Follow Us @soratemplates

06/04/2009

Petua 8P Ustazah Siti Nurbahyah

April 06, 2009 8 Komen


1) P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2) Katanya, P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3) P seterusnya ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4) 'Perhatian'
adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan, katanya yang menulis buku Cakar Harimau - Tips Kebahagiaan Rumah Tangga, Amalan Ibu
Mengandung dan Panduan Mencerdaskan Minda.

5) Siti Nur Bahyah berkata, P seterusnya mewakili 'persefahaman'

6) Menurutnya, P selanjutnya membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan
suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7) Beliau berkata, satu lagi P adalah 'percutian' di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin..

8) Katanya, P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca
surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.


Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah..


Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.


"Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga," katanya.


Sumber: Dari email

post signature


Amoxicilin sebab nak sembuh

April 06, 2009 9 Komen


Masa pergi GH last week, Doc tu nak bagi aku MC tapi aku takmo. Pastu balik umah aku rasa nak demam. Malam tu jugak aku pergi berubat cara tradisional. Aku nak baik, aku nak sembuh. Aku dah tak tahan dah menanggung semua tu. Aku berubat jugak cara tradisional. Mun kitak orang familiar dengan Aji Jini di Kpg Lintang, ha.. ngan nya lah aku berubat. Mun sapa pernah berubat ngan nya tauklah gine cara nya ngubat. He.. he.


Disebabkan takmo MC dari GH so terpaksa la aku pergi private clinic tapi aku memang nak pendapat Doc jugak. Aku memang tak puas hati dengan specialist di skin clinic GH tu. Buat aku down jer. Ada ke paksa aku makan steroid. Benci aku mengenangkan tu balik.


Bila ke Dominic Songan Clinic, aku mention aku pregnant 2 month. So dia cakap aku kena ambik antibiotik sebab takleh nak ambik steroid. Aku tanya la bahaya ke tak? Effect kat baby ke tak. Takut la kalo jadi apa-apa ngan baby. Tapi dia cakap it's ok. Not dangerous. Safe for baby.


Bila dah dapat ubat, aku tanya nurse nama antibiotik yang aku dapat tu. Ok, I get that name. Dan kat pembungkus tablet tu pun ada nama antibiotiok tu, so aku memang takkan lupa. Balik umah aku tak makan antibiotik tu dulu. Aku ragu-ragu lagi. Aku tanya Pakcik Google, sehari semalam aku bermesraan dengan Pakcik Google, tentang Amoxicilin, tentang Eczema, then aku suh lagi Encik Suami tanya member-member dia kat GH, dan bila dah sure baru aku berani telan antibiotik tu. Dan berserah je la dengan Allah.


Sedikit info yang aku dapat mengenai antibiotik yang selamat diambil ketika pregnant.


In general, every medication is assigned to a category (B, C, D, or X) based on how safe or risky it is to use during pregnancy.


Category A
Only a few medications fall into category A, which means that human studies have shown no evidence of fetal harm in the first trimester or later in the pregnancy.

Nystatin vaginal (Mycostatin)


Category B
Most antibiotics are Category B, which means that there is no known association with birth defects or other pregnancy-related complication and the drug is probably safe. These include:

Amoxicillin
Ampicillin
Augmentin (amoxicillin-clavulanate)
Dicloxicillin
Macrobid (nitrofurantoin)
Flagyl (metronidazole) (although there is some controversy about taking it by mouth in the first trimester)
Cephalosporins including: Keflex (cephalexin), Ceclor (cefaclor), Duricef (cefadroxil)
Cleocin (clindamycin)
Erythromycin (all forms)
Zithromax (azithromycin)
Sulfa drugs (until near term)
Famvir (famciclovir)
Zovirax (acyclovir)
Valtrex (valacyclovir)
Clotrimazole-vaginal (Mycelex, Lotrimin)


Category C
Others are Category C, meaning that either there isn't enough information or there are some concerns arising from animal studies, but no confirmation of problems like birth defects in humans. These include:

Bactrim
Trimethoprim
Biaxin (clarithromycin)
Cipro (ciprofloxacin)
Diflucan (fluconazole)
Monistat (miconazole)
Terazol (terconazole)
Isoniazid
Rifampin
Vermox (mebendazole)
Tetanus booster (tetanus toxoid)
Vaccines: hepatitis A, hepatitis B, influenza, meningococcus, pneumonia (pneumococcus), polio
Vaccines: Measles, Mumps, Rubella (in this category because there is no proof that the MMR vaccine causes birth defects, but it is never purposefully used during pregnancy because there is some fear that the rubella component could adversely affect an unborn child)


Category D
Category D medications have clear-cut problems in pregnancy and should not be used unless there are no better alternatives. Category D includes:

Tetracycline derivatives, which can cause discoloration of teeth: tetracycline, doxycycline (Vibramycin), Minocin (minocycline)
Sulfa drugs - if near delivery (because they can increase the chance of serious newborn jaundice)


Semuanya dari Allah, kita cuma berusaha. Semoga tiada penyesalan. Amin.


post signature

04/04/2009

DugaanNYA

April 04, 2009 21 Komen


Saya ada 2 berita.
Gembira. Dan tak gembira.
Kita cerita kisah gembira dulu la yek.


Ya. I'm pregnant.
2 bulan.
Alhamdulillah.
1st scan di GH masa 7 week.
Even belum besar sangat tapi dah nampak dah perkembangan baby.
Dan pergerakan baby!
Dari seorang doktor sampai 3 orang doktor yang buat scan.
Dan for sure 1 department tau yang Encik Suami bakal bergelar bapa.
Siapa suruh buat scan masa office hour?
Kan dah heboh.


Cerita tak gembira.
Saya menderita penyakit kulit lagi.
Serius daripada bulan 1 dulu.
Ada yang cakap kayap.
Ada yang cakap gelatak.
Tapi doktor cakap eczema.
Dan payahnya lagi treatment terbatas sebab saya pregnant.
Pegi GH doktor tu macam paksa saya ambik steroid.
Dia explain la kalo ambik memang ada risiko.
Have to take the risk la, bibir baby akan sumbing.
Mun urang Serawak madah 'bisang'.
Siapa yang nak baby yang bakal dilahirkan tak sihat kan?
Biarlah.
Saya takmo bersalah pada bakal cahayamata yang dilahirkan.
Biar saja saya yang menderita asalkan bukan 'dia'.


Balik dari GH memang saya agak tertekan.
Saya rasa macam dah takde cara lain nak mengubati penyakit saya ini.
Saya nekad.
Saya akan berubat cara Melayu pulak.
Saya memang tersiksa semenjak diserang penyakit ini.
Luaran saya nampak happy tapi hati di dalam cuma saya yang tau.
Betapa saya sukar nak tido malam.
Betapa.. betapa...



DugaanNYA amat berat sekali.
Mungkin penyucian suci terhadap dosa-dosa kecil saya terhadapNYA.
Saya memang hamba yang lemah.


Saya amat berterima kasih kerana adanya Encik Suami yang memahami.
Yang banyak memberi sokongan, kata-kata semangat dan nasihat untuk saya.
Juga adik saya, Mijot, yang banyak membantu saya.
Dan tak lupa semua famili saya.
Terima kasih CINTA.


Saya CINTA semuanya.


post signature

30/03/2009

Sindrom Lazititis

March 30, 2009 6 Komen


Salam.
Lamak dah sik berblog.
Nak ngabas pun malas.
En. Suami yang rajin moderate komen.
Kedong nya mok jadi moderator sik berbayar bah.
Aku? Malas gilak nak online di umah.
Bagus ku tido.
Ahaks.


Minggu ya tek terasa gago gilak.
Ri Senin gi travelling, ada kursus ngan meeting.
Sine? Langkawi agik.
Baruk jak balit honeymoon dah pegi sia gik hal kerja.
So sik heran gilak lah.
Nang sik kuar hotel pun.
Lagikpun tentaif nang sampei malam.
Balit bilit, tido jak lah.



Then bila balit, adoh.. terasa cam banyak gilak kerja nak dipolah di Kolej.
Dah la kemalasan melanda.
Nak ngator aktiviti miak, sukan, P&P gik.
Malas rasa nak mikir semua.
Ku rasa P&P ku sem tok yang paling kucar-kacir.
Nang malas gilak.
FRP sik hapdet pun koh.
(Mun cikgu gago hapdet buku rancangan mengajar, mek rang hapdet FRP)


Hari tok tek meeting gik, meeting kewangan.
Dari kol 9 sampei kol 1.15 baruk abis.
Pergh... kensel agik kelas.
Nak alah-alah jak meeting.
Kerja ku last week lom beragak gik.
Adohhhh....


post signature

25/03/2009

Alhamdulillah

March 25, 2009 13 Komen


Alhamdulillah
$$ dah masuk
Aku kat Langkawi lagi
Hari ni balik
Minggu ni dah masuk 8 minggu

Alhamdulillah


post signature

20/03/2009

Gambar Penyeri Entri?

March 20, 2009 13 Komen


Dulu masa aku mula-mula blogging aku tak pernah letak gambar aku sendiri. Selalunya aku cuma akan letak gambar yang berkaitan dengan entri yang aku publish jer. Kenapa ye?


Kerana.... dulu. Tahun 2004 - blog belum lagi terkenal. Dan blogger pun ala-ala 'menyembunyikan diri' lagi. Malu-malu nak interframekan diri di dalam alam siber nih. Sebab dulu ramai blogger yang aku kenal memang aku tak kenal pun muka diorang. Sampai sekarang ada yang dah lost contact pun dan masih belum tau lagi sama ada blogger tu wujud ke tak di atas muka bumi ni.


Sekarang? Tak sah publish entri tanpa gambar. Termasuklah blog aku ni. Aku pun dah terikut-ikut dengan trend blogging sekarang. Orang cakap kalo banyak gambar orang suka masuk blog kita. Kekadang orang tengok gambar jer bukan nak baca entri.


Hmmm... terpulang ler kan? Setiap orang ada objektif dan nawaitu tersendiri kenapa nak blogging. Kalo dia nak blogging sebab nak jaja muka, jaja apa yang dia makan, yang dia beli, mana dia pergi, itu kan hak individu. Kita tak boleh nak larang pun. Dah namanya personal blog kan? Dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia pun tak pernah menyebut pasal penyiaran gambar-gambar peribadi di blog kan? Maknanya memang tak haram la nak publish apa-apapun hak milik peribadi di blog.


Tapi risiko tu sendiri mau hengat la. Jangan sudah terhantuk baru nak terngadah. Lu pikir la sendiri.


post signature