Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Irfan. Show all posts
Showing posts with label Irfan. Show all posts

13/09/2012

Si gigi sulung

September 13, 2012 1 Komen
Cepat jer masa berlalu
7 bulan dah berlalu

Semalam
Ayah cakap Dek Fan dah ada gigi!

Macam manalah Ibu tak tau
Pelik kan?

"Betol! Check kat sebelah bawah, ada 2 biji dah nak tumbuh."

Ibu pun cuba la seluk kat gusi bawah Dek Fan.
Aah! Betol dah ada tajam-tajam kat bawah.
Seramnya!


Si Domok Cik Puan Lea pun dah tumbuh gigi
Hehehe..


Tahniah ye Ilham Nouri & Irfan Mustaqim



03/09/2012

Bila Isnin

September 03, 2012 4 Komen
Kenapa mesti ada Isnin?
Kalau Isnin diganti dengan Selasa, kenapa mesti ada Selasa?
Kenapa?
Faham kan kenapa ada statement ni?

Teringat.
Dulu masa pregnant Irfan, bukak bekal kat pantri untuk breakfast.
Tetiba sorang staff lelaki masuk.

Dia- "Ko masak ke?"
"Aah."
Dia - "Sempat jugak ko masak?"
"Sempat, aku bangun kol 5 masak bekfes."
Dia - "Baguslah, wife aku tak sempat apa-apa, nak uruskan anak-anak lagi"

Tu masa ada Iman Madihah jer..
Aku bangun seawal 5 pagi dia pun masih nyenyak tidur.
Sekarang pukul berapa pun aku awal bangun kalau Irfan terjaga sama aku kena susukan dia dulu.

Sekarang dah lama tak bawak bekal dari rumah.
Tak sempat nak masak-masak di awal pagi lagi dah.
Nak goreng telur pun takut tak sempat.
Sempat jer rasanya.. tapi aku kena gerak awal dari umah.
Nak hantar Irfan lagi.
Daripada terlambat baik aku gerak awal.

Dah taktau nak bekfes apa kat kedai depan tu.
Berapa tahun dah menu sama je.


Rindu budak 2 orang ni!
Sama-sama bising.
Sama-sama masam.
Sama-sama busuk.

Tak puas cuti 3 hari.
Tak sabarnya nak tunggu hari Khamis!




30/08/2012

6 bulan berlalu!

August 30, 2012 3 Komen
Pengajaran pagi ni.
Sebelum nak berS3 tu pastikan semua urusan penting dibereskan dulu.
Huhuhu.

Tadi, tengah syok berS3 tetiba rasa nak 'melabur' tu terlalu mendesak-desak.
Nak brek mengejut, SI tengah mencurah-curah.
Tapi bila desakan terlalu keterlaluan terpaksa jugaklah emergency brake.
Bukan apa sayang nak stop, sebab dah seminggu lebih tak bermanja dengan S3.
Amek kau, bila cuti, S3 pun bercuti jugak.
Gulp!
Sila jangan ikut perangai saya ini yea.
Hehehe.
Sungguh membahayakan bagi ibu-ibu bekerjaya yang bila-bila masa boleh dapat surat travelling.
Huhuhu.

Dan.
Inilah dia hero pujaan Borneo.
Irfan Mustaqim dah 6 bulan!!!!

Hensem tak saya?

Irfan masa timbang 6 bulan, 7.1 kg jer
Tapi alhamdulillah Irfan masih setia dengan SI.
Alhamdulillah.
Saya masih bertahan.
Dia semakin-makin aktif sekarang.
Sangat-sangat suka gelak.
Suka bergurau dengan si kakak.
Bila diagah, gelak macam orang buat lawak super maharahaja punya lawak.
Bila si kakak mula menyanyi lagu yang tune ke Laut Cina Selatan, dia mulalah.
Angguk-angguk kepala, goyang-goyang badan.
Comelllll sangat 2 beradik ni bila bersama.
Comelnya perangai hokey, nanti orang kata masuk lif, tekan sendiri pulak.
Orang tak tegur dia, dia yang sibuk tegur orang.
"Heyyhh!" katanya.
Suara garau pulak tu.
Hihihihi.

Dan Irfan dah mula solid food.
Baru start makan bubur nasi - kosong je.
Ibu belum buat lauk lagi.
Sabar ye, tunggu 7 bulan kita makan heavy.


Dan.
Esok cuti!
Semalam start kerja, hari ni last kerja.
Bestnya.



15/06/2012

Ia kini milik saya

June 15, 2012 3 Komen
Percubaan membawa Irfan Mustaqim ke shopping complex menggunakan stroller adalah gagal. Maka sejak itu dia selalu ditinggalkan apabila kami hendak berfoya-foya. Kesian si bongsu Irfan, tapi takpelah, teringat peribahasa lama sayangkan anak tinggal-tinggalkan. Ooops?? Jangan buang anak sesuka hati ye *pesanan khidmat masyarakat*

Hendak dijadikan cerita sebelum naik ofis selepas bercuti 3 bulan saya mendapat perkhabaran menggembirakan bahawanya saya telah mendapat APC untuk tahun 2011 dan majlisnya semestinya nun di seberang Laut China Selatan. Bila dikhabarkan dengan Mak, beliau begitu teruja sekali untuk membawa kedua-dua cucunya bercuti ke seberang laut. Dan dipendekkan cerita kami sekeluarga pun pergilah ke sana menempah tiket yang agak last minute jugak la. Ye lah memang tak plan pun nak bawak Irfan yang baru 3 bulan tu berfoya-foya luar dari Sarawak.

Bila dah ke seberang sana sudah tentulah malas nak bawak stroller, dengan kebarangkalian Irfan enggan masuk dalam stroller lagi maka saya pun mencari alternatif lain. memiliki ring sling memang menjadi idaman saya sejak dalam pantang lagi kerana budak kecik Irfan ni sangat ler manja. Asyik nak dukung jer. Dan bila nak bercuti-cuti Malaysia terus jer idaman saya tu termakbul.

Dan saya pun kelabu mata jugak ler nak memilih yang mana satu idaman kalbu di Manjakuhappy. Akhirnya saya pun memilih polkadot merah-hitam yang ni. Tak tau ler mata ni suka sangat dengan kaler merah.



Nasib baik Irfan ok jer dok dalam ni. Tapi kalau dah lama sangat gelisah jugak. Tapi ok la. Boleh la berjalan dengan senyuman. Bila naik tren semua orang bagi tempat duduk. Orang-orang KL dah berubah lah. Tak pernahnya tak duduk, walau penuh mana pun tren pasti ada yang cuit bahu bagi tempat duduk. Macam tu lah orang Malaysia, berbudi bahasa budaya kita.


Siap tidor lagi Irfan kat dalam sling. Memang manja suka nak kena peluk jer kerja dia.



12/06/2012

12.6.2012

June 12, 2012 6 Komen

Hari ini genap si bujang Ibu 4 bulan.
Masih fully bf walaupun susu tak semeriah orang lain.
Semoga dipermudahkan lagi perjalanan kami.

Last week baru balik cuti-cuti Malaysia.
Sepanjang bercuti memang jarang pam.
Akibatnya tanggung ler sendiri.
Stok dalam chiller memang takde.
Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang je sekarang.
2 hari ni ok lagi masih cukup bekalan.
Stok frozen plak tak kacau lagi, masih ragu-ragu lagi camne nak pakai.
Selalunya dah transfer ke chiller 12 jam pun masih ada ais.
Pastu tak pakai, buang.
Masih kurang ilmu frozen EBM tapi macam takde masa je nak menggali ilmu.
Kepada nursing mommy yang terbaca entri ni diharap boleh share di bahagian komen ye.



29/05/2012

Super Irfan!

May 29, 2012 3 Komen
Keterujaan membeli baju baby boy dan baby girl adalah berlainan. Dulu masa Iman suka pakaikan dia cantik-cantik, ayu-ayu gitu. Ye la baby girl. Bila dah dapat Irfan lain pulak citarasanya, nak jadikan Irfan macho ala-ala tough guy gitu. Semasa pantang lagi saya nak mula beli baju yang ala-ala lelaki mithali kepada Irfan, Baju kemeja, seluar slack. Romper yang smart & fancy pun dah banyak di FB sekarang. Seronok, seronok, seronok.

Baju Superman ni masa Irfan sebulan lagi saya dah beli. Tak sabar nak bagi Irfan pakai. Ahad tu Irfan dah boleh pakai masa pergi kenduri. Sukaaa!

My superIrfan
Sekarang asyik nak beli romper untuk Irfan jer. Kegilaan untuk beli baju Iman dah takde. Kesian Iman kan? Agaknya dah puas dulu beli headband dan gaun bermacam-macam dulu. Sekarang kegilaan untuk menggayakan lelaki kecil saya pulak.



Ahli keluarga dah bertambah pada tahun 2012. Dulu Ibu, Ayah dan Iman Madihah, sekarang dah tambah Irfan Mustaqim.  Alhamdulillah.




22/05/2012

SI semakin maju

May 22, 2012 2 Komen
Semalam balik kerja terus gi ambik Irfan dan Iman.

Nek Wa: Susu dah makin maju!
Ibu: Menar?? Baguslah.

Alhamdulillah.
Minggu kedua Ibu bekerja, Irfan dah mula suka hisap SI guna botol.
Minggu lepas, balik jer kerja mesti ada balance lagi SI dalam botol.
Sayangnya, tapi nak buat cemana, buang jugak lah.

Hari Isnin, Irfan menangis takmo menyusu, hisap pun 1 oz je.
Mana tak risau dibuatnya.
Hari Selasa, Rabu, Khamis sehingga Jumaat.
Nasib baik ada perkembangan.
Sampailah semalam licin SI 3 oz dalam botol.
Alhamdulillah sekali lagi.
Risau kalau Irfan takmo menyusu guna botol.
Balik jer Ibu dari kerja terus melekat sampai ke tengah malam.
Kesian dia haus.
Ibu susuan dia ada cuma takmo nak biasakan dia terus-terusan DF.
Nanti mak ngah aka ibu susuan pun kerja jugak.

Tapi sekarang dah senang nak tinggal Irfan dengan nenek.
Dah tak risau sangat dah.
Insya Allah stok susu mesti ada.
Barulah Ibu dapat gi jalan-jalan.
Heheheee...
Irfan? Tinggal dengan nenek k??

Muka kamek macam muka sapa?


16/04/2012

Masa berlalu

April 16, 2012 3 Komen


Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik, Irfan Mustaqim dah pun 2 bulan. Terasa begitu cepatnya masa berlalu.

Published with Blogger-droid v2.0.3

05/04/2012

Si nanak

April 05, 2012 4 Komen
Best jer baca entri Lea, yang Nouri tak banyak kerenah. Kalau Irfan, dia lah banyak kerenah daripada kakaknya. Tak boleh dengar suara Ibu atau Ibu ada berhampiran dia, mesti terus ngek ngek. Sampai kami adik-beradik panggil dia 'Si Nanak'. Nanak dalam bahasa Serawaknya ialah terlebih manja. Hehehe. Heharap bila dah besar sikit nanti dia boleh independent macam kakaknya.



Published with Blogger-droid v2.0.3

02/04/2012

Carrier baru, aset Irfan

April 02, 2012 1 Komen
Biasalah bila jadi anak kedua jarang ada aset yang dibeli memang untuk dirinya. Irfan ni nasib baiklah boy, banyak jugaklah beli baju baru untuk dia, kalau girl confirm pakai baju gaun kakak Iman jer. Stroller dan car seat confirm dah tak beli. Baby cot pun memang pakai yang Iman jer dulu. Sampaikan buai pun tak beli, pakai yang Usu punya! Ibu dan Usu kan jauh sangat jarak umur, lampin Usu pun Nenek bagi kat Iman dan Irfan. Hehe.

Rajin plak update hari ni ye. Saya kat umah Mak ni. Hehe. Boring bertiga jer kat umah. Ayah Iman balik kerja pasni kitorang balik la. Besok rutin cam biasa kot. Huru-hara mode di umah sendiri bersama 1 baby dan 1 toddler.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Cerita-ceriti anak kedua

April 02, 2012 2 Komen
Lama dah tak menghapdet. Rasanya lepas 'merdeka' belom update lagi kan? Sorry ler kawan² yang ada ke sini dan tinggalkan komen, saya tak sempat pun nak reply. Irfan sekarang asyik 'bergantung' jer. Sukarnya jadi ibu cap susu gantung ni. Hehehe. Macam susah sangat nak ditinggalkan. Rasanya Iman dulu tak macam Irfan sekarang. Irfan memang lagi kuat manja daripada kakaknya. Orang² tua kata jaga baby boy memang susah time diorang kecik ni. Hmm... betul ke? Pempuan lain, masa kecik senang jaga, tapi bila dah jadi anak dara sunti masa tu la masa yang mencabar. Betul jugak ler kot.

Memandangkan Irfan masih fully bf, memang susah nak tinggalkan dia. Sebab tu saya tak shopping lagi! Uwaaa...sadisnya. Still online shopping lagi sekarang untuk meredakan 'ketagihan' tu. Hari tu bukan takde gi shopping complex, ada, cuma Irfan tak suka dok dalam stroller, tak macam kakaknya si Iman Madihah dulu. Adei, compare lagi. Kalau Irfan baca entri ni bila dah besar mesti dia kecik ati asyik comparekan dengan kakak Iman jer. Tapi itulah hakikatnya, saya pun stress bila Irfan meragam terus ajak Ayah balik. Tak sempat sambar apa² untuk diri sendiri, sempat beli baju Irfan jer tu pun tak larat nak pilih lama². Mana yang berkenan terus ambil dan bayar. Takde langsung nikmat bershopping. Huhu. 

Kali kedua bawa Irfan keluar agak ok sikit. Tapi tu pun lepak McD je. Sebelum ke McD saya dan Ayah pergi belikan carrier + car seat dulu. Dulu Iman memang tak pernah ada carrier ni, Iman cuma ada car seat yang untuk baby 6 bulan ++ jer. Iman dulu ok, senang nak ke mana-mana, dia suka tido dalam stroller. Si adik ni kena fikirkan cara lain pulak. Mula² si Ayah pergi survey dulu ada ke tak carrier yang sesuai, saya, Iman dan Irfan tunggu dalam kereta. Bila Ayah dah habis mensurvey, Ayah buat laporan pada saya. Giliran saya pulak pergi tengok. Ayah bawak Irfan dan sekali lagi Iman tunggu dalam kereta dengan Ayah. Bila saya puas hati, saya bayar dan angkat. Tu pun Ayah dah call Irfan dah nangis, kena bayar cepat². Mencabarnya, tak tenteram rasa nak membeli-belah.

Dalam carrier Irfan ok pulak. Oh, ya lupak nak cakap, Irfan dah tido dalam buai! Si kakak dulu bila dah lebih dari 3 bulan baru masuk buai. Irfan terpaksa awal dimasukkan ke dalam buai, kalau tak memang saya sengsara tak boleh nak buat kerja rumah. Dia tak nyenyak kalo tido dalam baby cot. Masa dalam carrier Irfan buat muka senyum je. Maybe carrier tu boleh ayun² terasa dalam buai so dia rasa selesa. So kurang sedikit stress bila keluar ke public untuk kali kedua.

Bercerita pasal NIP (nursing in public) so far I'm doing well & confident dengan bantuan nursing cover rembatan online shopping. FYI, di Sarawak ni, di Kuching khususnya, NIP belom menjadi trend lagi. Jarang jumpa nursing mom yang BF baby in public. Malah ada yang tak perasan pun saya tengah bf baby pun. Terjumpa jiran lama kat shopping complex. Dia tanya:

Ex jiran: Eh, cuti ke?
Saya: Aah, cuti bersalin.
Ex jiran: Oh, patut dia macam slim jer. Mana baby?
Saya: Ni haa... tengah bf. (Sambil saya tunjuk dalam nursing cover)
Ex jiran: Eh?

Kan? Mungkin dia tak tau kan? Tapi apa kejadahnya saya ber'fesyen' macam tu dengan nursing cover tu kan? Mungkin dia ingat saya pakai shawl kot.

Rasanya dah agak panjang saya menaip. Pakai desktop ni laju sikit nak menaip. Irfan mana? Ni ada kat pangkuan saya ni. Hehehe. Tadi mula² dia df saya menaip tapi bila dia dah kenyang terus jer tido di pangkuan dan saya meneruskan taipan. Pagi ni agak rajin mengeON PC dan terasa nak menaip. Maka terhapdetlah entri saya di bulan April pagi ni.

Oh, ya! Bila anak ke-2 ni kegilaan dan keterujaan untuk mengambil gambar anak sudah berkurangan lah. Teringat dulu ada seorang akak bagitau, masa 1st baby memang lah, penuh album dengan gambar baby, tapi nanti tengoklah bila 2nd baby. Ya, memang betul sis. Ambik tu memang ada jugak ambik gambar tapi tak heran pun nak upload ke mana². Nanti² lah saya upload gambar Irfan terkini ye. Saya malas nak meresize & masukkan watermark. Guna tab boleh ajer upload terus tapi tak dapat nak buat watermark, nanti orang jual gambar anak saya nanti. Takmo lah. 

Ok. I'm done. Till we meet again, entah bila agaknya. Harap lepas ni rajinlah menghapdet ye. Take care semua.


27/02/2012

Berbedung

February 27, 2012 7 Komen
Tak tau pulak apa istilah 'berbedung' dalam BM standard. Berbedung dalam term orang Serawak, macam ni lah. Baby akan 'diikat' macam gambar Baby Irfan kat atas. Tujuan orang dulu-dulu buat macam ni supaya bila besar nanti jalan tak kengkang. Logik jugak lah. Lagi 1 hal, bila baby dibedung, baby akan berusaha untuk 'melepaskan' dirinya maka ini akan menggalakkan baby mengeliat, bila baby mengeliat, otang tia cakap baby cepat membesar. Tapi, bagi saya, bila baby dibedung, kebaikannya baby tak mudah terkejut semasa tidur.

Dulu Iman Madihah sangat tak suka dibedung tapi lain pulak adiknya, Irfan sangat suka dibedung. Kalau dia tak boleh tidur, bagi susu pun takmo, bedung jer, confirm terus tidur. Irfan ni memang agak manja sikit daripada kakaknya. Dulu masa di wad bukannya nak tidur dalam baby cot, berhimpit-himpitlah kami 2 beranak di atas katil. Irfan ni suka sangat tidur dipeluk. Kalau bangun tengah malam pun suka diriba, kalau letak atas lengan dan dipeluk-peluk, tidurlah dia. Masing-masing ada perangai tersendiri. Iman lain, Irfan lain.

Published with Blogger-droid v2.0.3