Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Weekend. Show all posts
Showing posts with label Weekend. Show all posts

06/05/2015

2nd time beli dan menang

May 06, 2015 0 Komen
Yeay! Yeay! Yeay! Mood masih bercuti. Kena update blog dulu baru dapat buat tugas rasmi. Ahaks. Hari ni dah 6 Mei tapi punch card April yang lopang sana-sini pun tak update lagi. Haiya.. tetiba rasa malas ni.

Cerita hujung minggu lepas. Al kisah nak dijadikan cerita, dapat call dari Emart masa kursus minggu lepas. Diorang suh gi Emart untuk cabutan lucky draw. Diorang kata, "Puan adalah finalis untuk luck draw Osram." Whatever. Baiklah. Boleh jugak jenjalan bawak bebudak 3 orang tu. "Puan datang sebelum pukul 2 ya." Baiklah.

So hari Ahad tu kami sampai di Emart dalam pukul 1.45 pm macam tu. Pukul 1.15 Emart call lagi untuk remind. Baiklah, baiklah. Kami on the way.

Lepas register di kaunter, tunjuk MyKad dan sign, "Puan tunggu sekejap. Pukul 2 pm kami akan announce lagi untuk cabutan lucky draw. Puan boleh jalan-jalan dulu." Baiklah, baiklah.

Bila dah pukul 2 pm, nama finalis-finalis pun dipanggil. Hanya ada 2 Melayu daripada 10 orang. Seorang Iban kot, selebihnya Cina. So wakil lampu Osram tu panggil seorang finalis untuk cabut nama pemenang. Cabut punya cabut punya cabut, tak seorang pun cabut nama akak. Baiklah. Redha. Mungkin tak menang kot.


Lepas tu orang tu tanya, "Nama sapa lagi yang tak kena panggil?". Saya cuma angkat tangan. "So you are the 1st place winner." Baiklah. Saya blur. Tak tau hadiah apa.

Rupanya RM888!

Alhamdulillah! Rezeki..
Ingatkan sebab dapat angpau merah so dapat cash. Tebal! Hihihi. Tapi tak sedar diriku berangan. Rupanya baucer Emart. Alhamdulillah. Banyak tu boleh shopping di Emart.


Masa bergambar tu saya seorang jer bawak anak. Rezeki anak-anak kenalah interframe anak-anak kan? Ahahaha.


Bukan sorang tapi 2 sekali diinterframe nya. Ahahaha. So mak nya tak lah glamer sorang-sorang.

Ceria kan? Rezeki tak disangka..
Begitulah kisahnya saya dan down light Osram. Hehehe. Actually ini kali kedua saya menang lucky draw dari shopping mall ni. 1st time dulu finalis lucky draw Boulevard. Tapi time tu dapat consolation je bukan main prize. Dapat bekas untuk simpan kukis untuk hari raya jer. Hehehe.

Apapun, syukur! Hari tu shopping barang dapur. Semuanya Emart belanja. Terima kasih Emart! Terima kasih Osram! Ada balance lagi baucer, Ayah Iman cakap boleh la beli waterjet. Hehehe.

Terima kasih, Emart!




22/04/2015

Resepi Congo Bar dan Brownies

April 22, 2015 3 Komen
Hujung minggu selalunya saya makan sedap-sedap. Cheat day katanyer. Hahaha. Badan pun rasanya dah melebar jer sekarang. Takpe, janji sihat dan bahagia. Akak layan jer anak tekak. Ahahaha. Last week hari Sabtu order combo congo bar dan brownies dari sorang member baker saya. Dulu permah buat brownies. Dulu lah. Sekarang malas lah. Order jer senang, terus masuk mulut, ngapp! Ahahaha. Tapi kita layan resepi dulu lah. Nampak senang kan? Nanti rajin saya buatlah. Hehehe.

Apakah Congo Bar? 

Congo Bar ni adalah brownies + cookie dough + choc chip cookies. Kesimpulannya... Congo Bar ini seperti brownies. Selalunya brownies guna coklat sebagai bahan perisa utama, manakala Congo bar gula perang dan mentega. Rasanya seperti caramel. Manis, chewy, lemak, wangi. Tekstur seperti kukies coklat cip lembut. Bahan penambah kesedapan congo bar ini ikut sukahati. kacang walnut, kacang pecan, kelapa, Coklat M & M. Tapi bahan wajibnya coklat chip.

Selain dikenali sebgai congo bar ia juga dipanggil sebagai Blondies. Entahlah ia ke tidak. Nanti kita cuba.

Kenapa panggil ‘bar’? Sebab ia dipotong seperti bar, empat segi panjang tu.

Sedap ke? Kesedapan Congo bar ini bergantung bahan yang digunakan. Oleh kerana bahan utamanya gula perang dan mentega, carilah yang terbaik. Harum satu rumah. Guna mentega tulin bukan marjerin atau mentega campuran nanti kesedapannya kurang.

Mari layan resepinya..

Congo Bar  – 10 x 10 inci
  • 335g  Tepung gandum
  • 2.5 sudu kecil Serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150g Mentega
  • 400g Gula perang
  • 3biji telur (gred A)
  • 1 sudu kecil vanila
  • 330g cip coklat
  • 130g kacang pecan

Cara-cara;
  • Panaskan oven 180 darjah selsius. Alas loyang 10 x 10 inci.
  • Ayak tepung, serbuk penaik dan garam. Letak tepi.
  • Putar mentega dan gula hingga sebati.
  • Masuk telur satu persatu dan vanila. putar sebati.
  • Campurkan tepung. Putar hingga sekata.
  • Gaulkan kacang pekan dan cip coklat.
  • Masuk dalam loyang, ratakan dan bakar. 30 minit.
  • Keluarkan dari loyang, biarkan 5 minit dan potong.

Resepi dari OnePieceBakery.Com

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Apakah Brownies?

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Brownies sebenarnya di antara kek dan biskut. Bahan lebih kepada kek tapi rupa dan rasa lebih kepada biskut. Cuma tekstur memang tak sama dengan kek dan biskut, menyebabkan namanya brownies. Hehehehe. Tekstur kek lebih lembut dan spongy manakala brownies lebih padat, moist dan fudgy. Brownies bertambah yummy, indah dan best apabila wujudnya kekacang, choc chips, atau dihias dgn frosting choc yang melting rupa dan rasanya. Hehehe.

Brownies biasanya dipotong 4 segi dan berasal dari AS dan sangat popular di negara itu. Perasan kan brownies di Secret Recepi?. Dulu masa saya ke Bandung, saya pun beli brownies yang dikatakan popular di sana untuk dijadikan ole-ole. Masa tu brownies belom glamer lagi di kalarangan rakya Malaysia ni. Hehehe.

Kesimpulannya, brownies mempunyai lapisan yang nipis dan padat dan agak rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya.  Ini kerana kandungan brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula berbanding kek.

Resepi yang mudah? Sangat mudah. Bahan pun simple jer.

  • 6 sudu besar serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1 cawan kekacang (optional mana-mana jenis kacang yang telah dipanggang)


Cara-cara


  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius. Taburkan sedikit tepung dalam loyang empat segi berukuran 18cm 
  • Masukkan mentega cair, koko, gula, vanilla, garam, tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30 minit.

Resepi dari Kakinakl.Com

Gambar? Haa... gambar combo yang saya order last week ada lah. Gambar yang saya sendiri buat? Ada! Saya pernah buat di tahun 2012 tau! Brownies jer la. Congo bar baru tahun lepas glamer so memang tak pernah buat.

Ini saya order
Eh. Tak percaya? Klik jer link nih untuk Brownies Sulung saya. Hehehe. Pun ada resepi kat situ. Layannn..


BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

21/04/2015

#FreeMarketKuching - 1st time jadi contributor

April 21, 2015 1 Komen
Hai! Semangat nak mengupdate blog dari semalam lagi. Tapi semalam memang hari yang malang. Line internet problem pulak. Rasanya kat bilik saya jer kot. Sebab orang lain tak bising pun. Bila dah takleh online saya pun buat-buat menidurkan diri selepas handle meeting. Nak buat kerojer memang takde mood semalam. Hahahaha.

Baiklah, nak cerita pasal #FreeMarketKuching atau pasar amal. saya first time join free market ni. Mungkin kat Semenanjung memang selalu orang buat kot. Tapi saya memang baru pernah dengar dan terus register nama untuk jadi contributor. Awal lagi dah register dah... rasanya bulan 3 dulu kot. Tapi preparationnya macam biasalah. Kalau tak last minute tak sah. Hahaha. Free market buat hari Ahad, hari Sabtu baru sibuk nak packing baju. Hihihihi. Takpe, assistant ada. Baju-baju dan tudung memang dah ada dah cuma organizer nak dipacking cantik-cantik dan diletakkan saiz siap-siap. So SYMP... akak kan skema. Ahahaha.

Mula-mula..dah siap masuk dalam plastik.. dah lekat sticker saiz. Susun ikut saiz dan jenis baju..konon.
Bila dah makin banyak.. dah tak larat nak susun ikut saiz dah.
Alhamdulillah... dekat nak kol 1 pagi jugak siap membuat sizing baju-baju kurung ni. Hampir 100 pasang semuanya.
Tudung-tudung pulak lupa nak ambik gambar. Tudung kitorang main longgok jer. Tak larat nak packing. Tudung masih dalam plastik yang tak pernah pakai pun ada. Alhamdulillah... tudung-tudung pun 'sold out'. Event sepatutnya habis pukul 11 pagi tapi kami pukul 10 setengah dah habis. Memang betul lah kata penganjur, menurut pengalaman beliau barang-barnag yang dipacking kemas dan cantik akan lebih cepat habis daripada barang yang dilonggok-longgok. Kami pun taknaklah nak sedekat barang kat orang main longgok-longgok. Biarlah dengan cara yang elok. Baju pun walaupun preloved tapi masih dalam kondisi yang baik dan cantik. Boleh untuk dipakai masa raya lagi. Daripada memenuhkan almari, baik sedekah jer kan?

Orang-orang yang datang free market tu kita boleh tengok jugak sebenarnya. Memang ada yang benar-benar memerlukan, tapi tak kurang juga ada jugak yang macam mampu jer. Tapi tak kisahlah, janji nawaitu nak bersedekah. Tak kiralah pada siapa. Yang macam tak bestnya, bagi yang datang lambat tu, bila barang-barang kami dah habis. Sedih jer nak bagitau barang kami dah habis. Tapi nak buat macam mana. Mungkin bukan rezeki diorang kot.

Macam ni lah situasi masa free market. Event ni dibuat di foyer masjid di Taman Sukma.
Memang sangatttttttt.... ramai orang. Ada lah 2-3 orang yang pengsan.
Ni di luar foyer. Orang tunggu giliran masuk ke dalam perkarangan foyer.
Servis gunting rambut free pun ada.
Poster promosi. Macam-macam ada. Bubur asyura pun sangat sedap!!!

Saya dan adik saya. Walaupun duduk jer tapi penat jugak, tak sempat nak merayau tengok barang-barang orang lain.
Ni masa barang-barang kami dah habis. Kami tolong orang sebelah pulak. Tu yang sempat berporet tu. Ahahaha.
Alhamdulillah... kami bersaudara turut sama menyumbang.
Insya Allah... ada rezeki... umur panjang... nanti kami nak jadi contributor lagi.

Walaupun keadaan tidak terkawal tapi tiada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Pengsan tu biasalah, keadaan memang sesak sangat. Tapi yang bergaduh atau merusuh alhamdulillah takde. Mungkin lepas ni pihak penganjur boleh memikirkan tindakan penambahbaikan daripada event tahun ni. Apapun memang puas hati dan gembira sangat dapat menjadi salah seorang daripada komuniti #FreeMarketKuching ni. Alhamdulillah.

14/04/2015

My Triple IMAN

April 14, 2015 0 Komen
  • Iman Madihah
  • Irfan Mustaqim
  • Imran Mudzaffar
Kesayangan dan cinta hati Ayah dan Ibu. Macam-macam ragam anak yang 3 orang ni. Setiap daripada mereka berlainan perangai dari kecik lagi. Ada jugak yang lebih kurang sama tapi kebanyakannya memang tak sama lah. Baru 3 orang kan? Bayangkan mereka yang mempunyai anak 6-7 orang. Mau tak pening dibuat melayan kerenah anak-anak. Yang 3 orang pun dah macam apa kalau pergi outing. Tapi tetap jugak Ayah dan Ibu bertabah membawa mereka outing. Kalau tak, jarang tengok dunia luar lagilah haru. At least dah biasa okay ler jugak, walaupun fenattttt.

Sekarang bila dah agak berusia kot, atau anak dah ramai, atau malas? Jarang sangat dah nak ambik gambar kalau outing. Dulunya masa zaman si Kakak, outing jer ambik gambar, untuk letak kat blog, kononnya. Sekarang, nak up di FB pun maleh. Hehehe. Mungkin faktor umur lah kan? Hahahaha. Ye lah zaman kegemilangan dulu-dulu dah berakhir. Sekarang zaman reda sikit dan senyap. Hahaha.

Baiklah, sementara ada gambo diorang adik-beradik, haruslah dishow off di sini. Sebelum external tu tamat tarikh luputnya, at least ada jugak kenang-kenangan di awan-awangan di sini. Layannn...















Hehehe. Hambik kau. Bukan selalu pon nak menghapload gambo budak-budak ni. Dan mereka inilah penawar hati kami suami isteri, The IMANs.



17/03/2014

Ayah kerja hari Sabtu

March 17, 2014 0 Komen

Yup.
Saja nak buat rumusan.
Rumusan hujung minggu yang telah berlalu.
Hujung minggu yang tak best.
Kenapa?

1. Ayah kerja hari Sabtu
Faktor utama.
Kerja 8-5 lagi tu.
Macam biasa lah kalau Ayah takde kami anak beranak akan bermalasan di bilik tido.
Bergomol-gomolan.
Bermalas-malasan.
Hai...malasnya.

2. Ayah kerja hari Sabtu
Malas nak bangun awal.
Malas nak kemah umah.
Sebab?
Takde orang tolong.
Harapkan anak?
Anak tolong selerakkan lagi, ada lah.
Selalunya Ayah yang vakum.
Ibu masak-masak prepare brunch.

3. Ayah kerja hari Sabtu
Cuaca panas tapi malas nak membasuh.
Baju-baju baby adek tak basuh lagi.
Kalau basuh hari tu mesti dah setel dah.

4. Ayah kerja hari Sabtu
Semua plan tergendala.
Bilik bawah tak kemas lagi.
Sebab sekarang kami dok master bedroom kat atas.
Nanti pantang takkan nak turun naik kan?
Tapi....belom kemas lagi ni.
Cuak jugak.
Tetiba plak terveranak awal ke.

5. Ayah kerja hari Sabtu
Tak bestnya.
Ahad pun malas sebab dah rasa miss hari Sabtu.
Ahad pulak terpaksa jadi hari Sabtu.
Selalunya hari Sabtu hari membasuh.
Terpaksa membasuh di hari minggu.
Petangnya baru nak keluar, kain semua dah kering.
Kerana malas tak angkat masuk dalam
Balik jer malam.. hujan.
Ah, buhsannya.

Hari ni Isnin.
Rasa nak cuti.
Tapi tak boleh sebab ada kelas.
Takpe, seminggu jer kelas.
Semoga hari ni dipermudahkan.

15/04/2013

Jalan-jalan?

April 15, 2013 0 Komen
Dan kerana 2 minggu berturut-turut busy dengan penyediaan dokumen untuk validasi, sampai anak-anak pun terabai, hujung minggu pun tak enjoy macam biasa, makanya hujung minggu hari tu pelawaan untuk 'lari' dari bandaraya Kuching dari mak pun diterima dengan hati dan tangan terbuka. Tak dapat check-in pun takpe lah (sebab fully booked) janji boleh jalan-jalan cuci mata bersama keluarga.


Kami ke Taman Negara Gudung Gading! 1 jam setengah dari Kuching, kami guna lebuhraya pesisiran dan naik feri di Batang Rambungan. Kalau guna jalan yang tak payah feri tu 2 jam jugak lah driving. Dan yang bestnya, sekarang ni memang masa untuk rafflesia berkembang! Tapi, saya tak pegi pun carik rafflesia tu, biasalah yan gpempuan kan sibuk dengan makanan, masak-masak lagi.


Ni lah dia rafflesia di Gunung Gading. Yang kaum lelaki jer yang pergi naik atas, ada lah kira-kira 1 jam macam tu untuk carik rafflesia tu. 

Ayah Iman dan rafflesia.  
Iman, dah besar kan?
Ibu Iman, tak membesar jugak kan? Haha

Rasa macam nak cuti-cuti Malaysia je. Nak makan-makan. Shopping-shopping. Oops... terlebih sudah. Ayah Iman target setiap tahun mesti bawak family jalan-jalan.

2009 - baru kahwin, honeymoon di Langkawi
2010 - Iman Madihah 1 tahun: jalan-jalan di Penang & Kedah, adik ipar kahwin di Changlun
2011 - Iman Madihah 2 tahun: jalan-jalan di KL je
2012 - Iman Madihah 3 tahun, Irfan Mustaqim 4 bulan: jalan-jalan Melaka, KL
2013 - ?

2013 masih menjadi persoalan. Ingat nak pergi Langkawi lagi, bawak Adik, tapi rasa nak pergi KK pun ada jugak. Nak pergi oversea? Tu nanti dulu, belum ada perancangan lagi, kecuali Singapore. Universal Studio?? Bestttt...

Apapun, kena kumpul RM dulu. Yeehaaa!


15/01/2013

Suatu hari di hujung minggu

January 15, 2013 1 Komen
Hai, auntie kawan Ibu
Tok masa Iman jadi 'penyambut tetamu' masa dinner opis nenek
Tapi sekda orang ambik gambar Iman masa hari kejadian ya
Pelik tapi benar, kan?

Eh, gambar ya masa Iman test baju ajak
Hehehe
Salah indah
Nenek beli baju ya ngan Iman
Cantikkk..
Kaler green
Iman suka

Masa di hotel
Ibu ngan Ayah embak Iman tido hotel
Malam masa dinner opis nenek ya bah
Iman suka tidor hotel
Iman nak mandik kolam

 Tengok Iman mandik kolam
Adek Azaya pun ada juak mandik kolam
Iman embak Adek Azaya ngan Dek Pan mandik kolam

Haaa... tengok Dek Pan ngan Azaya
Hihihi

Best!!
Kelak Iman mok ajak Ayah ngan Ibu tido hotel agik
Iman mok gi Kay EyL juak
Iman mok nait aeroplane
Ada Ibu madah
Kelak...

Sik tauk bila
Kelak Iman tanyak Ibu agik


Yang Benar,
Iman



14/01/2013

Meng-sushi

January 14, 2013 0 Komen
Blog, aku suka hujung minggu!
Sebab suka bawak anak-anak aku jalan-jalan.
Engkau hade?
Hahahaha

Macam biasalah jarang hujung minggu tak merayau
Paling-paling pun window shopping jer
Tak shopping tak apa, janji dapat makan
Hahahaha
Makan jer kerjanya kan, Blog

Hujung minggu tu kami lepak di Sushi King
Entah kenapa asik terbayang-bayang sushi
Padahal baru jer minggu lepas makan sushi
Laki aku layan jer
Seronokkkk

Sikit jer kami makan, hehehehe

Iman pun makan banyak, order kid's meal, habis dia makan
Si kecik ni pun makan jugak, pastu nangis sebok nak main chopstick
Saya dan anak dara saya

Mana gambar sushi nya?
Hahaha
Takmolah upload nanti Blog jeles
Erk, ke kau tak pandai makan sushi?
Hihihihi
Sebenarnya tak sempat pun nak ambik gambar
Eh..
Tak teringat
Ye la bukannya zaman dulu kala kalo makan tangkap gambar dulu
Sekarang kalo makan, berperang dulu
Hahaha
Ye lah anak kan dah 2
Jangan harap ler nak makan dengan aman damai

Tapi
Kalau tak bawak diorang, tak lengkap pulak rasanya hidup ni
Biarlah berperang ke bergaduh ke
Tapi best bawak si kakak dan si adik jalan-jalan

Betol tak? Betol tak?
Hehehe...