Follow Us @soratemplates

18/11/2008

JPJ dah rajin

November 18, 2008 7 Komen
Semalam
Aku sengaja bangun lambat
Sebab malas kan dah nak pegi kerja
So speeding la gue
Selamat.. lepas traffic light hijau
Takde la lama sangat menunggu

:girl_4:

Tetiba kan
Boleh pulak JPJ buat road block
Betul-betul sebelum simpang nak ke kolej aku
Bengang betol gue

:girl_2:

Pagi tadi pun sama
Road block lagi

:girl_11:

Aku tak buat salah
So aku tak takut
Berani kerana benar kan?
Lagipun JPJ check lori jer
Aku bukannya bawak lori
Hehehehe

:girl_16:

Aku dah standby dah hp nak capture the moment
Chewahh.. takde kerja kan
Alih-alih ada pegawai JPJ ler pulak kat situ
Isk.. kaco daun plak
Terus jer aku jalan
Kang dia cakap aku minat kat dia plak
JPJ perasan
Uiks

16/11/2008

Kronologi Cinta Berdarah

November 16, 2008 14 Komen
Mun la tek nak
Mun mentimun
Ada urang laki ya nang suka gilak ngan I.
Nang nya nunggu I jak katanya.
Bak katanya lah.

:mSmoking:

Tapi.
Kata urang laki tok bukan leh cayak gilak pun.

:mNo:

I tek aok jak lah.
Nya tek nang maok gilak-gilak ngan I.
Nang tangkap cintan abis la tek.

:mLove:

Apa disuka nya gilak ngan I sik la I tauk.

Bak katanya juak la.
Suka gilak ngan I.
Adoh, terimak jak lah semua.
Udah urang suka tek nak.

:mKening:

Mun rasa nak percayak, mesti I dah terimak nya nak?
Ya retinya I sik percayak.
Bengkeng juak.
Adakah nya sik hensem?
Sik la kali.

:mHurm:

Milih urang hensem juak.
Mun jak tek dirik tek kacak.
Muka diat lok.

:mHaha:

Lamak juak nya coba approuch tek.
Tapi I sik melayan.
Jual mahal konon.
Tapi tek salah ari bulan.
Pandei indah I nak nerimak nya.
Kotan sikmok percayak gilak tadik nak.
Agik rasa.
Takbur gilak.
Bergerek la sekejap tek.

:mRempit:

Baruk juak rasa suk bergerek.
Tup-tup kantoi.
Kawan tek udah berbini duhal.
Dah beranak gik ya.
Idup-idup I kena bulak.
Ya baruk nyaman tobek I.
Peras juak la.
Baruk juak rasa best tek nak.
Nang tedah.

:mSad:

Alu la putus mek 2 tek.
Tapi nya masih juak ngepong I.
Macam sikpat nerimak perpisahan.
Chewah.
Macam la bagus gilak I tek nak.
Selamak I jadi gerek nya pun bukan bagus juak I melayannya.
Biasa la I tok bukan rempuan manjak.
Apatah agik nak mengegehkan dirik depan gerek.
Bukan I lah gia.
Ranjak gik ada.
Tapi I heran kenak nya suk juak ngan I.

:mThinking:

Pasya tek nak.
Nak dijadikan cerita.
Jadi la hal.
Nya berpisah mati ngan bini nya.
Kiak-kaong jak nangis sampei keluar ingus madah ngan I.

:mDarah:

Adakah ya 1 petanda nya 'tercipta untukku?'
Oh, na mungkin hai.

:mCry:

Alu la tek nya nak kawan ngan I balit.
Tapi I tek ngelak la.
Maklum la tek hati I dah sik terbukak agik untuknya (chewah)
Urang dah kena tipu tek nak.
Jerak palak jerak ikor la.
I sik maok juak ngan nya.
Even I tek lom ada pengganti.
Sik juak maok.
Nang bengkeng.
Alasan tek sik maok jadi emak tiri.
Logik juak nak alasan I.
Pandei juak duhal I molah alasan.
Tapi I nang sik maok la.

:mWekk:

Last-last tek I bertemu ngan urang laki lain.
Alu bergerek.
Bertekol.
Alu la tek terus merancang nak nikah.
Pak-ke-pak-ke-bung-ke-bung.

:mGelak:

Nak dijadikan cerita agik.
Selamak I tek bertekol.
Sik juak sidak pok ngaco I agik.
Paham juak la nya bahasa yang I madah nya dolok.
Tapi nak.
Satu ari tek, tinggal berapa ari gik I nak nikah ngan tunang I.
Ada sidak pok berik surat ngan I.
Berik surat indah u.
Sikda papa juak ditulisnya lam surat ya.
Lirik lagu jak duhal.

:mGuilty:

Aku bukan pilihan hati mu - Ungu

Jika memang diriku bukanlah menjadi pilihan hatimu

Mungkin sudah takdirnya
Kau dan aku takkan mungkin bersatu


Harus slalu kau tahu
Ku mencintamu disepanjang waktuku

Harus slalu kau tahu

Semua abadi untuk slamanya


Karena ku yakin cinta dalam hatiku

Hanya milikmu sampai akhir hidupku

Karena ku yakin disetiap hembus nafasku

Hanya dirimu satu yang slalu ku rindu


Jika memang diriku bukanlah menjadi pilihan hatimu...


:mSurrender:

Sedih la juak lirik lagu ya tek.
Tapi bagi I sikda maknanya agik
Urang tek dah gago nak nikah nak?
Apa lalek agik ngan barang kedak ya.
Cheh.
Lawa li jak bunyi.

:mRambut:

Mun la oh.
Menar-menar terjadi kedak tok.
Nang ada kah urang laki yang menar-menar suka ngan I.
Sampei gia gilak????
Wujud sik oh??
Tolong lok Pakcik Google?!

:mKanta:

Aih, mintak tulong Pakcik Google indah.
Sik malu li jak.

:mNgumpat:

Setakat yang I tauk tunang I jak yang cinta bangat ngan I koh.
I tauk sebab nya salu minjam lagu kumpulan Hujan k meses I.
Kamek sayang kitak, menar mek sik bulak.
Lalalala....

Lagipun.
Sik lamak gik nak kawen bah.
Yeay! Yeay!
Ya tandanya nya sayang gila ngan I nak?

:mCamera:

Eh.
Persoalan di sitok.
Adakah entri tok benar?
Atau bulak semata-mata?

:mJahat:

Terpulang la ngan kitak orang.
Janji I udah hapdet.

:mBom:

Chow lok!

Ketagihan

November 16, 2008 12 Komen
Sekarang nih aku ketagihan!
Ketagih membaca blog Sarawakian.
Blog yang entrinya menggunakan bahasa Serawak.
Isu mengenai Serawak.
Cerita-ceriti kehidupan seharian di Serawak.
Apakah.....???
:puteh_26:

Tolong lah.
:puteh_30:

Kalo nak dibandingkan dengan zaman dulu-dulu.
Zaman blog belum glamer dulu tu.
Alaaa....
Zaman - "blog? apa tuh? sejenis makanan ke? ke batu-bata?"
Haa.. zaman orang tak tau kewujudan blog lah.
Tak ramai blogger dari state aku ni tau.
Kalo jumpa pun memang nasib baik la.
Tu pun kebarangkalian 1/10 jer.
Memang tak ramai.
Sekarang berkat aku suka bloghopping.
Lompat sana, lompat sini.
Skodeng sana, skodeng sini.
Terjumpa jugak la walau secara tak sengaja blog statemate(s) ni.
Syiok tau!
Ketagih terus.

:puteh_2:

Tau tak kenapa aku jadi ketagih?
Biasa la dah namanya entry statemate.
Entrinya mesti berkisar dengan persekitaran aku.
Tempat makan, tempat shopping, tempat kerja.
Semua tempat yang aku familiar.
Syok baca.
Pastu kalo ada isu berbangkit pun.
Juga berkaitan dengan Sarawak Ibu Pertiwiku jugak.

:puteh_12:

So.
Aku ada geng la nak share ketakpuasan hati aku.
Contohnya, aku ambik isu jamban ni.
Memang benar pun begitu situasinya di Kuching.
Kalo ada geng nak kupas isu camni baru la panas.
Kalo orang yang alami situasi yang sama, di tempat yang sama.
Baru ler dapat merasa masuk ke dalam kasut orang lain.
Baru diorang tahu apa yang kita rasa.
Baru hot gitu.
Kan?

:puteh_20:

Makanya.
Aku ni pro kenegerian ke?

Eh.
Ingat ye anda-anda semua.
Ini blog aku.
Wilayah aku.
Aku yang berkuasa.
Aku yang berdaulat.

:puteh_19:

Jangan marah.

:puteh_16:


Butterfly Award

November 16, 2008 4 Komen


Dapat award si rama-rama ni dari cik adik manis Eyna
Thank you so much, deng!
*No comment coz I'm speechless*
Ngegeh da jak bunyi I.. raskac ras oh?
Mesti Eyna sik paham.. wakakaka
Skematism yang kronik minah Eyna tok

:puteh_13:

Pastu aku nak pass award ni kat:
  1. Mizzamy
Sebab...
  1. Dia ni dah lama giler follow blog aku (cuma Amy jer yang tau kan?)
  2. Pastu dia tau banyak kisah hidup aku dari zaman aku single till now
  3. Dia la blogger yang aku pernah tido setilam tapi tak sebantal
  4. Dia akan tinggalkan komen pada setiap entri aku
  5. Tunang aku pun kenal Amy tapi dia pronounced as "Miz-za-mi"
Although aku dan Amy takde la close sangat tapi keakrabannya memang terasa. Camne tu? Hehehe. Dan kebanyakan entri yang berkaitan dengan makanan di blog Amy akan mempengaruhi menu makanan aku. Hihihi.

Makanya ketahuilah anda-anda di luar sana, gambar-gambar makanan di blog anda sebenarnya mendera jiwa dan perasaan seseorang okey. Sangat tidak sesuai untuk bacaan ibu-ibu yang baru nak termengandung. Bahaya siot. Nanti kalo tak dapat makan, ada mitos masyarakat Sarawak mengatakan anak yang bakal dilahirkan nanti akan 'bana'.

(Pitstop ilmiah:
Bana ni macam tanda lahir kat badan baby, yang macam lebam-lebam biru.)

Entah benar entah tak. Kalo benar pun cuma kebetulan rasanya.

Kesimpulannya, berbalik kepada anugerah rama-rama untuk Mizzamy, harapnya diterima oleh beliau dengan hati yang senang dan luas terbuka. Thanks for the friendship, girl!



Dan thanks juak untuk Eyna, even kitak sik jadi nak jadi cousin kamek tapi kita still kawan-kawan juak nak? Kitak pun sama cam adik-adik mek juak. Cuma kitak ya skema gilak berbanding adik-adik kamek yang semuanya gila-gila dan angol. Hahahaha. Mun ada gerek baru klak jangan lupak promote ngan kamek. Lak kamek berik kursus induksi ngan nya. FOC. Huhuhu.




Sekian.


14/11/2008

Lama tak jumpa - 2 versi

November 14, 2008 13 Komen
Versi Bahasa Sarawak

Pukul 12 lebih pagi tadik baruk ada masa kakar ngan nya. Ya pun lam tipon jak.

Nya: Lamak sik jumpa kitak eh.

Aku: Ya lah kitak ya sik geng kamek agik.


Saja jak ayat provoke. Provoke kah psiko? Hahaha. Nang menar lamak I sik jumpa nya.
Lamak kah? Last tek ari Selasa jumpa di hospital. Jumpa juak nak Yang? Lewat juakkkkk....

Versi bahasa kebangsaan

Pukul 12 lebih pagi tadi baru ada masa bercakap dengannya. Tu pun dalam tifon jek.

Dia: Lamanya tak jumpa awak.
Aku: Ye lah, awak tu yang taknak kawan saya lagi.

Saje je ayat provoke. Provoke ke psiko? Hahaha. Memang benar lama I tak jumpa dia. Lama ke? Last hari Selasa tu jumpa di hospital. Jumpa gak kan Yang? (part 'Lewat juak' ni taktau ah)

:puteh_23: Hehehe. Susah gak nak direct translate bahse aku ni ke bahse standard. Sebab ada gak term yang memang susah ar nak translate. Macam word 'kerek', camne korang nak explain kat orang yang belum pernah dengar word tuh? Ha. Camne? Kena explain guna kata adjektif kan? Ha, begitu lah aku, 'lewat juak' tu ada intonasi yang tersendiri kalo nak bercakap. Hehehe. Camne ek? Susah ar nak explain guna ayat. Kena ada sound effect gak la. Ye kot.

Ari tok 29 ari gik la aku nak tukar status. Perasaan? Rasa nak nyuruh cepat ada juak, rasa nak disuruh lambat agik pun ada juak. Macam-macam jak rasa eh. Mek rang di opis dah rasa abis exam dah padahal exam baru jak nak start. Baruk nak study week minggu depan. Tapi nangga semua macam malas jak sikda mood. Mun sik, aku sorang jak la kali yang berperasaan gia. Hahaha. Aku malas dah nak ngadap kerja agik koh. Rasa nak good-bye terus jak ngan miak. Pejam mata jak lah merik markah. Boleh kah gia? Hahaha. Sukati ku mesen jak.

Eh, tak sangka, boleh jugak ek kitorang bertahan tak jumpa. Berpantang kononnya lah. Pui, pandei juak tek nak berpantang-pantang. Tapi kira ok lah 3-4 hari tak jumpa. Kalo dulu, kencang jer, tiap-tiap hari jumpa. Kedong umah dekat tek nak? Huhuhu. Kelak agik lah, diam serumah, sikpat nak ngelak, mesti juak jumpa. Mesti. Hahaha.



Cerita Si Burung Kenyalang

November 14, 2008 7 Komen
Molah lawatan balas ke blog tok tek alu la rasa mok juak cerita pasal negeri ku mpun. Tok biar antara kita jak tauk la oh. Antara kita-kita jak ah. Hehehehe.

Ada juak mena kata-kata si Onggon dalam entri nya rah sitok. Banyak benda nok ditulis nya pernah juak ku alami dolok. Nektok pun kekadang ada juak la tapi aku dah lali la sik macam dolok. Dolok alu rasa nak manas. Nektok cool jak lah. Ya lah nak, zaman dah berubah.

Dolok masa aku baruk masuk matrix, time ya aku di sinun la, masa ya nang sik rami la urang dikenal even miak kelas dirik pun lom kenal. Bila ada free jak berkenalan la mek orang tek. Aku sikpat lupak first time aku berkenalan ngan rempuan tok, aku pun dah sik ingat namanya.

Nya: Mira ni asal Sarawak ke?

Aku. Aah.

Nya: Oh, Mira ni Islam ke?

Aih, apa retinya nya nama aku ada BINTI antara nama aku ngan bapak ku and aku pakei tudung bah. Kapir kah aku? Sensitip bah hal tok. Panas juak lah ati ku.

Aku: Aah, tak tengok nama ke? Ada binti. Saya orang Melayu.

Sambil aku nahan hot ku tek. Geram bah. Pasya ada gik...

Nya: Lama tak naik kapal nak ke Malaysia?

Aih, kuno juak ko tok, ngerepak jak la ku dalam ati. Ko tok sikda belajar Geografi kah? Sejarah SPM ko berapa? Nang tension mena dah aku time ya.

Aku: Sekejap je. Kitorang naik flight.

Malas ku nak layan gik. Aku sik ingat agik kejadian pasya.

Dan kinek tok bila dah kerja aku sik dapat juak nak elak ngan urang-urang kedak tok. Mun aku datang jak sinun bila ada meeting ka kursus ka, masih ada juak sidak nanyak aku gitok.

Sidak: Mira bila sampai Malaysia?

Oh, tidak..! Tok bukan miak kecik hingusan tok tapi golongan pegawai bah. 41. Bengang sik? Aku aok jak lah, padah jak la bila datang tek. Sukati nya lah nak anggap aku tok foreigner sia, lagikpun nang aku dari oversea bah.Seberang Laut Cina Selatan. Bila kelakar-kelakar tek nak, ada gik oi dialog.

Sidak: Nanti kalo datang Malaysia lagi boleh la bawak ikan terubuk untuk jual kat kitorang kan?

Aku aok jak lah. Jangan nisik. Sik pian ku nak berjual-jual koh. Bukan nak sombong tapi ngembak barang ku dirik pun gik ku malas dedek gik nak ngembak barang k berjual.

Dah ya mun ada grup sidak datang ke sitok, gago la tek mek rang kena suruh entertain. Mun aku disuruh entertain aku k keta dirik jak, malas nak berbooking ngan driver indah. Banyak gilak cerita. Lagikpun kira kawan-kawan jak. Sikpa, urang berbudi kita berbahasa bah. Lagikpun tetamu kita tek nak? Gago la tek makan sia lah, sia lah. Tapi suk juak lah makan free. Hehehe.

Tok bukan nak ngungkit tapi nak madah ajak sebenarnya urang Serawak nang best. Bait. Sebab nak mun ada tetamu, nang dilayan menar-menar bah, embak gi sia, gi sitok, makan ya, makan tok. Mena sik? Sik nyaman ati bah urang datang kita sik melayan. Tapi, yang sik bestnya masih juak ada urang mandang serong ngan urang Serawak.

Kesimpulannya, aku bangga lah jadi urang Serawak. Biarpun sikda bangunan yang nekik langit gilak tapi aman, damai, ok bah. Mun urang madah bahsa Serawak pelik, sikpat dipaham, anok lah. Dah ya trademark mek rang bah. Bahsa Serawak unik bah. Boh jeles. Huhu. Sikpa lah, mun nak anok, anok jak. Janji mek rang sik ngaco kitak orang nak? Kelak mati kubur lain-lain juak bah. Hahahaha.

Dah. Chow lok. Boh kecik ati ah. Ya pendapat ku ajak bah. Nak ka kubur kita lain-lain kelak nak.