Follow Us @soratemplates

14/05/2009

Kenak Urang SIk Suka Ngan Aku?

May 14, 2009 1 Komen


Dalam dunia tok, sik semua urang suka ngan kita. Cayak sik? Ada yang ikhlas suka, ya nang digelar kawan lah tapi ada juak yang molah-molah suka tapi sebenarnya nya sik suka. Kenak nya sik suka?

Aku terpikir juak lah. Mun urang sik suka ngan aku, kenak nya sik suka ngan aku? Sik dapat ku nak jawab persoalan ku dirik pun ya. Kenak urang sik suka ngan aku. Soalannya senang tapi aku dirik pun susah mok jawab.

Dapat kah kitak orang nolong aku menghuraikan persoalan ku tok? Kenak urang sik suka ngan aku?


post signature

02/05/2009

Detik Itu

May 02, 2009 7 Komen

Sebenarnya dah lama aku nak blogging pasal ni.
Saat-saat yang mungkin takkan aku lupakan seumur hidup aku.
Saat-saat aku disahkan untuk memegang title seorang 'Ibu'.


Sekarang kandungan aku dah mencapai usia 13 minggu.
Means dah di minggu terakhir trimester pertama.
Tapi baru nak share-share story kat blog.
Dari dulu lagi dah aku nak 'save' saat-saat manis ni di blog.
Tapi apakan daya, masa mula-mula pregnant dulu aku sakit.
Dah la sakit, malas pun satu hal.
Dah ler tu kerja pun bertambah.
What to do?
Mungkin 'rezeki', mungkin hikmah.
Memang aku sakit teruk.
Sekarang pun aku belum boleh dikatakan pulih sepenuhnya.
Tapi aku bersyukur sakit aku tidaklah sekronik dulu.
Alhamdulillah.
Aku tetap bersyukur kepadaNYA.


Ada member yang dah lama tak jumpa aku nak tengok pic aku pregnant.
-Belum nampak-
Member yang sekali-sekala jumpa pun cakap.
-Belum nampak-
Member-member kat ofis lagi la cakap.
-Belum nampak-
Yup. Memang belum nampak.
Mak cakap dia masa pregnant memang tak nampak.
Kalo nampak takkan aku tak tau Mak pregnant masa aku masuk matrix dulu.
Nah. Mungkin aku ikut Mak kot.
Jenis yang tak nampak.
Tapi jauh di sudut hati aku risau jugak sebab tak nampak.
Takpe, Isnin nanti gi KKIA for 2nd appointment.
Member-member cakap pergi kali ke-2, kena injection.
Alahai, jarum lagi.
Cuak gak.



Aku pergi register di KKIA Malaysia Jaya semasa kandunganku berusia 9 minggu.
Masa tu aku memang tengah kronik sakit.
Tapi demi baby aku gagahkan jugak untuk pergi register di KKIA.
Aku takut nurse-nurse kat situ marah bila menengokkan keadaan aku.
Tapi bila Mak cakap, "sekda lah nya nak nganok, bukannya kita mintak penyakit ya"
Barulah aku berani sikit.
Encik Suami pun pujuk, "ada gik urang yang sakit teruk gik dari kitak, sekda papa bah"
Barulah aku bersemangat sikit.
Aku takut dan aku bimbang akan baby di dalam kandunganku.
Aku takmo ada apa-apa berlaku kepada baby.
Semoga baby ku sihat dan selamat.
Cuma itu yang selalu ku pinta semasa solat.


Sememangnya aku bersyukur kerana aku tak 'bunting pelamin.'
Kalo korang masih ingat, selepas kawen aku terus sakit.
Dan masa sakit tu memang aku ambik steroid dan juga anti-histamin.
Dan semua tu memang tak selamat untuk janin.
Bila aku dah habiskan semua dadah-dadah tu.
Aku dan Encik Suami memang merancang untuk mendapatkan baby.
Dan alhamdulillah bulan 2 hari tu aku dah rasa aku gems semacam.
Selera makan juga bertambah.
Jeans pun dah ketat.
Mati-mati aku ingatkan aku dah gems.
Encik Suami pulak dah ada instinct aku dah 'berisi'.
Tapi aku tetap menafikan.
Walaupun mulut menidakkan tapi aku dah start googling simptom-simptom kehamilan.
Ya. Badan aku selalu panas bila malam.
Kekadang aku tak perlukan selimut bila tidur on aircond & kipas angin.
Aku mula rasa tired semacam bila balik kerja.
Aku mudah tertidur bila di dalam kereta.
Bila makan, kalo aku suka 1 lauk tu, sepanjang minggu tu lah aku akan ambik lauk tu.
Tiap-tiap malam aku akan ajak Encik Suami makan tomyam di Tom Yum Goong tanpa rasa jemu.
Aku mula pening-pening.
Perut selalu rasa senak-senak.
Aku juga suka makan benda-benda masam.
Belum lagi simptom-simptom fizikal lain.
Dan aku dapat rasakan yang aku pregnant.
Encik Suami pula beria-iya suruh aku buat pregnancy test.
Tapi aku takmo keciwa.
Tunggu hari aku sepatutnya period dulu lah.



27.2.2009
Aku buat pregnancy test sendiri.
Tak reti. Macam bongok jer aku rasa.
Tak sabar nak dapat result! Itu ler pasal.
Jalur merah kedua tak kuar.
28.2.2009 sepatutnya aku period.
Takde jugak simptom-simptom period.
Buat lagi.
Kuar 2 jalur merah.
Gembiranya.
Macam tak percaya pun ada.



Aku tunjuk Encik Suami.
Dia senyum.
Tapi aku masih macam tak percaya.
Ye ke aku pregnant?
So kitorang pakat takmo gitau sesiapa dulu.
Lepas check kat klinik baru nak declare kat semua orang.
Hehehehe.


4.3.2009
Aku dan Encik Suami pergi ke Klinik Healthcare di Choice Supermall.
Memandangkan aku dan Encik Suami nak ke Langkawi.
Suatu perjalanan yang panjang maka Encik Suami risaukan baby di dalam kandungan.
Alhamdulillah, memang sah aku berbadan dua.
Dan aku harus menjaga diri lebih daripada biasa.
Dan semasa di Langkawi memang agak sukar bila cuaca di Langkawi agak panas.
Dan aku mudah pening.


19.3.2009 aku pergi SGH buat ultrasound.
Kebetulan doktor pun memang kenalan Encik Suami.
Makanya bila dah sah, 1 department heboh.
Yang buat scan pun bukan sorang, tapi 3 orang!
Baby pun macam tau-tau jer.
Bila makin ramai yang tengok, baby pun main sembunyi-sembunyi.
Tapi masa ni baby baru 9 mm, baru 7 minggu macam tu.


Alahan?
Next entry...


post signature



29/04/2009

Update

April 29, 2009 6 Komen


Saya miss gilak saat-saat macam hari tok.
Saat bos sik ada. (Cuti rehat nya oi! Mun terus pindah gik bagus)
Saat sik ada meeting.
Saat dah abis kelas.
Saat dapat berYM ngan member-member lamak.
Saat dapat mengupdatekan diri dengan YahooGroup.
Isk... lamak eh sik rilek-rilek macam tok.


Tapi nak?
Perut saya lapar tok.
Boring rah Bauk tok sik ada makanan best-best.
Fastfood yang ada kat sitok jak Mary Brown.
Sik best lalu jak.
Mun kerja di Kuching dapat juak nak jalan-jalan carik makan.
Macam-macam ada.
Lamak tok saya dah berbekal ajak dah kerja.
Apa tek nyawa dah lejuk makan di kedei depan Kolej.


Kedong ada member masuk lambat.
Nya tek dari Kuching.
Saya pun dari Kuching juak, saya sikmok ngakuk eh urang Bauk.
Sebelum kerja di Bauk sik pernah nak nyenguk Bauk pun.
Aok.. member tek dari Kuching nak.
Alu la sempat napau KFC ngna nya.
Bauk sekda KFC koh.
Tedah.
Ya lah nunggu tok.
Rasa ati nak makan Big Apple tapi apakan daya.
The Spring rasa di negeri lain jak.
Kotan nya jauh gilak rasa.


Aok.
Ari Senin tek ada staff baru report duty.
Bukan lecturer, PT jak, N17.
Tapi ngegeh!
First impression mek rang dah rasa rempuan tok ngegeh.
Cara nya kelakar.
Cara nya kena introduce.
Rasa bagus gilak la tek.
Mun lecturer tek, ko nak ngegeh sik juak kesah koh.
Tapi selamak saya kerja sik pernah nemu lecturer ngegeh.
Lecturer ngan staf sama palak, sikda mek rang nak meza-meza.


Masa meeting pagi, nya introduce dirik nya pun.
"Nama saya ........., berasal dari Kuching"
Kedong tek kamek orang semua bukan urang Kuching.
Alu lah bos saya nanyak Kuching di sine.
Jawab gik nya, di Satok.
Kedong tek mek rang sik tauk sine Satok.
Tang padah jak sia diam di sine, sikda susah.
Apa nak malu-malu madah tempat diam nak.
Alu lah pakei main staf urang laki.
Sapa nyuruh nebut 'R' lawa gilak bunyi.
Tauk nak perbezaan sebutan 'R' urang Serawak ngan urang Melaya?


Pasya gik tek nya diembak raon ke bilit-bilit staf.
Ya nang wajib la bila ada urang baru masuk.
Mesti diembak raon & introduce dirik seklai gik.
Sampei la ke bilit lecturer.
Kotan nya tek rasa nya kacak kali.
Sikda pun berjarah koh.
Saya tek nang dah sik berapa malas juak nak melayan.
Selalunya saya la suka nanyak itu-ini ngan urang baru.


Ya jak lah.
KFC saya sudah sampai.
Mamam lok.


post signature

Lama Sudah

April 29, 2009 5 Komen


Oh, sangat lamak saya tidak menghapdet blog.
Kesian blog saya.
Tedah nya.
Saya bukan sik suka nya agik tapi saya rasa masa siang saya sik cukup nak ngagak blog.
Ya juak kelas, aktiviti kolej gik, handle miak gik.
Balit rumah, dah kepak, terus peng.
Nasib bait masih diam ngan famili.
Balit jak umah adik dah masak, minak makan jak la.
Pasya lamak saya berbadan 2, adik saya pun makin terer masak.
Mun dipuji, mesti la makin suk urang nak masak nak?
Kekadang tanyak saya lok nak makan apa.
Lak nya masak.
Order jak.
Hehehehe.
Sayang nak adik saya ngan saya?
Nya pun dah terekot-rekot ngan saya.
Mun saya makan, nya makan.
Besar nak pengaruh saya?
Sik sabar nunggu adik saya yang sorang gik balit.
Mesti agik riuh umah.
Sik lamak gik.... meriah lah umah.


post signature

21/04/2009

Private Blog

April 21, 2009 27 Komen


Kawan-kawan,
Kepada yang berminat untuk terus follow cerita di blog ni
Sila tinggalkan email anda di komen kerana saya akan mengprivatekan blog saya

Sekian, terima kasih.

post signature

17/04/2009

Anda dan Kehamilan

April 17, 2009 4 Komen


Tanda-tanda pregnant
* Bukan si isteri sahaja yg akan mengidam macam-macam, bahkan si suami tu yang minta makanan ataupun teringin makan yang bukan-bukan.
* Bahkan, adakalanya si isteri tu maintain jer... si suaminya pulak... bukan main lagi dia, loya-loyalah... muntah-muntahlah...
* morning sickness, start pada minggu ke 7
* sakit perut rasa macam perut ni kembung, kalau baring mengiring pun akan rasa sakit.
* Period tak datang atau keluar sedikit jer darah
* Sakit belakang
* Constipation. This symptom is caused by hormone changes, and the growing uterus pressing against the bowel.
* Breast nipple kehitaman.
* Muntah2


Anda Hamil?
Syukur Alhamdulillah, tentukan anda berjumpa doctor secepat munkin. Mengapa? Anda perlu mengesahkan kehamilan, disamping kehamilan terletak didalam rahim, bukan diluar rahim ( Ectopic! Bahaya! ), ia normal dan janinnya hidup, bukan luarbiasa saperti hamil anggor (Molar pregnancy - juga bahaya! )



Tiga bulan pertama sangat penting !
Ini adalah tempoh janin dibentuk, dari nutfah ( air mani) kepada alaqah, seterusnya menjadi mugdah, akhirnya menjadi janin yang lengkap dengan organ2 serta anggotanya. Organ yang pertama dibentuk ialah jantong. Denyutan jantong dapat dikesan oleh ultrasound seawal 6 minggu kandungan.


Cegah keguguran !
Dianggarkan 10-20 % dari semua kehamilan akan gugur secara spontan.
Lebihkan rehat, cukupkan tidur ( 8 jam ) tidur awal dan bangun awal. Jauhkan stress, fizikal dan mental. Jangan buat perjalanan jauh atau berpanjangan. Kurangkan pendedahan terhadap penyakit berjangkait, suhu panas, pencemaran udara, racun sembur, bahan kimia, Xray, ubat2 moden atau tradisional tanpa nasihat pakar.



Bagi mereka yang pernah gugur atau berulang kali gugur, dapatkan cuti medical atau tanpa gaji yang panjang. Jika perlu rehat dihospital. Hubungan seksual perlu dikurangkan, diperlahankan atau gunakan sarong kondom pada tiga bulan pertama kandongan. Doktor mungkin beri suntikan atau ubat hormon untuk kuatkan kandongan.


Cegah Kecacatan bayi !
Makan ubat folic asid 5-10 mg, Iron dan multivitamin. Setiap hari dua bulan sebelum dan terus menerus hingga akhir kandongan. Makanan yg ada folic acid ni: Nasi, roti, asparagus, orange juice, kekacang(soya bean, tempe), sayuran hijau dan lain2. Minum susu untuk pembentukan tulang baby dan makan buah2an banyak kerana badan perlukan vitamin untuk menyerap zat2 makanan yang kita makan tu.

Tentukan sudah mendapat pelalian terhadap Rubella. Jangan cuba gugurkan kandongan dengan apa cara pun. Jika gagal bayi boleh cacat. Jangan makan ubat2 saperti tranquilizer, ubat kanser tanpa nasihat doctor. Jika ada sejarah kecacatan dalam kekuarga, dapatkan khidmat genetic counselling. Jauhkan hamil jika umor melebihi 45 tahun.

Berserah dan tawakkal kepada Allah swt. Doa setiap masa Rabbi habli miladunka zuriatan tayiba inaka sami u doa. Ya Allah kurniakanlah kami zuriat yang terbaik, sesungguhnya Kau mendengar doa kami. Lakukan suruhan Allah tanpa lalai, banyakkan membaca Quran, berzikir dan bertasbih sentiasa. Bacakan surah Fatihah, 3 Kul, dan ayat Qursi kepada bayi dalam kandungan setiap malam sebelum tidur.



Petua orang tua2
1) Ketika isteri hamil, suami janganlah memburu, menganayia atau membunuh binatang. Kononnya amalan ini boleh menyebabkan anak yang dikandong isteri akan lahir cacat.
2) Minum air kelapa untuk bersihkan lendir-lendir masa bersalin nanti.
3) Tak boleh duduk di akar kayu - dikhuatiri uri tertinggal
4) Bila nak mandi towel usah lilit di sekeliling leher - dikhuatiri tali pusat melilit leher bayi
5) Suami jangan berlaku kasar pada haiwan - mengenan kat bayi
6) Petua org cina minum air sarang burung, sehari sebotol kecil -> kulit dan mata cantik.



Nasihat lain
1) Tidak perlu jalani ujian2 untuk mengesan janin cacat, kerana jika benar demikian , undang2 negara dan hukum islam tidak membenarkan menggugurkan kandungan walaupun janin cacat.
2) Dipercayai roh ditiupkan kedalam jasad bayi antara 4-5 bulan umor kandongan. Ketika inilah pergerakkan bayi mulai dirasa oleh ibunya.
3) Rerajin amalkan membaca Al-Quran dari surah2 Maryam, Yusof, Lukman dan sebagainya... semoga kita sesemua dapat bersalin dgn mudah.
4) Dengar lagu muzikal seperti mozart dll. Kalau gi kat kedai CD mesti jumpa koleksi khas lagu2 untuk org mengandung ni, mendengar lagu2 ni boleh merangsangkan sel2 otak baby supaya lebih pandai. Kalau ikut petua org islam ni perbanyakkan baca surah al-Yusof, luqman. kalau boleh suruh hubby bacakan sambil pegang perut wife. Biasanya buat bila baby berusia 7 bulan sebab masa tu sel otak tengah develop. So masa ni baby akan cepat menangkap bunyi dari luar.
5) Kafein buleh merencatkan pembesaran bayi manakala nenas mengandungi bhn kimia yg berbahaya pd bayi. Cuma buah mcm nangka, cempedak tu kalau boleh elakkan sbb berangin.
6) Jangan simpan kucing sbb najis dia boleh menjejaskan bayi.



Nasihat Pemakanan
1) Jangan makan nenas - sebab tajam terutama di awal 3 bulan pertama kandungan boleh menyebabkan keguguran.
2) Jangan makan pucuk/ulam2 melarat atas tanah (ie ulam pegaga) - sebab takut uri melekat dalam rahim waktu bersalin.
3) Jangan makan ulaman berbau seperti petai dan jering waktu hujung kandungan - sebab nanti air mentuban berbau busuk.
4) Jangan minum ais - sebab melemahkan anggota badan tapi kebiasaannya waktu kita mengandung kita kan senantiasa rasa panas dan memang nak cari ais jek.
5) Jangan travel jauh2 di waktu awal 3 bulan kandungan - takut rahim lemah dan tak dapat menahan dari keguguran.



Banyakkan :-
1) Minum air susu, kacang soya.
2) Makan buah2an - biasanya ibu mengandung hadapi masalah buang air besar.
3)Makan sedikit2 tetapi lebih kerap di pertengahan hingga hujung kandungan sebab bila bayi makin membesar akan menghimpit ruang usus menyebab kita cepat rasa senak dan mengah.
4) Ikut nasihat doktor tentang pemakanan multivitamin.
5) Ambil folic acid (doktor biasanya akan beri nih) untuk penambahan darah.



Amalan di hujung kandungan :

1) Banyakkan berjalan bagi memudahkan bersalin.
2) Minum air kelapa bagi membantu menghilang masalah kerak kepala bayi dari berlarutan (ni biasa ada pada setiap bayi baru lahir)
3) Ikut kelas latihan persediaan bersalin supaya kita tak terjerit2 bila nak bersalin nanti.


post signature