Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Sarawakian. Show all posts
Showing posts with label Sarawakian. Show all posts

05/04/2021

'Mee Kolok PM' di Sepinang Sari

April 05, 2021 13 Komen

Jumaat lepas cuti umum Good Friday. Hari ini pulak Easter Monday so ada sekolah yang ambik cuti peristiwa. Sekolah Awan cuti peristiwa while sekolah kakak, abang dan Alan sekolah macam biasa. Kalau SK (A) dan PASTI pun cuti peristiwa Easther Monday memang something wrong somewhere dah tu!


Lama Ibu tak hantar Alan ke sekolah sejak Ibu dan Ayah dah tukar syif. So hari ni memandangkan Ibu ambik cuti ganti sebab semalam dah kerja, so hari ni dapatlah hantar Alan ke PASTI. KPI hari ni mesti ke DBP nak beli buku teks Awan sebab ada buku teks yang dapat dari sekolah hari tu memang dah uzur sangat dah. Lepas ni dah takde dah minggu transisi. Dah start belajar macam biasa dah, bakal beratlah beg Awan bermula besok.


Nak ke DBP kan awal lagi, setel hantar Alan ke PASTI baru pukul 7.30 pagi. Kedai DBP pun tak bukak lagi so Ibu tanya Awan nak bekfes apa. Dia request mee kolok putih, mee kolok kat kedai bawah PASTI Alan tak sedap dia cakap. Bukannya tak sedap tapi diorang ni memang tak suka mee kolok kicap. Mee kolok putih ni macam original Chinese style. So Ibu bawak ke kedai favourite diorang. Mee kolok di Sepinang Sari Cafe ataupun Mee kolok Hj Salleh. Baru-baru ni PM Tok Abah pun makan kat sini masa lawatan kerja di Kuching.


Macam biasalah nak makan kat sini memang kena queque tunggu meja kosong. Tapi nasib kami agak baik pagi ni sebab orang belum ramai queque.


Peace yo! Kamek Awan atau nama sebenar kamek, Imran. Hehe!



Kedainya takdelah hipster atau moden. Kedai lama je. Memang dari zaman saya sekolah sampailah dah beranak-pinak sekarang kedainya macam ni je lah. Takde renovation atau extend walaupun customer memang tak putus-putus.



Kami dapat meja depan sekali, meja no 1. Hihihi.


Sementara tunggu order kita selfie lah dulu.


Saya order mee kolok special mee lebih. Order 1 je sebab dah mee lebih kan? Pastu mintak mangkuk 0 dan sharelah dengan Awan. Ibu bagi banyakkkk kat Awan. Habis kau! Hahaha!


Oh, ya apa yang special tu? Kalau order tendon + daging lebih haa itulah special. Walaupun mee kolok Hj Salleh ni glamer kat Kuching tapi tak semua orang suka mee kolok kat sini. Sebab ada orang lebih favor mee kolok kicap. Bagi saya mee kolok kicap tu dah ikut taste orang Melayu. Saya prefer yang putih, macam yang kaum Cina jual. Lepas tu sup kat sini rasanya memang agak berempah sikit ataupun memang diorang ada letak herba, memang rasa lain. Dan rasa sup tu lah sesetengah orang tak suka. Tapi kami sekeluarga suka! Haha! Citarasa masing-masing kan?


Ni masa Tok Abah PM dan isteri makan mee kolok di Sepinang Sari hari Jumaat yang lepas. Gambar takde kena-mengena dengan saya. Dapat dari  forwarded message di whatsapp group jer.


Yang bagi souvenir kat PM tu lah owner Sepinang Sari, Hj Salleh. Akhirnya jumpa jugak Tok Abah dengan Hj Salleh, dulu bukan main lagi bagi contoh peniaga mee kolok Hj Saller masa perutusan masa PKP dulu.  Hihihi. Nak buat disclaimer, saya takde di tempat kejadian. Hihi!


Tak lama lagi puasa kan? Masa bulan puasa yang best kat sini diorang akan bukak lepas solat terawih. Memang ramailah lepak makan mee kolok lepas terawih. Tapi tu dulu-dululah masa kita bebas merdeka tak perlu hadap norma baharu macam sekarang ni. Tahun ni kalau bazaar ramadhan jadi bukak pun memang takkan pegi lah. Kita kena jaga kita. Kan? Kan?












 

01/04/2021

PM Abah Lawatan Rasmi Ke Kuching

April 01, 2021 5 Komen

Si kakak excited tadi bagitau dia tengok berita RTM siang tadi yang PM datang ke Kuching. Ibu iyakan aje.

Iman: Kenak PM datang Kuching, bu?
Ibu: Nya ada lawatan kerja kat sitok.
Iman: Ohh.

Entah kenapa pulak dia yang excited, tak faham pulak Ibu.
Hahaha!

Antara aktiviti PM di Kuching siang tadi yang Saya xilok dari page FB Jabatan Penerangan. Untung laa kan dah dapat full dose vaksin dah boleh rentas negeri tanpa kuarantin.

SOP kuarantin yang terlalu lama sebenarnya yang rakyat sini bising sebenarnya. Kuarantin lama-lama kes masih jugak banyak. Hmm..







 

24/01/2021

Lukisan Graffiti Kucing Terbesar di Eco Mall Petra Jaya

January 24, 2021 22 Komen

Akhirnya Si Oyen dah siap!!!




Setiap kali lalu di Eco Mall (dulunya hypermarket Giant) mesti akan teruja nak tengok progress lukisan graffiti yang sedang dilukis di situ. Tup! Tup! Hari ni tengok di FB Si Oyen dah siap!! Hijau rupanya mata si Oyen.




Inilah pemilik tangan ajaib yang merealisasikan si Oyen di dinding hypermarket Eco Mall, Petra Jaya. Tahniah Encik Simon Tan, Fine Art Artist yang berasal dari Pulau Pinang. Memang sangat berbakat. Agaknya berapa ye bayaran yang dia dapat dari pengurusan Eco Mall ni??




Mula-mula kami hanya nampak ekor si Oyen je. Mana tak teruja nak tunggu si Oyen siap sepenuhnya. Nak ambik gambar progres memang tak sempat la kecuali kalau jem tunggu turn keluar round about. Maka bersabarlah kami menunggu. 




Akhirnya Oyen siap dah melepak di situ. Cantiknya!! Kagum betullah orang yang ada bakat melukis ni.




Alkisahnya semua branch Giant tumpas di Kuching penghujung tahun 2020 hari tu termasuk Giant Samariang ni. Memang mulanya menjadi teka-teki jugak siapalah yang akan mengambil alih Giant ni. Ye lah dah nama pun Giant memang besarrrrrrr sangat kompaunnya. Takkanlah Mydin lagi. Dah ada 2 Mydin dah di Petra Jaya ni. Akhirnya teka-teki warga Petra Jaya sudah terjawab, 29 Januari 2020 soft launching Eco Mall Petra Jaya yang terletak di Jalan Semariang ni.



notakakmim: harap-harap takdelah kluster Eco Mall pulak nanti


 

Sepetang di Kuching Waterfront

January 24, 2021 12 Komen

Lepak-lepak di Waterfront sebelum PKPB dan sebelum kes Covid 19 mencanak naik di Kuching. Sekarang bertahan dulu berkurung dalam rumah. Keluar rumah pun sebab nak ke ofis atau beli groceries saja. 




Sekarang weekend kita layan Netflix saja. Lebih baik berkurung di rumah daripada terdedah dengan Covid 19 di luar sana. Kita PKPkan keluarga kita sendiri.



 

18/01/2021

Covid-19: Sarawak Catat 2 Kematian

January 18, 2021 8 Komen

 

Terkejut bila baca press statement terperinci dari SDMC petang tadi. Rupanya ada pertambahan 2 kes kematian untuk negeri Sarawak! Allahu!


Nampak gaya Sibu masih lagi memegang takhta kes baharu terbanyak di Sarawak. Kluster Pasai tu agaknya lambat lagi nak terputus rantaiannya. Bayangkanlah kalau dah menjangkiti sebuah rumah panjang. Sebuah rumah panjang tu ada beratus-ratus pintu. 1 pintu berapa orang ahli keluarga? Dan kalau tak silap beratus buah rumah panjang yang dikenakan PKP. Sebuahnya terjadi semasa funeral. Kebetulan sama pulak dengan Kluster Itali yang pertama dikesan di Sarawak masa hari pertama PKP dulu. Kluster tersebut pun berpunca daripada kes pengebumian tapi index case yang mempunyai history balik dari Itali tiada kena mengena dengan keluarga yang terlibat dengan pengebumian tersebut. Hmm.. benda dah nak jadi kan? Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk semua mangsa Covid-19 yang telah pergi jauh meninggalkan kita. 


Kes-kes Covid gelombang ke-3 di Sarawak pada awal tahun 2021 ni banyak melibatkan kawasan luar bandar. Contohnya macam Beluru tu, Kakmim pun baru tau kewujudan pekan tu. Pekan macam Meradong, Sebauh, Kanowit tu semuanya bukan kawasan bandar utama. Seram sebenarnya jika difikirkan. Sekarang ada pulak kes di Belaga, area Bakun tu. Jauh tu dari bandar Bintulu. Harap-harap terkawallah bila terus dikenakan PKPB dan PKP. 


Risau sebenarnya dengan situasi Covid di Malaysia sekarang. Macam takde sinar je nak beraya tahun ni kan? Sekali lagilah kita beraya sendiri-sendiri di rumah. 

15/01/2021

#PrayForSarawak

January 15, 2021 13 Komen


Hari yang mendukacitakan. Hujan lebat tak berhenti, tanah runtuh, kes Covid 19 semakin meningkat. Ada pulak kes perempuan buang anak dari bangunan UTC buang ke bawah, lelaki lemas ketika nak menyelamatkan girl friend terjun sungai. Awal tahun dah diduga macam-macam.


PC dari Pengerusi Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (SDMC) petang tadi pula umumkan bahagian Sibu diisytiharkan PKP berikut statistik 150 kes baharu positif di Sibu, kluster rumah panjang tu.



Belum lagi beberapa kawasan di Kuching ditenggelami air. Paling teruk banjir pun tahun 2009. Minggu ni hujan pulak tak berhenti tambahan pulak King Tide (air pasang) memanglah terus melimpah ruah air Sungai Sarawak tu.

View kampung-kampung di tebing Sungai Sarawak yang diambil dengan drone. Jalan raya pun dah tak nampak.




Time macam ni jugak 'Mr Boy' ni melawat kawasan. Nampak tak si dia tengah bersantai tu?

Ni area kampung dalam bandar yang terletak di area Satok.

Akhirnya tertewas jua.


notakakmim: minggu depan budak dah sekolah, kes Covid pulak makin banyak!



 

12/01/2021

Sarawak Catat Kes Harian Tertinggi Sejak Mac 2020

January 12, 2021 13 Komen


Seperti yang kita sedia maklum, PKP 2.0 akan dilaksanakan bermula pada tengah malam ini. 6 buah negeri akan dikenakan PKP, 6 buah PKPB dan 2 buah lagi maintain PKPP. Semoga usaha ini dapat memutuskan rantaian Covid-19 yang semakin mengganas akhir-akhir ni. Walaupun setahun kita dah 'hidup bersama' Coronavirus ni tapi kesedaran komuniti masih macam di peringkat yang tak boleh dibanggakan.







Seharian Kakmim menghilang di alam blog, memang banyak hutang BW. Baru sehari tu, belum lagi seminggu, sebulan! Alkisahnya semalam Kakmim ambik EL. Tetiba bangun pagi nervous pulak bila mengenangkan minggu depan budak-budak sepatutnya dah bersekolah dan keperluan ke sekolah tak beli lagi! Abang dan Kakak okay jugak barang-barang sekolah boleh recycle tapi yang si #anakno3, si Imran yang nak masuk darjah 1? 1 apa pun tak ada lagi. Semalam bangun pagi macam biasa, mohon cuti di HRMIS, kejutkan semua untuk bersiap pergi setelkan semua keperluan sekolah. Tambahan lagi petangnya ada perutusan khas PM, lagilah nervous entah-entah nak PKP lagi ke. Setelnya semua urusan keperluan sekolah kami ke Mydin pulak untuk top up stok makanan. In case lah kan PKP. Nasib baiklah PKPB je.




Walaupun PM announce Sarawak masih PKPP tapi Sarawak ada 1 lagi badan yang ditubuhkan khas iaitu  Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak atau SDMC yang akan membuat keputusan untuk negeri Sarawak. Setiap petang jam 5 petang memang kebiasaan kami untuk menunggu pengumuman rasmi daripada SDMC sejak Mac 2020 yang lalu. SDMC akan mengumumkan statistik harian kes Covid-19 di seluruh Sarawak dan apakah tindakan yang diambil oleh SDMC. Semalam sebelum perutusan khas PM kami dah redha dah 3 zon merah di Sarawak dikenakan PKPB. Nasib baik zon merah saja, zon lain yang masih hijau masih lagi PKPP mengikut apa yang ditetapkan dalam perutusan khas PM.





Semalam 11 Januari 2021 mencatatkan kes harian positif Covid 19 yang tertinggi di Sarawak sejak Mac 2020 yang lalu! Dan yang paling menggemparkan, Miri yang jarang-jarang ada kes yang banyak, mendapat top ranking antara 3 daerah zon merah. What happen to you Miri? Itu lah sejak belakangan ni kes banyak pun kerana kes import B. Kes import B ni ialah kes yang mendapat jangkitan semasa berada di kawasan berisiko tinggi. Hmm..


Kes import B ni serba-salah jugak sebenarnya. Nak dihalang masuk, dikata selfish pulak. Dah dibenarkan masuk membawa musibah pulak. Lain pulak penjawat awam yang berkhidmat untuk negeri Sarawak, takkan nak dikurung mereka selamanya di sini, mereka pun ada keluarga juga di kampung halaman. Kesian mereka menjadi mangsa keadaan. Ibarat diluah mati mak, ditelan mati bapak. Tapi untuk Kuching takde masalah sangat kalau kes import B kerana setibanya di airport mereka terus akan dikuarantin di pusat-pusat kuarantin yang telah disediakan, kalau positif pun tak sempat lagi nak disebarkan kepada komuniti. Memang ada bas yang akan membawa mereka yang tiba di airport untuk terus dibawa ke hotel. Yang menjadi halnya di Miri dan Sibu ni rupanya mereka ramai yang kuarantin di rumah, no wonder netizen cakap ramai yang nak masuk Sarawak akan ambik flight ke Sibu. Begitu ye? Hahaha. Kakmim suka baca komen netizen di 1 grup FB ni. Kadang-kadang apa yang dipost admin di situ memang benar. Mengenai 153 kes baharu di Sarawak semalam pun Kakmim dapat hint dari situ. Bila dah ada pengumuman rasmi, hmm.. benar rupanya, bukan auta.


Kawan-kawan yang di negeri PKP, apa persediaan korang menghadapi PKP 2.0 ni? Insya Allah semoga dipermudahkanlah ye. Kita dah ada pengalaman setahun yang lepas, harap-harap sekarang lebih bersedia dari segi mental hendakNya.






 

10/01/2021

CFC Sarawak Bakal Pengganti KFC?

January 10, 2021 17 Komen

Tajuk entri tu tak tahan. Boleh bikin kontroversi. Tapi siapalah tahu kan? Tuah ayam nampak di kaki, tuah ayam goreng siapalah yang tahu.



CFC ni ialah Crispy Fried Chicken. Sebuah outlet makanan segera yang hidangan utamanya ialah ayam goreng dan juga menawarkan set combo yang ala-ala KFC. Mungkin menunya ditiruvasi dari KFC tapi harga yang ditawarkan lebih murah dari KFC! Percayalah!




Pernah dulu kita sibuk dengan Kempen BMF (Buy Muslim First) atau Beli Barangan Muslim Dahulu. Sekarang macam dah slow je kan dah tak serancak dulu. Tapi jauh di sudut hati Kakmim memang akan selalu support BMF. Eh, bukan racist ya. Kadang-kala ada jugak produk bumiputera yang indah khabar dari rupa. Kalau dapat yang macam tu mintak maaf lah, Kakmim terpaksa jugak cari jenama lain.




Berbalik kepada CFC ni, CFC ni baru lagi bertapak di bandaraya Kuching pada tahun 2020, selepas PKP tu. Foundernya ialah seorang anak muda yang berpandangan jauh. CFC bukan saja dah ada personal branding tetapi siap ada runner sendiri pulak tu!




Seronok bila membeli di outlet CFC dan kita dilayan oleh anak-anak muda yang melayan kita begitu sopan dan juga patuh syariah. Makanan yang disediakan pula sudah tentu halalan toyyiban kerana kita tau foundernya orang kita sendiri.




Hari ni tadi Kakmim malas nak masak. Mood memasak tenggelam ke laut dalam. Tapi lauk basah tetap kena stok untuk seminggu ni. So kami laki bini keluar jugak untuk mencari stok ayam, ikan dan sayur. Lepas beli stok lauk seminggu Kakmim ajak Encik Suami beli makanan siap untuk tapau. Beliau pun on kan saje. Tak pernah tak setuju. Hihi. Tapi takde idea pulak nak tapau apa. Tetiba teringat ayam goreng. Budak-budak ni kalau ayam goreng memang takkan tolak punya! So kami pergi tapau di CFC Mydin.



Kami kalau tapau CFC mesti akan ambik set family combo A. Ada ayam goreng, fries, wedges dan juga soft drink. Harga sangat berpatutan dan portion sangat puas hati. Set combo yang lain pula seperti di bawah.


Ok tak menunya?


Ada lagi untuk set single.


Ala carte pun ada.


CFC tak pakai air berkarbonat yang pam macam di KFC tu. Mereka guna air botol yang kita beli macam di supermarket. Kalau dulu mereka bagi air Cola botol kecik comel tapi mungkin susah nak dapatkan stok kot sekarang so diorang letak dalam cup dah.


Order kami, set family combo A, add on nasi & crispy burger.


Totalnya tak sampai RM40.


Ayam goreng CFC.


Wedges menimbun.


Fries yang banyak.


Nasi ayam biasa tapi rasa luar biasa.


Strategi marketing nampak terancang. Bagus RP CFC ni. 


Founder CFC yang berdiri tu. Tahniah anak muda!

Gambar-gambar ni ada yang Kakmim ambil sendiri, ada jugak Kakmim ambik dari FB CFC Sarawak. 



Akhir kata, orang Kuching jom support CFC Sarawak, support CFC support BMF! 
Mun sik kita, sapa agik? Klik jak page sidak sitok