Follow Us @soratemplates

Showing posts with label IMAN. Show all posts
Showing posts with label IMAN. Show all posts

05/08/2014

Superheroes Ibu

August 05, 2014 0 Komen
Ini superheroes saya. Abang dan adek.



Tengoklah si adek. Dia tengah geram. Adek macam kakak kan? Rambut pun dah golong-golong. Hehehehe.

Abang pulak? Orang cakap macam Ibu. Orang cakap la. Ibu pun tak tau nak cakap apa. Muka Ibu macam Abang ke? Hehehehe

Dah 2 rupanya anak lelaki saya... hehehehe


Cerita si kakak

August 05, 2014 0 Komen
Ini si kakak. Iman Madihah. Dah besar dah. Tahun ni dah 5 tahun. Dan for sure blog ni pun lebih 5 tahun dah. Hmmm....

Siapa yang follow blog ni, tau lah sejak bila blog ini wujud.



Kerana si kakak lah blog ini meriah. Dulu suka cerita pasal si kakak. Bila kakak dah ada adik, Ibu dah jarang cerita pasal si adik. Si kakak apatah lagi. Bila si kakak dah ada 2 orang adik, adik pulak dah jadi abang, makin lah Ibu membisu seribu bahasa. Sayangnya blog ni. Memanglah sekarang bukan zaman kegemilangan blog lagi, tapi nak tutup blog masih terasa masih ada cinta yang tersisa buat blog. Chewah. Lama tak mengasah bahasa. Asyik bahasa rasmi je. Dah lama tak membungakan bahasa. Rindunya zaman dulu-dulu. Zaman rajin mengupdate entri. Tapi itu dulu. Dulu zaman berdua, bertiga. Sekarang, berlima! Hah, hambek kau! Balik kerja memang takdan nak pegang lappy. Nak on PC lagilah. Kat ofis plak kalo tak banyak kerja baik akak gi tido. Penat tau. Hehehe. Sebab tu kena recharge, kalo tak maunya tertido sambil drive. Naya.

Kakak... terima kasih sebab kakak lah blog ini terisi. Ibu sayang kakak.



04/08/2014

Raya berlima

August 04, 2014 0 Komen
Alhamdulillah. Tahun ni 1st time beraya berlima. Ayah, Ibu, Iman, Irfan dan Imran. Memang kecoh lah Ibu dengan triple I ni. Nak nak si kecik Imran ni kekadang takmo Ayah dokong. Ibu jugak. Si kecik Imran dah 3 bulan. Sepanjang 3 bulan si Adek dah 2x kena tinggal, Ibu pergi outstation. Kesian Adek. Tapi, alhamdulillah masih lagi fully bf. Syukur...


Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.


29/04/2013

Lusa cuti rupanya

April 29, 2013 0 Komen
Rupanya lusa cuti. Hari Buruh. Suka! Suka! Langsung saya tak ingat. Pagi tadi masa morning prayer bos dah remind jangan pergi ofis hari Rabu tapi saya masih jugak blur. Hahaha. 

Nak buat apa cuti sehari nanti ye? Hohoho. Sebenarnya dalam kepala banyak benda nak diluahkan menjadi ayat-ayat di sini tapi macam malas jer nak menyusun ayat. Kalau rajin, nantilah cerita lagi. Nak post gambar je lah. Semuanya gambar anak bujang saya.

Dari kiri ke kanan:

1. Irfan dan Nek Aji Tok Ki (moyang-cicit)
2. Irfan dan Ibu (ibu-anak)
3. Irfan dan Mak Ngah (ibu susuan-anak susuan)
4. Irfan dan Mak Mok (ibu saudara-anak saudara)


Sekian sahaja, entri bermalasan saya hari ini.


18/04/2013

The IMAN yang berdahi XL?

April 18, 2013 6 Komen

Tu dia. The IMAN saya. Berdahi luas kan? Orang kata pemikir. Nama Irfan tu pun dah maksudnya 'kebijaksanaan'. Mudah-mudahan bijaksanalah kedua-dua anak saya ini. Amin.


ORANG YANG BERDAHI LEBAR

Ciri-ciri: Saiz dahi XL, lapang lagi luas mata memandang
Faktor-faktor Best: Tidak suka 'port' tentang hal peribadi orang lain, berjimat cermat.
Faktor-faktor Kureng: Sering disalah anggap sombong kerana berat mulut untuk memulakan bicara.



Kita tengok nanti, ada tak ciri-ciri ni kat The IMAN



11/01/2013

Bekalan anak dan ayahnya

January 11, 2013 2 Komen
Blog, yuhuuuu!!!

Memandangkan Iman Madihah mintak bawak air ke sekolah
Hmm... itu simptom yan gdia teringin tengok kawan-kawan ler tuh
Minggu ni jer berapa hari dah bekfes yang aku sediakan, tak habis
Bawak ke sekolah, makan dengan kawan-kawan
Anak... anak..
Kesian pulak aku dengan si Iman, Blog

Actually aku dah bayar fee sebulan sekali dengan makan
Sebab tu aku tak risau bab makan
Aku nak ajar jugak dia makan macam-macam
Tak ler makan ayam, ikan, udang, sayur kacang dan batang sayur hijau je
Pastu sup
Benda lain Iman tak suka sangat
Kecuali mee kolok dan ayam pipin (drumstick)
Memang buah hati dia lah

So, hari ni bangun macam biasa
Tapi aku lupa kenapa macam rilek jer aku bangun
Rupanya aku tak prepare bekfes plus bekal si anak!
Pastu terus aku goreng daging burger
Tapi aku memang dah siap letak kat dalam chiller lah
Tak payah tunggu refrost lagi

Dan... inilah bekalan untuk anak dara saya
Sangat simple!

Mini Beef Burger 0!

Kenapa mini beef burger 0?
Sebab saiz mini, pakai bun yang kita guna untuk makan eskrem tu
Pastu 0 sebab takde sos, mayonis, cheese, sayur dan bawang!
Iman punya selera kan?

Guess what, Blog?

Aku tanye Ayah Iman

"Yang, kitak mok makan burger 0 kah?
Dia  - "Mok"
"Makan kah bekal?"
Dia - "Bekal jak"
"Makan kah?"
Dia - "Kamek bekal jak"

Huuuuu...
Laki aku nak bekal mini burger 0 macam anak nya
Sebab tu aku macam tak percaya
Tapi aku letak la jugak sos peket KFC kat dalam bekal dia
Hehehehe

Aku?
Aku bekal lagi advance la
Nasik dan lauk dalca
Dan ikan masin!
Mak buat!
Hahahahaaa

Makan sorang-sorang kat pantri, panaskan lauk dan nasik, dan ngap!


Semenjak 2 menjak ni bila aku prepare bekal
Si Ayah pun nak jugak bekal
Dulu dia jarang nak bekal, makan terus jer kat umah
Baguslah, jimat kan?

Kan, Blog?
Kan? Kan?

Misi 2013 belom sempat tertaip lagi ni
Masih ada dalam kepala
Blog, tolong??

Heheeeee...

DDH lagi setelah 3++ tahun berlalu

January 11, 2013 0 Komen
Blog! Salam hari Jumaat
Syok sebab ari ni last keja
Sok cuti...cuti weekend je
Tapi tetap syok
Heeeee....

Hmm...
Ko tau tak Blog, Iman Madihah aku, dulu dia breech, sebab tu la dia lahir secara c-sect
Bukan aku nak pun lahirkan dia secara c-sect
Alhamdulillah kan aku dan dia selamat
Tapi..
Masa Iman lahir tu, kaki kanan dia agak pelik
Asyik nak terangkat jer
Macam kaki kiri dia lemah pulak bila kaki sebelah jer asik terangkat
Even dibedung pun, bukak jer bedung, terangkat balik
So doktor yang cek time tu pun refer Iman ke paed
Masa umur Iman 4 bulan macam tu kot, dia dah di-xray
Sebab nak cek kaki dia
Huhuhu

Kenapa dengan kaki Iman?
Sebenarnya paed suspect DDH
Sila klik dan baca link DDH tu ye

Bila dixray dan direview, so far takde masalah
Tapi specialist time tu cakap tunggu Iman setahun
Bila dah setahun, review lagi, ok, tunggu dia 2 tahun
Bila dah 2 tahun, alhamdulillah, memang bukan DDH
So discaj
Alhamdulillah

Sape yang tak risau kan bila anak disuspek berpenyakit
Kepada yang menghantar mesej berkenaan anak disuspek DDH tu
Harap bertenang dan bersabar
Redha dengan dugaan yang Allah berikan
Setiap penyakit ada penawarnya
Tambah lagi dengan teknologi sekarang
Insya Allah semuanya boleh
Masa selalu bawak Iman jumpa specialist dulu selalu jer tengok
Ibu yang bawak anak yang tulang kakinya disambung
Mungkin kerana DDH kot

Banyakkan membaca dan menggali ilmu tentang penyakit anak kita
Bincang dengan doktor-doktor dan specialist
Berfikiran terbuka dan redha
Insya Allah, DDH tak membahayakan rasanya

Ok lah Blog, tu jer yang aku nak tuju kepada ibu yang mesej aku di FB

Semua yang berlaku ada hikmahnya
Bersabar dan redha ye

Iman Madihah, dulu 2009 dilahirkan breech, sekarang 2012 dah masuk sekolah dah




10/01/2013

IMAN nama UNISEX

January 10, 2013 1 Komen
Blog, selamat hari Khamis
Nak citer kat kau
Kat sekolah Iman ada 3 orang budak nama Iman
Semuanya Level 1
Kesian cikgu diorang kan?
Camne nak panggil ketiga-tiga Iman ni

Sorang tu Iman lelaki
Sekelas dengan Iman Madihah
Seorang lagi Iman Najihah
Yang ni tak sure pulak sekelas atau tak

Level 1 = kelas untuk budak 4 tahun, ada 2 kelas
1 kelas = 8 orang
2 kelas = 16 orang

Iman Madihah
Aku balik jer keje, blog
Mesti die report
"Bu, Iman ok ari tok Bu"
Bila Ayahnya pulak sampai
Pun sama
"Yah, Iman ok ari tok Yah"

Iman... Iman...
Semalam dia teringin nak bawak bekal pulak
Mesti sebab kawan-kawan dia bawak bekal

Nampaknya aku kena berusaha gigih lepas ni nak siapkan bekalan
Bekalan Ibu, Ayah, Kakak dan Adik
Huhuhu

Bye, blog
Nak cepat ni, cerita ala-kadar jer k
See you!


08/01/2013

2013 - Iman saya masuk sekolah

January 08, 2013 0 Komen
Blog
Rindu aku tak?
Aku tau kau mesti rindu
Aku pun rindu kau, blog
Hehehe

Maaf blog lama tak jenguk kau
Aku kesibukan
Al-maklumlah blog
Hujung-hujung tahun gitu
Sekarang dah awal tahun

Oh, ya blog
Belum terlambat lagi kan aku nak wish kau
Happy New Year 2013
Apa azam kau tahun ni blog?
Eh, nanti lah ye kau story
Biar aku dulu story
Ada benda yang lagi penting daripada azam kau tu

Blog, anak aku Iman Madihah kan
Dah masuk sekolah
Hihihihi
Tak sangka kan blog
Cepat jer masa berlalu
Terasa baru tahun lepas kahwin dengan laki aku

Tahun ni anak sulung aku masuk 4 tahun
4 tahun, wa cakap lu
Ertinya tahun ni 5 tahun aku dah jadi isteri laki aku, blog
Hahahaha
Aku cuti masa anak aku masuk sekolah
Tapi aku takdelah jaga anak aku kat sekolah
Oops, aku cuti, tapi aku pi opis jugak ler ari tu
Sebab ada meeting
Apalagi masa meeting main FB jer lah sambil abiskan bateri henpon
Tetiba kan blog
Ternampak macam muka anak aku kat wall FB aku tu
Erkkkk....
Memang terkezut katak aku sekejap
Terus aku besarkan imej anak aku tu
Dan tengok sapa yang post
Oh, rupanya kawan aku yang post
Anak dia 1 sekolah ngan anak aku rupanya
Huhuhu
Legaaaaa...
Nak tengok gambar anak aku yang menumpang di gambar orang lain?
Hahahaa


Cer teka mana 1 anak aku blog?
Haaa...mestilah yang jeling orang yang ambik gambar tu?
Comel kan? Comel kan?
Hahahaha

Tak malu sungguh anak aku kan blog?

Pastu, tetiba... naik lagi 1 gambar di wall aku
Dengan budak laki pulak dahhhh


Tu diaaa...
Iman dan Iman
Sorang Iman versi lelaki, sorang lagi versi perempuan
Jiran kat umah mak aku pulak yang pos gambar di FB
Kiranya kan blog, semua gambar anak aku baru masuk sekolah aku dapat dari FB orang lain
Hihihihi
Aku? Satu pun takde ambik gambar

Lepas habis tadika, Iman pergi day care, kat sebelah je
Bukan apa, aku nak dia belajar berdikari
Kesian memang kesian, tapi terpaksa
Nak didik anak kan...

Hari Jumaat, hari ke-3 bersekolah dan aku masuk kerja
So far, takde masalah
Sebelum aku gi kerja
Iman transit kat umah nenek yakni mak aku
Then dari situ Iman pergi ke sekolahnya iaitu LBT
Little Bright Thinkers


Dan hari Jumaat, kena pakai baju kurung


Pisyo!
Itulah anak aku, Iman Madihah yang minat kumpulan #saywho Maharajalawak Mega 2012
Hihihihi

Tapi
Menjelangnya hari Isnin
Dia buat hal pulak dahhhhhh
Bila ditransit umah nenek, Iman taknak mandi, taknak kemas gi school
Menangis!
Aduyaiiiii.... nasib baik Ayah belom masuk opis lagi
Terus si Ayah Iman bergegas ke rumah nenek
Nasib baiklah terus ok dan nak pergi sekolah
Hari Isnin pakai baju PJ tapi aku lupa nak suruh dia pakai kasut
Adakah patut blog?
Suruh anak PJ guna selipar
Waawaaawaaaa
Ibu apakah aku ini
Kesian anak aku, blog


Cer lihat, cer lihat... Iman Madihah aku yang pakai selipar
Ni gambar yang dicandid oleh laki aku dari dalam kereta

Kesimpulannya, anak aku dah masuk sekolah (kau hade?)
Aku dah lama jadi bini orang (mestilah kau takde)
Aku dah makin menua (kau.. aku tak tau plak blog)

Sekian, blog
Nanti kalau rajin aku conteng kau lagi


01/10/2012

Kisah yang dah lama tak bersiaran

October 01, 2012 3 Komen
Terasa lama dah tak bersiaran
Minggu lepas sehari jer masuk opis
Hari Isnin je!
Pastu Selasa ambik cuti
Sebab pergi register Kakak Iman untuk pre-school next year
Rabu, pergi bawak budak-budak lawatan
Khamis ambik EL sebab kakak dan adik tak sihat
Kena batuk dan flu
Jumaat, malas dah nak masuk opis
Terus je sambung cuti
Sabtu-Ahad berkurung dalam rumah sebab adik demam on-off
Sebab gigi dah makin membesar!
Lagipun Ayah plak out-station
Lepak umah Mak jer
3 malam berturut-turut
Malam tadi baru balik umah sendiri
Pheww!
Bilalah ada masa nak mengemas rumah
Adoi!

Budak yang demam nak tumbuh gigi hari tu
Tapi demam on-off jer
Sekejap panas, sekejap suam, sekejap ok
Ada 1 malam tu, kol 3 pagi, badan tetiba panas
Nak check suhu takde bawak termometer ke umah Mak
Apalagi bawak masuk toilet, basuh-basuh muka sikit, basahkan badan sikit
Rendam dalam baldi
Dan dia tak nangis pon!
Senyum-senyum lagi ada
Pastu Ibu pun nyanyilah lagu kegemaran dia.. baa..baa... black sheep
Dia goyang-goyang badan dan kepala lagi
Kompius pulak budak ni demam ke idak
Happy jer tak nangis

Lepas tu tidor berpampers je lah die sepanjang malam
Pagi-pagi bangun terus mandikan dia
Sepanjang hari tu lah berpampers je
Panas sikit, masuk dalam baldi
Memang boleh tahan budak Irfan ni
Tahan sejuk, tak macam si kakak
Hehehe


Ni budak yang lepas direndam dalam baldi pada jam 3 pagi
Pastu tak sampai 5 minit letak atas katil terus jer lelap


Sejuk mata memandang tengok si buah hati tido
Sejuk lagi mata kalau dia tak meragam dan tak merengek

Ini time dia teruja!
Memang tak boleh tengok flash camera, senyummmmmm jer

Hari Ahad Ayah balik
Ayah balik jer terus tak demam dah
Ke Adek ni rindu Ayah?
Tapi bukan 1st time Ayah travelling
Ayah dukung jer, lentokkan kepala kat bahu Ayah
Memang laahhh... anak manja
Huhuhu



03/09/2012

Bila Isnin

September 03, 2012 4 Komen
Kenapa mesti ada Isnin?
Kalau Isnin diganti dengan Selasa, kenapa mesti ada Selasa?
Kenapa?
Faham kan kenapa ada statement ni?

Teringat.
Dulu masa pregnant Irfan, bukak bekal kat pantri untuk breakfast.
Tetiba sorang staff lelaki masuk.

Dia- "Ko masak ke?"
"Aah."
Dia - "Sempat jugak ko masak?"
"Sempat, aku bangun kol 5 masak bekfes."
Dia - "Baguslah, wife aku tak sempat apa-apa, nak uruskan anak-anak lagi"

Tu masa ada Iman Madihah jer..
Aku bangun seawal 5 pagi dia pun masih nyenyak tidur.
Sekarang pukul berapa pun aku awal bangun kalau Irfan terjaga sama aku kena susukan dia dulu.

Sekarang dah lama tak bawak bekal dari rumah.
Tak sempat nak masak-masak di awal pagi lagi dah.
Nak goreng telur pun takut tak sempat.
Sempat jer rasanya.. tapi aku kena gerak awal dari umah.
Nak hantar Irfan lagi.
Daripada terlambat baik aku gerak awal.

Dah taktau nak bekfes apa kat kedai depan tu.
Berapa tahun dah menu sama je.


Rindu budak 2 orang ni!
Sama-sama bising.
Sama-sama masam.
Sama-sama busuk.

Tak puas cuti 3 hari.
Tak sabarnya nak tunggu hari Khamis!




30/08/2012

6 bulan berlalu!

August 30, 2012 3 Komen
Pengajaran pagi ni.
Sebelum nak berS3 tu pastikan semua urusan penting dibereskan dulu.
Huhuhu.

Tadi, tengah syok berS3 tetiba rasa nak 'melabur' tu terlalu mendesak-desak.
Nak brek mengejut, SI tengah mencurah-curah.
Tapi bila desakan terlalu keterlaluan terpaksa jugaklah emergency brake.
Bukan apa sayang nak stop, sebab dah seminggu lebih tak bermanja dengan S3.
Amek kau, bila cuti, S3 pun bercuti jugak.
Gulp!
Sila jangan ikut perangai saya ini yea.
Hehehe.
Sungguh membahayakan bagi ibu-ibu bekerjaya yang bila-bila masa boleh dapat surat travelling.
Huhuhu.

Dan.
Inilah dia hero pujaan Borneo.
Irfan Mustaqim dah 6 bulan!!!!

Hensem tak saya?

Irfan masa timbang 6 bulan, 7.1 kg jer
Tapi alhamdulillah Irfan masih setia dengan SI.
Alhamdulillah.
Saya masih bertahan.
Dia semakin-makin aktif sekarang.
Sangat-sangat suka gelak.
Suka bergurau dengan si kakak.
Bila diagah, gelak macam orang buat lawak super maharahaja punya lawak.
Bila si kakak mula menyanyi lagu yang tune ke Laut Cina Selatan, dia mulalah.
Angguk-angguk kepala, goyang-goyang badan.
Comelllll sangat 2 beradik ni bila bersama.
Comelnya perangai hokey, nanti orang kata masuk lif, tekan sendiri pulak.
Orang tak tegur dia, dia yang sibuk tegur orang.
"Heyyhh!" katanya.
Suara garau pulak tu.
Hihihihi.

Dan Irfan dah mula solid food.
Baru start makan bubur nasi - kosong je.
Ibu belum buat lauk lagi.
Sabar ye, tunggu 7 bulan kita makan heavy.


Dan.
Esok cuti!
Semalam start kerja, hari ni last kerja.
Bestnya.



02/04/2012

Carrier baru, aset Irfan

April 02, 2012 1 Komen
Biasalah bila jadi anak kedua jarang ada aset yang dibeli memang untuk dirinya. Irfan ni nasib baiklah boy, banyak jugaklah beli baju baru untuk dia, kalau girl confirm pakai baju gaun kakak Iman jer. Stroller dan car seat confirm dah tak beli. Baby cot pun memang pakai yang Iman jer dulu. Sampaikan buai pun tak beli, pakai yang Usu punya! Ibu dan Usu kan jauh sangat jarak umur, lampin Usu pun Nenek bagi kat Iman dan Irfan. Hehe.

Rajin plak update hari ni ye. Saya kat umah Mak ni. Hehe. Boring bertiga jer kat umah. Ayah Iman balik kerja pasni kitorang balik la. Besok rutin cam biasa kot. Huru-hara mode di umah sendiri bersama 1 baby dan 1 toddler.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Iman Madihah: 2 tahun 5 bulan

April 02, 2012 4 Komen
Anak sulung penawar hati, penghibur duka lara, si Iman dan 'kawan-kawan'nya. Sekarang sangat protective, kalo orang gi umah dan dukung adik confirm dia sangat risau. Hanya Ibu jer boleh dukung Dek Pan dia.

Alhamdulilah Iman semakin mudah diberi arahan sekarang. Setakat nak mintak tolong ambik remote, buang pampers, onn/off kipas, ambik cawan sendiri kalo nak minum, dia ok jer. Tapi kalau dah konsentret sangat dengan chanel 613 dia atau sibuk 'membaca' atau 'mewarna' pasti jawapannya ialah 'gu jappp'. Kalau dah tunggu sekejap tu maknanya no lah tu. Hehe.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Cerita-ceriti anak kedua

April 02, 2012 2 Komen
Lama dah tak menghapdet. Rasanya lepas 'merdeka' belom update lagi kan? Sorry ler kawan² yang ada ke sini dan tinggalkan komen, saya tak sempat pun nak reply. Irfan sekarang asyik 'bergantung' jer. Sukarnya jadi ibu cap susu gantung ni. Hehehe. Macam susah sangat nak ditinggalkan. Rasanya Iman dulu tak macam Irfan sekarang. Irfan memang lagi kuat manja daripada kakaknya. Orang² tua kata jaga baby boy memang susah time diorang kecik ni. Hmm... betul ke? Pempuan lain, masa kecik senang jaga, tapi bila dah jadi anak dara sunti masa tu la masa yang mencabar. Betul jugak ler kot.

Memandangkan Irfan masih fully bf, memang susah nak tinggalkan dia. Sebab tu saya tak shopping lagi! Uwaaa...sadisnya. Still online shopping lagi sekarang untuk meredakan 'ketagihan' tu. Hari tu bukan takde gi shopping complex, ada, cuma Irfan tak suka dok dalam stroller, tak macam kakaknya si Iman Madihah dulu. Adei, compare lagi. Kalau Irfan baca entri ni bila dah besar mesti dia kecik ati asyik comparekan dengan kakak Iman jer. Tapi itulah hakikatnya, saya pun stress bila Irfan meragam terus ajak Ayah balik. Tak sempat sambar apa² untuk diri sendiri, sempat beli baju Irfan jer tu pun tak larat nak pilih lama². Mana yang berkenan terus ambil dan bayar. Takde langsung nikmat bershopping. Huhu. 

Kali kedua bawa Irfan keluar agak ok sikit. Tapi tu pun lepak McD je. Sebelum ke McD saya dan Ayah pergi belikan carrier + car seat dulu. Dulu Iman memang tak pernah ada carrier ni, Iman cuma ada car seat yang untuk baby 6 bulan ++ jer. Iman dulu ok, senang nak ke mana-mana, dia suka tido dalam stroller. Si adik ni kena fikirkan cara lain pulak. Mula² si Ayah pergi survey dulu ada ke tak carrier yang sesuai, saya, Iman dan Irfan tunggu dalam kereta. Bila Ayah dah habis mensurvey, Ayah buat laporan pada saya. Giliran saya pulak pergi tengok. Ayah bawak Irfan dan sekali lagi Iman tunggu dalam kereta dengan Ayah. Bila saya puas hati, saya bayar dan angkat. Tu pun Ayah dah call Irfan dah nangis, kena bayar cepat². Mencabarnya, tak tenteram rasa nak membeli-belah.

Dalam carrier Irfan ok pulak. Oh, ya lupak nak cakap, Irfan dah tido dalam buai! Si kakak dulu bila dah lebih dari 3 bulan baru masuk buai. Irfan terpaksa awal dimasukkan ke dalam buai, kalau tak memang saya sengsara tak boleh nak buat kerja rumah. Dia tak nyenyak kalo tido dalam baby cot. Masa dalam carrier Irfan buat muka senyum je. Maybe carrier tu boleh ayun² terasa dalam buai so dia rasa selesa. So kurang sedikit stress bila keluar ke public untuk kali kedua.

Bercerita pasal NIP (nursing in public) so far I'm doing well & confident dengan bantuan nursing cover rembatan online shopping. FYI, di Sarawak ni, di Kuching khususnya, NIP belom menjadi trend lagi. Jarang jumpa nursing mom yang BF baby in public. Malah ada yang tak perasan pun saya tengah bf baby pun. Terjumpa jiran lama kat shopping complex. Dia tanya:

Ex jiran: Eh, cuti ke?
Saya: Aah, cuti bersalin.
Ex jiran: Oh, patut dia macam slim jer. Mana baby?
Saya: Ni haa... tengah bf. (Sambil saya tunjuk dalam nursing cover)
Ex jiran: Eh?

Kan? Mungkin dia tak tau kan? Tapi apa kejadahnya saya ber'fesyen' macam tu dengan nursing cover tu kan? Mungkin dia ingat saya pakai shawl kot.

Rasanya dah agak panjang saya menaip. Pakai desktop ni laju sikit nak menaip. Irfan mana? Ni ada kat pangkuan saya ni. Hehehe. Tadi mula² dia df saya menaip tapi bila dia dah kenyang terus jer tido di pangkuan dan saya meneruskan taipan. Pagi ni agak rajin mengeON PC dan terasa nak menaip. Maka terhapdetlah entri saya di bulan April pagi ni.

Oh, ya! Bila anak ke-2 ni kegilaan dan keterujaan untuk mengambil gambar anak sudah berkurangan lah. Teringat dulu ada seorang akak bagitau, masa 1st baby memang lah, penuh album dengan gambar baby, tapi nanti tengoklah bila 2nd baby. Ya, memang betul sis. Ambik tu memang ada jugak ambik gambar tapi tak heran pun nak upload ke mana². Nanti² lah saya upload gambar Irfan terkini ye. Saya malas nak meresize & masukkan watermark. Guna tab boleh ajer upload terus tapi tak dapat nak buat watermark, nanti orang jual gambar anak saya nanti. Takmo lah. 

Ok. I'm done. Till we meet again, entah bila agaknya. Harap lepas ni rajinlah menghapdet ye. Take care semua.


15/03/2012

Cerita orang berpantang anak 2

March 15, 2012 3 Komen
Lamanya tak update. Bukan tak pernah nak update, berkali-kali jugak lah tapi bila nak publish ada jer masalahnya (saya pakai tablet so guna Blogger-droid app, memang problem bila line tak stabil). Area taman saya ni pakai Streamyx pun hampeh, wifi on off jer, apatah lagi berokband, tapi bila guna tablet berokband lagi ok daripada wifi Streamyx. Menci! Kekadang rasa baik takyah ada wifi kat umah.

Sejak saya tak menghupdate blog ni, sebelah siangnya kami 3 beranak jer 'terkurung' di rumah. Si ayah pergi mencari rezeki tinggallah saya seorang menguruskan seorang baby dan seorang toddler. Mak bidan akan datang sekali sehari untuk memandikan baby dan menguruskan saya, lain-lain saya buat sendiri seperti ibu yang tidak berpantang. Basuh baju, senang je masuk mesin, pastu sidai baju, dah tak peduli dah dengan muka berbedak sejuk, kaki berstokin, perut bertapal, ku gagahkan jua. Sapu rumah kalo malas, kalo rajin vacuum. Kalo supermalas tak sapu langsung, nanti ayah balik keja ayah akan vacuum. Masak selalunya waktu malam, terus untuk makan keesokkan harinya. Kekadang mak yang masak hantar kat umah so selamatlah tak masak. Huh, terfikir jugak, kalaulah kali ke2 ni pun ceaser, camnelah nasib ai. Dulu ceaser rilek.sikit sebab anak 1st, so leh konsentret ngan baby. Bila dah beranak sorang, kena pandai bagi-bagikan masa. Camnelah agaknya yang dah beranak ramai tu. #mode kagum, tetiba.

Tapi saya rasa bukan saya sorang yang senasib macam saya. Bagi yang berpantang di rumah sendiri mesti merasa pengalaman macam saya, malah mungkin ada yang lagi mencabar kan? Bukannya mak saya dok jauh, tapi mak masih bekerja, so takde chance ler nak bermanja-manja time berpantang camni. Malam-malam tu riuh jugak ler rumah kalo ahli keluarga besar berkumpul, kalo tak, macam gambar kat atas tu la kami 4 beranak. Saya akan melipat baju, Iman akan tolong bukakan hanger dan si adik tidur di sebelah. Ayah selalunya online kat bilik belakang, nanti dah selesai kerja-kerja melipat, tugas ayah pulak mengemas hanger yang bersepah. Biasalah budak umur 2 tahun buat kerja, selebihnya dibuatnya main.

Kekadang rasa tak berpantang pun ada jugak, tapi bila dah bertapal bagai tu, ingat jugak la diri tu tengah berpantang. Dan jamu pun saya bancuh sendiri. Dulu teringat masa kecik time mak berpantang, semuanya nenek buatkan. Mak dok dalam bilik jer. Adeh! #klmj mode, pulak dah.

Masa berpantang korang camne pulak? Share lah ye.

Published with Blogger-droid v2.0.3

27/02/2012

Berbedung

February 27, 2012 7 Komen
Tak tau pulak apa istilah 'berbedung' dalam BM standard. Berbedung dalam term orang Serawak, macam ni lah. Baby akan 'diikat' macam gambar Baby Irfan kat atas. Tujuan orang dulu-dulu buat macam ni supaya bila besar nanti jalan tak kengkang. Logik jugak lah. Lagi 1 hal, bila baby dibedung, baby akan berusaha untuk 'melepaskan' dirinya maka ini akan menggalakkan baby mengeliat, bila baby mengeliat, otang tia cakap baby cepat membesar. Tapi, bagi saya, bila baby dibedung, kebaikannya baby tak mudah terkejut semasa tidur.

Dulu Iman Madihah sangat tak suka dibedung tapi lain pulak adiknya, Irfan sangat suka dibedung. Kalau dia tak boleh tidur, bagi susu pun takmo, bedung jer, confirm terus tidur. Irfan ni memang agak manja sikit daripada kakaknya. Dulu masa di wad bukannya nak tidur dalam baby cot, berhimpit-himpitlah kami 2 beranak di atas katil. Irfan ni suka sangat tidur dipeluk. Kalau bangun tengah malam pun suka diriba, kalau letak atas lengan dan dipeluk-peluk, tidurlah dia. Masing-masing ada perangai tersendiri. Iman lain, Irfan lain.

Published with Blogger-droid v2.0.3

17/02/2012

Irfan Mustaqim

February 17, 2012 15 Komen
Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, Irfan Mustaqim bin Abdul Nizam telah pun selamat dilahirkan pada 12 Februari 2012 bersamaan 19 Rabiul Awal 1433H pada jam 9.37 pagi secara kelahiran normal.

Dan secara rasminya saya dan Encik Suami telah menjadi ibu-bapa kepada sepasang cahaya mata. (I.M.A.N.)

Terima kasih ya Allah di atas kurniaanNya.


28/12/2011

Menjadi Ibu dan mempraktis potty training

December 28, 2011 6 Komen
Perasaan bila pertama kali bergelar 'Ibu' memang satu perasaan yang indah, yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Sebaik saja terpandang wajah si anak yang masih merah, hilang dan lupa semua kesakitan ketika melahirkan. Syukur sujud kepada Allah kerana mengurniakan rasa ini kepada ku. Mungkin tak semua wanita berpeluang untuk merasai 'rasa' ini tetapi percayalah setiap yang berlaku bersebab. Allah Maha Mengetahui.

Mempunyai seorang anak seperti Iman Madihah adalah satu anugerah yang  tidak ternilai. Semakin hari, Iman Madihah berkembang menjadi seorang kanak-kanak yang cerdik dan pintar. Alhamdulillah, Ya Allah. Iman Madihah anak yang tidak banyak ragam sejak dari bayi lagi, walaupun dilahirkan songsang. 

Sekarang Iman Madihah telah berusia 2 tahun, sudah boleh diajak bersembang walaupun masih pelat. Boleh disuruh, walaupun kadang-kadang masih blur. Mudah minta maaf apabila dimarahi. Oh, alhamdulillah, mudahnya menjaga Iman Madihah.

Cuma, sukarnya nak praktis potty training untuk Iman Madihah. Memang perlukan kesabaran. Potty yang colorful dan bermuzik disangkanya toy. Tapi dia tau pulak potty tu untuk 'yak'. Boleh tak kawan-kawan kongsi pengalaman nak praktis potty training buat anak-anak sebaya Iman Madihah?



12/12/2011

Iman 2 tahun

December 12, 2011 2 Komen
Iman dan makcik-makciknya
Rasanya ini ialah 1st entri tentang Iman Madihah sejak dia berusia 2 tahun
Hmm... Iman sememangnya peminat tegar Upin Ipin
Tapi sekarang kegilaan Iman telah bertambah kepada Angry Bird
Pagi petang siang malam nak pakai baju 'dame' (Angry Bird)
Pergi mana-mana kalau nampak Angry Bird, seboklah dia "ih, dame"
Mulut dah ngerenyang, makin lebih, kata urang Serawak
Tapi tutur kata belum fluent
Kekadang bila kita tak faham apa yang dia cakap, dia marah
Mulalah jeling orang sana-sini
Kalau kita marah, sebok nak mintak maaf, "ap.. ap"
Kalau tak layan, dia nangis...
Kalau nak something, mesti ada "lisss..." (please) kat belakang
Kalau kita cakap, 'NO', dia akan balas "last..last"
Nak marah pun tak jadi..

Sekarang Iman dah ada kawan kat umah nek atok, iaitu cousin (anak Usu)
Mereka yang stay di Tawau balik Kuching bercuti
Entah kenapa Iman sangat obses dengan Azim (anak Usu yang sulung)
Iman... Imann...

Azim, Nana, Iman & Filzah