Follow Us @soratemplates

18/06/2009

My pregnancy: 20 weeks

June 18, 2009 0 Komen


How your baby's growing:


Your baby weighs about 10 1/2 ounces now. He's also around 6 1/2 inches long from head to bottom and about 10 inches from head to heel — the length of a banana. (For the first 20 weeks, when a baby's legs are curled up against his torso and hard to measure, measurements are taken from the top of his head to his bottom — the "crown to rump" measurement. After 20 weeks, he's measured from head to toe.)

He's swallowing more these days, which is good practice for his digestive system. He's also producing meconium, a black, sticky by-product of digestion. This gooey substance will accumulate in his bowels, and you'll see it in his first soiled diaper (some babies pass meconium in the womb or during delivery).

See what your baby looks like this week. (Or see what fraternal twins look like in the womb this week.)

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:


Congratulations! You've hit the halfway mark in your pregnancy. The top of your uterus is about level with your belly button, and you've likely gained around 10 pounds. Expect to gain another pound or so each week from now on. (If you started your pregnancy underweight, you may need to gain a bit more; if you were overweight, perhaps a bit less.) Make sure you're getting enough iron, a mineral that's used primarily to make hemoglobin (the part of your red blood cells that carries oxygen). During pregnancy, your body needs more iron to keep up with your expanding blood volume, as well as for your growing baby and the placenta. Red meat is one of the best sources of iron for pregnant women. Poultry (especially the dark meat) and shellfish also contain iron. Some common non-meat sources of iron include legumes, soy-based products, spinach, prune juice, raisins, and iron-fortified cereals.

If you haven't already signed up for a childbirth education class, you may want to look into one, especially if you're a first-timer. A structured class will help prepare you and your partner for the rigors of labor and delivery. Most hospitals and birth centers offer classes, either as weekly meetings or as a single intensive, one-day session. Many communities have independent instructors as well. Ask your friends, family members, or caregiver for recommendations.

post signature

17/06/2009

Update.. update

June 17, 2009 2 Komen

Hmm... bagus gik privatekan jak blog tok
Sik tauk la sapa yang dengki atau sakit hati
Aku sik syak papa dalam persahabatan
Tapi ada urang cuba nak ngasut itu-ini
Sesapa yang sempat baca mesej kat shout box ya tauk la
Malas la nak mikir
Yang penting ikhlas jak masa berkawan
Laki aku tetap sayang aku juak
Hahaha... apa kaitan?

Minggu tok dah masuk minggu ke-19 ( 2nd trimester)
Ari khamis kelak masuk 5 bulan?
5 bulan dah?
Sik lamak gik eh
Tapi perut ku masih juak lom ketara
Sik sangka ari ya polah baju fesyen baru pakei pengilan
Dan surprisingly
Gik dapat pakei tanpa ada effect buntin
Yahhhh... ne ndak urang sik cayak
Bak kata mak - perut jenis ke dalam ya sik nampak
Hanya laki ku jak tauk perbezaan perut ku sebelum dan semasa pregnant tok
Hehehehe

Hari ya gi Klinik Jawa
Scan jantung baby
Sebelum ya mek 2 laki bini nang salu kakar ngan baby
Makin banyak kakar makin kuat beat nya
Tapi bila diultrasound di Klinik Jawa ya agik nyerin lah
Dub-dab-dub-dab
Suk ada nengar
Cam sik sangka pun ada juak
Ada nyawa lain dalam badan ku
Subhanallah... Nang besar kuasa Allah
Dolok lelah bercarik beatnya
Nektok sik perlu... engkah jak tangan rah perut... dah ada
Embak jak kakar makin clear nengar
And.. baby dah bergerak juak
Tapi lom aktif gilak la
Gine ndak rasa mun baby dah makin besar
Hehehe
Sik sabar pun ada juak
Sik sabar juak nak beli baju, barang baby.. best
Rasa macam baby boy jak... muka clear jak tanpa jerawat
Ya melalui pembacaan ku lah
Salah satunya lah
Nak nangga perut, perut lom besar
Beat baby ria 140... mun kurang 140 boy... lebih 140 girl
Tapi baby ku cun-cun indah
Ne lah dapat predict boy ka girl
Tapi sikpa... janji baby sihat jak
Alhamdulillah

Aok.. hari ya gi Klinik Jawa
Nang hampeh
Buang masa
Bertunggu lamak tapi doktor sikda fungsi papa
No advice, no suggestion
Tauk la klinik gomen urang rami
Tapi bergaut gilak ya nyuruh mood ku hancus jak
Laki indah kena manas
Tedah urang tua
Tapi tetap sayang nya lah walaupun nya tua dan gemok
Hahahaha
Sekda lah Yang.. plentey jak
Kitak tetap no 1 di hati kamek

Gambar terbaru hari Ahad tek bersama geng-geng UPM
Rindu masa lalu
Lamak dah sik jumpa geng-geng tok

post signature

08/06/2009

Kepulangan yang dinanti

June 08, 2009 4 Komen
Sebaliknya saya dari Kuala Terengganu, rumahku syurgaku dah sunyi sepi. Hanya saya dan Encik Suami saja berada di rumah. Famili semua dah terbang ke KL kerana konvokesyen adik kedua saya di Shah Alam. Penat memang penat, ye la sepatutnya balik pada hari Khamis tetapi flight penuh pulak so terpaksa ler berkorban tambah RM lagi untuk naik business class, kalo tak, tak balik ler jawabnya. Kalo stay pun ok gak tapi memandangkan tiket last minute mahal, malas plak nak membazir ke arah itu. Banyak lagi nak guna RM pasni. Chehh..

Bukak jer fridge, nengok-nengok ada kotak. Tadaaa......

Ada cupcakes la. Untuk saya. Gembiranya. Terharu pun ada jugak. Nak tau daripada siapa?

Semestinya dari Encik Suami la. Hehehehe. Tak sangka pulak dia nak buat surprise. Thanks Sayang. Mek sayang kitak. :) Mesti kitak rindu gilak ngan kamek nak sepanjang 2 minggu mek gi induksi. Hehehe.

Menurut cerita Encik Suami, cupcakes yang dia order ni dah sampai hari Khamis. Dia ingatkan nak bawak masa ambik kat airport tapi saya tak jadi balik Khamis malam tu. Kesian dia.. tapi surprise lagi bila bukak fridge nengok-nengok ada something for me! Hihihihi.

Mentang-mentang Encik Suami ada taik lalat kat bibir, cupcake ni pun ada taik lalat jugak. Cute. Hehehehe.

Akhir kata, thanks sayang. Love you so much!

post signature

02/06/2009

Kerana Cuti Gawai

June 02, 2009 5 Komen

Perghh... dah lamak gila sik update blog
Baruk berkesempatan tok
Dan saya dah bukak balit blog saya
Sik perlu la nak invite-invite agik

Nang lamak sik update sebab gago gilak
Terasa banyak gilak kerja di opis dolok
Then tetiba plak turun wahyu dari atas nyuruh pergi induksi
Mula tek sik jadi sebab miak dah nak exam
Tapi at last jadi indah
Alu la kelam-kabut nyawa
Pergi la juak induksi 2 minggu di Kuala Terengganu

Last day masa nak exam.. semua excited nak balit

Bukan nak cerita pasal induksi
Induksi... biasalah... ceramah... assignment... exam
Semua department sama nak?
Nak cerita pasal balit induksi
Maklumlah saya tek baruk 1st berpisah ngan laki
Lamak li jak rasa... salu paling lamak pun 4 hari la
Ya la nang kejeron la nak balit tek
Tapi sik sedar yang tiket balit duhal sik confirm
Konfiden jak madah ngan geng Poli tiket mek rang confirm
Sekali tek dah check in barang baruk sedar paduhal sik confirm
Baruk teringat urang nak balit raya Gawai
Apuuu..!
Patut flight mala jak full

Muka excited yang akhirnya hampa

Rasa nak nangis rasa eh
Dah la keropok lekor nang sigek kotak sorang
Mati la berbau mun embak bermalam di KLIA
Gi ticketing counter sidak madah 2hb baruk dapat confirm tiket
Mun nak balit 28hb ya juak nang waiting list
Gila! Sikkan nak bertapa di KL sampei 2hb
Sikda perasaan lalu nak shopping ka apa ka
Hati nang dah nak balit
Mok juak balit

Kami yang merempat masa nunggu nama ditunggah

Kebetulan tek adik saya konvo 30hb
Adik saya ngasut laki saya nyuruh gi KL
Saya nunggu di KL jak
Pikir punya pikir barang dah la banyak
Kepak gik ya
Iboh jak suruh laki saya ke KL
Banyak gik ngabis duit kelak
Biar la honeymoon di umah
Lagikpun laki saya sik dapat cuti.. urang Gawai tek nak
Alu la member saya Naz terpikir flight ke Sibu - Kch
Tanyak tek... full
Bintulu - Kch pun full
Last-last business clas jak la
Tambah pun tambah la
Janji dapat balit
So merasa la saya tek ngan Naz makei business class
Sak jak meher nak mampus rupa mek 2

Nang selesa duduk seat merah tok

Ya jak la cerita terkandas di KLIA
Nasib bait semalam jak
Lepas last flight ari Khamis 28hb semua sik lepas
Alu la mek rang merempat di umah kakak kepada Dayang
Nasib bait la ada kakaknya di Putrajaya
Then pagi-paginya saya dan Naz terbang k business class
Sik la juak baruk kalak la
Gik dapat kontrol
Ahaks
Janji sampei di umah
Jeng jeng jeng

Lebih kurang jak makanannya nya cuma layanan nya nang no 1 lah.. bezanya semua kaca sikda kotak... hehehe

post signature

14/05/2009

Kenak Urang SIk Suka Ngan Aku?

May 14, 2009 1 Komen


Dalam dunia tok, sik semua urang suka ngan kita. Cayak sik? Ada yang ikhlas suka, ya nang digelar kawan lah tapi ada juak yang molah-molah suka tapi sebenarnya nya sik suka. Kenak nya sik suka?

Aku terpikir juak lah. Mun urang sik suka ngan aku, kenak nya sik suka ngan aku? Sik dapat ku nak jawab persoalan ku dirik pun ya. Kenak urang sik suka ngan aku. Soalannya senang tapi aku dirik pun susah mok jawab.

Dapat kah kitak orang nolong aku menghuraikan persoalan ku tok? Kenak urang sik suka ngan aku?


post signature

02/05/2009

Detik Itu

May 02, 2009 7 Komen

Sebenarnya dah lama aku nak blogging pasal ni.
Saat-saat yang mungkin takkan aku lupakan seumur hidup aku.
Saat-saat aku disahkan untuk memegang title seorang 'Ibu'.


Sekarang kandungan aku dah mencapai usia 13 minggu.
Means dah di minggu terakhir trimester pertama.
Tapi baru nak share-share story kat blog.
Dari dulu lagi dah aku nak 'save' saat-saat manis ni di blog.
Tapi apakan daya, masa mula-mula pregnant dulu aku sakit.
Dah la sakit, malas pun satu hal.
Dah ler tu kerja pun bertambah.
What to do?
Mungkin 'rezeki', mungkin hikmah.
Memang aku sakit teruk.
Sekarang pun aku belum boleh dikatakan pulih sepenuhnya.
Tapi aku bersyukur sakit aku tidaklah sekronik dulu.
Alhamdulillah.
Aku tetap bersyukur kepadaNYA.


Ada member yang dah lama tak jumpa aku nak tengok pic aku pregnant.
-Belum nampak-
Member yang sekali-sekala jumpa pun cakap.
-Belum nampak-
Member-member kat ofis lagi la cakap.
-Belum nampak-
Yup. Memang belum nampak.
Mak cakap dia masa pregnant memang tak nampak.
Kalo nampak takkan aku tak tau Mak pregnant masa aku masuk matrix dulu.
Nah. Mungkin aku ikut Mak kot.
Jenis yang tak nampak.
Tapi jauh di sudut hati aku risau jugak sebab tak nampak.
Takpe, Isnin nanti gi KKIA for 2nd appointment.
Member-member cakap pergi kali ke-2, kena injection.
Alahai, jarum lagi.
Cuak gak.



Aku pergi register di KKIA Malaysia Jaya semasa kandunganku berusia 9 minggu.
Masa tu aku memang tengah kronik sakit.
Tapi demi baby aku gagahkan jugak untuk pergi register di KKIA.
Aku takut nurse-nurse kat situ marah bila menengokkan keadaan aku.
Tapi bila Mak cakap, "sekda lah nya nak nganok, bukannya kita mintak penyakit ya"
Barulah aku berani sikit.
Encik Suami pun pujuk, "ada gik urang yang sakit teruk gik dari kitak, sekda papa bah"
Barulah aku bersemangat sikit.
Aku takut dan aku bimbang akan baby di dalam kandunganku.
Aku takmo ada apa-apa berlaku kepada baby.
Semoga baby ku sihat dan selamat.
Cuma itu yang selalu ku pinta semasa solat.


Sememangnya aku bersyukur kerana aku tak 'bunting pelamin.'
Kalo korang masih ingat, selepas kawen aku terus sakit.
Dan masa sakit tu memang aku ambik steroid dan juga anti-histamin.
Dan semua tu memang tak selamat untuk janin.
Bila aku dah habiskan semua dadah-dadah tu.
Aku dan Encik Suami memang merancang untuk mendapatkan baby.
Dan alhamdulillah bulan 2 hari tu aku dah rasa aku gems semacam.
Selera makan juga bertambah.
Jeans pun dah ketat.
Mati-mati aku ingatkan aku dah gems.
Encik Suami pulak dah ada instinct aku dah 'berisi'.
Tapi aku tetap menafikan.
Walaupun mulut menidakkan tapi aku dah start googling simptom-simptom kehamilan.
Ya. Badan aku selalu panas bila malam.
Kekadang aku tak perlukan selimut bila tidur on aircond & kipas angin.
Aku mula rasa tired semacam bila balik kerja.
Aku mudah tertidur bila di dalam kereta.
Bila makan, kalo aku suka 1 lauk tu, sepanjang minggu tu lah aku akan ambik lauk tu.
Tiap-tiap malam aku akan ajak Encik Suami makan tomyam di Tom Yum Goong tanpa rasa jemu.
Aku mula pening-pening.
Perut selalu rasa senak-senak.
Aku juga suka makan benda-benda masam.
Belum lagi simptom-simptom fizikal lain.
Dan aku dapat rasakan yang aku pregnant.
Encik Suami pula beria-iya suruh aku buat pregnancy test.
Tapi aku takmo keciwa.
Tunggu hari aku sepatutnya period dulu lah.



27.2.2009
Aku buat pregnancy test sendiri.
Tak reti. Macam bongok jer aku rasa.
Tak sabar nak dapat result! Itu ler pasal.
Jalur merah kedua tak kuar.
28.2.2009 sepatutnya aku period.
Takde jugak simptom-simptom period.
Buat lagi.
Kuar 2 jalur merah.
Gembiranya.
Macam tak percaya pun ada.



Aku tunjuk Encik Suami.
Dia senyum.
Tapi aku masih macam tak percaya.
Ye ke aku pregnant?
So kitorang pakat takmo gitau sesiapa dulu.
Lepas check kat klinik baru nak declare kat semua orang.
Hehehehe.


4.3.2009
Aku dan Encik Suami pergi ke Klinik Healthcare di Choice Supermall.
Memandangkan aku dan Encik Suami nak ke Langkawi.
Suatu perjalanan yang panjang maka Encik Suami risaukan baby di dalam kandungan.
Alhamdulillah, memang sah aku berbadan dua.
Dan aku harus menjaga diri lebih daripada biasa.
Dan semasa di Langkawi memang agak sukar bila cuaca di Langkawi agak panas.
Dan aku mudah pening.


19.3.2009 aku pergi SGH buat ultrasound.
Kebetulan doktor pun memang kenalan Encik Suami.
Makanya bila dah sah, 1 department heboh.
Yang buat scan pun bukan sorang, tapi 3 orang!
Baby pun macam tau-tau jer.
Bila makin ramai yang tengok, baby pun main sembunyi-sembunyi.
Tapi masa ni baby baru 9 mm, baru 7 minggu macam tu.


Alahan?
Next entry...


post signature