kata kalau full BF dapat menjarakkan anak rupanya tidak. Makin subur adalah. Kah! Kah!

Geram je tengok ekspresi muka budak berdua ni dalam gambar ni. Agak-agaknya apalah yang si Awan tu cakap dalam hati sambil jeling adik dia yang khusyuk pegang henfon tu??

Rindu tau masa anak-anak kecik-kecik busuk masam ni. Dengan Awan yang suaranya serak-serak basah, Alan pulak time ni gigi masih cantik putih bersih tersusun. Bau pun sedap bila bangun tidur. Hihi! 

Sekarang semuanya dah besar. Dah suka kalau ditinggalkan di rumah saja tanpa perlu ikut Ibu Ayah ke mana-mana. Merdeka kata diorang. Ye lah merdeka main PS4 sampai lupa makan dan minum. Budak-budak ni macam tu lah. Masa cuti dimaafkan, kalau dah start sekolah nanti no way lah.




29/03/2021

Berita Hari Ini!

March 29, 2021 14 Komen

Saya suka tengok Memories di FB. Hampir setiap hari memang akan klik Memories. Yang bestnya dapat tengok gambar #theIMANs masa diorang kecil dulu especially si abang dan si kakak. Maklumlah time tu kan macam jakun baru dapat anak. Semua nak update kat FB. Sekarang ni bila dah #roadto4series makin slow pulak nak update di medsos macam FB tu.


Hari ni bila klik Memories macam lucu pulak gambar yang dipost oleh Mami #theIMANs ni. Mami ialah panggilan diorang kepada adik saya. 

Si kakak ni memang macam-macam ideanya dari kecik lagi. Sekarang dia tengah kemaruk nak print t-shirt sendiri. Dia dah study semua macam mana nak DIY print t-shirt dari Youtube. Dari hari Sabtu lepas asyik pesan kalau keluar tolong belikan dia t-shirt putih plain, dia nak buat projek print t-shirt sendiri. Ibu tak jumpa lagi t-shirt plain ni. Hihihi. Entah boleh jadi ke tak apa yang dia nak buat tu, macam tak konfiden je.

Oh, ya Memories ni semasa tahun 2018 bermakna time ni kakak darjah 3. 
Hmm.. sekarang dah darjah 6.

 

27/03/2021

Dari Ibu Buat Ibu

March 27, 2021 10 Komen

Pagi Sabtu sebelum 7 pagi lagi Whatsapp grup kelas Imran dah berbunyi. Oh rupanya cikgu nak maklumkan mengenai pertandingan sempena bulan Bahasa. Menarik jugak ada pertandingan bercerita dan pertandingan bersajak untuk Tahap 1.


Saya pun bagitau Imran nak tak masuk pertandingan sajak atau bercerita. Dia angguk tapi dia nak tau macam mana bersajak. Saya pun tunjukkan video murid sekolah rendah dalam pertandingan bersajak di You Tube. Dia ok. Kalau dia nak, senanglah nak train masa cuti ni nanti baru shoot video. Kakak pun ada boleh train si Awan ni.


Pastu mulalah misi menggoogle sajak pulak. Semuanya panjang-panjang. Hmm.. kalau panjang susah jugak untuk budak tahun 1 ni. Aargh.. mati kutu pulak dibuatnya. Last-last Ibu buat sendirilah yang simple dan mudah untuk dihafal dan dihayati.


Bila last minute, mesti boleh kan? Hahaha!


Apalah guna henpon di tangan. Taip jer di henfon dulu lepas ni kita print dan mulakan misi latihan. 


Selamat berhujung minggu semua!


26/03/2021

Minggu Depan Cuti Sekolah Yahoooo!

March 26, 2021 9 Komen

Hari ni semangat nak pegi keja. Ye lah sebab hari ni hari Jumaat. Lepas tu hari ni last budak sekolah sebab minggu depan cuti sekolah. Yahooo! 


Budak darjah 1 ni hari ni hari terakhir minggu transisi. Hari ni ada closing dan dia cakap dia buat persembahan lagu 'Virus'. Takde pulak cikgu share videonya. Awan dan Alan Ayahnya yang jemput balik sekolah, so rutin sebelum dihantar ke rumah nenek, diorang akan call Ibu dulu. Hari ni cerita si Awan ni sangatlah suspen.


Awan: Ibu, Ibu, Ibu.. cikgu madah hari Isnin depan kamek sik payah pergi sekolah. Cikgu madah kamek cuti.
Ibu: Oh, ya kah cuti?
Awan: Aok. Hari selasa pun cuti, rabu pun cuti, khamis cuti jumaat pun cuti.
Ibu: Haih.. aoklah sebab minggu depan memang cuti sekolah.
Awan: Kenak cuti Ibu? Abang cuti sik? Alan? Kakak?
Ibu: Aoklah.. semua cuti. Dah cuti sekolah mesti semua cuti
Awan: Oh... kenak mesti ada cuti bu?
Ibu: Hmmm... tanyak Ayah.


Itu jer lah jawapan mengelat Ibu. Biar Ayah pulak menjawab soalan cepu emas.

Soalan Alan pulak lain.

Alan: Orang mati buat apa dalam kubur?

Hihihi. Buat apa ye? Budak 2 orang ni memang tak larat nak menjawab soalan-soalan cepu emas cepu perak cepu gangsa diorang. Ada jer soalan yang menguji minda.

Yahooo! Seronok eh minggu depan cuti sekolah? Eh, mestilahhhh. Ibu tanya ibu jawab sendiri. Kah kah.


Sebab?

Ye lah. Sejak budak mula sekolah ni buntu tau sebab kena bangun awal tiap hari sampai terdemam-demam. Kena sedia breakfast, bekal rehat dan bekal untuk kelas tambahan Kakak. Sekali jer saya baru tapau dan hantar ke sekolah. Selebihnya memang prepare 2 bekal untuk kakak, satu untuk rehat satu untuk lunch. Sampai satu tahap dah tak tau nak bekal apa saya goreng jer ikan bilis, bekal nasik putih dengan ikan bilis goreng dan telur dadar je lah kakak. Nasib baiklah dia ok jer makan lauk macam tu. Hihihi.


Selalunya hari Jumaat macam ni memang saya akan peng terus, tido awal sebab qada tido sepanjang minggu. Hahaha! Over kan? Macam ko sorang je ada anak, macam ko sorang je letih. Orang lain lebih dari letih kan? Overrrrrr lah kau Kakmim! Wakakaka!


Tak sabar pulak nak cuti mid sem #budakkaran. Nasib baik 2 minggu ni PdPT. Ramai #budakkaran kena PKPD so online class je lah penyelesaiannya walaupun takdelah selesai sangat pun proses PdP nya. Nak kena F2F dan hands on jugak baru puas hati.


Ehem. Saja je la nak share gambar kelas hari ni. Sesi bergambar ni wajib sebelum kelas bersurai. Sebelum kelas tamat kenalah ambik atendan sekali lagi, bukti kan? Then semuua wajib on camera barulah group photo. 




Minggu depan harapnya dapat kelas bersemuka pulak. Kelas online ni ada yang bestnya tapi banyak jugak yang tak bestnya. Tak sabar nak hands on minggu depan. Baru tau sapa yang pro sapa yang noob. Haha!

25/03/2021

Throwback Thursday: Sakit Penghapus Dosa

March 25, 2021 13 Komen


Kisah seminggu yang lalu, hari Khamis. Tekak dah mula perit. Hidung asyik berair tapi takde hingus. Nasib baiklah BDR. Setahun tak demam wey!


Macam biasalah bila lamaaaaaa dah tak demam, sekali demam memang tak dapat dimaafkan lagi. Dengan pening kepala, sakit-sakit badan, sejuk menggigil, batuk kering, tekak sakit. Risau sangat demam di kala Kuching ni Covid 19 kes mencanak lagi. 


Nasib mak-mak walaupun demam bekalan anak-anak ke sekolah tetap kena disediakan dengan breakfast sekali. Breakfast sekali bekal paling senang ialah nasi goreng. Tapi tekak sakit takde selera nak makan nasi goreng. Lepas kakak dan abang ke sekolah, Ibu order grab je bubur ayam & laksa Sarawak. Itu jer selera orang demam. Laksa Sarawak order untuk Awan dan Alan tapi Ibu try habiskan, masuk pulak anak tekak. Mungkin sebab bau rempah yang kuat elok je untuk selera orang selsema.


Oh ya, bila demam ertinya bergejala lah kan? Maka Awan dan Alan sengaja dicutikan sesambil boleh juga temankan Ibu di rumah. Tukang ambik air pun jadilah. Tengah hari Ayah balik hantar makanan. Memang tak larat. 


Begitulah cerita orang demam seminggu yang lalu. Hingga ke hari ini masih lagi belum berapa sihat. Mungkin tak cukup rehat agaknya sejak semua #theIMANs dah mula bersekolah.


Simpan sini untuk memori 2021. Alhamdulillah 2020 memang sihat walaupun dilanda pandemik. Doakan saya ya, terima kasih semua.



12/03/2021

Salam Jumaat

March 12, 2021 24 Komen


 Assalamualaikum semua sahabat blogger Ibu

Hari ni Alan ada sambutan Israk Mikraj di sekolah
Sebab tu Alan pakai jubah putih sebab cikgu cakap tema warna putih
Ok tak? Ibu beli jubah ni di Mydin petang semalam
Sekali dengan kopiah
Alan sendiri pilih kaler putih + kelabu
Alan suka sangat
Terima kasih Ibu!


Jubah ni labuh sedikit sebenarnya
Tapi Ibu sempat jahit supaya tak labuh sangat
Kemudian barulah Ibu basuh
Tapi Awan cakap Ibu jahit sendiri jubah ni
Ibu iyakan je
Sebab tu Awan cakap Ibu pandai jahit... cantik pulak tu
Tapi Ibu tipu Awan
Alan tau Ibu beli di Mydin
Sebab Alan temankan Ibu pergi Mydin
Hehehehe...


Baiklah aunty uncle semua
Semoga urusan aunty uncle semua dipermudahkan hari ni
Kalau ada orang tak suka aunty uncle kat ofis tu, tak apa
Ignorekan aje mereka-mereka tu
Buang negative vibes tu jauh-jauh k

11/03/2021

Throwback Thursday: Hari Pertama Sesi Persekolahan 2021

March 11, 2021 22 Komen

Assalamualaikum sahabat blogger semua!
 Lamanya tak view blog guna PC ni. 
Apatah lagi blog-blog sahabat yang lain. 
Mesti banyak dah termiss kan? 
Insya Allah.. slowly but surely.. nanti Kakmim jenguk ye.


8 Mac 2021 hari tu tetiba SDMC announce sesi persekolahan di Sarawak dah boleh on kecuali untuk red zone. Nasib baiklah barang-barang sekolah semua dah beli bulan Disember hari tu, buku-buku semua dah siap balut. Idok la akak terjebak dengan last minute preparation.


So..
Tak best pulak kalau tak share momen-momen si Awan #anakno3 ni yang baru masuk tahun 1 tahun ni.
Rutin saya dan Ayah IMAN dah bertukar tahun ni.
Kalau sebelum ni Ayah akan hantar abang dan kakak.
Ibu hantar Awan & Alan.
Mulai Selasa hari tu, Ibu hantar abang dan kakak sebab lepas tu saya boleh terus menghala ke ofis.
While Ayah pulak hantar Awan dan Alan dan akan terus menghala ke ofis.
Akhirnya dapat jugak Ibu sampai awal ke ofis, sebelum 6.30 pagi dah ada di parking depan ofis. 
Haha.


Rutin saya bermula jam 4.45 pagi.
Bangun, kejutkan #theIMANs.. masak breakfast dan bekal.
Dah 3 hari dah.. timing memang kena cun,
 kalau terlajak sikit kereta akan banyak, maklumlah semua dah kena drive through je.
Selepas je Subuh semua dah kena bergerak dari rumah.


5.15 pagi dah breakfast dah. Gambar ni semua gambar hari Isnin yang lepas.
Malamnya Awan bagitau Ibu, dia tak sabar nak sekolah.
Memang dipermudahkan semua pada pagi hari Isnin tu.



Hari masih awal lagi so kita group photo dulu sempena hari pertama sesi PdP bersemuka untuk 2021


Bekal-bekal #theIMANs. Hari tu memang tak beli lagi beg untuk bawak bekal.
Tetiba ternampak Kitkat dalam lunch bag ni. 
Apalagi saya rembat 3 terus untuk semua hero saya.



Hari Isnin, saya dan Ayah IMAN memang plan bercuti sebab nak survey² perjalanan ke 3 buah sekolah.
Ni sekolah baru Awan, dia tak bersekolah sekali sama dengan abang dan kakak.
Dan ini pengalaman baru kami jugak dengan pengurusan sekolah lain.
So sekarang dah boleh banding dah pengurusan 2 buah sekolah.
So far pengurusan di sekolah Awan ni memang terbaik.
Cikgu memang semua dah ready.



Budak-budak tahun 1 semua dikumpulkan dahulu sebelum dibawa ke kelas masing-masing.
Biasalah si anak manja Ibu ni dia memang jenis takkan pandang belakang lagi kalau dah ke sekolah.
Di PASTI pun macam tu jugak.
Dia takmo sebak tengok muka Ibu kot.


Disebabkan masih minggu transisi, Awan balik awal daripada Alan. Lepas tu baru kami ambik abang kakak. Hari pertama hari tu memang jem teruk di sekolah abang kakak. Phew~


Balik sekolah sekarang pun Ayah akan ambik Awan & Alan, Ibu ambik abang & kakak. Mungkin KAFA minggu depan dah tak perlu dah saya keluar tengah hari kot. Tapi balik 4.30 terus pecut ke sekolah ambik diorang KAFA.


Begitulah perancangan & pengurusan persekolah #imanfamila untuk tahun 2021 ni. Semoga urusan kita semua dipermudahkan lah ye. Kita doakan juga anak² kita dilindungi Allah SWT.


Salam Isra'Mikraj semua!



 

02/03/2021

Bonding Time Bersama Si Bongsu

March 02, 2021 13 Komen

Ini cerita minggu lepas sebenarnya.
Saya BDR Isnin, Selasa dan Rabu.
Isnin tu walaupun BDR saya ke ofis jugak.
Nak buat kerja kononya.
Nak dijadikan hal PC buat hal pulak.
Terpaksa panggil ICT untuk tengok-tengokkan.
At last saya give up tunggu masalah PC setel.
Kol 12 saya keluar ambik Alan, terus balik.

Lepas ambik Alan balik sekolah terasa nak bawak dia makan terus.
Nanti balik rumah tak payah sibuk-sibuk lagi.
So kami pun pergi ke Eco Mall yang baru bukak bulan 1 hari tu.


Lepas makan nasi beriani (tak ambik gambar pun)
Kami 2 beranak ke Eco.
Niatnya nak beli magic span.
Tapi magic span tak ada pulak.
Banyaklah barang tak ada.
Tak berapa feel Eco kat situ.

Bila ke Eco tak dapat apa-apa, kami ke sebelah pulak.
H&L Extra.
Memang besar H&L Extra ni.
Tapi masih dibayangi Giant yang dulu.
Yang bestnya orang tak ramai.
Sempat lagi Ibu ambik gambar Alan.
Kalau manusia ramai, memang taklah ada gambar ni.
Hahaha!

Biasalah bila sorang-sorang, semua dia konkur.
Troli junior tu memang dia je sorongkan.
Kalau ada abang-abang memang taklah dia dapat peluang ni.
Mesti abang dia akan guna kuasa veto abang untuk sorong troli cute ni.


Kesian pun ada jugak. 
Memang gigih dia nak tolong Ibu hari tu.



 

12/02/2021

Birthday Irfan Mustaqim ke-9 Tahun

February 12, 2021 8 Komen

12 Februari 2021 genap si Abang 9 tahun. Tahun ni plan dengan adik sambut sekali dengan anak buah, si Amirul Musyrif. Amirul 3hb & Irfan 12hb. Jemu pulak nak makan kek tiap bulan. So kita tempah brownies tower je untuk Abang & Amirul.

Brownies tower bertemakan Among Us! Dah takde idea dah nak buat tema apa dah.

Kali ni kami celebrate kat umah mak je. Lagipun dah lama jugak kami adik-beradik tak masak ramai-ramai. Mulanya plan nak order nasik arab lah, nasik beriani lah tapi last minute tukar plan. Masak sendiri je! Lagi puas hati. Buat menu kampung dengan ulam-ulaman. Tapi tak sempat nak ambik gambar sebab bapak dah tak sabar nak makan balik dari solat jumaat. 😂😂

Birthday boy 2 orang ni. Sorang 9 tahun, sorang lagi 7 tahun.


#theIMANs dan sepupu-sepapat. Setakat ni masih lagi 4 + 3 🤭


Last but not least mestilah family photo #imanfamilia 🥰

Baju pun recycle je sebab brownies tower tadi kan dah tema Among Us. Lagipun dah beberapa bulan jugak tak beli baju baru untuk #theIMANs ni. Beli pun takde ke mana jugak zaman PKPB macam ni. 

Untuk Abang, Ibu doakan semua yang baik-baik akan berbalik ke Abang. Abang ni sejenis budak yang taat dan patuh arahan. Sekali je kita bagi arahan, jawapannya mesti, "Ok Ibu". Ibu Ayah sayang Abang. Jadilah anak lelaki sulung yang akan melindungi keluarga suatu hari nanti ye.

 

02/02/2021

Mikael bin Mael

February 02, 2021 16 Komen


Inilah Mika. Atau nama penuhnya Mikael bin Mael. Budak #theIMANs yang 3 orang ni kalau nak panggil si Mika ni mesti panggil nama penuh - Mikael bin Mael. Macam manalah Mika ni boleh jadi anak si Mael sedangkan Mael duduk umah mak, Mika ni pulak jumpa kat area rumah kami ni je. 


Rasanya saya tau mungkin sebab si Mika ni berbulu oren macam Mael. Rindu pulak dekat Mael yang dah jadi arwah. Nasib baiklah ada pengganti, si Mika ni. Masa Mael mati dulu Mika ni kecik lagi, sekarang dah besar macam Mael dah. Tapi Mika ni lagi aktif daripada Mael. 




Si Mika ni memang Kakak yang jaga sebab saya sebenarnya takut kucing! Memang tak berani nak dukung si Mika ni. Geram memang geram tapi takut! Yang suka memanjakan Mika ni Iman dan ayahnya je. Yang lelaki 3 orang tu sama je dengan ibunya, mulut je bising tapi suruh dukung Mika tak berani. Kalau Mika ni dah berlari-lari dalam rumah adalah budak kecik terjerit-jerit macam ibunya. Siapa lagi kalau bukan Alan. Hahaha! Mak borek anak rintik agaknya.


Gambar ni saya candid masa si Mika ni buat 'inspection' dalam rumah. Mika ni bukan boleh bagi chance masuk rumah, semua ruang dia nak lawat. Tiba-tiba terus jer dia nak naik tingkat atas. Terus saya jerit, "Mikaaaa!!! Pergi sine ya??" - dibaca, Mikaaaa! Pergi mana tu?


Pandai pulak dia berhenti, tau namanya dipanggillah tu. Lepas tu pura-pura tengok-tengok ke bawah dari atas. Terus tak jadi naik bilik kat atas. Eii, geram. Pandai berlakon ye.


Bila dah takde baby kat umah macam ni lah, tumpang bermanja dengan kucing. Lalala!