Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Blogger. Show all posts
Showing posts with label Blogger. Show all posts

05/12/2020

Digital Arts Giveaway

December 05, 2020 16 Komen

Jom la kita join giveaway dari pemblog Cuya ni. Support rakan-rakan pemblog yang lain di samping memeriahkan blogsphere kita ni.



Kalau nak join ada syarat-syaratnya.. senang jer, cuba baca dulu pastu boleh lah join sekali.


Syarat-syarat dari Cuya:

1) Copy banner, backlink dan tulis entri blog bertajuk " Digital Arts Giveaway"
2)Follow setiap sosial media di bawah. Satu follow akan dapat  satu nama untuk undi.

*Follow blog ni  https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/ (satu cabutan undi)
@prelovebukubycuya (satu cabutan undi)
@artsbycuya  (satu cabutan undi)
@ _suhxj  (satu cabutan undi)
*  Subscribe Youtube La Dolce Ame (satu cabutan undi)

Ini bermakna,kalau follow ketiga2 instagram,blog dan youtube di atas, nama anda berpeluang dicabut sebanyak lima (5) kali.
Satu ig mewakili satu nama untuk dicabut undi.Begitu juga sekiranya anda subscribe channel saya.

3) Copy gambar dan ayat di bawah ke dalam entri anda.



 Anda suka sekiranya gambar anda dilukis dan menjadi digital?

Tak tahu mana nak cari orang untuk lukis?
Nah...jom order dengan cik Cuya kita.
Harga serendah RM6 sahaja untuk seorang!






 

Senang je kan? Jangan risau tempoh nak join giveaway ni lama lagi iaitu dari 5 Disember 2020 - 5 Januari 2021. Sempat lagi tu.


notakakmim: bakat yang tak ada pada kakmim ialah melukis! 

03/12/2020

Top Commentator - November 2020

December 03, 2020 10 Komen

Bismillahirrahmanirrahim..


Buat pertama kalinya Kakmim nak announce top commentator untuk blog Monolog Kakmim sejak Kakmim mula aktif berblog balik sejak Julai/Ogos hari tu. Alhamdulillah, ada jugak kawan-kawan baru yang sudi baca blog Kakmim yang tak seberapa ni. Terharu!


Pada mulanya Kakmim nak update blog saja-saja je sebab memang dah azam awal tahun 2020 ni untuk aktifkan blog balik. Tapi tak terjangka pulak sejak aktif dan dapat ramai kawan-kawan baru terus excited pulak nak update blog setiap hari. Setiap hari Kakmim akan tertunggu-tunggu update terbaru dari blog kawan-kawan lain. Tambahan lagi ada jugak siri cerpen yang terkait dari 1 entri ke entri yang lain. Seronok! FB personal sekarang memang dah jarang dah nak scroll kecuali nak tengok gambar-gambar dari Memories je. IG tu masih jugak la scroll tengok-tengok gambar.


Oleh itu buat pertama kalinya Kakmim nak bagi sedikit penghargaan kepada pemblog yang selalu komen bertalu-talu di sini. Nanti emailkan address korang kat Kakmim ye. Email kat mfaizura@gmail.com tau!


Jeng jeng jeng!! Tak surprise pun sebab boleh jer tengok kat kiri side bar tu kan. Hehe! Mereka yang bertuah untuk julung-julung kalinya pada tahun 2020 ni ialah pemblog seperti di bawah ni. Jangan lupa tau email alamat postage ke email Kakmim. Wajib!



Tahniah dan setinggi-tinggi penghargaan kepada pemilik Blog Sihatimerahjambu atau Fiza si graphic designer ni yang telah berjaya mengungguli carta top 5 kerana rajin spam komen di setiap entri Kakmim. Setiap entri Kakmim dia baca dan komen kot. Terharu sangat. Auwch! Thank you Fiza.


Senarai nama pemblog di atas ni wajib email Kakmim ya!!


Kepada kawan-kawan pemblog yang lain juga Kakmim nak ucapkan terima kasih jugak kerana sudi bertandang di blog Kakmim ni dan juga bagi respon walaupun takde review, takde resepi, takde contest, takde apa pun... cuma cerita peribadi dan anak-anak je. Terima kasih banyak-banyak tau. Semoga ukhwah kita tidak akan terhenti di sini sahaja.


Walaupun kita jauh di mata tapi tetap dekat di alam blog kan? Doakan Kakmim akan terus istiqamah untuk terus berblog sehingga tahun-tahun yang mendatang dan sentiasa istiqamah blogwalking ke blogsphere ni untuk meneruskan ukhwah maya yang telah terjalin. Insya Allah.. aminnn.

24/11/2020

Review daripada Blogger Misya

November 24, 2020 5 Komen

Terlebih dahulu nak ucap terima kasih kat Misya. Terima kasih, Misya cantik.

.

Sini ada sedikit trivia untuk nama Misya. Misya ni adalah nama watak kepada anak Zainal Arief dan Kamalia Najwa dalam teledrama Sehangat Asmara hari tu. Hihihi. Takde kaitan pun dengan blogger Misya sebenarnya cuma Kakmim teringat nama watak dalam cerita tu je. Ok closed case.

.

Semalam kan blogger Misya dah review blog Kakmim dah. Malunya. Hihihi. Kenapa pulak kena review? Alaa.. sebab dulu Kakmim join contest Misya, alaaa yang berkenaan no 10 sempena bulan Oktober tu.

.

Tak pernah baca ek? Baca sini ye Segmen 10 Blogger Terpantas

.

Nak baca review dari Misya? Haa.. sini tau. Ada jugak review untuk blog blogger yang lain. So marilah menerjah blog Misya dan menambah ahli kenalan alam maya yang lain.


Betullah Misya, Kakmim menulis dari hati je. Terasa macam bercakap dengan blog ni sebab tu lah tagline blog Monolog Kakmim ni suatu masa dulu ialah ngerepak dalam hati. Ngerepak dalam bahasa Sarawak maksudnya membebel. Yes, membebel dalam hati. Sekarang dah malas dah nak membebel, baik tulis yang baik-baik je. Iyer dok? Biasalah dulu muda-muda dulu emosional sikit. Sekarang dah nak senior dah malas dah nak membebel. Dalam socmed pun jarang dah nak update status.

.

Manusia berubah. Kan? Insaf tak? Hahahaha.

.

Tapi.. lucu pulak baca nota kaki Misya tu, ada ke penulisan ganas? Macam-macam je. Hehehe.



19/11/2020

Terkaitnya Kita Telah Mendarat Di Kuching!

November 19, 2020 5 Komen




Terima kasih Syaz. Terkaitnya Kita dah selamat landing di Kuching, Sarawak. Tahniah tau di atas kelahiran karya sulung Syaz!! Happy for you. Semoga dimurahkan idea untuk terus berkarya.

Kakmim pun ada grab sebuah lagi Terkaitnya Kita untuk dihadiahkan kepada colleague yang juga seorang penulis. Tak sabarnya nak tunggu buku tu sampai sebab Kakmim pos kat alamat ofis. Saja nak buat surprise. Hehehe. Nak say thanks kat dia sebab selalu bagi semangat untuk Kakmim menulis walaupun Kakmim bukannya reti sangat pun. Sekadar menaip kat blog ni boleh la. Yang karya yang bakal publish tu pun belum ada bunyi lagi ni. Hehehe.

Semoga malam ni Kakmim boleh tidur awal lah ye. Seram jugak ni dapat buku ni takut tak dapat tidur sebab nak khatamkan malam ni jugak.

Oops, siapa ada perangai macam ni boleh la kita geng. Hihihi. Orang Sarawak cakap, kejeron! Tak menyabau, kata orang Melaka.

Ismat.. Akalili.. Khalis. Familiar tak nama ni? Hihihi.


14/11/2020

Menang Hadiah Misteri Dari Misya

November 14, 2020 10 Komen

Ingat tak Kakmim pernah join 1 segmen ni bulan 10 yang lalu? Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya. Ingat tak? Ingat tak? Tak ingat takpe, Kakmim okay je.

Rupa-rupanya kan, Kakmim dapat hadiah misteri daripada blogger Misya! Memang tak sangka Kakmim berjaya jadi orang ke-2 terpantas yang join segmen yang telah dianjurkan oleh Misya yang cantik ni. Masa tu kebetulan syarat yang Misya buat macam best je untuk Kakmim story kat blog tu yang terus join. Rupanya memang rezeki Kakmim untuk direview blog Monolog Kakmim ni dan dapat hadiah misteri pulak tu. 

Nak tau hadiah misteri yang bakal Kakmim dapat? Pi lah usha blog Misya. Hehehe. Thanks tau  Misya. Tak sangka sangat.  Sorry sangat Kakmim baru jer dm Misya kat IG tadi.

Untuk Misya - Semoga ukhwah kita berpanjangan , insya Allah. Semoga Misya dipermudahkan urusan jugak dalam apa jua yang Misya buat.

Kepada yang suka shopping handbag tu, boleh la follow IG Misya. Manalah tau kot-kot ada yang berkenan, PKPB sekarang ni memang sesuai sangat nak online shopping kan? Hehehe.

Apalagi.. terjah la IG Misya untuk online shopping di @ftimber_putrajaya 



Coretan Old School Blogger

November 14, 2020 3 Komen


Hai! Selamat berhujung minggu semua yang singgah di sini. Apa aktiviti korang hujung minggu di musim PKPB ni ek?  

Ohh.. Ok.. ok. 

Kakmim? Kakmim kat umah jer sesambil general cleaning, basuh baju, lipat baju. Petangnya lepak-lepak minum petang sambil bergosip kat umah adik. Ala.. kat hujung lorong jer. Tak perlu start kereta kita jalan kaki je sebab selang 7 buah rumah dengan umah Kakmim. Hehehe. Gosip tentang apa? Gosip tentang ABPBH malam tadi la. Orang pempuan kan? Macam tu lah topiknya. Hihihi.

Kakmim kalau Khamis, Jumaat tu giliran WFH so bila dah WFH memang liat sikit nak update blog. Kalau ada entri tu kekadang rajin jugaklah nak buat schedule post. Itu pun kalau rajin. Hihi. 

Pagi tadi sebenarnya Kakmim dah save gambar yang keluar di memori FB pada tarikh ini, 5 tahun yang lalu. Gambar ni haa..

Masa ni Alan si #anakno4 baru je 3 bulan lebih. Time ni kitorang pergi concert taska diorang 3 beradik. Biasalah hujung tahun kan ada mini graduation & concert. Tapi.. Kakmim tak ingat pulak nak tulis tentang apa. Haha! Maafkan penunggu gua tau. Dah cantik dah save gambar, pagi tadi dalam kepala memang ada nak tulis something tentang gambar ni tapi sekarang dah lupa. Maklumlah dah nak masuk 4 series ni macam tu lah.

Korang pulak macam mana caranya nak cari ‘modal’ untuk update blog? Cer share sket.

Awal tahun 2020 ni Kakmim memang ada self-KPI nak aktif balik berblog so memang ada set kategori untuk update tentang apa setiap hari. Tapi sejak PKP terus tak update. Pelik kan? Padahal time PKP banyak jer masa free tapi malas nak on PC. So tak jalanlah target tu.

Bila dah habis PKP barulah ada semangat nak blogging balik. Sekarang makin seronok pulak sebab dah bertambah dah geng blogger. Seronok baca entri-entri blogger sekarang. Kreatif sangat. Kakmim ni masih kategori blogger old school - yang update entri macam update online diary. Hihihi. Iklan-iklan pun takde kat blog. Memang itu pun sebenarnya tujuan Kakmim berblog dulu, update kisah famili, kisah anak-anak supaya nanti ada kenangan untuk #theIMANs baca bila diorang dah besar nanti.

Tapi.. dulu pernah jugaklah dapat payment daripada Nuffnang. Sekali je lah. Tak sangka jugak dapat cek dari Nuffnang. Bukan buat apa pun. Memang pasif income betul. Eh. Itu cerita zaman dahulu lah. Tinggal kenangan jer.

So.... apakata korang pulak share kenangan pahit manis masam wangi korang sejak menjadi blogger. Tak kisahlah blogger tegar ke blogger sendu ke, mesti ada kenangan yang best dan tak best kan?

Bah.. jom lah share kat komen. 

Nak share di entri kat blog korang pun okay jer tapi tinggal link kat komen tau, Kakmim nak baca jugak. Seronok baca kisah orang lain. Heee...




 

21/10/2020

Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya

October 21, 2020 13 Komen

Lama dah tak bersosial dengan warga blogger seantero alam. Hari ni macam ada mood jer nak join segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger yang lain. Actually blog Misya ni Kakmim pun baru jumpa sekejap tadi selepas blogreading di blog Dunia Sebenar Syida. Memang sesuai sangatlah nak join kan sebab baru jer jadi follower dia yang ke-2269. So mari kita teruskan.

 1. Wajib follow my blog www.aimisyahirah.com - Done! Kakmim follower ke-2269. Hihihi.


2. Wajib follow my instagram @marvelousmisya dan @ftimber_putrajaya - Done! Kakmim dah follow tau, nak follow balik, silakan search @mfaizura 

3. Copy dan paste banner di atas dalam entry anda bertajuk 
"Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya". - Ini pun done!!

4. Extra syarat dari Misya - berkaitan no 10.

Baiklah, 10 ye. Ada apa dengan 10 bagi Kakmim.



Kenapa no 10 special buat Kakmim? Bulan 10 ni lah Kakmim dengan rasminya telah mendapat gelaran keramat seorang IBU. Yes, anak sulung Kakmim telah dilahirkan secara ceaserean pada 30 Oktober 2009, iaitu 11 tahun yang lalu. Minggu depan genaplah 11 tahun perut Kakmim telah dibelah 7 lapisan. Ouch, ngilu pulak rasanya.

Dan kerana anak sulung inilah Kakmim mencurah semua rasa di sini. Sepatutnya EDD Kakmim ialah pada bulan 11 tapi oleh kerana si kakak ni dulu breech, maka Kakmim terpaksa dijadualkan bersalin awal secara ceaserean. Sepanjang tempoh nak 'dibelah' perut semuanya Kakmim dah coretkan di SINI.

Dan kerana anak sulung yang dilahirkan pada bulan 10 inilah muncul akronim IMAN bagi keempat-empat anak Kakmim. Semuanya tak dirancang tapi memandangkan yang sulungnya IMAN (Iman Madihah Abdul Nizam) maka yang lain pun terIMAN jugak. Sebab tu suka guna hashtag #theIMANs

Kenapa 10 ni special? Kerana bulan 10 juga bulan kelahiran Encik Suami, which is birthdaynya ialah esok, 22 Oktober. Masa tahun 2009 dulu, seminggu selepas birthday Encik Suami barulah 'special gift' dia keluar. Syukur sangat.

Pendek kata, bulan 10 ni memang banyak throw back lah. Suka cerita dengan #theIMANs kisah-kisah semasa mengandungkan mereka dan cerita di sebalik kelahiran mereka. Benarlah setiap anak punya 1001 cerita, 1001 pengalaman.

Harap-harap sharing mengenai no 10 ni menepati syarat dari blogger Misya ye. Salam kenal ya, Misya. Bagi yang baru pertama kali membaca blog Kakmim ni juga salam kenal dari Kakmim di Bumi Kenyalang. Jenguk-jenguklah selalu Kakmim di sini. Walaupun Sarawak jauh di seberang Laut Cina Selatan tapi di alam blog kita bertemu jua.

So kengkawan yang lain yang nak join segmen by Misya ni bolehlah join di http://www.aimisyahirah.com/2020/10/segmen-10-blogger-terpantas-by-misya.html ye.



20/07/2020

Tiber

July 20, 2020 1 Komen
Tiber. 

Term budak² hipster zaman sekarang.

Terasa lama jugak tak bukak blog ni. Hari ni buka tetiba nampak banyak pulak orang selongkar post-post lama.


Siapakah gerangannya? Hahaha. Nantilah Kakmim update lagi. Jenguk sekejap je ni. Sekejap lagi ada sharing knowledge session. Kalau free adalah entri hari ni. Kalau senyap je, paham² je lah. See ya. Selamat hari Isnin.

01/01/2020

Perancangan Untuk Blog Monolog Kakmim

January 01, 2020 0 Komen
Hai 2020 😍

Alhamdulillah... dipanjangkan usia sempat jugak bertemu dengan tahun keramat 2020. Tahun yang digembar-gembur semasa zaman kanak-kanak dengan Wawasan 2020 dulu.

Tidak seperti tahun-tahun baru sebelum ini, tiada staycation bagi keluarga kami. Parents pulak bercuti nun di Melaya sana. So tinggallah kami adik beradik saja. Tak complete rasanya tanpa mak dan bapak. 

So malam baru 2020 ni hanya lepak di rumah mertua ipar saja yang baru kahwin 3 hari lepas. Macam tu jer lah malam tahun baru 2020. Balik rumah jahit nametag kat baju sekolah dan tudung si kakak dan abang. Haa... macam tu je lah. Hahaha.

Agaklah mendatar & a bit boring. Lagipun kat sini hujan jer sepanjang hari. Nak keluar rumah memang rasa malas.

Apapun semoga segala perancangan pada tahun 2020 ni akan dipermudahkan. Perancangan untuk blog pulak diharap macam ni lah.

  • Isnin - Tips (apa-apa tips)
  • Selasa - Diari Kakmim
  • Rabu - Wordless Wednesday (gambar sahaja)
  • Khamis - Diari Kakmim
  • Jumaat - Review (apa-apa review)
  • Sabtu - Diari Kakmim
  • Ahad - Kisah Dalam Lagu


Ini perancangan untuk penulisan di blog. Kita try ye. Insya Allah.

Terimalah seketul kami di ambang tahun baru malam tadi

16/12/2019

Segmen Bloglist Safirul Amar.Com

December 16, 2019 4 Komen
Hai.. korang dah lunch? Masa lunch korang buat apa ye? Eh, mestilah makan kan? Alaa.. jangan la marah, tanya jer.  Kakmim dah makan awal tadi so sekarang bolehlah meronda-ronda di alam maya. Hehe. 

Masa bloghopping tetiba Kakmim terjumpa entri pasal Segmen Bloglist dan Banner Header Safirul Amar.Com ni. Why not kan Kakmim memeriahkan penyertaan segmen anjuran Encik Safirul Amar ni kan? Lagipun tak susah pun. Follow IG dia pun dah. Follow kat sini je instagram.com/safirulamar_ Sesiapa yang terbaca entri ni, ada blog, boleh lah join sekali k. 


Kalau nak follow IG Kakmim pulak boleh klik link ni je IG/kakmim 😜 Kah kah.. nak jugak. Lariikkk!!!

24/11/2019

Terima kasih silent reader

November 24, 2019 0 Komen

Tetiba si adik tagged saya di status FB. Ingatkan apa lah. Rupanya cerita pasal silent reader blog Kakmim yang juga bos dia. Apuu!!

Tak sangka pulak masih ada orang view blog ni. Ye lah updatenya on off. Lainlah yang jenis update hari-hari atau follower ribu raban. Itu memang kes lain.

Apapun terima kasih kepada silent reader yang tersinggah dan membaca coretan merapu di sini. Maaflah dah lama tak menulis entri yang bermanfaat. Mood mengarang hilang entah ke mana. Impian tu memang ada tapi ....

Insya Allah.. ada rezeki mengarang terupdatelah blog ni. Terima kasih ya!!

02/05/2019

Senang ke tak nak komen guna Disqus ni?

May 02, 2019 3 Komen
Biasalah nak balik ni blogwalking dulu so saya singgah di blog Mizan ni. Macam best pulak widget komen yang dia pakai. Saya try lah. Hihihi. 

Perasan tak ni??? Disqus ada kat bawah post ni. Haa.. macam ni lah rupanya.


So far tak tau lagi menyusahkan kawan² nak komen atau menyenangkan. Apapun, kita try dulu la yek. Apa kata kawan² try komen guna Disqus ni??

OK ke KO???

Kalo KO pasni saya remove widget ni. Hehehehe.

25/04/2019

SEGMEN BLOGWALKING TWJ APRIL 2019

April 25, 2019 3 Komen

Segmen Bloglist yang ke-3 saya join untuk bulan ni. Jangan tertipu dengan banner tu sebab segmen bloglist TWJ ini telah dilanjutkan sehingga 30 April 2019. So kepada blogger yang belom join tu meh la kita sama-sama memeriahkan segmen sahabat blogger kita di samping menambah kenalan di alam maya. 

Jom la singgah di blog The Wonderful Jannah!!


Segmen dilanjutkan sehingga 30 April 2019

Tapi lepak lah jugak di Monolog Kakmim ni tau. Tapi kan kat sini takdelah apa yang menarik sangat cuma Kakmim ada 4 orang anak yang comel je. Sebab Kakmim selalu cerita pasal diorang je. Hehehe. Kalau tak cerita pasal #theimans cerita pasal aktiviti dengan diorang je. Biasalah blog mak-mak macam tu lah. Hehehe.

Asalnya blog ni dulu pun sebab nak cerita pasal kerjaya, pasal persiapan kahwin, pasal pengalaman mengandung tapi sekarang ni dah nak masuk kategori mak-mak mestilah cerita pasal anak-anak pulak. Ye dok? Hehehe.

Ok tak? Kalau ok, follow lah Kakmim, k. Daaaa~

24/04/2019

Segmen Bloglist Fizacrochet

April 24, 2019 6 Komen

Ini kali kedua saya join Segmen Bloglist untuk bulan April ni. Bulan lain tak tau lagi sebab tak tau boleh aktif sentiasa atau tak. Hihihi.

Best jugak sebenarnya ada segmen macam ni, at least dapat jugak kenal geng blogger baru. Geng-geng lama semua dah pencen (kot). Hehehehe.

Bila first time baca blog Fiza ni excited sungguh saya. Ye lah jumpa orang kampung, walaupun tak berkenalan dari kampung mana. Hahaha. Tapi jarang jumpa blogger Sarawakian ni tu yang excited tu.

Sesiapa lagi yang nak join, jom la. Kita kenal-kenal geng blogger yang lain. T&C nya senang jer. Klik sini untuk join k.





18/04/2019

Idea!

April 18, 2019 2 Komen
Tetiba. Masa basuh pinggan lepas dinner tadi terpacul satu 'term' melimpas di fikiran. Macam ting! Jer idea tu menerjah di kepala ni.

Sayang Bini Tinggal-Tinggalkan.



Paham tak? Tak paham?

Tetiba je kan idea tu. Nak dijadikan tajuk buku!!

Hahaha. Haruslah saya gelak. Ada hati nak buat buku. Aah lah, memang dari dulu lagi nak buat dan terbitkan buku. Impian yang tak tau boleh ke idak nak direalisasikan.

Ideanya.. Oklah sinopsisnya nk bukukan kisah² si ibu atau si bini yang ditinggalkalkan kerana amanah tugas. Kisah PJJ ok. Bukan betul² bini yang ditinggalkan bergantung tidak bertali.

Macam tulah alkisahnya cetusan idea tadi. Excited sangat tau smpai Bab 1 pun dah ada idea ni. Tinggal nak taip je lagi ni 😂😂 tu pun kalo rajin 😅

Kita tengoklah nanti sama ada impian ni kosong atau impian kaya. Tak salah berangan-angan kan? Percuma jer tak kena bayar pun 🤣























































17/04/2019

Bloghopping dan jumpa blogger aktif

April 17, 2019 2 Komen
Hari ni macam free sikit so banyaklah post ari ni. Ada yang dah draf tapi ari ni baru siapkan dan publish. Hahahaha.

Dan tetiba rajin nak bloghopping, excited tau jumpa blog yang updated. At least takdelah nak baca status FB orang jek. So iols pun join jugak lah segmen bloglist Shu ni.



Lagipun syaratnya senang jer:

Terma & Syarat :
1. Follow blog Shuhaida Saad ni.
2. Komen bersama link blog korang.
3. Entri nak buat atau tak, terserah.
4. Tunggu shu update dan masukkan dalam list shu.
5. Done.


Tarikh Tamat :
18-Apr-2019 (8.30 malam)


Tengok tarikh tamat, oh sempat lagi. So selamat berkenalan kepada blogger Shu.

05/04/2019

Review homestay Zen Home di i-City

April 05, 2019 0 Komen
29 Mac 2019 - Kami bergerak dari Putrajaya ke i-City Shah Alam. Kat i-City saya dah book homestay via Agoda. Tengok dari Agoda memang cantik. Bila dah check in, memang sebijik dalam gambar di Agoda. Puas hati sangat!! Anak² pun suka. Ye lah mana pernah duduk umah apartment, umah sendiri atas tanah jer. Pastu cantik pulak tu, mewah je deco & furniture kat homestay tu.

Yang tak bestnya, nak check in tu susah yakmat nak contact owner homestay tu. Berapa kali entah call tak dapat². Tapi silap saya jugak tak whatsapp owner tu dulu bagitau masa nak check in etc. Tapi overall masih tetap terbaik sebab homestay tu cantik sangat. 

Zen Home ni ada 2 bilik, dapur lengkap dengan dapur, peti sejuk, mesin basuh, shower ada 2. Kami suami isteri tidur di bilik utama, mak & bapak tidur bilik tidur 1 lagi dan diorang budak² tido di sofa bed depan tv di ruang tamu. Takde toto takde masalah, ambik jer comforter jadi tilam untuk diorang. Budak² ni ok jer. Redha jer sebab dah happy. Hehehehe.

Silalah jamu mata dengan fasiliti di Zen Home ni yer.







Di i-City ni memang ada banyak homestay. Kalau SOHO memang ada kaunter kat basement parking untuk ambik kunci. Yang Zen Home ni diorang tumpang ofis Qudos Homestay. Masa cal owner tu macam bukan Malaysian jer Englishnya. Mungkin foreigner atau Singaporean.

Ofis Qudos Homestay. Rate agak mahal sikit berbanding Zen Home dan takde di Agoda.

Siapa yang pernah ke i-City taulah banyak apartment kat area i-City tu sendiri. Zen Home ni terletak di blok Parisien ni. Turun bawah dah i-City. Jalan sikit ada jambatan yang link ke Central i-City (shopping mall baru yang ada Sogo). Tapi masa kami sampai ari tu Sogo tak bukak lagi dan Central ni memang baru je soft opening 26 Mac 2019. Memang baru sangat lah. Kereta park jer kat parking Zen Home di level 5. Kami stay level 15. Semuanya pusing² situ jer takyah ke mana-mana. Memang nak main kat i-City jer pun.

Zen Home di tingkat 15, blok D (Parisien)

Ni lah antara blok-blok apartment di I-City. Pemandangan dari Central i-City. Parisien TOwe di belakang blok depan tu sebab homestay kami menghadap jalan utama dari Seksyen 7 nak masuk ke Central & i-City. Nampak tak bridge tu? Bridge tu lah yang menghubungkan apartment dan Central. Yang nak shopping bolehlah teruskan niat murni, yang nak berjimba bolehlah terus ke i-City park kat situ. Happening sangat kalau staycation kat area ni.


Nak carik homestay di i-City boleh la try Zen Home ni. Cercari kat Zen Home di Agoda. Nak pergi Sogo pun dekat. Sesuai untuk nak lepak dan family bonding dengan famili.





10/02/2019

#10yearchallenge

February 10, 2019 0 Komen
Sesuai sangatlah #10yearschallenge dengan blog ni. Sepanjang 10 tahun lebih ni memang blog ni ada ups and downs. Mulanya aktif, banyak posting. Lepas tu semakin berkurang sejak adanya media sosial seperti FB dan IG.

Belakangan ni memang kakmim sedaya upaya nak buat 1 posting sehari. Sayang kat blog ni banyak kenangan. Rasanya sepanjang pregnancy semuanya ada cerita masing-masing kecuali pregnancy ke-4 yang takde cerita pun kat sini. Kesian si bongsu.

Aha.. 10 tahun ye? Si sulung kakmim pun dah 10 tahun tahun 2019 ni. Sesuai kan? Lagipun memang cerita dia yang banyak dalam blog ni. Itulah specialnya jadi sulung. Hehehe.


Dulu semua progres #anakno1 memang cerita kat sini. Dulu pun pernah guna nickname Ibu Iman jugak. Hehehe.

Begitulah kenangan 10 tahun lebih berblog. Nak baca kisah #anakno1 ni senang cer klik jer label IMAN. 😁😁😁

09/02/2019

1st time menang contest di FB

February 09, 2019 1 Komen

Tadaaaa.. Hakak menang contest!!! Yahoooo 👏👏👏👏👏

Suka-suka jer pun teka orang masak lauk apa mlam tadi. Tetiba menang RM5 cash. Syukur. RM5 dapat beli sebungkus nasik ayam tu. Konyanggg. Hehehe.

Apapun, thanks Mama Mel 💕 sebab santai² buat contest 🎁


13/12/2018

Happy 10th (Tin/Aluminum) Anniversary!

December 13, 2018 0 Komen

Awal bulan lagi dah menghitung hari tapi bila dah 13hb
Boleh pulak terlupa hari yang sangat istimewa ni.. hiks

Masa nak gi keja.. masuk dalam keta.. tetiba Whatsapp masuk
Rupanya si dia antor mesej... wish anniversary
Apuuu... baru teringat.. ampunkan saya penunggu gua 😜

Yup.. tahun ni tahun ke-10 kami dah bersama melayari bahtera rumah tangga
Cheh..ayat tajuk cerekarama lah sangat
Orang kata 10 tahun pertama agak 'sakit' ek?
Kot la.. mungkin betul
Ye la.. dengan anak² tengah membesar lagi
Tetiba kena PJJ pulak.. memang macam²

Tapi dalam pahit ada jua manisnya
Sedangkan lidah lagi tergigit
Gaduh memang biasa.. yang tak pernah gaduh tu sebab tak berkomunikasi kot
Hahahaha
Ada ke suami isteri tak bergaduh?
Gaduh² manja la
Bukan gaduh sampai lontar² barang
Sepak terajang
Maki hamun
Tu semua tak normal tu
Nehi.. nehi.. jangan itu macam lorrr

Alhamdulillah.. kami beginilah seadanya
Nak kata makin kaya tak.. miskin pun tak
Kaya anak.. mungkin ya
Wakakaka 😛