Follow Us @soratemplates

15/09/2008

Blog CurHat

September 15, 2008 15 Komen

@kakros01


Awas! Korang akan memasuki zon emosional kenangan silam.

:cinonet_23:

Suatu ketika dulu, ketika aku masih lagi bergelar blogdriver, aku jadikan blog aku masa tu sebagai CurHAt (pinjam term dari blog Pocket). Memang betul-betul CurHat. Setiap apa yang berlaku, apa yang aku rasa, semuanya aku abadikan di blog. Sekarang kalo aku dah tak reti nak buat apa, aku godek-godek balik blog pertama aku tu. Kenangan seyh! Di situ aku banyak belajar suka-duka seorang blogger.

Pernah suatu ketika ada seorang blogger meninggal dunia akibat kanser hati dan kemudian blognya diambil-alih oleh tunangnya. Memang banyak mainan jiwa dan emosi di sini. Semua orang berpusu-pusu membaca blog arwah, ada yang bersimpati, ada yang mengkritik, ada yang mengutuk, sehinggakan tunangnya yang hanya seorang OKU yang bisu begitu tertekan dan mengambil keputusan untuk mendelete blog arwah tunangnya. Dan yang menggangu emosi sangat-sangat masa tu ialah arwah blogger tu sempat mewasiatkan blognya kepada seorang blogger yang lain sebelum blogger tu menyerahkan blog tersebut kepada yang berhak iaitu tunangnya yang OKU itu. Sungguh sadis.

Pada masa tu aku tak sempat berkenalan dengan arwah. Aku cuma mula konsentret membaca semua entri di blog arwah ketika arwah sudah meninggalkan alam fana ini. Dan sebagai seorang perempuan dan juga wanita, aku begitu tersentuh ketika membaca entri-entri arwah. Blog yang menjadi curahan hatinya menceritakan suka-duka kehidupan bujangnya daripada seorang yang rosak sehinggalah ke titik-titik penghujung kehidupannya. Aku masih ingat lagi arwah menceritakan bagaimana dia mendapat kanser hati. Arwah telah dikenalpasti sebagai pengidap kanser kerana terlalu banyak mengambil alkohol ketika frustated dengan seseorang. Dan tunangnya yang OKU itu sebenarnya ialah cuma adik angkatnya sahaja. Mereka telah merancang untuk berkahwin tetapi impian mereka tidak terlaksana apabila Allah terlebih dahulu memanggil arwah untuk berada di sisiNYA. Dan yang paling aku tidak boleh lupa, yang mendapat respon ramai blogger ialah apabila arwah menyatakan hasratnya untuk membuat pelamin bertemakan warna hitam untuk majlis persandingannya. Memang tak pernah dibuat dek orang langsung! Begitu sekali kekecewaannya dalam hidup. Hitam amat sinonim dengan arwah. Malah blog nya juga hitam pekat. Menyeramkan kan?

Aku login akaun blogdrive aku balik. Janggal sekali rasanya. Aku track balik entri berkenaan Arwah Ghaz. Semuanya pada bulan April 2006. Sekarang aku dah ingat balik semua watak utama ketika itu. Arwah Ghaz, Sha, Hikaru. Hikaru ialah teman seblogger yang menjadi tempat arwah menitipkan pesanan terakhirnya kepada rakan blogger yang lain. Isk. Kenapa aku boleh teringat kisah arwah ni?
:cinonet_46:

Hmmm.... Marilah kita bersama-sama bersedekah Al-Fatihah untuk Arwah Ghaz. Al-Fatihah.

:cinonet_30:

Aku try track balik entri yang ada pesanan terakhir arwah tapi tak jumpa. Seingatnya aku macam pernah copy-paste ke blog aku masa tu tapi entah lah, tak jumpa. Masa aku dapat tau kematian arwah tu menitis jugak air mata aku yang sememangnya murah ini. Hiks.

Semoga roh arwah ditempatkan di kalangan mereka yang beriman.

Ok la, dah berjela dah flashback aku kali nih.

:cinonet_04:

Simptom-simptom si dia milik orang

September 15, 2008 8 Komen
:flower:Pernah bercinta? Oh, mesti lah pernah kan? Pernah tak bercinta dengan kekasih orang? Atau tunang orang? Ataupun suami/isteri orang? Hmmm... Pernah? Tak pernah?

Kadang-kadang kan kita tak sedar yang kita sedang terjebak dengan cinta segi. Kenapa? Hah, kerana ayat power lah. Kalo ayat pun dah power rangers senang jer nak cairkan hati perempuan. Eh, jangan tak percaya pulak, perempuan pun ada yang pakar dalam ayat-ayat power ni, bukannya kaum lelaki jer. Tolong sket ek? Heheheh.. Perempuan pun dah setaraf dah dengan lelaki. Baru ler berdiri sama tinggi, duduk sama rendah. Huhuhu

Cuba ingat balik, masa korang terjebak dengan permasalahan cinta tiga segi ni, pernah tak korang alami situasi macam ni:

  • Si dia tak pernah setuju kalo korang ajak dia dating pada hujung minggu.
  • Kalo korang call si dia pada hujung minggu, mesti hp dia off.
  • Kalo keluar dating kan, si dia takkan pergi dating tempat yang dekat-dekat.
  • Masa keluar makan, si dia akan cari tempat yang agak tersorok, konon-konon nak romantik ler tuh.
  • Masa dating, hp takde ringing tetapi tetiba jer dia bercakap dengan seseorang (silent mode ler tuh)
  • Diorang akan ajak dating masa office hours atau siang jek, malam takde dating.
  • Kredit hp si dia asik habis jek walaupun si dia tak pernah call korang, korang jer yang call.
  • Hp dia selalu busy pada tengah malam.
  • Selalu jer kalo korang call dia tak jawab, tapi kalo dia return call, berjam-jam selepas masa missed call tersebut.
  • Si dia tak benarkan korang sentuh hp dia, apatah lagi nak membelek-belek. Haram!
  • Kalo korang ajak tengok wayang, si dia akan bagi alasan yang dia dah tengok DVD padahal dah/akan tengok dengan yang 1 lagi.
Ada tak? Ha... lelaki jahat ke perempuan jahat? Pandai kan tipu-tipu orang ni?

Kesian...... Tipah Tertipu :cry:




Laskar Pelangi

September 15, 2008 3 Komen
Fresh from the oven! Panas panas panas! Lagu terbaru Nidji, OST untuk filem Laskar Pelangi yang akan ditayangkan tak lama lagi. Hehehehe. Yang ni live version je tau! Bukan studio recording. Apapun, dengarin dulu ya sebelum memuat turunkannya.


Laskar Pelangi (Live Version)

Mungkin adalah kunci
Untuk kita menaklukkan dunia
Telah hilang
Tanpa lelah sampai engkau
Meraihnya

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Raih bintang di jiwa

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Selamanya…

Cinta kepada hidup
Memberikan senyuman abadi
Walau ini kadang tak adil
Tapi cinta lengkapi kita

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Jangan berhenti mewarnai
Jutaan mimpi di bumi

Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia takseindah surga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia

Selamanya…

:flower:

Klik DI SINI untuk download.

14/09/2008

Perempuan paling cantik di negeriku Indonesia

September 14, 2008 9 Komen
Perempuan paling cantik di negeriku Indonesia. Pergh.. panjang gila tajuknya. Ni lagu baru Dewa 19 dari album Kesultanan Cinta. Bagi bala-bala Dewa sila dengarin lagu baru ini ya. Sangat suka intronya. Kalo korang pun suka, download la apalagi.


Merah darahku bulat tekadku
Setelah aku tatap wajahmu
Berkobar seluruh jiwa dan ragaku
Untuk perjuangkan cinta yang ku yakini

Putih tulangku semangat cintaku
Setelah aku raba tanganmu
Rasakan kulitmu yang selembut salju
Serentak bergelora darah mudaku

Reff:
Kamu adalah perempuan paling cantik
Di negeriku indonesia kamulah yang nomor satu
Aku tak akan bisa sukai lagi perempuan yang lainnya

Revolusi cinta matiku
Telah bergema ke seluruh negeri
Ini adalah tonggak sejarah hidupku
Karena ku yakin kamu adalah takdirku

Dengan tegasnya ku nyatakan
Kamulah akhir perjuanganku
Kuburkan cinta cinta yang sudah sudah
Kemerdekaan aku kamu yang ku tunggu

Back to Reff:

Klik DOWNLOAD untuk muat turun lagu ini.

Tag dari Mizzamy pulak

September 14, 2008 10 Komen

:pandaGeli_36: Hai.

Kena tag lagi daaa! Kali ni dari Mizzamy plak. Kita zassssst!


1.How old are you?

27

2. Are you single?
Single but not available.

3. In what age do you think you’ll get married?
27

4. Do you think you’ll be marrying the person you are with now??
Of course!

5. If not, who do you want to marry?
-

6. Do you want a garden/beach wedding, or the traditional wedding?
Garden concept

7. your ideal motif?
White & red roses for my pelamin, untuk bilik pun nak camtu gak, untuk hantaran?

8. Where do you plan to go on a honeymoon?
Bandung? Danau Toba?

9. How many guests do you think you’ll invite?
A lot of guests

10. Do you want an extravagant wedding or a simple wedding?
Simple jadi la tapi meriah

11. Do you want the traditional vows or something you’d make up on your own??
Combination

12. How many layers of cake do you want to have?
Plan taknak kek cuma nak pulut kuning jek

13. Do you prefer having your reception at a hotel or at a simple place?
Di umah jer, kalo dewan meriahnya sekejap jer

14. When do you want to get married, evening or morning?
Akad nikah selepas Zohor, reception in the morning on the next day

15. You’d rather have your reception outdoors or indoors?
Indoors

16. Do you like a grand entrance for your groom?
Yup. Nak floral jugak. Hehehe

18. Name the song/tune you’d like played at your wedding??
Our songs - lagu Indon boleh? Ahaks

19. Are you a morning person or a night person?
Morning & night? Hahaha.

20. Do you want a solemn ceremony or a light one?
Light one

21. What age do you want to get married?
End of this year - 27 tahun 4 bulan ok?

22. Describe your ideal husband/wife.
Loving, caring, sense of humor,bla bla bla, dia banyak cakap


23. Do you prefer fine dining or just the normal spoon & fork/knife?
Fine dining.... kan raja sehari

24. Champagne or red wine?
Coke? Hehehe. Cordial & mineral water for the guests

25. honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
A week after the wedding

26. Money or household item?
Both

27. Who will pay for the bills?
Bill apa? Him boley?

28. Are you ready for married life?
Insya Allah yes!

29. Do u think you will still be a virgin until u get married?
Yes of course

30. Will u always be true to your wife/husband?
Yes I am

31. How many kids do u like?
5? or 3?

32. A new house for a newly wed or an old one?
New?

33. Will u celebrate silver wedding, gold wedding, or diamond wedding?
Gold wedding

34. What kind of cuisine would u like for ur wedding?
Nasi minyak, ayam masak merah, kari daging, entah la tengok menu caterer dulu

35. Will u record ur honeymoon in a cd or dvd?
CD to burn all the piccas. Piccas only haa

36. Whose wedding plans would you like to know next??? choose 5 person as Your friend?
Takmo tag orang da. Sesiapa yang sukarela nak buat, dipersilakan.


Done! :pandaGeli_26: