Follow Us @soratemplates

12/01/2009

Banjir oh banjir

January 12, 2009 13 Komen


Berapa ari dah ujan di Kuching koh. Marek ada la juak stop tapi air dah banyak nait di area kampung-kampung tepi sungei. Adoh! Bingong juak rasa ati sebab aku start keja di Bau minggu tok. Ri tok sepatutnya dah punch card di Bau so mek rang dah start car-pool dah, mek rang 4 orang. Bangun pagi suk la juak sikit sebab ari sik ujan, bingong bah drebing ari ujan. Dah la ada 2 orang ibu mengandung. So mek rang dari traffic light Semariang kol 6.45. Ya jak juak traffic light ya sik berfungsi indah.

Dah 2 tahun aku kerja di area PJ so nang lamak la sik merasa jem nak turun ke Satok. Baruk la encerik agik pagi tok tek. Dari Semariang nak ke Matang dah 45 minit. Nang bertepon jak keja mek rang dalam keta sebab ada juak geng yang dah turun awal ke Bau. Bila baruk masuk simpang Taman Malihah sidak call madah jangan terus ke Bau. Patah balit. Sebab nang jeraya sik pat lalu. So patah la balit mek rang tek. Kepak jak mengharung jem then patah balit ke Kuching, gerenti jem agik. Sekali tek, menar juak. 7.30 dari simpang Malihah kol 9.15 baruk sampei ke Demak Laut. Huhuhuhu. Terit jak tek dah bye-bye ngan geng di cawangan rah Demak sekali tek datang agik merempat di sia ri tok. Apa la nak polah oh?? Alu sikda mood alu.



Bangunan Kolej di Bau, baruk jak pergi ri Jemat tek. Barang pun lom unpack gik. Semua gik lam kotak. Lab pun lom clear. Ne gaya kita nak ngajar tok. Apuu..!!



Pasya ada gik dapat berita terkini. Pegawai HEP mek rang madah miak lamak register minggu depan. Sik jadi minggu tok. Miak baru, pun sama. SO.. MSK sik jadi la minggu tok. Lagikpun kolej di Bau dah acap air juak sikit-sikit. Sikpat ku imagine gine gaya.

Malas tok nak molah kerja tapi aku mesti siapkan FRP. Kawan-kawan, jum molah FRP beramai-ramai. Hahaha.



10/01/2009

Syhh...

January 10, 2009 18 Komen
Dah 4 hari hujan non-stop. Banyak dah area kat Kuching yang banjir. Tapi aku bukan nak ceta pasal banjir, aku nak ceta pasal makan. Hehehe. Tadaaa....


Nengok tak signage tu? Jeng jeng jeng...



Syhh.. jangan gitau mak aku ek. Aku gi Sushi King ngan Mr Hubby tadi. Tak tahan la wei nak makan sushi. Teutamanya Golden Ball nih. Macam Dragon Ball la pulak ek, tapi ni bukan mutiara naga tau. Ni sebenarnya telur rebus yang digoreng ngan breadcrumb dan kat atasnya ada salad mayonis. I like. Nyum nyum..



Susah betul tau nak berpantang. Udang memang ar aku tahan sebabnya aku memang tak suka udang. Apatah lagi pas kena alergik tu makin la aku benci udang. AKU BENCI UDANG, ok! Semua spesis udang terutamanya udang kara aka lobster. Tapi macam sotong goreng tepung tu, mana la aku tahan. Bau nye jer dah menggegarkan iman aku. Tolong la. Aku nak sangat makan sotong goreng tepung. Tolong lah. Tapi kat Sushi King takde sotong goreng tepung. Tempura jer ada. Aku pun dah lupa camne rasa tempura. Huhuhu.

Disebabkan nak mengelakkan diri daripada makan sushi yang pelik-pelik, aku pun setuju bila Mr Hubby nak order menu baru yang kami tak pernah cuba ni.



Hehehe. Ada lagi menu baru yang tak pernah cuba. Memang la tak sedar diri. Tapi, ni daging jer. Kalo daging aku tak fobia sangat. Sebab bukan sea food. Hehehe.



Rasanya macam daging yang dimasak dengan sos tiram, tapi bukan sos tiram. Diorang guna kicap manis orang Jepun tu. Dan ada mix vege, makanan favourite aku. I like. Nyum nyum. Hehe.

Sebenarnya tadi pergi The Spring sebab nak survei external hard disk. Survei je. Sib baik Mr Hubby dapat dicool-downkan daripada terus membeli di situ. Memulanya memang nak ke Saberkas sebab lagi banyak pilihan tapi jem giler mak aih. Tak tau lah, ujan lebat pun ramai yang keluar shopping. Mungkin shopping untuk CNY kot. Pastu alang-alang dah di The Spring nak carik baju kaler merah untuk jalan raya masa CNY nanti. Hehehe. Nak baju merah baru, 1 untuk aku, 1 untuk Mr Hubby. So pergi la Padini, tapi tak jumpa yang berkenan di hati. Mr Hubby plak yang beli baju kemeja kerja. Jeles memang jeles tapi sabar je la. FOS kan ada. Tapi bila gi FOS pun tak jumpa yang kenan di hati. Takpe lah. Tak majuk pon.

Tapi. Sebab dah tak jumpa apa-apa tu, mesti la nak mamam best. Sound kat Mr Hubby terasa nak sushi. Gelak-gelak-gelak, uh, mesti tak dapat ni. Tapi kan. Dia OK jer. Boleh, boleh, boleh. On jer. Oops.. adakah aku bermimpi? Oh, tidak... nang nya terus ajak masuk Sushi King aih! Hahaha. Apalagik, suk la tek walaupun hati sik juak berapa nyaman. Ne ndak hari ya pas makan apa-apa ntah di sia terus kena macam-macam. Suka gilak encoba barang makan pelik-pelik. Pasya, muka ko diat, agik rasa ko! Terkena rah dirik pun. Huhuhuh. Tapi nang nyaman. I love Sushi King. Hehehe.



Licin sudah semuanya sekali. Pas makan mata Mr Hubby pun dah garfield plus-plus gitu. Kutuk ler aku lagi mata garfield, kutuk. Hahaha. Tau jugak yer mulut tu reti diam. Dia diam jer wa cakap lu. Riso lak aku. Sebab Mr Hubby ni jenis yang tak reti diam. Mulut dia tu asik nak bercakap ajer. Kekadang malas jugak nak layan kalo aku takde mood. Hehehe.


Tapi kan, best tau dating lepas kahwin ni. Lagi best daripada dating sebelum kahwin. Tak caye, try lah. Nikah lah dulu baru dating. Huhuhu.

Ooops.. sori mak sik tahan nak pantang makan. Ampunnnn....!




08/01/2009

Menawan dan ditawan

January 08, 2009 15 Komen


Setiap hari
Ku jatuh cinta

Seperti
Aku menawan
Dia tertawan

Atau

Dia menawan
Aku tertawan

Atau akukah ditawan?
Atau dia yang ditawan?




Tag Jiran Tetangga

January 08, 2009 10 Komen
Aku kena tag Kak Ross. Kak Ross tok sebenarnya jiran aku masa gik kecik dolok. Masa aku gik diam di kampung. Pasya jarang juak bertemu bila dah besar, hari ya masa anaknya nak nikah jak ada nemunya di McD. Then bila aku banyak post entri wedding ku ria alu nya ternangga pic parents aku, alu la tek berjejak kasih. Hehehehe. Sik sangka ingat juak nya nama aku.


Makseh Kak Ross.

Seperti biasa, ada rules bila kita kena tag. Bah, rulesnya:


1. Each blogger must post these rules.

2. Each blogger starts with ten random facts/habits about themselves.

3. Bloggers that are tagged, need to write ten facts about themselves. You need to choose ten people to tag and list their names.


(My 10 Random Facts/ Habits)

  1. Mun aku drebing, aku suka ngerepak. Aku paling pantang bila urang cutting aku atau hon aku. Pasya mun urang kuar simpang sik berik signal pun sama, mesti ku ngerepak.
  2. Ngerepak ngan urang lam keta ya ajak la, sik juak ke sine.
  3. Tapi, aku drebing sik pandei nak ngehon-ngehon urang. Walau gine pun drebar ya kurang ajar, aku sik pandei nak main hon.
  4. Aku makan durian tapi aku sik makan semua makanan yang berasaskan durian macam tempuyak mantak, tempuyak goreng, lempok, bingka, cucur, kuih, eskrem etc. Bubur pun aku kureng. Aku makan buah durian ajak!
  5. Mun aku makan nak, aku sikkan minum air selagik makanan ku sik abis. Pasya aku akan minum 2-3 teguk jak terus abis. Mun air bergas sik dapat gilak ku nak ngabis.
  6. Mun makan kat kedei, aku sik suka kedei yang servisnya lambat. Mun terkena sekali jerak palak jerak ikor, sikkan ku datang agik sia even makanannya nyaman.
  7. Aku suka IKAN. Suka makan ikan sampei adik-adik aku nunggah aku 'meow'. Yang paling aku suka ikan kembung goreng makan ngan nasik planta campur kicap. Pergh.. nang nyaman.
  8. Aku sik suka gilak nangga tv. Aku dapat idup tanpa tv. Tapi, aku sik dapat idup tanpa internet. Hahaha.
  9. Sik sah sehari mun sik check blogger.com
  10. Start nulis blog di nagacute.multiply.com, tahun 2003 dan udah didelete, makseh. Officially blog aku yang pertama di blogdrive.com dan tok ialah blog aku yang ke-sik-ingat dan yang terakhir lah. Insya Allah.
Dah terjawab la tag Kak Ross tek. Sikda utang agik ah, Kak Ros. Hehehe. Dan seperti biasa bila dah kena tag kita akan tag urang lain agik. Suka-suka jak nak. Mun ada masa nak polah, polah la. Mun sik, sikpa, sik mek kecik ati koh. No hurt feeling. Momantai. Ahaks.

Hidup kan biar sedap! Senyum selalu kitak orang yang kena tag dibah tok.

  1. Naz
  2. Ema
  3. Onggon
  4. Audio
  5. Mizzamy

Cukup lah oh. Boh la banyak gilak. Takut urang pun sik tekabir nak enjawab. Ilek-ilek isap gam jak tak orang. Mun nak jawab, jawab. Mun sik, ai dah madah tek no hurt feeling. Huhu.





Pompholyx

January 08, 2009 4 Komen

What is pompholyx?

Pompholyx is a type of eczema which affects the hands and feet, causing tiny blisters and irritation. (Eczema is a condition causing skin inflammation; there is a separate leaflet about it.) Pompholyx is also known as 'dyshidrotic eczema' or 'vesicular eczema of the hands and feet'. Other names are 'cheiropompholyx' if it affects the hands, or 'pedopompholyx' if it affects the feet.

What causes pompholyx?

The exact cause is not known (as with eczema). However, there seem to be some factors which might be involved in causing or triggering this condition. These are:

  • Metals such as nickel or cobalt (either on the skin, or in food).
  • An antibiotic called neomycin (this is not often used).
  • Certain chemicals, for example, perfumes.
  • Fungal infection of the skin (see below).
  • Emotional stress.

Pompholyx may be aggravated by anything which is 'irritant' to the skin, such as detergents, various 'solvent' type chemicals, and water (if there is frequent or prolonged contact with water).

Who gets pompholyx?

Pompholyx probably affects about 1 in 20 of people who have eczema on their hands. It is less common after middle age and in older people.

What are the symptoms of pompholyx?

At first, there are tiny blisters in the skin of the hands or feet. They are located on the palms or fingers of the hands (often on the sides of the fingers), and on the soles or toes of the feet. The blisters may feel itchy or 'burning'. Sometimes the small blisters can merge to form larger ones.

As the blisters start to heal, the skin goes through a 'dry' stage where there are are cracks or peeling skin.

If there is severe pompholyx near the fingernails or toenails, then the nails may have ridges, or there may be swelling at the base of the nail (called 'paronychia').

Sometimes the blisters or skin cracks can get infected. If so, there may be pus (yellow fluid) in the blisters or cracks. Or, there may be increasing redness, pain, swelling or crusting of the affected skin. See a doctor urgently if you have these symptoms or if you suspect an infection.

How is pompholyx diagnosed?

It is diagnosed by the medical history and the appearance of the skin.

What is the treatment for pompholyx?

As with eczema, there is no absolute cure for pompholyx, but it does respond to treatments. Possible treatments are:

Compresses or soaks

These are used when there are blisters, or if the skin is wet and 'weepy'. Do not use them if the skin is dry. They help dry out the blisters and oozing, and have an antiseptic action.

How do I make a compress or soak?

One of the following solutions (liquids) can be used as a soak or compress. Use it for about 15 minutes, four times daily. Either soak your hands or feet in the solution, or get a clean cloth such as an old sheet or towel, soak the cloth in the solution (this makes a compress) and put it on the affected skin.

  • A "weak solution" of vinegar. The strength is not specified other than as 'vinegar in water'.
  • Burow's solution. This is a solution of aluminium acetate in water. It comes as a powder to which you add water. Follow the instructions to make a 1:40 solution (the 1:40 is the strength of the solution). At present, it does not seem that Burow's solution is available in the UK. In other parts of the world it can be obtained under the brand name of Domeboro - for details see http://www.bayercare.com/Domeboro_faqs.cfm
  • Potassium permanganate solution. Note: this will stain skin and clothing. Potassium permanganate is available without prescription from pharmacies in the UK. It comes in the form of crystals, as a solution (liquid) or as dissolvable tablets. You will need to add water. If using crystals, drop 4 or 5 crystals into a litre of water. If using the tablets or liquid, follow the instructions to make a 0.01% solution (do not use the original liquid undiluted).

Moisturisers and barrier creams

As with eczema generally, moisturising creams or ointments are helpful for dry skin, peeling or cracked skin, and to act as a barrier against water or chemicals. There are many different brands, which can be bought over the counter or prescribed. See your pharmacist or doctor for suggestions. There is a separate leaflet on emollients (moisturisers) for eczema.

Steroids

Steroids can be helpful because they reduce inflammation - this can reduce irritation and help the skin to heal. Steroids are best used as short-term treatments or in low doses, because side-effects may occur with long-term use of high strength steroids.

The usual steroid treatment for pompholyx is a short course (about 2 weeks) of a high-strength steroid cream or ointment, used on the affected areas of skin. If your skin is blistered or weeping (wet), a cream type will work best. For dry or thick skin, ointment works better. High-strength steroids should not be used for more than about 2 weeks without medical advice.

Rarely, in severe cases of pompholyx, steroid tablets may be used. They are effective, but again, may have side-effects, so are only used if really necessary.

Antibiotics and antifungal treatment

If there are signs of infection (as above), an antibiotic can help.

There are also reports that some cases of pompholyx improve if fungal infections of the feet are treated. (This type of infection is common and is usually a mild condition - it is often known as 'athlete's foot'. The medical name is 'tinea pedis'.) Antifungal creams such as clotrimazole or terbinafine can be used to treat this infection.

Other treatments

If pompholyx is severe or persistent, there are other treatment options. These will usually need to be discussed with a specialist, or in the UK may only be available from a dermatologist (skin specialist).

Ultraviolet light therapy

This is called 'UV therapy' or 'PUVA therapy'. The treatment is ultraviolet light on the skin. It is usually given as a course of treatment at a hospital outpatient clinic.

Medication affecting the immune system

There are other medications which can help. These work by affecting the immune system to reduce inflammation. Examples are methotrexate, azathioprine and dapsone tablets. Another type is medication called 'tacrolimus' or 'pimecrolimus' in ointment form. All these may have serious side-effects, so the pros and cons of using them have to be considered. Sometimes, they are used to help reduce the amount of steroid medication that is needed.

Botulinum toxin

Some cases of pompholyx have improved after injections of botulinum toxin into the skin. Botulinum toxin is a substance that affects the nerves in the skin. We do not know exactly why this works for pompholyx - possibly, it works by affecting the sweat glands, reducing sweat and moisture in the skin.

Testing and treating for possible trigger factors

A type of skin testing called 'patch testing' can be used, to see if particular substances such as nickel, perfume components, etc., cause a strong reaction in the skin. If so, you may be advised to try avoiding contact with these substances, to see if this improves the pompholyx.

There has also been some research testing sensitivity to metals by mouth (instead of on the skin). For example, giving oral doses of nickel and then observing the skin reaction. Reports suggest that in some cases, diet changes such as reducing nickel in the diet, can help. We do not know whether this is relevant to the majority of people who have pompholyx.

What is the outlook for pompholyx?

The time course of pompholyx varies for each individual. In some people it clears up in about 3-4 weeks. In others, it can be more persistent (doctors call this a 'chronic' form).

Further help and information

National Eczema Society

Hill House, Highgate Hill, London, N19 5NA
Helpline: 0870 241 3604 Web: www.eczema.org

Pompholyx.co.uk

A patient website offering Information, advice & support for pompholyx sufferers.
Website www.pompholyx.co.uk


07/01/2009

Konsultasi di Klinik Dermatologi SGH

January 07, 2009 6 Komen
Dah tiba masanya nak hapdet. Mr Hubby dah zzzz.... Yihaaa...! Dia pun dah bagi chance aku mengonlinekan diri. Hehehe. Siang tadi tak sempat la beb nak hapdet. Maklum la baru masuk ofis, blur jek. Terus siapkan bajet 2009. Thanks Naz sebab dah tolong separuh, mun sik, lambat juak nak siap tadik, sikpat alu kita molah 'field work' sampei kol 3 hoh? Hahahaha.

Semalam 6 Januari 2009 - aku pergi appointment di klinik pakar SGH. First time u, aku gi buat formal treatment kat SGH. Before ni aku pergi A&E jek jumpa doc kat situ dan mintak sickleave. Appointment di skin clinic ni pun ditetapkan oleh doc masa aku gi A&E ari Ahad ari tu. Tu pun sebab Mr Hubby request nak mintak refer ke Pubalan (Skin Specialist). Fuh, at last dapat jugak. Berdebar-debar jugak la walaupun SGH ni dah macam tempat permainan aku. Hehehe.

7.30 pagi lagi aku dah gerak dari umah. Sampai-sampai jer Mr Hubby tak tau tempat nak register. Nama jer staff SGH. Rupanya pergi register kat depan yang selalu ramai orang tuh. Bila dah tiba kat kaunter kat situ, ramai ler pulak orang, tak tau dah nak buat apa. Sib baik orang yang entertain kat kaunter situ wife kepada cousin jiran aku, so aku dengan tak malunya bertanya.

"Kitak bini Syukor nak?"

"Aok. Kitak nak ke sine?"

"Skin clinic. Pastok gine?"

Hahaha. Nampak sangat kan tak pernah berurusan dengan hospital.

"Tunggu jak. Pastok urang nunggah nama kitak"

"Ok."

So aku pun pergi la carik kerusi ngan adik aku. Mr Hubby dah gi department dia jap. Tak lama lepas tu nama aku pun kena panggil.

"Ada kerja dengan jabatan kerajaan?"

"Ada."

"Sine? Ada embak guarantee letter sik?"

"Oh. Sik ada."

"Kelak kitak embak masa gi appointment sekali gik. Surat ya valid 3 bulan jak la."

"Oklah. Kelak mek embak"

Konfiden jek ada 2nd appointment. Ahaks. Pastu dia suruh aku gi skin clinic kat 1st Floor.



Patient kat situ tak ramai. Kitorang duduk-duduk jer la sambil nengok MHI. Mijot & Mr Hubby dah takut-takutkan aku. Diorang cakap blister aku tu mesti kena minor operation sebab nak pecahkan ia. Aku pun riso gak la sebab turn nombor aku dah lepas. Nombor selepas nombor aku plak yang masuk dulu. Ini tak boleh jadi nih.



At last nombor aku pun dipanggil jugak. Masuk jer aku pun kaget gak la sebab ada ramai sangat orang kat situ. Rupanya 4 orang tu bakal doktor dari Unimas. Makanya aku pun dijadikan bahan P&P diorang untuk hari tu. Huhuhu. Semua bakal doc tu examine blister yang ada kat tangan aku. Tapi semuanya tak betul! Siap sorang doc tu peluk jer buku teks Dermalogy tapi salah jugak. Dr Felix Yap tu jugak yang betul. Dia suh aku stop makan antibiotic, makan ithciness pill tu. Soalan yang dia tanya tu macam betul jer. Siap dia suruh aku sue specialist clinic yang aku pergi before nih sebab tak bagitau nama ubat-ubat yang aku makan dan gunakan. Takpe la, aku gelak jer. Benda dah nak jadi. Lagipun memang aku ada history alergik then aku first time makan lobster. Aku request nak buat blood test dan Dr Felix tu on jer bagi aku appointment untuk blood test ari tu jugak. Selamat la duit aku, ingatkan nak buat kat Gribbles. Hehehe.

Sebelum balik tu aku tanya sekali lagi nama penyakit aku nih. Aku tak ingat sebab nama saintifik sangat kan. Aku cakap aku nak surf internet. Dr Felix tu dengan baik hatinya tulis nama penyakit aku atas sekeping kertas dan bagi aku.

"Nanti u balik u buat research keyh."



Huhuhu. Aku pun keluar dari consultation room tu dengan senyuman lega sebab takde pun doc tu cakap nak buat minor operation nak pecahkan blister tuh. Next - aku kena gi blood test plak. Ni pun 1 hal, aku tak pernah cucuk darah! Hari tu baru jer injection tu pun aku sembunyik belakang Mr Hubby takmo tengok pergelanganku dicucuk, ni plak nak amik darah. Erkk...



Dekat blood lab tuh, punya ler ramai manusia. Masa tu baru la Mr Hubby insaf nak pakai name-tag dia. Terus jer aku dapat giliran. Priority case! Ok la takde la lama sangat menunggu.



Masa tunggu turn ke-232 tu la banyak sangat ragam manusia yang aku nengok. Macam-macam ada. Sibuk betul la hospital kan. Kalo la aku tiap hari kerja environment gini, tak tau la. Takleh nak imagine.

Haaa... masa nak amik darah tu, orang tua tu very la user-friendly. Mesti dia biasa berdepan dengan orang macam aku kot, yang first time amik darah. Aku siap gitau dia lagi yang aku nih first time. Haha. Very the cuak ok! Dia corner sana, corner sini, tak perasan plak bila dia dah masukkan jarum kat lengan aku. sakit lagi masa injek ubat hari tuh! Banyak lak tuh darah aku yang keluar. Takde la sakit sangat pun. Trust me! Aku tak nangis pun. Wakaka. Aku nengok lelaki yang amik darah sebelah aku pun tak berani nengok bila pekerja cucuk lengannya. Apatah lagi aku kan, sib baik la dapat orang tua yang mulut becok tuh. Lupa semua ketakutan. Hehehehe.

So, my next appointment ialah 13.01.09.



Ooops.. blister aku pecah on the way aku nak balik umah pas balik dari SGH. Nih pic hari nih. Masa pecah tu tak sakit apa-apa cuma keluar air yang tak berapa nak jernih jer.



Terima kasih semua kerana mendoakan saya cepat sembuh. Insya Allah Pompholyx ni akan sembuh dalam jangka masa 3-4 minggu. Insya Allah.

Tangan kiri aku pun dah agak ok cuma aku tak berani lagi nak lembapkan ia sangat. Dah boleh pegang sudu dan garfu masa makan kira ok la kan. Cuma aku agak malu la sebab tangan aku dah tak 'seindah' dulu.