Follow Us @soratemplates

25/04/2010

Lazititis

April 25, 2010 2 Komen
Kadang-kadang idea banyak tapi utak malas nak nyusun ayat, makanya sekda entri baru yang dapat diupdate. Kerja banyak, tapi malas lah nak mikir semua.

Sindrom lamak berulang kembali. Oh, please.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sila baca INI, INI dan INI, mun rajin lah. Makseh.


post signature

20/04/2010

Ceria

April 20, 2010 8 Komen
Yuhuuuu...! Sekarang saya berblogging dari lab, ganti member yang ada function kat luar, so masuk kelas die untuk amali kemahiran mendengar. Syok jugak subjek ni. Now tengah on ceramah motivasi Dr Fadzillah Kamsah yang bertajuk 'Ceria', budak-budak plak tengah catatkan isi-isi penting daripada ceramah tu. Sesambil tu saya pun turut mendengar.

Kata Dr Fadzillah Kamsah, kalo nak ceria kena pakai baju-baju yang berwarna ceria. Hari ni saya pakai baju merah. My favourite colour. Memang ceria pun sebab Firaun takde pagi ni. Hihihi. Kalo nak ceria dan penuh kasih sayang, pakai baju warna biru muda, nak ceria dan nampak matang, pakai warna coklat. Hmm... tu jer yang saya sempat ingat. Nampaknya saya pun kena ambik isi-isi penting petua-petua untuk ceria ni dari mula lagi.

Kalo stress, peluk baby, cium baby. Yeay! Sebab tu kalo balik kerja tak sabar nak peluk Iman Madihah. Memang hilang stress. Lupa semua masalah. Kalo ada haiwan kesayangan, pun peluk. Hilang segala kemurungan. Ada orang yang bela kala jengking sebagai haiwan kesayangan, tapi kalo dah binatang tu yang buat dia ceria, why not? Janji ceria.

Orang yang ceria akan memotivatekan dirinya untuk ceria. Kenapa memilih untuk bermurung sedangkan kita boleh memilih untuk ceria. Kita dah diberi pilihan. So pilih la. Pilih untuk ceria. Ya. Malas la nak pikirkan sangat masalah kerja pasni. Sebab orang yang murung akan terus-terusan akan bermurung. Suka berdendam, bersangka buruk, berfikiran negatif, bla bla bla.. semua-semua yang negatif lah.

Kita tak perlu menang all the time untuk ceria. Kekadang kita perlu berada di bawah, yakni kalah. Orang yang tinggi sangat semangat daya saingnya selalunya tidak selalu ceria. Ye la, bila kalah sikit, terus down, masam muka, murung, takleh menerima kenyataan. Tak salah kan sekali-sekala kita mengalah untuk lebih ceria kan? Biar bersederhana, jangan terlalu angkuh ego diri. Itu amalan syaitan.

Tu jer lah petua-petua yang berngiang-ngiang di telinga saya ni. Tapi pemilihan warna untuk ke tempat kerja tu memang penting. Sebab tu lah saya pantang pakai baju merah atau oren ke tempat kerja pada hari Isnin. Merah tu. Panassss. Hehehe.

Makanya, pilihlah untuk CERIA hari ini jugak!

Gambar hiasan semata-mata, takde kaitan dengan entri. Gambar diambil di Laman Padi Langkawi masa honeymoon pregnant Iman 2 minggu. Memang ceria lah masa ni. Hehehe. Rasanya kali ke-2 upload pic ni di sini sebab ni antara my fav pic. Suka tengok padi yang menghijau walaupun tengah panas terik masa tu.


post signature

19/04/2010

Minggu Yang Baru

April 19, 2010 3 Komen
Setelah seminggu bercuti, ari nih aku kembali menjalankan rutin 8 to 5 seperti biasa. Hari ni memang tak prepare langsung nak mengajar, prepare mental nak kena marah dengan Firaun jer. Dan seperti yang disangka, tetiba Firaun nak buat meeting JK Induk untuk konvo. Menjawab ler aku. Karena cuti, banyak gak kerja tak setel, aku dah bagi-bagikan tugas dengan AJK under aku, takkan aku nak buat semua kot. Aku dah buat part aku, aku dah korbankan cuti aku sehari. Bak kata Wonderpets, apa yang penting, KERJASAMA. Sib baik aku dapat AJK yang ok, mestilah ok, aku sendiri yang pilih pun. Hehehe.

Masalah yang paling besar, fishtail untuk publisiti takleh digantung minggu ni. Terketar-ketar gak aku nak menjawab dalam meeting. Semuanya kerana MSAM minggu ni. Matilah aku kalo besok pun DBKU tak bagi respon. Camne aku nak emnjawab Firaun, printing company lagi dah sebok nak print. Ha, tu lah ko Firaun, wat kerja last minit, apa ko ingat kami ni 'robert' ke? (FYI, Firaun pronounce robot as ROBERT. Ntah ape-ape lah dapat bos ego mamcam tu. Dah bape kali ditegur pun amsih takmo mengakui kesilapan)

Ok, stop. Sok plak pikir sal kerja. Sedari aku balik kerja kol 6 suku tadi, aku tak  dapat nak peluk cium Iman lagi sebab Iman dah masuk dalam buai dia. Awal lak anak Ibu ni tido ari ni. Iman ni kalo pas mandi, kenyang minum susu, mesti tido. Pastu nanti kalo hari tak bertukar tarikh, die tak tido. Kol 12 ke atas tu memang mainan die, takdenya nak tido awal.

Seperti biasa, every weekend bawak Iman jenjalan. Biarpun kat area Kuching jer, janji bawak die keluar dari rumah dan itu dah cukup membuatkan Iman Madihah happy. Suka sangat die bawak jenjalan. Hmm...

Ibu dan Iman

Ayah dan Iman.

 Ayah, Iman dan Ibu.

Semalam Ayah dan Ibu bawak Iman menghirup udara segar di Tebingan Sungai BGS (Boyan, Gersik, Surabaya). Sampai tertido-tido Iman dibuatnya. Ye la ditiup angin sepoi-sepoi bahasa. Tak sabar nak tunggu weekend ni plak. Nak ke mana pulak ye?


post signature

16/04/2010

Jiwa Kacau

April 16, 2010 0 Komen
Tajuk gempaq eh. Jiwa kacau. Kenak? Sapa yang ngaco? Hmmm...

Kitak orang ada fesbuk? - Ada? 

Ada blog? - Ada yang ada, ada yang sik da.

Tauk apa perbezaan fesbuk ngan blog? - Tauk? Sik tauk?  Malas nak ambik tauk.

Kitak orang pernah jiwa kacau? - Pernah? Sik pernah? Ngaco jiwang urang jak pernah?

Dolok kazen ku pernah ngepak aku, tegal aku salu tension-tension dengan environment di opis. Gine nya tauk? Dari status fesbuk. Yup. Nang aku salu update status fesbuk ku bila sik puas ati dengan jajahan Firaun di opis. Fedap aih. Sikda tempat melepas geram, fesbuk lah jadi mangsa. Ooo tedah fesbuk.

Kekadang aku takut juak nak jadi terlalu open dan laser di fesbuk. Sik tauk lah kenak tapi dalam blog aku rasa bebas. Yeah, aku merdeka di blog. Aku rasa best sebab urang sik tauk sapa Firaun ya, maybe certain urang tauk tapi rami yang sik tauk.

Sapa Firaun oh? Yahh. Malas ku nak madah. Dah namanya Firaun mestilah olah nya cam Firaun juak. Berangan nak jadi Tuhan. Adoh heh. Ada ati nya lok nak menentukan hidup urang. Nak menentukan bila kita patut beranak, bila kita nak confirm kerja, sampei bila nak dihold confirmation kita, bla bla bla lah. Semua nya yang mesti menentukan. Eh, layak kah nya?

Kinek tok, semua staf especially yang direct salu berurusan dengan si Firaun dah makin memberontak. Dalam fesbuk jak. Di luar masih belom ada kekuatan. Sampei ke ari tok, aku terbaca komen dari staf kolej lain, sidak perasan yang staf mek orang sedang tenat dan kritikal, semakin teruk kali luahan hati dan jiwa di fesbuk. Mungkin status macam merana, menderita. Adoh, nang kesian mek orang. Sik sanggup agik dah rasanya di sia. Kerja dah semakin merudum kerana nya. Nang sikda gik motivation, coma keji, caci dan maki-hamun. Kerja dah rasa macam makan gaji butak. Tunggu 25hb cucuk duit. Ya jak tujuan kerja. Sikda gik kepuasan. Sikda gik keseronokan. Ah! Kenak nya semakin menggila?


Jiwa kacau, di opis jak. Di rumah, bahagia. Kan bagus mun selama-lamanya cuti camtok tapi cuti pun mikir kerja juak. Mun sik mikir terimak lah maki-hamun dan sumpahan si Firaun kelak.

Sampei bila Firaun akan berkuasa? Esok? Lusak? Minggu depan? Bulan depan? Tahun depan? Tupei oh tupei. Bila gik kawu nak gugok?

Sapa yang berani ke depan nerengak ENOUGH depan Firaun kelak? Sapa? Kenak sik ada yang berani? Kenak aku sik berani? Kenak kita sik bersatu? Kenak kita sik bersatu menjatuhkannya? Kenak? Kenak? Kenak?

Sampei bila kita harus menahan semua rasa tok? 

Coba. Coba carik jalan supaya kita semua dapat keluar dari cengkaman Firaun. Kita? Sapa nak dengar luahan hati aku tok? Ergh.. Kita sepatutnya bersatu. Lemah nyawa ku nak madah last word ku ya tek.

Tauk apa perbezaan blog ngan fesbuk tek? Dalam fesbuk aku terpaksa kontrol word sikit. Dalam tok, sukati aku lah. Hahahaha... aku empun blog bah!



post signature

Yang Terbaik

April 16, 2010 2 Komen
Princess Ibu dah tido. Rasa macam magic jer sebab Iman tido awal malam ni. Selalunya pukul 12-1 barulah mata Iman macam garfield. Baru keletihan nak tido.

Sleeping Beauty Iman Madihah

Masa Iman tido ni lah masa Ibu nak bloghopping sana-sini. Minggu ni Ibu cuti so siang hari tu takde lah online 8-5, kalo free update gak status kat FB. Tapi hari ni langsung tak pegang pc or lappy langsung. Baru malam ni on lappy, tu pun sebab Iman tido awal, kalo tido cam biasa takdelah entri ni kot.

Hmmm.... Princess Ibu sekarang dah tido dalam baby cot dia sendiri. Tetapi kekadang Ibu letak jugak Iman tido bawah ketiak Ibu. Kesian gak tengok dia dalam baby cot tapi dalam masa yang sama Ibu dan Ayah nak train dia supaya independent. Biar dia berani. So far takde masalah masa Iman dalam baby cot cuma masa dia terjaga awal pagi dia akan menangis. Mungkin nakkan perhatian. Kalo tido dengan Ayah dan Ibu, takdenya dia nak menangis. Bangun-bangun jer, Iman celik mata, Ayah terus cakap, "Good morning, sunshine" apalagi si Iman akan gelak dan senyum selebar-lebarnya. Itulah saat-saat terindah di awal pagi. Dengan wajah yang putih bersih, perasaan kasih tu semakin membuak-buak melihat puteri kecil  kami memberi senyuman manis buat Ayah dan Ibu, rasa macam nak peluk taknak lepas anak Ibu ni tapi Ayah dan Ibu ada tanggungjawab lain, demi sesuap nasi untuk Iman jugak. Indahnya perasaan menjadi seorang Ibu.

Suka dalam stroller.

Ibu sekarang tengah cuti semester, so Ayah pun ambik cuti jugak 3 hari, nak spend masa dengan Ibu dan Iman. Semalam walaupun cuti Ibu kena pergi kolej settlekan kerja, Ayah plak baru start cuti semalam. Dengan rasa bersalahnya Ibu tinggalkan Iman dengan Ayah di rumah. Ingatkan dapat settlekan kerja awal tapi kena tunggu Firaun, pukul 4.30 gak Ibu bergerak keluar dari kolej. Memang rasa bersalah dengan Ayah. Kesian Ayah kena jaga Iman sorang-sorang kat umah. Dah la Iman sekarang makin lasak. So malamnya Ibu ajak ayah tengok movie. Buat julung-julung kalinya selepas 9 bulan pregnant dan Iman 5 bulan, Ayah dan Ibu pergi tengok movie lagi. Lamanya berpuasa nengok wayang. Hehehe. Memang excited sangat sebab dah lama sangat tak kuar nengok movie. Tapi abis jer movie Ibu terus ajak Ayah balik, dah teringat Iman kat umah. Alahai... hebatnya penangan Iman Madihah ni. Sebab tu lah ke mana-mana pun Ayah dan Ibu tetap jugak bawak Iman, even tengok student main bola kat stadium pun Ibu bawak Iman. Takpe, Iman dah biasa dengan crowd, alhamdulillah dia tak takut pun. Pergi kenduri pun dia tak nangis. Ibu pernah terbaca dalam majalah Pa & Ma, kita kena latih baby kita bawak ke tempat crowd supaya dia dapat membiasakan dirinya dan tak takut dengan suasana yang bising macam tu. Ha... Itulah yang Ayah dan Ibu praktikkan. Ayah dan Ibu memang nak yang terbaik untuk princess kami. Insya Allah.

Ayah, Ibu dan Iman Madihah di The Spring.

Masa Ayah dan Ibu cuti ni la time untuk bawak Iman jalan-jalan. Tapi masalahnya dah tak tau nak ke mana. The Spring setiap minggu dah jadi rutin rasmi bawak Iman pusing-pusing kat situ, nak bawak Iman tengok nature, Iman belum tau apa-apa lagi. Tunggu dia besar sikit, nak bawak dia pergi tengok crocodile, tengok bird, tengok cat. Hmm... kena bawak Iman jelajah Kuching dulu baru boleh bawak dia fly ke KL. Nanti nak 2nd honeymoon dengan Iman sekali. Mesti best.

Ibu dan Iman yang suka si-ri-yes.

 Cari persamaan antara Ayah dan Iman. Mestilah DAHI..! Haha

post signature

Kempen Kami Prihatin

April 16, 2010 1 Komen
Sekiranya anda rasa anda seorang blogger yang prihatin, tampal banner ni kat sidebar blog masing-masing. Jemput kawan-kawan anda untuk turut serta dalam kempen ini.... 

Sayangilah Anak-Anak Kita.

 

MATLAMAT KEMPEN:

MENINGKATKAN KESEDARAN ORANG RAMAI TENTANG GEJALA PENDERAAN KANAK-KANAK DAN PEMBUANGAN BAYI......

Lagu Tema Kempen: Harapan Tanpa Suara 

Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Korus
Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Dimanakah ibu, dimanakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah

Lagu : S. Atan
Lirik : Habsah Hassan

Untuk Klip Video Klik SINI.

Semoga usaha kita sedikit sebanyak dapat selamatkan mereka yang tidak berdosa. Berikanlah mereka peluang yang sama seperti apa yang pernah kita dapat dari orang tua kita......  

Jom Banteras Penderaan dan Pembuangan Bayi

Maklumat lanjut kempen, Klik SINI

Info Penting:
Untuk join kempen ini, memadai anda menggantung banner di atas di sidebar blog masing-masing dan tinggalkan komen tanda sokongan anda di SINI. Sekiranya berminat untuk copy paste keseluruhan n3 ini, usaha anda amatlah dihargai.

Thanks in Advance.


post signature