Follow Us @soratemplates

Showing posts with label Wifey Diary. Show all posts
Showing posts with label Wifey Diary. Show all posts

24/04/2015

Persiapan Harian Anak-Anak ke Taska

April 24, 2015 0 Komen
Hari Ahad ni dah fly! Terobang untuk berkursus. So triple IMAN terpaksa ler tinggal sama Nenek, Mami, Mak Ngah & Dedek ya. Eh, Mami pun travelling. Kesian anak-anak Ibu.

Rasanya ni lah paling lama tinggalkan diorang lama-lama. Entah macam mana lah rasanya nanti. Dah la besok kena kerja. Huhuhu.


Benda yang paling penting ialah persiapan diorang ke taska. Mesti sediakan check list supaya Usu diorang senang nak kemaskan barang-barang si dua beradik. Si kakak takde sangat cuma Nenek perlu buat bekal jer lah.

Semoga semuanya dipermudahkan. Insya Allah.


Ruang Tamu Simple Lagi Menggoda

April 24, 2015 0 Komen
Tempek lagi.. tempek lagi gambar. Adoi! Seksi nya ruang tamu ni. Kenapa la suka sangat warna merah ni. Takkan semua merah dalam rumah kan? Nanti jadi tokong Cina pulak. Oops. Takpe saya tempek jer.

Frame kosong merah tu lawa kan?
Temper jer. Hehehe. Nanti boleh lah deco macma ni. Tapi ruang tamu rumah saya takdelah luas macam ni. How meh????

Berangan jer lah dulu. Huuuuu.........


Cabinet Merah Hitam - Antara Impian dan Kenyataan

April 24, 2015 0 Komen
Sekarang geram sangat rasanya nak mendeco rumah, tapi kemalasan melanda. Kain pun tak habis-habis lipat lagi. Habis 1 batch, datang lagi 1 batch. macam manalah nak habis. Membasuhnya pulak hari-hari. Kalau tak, mau 10 towel dibasuh pada hari Jumaat, belum lagi towel yang kat umah. Yang 10 tu towel budak-budak taska 2 orang tu. Hehehe.

Lama kan tak bercerita impian rumahku istana, eh.. rumah ku hotel.. pun boleh lah. Hotel kan ada housekeeping hari-hari. Hahaha. Berangan ler tuh. Baiklah bercerita pasal rumah. Masa scrol wall di FB tetiba ada sesuatu kuch kuch hota hai. Auw! Apa tu? Jom jom tengok kat bawah ni.


Sangat menggoda lah uols. Seksi sungguh! Dengan tile putih lagi tu. Cantik kan? Cantik kan? Kalaulah saya ada rumah sebesar tu. Hmm....

Apapun, bersyukur jugaklah. At least impian saya telah menjadi kenyataan walaupun masih ada lagi rasa nak add on top up sana sini. See.... hawa nafsu perempuan ni tak pernah nak puas kan?


Sikit lagi nak sama kan? Mulanya memang plan nak buat sink sama macam gambar di atas tu. I mean tempat yang sama. Tapi kontraktor cabinet tu cakap dia takleh buat kat situ. Sob sob. So terpaksa buat kat tengah-tengah tu jer lah. Tapi, tak apalah. Syukur..syukur. Lepas ni nak mengemas rumah supaya jadi macam hotel lah. Ahahaha. Pastu si Iman cakap, wah... cantiknya rumah kita. Terima kasih Ayah, terima kasih Ibu! Ahahaha... drama queen betol anak dara ku itu.


22/04/2015

Resepi Congo Bar dan Brownies

April 22, 2015 3 Komen
Hujung minggu selalunya saya makan sedap-sedap. Cheat day katanyer. Hahaha. Badan pun rasanya dah melebar jer sekarang. Takpe, janji sihat dan bahagia. Akak layan jer anak tekak. Ahahaha. Last week hari Sabtu order combo congo bar dan brownies dari sorang member baker saya. Dulu permah buat brownies. Dulu lah. Sekarang malas lah. Order jer senang, terus masuk mulut, ngapp! Ahahaha. Tapi kita layan resepi dulu lah. Nampak senang kan? Nanti rajin saya buatlah. Hehehe.

Apakah Congo Bar? 

Congo Bar ni adalah brownies + cookie dough + choc chip cookies. Kesimpulannya... Congo Bar ini seperti brownies. Selalunya brownies guna coklat sebagai bahan perisa utama, manakala Congo bar gula perang dan mentega. Rasanya seperti caramel. Manis, chewy, lemak, wangi. Tekstur seperti kukies coklat cip lembut. Bahan penambah kesedapan congo bar ini ikut sukahati. kacang walnut, kacang pecan, kelapa, Coklat M & M. Tapi bahan wajibnya coklat chip.

Selain dikenali sebgai congo bar ia juga dipanggil sebagai Blondies. Entahlah ia ke tidak. Nanti kita cuba.

Kenapa panggil ‘bar’? Sebab ia dipotong seperti bar, empat segi panjang tu.

Sedap ke? Kesedapan Congo bar ini bergantung bahan yang digunakan. Oleh kerana bahan utamanya gula perang dan mentega, carilah yang terbaik. Harum satu rumah. Guna mentega tulin bukan marjerin atau mentega campuran nanti kesedapannya kurang.

Mari layan resepinya..

Congo Bar  – 10 x 10 inci
  • 335g  Tepung gandum
  • 2.5 sudu kecil Serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150g Mentega
  • 400g Gula perang
  • 3biji telur (gred A)
  • 1 sudu kecil vanila
  • 330g cip coklat
  • 130g kacang pecan

Cara-cara;
  • Panaskan oven 180 darjah selsius. Alas loyang 10 x 10 inci.
  • Ayak tepung, serbuk penaik dan garam. Letak tepi.
  • Putar mentega dan gula hingga sebati.
  • Masuk telur satu persatu dan vanila. putar sebati.
  • Campurkan tepung. Putar hingga sekata.
  • Gaulkan kacang pekan dan cip coklat.
  • Masuk dalam loyang, ratakan dan bakar. 30 minit.
  • Keluarkan dari loyang, biarkan 5 minit dan potong.

Resepi dari OnePieceBakery.Com

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Apakah Brownies?

BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Brownies sebenarnya di antara kek dan biskut. Bahan lebih kepada kek tapi rupa dan rasa lebih kepada biskut. Cuma tekstur memang tak sama dengan kek dan biskut, menyebabkan namanya brownies. Hehehehe. Tekstur kek lebih lembut dan spongy manakala brownies lebih padat, moist dan fudgy. Brownies bertambah yummy, indah dan best apabila wujudnya kekacang, choc chips, atau dihias dgn frosting choc yang melting rupa dan rasanya. Hehehe.

Brownies biasanya dipotong 4 segi dan berasal dari AS dan sangat popular di negara itu. Perasan kan brownies di Secret Recepi?. Dulu masa saya ke Bandung, saya pun beli brownies yang dikatakan popular di sana untuk dijadikan ole-ole. Masa tu brownies belom glamer lagi di kalarangan rakya Malaysia ni. Hehehe.

Kesimpulannya, brownies mempunyai lapisan yang nipis dan padat dan agak rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya.  Ini kerana kandungan brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula berbanding kek.

Resepi yang mudah? Sangat mudah. Bahan pun simple jer.

  • 6 sudu besar serbuk koko
  • 1/4 cawan mentega cair
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1 cawan kekacang (optional mana-mana jenis kacang yang telah dipanggang)


Cara-cara


  • Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius. Taburkan sedikit tepung dalam loyang empat segi berukuran 18cm 
  • Masukkan mentega cair, koko, gula, vanilla, garam, tepung dan telur ke dalam mangkuk.
  • Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
  • Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30 minit.

Resepi dari Kakinakl.Com

Gambar? Haa... gambar combo yang saya order last week ada lah. Gambar yang saya sendiri buat? Ada! Saya pernah buat di tahun 2012 tau! Brownies jer la. Congo bar baru tahun lepas glamer so memang tak pernah buat.

Ini saya order
Eh. Tak percaya? Klik jer link nih untuk Brownies Sulung saya. Hehehe. Pun ada resepi kat situ. Layannn..


BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal - See more at: http://comelnyercupcake.blogspot.com/2012/06/apa-perbezaan-brownies-dan-kek.html#sthash.MzPQ4LHL.dpuf

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

21/04/2015

#FreeMarketKuching - 1st time jadi contributor

April 21, 2015 1 Komen
Hai! Semangat nak mengupdate blog dari semalam lagi. Tapi semalam memang hari yang malang. Line internet problem pulak. Rasanya kat bilik saya jer kot. Sebab orang lain tak bising pun. Bila dah takleh online saya pun buat-buat menidurkan diri selepas handle meeting. Nak buat kerojer memang takde mood semalam. Hahahaha.

Baiklah, nak cerita pasal #FreeMarketKuching atau pasar amal. saya first time join free market ni. Mungkin kat Semenanjung memang selalu orang buat kot. Tapi saya memang baru pernah dengar dan terus register nama untuk jadi contributor. Awal lagi dah register dah... rasanya bulan 3 dulu kot. Tapi preparationnya macam biasalah. Kalau tak last minute tak sah. Hahaha. Free market buat hari Ahad, hari Sabtu baru sibuk nak packing baju. Hihihihi. Takpe, assistant ada. Baju-baju dan tudung memang dah ada dah cuma organizer nak dipacking cantik-cantik dan diletakkan saiz siap-siap. So SYMP... akak kan skema. Ahahaha.

Mula-mula..dah siap masuk dalam plastik.. dah lekat sticker saiz. Susun ikut saiz dan jenis baju..konon.
Bila dah makin banyak.. dah tak larat nak susun ikut saiz dah.
Alhamdulillah... dekat nak kol 1 pagi jugak siap membuat sizing baju-baju kurung ni. Hampir 100 pasang semuanya.
Tudung-tudung pulak lupa nak ambik gambar. Tudung kitorang main longgok jer. Tak larat nak packing. Tudung masih dalam plastik yang tak pernah pakai pun ada. Alhamdulillah... tudung-tudung pun 'sold out'. Event sepatutnya habis pukul 11 pagi tapi kami pukul 10 setengah dah habis. Memang betul lah kata penganjur, menurut pengalaman beliau barang-barnag yang dipacking kemas dan cantik akan lebih cepat habis daripada barang yang dilonggok-longgok. Kami pun taknaklah nak sedekat barang kat orang main longgok-longgok. Biarlah dengan cara yang elok. Baju pun walaupun preloved tapi masih dalam kondisi yang baik dan cantik. Boleh untuk dipakai masa raya lagi. Daripada memenuhkan almari, baik sedekah jer kan?

Orang-orang yang datang free market tu kita boleh tengok jugak sebenarnya. Memang ada yang benar-benar memerlukan, tapi tak kurang juga ada jugak yang macam mampu jer. Tapi tak kisahlah, janji nawaitu nak bersedekah. Tak kiralah pada siapa. Yang macam tak bestnya, bagi yang datang lambat tu, bila barang-barang kami dah habis. Sedih jer nak bagitau barang kami dah habis. Tapi nak buat macam mana. Mungkin bukan rezeki diorang kot.

Macam ni lah situasi masa free market. Event ni dibuat di foyer masjid di Taman Sukma.
Memang sangatttttttt.... ramai orang. Ada lah 2-3 orang yang pengsan.
Ni di luar foyer. Orang tunggu giliran masuk ke dalam perkarangan foyer.
Servis gunting rambut free pun ada.
Poster promosi. Macam-macam ada. Bubur asyura pun sangat sedap!!!

Saya dan adik saya. Walaupun duduk jer tapi penat jugak, tak sempat nak merayau tengok barang-barang orang lain.
Ni masa barang-barang kami dah habis. Kami tolong orang sebelah pulak. Tu yang sempat berporet tu. Ahahaha.
Alhamdulillah... kami bersaudara turut sama menyumbang.
Insya Allah... ada rezeki... umur panjang... nanti kami nak jadi contributor lagi.

Walaupun keadaan tidak terkawal tapi tiada perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Pengsan tu biasalah, keadaan memang sesak sangat. Tapi yang bergaduh atau merusuh alhamdulillah takde. Mungkin lepas ni pihak penganjur boleh memikirkan tindakan penambahbaikan daripada event tahun ni. Apapun memang puas hati dan gembira sangat dapat menjadi salah seorang daripada komuniti #FreeMarketKuching ni. Alhamdulillah.

26/01/2015

Yang tertulis untuk permulaan 2015 keluarga The IMAN's

January 26, 2015 0 Komen
Baeklah.
Entri ke-2 untuk 2015.
Sebenarnya Kakmim agak 'blur' setelah bercuti rehat menjaga anakanda yang sakit selama 4 hari.
4 hari bekerja dan 2 hari hujung minggu.
Hah, hambek kau!
Sebab tu otak masih ke laut ni.

4 hari bercuti di awal tahun?
Hmm... macam bukan petanda yang baik.
Tapi, apa boleh buat, terpaksa jugak kerana anakanda ku terpaksa admit ke SGH.


Kesian tengok si kecik terlantar macam ni.
Mulanya demam, batok, tak aktif, semput.
Dan akhirnya 'check in' di 'hotel' yang beribu-ribu bintang.
Kerana jangkitan paru-paru.


Pandangan yang menyedihkan sesiapa yang melihatnya.
Drama king jugak anak Ibu ni kan?
Tapi.. macam tu lah keadaannya masa mula-mula di hospital.
Tak aktif dan bad mood.


Kesesakan nafas dan salur pernafasan yang agak kesempitan memaksa anak bujang Kakmim ni di'neb' 4 jam sekali masa mula-mula admit. Dan bila hari ke-3 dan seterusnya dikurangkan ke 6 jam sekali. Masa neb ni lah masa yang paling mencabar. Saat Ibu perlu 'berlawan' dengan si kecil yang takmo dineb. Tengok je bendalah neb tu dia dah meraung. Memang fobia sangat tengok bendalah tu.


Masa ni hero kecik ni dah semangat sikit nak makan. Mula-mula tu memang takmo makan. Menyusu botol pun susah, nak kena paksa. Nak 'melekat' dengan Ibu je dia. Anak manja ni, Imran Mudzaffar.


Sehari sebelum discaj. Dah ada mood sikit nak bermain, tengok-tengok orang. Tapi muka serius tetap maintain especially kalo doktor dan nurse datang melawat. Hehehe.


Kronologi:

  • Isnin (19/1/15) - Balik dari kerja, BS cakap Imran lemah, asik tido, bernafas kuat. Malamnya 8.15 baru gerak dari rumah Mak pergi ke Poliklinik. Rasa macam tak sedap hati jer nak tangguh ke keesokkan harinya. Condition makin lemah dan tidak aktif.
  • 9.15 malam - Tiba di A&E, SGH. Pergi neb di yellow zone review doktor. Doktor suruh x-ray. Review x-ray lung tak clear. Sah! Kena admit malam ni.
  • 11.00 malam - Admitted di Wad Paed 2B. Kali ke-3 Ibu 'check in' di wad ni. Dulunya masa si abam Irfan jaundice dan demam (dehydrated) pada tahun 2012 dan 2013.
  • Selasa - Rabu - Khamis - Rutin, neb, antibiotik, drip IV, oksigen
  • Jumaat (23/1/15) - Dibenarnkan discaj pada pukul 4.30 petang. Tapi jam 6 jugak meninggalkan Wad Paed 2B tu.

Alhamdulillah, sepanjang di wad, mendapat layanan yang sewajarnya daripada nurse dan doktor. Cuma ada seorang wad atendan tu (yang tukang hantar makanan tu) yang ada kerek semacam. Macam ko kerja bagus sangat la. Malas nak ingat. Tak terkesan pun. Tapi nak jugak tulis kat sini, in case kalo ada yang post sama macam tu jangan kerek sangat lah. Orang lain tak bising pun.

Hmm.. macam tu lah yang telah tertulis untuk pembuka awal tahun 2015 keluarga kami. Syukur kerana semuanya telah berlalu. Semoga anak Ibu, Imran Mudzaffar semakin sihat hendakNYA.

Orang kata tak elok tulis atau post tentang anak-anak sakit di FB. Takut ramai orang dengki ek? Tapi Kakmim nak jugak catatkan di sini untuk rujukan Kakmim sendiri di masa akan datang.

Yang baik datangnya dari Allah SWT dan yang buruk datangnya dari Kakmim sendiri.



12/12/2014

Disember Bulan Cinta

December 12, 2014 0 Komen
Okay. Dah Disember.
Misi November hampeh... tak tercapai.
Hihihi.
Sibuk.. memang tak dan nak menaip entri di ofis.
Di rumah, otak dah letih... memang tak larat nak on laptop segala.

Hari ni 12.12.14
Kita #throwback apa yang berlaku pada 12.12.08
Iaitu 6 tahun yang lalu.
Jeng jeng jeng!!!

Ya!!! Ini yang berlaku ya...

Berlakunya malam tadi.



Siang ni berlakunya ini...




Rumah pun dah berseri macam ni



Hehehehe...
Tak sangka 6 tahun dah berlalu.
Dan hari ni Kakmim dapat jemputan majlis kawen seorang blogger.
Ya! Ertinya 6 tahun dah kenal melalui blog dan masih kontek hari ni.
Walaupun jarang berjumpa tapi selalu ada di laman sosial.
Begitulah penangan blog.
Dari tak kenal jadi kenal.
Dan rasa macam excited pulak nak ke majlis Fieza cik adik yang gila purple ni.
Heharap dapatlah jumpa blogger yang lain.

Anyway, selamat menghitung hari untuk menukar status single kepada married ye cik adik Fieza!
Insya Allah kamek akan datang ke majlis kitak kelak.



29/10/2014

Terselap

October 29, 2014 1 Komen
Ok. Tok kisah #throwback
Mun urang Serawak madah terselap

Ari tok 29 Oktober 2014
Mun 5 tahun yang lepas, ari toklah Kakmim nyerah dirik di SGH
Apa tek nak operate
Sebab baby rilek gilak duduk di dalam nun

Awal pagi dah ke SGH
Tapi sampei jak di Mat Ward lom ada katil
Nurse madah "Pegi jak kitak kuar minum lok, kelak dah beranak sik dapat makan nyaman agik"
Oh, baiklah nurse
Sungguh baik hati mu nurse
Alu lah Kakmim dengna laki Kakmim pegi bekfes
Tapi sik juak jauh ne dijalan mek duak
Nun di Hung Hung ya ajak
Tedah... rasa pelarian jak rasa
Dah lah nak makei gelang hospital ya
Hihihi

Hmm.. yang sik best nya Kakmim sik ingat Kakmim makan apa time ya
Sik apa lah ooo...
Dah lepas minum makan apa indah
Alu nait agik ke wad
Dah ada dah katil
Alu diberik baju pink yang mahal dan kaccc gill ya
Alu dirasuk...berkemas barang apa indah
Alu laki tek balit
Alu lah Kakmim sorang dirik di wad ya
Berserah jak time ya oi!
Hahaha

Ya sehari sebelum ceaser
Esok ari (30.10) baruklah Kakmim dibelah perut
Dan baruklah officially seorang IBU

Ya jak lah tek terselap Kakmim ari tok
Cun gilak timing koh

Oklah. Daaa~


20/08/2014

Mee tomato simple lagi enak!

August 20, 2014 0 Komen
Sebenarnya semasa pregnant Imran, saya teringin sangat nak buat mee tomato selepas tengok FB member. Bukan makan ye. Tapi nak buat. Nak masak. Sebab saya memang bukan penggemar mee tomato. Kalo nak order di kedai pun saya akan order mee hongkong, adik beradik mee tomato jugak kalo di Sarawak ni.

Semalam.. tercapai jugak hasrat nak buat mee tomato. Walaupun ala kadar, at least dah tak mengidam dah. Mengidam masak! Macam pelik kan? Senang jer nak membuatnya. Bahan-bahan pun mudah yang kita memang guna hari-hari.

Bahan kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar
Cili kering

 Kuah:
Sup Tomato dalam tin
1 biji tomato (dicincang)
Air rebusan ayam (kalo takde boleh masukkan kiub ayam tu)
Isi ayam (dipotong)
Gula
Garam
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili

Aksesori:
Daging ayam (dicarik)
Fishcake
Bebola ayam
Sayur sawi (dicelur)
Tauhu
Daun sup
Bawang goreng
Tomato
Cili merah potong

Kalau nak pakai seafood (udang atau sotong) pun boleh jer.

Cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi.
2. Masukkan gula pasir dan potongan ayam, tunggu sehingga masak.
3. Masukkan tomato cincang dan sup tomato.
4. Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram.
5. Kemudian, masukkan air rebusan ayam.
6. Masukkan garam, dah cukup rasa, didihkan dan angkat!

Untuk mee pulak.

1. Panaskan sedikit minyak.
2. Masukkan mee kuning.
3. Tuang kicap pekat dan kicap manis.
4. Kacau dan sedia untuk dihidang.


1st batch masa kawan nak datang tu, tak sempat dah nak goreng mee kuning tu. Tapi.. layan jugak. Dah 2nd batch mee tu baru sempat nak menggoreng.


Kalau makan dengan kicap pedas, lagilah layannnn. Hehehe.



12/08/2014

Mencari

August 12, 2014 0 Komen
Yep.
Saya masih mencari.
Dan tercari-cari.



Saya tidaklah terlalu cerewet.
Juga bukanlah terlalu memilih.
Saya sukakan simplicity.
Dan juga minimalis.
Kurang suka yang terlalu complicated.
Sebabnya blog untuk dibaca.
Gambar sekeping 2 untuk aksesori.

Teringin nak mendesign template sendiri.
Tapi... tak reti.
Dan masa pun sangat mencemburui.
Oops... mungkin saya yang cemburukan masa.
Bukan masa mencemburui saya.
Masa 24 jam terasa seperti 8 jam sahaja.
Cepatnya masa berlalu.

Dan saya masih mencari.
Banyak yang masih dicari.
Tapi perlu ditemui.

Dan.. manusia.
Begitulah.
Selalu tak puas dengan apa yang ada pada diri



17/03/2014

Ayah kerja hari Sabtu

March 17, 2014 0 Komen

Yup.
Saja nak buat rumusan.
Rumusan hujung minggu yang telah berlalu.
Hujung minggu yang tak best.
Kenapa?

1. Ayah kerja hari Sabtu
Faktor utama.
Kerja 8-5 lagi tu.
Macam biasa lah kalau Ayah takde kami anak beranak akan bermalasan di bilik tido.
Bergomol-gomolan.
Bermalas-malasan.
Hai...malasnya.

2. Ayah kerja hari Sabtu
Malas nak bangun awal.
Malas nak kemah umah.
Sebab?
Takde orang tolong.
Harapkan anak?
Anak tolong selerakkan lagi, ada lah.
Selalunya Ayah yang vakum.
Ibu masak-masak prepare brunch.

3. Ayah kerja hari Sabtu
Cuaca panas tapi malas nak membasuh.
Baju-baju baby adek tak basuh lagi.
Kalau basuh hari tu mesti dah setel dah.

4. Ayah kerja hari Sabtu
Semua plan tergendala.
Bilik bawah tak kemas lagi.
Sebab sekarang kami dok master bedroom kat atas.
Nanti pantang takkan nak turun naik kan?
Tapi....belom kemas lagi ni.
Cuak jugak.
Tetiba plak terveranak awal ke.

5. Ayah kerja hari Sabtu
Tak bestnya.
Ahad pun malas sebab dah rasa miss hari Sabtu.
Ahad pulak terpaksa jadi hari Sabtu.
Selalunya hari Sabtu hari membasuh.
Terpaksa membasuh di hari minggu.
Petangnya baru nak keluar, kain semua dah kering.
Kerana malas tak angkat masuk dalam
Balik jer malam.. hujan.
Ah, buhsannya.

Hari ni Isnin.
Rasa nak cuti.
Tapi tak boleh sebab ada kelas.
Takpe, seminggu jer kelas.
Semoga hari ni dipermudahkan.

04/03/2014

Hati-hati bila menggunakan debit card

March 04, 2014 0 Komen
23 Februari 2014
Hari yang sangat malang
Excited nak beli baju baby
Beli sekali dengan baju kakak dan abang
Dan macam biasa saya memang tak suka withdraw duit
Gunalah debit card



Cashier tu dah cakap, kalau boleh, boleh lah
Sebab mesin kat situ ada prob sket
Sekali cuba, tak boleh
2x juga tak berjaya
3x pun hampa
Kaki pulak dah cramp!
Memang petanda tak baik betol

Kali ke-4 guna mesin lain
Berjaya!
Ok... selesai

Itu kisah hari Ahad
Isnin berlalu macam biasa
Selasa menjelma
Terbuka hati nak cek akaun rimau
Kebetulan hari payday
Tapi payday bukan di akaun rimau
Aiks? Kenapa sikit benar balance?
Tak puas hati
Check transaction
Rupanya....

1,2,3,4x transsaction yang sama!
Pada hari Ahad tu!
Gila!
Mendidih darah

Bayangkan beli barang RM355.70
Tapi dah kena deduct Rm355.70 x 4!
Tak ke gila kau?!!
Rasa nak nangis pun benda dah terjadi
Terus takde mood Kebetulan hari tu ada appointment dengan orang di luar
So kemas-kemas barang
Pasni kuar terus ke bank rimau
Nak buat report
Time tu tak bagitau lagi kat Encik Suami
Bila dah ada di bank rimau, baru gitau Encik Suami
Dia pun datang la ke bank
Menemani isterinya yang tengah kacau-bilau tu
Terus takde mood dah

Orang bank rimau kata dia akan submit report ke KL
Dan akan ambik masa dalam 45 hari untuk dapat refund

Kalau itu rezeki saya, alhamdulillah
Kalau bukan rezeki saya... alhamdulillah jugak
Tapi tobat dah takmok pakai debit card lagi



24/02/2014

Mode renovation yang tertangguh

February 24, 2014 0 Komen


Lama dah tak update pasal rumah IMAN kan? Sebenarnya dari dulu lagi nak buat 'sesuatu' di ruang segiempat yang kosong tu tapi asyik tertangguh jer. Dulu orang dah ukur dah bahagian tu tapi sampai sekarang diorang tak hantar quotation lagi. 

Apa yang nak buat kat situ?

  • Plan 1 nak buat cermin muka. Ngam-ngam sama besar dengan ruang segiempat tu. Sebab nak ruang kat situ jadi besar. Tapi boleh tak nak letak cermin kat situ? Kena tengok logik jugak kan?  
  • Plan 2 nak buat para-para. So boleh la letak hiasan kecil-kecil kat situ. Tapi takut serabut pulak. Tapi... adei, banyak benar tapinya. Ye lah, kalo letak hiasan mestilah berhabuk pulak kang. 
  • Plan 3 nak combinekan cermin dan para-para. Hambik kau. Tamak betol kan? Tapi boleh tak impian ini direalisasikan? Kena tanya yang pakar dulu. Bukannya nak main letak sukati certmin tanpa memikirkan struktur dinding tu semua.

Agaknya boleh tak impian ini tercapai? Huhuhu...

14/02/2014

14:1 - Buku pink ketiga

February 14, 2014 2 Komen
Last update Oktober ek?
Sekarang dah tahun baru 2014.
Februari pulak tu.
2 bulan di tahun baru.

Pagi ni terbuka hati nak bukak blog.
Approve komen.
Ada blogger yang komen suh update blog.
Baiklah.
Kakmim update la ari ni.
Jangan terkezut pulak eh.

Tadaaaaa....
Ini adalah buku 'pink' ketiga Kakmim.


Alhamdulillah...Kakmim dah sampai ke trimester ketiga.
Tiga?
Yup.. trimester ketiga untuk anak ketiga.
Hehehe... hari ni 29 minggu.
Syukur.
Kali ni tak banyak ragam.
Semuanya dipermudahkan dari awal lagi.
Semoga hingga melahirkan, kami dipermudahkanNya.

Taktau nak update apa.
Lama tak memblog kan.
Janggal pulak rasanya.


Iklan tak berbayar:
Hamil? Selalu kejang di betis? Jom baca http://bit.ly/1dMEvpJ


23/04/2013

Mini Library, Impianku!

April 23, 2013 3 Komen
Habit bila dah agak berusia ni, beli majalah, tak habis baca, beli buku, tak habis baca, kalau zaman muda remaja dulu, beli novel petang, malam tu jugak bersengkang mata tak tidur malam nak habiskan 1 buku tu. Tapi sekarang dah lama giler lah tak beli novel. Tak minat dah baca novel. Kalau nak beli buku sekarang, selalunya beli buku parenting, buku motivasi, buku agama. Suka. Tapi masalahnya tak habiskan baca pun. Sebab tu saya prefer baca online. Sebab before tidor boleh baca bawak phone. Kalau buku ko nak bawak before tidor nak baca? Kompom, buku tu jadi buku. Dengan Irfan nya lagi nak berebutkan buku nya, dengan dia nak nenen nya. Senang bawak BB jer. Kecik pun kecik lah, jadi boleh baca sampai tertido.

Hari ni 23 April, hari Buku dan hari Hak Cipta Sedunia. Tadi masa nak gi kerja dengan hot.fm dengan topik ni. Adalah sorang caller tu, umur sebaya FF, dia kata last dia baca buku masa Form 5. Biar betul! Memang tak membaca langsung ke? Atau dia baca online kot. Tapi kesian lah kalau memang tak membaca buku (fizikal) atau online. Kesian sangat.

Impian saya, yang masih belom kesampaian. Nak buat mini library kat rumah IMAN. Buku memang dah ada koleksi. Novel lagi. Ada yang kat umah mak lagi. Tapi masih lagi kat rak yang biasa tu. Belom lagi terbeli rak yang besar untuk simpan semua koleksi tu. Majalah?? Banyak jugak. PaMa banyak, sayang nak buang tau. Sebab nanti boleh belek-belek lagi untuk rujukan. Banyak info parenting majalah PaMa tu.

Kalau dapat buat macam ni, memang awesome dan marbelles lah!


Ruang dah ada cuma perlu digabung sekali dengan bilik solat. Bilalah impian tu nak jadi kenyataan. Oh, mini library ku!


Macam ni pun best kan?? Stylo tapi tak banyak buku yang boleh muat. Ececeh... macam kau ada banyak sangat buku nyah... Hahaha


Oklah, oklah, saya berpijak di bumi yang nyata. Mini library + work station macam ni saya mampu. PC dah ada, Rak macam tu pun memang dah ada, cuma perlu tambahan lagi. Cheh... nak jugak over. Saya nak workstation yang agak besar sebab saya mengidamkan SOHO jugak sekarang. Adoh, Macam-macam kau nyah... Hahahaha... Takpe, nak kabulkan permintaan mini library dulu. Fighting! Chaiyok chaiyok!


18/04/2013

Kamar Beradu Pengantin 2008

April 18, 2013 4 Komen
Tetiba je. Terasa macam nak buat preparation kawen. Sekali lagi? Hahaha. Syoknya kan? Adik ada 4 orang lagi belom kawen tapi macam lama lagi nak kawen. Bila nak kawen tu macam-macam perasaan ada, excited, berdebar, risau, bingung. Bingung tak cukup duit nak beli itu ini. Hehehehe. Dulu masa kawen hantaran saya takdelah macam orang sekarang sampai berpuluh-puluh ribu. Hantaran tu untuk majlis jer. Lain-lain kami prepare sendiri, share-share. Takdelah nak kikis duit laki semua. Dah kita ni bekerja, ada taste sendiri. Keluar jugak lah, bukannya untuk orang lain, untuk kepuasan diri sendiri jugak. Ye tak gitu? Hehehe. Rindu kat bilik pengantin dulu. Sekarang semuanya dah tinggal kenangan di rumah Mak. Aircond, curtain, built-in cabinet tu memang niat nak buat untuk Mak pun. Bawak lari katil dan side table je.


Dari pintu kamar....chehhhh....macam tajuk lagu pulak. Mengintai dari tirai kamar. Hikss. Dan yang bawah ni my built-in cabinet suatu ketika dulu. Yang ni titik-peluh saya yang baru setahun kerja time tu. Alhamdulillah. Sekarang dah digunakan oleh my parents pulak. Rumah sendiri sekarang takde built-in cabinet untuk master bedroom. Tunggu masyuk dulu. Nak jugak nanti. In sha Allah. Semoga ada rejeki sampai ke situ.

Alhamdulillah, kawen dengan hasil titik peluh sendiri. Bangga dan puas. Memang ada jugak yang tak puas hati tapi apa boleh buat. Tak semua benda yang kita nak kita akan dapat, dan tak semua benda akan sempurna seperti yang dirancang. Apapun tahun ni masuk tahun ke-5 kami hidup bersama, dan telah diserikan 2 orang cahaya mata. Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat.