Follow Us @soratemplates

31/07/2009

26/40

July 31, 2009 4 Komen


Minggu tok dah masok 26 minggu dah. Baby pun dah makin aktif bergerak. Kekadang rasa indah nya seduk. Kiut ada jak. Gine ndak rupa nya dalam ya kah. Hehehe. Mun cakap-cakap ngan nya pun nya berik respon especially mun Ayah nya meloyar ya. Nang rasa ditigak-tigak nya perut kita. Ya lah madah ngan Mr. Hubby, maok baby suka berloyar juak cam bapaknya. Hehehehe.

Aku sebenarnya dah sik sabar juak rasa nak beli barang-barang baby. Tapi Mak madah 7 bulan baruk beli. Aku ekot jak lah kata urang tua. Tapi aku diam-diam udah juak la beli barang-barang yang mahal. Sik tekabir juak la nak meli sekaligus kelak. Ya lah dah la anak sulung mesti semua maok beli. Ne ada papa di umah. So far aku dah beli baby cot dah. Tapi simpan di kedei lok. Sib bait juak sidak MummyCare ya mok dipolah gia. Sidak madah nang rami urang Melayu molah gia katanya. Beli awal, lak dekat nak beranak baruk lah ambik. Hehehehe. Plan aku seterusnya nak carik breast pump gik.

Gi MummyCare di Crown Square ya nang nyuruh asak ati jak. Nang kiut-kiut jak barang baby. Rasa semua jak mok beli. Time tok mun shopping di KL mesti best. Tapi, berjalan sikit, shishi, dah ya kepak, sakit belakang. Ya juak sigek susahnya mun nak berjalan. Ya aku suka diam umah jak nektok. Tapi Mr Hubby masih juak suka jalan. Hehehe. Masih sik dapat dibuang tapi lamak tok consider juak lah nya nangga aku selalu tired. Dah la keja jauh. On the road jak dah 2 jam pergi-balit mun nak kek tempat kerja. So weekend nang masa untuk berehat sepuasnya di umah.

Sebenarnya mata ngantok gilak tok eh. Sik dapat nak konsenteret molah apa-apa kerja. Dah la makin pelupak. Sana sini jak barang dilupak. Miak pun dah masuk sem baru, rami gik ya. Sik tahan ngan miak yang bau hangit. Mun dapat haramkan miak yang bau hangit dari masuk bilit aku tok.

Tapi... ne ada rules kedak ya nak?


post signature

24/07/2009

Infiniti...?

July 24, 2009 1 Komen

Boleh tak kalo aku nak kategorikan kerja-kerja kat kolej ni sebagai INFINITI?

Kenapa?
Sebab...
Kerja...
Tak pernah nak habis
Setel 1, ada 1 lagi yang menunggu
Dan lagi.. dan lagi
Adoi

Sekarang aku dah tak reti nak buat kerja ofis kat umah
Bawak memang bawak
Tapi takdenya nak buat bila kat umah
Saje je nak menambahkan keinfinitian kerja sendiri

Hah... boleh je kan?

post signature

23/07/2009

Ku lihat hijau

July 23, 2009 0 Komen
Masa mula-mula mabuk dolok sempat juak jadi pesawah di Langkawi. Suka gilak gambar tok sebab padi ya ijo gilak. Dan sik pernah-pernah makei gambar kedirik k wallpaper. Perasan ada jak lok. Tapi suka padi ya bah. Ku lihat hijau. Lalalala....

post signature

10/07/2009

dear baby

July 10, 2009 3 Komen


Dear baby yang berada di dalam womb Ibu,
Assalamualaikum baby sayang,

Semoga baby Ibu sihat sejahtera. Firstly Ibu nak madah Ibu sayang baby. Ayah pun sayang baby. So baby sihat dan cepat besar k.

Ayah madah besar gilak pengorbanan Ibu ngan baby. Ya nang tanggungjawab Ibu kan baby? Ibu sikmok jadi apa-apa ngan baby. Biarlah Ibu jak yang sakit. Ibu sikmok baby sakit. Ibu maok baby Ibu sihat jak dan membesar macam baby urang lain juak. Baby jangan riso k. Kekadang memang Ibu tension juak tapi Ibu mesti kuatkan semangat Ibu demi baby. Ayah madah Ibu penting gik dari baby tapi bagi Ibu, baby agik penting dari dirik Ibu. Mun apa-apa terjadi ngan Ibu, baby lah yang jaga Ayah. Ok sayang.

Ibu coba sikmok nak mengalirkan air mata tapi kekadang Ibu sikpat tahan. Ibu tauk baby sik suka Ibu nangis-nangis. Ibu tauk, sayang. Ya la Ibu usap air mata Ibu bila baby nerit perut Ibu bila Ibu nangis. Ibu mintak maaf k sayang. Ibu janji Ibu mesti kuat. Demi baby, demi Ayah juak.

Kesian Ayah, baby. Dari dolok Ibu selalu susahkan Ayah. Ibu redha tok la dugaan Ibu. Ibu terimak qada' & qadar tok. Allah sayang Ibu, ya Allah berik macam-macam dugaan ngan Ibu. Nak sayang? Semuanya nyuruh Ibu supaya sentiasa ingat Allah, ingat pengorbanan Mak, Bapak, Ayah. Kelak mun baby dah besar baby sayang Ayah, sayang Ibu, jaga Ayah, jaga Ibu, macam selalu dikata Ayah ngan baby eh. Ayah kan selalu pesan ngan baby, be a good child, baruk masuk syurga. Ok sayang, ingat pesan Ayah, pesan Ibu.

Ayah ngan Ibu sayang baby. Macam yang selalu Ibu madah, semua urang sayang baby. Semua urang sik sabar nak tunggu baby. Baby mesti kuatkan semangat walaupun Ibu sakit, mun baby kuat, Ibu pun bersemangat juak. Ibu sayang gilak baby Ibu. Sayang gilak.

Wassalam sayang.

Salam sayang & kerinduan,

Ibu

post signature

18/06/2009

Perlu tranformasi

June 18, 2009 0 Komen


Oh, penat.
Penat bekerja dengan seorang ketua yang cakap-dia-je-betol.
Semuanya kena dengar cakap dia.
Dia suggest kita bagi pendapat.
Tapi?
Dia selalu ada alasan untuk taknak mengguna-pakai pendapat kita.
So?
Nak kerja ke taknak kerja?

Dia bagi 1 assignment.
So kena buat la kan.
Kalo tak buat akan dicop PEMALAS.
Tak buat kerja.
Dan.
Akan burukkan kita di depan orang lain.
Main cakap belakang, beb!
Bagus ke ketua macam tu?
Depan cakap lain, belakang cakap lain.
Mulut manusia tak boleh main zip-zip oit!
Haiyaa.
Kenapa tak 'cerahkan' hati tu?
Jangan biarkan 'mendung'.
Pekerja bawahan pun ada hati dan perasaan.

RM
Milik siapa?
Kenapa susah sangat nak guna RM?
Birokrasi?

Efek.
Tau tak efek daripada ketua yang jenis macam ni.
Tak semangat nak gi kerja.
Tak semangat nak buat kerja.
Tak semangat nak bagi yang terbaik bila buat kerja.
Kesimpulannya pegi kerja sebab 25hb RM akan masuk.
Itu je.

Best?
Tak best?
Nawaitu dah tak betul.
Kerja pun takde kepuasan.
Kekadang tertanya sampai bila harus begini.
Kenapa?
Tiada kepuasan bekerja.

Perlu tranformasi.
Kenapa tak berhijrah je?
Rasalah angin baru pulak.
Bagus sangat ke angin kat sini?
Atau angin kat sini senang nak dikontrol-kontrol.
Ada remote control ye?
Ye la sebab dah butakan mata, pekakkan telinga.
So angin pun boleh jadi 'Robert'.

Hanya kau yang tau.
Kau kau dan kau.

Aku nak cuba angin baru tapi tiada iklim yang mengizinkan.
Bertahan je lah.
Apa boleh buat.

post signature


My pregnancy: 20 weeks

June 18, 2009 0 Komen


How your baby's growing:


Your baby weighs about 10 1/2 ounces now. He's also around 6 1/2 inches long from head to bottom and about 10 inches from head to heel — the length of a banana. (For the first 20 weeks, when a baby's legs are curled up against his torso and hard to measure, measurements are taken from the top of his head to his bottom — the "crown to rump" measurement. After 20 weeks, he's measured from head to toe.)

He's swallowing more these days, which is good practice for his digestive system. He's also producing meconium, a black, sticky by-product of digestion. This gooey substance will accumulate in his bowels, and you'll see it in his first soiled diaper (some babies pass meconium in the womb or during delivery).

See what your baby looks like this week. (Or see what fraternal twins look like in the womb this week.)

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:


Congratulations! You've hit the halfway mark in your pregnancy. The top of your uterus is about level with your belly button, and you've likely gained around 10 pounds. Expect to gain another pound or so each week from now on. (If you started your pregnancy underweight, you may need to gain a bit more; if you were overweight, perhaps a bit less.) Make sure you're getting enough iron, a mineral that's used primarily to make hemoglobin (the part of your red blood cells that carries oxygen). During pregnancy, your body needs more iron to keep up with your expanding blood volume, as well as for your growing baby and the placenta. Red meat is one of the best sources of iron for pregnant women. Poultry (especially the dark meat) and shellfish also contain iron. Some common non-meat sources of iron include legumes, soy-based products, spinach, prune juice, raisins, and iron-fortified cereals.

If you haven't already signed up for a childbirth education class, you may want to look into one, especially if you're a first-timer. A structured class will help prepare you and your partner for the rigors of labor and delivery. Most hospitals and birth centers offer classes, either as weekly meetings or as a single intensive, one-day session. Many communities have independent instructors as well. Ask your friends, family members, or caregiver for recommendations.

post signature