Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Pregnancy. Show all posts
Showing posts with label Pregnancy. Show all posts

27/10/2010

Kucing menjejas kehamilan..?

October 27, 2010 2 Komen
Membela kucing boleh memberikan kesan negatif kepada kandungan. Ia berkait dengan sejenis parasit iaitu protozoa Toxoplasma gondii yang membiak di dalam usus kucing dan didapati di dalam najisnya dan tanah.

Parasit ini menyebabkan sejenis jangkitan yang sering ditemui - toksoplasmosis yang tidak membahayakan orang dewasa tetapi boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius kepada bayi di alam kandungan.

Ibu yang mengandung boleh mendapat jangkitan apabila menyentuh najis kucing. Jangkitan ini boleh juga timbul akibat memakan masakan yang tidak dimasak dengan sempurna.

Wanita yang mula-mula mendapat jangkitan toksoplasmosis semasa mengandung mempunyai lebih kurang 40 peratus peluang memindahkan jangkitan tersebut kepada bayi di dalam kandungannya.

Apabila ibu dijangkiti dalam trimester (kehamilan berusia tiga bulan) pertama, sebanyak 15 peratus daripada bayi mereka turut dijangkiti berbanding 30 peratus semasa trimester kedua dan 60 peratus trimester ketiga.

Kesan akibat jangkitan adalah lebih teruk jika ia berlaku di peringkat awal mengandung. Adalah dianggarkan, satu dalam 10 daripada bayi yang dijangkiti mengalami toksoplasmosis yang teruk.

Mereka mendapat jangkitan mata yang boleh menyebabkan buta, pembengkakan hati dan limpa, penyakit kuning dan jangkitan paru- paru. Sebahagian mereka mengalami kehilangan deria pendengaran.

Janin yang mengalami jangkitan toksoplasmosis yang terlalu teruk boleh meninggal dunia semasa dalam kandungan atau ibu mengalami keguguran. Jika dilahirkan hidup, mereka akan menderita kecacatan otak seperti palsi serebral dan sawan.

Jika doktor mengesyaki yang ibu mempunyai jangkitan toksoplasmosis aktif, ujian darah boleh dilakukan untuk mengesan kehadiran antibodi yang mengesahkan jangkitan ini.

Jika ibu disahkan mendapat jangkitan, ujian lanjutan seperti amniosentesis dan ultrasound dilakukan untuk memastikan sama ada bayi dalam kandungan juga telah dijangkiti.

Ibu akan diberi ubat khusus jika bayi disyaki telah dijangkiti, agar gejala-gejala yang akan dialami oleh bayi apabila lahir dapat dikurangkan. Rawatan ini diteruskan ke atas bayi selepas dilahirkan.

Sebaliknya, jika bayi dalam kandungan belum dijangkiti, ibu akan diberi ubat antibiotik khusus supaya risiko jangkitan kepada bayi dapat dikurangkan sehingga 50 peratus.

Bayi-bayi yang baru dilahirkan oleh ibu-ibu yang mendapat jangkitan toksoplasmosis haruslah diuji agar bayi-bayi yang tidak mempunyai sebarang gejala semasa dilahirkan tidak akan tercicir daripada menerima rawatan khusus, jika mereka sebenarnya juga telah dijangkiti.

Ini kerana mereka mungkin dianggap sihat sehinggalah mereka mendapat jangkitan mata dan sebagainya setelah berusia beberapa bulan mahu pun beberapa tahun selepas dilahirkan.

Oleh kerana toksoplasmosis merupakan penyakit jangkitan yang boleh menjejaskan kesihatan bayi dengan serius, langkah-langkah pencegahan seperti berikut dapat mengurangkan insiden ia berlaku. Antaranya:

* Membasuh tangan sebelum mengendalikan makanan
* Mengelakkan pemakanan daging mentah atau tidak sempurna dimasak
* Membasuh dengan teliti buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak perlu dimasak sebelum dimakan
* Menggunakan sarung tangan semasa berkebun atau semasa mengendalikan tanah dan akhir sekali elakkan daripada menyentuh najis kucing.

Sebaik-baiknya, elakkanlah daripada membela kucing semasa mengandung, tetapi jika ini amat sukar untuk dilakukan, hendaklah berhati-hati dan mempraktikkan langkah-langkah pencegahan seperti di atas agar risiko jangkitan berada pada tahap minimum.


Sumber: Email


26/10/2010

Kebaikan kurma ketika mengandung dan bersalin

October 26, 2010 3 Komen
Selalunya, buah kurma ini hanya dimakan sewaktu bulan puasa sahaja. Tapi bagi ibu yang sedang hamil, buah kurma sememangnya amat bagus untuk dijadikan makanan harian. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda, "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Buah kurma semenangnya baik untuk diamalkan pemakanannya semasa mengandung kerana ia akan memudahkan proses bersalin nanti. Selepas bayi dilahirkan, buah kurma juga bagus untuk dicalitkan sedikit di lelangit bayi. Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa A.S.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah S.A.W. Jadi anda tidak perlu risau atau takut diserang kencing manis, apa yang harus dibuat, hanyalah menjauhkan makanan manis-manis yang lain.

Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat. Antara kelebihan-kelebihan dan khasiat buah kurma ialah:-

1. Kaya dengan zat besi - sangat sesuai dimakan, terutama bagi wanita sedang haid dan orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah).

2. Boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ia tidak mengandungi kolesterol.

3. Kaya khasiat: Protein (1.8 hingga dua peratus), serat (dua hingga empat peratus), glukosa (50 hingga 57 peratus), Vitamin A dan C, sodium dan potassium.

4. Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa. Berbuka dengan kurma membuatkan kita berasa cepat kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan kita makan secara berlebihan.

5. Kandungan potasium penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan, membangkit nafsu kelamin (aprodisiak) dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah buah dada dan rahim.

6. Kurma diberikan kepada bayi boleh mengurangkan kesakitan dan kadar degupan jantung.

7. Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa A.S.

Disebabkan kelebihan-kelebihan tersebut, maka minta suami puan dapatkan sekotak buah kurma di kedai-kedai yang berhampiran.

Semoga ia dapat memberikan kecerdasan serta kesihatan kepada puan serta kandungan puan.


Sumber: Email


06/10/2010

Pembedahan Caesarean atau LSCS

October 06, 2010 14 Komen
Pembedahan Caesarean atau LSCS adalah sejenis kelahiran bayi melalui belahan di perut ibu dan rahim. Ia dilakukan bila kelahiran biasa mungkin mengakibatkan komplikasi pada ibu atau bayi. LSCS mungkin dirancang (dilakukan antara 2 3 minggu sebelum tarikh jangka lahir) atau secara kecemasan.

LSCS dilakukan dengan pemberian bius. Pakar O&G, pakar bius dan pembantunya, jururawat bedah, bidan, dan pembantu-pembantu lain akan hadir semasa pembantu pembedahan dilakukan. Jika perlu, pakar kanak-kanak akan dipanggil masuk sekali. Suami pesakit digalakkan berada di sisinya sekali semasa ini. Satu belahan melintang dibuat dibahagian bawah abdomen selepas ibu dibius. Belahan ini akan menampakkan rahim yang akan dibelah sekali dan kemudiannya bayi dilahirkan. Belahan Belahan-belahan ini ditutupkan selapas kelahiran uri. Jangkamasa pembedahan ialah antara 20-30 minit.

Perasaan semasa pembedahan LSCS
Saperti diterangkan, pembedahan ini dilakukan dibawah bius. Bius yang biasa digunakan adalah bius separuh, atau Spinal Anaesthesia, kerana ini adalah cara yang paling selamat dan menghasilkan penyembuhan paling elok. Semasa pembedahan, ibu akan sedar sepenuh masa dan boleh berinteraksi dengan suaminya dan staf di dewan bedah, di samping menikmati saat saat-saat kelahiran anaknya. Selain dari itu, kesan biusnya agak berpanjangan, 4-6 jam, menghasilkan masa selepas pembedahan yang lebih selesa. Sedikit tekanan di perut mungkin dirasa semasa bayi dikeluarkan, tetapi tiada langsung perasaan sakit.

Walaupun bius separuh menjadi pilihan utama, bius penuh(GA) pula bius penuh (disyorkan bagi kes-kes tertentu, ataupun kes di mana bius separuh kes kurang berkesan. Pesakit yang di bius akan merasa tidak sedar dalam jangka waktu sementara. Kekurangan bius secara ini ialah seseorang ibu mungkin rasa muntah dan loya selepas pembedahan, dan proses sedar yang lebih lama. Kesan biusnya terhad, dan pesakit akan mula rasa sakit sebaik saja sedar dari bius.


Bilakah LSCS diperlukan? 
Antara sebab-sebab pembedahan dilakukan sebab ialah:-

A. Dilakukan dalam keadaan di mana  kesihatan ibu atau bayi terancam seperti:

1. Kedudukan plasenta menutup serviks (Placenta Previa)
2. Bayi lemas
3. Saluran bersalin sempit
4. Bayi terlalu kecil atau terlalu lemah untuk melalui kelahiran biasa


B. Dalam situasi di mana LSCS adalah pilihan yang selamat sekiranya kelahiran melalui faraj adalah mustahil:

1. Kedudukan janin yang tak sesuai – songsang atau melintang
2. Keadaan darah tinggi atau masalah kesihatan ibu yang lain
3. Ibu yang pernah melahirkan bayi melalui pembedahan LSCS
4. Saluran bersalin dihalang oleh kedudukan uri bawah (placenta praevia)

Risiko LSCS
Pada zaman sekarang, LSCS adalah satu pembedahan yang sangat selamat untuk ibu dan bayi, tetapi dalam apa jua pembedahan utama tetap ada risikonya. Antara risiko yang utama untuk ibu adalah pendarahan Berlebihan semasa atau selepas pembedahan, dan jangkitan kuman pada luka pembedahan. Bagi bayi pulak, jarang ada masalah kecuali risiko kecil luka semasa pengeluaran ayi dari perut ibu. 

Selepas LSCS
Ramai ibu akan rasa selesa dan memulakan pemakanan selepas kembali ke bilik sendiri, dan balik rumah keesokannya adalah perkara biasa. Makan dan minum harus dimulakan sebaik saja tiada rasa pening atau loya, dan ubat biji tahan sakit akan diberikan sekali. Pelekapan dan penyusuan ibu perlu dimulakan secepat mungkin, untuk memupuk perasaan ibu-bayi. Dengan motivasi yang bagus, seseorang ibu akan melalui masa pantangnya semacam ibu yang bersalin biasa.

Kelahiran masa depan.  
Mengikut jangkaan, selepas melalui pembedahan LSCS, lebih dari 50% wanita akan dapat melahirkan bayi secara biasa masa akan datang. Kelahiran biasa selepas pembedahan LSCS (VBAC) adalah selamat. Ini juga bergantung banyak pada saluran bersalin yang sesuai, kerana, jika saluran itu sempit, maka kelahiran dimestikan melalui pembedahan.


Kredit: LSCS


07/07/2010

Merancang jantina bayi anda

July 07, 2010 5 Komen
Boleh ke?
Dengan menggunakan table di bawah, ya, anda boleh.


Saya sendiri melahirkan Iman Madihah di usia 28 tahun.
Dan ternyata, Iman Madihah, baby girl, telah lahir pada bulan Oktober 2009.
Alhamdulillah.
Saya ingat lagi, saya disahkan pregnant pada 28 Februari 2009.
Kalau tak malas, dipersilakan merujuk di entri Detik Itu



Sekarang pula, lihat pada table di bawah.
Betul kan? It's a girl.


So sekarang, target nak dapatkan Iman Madihah seorang adik lelaki.
Tapi, bukan dalam masa terdekat.
Dan dengan adanya table ni, bolehlah kami merancang bulannya.


Kredit to Nana aka Ibu Damia sebab saya dapat table ni daripada blog beliau.
Thanks ya Nana.


Kepada ibu-ibu yang lain, selamat berusaha dan mencuba!
Tapi ingat.
Kita hanya merancang, hanya Allah jua yang menentukan.


Baby girl saya dah pun berusia 8 bulan sekarang.


21/11/2009

Lumpuh

November 21, 2009 3 Komen

Masih cerita pasal caeserian.

Kan aku elective LSCS dolok coz baby breech then failed ECV. Nak dijadikan cerita, tapi nang cerita benar lah, sik ku bulak, kat opis aku ada rami juak la urang pregnant. Masa aku nunggu ari, 2 orang dah selamat, tinggal sorang gik la nunggu ari. Dan rempuan yang sorang tinggal tok lepeh. Baruk beberapa bulan juak la report duty. Aku nang sik berapa suka la ngan rempuan tok. Nya tok penauk, semua nya tauk, pemandey, semua nya pandei, bagus, semua nya bagus. Nang pun nya semua lah. Mulut nya suka muncung. Bukan aku dengki tapi nang perangei nya ya rami urang sik suka ngan nya. Ooops, bukan perangei jak tapi urang sik suka mulutnya juak.

Aku kekadang mun rajin berbekal ke opis. Coz kelas aku dari pagi sampei tengah ari. Bila aku abis kelas, urang lain dah makan, so aku terpaksa makan sorang. Mun ku berbekal aku suka makan di pantri. Dan rempuan lepeh tok suka juak makan di pantri. Nya sikda geng bah, mun nya ngajak urang makan di kedei semua urang berik alasan, termasuk urang laki. Sampei urang laki koh sik suka ngan nya.

Suatu hari tek di pantri,

Rempuan lepeh: Mira confirm ke caeser nanti?

Aku: Kalo baby tak jugak turun, confirm la.

Rempuan lepeh: Tak takut ke? Sakit tau.

Aku: Dah terpaksa nak buat camne.

Rempuan lepeh: Ada kawan dekat umah saya dulu, die bersalin caeser, lepas bersalin tu die lumpuh sebab die takleh nak bangun.

Aku: Tu depend dengan orang la. %$#@?{+*& (aku bengang!)

Gila sik rempuan ya? Nya nak nakut aku. Sekali balit umah terus ku cerita ngan Encik Suami, percoma kena anok BODO oleh laki ku. Rami urang yang tauk aku nak caeser, sik pernah yang men'down' aku gia gilak, semuanya supportive. Rempuan lepeh ya jak la gila. Aku ignore jak kata-katanya sebab rami urang yang caeser yang aku kenal, ok jak. Sik pun yang jadi OKU.

Huh.


post signature

26/10/2009

Selera 9 bulan

October 26, 2009 5 Komen

Ha.. mesti ingat aku dah beranak. Hehehe. Blom gik. Mood malas datang agik. Mun jadi aku ceaser, ari Khamis klak ku admit, so Jumaat la operate nya. Tapi harap-harap miracle terjadi. Cuak juak rasa nak berbedah-bedah tok. Ne lah pernah aku kena bedah. Tido di hospital pun sik pernah. Laki nang keja hospital tapi sikda la aku sampei ekot nya keja shif malam di hospital. Apa nak diasak ku.

Semua urang madah, sebelum nak berpantang tok makan puas-puas. Ha, aku makan la puas-puas. Sampei laki ku nanyak, "apa gik kitak rasa nak makan Yang?". Hehehe. Aku makan benda-benda biasa jak. Sekda juak ku rasa nak makan benda pelik-pelik yang boleh menyusahkan urang bercarik atau berpolah. Alhamdulillah. Ada juak benda dapat ku masak kedirik. Rasa nak makan, beli bahan, masak. Ada juak yang ku sik mampu la contohnya ketupat. Hehehe. Ku madah ngan mak ku, "mak, rasa nak makan ketupat cicah susu jak, suruh nek udak molah oh". Aku ingat gik ari ya ari Sabtu. Pagi soknya, mak ku ngan adik ku pergi pasar minggu, balit-balit jak ada mak beli ketupat. Terus la ku makan ketupat cicah susu. Nyaman do jak. Makseh mak. Zaman nektok sik susah oh. Janji ada RM jak semuanya ada.

Bila diingat-ingat sepanjang aku pregnant tok, sekda la air liur ku merinsak gilak mintak ya mintak tok. Alhamdulillah. Baby Ibu nang bait, sekda nya nak nyusah Ibunya koh. Makin Ibu sayang baby. Tapi banyak juak perubahan dari segi cara makan ku la. Contohnya, selamak tok aku sik pandei makan berulan air. Makan, minum air, makan agik, minum agik. Nang pantang aku ya. Nak jaga body tek nak? Huhu. Tapi bila jak berisik tok, makan, minum air, makan, minum air, dapat gik ya aku makan. Mun dolok, mun aku makan pasya minum air, sik lah abis nak k makan ku. Dah la gila minum air ais. Dolok aku nak kurang minum air ais, nak awet muda tek konon. Tapi, biasalah, sesapa yang pernah pregnant, tauk la betapa dahaganya dengan air ais. Nikmatnya air ais ya, sik perlu tambah papa, air kosong tapuk ais, pergh... dah nikmat. Kol 3-4 pagi pun neguk air ais, sak jak lelah laki ngambik air ais di dibah. Kotan aus tek.

Hmm.. suk juak bila ngenang dirik berisik tok. Ne lah pernah berat ku mencecah 50 kg. Last week aku timbang 57kg, dah turun 600 g dah. Dah nak cukup term bah, normal lah ya. Mun nak diekotkan dari timbang ku masa pregnant 2 bulan dolok, kenaikan berat badan ku dah 14 kg (bulan April). Lepas kawen timbang aku 43 kg, ya pun masa bulan 12, belom gik berisik. Hopefully lepas pantang kelak dapat la aku kembali ke berat masa muda-muda dulu. Hehehhe. Sine nak buang baju, sayang eh. Tang semua jak baju berik adik, aku? Sikkan nak beli semua baju baru. Ada yang baju kurung fesyen baru sekali dipakei dah sikpat pakei. Sayang aih.

Tahap kegilaan aku terhadap makanan mengikut perubahan trimester:

Trimester 1

  • Semua jenis ikan ( sik kesah masak apa )
  • Paling suka - ikan masak pindang (sendiri masak)
  • Ayam goreng kunyit Tom Yum Goong
Trimester 2
  • Aiskrim samboi kedei Cina di Bauk
  • Ayam McD (before tok nang sik suka)
  • Air Ribena
  • Ikan agik
Trimester 3
  • Air nior
  • Green apple juice
  • Cheese (apa jak makanan bercheese)
  • Butter bun All Joy
Kegilaan sepanjang trimester, sesungguhnya air ais dan whipped potato KFC. Hehehe. Kinek tok rasa nak makan fillet ngan nasik Sugar Bun ya. Nyum nyum... Gine tok?

post signature


20/10/2009

Buyuh

October 20, 2009 0 Komen
Oh. Inilah kaki ku yang buyuh. Hodoh? Adik aku cakap macam kaki orang yang gout tapi masa pic ni disnap (sebulan yang lalu) bengkaknya agak kureng dan tak merah. Hehehe.

Dalam bahasa saintifiknya disebut EDEMA tapi lebih dikenali dengan nama BUYUH di kalangan masyarakat Sarawak.

Buyuh atau Edema selalunya terjadi di kalangan wanita yang hamil, macam aku la. Hehehe. Simptomnya? Selalunya kaki atau tangan membengkak. Ada jugak yang membengkak di seluruh badan termasuklah muka. Nasib baik la aku membengkak di kaki dan tangan jer. Aku dah start buyuh sejak minggu ke-32 lagi, iaitu semasa bulan puasa. Hari raya memang membengkak memanjang jer la kaki aku. Tambahan lagi asyik berdiri dan berjalan disebabkan sibuk dengan persiapan hari raya. Mak cakap masa dia pregnant aku dulu dia pun buyuh jugak, tapi adik-adik aku yang lain tak pulak. Biasa la pembawakan anak sulung kot.

Penyebab Edema, seperti yang aku telah google:

  • Makan terlalu banyak makanan yang masin
  • Sunburn
  • Kegagalan fungsi jantung
  • Hamil
  • Kuman pada buah pinggang
  • Masalah pada hati
  • Kesan ubat
  • Berdiri atau berjalan semasa cuaca sejuk
Daripada penyebab-penyebab di atas, yang no 1 tu aku agak macam betul jer sebab sebelum aku buyuh tu aku gemar sangat makan lobak masin goreng campur dengan ikan bilis. Goreng pedas-pedas. Pergh.. membuka selera. Lepas buyuh aku pun dah tak makan dah benda-benda masin macam tu. Hehehe.

So nak atasi aku cuma letakkan tilam toto yang dilipat-lipat so that kaki aku berada lebih tinggi daripada badan. Nasib baik kaki jarang cramp masa buyuh. Kalo tak, aduyai, rasa nak nangis jer malam-malam. Sabar sabar.

:minimo_36:

Sekarang alhamdulillah kaki aku dah kurang membengkak. Suka. Tapi tetap jugak takleh nak jalan laju. Naik tangga pun dah termengah-mengah. Tapi takpe untuk exercise kan? Nasib baik bilik aku kat atas ada jugak alasan nak ber'exercise'. Hehe. Tapi kalo dah time malas tu, calling-calling jer guna henfon kalo Encik Suami kat dalam bilik kat atas. Tak kuasa nak panjat tangga nak suh dia turun bawah. Hihi.

post signature

ECV - Day Care Unit, Maternity 1, SGH

October 20, 2009 7 Komen
Semalam aku ada appointment di SGH untuk buat ECV. Sampai jer kat sana dah kedengaran dah bunyi beat baby, kuat, tapi tu baby orang lain punya. Lepas tu aku plak disuruh baring sebab nurse nak pasang alat untuk observe heart beat baby. Aku pun baring la tapi sebelum tu nurse suruh aku buang air kecil dulu. Encik Suami plak pergi ke department sebab suami tak dibenarkan menunggu di situ. Aku senyum jer kat pempuan di katil yang lagi satu sebaik saja tirai diselak dan aku pun terus baring di atas katil yang serba putih itu.

Agak lama jugak la heartbeat baby diobserve. 1 jam. Pempuan di sebelah katil aku habis awal 15 minit daripada aku. Aku pun tegur la dia, sekadar berbasa-basi. Rupanya masalah dia pun sama dengan aku, breech baby, minggu pun lebih kurang jer. Dia minggu ke-38, aku plak minggu ke-37. Lepas 1 jam, aku pun dibenarkan duduk di tempat menunggu, menunggu giliran jumpa MO plak.

Pempuan yang sebelum aku tu namanya Rita. Hehehe. Aku tau la sebab nurse panggil dia Rita. MO bertugas pun panggil Rita, aku yang duduk tak jauh dari situ dengar jer explaination MO tu. Bla bla bla. Lepas tu Rita pun duduk semula, tunggu specialist plak panggil. Aku tanya Rita, setuju ke nak pusing kepala baby, dia setuju. Dalam hati aku, aku takmo buat ECV. Tibalah giliran aku.

MO pun explain kat aku pasal ECV dan planned ceasarian section. Aku dah tau dah sebab aku dah google dan baca. Pastu aku tanya la MO tu.

Aku: Kalo saya takmo buat ECV boleh tak?

MO: You datang pagi ni kan sebab nak buat ECV?

Aku: Tapi MO kat Jawa tu tak tanya saya dulu, dia terus tetapkan appointment. Saya nak ceaser terus, tak boleh ke?

Pastu MO tu refer dengan specialist yang ada kat sebelah dia. Diorang bercakap-cakap la. Ake dengar jer apa yang diorang cakap. MO tu baru lagi, specialist tu suruh MO yang bernama Dr. Wong tu convince aku supaya buat ECV.

Mulanya aku tetap berdegil. Encik Suami dah cakap, kekadang ada prosedur yang diorang takleh nak skip, have to buat jugak dan dapatkan sign patient. Dan aku tau sekarang aku sedang melalui prosedur tu.

MO: Why not you cuba, sementara dah ada peluang ni, walaupun peluan 50-50 tapi at least you dah cuba. Mana tau berjaya, you dapat tambahkan bilangan anak kalo normal delivery. Kalo you tak cuba, kan rugi.

Hmm.. tambahkan bilangan anak. Tiba-tiba aku teringat yang aku dan Encik Suami plan nak 5 orang anak. Kesian dia kalo aku ceaser mesti anak 3 orang jer. Aku pun berubah fikiran pabila teringatkan Encik Suami. Aku tauk ECV tu sakit tapi tak kisah la aku try, mana tau sukses dan boleh bagi 5 orang anak kat Encik Suami.

So aku pun sign la consent letter tu. Ini bererti aku setuju untuk buat ECV dan kalo tak berjaya aku akan disorong ke OT. Dan... aku pun menunggu lagi untuk dipanggil specialist plak.

Bila tiba masanya, specialist yang bernama Dr. Karen tu bagitau aku, sekiranya lepas buat ECV tu, dan ECV tu tak berjaya, heartbeat baby akan dimonitor lagi. Kalo baby tak ok, aku terus disorong ke OT. Oh, ok.

Sebelum Dr Karen tu buat pemusingan kepala baby, darah aku diambil dan aku dimasukkan ubat yang bertujuan untuk mengecutkan/merelakskan rahim. Dan ubat tu juga membuatkan heartbeat aku sendiri laju giler. Dr Karen cakap ubat tu selalunya digunakan oleh pesakit asma. Tercungap-cungap jugak la aku. Dah la masa nak masukkan ubat tu Dr Wong tu tak jumpa urat aku. Cucuk tangan kiri 2x, tak dapat. Dia cakap urat terlalu halus. Pastu Dr Karen lak cari urat kat tangan kanan, tak leh jugak. At last aku gitau dulu aku penah dimasukkan ubat melalu lengan. So dia cari urat kat lengan baru lah ubat tu leh masuk. Huhu.

Dan.. sesungguhnya ECV tu sakit. Dr Karen hanya lumurkan gel di perut aku dan dia try pusingkan kepala baby ke bawah. Sakitnya. Atau mungkin mind-setting aku yang dah set sakit? Tapi memang sakit la. Lepas pusing dia buat ultrasound. Dia try 3x tapi tak berjaya. Dan dia suruh Dr Wong call siapa MO yang ada di OT. Dr Wong pun pergi call sementara nurse bantu aku mengelap gel di perut. Pastu Dr Wong bagitau Dr Karen line engaged dan Dr Karen plan suh aku baring lagi untuk monitor heart beat baby.

Sampai jer kat katil tu, aku tanya Rita, macam mana ECV dia. Dia cakap berjaya tapi sakit. Hmm.. memang sakit pun, sebab tu aku takmo ECV. Dan aku pun terus baring. Alhamdulillah heart beat baby ok, lebih kurang jer dengan sebelum ECV tadi cuma kali ni agak laju. Penangan ubat tadi tu la kot. Dan setengah jam kemudian aku pun dibenarkan untuk balik.

Sebelum balik, aku jumpa Dr Karen sekali lagi. Dia dah tetapkan yang aku perlu dicaeser pada Sabtu depan dan admit pada pagi Jumaat, 29 Oktober 2009. At last, aku terima kenyataan dan redha yang aku takleh nak bersalin normal.

Tapi.. tak ape lah. Mungkin ada hikmah di sebalik semua tu. Yang penting aku nak baby aku selamat. Baby yang bakal menyerikan rumah tangga aku dan Encik Suami. Tak sabarnya nak tunggu baby keluar.

:minimo_19:

Harap-harap semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan Allah. AMIN.


post signature

16/10/2009

Andai ini takdirNYA

October 16, 2009 2 Komen
Ya. Kita hanya merancang tapi DIA jugalah yang menentukan. Jika ini takdirnya, saya terima. Semalam saya pergi check-up, hari ni pun pergi check-up, baby masih jugak breech. Masih 'duduk'. Selesa sungguh ye baby Ibu duduk. Takpe, Ibu tetap jugak sayang baby. Dan hari Isnin nanti doktor dah tetapkan untuk appointment dengan specialist di SGH. Doktor dah suruh puasa dan mungkin akan buat ECV.

ECV? Apa itu ECV? ECV ialah External Cephalic Version iaitu suatu prosedur di mana kepala baby yang songsang (di atas) akan dipusingkan ke posisi bawah (maknanya kepala akan keluar dahulu).

Saya dah survei, cuba tanya beberapa orang, baca info dari forum di net, ramai yang dah melalui prosedur ECV ni cakap ianya sakit. Dan kebarangkalian baby nak pusing ke atas balik 50-50 selepas buat ECV. Saya cuba juga tanya pendapat JM yang bertugas di MCH clinic tempat saya check-up, dia pun bagi pendapat peribadi, dia lebih rela c-section daripada buat ECV sebab sakit.

Saya cuma berharap yang terbaik untuk saya dan baby. Kalo baby masih jugak breech Isnin nanti, mungkin saya akan melalui c-section tapi saya takmo ECV.

Saya mohon maaf sekiranya selama berblogging saya ada terlanjur kata dan bahasa. Doakan yang terbaik untuk saya dan baby ye. Thanks.


post signature

14/10/2009

37

October 14, 2009 6 Komen
Minggu ni minggu ke-37. Teringin nak snap pic masa sarat tapi tak reti la. Pastu segan pun ada gak. Huhu.

Pic tanpa muka boleh kan? Hehehe. Mr. Hubby yang snap masa tengah baring.

post signature

12/10/2009

Ubat

October 12, 2009 2 Komen

Bilik dah bau ubat. Mak cakap keluarkan ubat dari bilik tapi bau ubat tu sedap. Dah keluarkan ubat dari bilik tapi rumah plak yang bau ubat. Belum apa-apa dah wangi semerbak.

Ubat apa? Ubat untuk berpantang nanti la. Sedap tak sedap kena makan jugak. Tapi baunya sedap, rasa pun sedap jugak ler kot (hopefully). Hehehe.


post signature

09/10/2009

36

October 09, 2009 5 Komen

Sekarang aku sibuk mencari info mengenai caesarian kerana baby ku masih breech. Dulu masa scan 7 bulan baby memang breech tapi ingatkan baby akan turun. Lepas tu cek MCH 8 bulan JM cakap kepala baby dah kat bawah, bila scan kat private plak Doktor cakap baby breech. Masa tu dah start risau dah. Sekarang Doktor bagi masa seminggu lagi untuk baby berpusing, kalo tak memang confirm aku kena caesar. Walaupun aku mengidamkan untuk bersalin secara normal tapi kalo dah baby breech aku takmo nak tanggung risiko. Caesar pun caesar lah, yang penting baby selamat. Mr. Hubby sebolehnya nak aku deliver normal sebab dia risaukan aku tapi aku cakap baby pun penting jugak, takpe la, insya Allah takde apa-apa.

Di kesempatan ini aku nak minta maaf kepada semua blogger yang ada singgah di sini dan juga tak lupa juga kepada rakan-rakan dan silent reader sekalian. Doakan yang terbaik untuk aku dan baby ye.

post signature

15/09/2009

DugaanNYA

September 15, 2009 4 Komen

Ya Allah, letihnya Tuhan saja yang tau sekarang. Sejak masuk 3rd trimester ni macam-macam penyakit jer yang aku rasa. Ngilu hujung hati? Sakit pinggang? Sakit bahagian punggung? Perut senak? Tangan kebas? Kaki bengkak? Semuanya takde obat, kalo ada pun takmo ah aku makan.

Minggu ni aku dah start bercuti. Yep, semalam dah start tapi semalam hari yang sangat mencabar bagi aku. Nek Aki aku yang bercuti di Tawau bersama maksu aku kena operate. Dia kena minor stroke last week, mengejut dan terpaksa operate sebab ada bleed kat otak kiri. Bayangkan dia jauh, kami semua anak-anak dan cucu semua kat Kuching, yang ada kat Tawau nun cuma anak bongsu dia jer. Risaunya. Ye lah, bila dah operate otak, risikonya memang agak tinggi. At last mak dan makcik-makcik aku pun pergi jugak ke Tawau, emergency, balik kerja, packing barang then terus fly. Kalo aku leh naik flight nak jugak aku ikut. Nek Wan aku yang selalu sakit dulu sihat plak kat sana, ni terbalik plak Nek Aki plak yang sakit sampai kena admit hospital dan operation! Memang dugaan betul.

Dan bila mak dan bapak aku dah fly ke Tawau bermakna aku dan Encik Suami lah yang jadi ketua kepada adik-adik aku. Balik dari airport Encik Suami ajak pergi bazaar beli lauk tapi aku takmo. Aku teringin nak makan ayam masak kicap. Home-made. Aku berkeras takmo beli lauk sebab nak masak sendiri. Encik Suami takut aku penat tapi aku berdegil jugak. Encik Suami turutkan ajer. Aku masak ler semalam. Semua dah siap blend tinggal nak potong ayam dan tumis jer. Tapi.... penatnya bukan main lagi. Taktau lah kenapa. Mungkin aku dah buat kerja rumah dari pagi kot. Bangun tidor aku basuh baju, sidai baju, basuh baju lagi, sidai lagi. Basuh kat bawah, sidai kat umah atas. Selalunya Encik Suami yang tolong aku angkat laundry basket tapi semalam semua aku buat sendiri. Ye la dah Encik Suami kerja kan. Adoii... memang penat. Nak cakap pun rasa tak larat. Ditambah lagi dengan kerisauan Nek Aki yang masuk OT. Kesian Encik Suami. Aku rasa aku tak banyak layan dia bercakap semalam.

Sekarang masa menaip ni tangan aku rasa kebas-kebas. Sebelum ni masa bangun tidor jer kebas tapi hari ni masa tak tidor pun kebas. Tak sabar nak tunggu Encik Suami balik. Hari ni aku malas nak masak sebab nak rehat, takmo lagi exhausted macam semalam. Lagipun Encik Suami dah bagi idea beli nasi beriani. Aku on kan ajer. Dah beli pun tadi, lepas amik adik aku balik dari sekolah.

Dan menu petang ni nasi beriani ayam, wedges dan lauk semalam yang masih ada balance sikit. He he he.

post signature

28/08/2009

Ramadhan 6

August 28, 2009 1 Komen

Semalam, hari Khamis, hari ke-6 berpuasa. Aku kelas direct, 8 am - 12.45 pm. Tak larat. Kepala dah pening, perut tak selesa, terasa mual. Boleh ke aku ni?

YM member-member. Hari tu ada operasi mamam di bulan puasa bagi wanita yang di'cuti'kan puasa. Siap beli Marry Brown lagi.

Aku: Posa sik?

Member: Sik. Kenak?

Aku: Macam sik larat jak tok.

Member: Aih, pecah lah. Mek orang dah order dari Siti Cafe tek. He he.

Aku: Eh, kamek mok juak lah, jus epal.

Member: Kamek rang tunggu nak ambik gik. Order nun lak ambik sama. Ah Moi ambik lak.

Aku: Oh, oklah. Lak madah ngan Ah Moi suruh ambik ngan kamek sekali.

Hmmm... boleh agak tak? Aku jahat kan. Tapi aku tak larat, kesian mengenangkan yang kat dalam tu.

post signature

11/08/2009

Di persimpangan dilemma

August 11, 2009 2 Komen

:minimo_18:

Aku serba-salah nektok
Aku dapat 1 surat pegi kursus
Kursus pedagogi la sebabnya aku tengada terus ngaja tapi sikda kursus pendidikan
Kursus ya hujung bln 8 tok
Tapi time ya aku mesti dah 7 bulan
Mun kiraan aku minggu ya aku minggu ke-30
Mak & Mr Hubby suggest sikboh gi dolok
Ya lah.. takut jadi papa
Susah lak... nyesal sik sudah

OK

Mun aku sik pegi 31.8 tok
Aku akan pergi bulan 12 kelak
Or bulan 11
Means lepas aku beranak
Serba-salah juak
Tengada jak baruk 2 minggu deliver terus tunggah kursus
Apa nak jadi ngan aku
Sik proper la aku pun pantang kelak
Lain gik mikir hal-hal berkaitan ngan baby
Aku dah nangga member-member yang induksi dalam pantang dolok
Kesian
Aku bakal jadi camya juak kah?

Serba-salah eh
Nak pergi sebelum kah selepas?

:minimo_34:

post signature

09/08/2009

27/40

August 09, 2009 2 Komen
Minggu ni dah masuk 27 weeks means tak lama lagi dah nak masuk 7 bulan.
Kalo dah 7 bulan dah boleh beli barang keperluan baby. Hehehe.
Seronoknya.

Hip hip hoorey..!

Kebetulan bulan ni memang banyak sale.
Sana-sini pergi mesti sale.
Kalo kat KL mesti lagi heaven kan bershopping-shoppingan.
Hari tu Mak ke KL aku ambik kesempatan pesan bumper & comforter set.
Dah survei kat MummyCare, Parkson, Boulevard...
Tapi aku berkenan sangat yang kat MummyCare.
Tapi takde less.
Bila Mak cakap kat Mid V ada less aku on kan aje.
Hehehe.
Baju baby pun Mak nak belikan tapi aku takmo.
Nanti aku nak shopping apa kalo Mak dah tolong belikan.
Nanti nak jugak shopping ngan Mr Hubby, baru la best.
Bahagia gitu.

Hmm... suppose next week aku kena scan untuk placenta localisation.
Tapi minggu ni Mr Hubby asik ajak ke klinik nak scan gender.
Dia plak over-excited.
Nak pergi klinik Dr. Saadiah di Supermall tapi siangnya kerja.
Biasa la aku kerja jauh mana nak sempat nak kuar tengah hari nak 'eskep'.
Malam plak mesti bukan Dr Saadiah.
Aku tak kisah sangat, tak scan gender pun takpe.

Semalam masa jalan-jalan kat Spring aku jumpa baju baby murah.
Aku grab kan ajer.
Timbul plak idea Mr Hubby nak call member MO die nak mintak tolong scan.
Kebetulan memang dah nasib MO tu memang ada kat department tengah on case.
So kami pun pergi ke GH untuk buat ultrasound.

Masa scan, baby takmo pun bagi hint.
Dulu scan kat klinik Dr Saadiah pun sama.
Semalam baby siap angkat sebelah kaki lagi tapi masih nak main sorok-sorok.
MO tu cakap too early kot sebab tu susah nak nampak.
Nak wat camne dah Mr Hubby yang nak jugak scan.
Hehehe.

Yang paling terharu bila tetiba baby sucking air ketuban.
Baby ku sedang minum...!
Ya Allah, subhanallah... rasa nak menitis air mata.
Aku, Mr Hubby & 2 orang MO gelak-gelak jer nengok baby minum.
Ya Allah, besarnya kuasa Allah.
Dah ler baby sucking tu laju sangat.
Macam dahaga tapi sangat cute.
Oh, I really miss that moment.
Sangat bertuah rasanya melihat aktiviti baby di dalam perut sendiri.
Tu baru di dalam.
Kalo dah keluar?
Mesti lagi leka emlayan kerenah baby.
Hmm... thank God sebab beri aku peluang merasa kebahgiaan di dunia ni.
Aku sangat bertuah dan bersyukur.

Masa scan tu aku pun tak berapa nak faham apa yang MO dan Mr Hubby cakapkan.
Yang aku faham semua ukuran baby kami normal.
Alhamdulillah.
Tak kisah la baby kuar besar ke kecik, yang penting baby sihat dan cukup sifat.
Itu jer yang aku pinta dan harap-harapkan. Amin.

Pss... nengok tu mata baby. Hehehe.


post signature



31/07/2009

26/40

July 31, 2009 4 Komen


Minggu tok dah masok 26 minggu dah. Baby pun dah makin aktif bergerak. Kekadang rasa indah nya seduk. Kiut ada jak. Gine ndak rupa nya dalam ya kah. Hehehe. Mun cakap-cakap ngan nya pun nya berik respon especially mun Ayah nya meloyar ya. Nang rasa ditigak-tigak nya perut kita. Ya lah madah ngan Mr. Hubby, maok baby suka berloyar juak cam bapaknya. Hehehehe.

Aku sebenarnya dah sik sabar juak rasa nak beli barang-barang baby. Tapi Mak madah 7 bulan baruk beli. Aku ekot jak lah kata urang tua. Tapi aku diam-diam udah juak la beli barang-barang yang mahal. Sik tekabir juak la nak meli sekaligus kelak. Ya lah dah la anak sulung mesti semua maok beli. Ne ada papa di umah. So far aku dah beli baby cot dah. Tapi simpan di kedei lok. Sib bait juak sidak MummyCare ya mok dipolah gia. Sidak madah nang rami urang Melayu molah gia katanya. Beli awal, lak dekat nak beranak baruk lah ambik. Hehehehe. Plan aku seterusnya nak carik breast pump gik.

Gi MummyCare di Crown Square ya nang nyuruh asak ati jak. Nang kiut-kiut jak barang baby. Rasa semua jak mok beli. Time tok mun shopping di KL mesti best. Tapi, berjalan sikit, shishi, dah ya kepak, sakit belakang. Ya juak sigek susahnya mun nak berjalan. Ya aku suka diam umah jak nektok. Tapi Mr Hubby masih juak suka jalan. Hehehe. Masih sik dapat dibuang tapi lamak tok consider juak lah nya nangga aku selalu tired. Dah la keja jauh. On the road jak dah 2 jam pergi-balit mun nak kek tempat kerja. So weekend nang masa untuk berehat sepuasnya di umah.

Sebenarnya mata ngantok gilak tok eh. Sik dapat nak konsenteret molah apa-apa kerja. Dah la makin pelupak. Sana sini jak barang dilupak. Miak pun dah masuk sem baru, rami gik ya. Sik tahan ngan miak yang bau hangit. Mun dapat haramkan miak yang bau hangit dari masuk bilit aku tok.

Tapi... ne ada rules kedak ya nak?


post signature

10/07/2009

dear baby

July 10, 2009 3 Komen


Dear baby yang berada di dalam womb Ibu,
Assalamualaikum baby sayang,

Semoga baby Ibu sihat sejahtera. Firstly Ibu nak madah Ibu sayang baby. Ayah pun sayang baby. So baby sihat dan cepat besar k.

Ayah madah besar gilak pengorbanan Ibu ngan baby. Ya nang tanggungjawab Ibu kan baby? Ibu sikmok jadi apa-apa ngan baby. Biarlah Ibu jak yang sakit. Ibu sikmok baby sakit. Ibu maok baby Ibu sihat jak dan membesar macam baby urang lain juak. Baby jangan riso k. Kekadang memang Ibu tension juak tapi Ibu mesti kuatkan semangat Ibu demi baby. Ayah madah Ibu penting gik dari baby tapi bagi Ibu, baby agik penting dari dirik Ibu. Mun apa-apa terjadi ngan Ibu, baby lah yang jaga Ayah. Ok sayang.

Ibu coba sikmok nak mengalirkan air mata tapi kekadang Ibu sikpat tahan. Ibu tauk baby sik suka Ibu nangis-nangis. Ibu tauk, sayang. Ya la Ibu usap air mata Ibu bila baby nerit perut Ibu bila Ibu nangis. Ibu mintak maaf k sayang. Ibu janji Ibu mesti kuat. Demi baby, demi Ayah juak.

Kesian Ayah, baby. Dari dolok Ibu selalu susahkan Ayah. Ibu redha tok la dugaan Ibu. Ibu terimak qada' & qadar tok. Allah sayang Ibu, ya Allah berik macam-macam dugaan ngan Ibu. Nak sayang? Semuanya nyuruh Ibu supaya sentiasa ingat Allah, ingat pengorbanan Mak, Bapak, Ayah. Kelak mun baby dah besar baby sayang Ayah, sayang Ibu, jaga Ayah, jaga Ibu, macam selalu dikata Ayah ngan baby eh. Ayah kan selalu pesan ngan baby, be a good child, baruk masuk syurga. Ok sayang, ingat pesan Ayah, pesan Ibu.

Ayah ngan Ibu sayang baby. Macam yang selalu Ibu madah, semua urang sayang baby. Semua urang sik sabar nak tunggu baby. Baby mesti kuatkan semangat walaupun Ibu sakit, mun baby kuat, Ibu pun bersemangat juak. Ibu sayang gilak baby Ibu. Sayang gilak.

Wassalam sayang.

Salam sayang & kerinduan,

Ibu

post signature

18/06/2009

My pregnancy: 20 weeks

June 18, 2009 0 Komen


How your baby's growing:


Your baby weighs about 10 1/2 ounces now. He's also around 6 1/2 inches long from head to bottom and about 10 inches from head to heel — the length of a banana. (For the first 20 weeks, when a baby's legs are curled up against his torso and hard to measure, measurements are taken from the top of his head to his bottom — the "crown to rump" measurement. After 20 weeks, he's measured from head to toe.)

He's swallowing more these days, which is good practice for his digestive system. He's also producing meconium, a black, sticky by-product of digestion. This gooey substance will accumulate in his bowels, and you'll see it in his first soiled diaper (some babies pass meconium in the womb or during delivery).

See what your baby looks like this week. (Or see what fraternal twins look like in the womb this week.)

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:


Congratulations! You've hit the halfway mark in your pregnancy. The top of your uterus is about level with your belly button, and you've likely gained around 10 pounds. Expect to gain another pound or so each week from now on. (If you started your pregnancy underweight, you may need to gain a bit more; if you were overweight, perhaps a bit less.) Make sure you're getting enough iron, a mineral that's used primarily to make hemoglobin (the part of your red blood cells that carries oxygen). During pregnancy, your body needs more iron to keep up with your expanding blood volume, as well as for your growing baby and the placenta. Red meat is one of the best sources of iron for pregnant women. Poultry (especially the dark meat) and shellfish also contain iron. Some common non-meat sources of iron include legumes, soy-based products, spinach, prune juice, raisins, and iron-fortified cereals.

If you haven't already signed up for a childbirth education class, you may want to look into one, especially if you're a first-timer. A structured class will help prepare you and your partner for the rigors of labor and delivery. Most hospitals and birth centers offer classes, either as weekly meetings or as a single intensive, one-day session. Many communities have independent instructors as well. Ask your friends, family members, or caregiver for recommendations.

post signature

17/06/2009

Update.. update

June 17, 2009 2 Komen

Hmm... bagus gik privatekan jak blog tok
Sik tauk la sapa yang dengki atau sakit hati
Aku sik syak papa dalam persahabatan
Tapi ada urang cuba nak ngasut itu-ini
Sesapa yang sempat baca mesej kat shout box ya tauk la
Malas la nak mikir
Yang penting ikhlas jak masa berkawan
Laki aku tetap sayang aku juak
Hahaha... apa kaitan?

Minggu tok dah masuk minggu ke-19 ( 2nd trimester)
Ari khamis kelak masuk 5 bulan?
5 bulan dah?
Sik lamak gik eh
Tapi perut ku masih juak lom ketara
Sik sangka ari ya polah baju fesyen baru pakei pengilan
Dan surprisingly
Gik dapat pakei tanpa ada effect buntin
Yahhhh... ne ndak urang sik cayak
Bak kata mak - perut jenis ke dalam ya sik nampak
Hanya laki ku jak tauk perbezaan perut ku sebelum dan semasa pregnant tok
Hehehehe

Hari ya gi Klinik Jawa
Scan jantung baby
Sebelum ya mek 2 laki bini nang salu kakar ngan baby
Makin banyak kakar makin kuat beat nya
Tapi bila diultrasound di Klinik Jawa ya agik nyerin lah
Dub-dab-dub-dab
Suk ada nengar
Cam sik sangka pun ada juak
Ada nyawa lain dalam badan ku
Subhanallah... Nang besar kuasa Allah
Dolok lelah bercarik beatnya
Nektok sik perlu... engkah jak tangan rah perut... dah ada
Embak jak kakar makin clear nengar
And.. baby dah bergerak juak
Tapi lom aktif gilak la
Gine ndak rasa mun baby dah makin besar
Hehehe
Sik sabar pun ada juak
Sik sabar juak nak beli baju, barang baby.. best
Rasa macam baby boy jak... muka clear jak tanpa jerawat
Ya melalui pembacaan ku lah
Salah satunya lah
Nak nangga perut, perut lom besar
Beat baby ria 140... mun kurang 140 boy... lebih 140 girl
Tapi baby ku cun-cun indah
Ne lah dapat predict boy ka girl
Tapi sikpa... janji baby sihat jak
Alhamdulillah

Aok.. hari ya gi Klinik Jawa
Nang hampeh
Buang masa
Bertunggu lamak tapi doktor sikda fungsi papa
No advice, no suggestion
Tauk la klinik gomen urang rami
Tapi bergaut gilak ya nyuruh mood ku hancus jak
Laki indah kena manas
Tedah urang tua
Tapi tetap sayang nya lah walaupun nya tua dan gemok
Hahahaha
Sekda lah Yang.. plentey jak
Kitak tetap no 1 di hati kamek

Gambar terbaru hari Ahad tek bersama geng-geng UPM
Rindu masa lalu
Lamak dah sik jumpa geng-geng tok

post signature