Follow Us @soratemplates

15/05/2010

Conjuctivitis

May 15, 2010 3 Komen
Lama dah Ibu tak mengupdate. Masa Iman mengulat, masa tu lah kepala Ibu dok berfikir apa yang nak ditaip kat blog. Macam-macam idea datang. Tapi, apakan daya, Iman dan seluruh isi rumah telah terkena jangkitan conjuctivitis. Kesian Iman.

Day-1

Isnin - Ibu balik kerja cam biasa. Ibu sampai umah jam 6, seperti biasa Iman pun tak sampai lagi. Setiap hari nenek yang akan ambik Iman kat umah Nek Atok. Sebelum Adamaya start, loceng umah pun berbunyi, ting-tong.. Ibu pun melonjak kegembiraan sebab itu menandakan Iman dah sampai. Ibu pun cepat-cepat berlari untuk membuka pintu dan Ibu lihat Iman monyok dalam dakapan nenek. Nenek Iman pun muka takde mood.

Nenek: Cepat sediakan air mandi Iman, mata Iman dah merah sebelah. Farhan pun dah kena.

Ibu terus dapatkan Iman dulu. Tak seperti selalu, Iman tak melompat pun bila nengok Ibu. Muka memang manyak sedih. mata sebelah kiri merah. Kesiannya anak Ibu. Lepas peluk cium Iman, Ibu pun bagi Iman kat nenek sementara Ibu siapkan air mandi Iman.

Lepas mandi Iman nangis. Jarang Iman nangis lepas mandi. Nenek Iman cakap masa kat umah Nek Atok tadi Iman takmo tido. Mesti mata dia tak selesa kot. Ibu pun bagi Iman 'ulat' pastu Iman terus tido.

Lepas maghrib, Ibu dan Ayah bersiap bawak Iman pergi klinik. Risau tengok Iman macam tu. Dalam kereta on the way ke klinik Iman sugul, asyik nangis jer, takmo dibaringkan. So Ibu dukung jer sampai kepala lentok kat bahu, tertido macam tu jer. Alahai..

Sib baik masa kat klinik Iman tak banyak ragam. Masa doktor tengah check, Iman boleh senyum-senyum lagi. Alhamdulillah.

Masa ni, 3/10 daripada isi umah positif conjuctivitis.

Selasa - Ibu amik emergency leave sebab tak sampai hati tinggalkan Iman kat umah Nek Atok.

Rabu - Ibu gi kerja cam biasa. Sebelum balik kerja mata Ibu dah ada simptom-simptom conjuctivitis. Isk.. Tak sangka sebelah malamnya terus positif. Dua-dua belah mata terus merah.

Masa ni, 4/10 positif.. tambah atok Iman yang matanya dah membengkak.

Khamis- Bangun tido, mata Ibu takleh nak buka. Sah! Memang dah teruk. Tengok kat cermin mata memang dah bengkak, Ibu sms Firaun cakap Ibu amik MC, kena sakit mata. Ayah pun sama jugak, positif. Usu Iman pun sama jugak.

Masa ni, 8/10 dah positif. Termasuk Usu Iman. 

Pas mandikan Iman Ibu dan Ayak pun ke klinik. Lagak macam sepasang suami isteri yang buta jer. Kedua-duanya berspec hitam tapi nak buat camne? Takkan nak tayang kat orang mata yang merah dan bengkak kan?

Pas jumpa doktor Ibu dapat MC 2 hari. Walaupun rest jer di umah tapi Iman takmo berenggang dengan Ibu. Dah la asyik nak mengulat jer. Takmo tido lak tu. Nak main jer dia. Dia uma akan tido masa mengulat jer, lepas puas dia pun terus bangun, meniarap dan berguling-guling atas katil. Malam tu dah jatuh katil. Masa tu Iman dan Ibu jer dalam bilik. Iman seperti biasa, mengulat. Tanpa disedari ibu tertidur, Iman plak cam biasa bila dah puas terus nak main. Tetiba Ibu terdengar suara Iman menangis. Bila Ibu bukak mata, Iman takde atas katil. Rupanya Iman dah atas lantai. Alalala... Ibu rasa bersalah sangat kat Iman. Tapi Nenek Iman cakap, takpe, budak-budak mesti ada jatuh. Normal. Takpelah. Sib baik takde sesape marah Ibu sebab lalai menyebabkan Iman jatuh.

Day-5

Iman pada mulanya dah beransur baik tapi bila Ayah dan Ibu positif, mata dia pun merah balik. Hari ni alhamdulilah semuanya dah beransur ok walaupun mata masih merah. Yang penting jangan bengkak, bengkak tu yang sakit.

Dan last but not least, Nenek Iman pun akhirnya positif jugak. So 9/10 dah kena conjuctivitis. Doktor cakap selalunya orang terakhir yang kena akan lambat baik. SO, kita tengok siapa yang paling last kena. Jeng jeng jeng...

post signature

09/05/2010

Si Pinky Iman Madihah

May 09, 2010 1 Komen
Hai.

Sayalah Iman Madihah.

Atau nama glamer Iman.

Kenape? Tak percaya saya glamer?

Saya memang glamer pun kat blog Ibu ni.Phew..

Kat FB pun saya glamer jugak. Hihi.


post signature

6 bulan sebagai Ibu

May 09, 2010 4 Komen
Hari ini buat pertama kalinya saya menerima ucap selamat "Hari Ibu". Teringat detik-detik 6 bulan 9 hari yang lalu di mana Iman Madihah selamat dilahirkan ke dunia.

Tiba-tiba saya merindui bau Iman Madihah semasa baru dilahirkan. Rindunya Ibu nak peluk, dakap, cium , gomol Iman masa Iman masih dalam hari. Rasa nak diulang balik jer saat-saat tu.

Saya juga merindui saat-saat saya bermalam di SGH. Mungkin pada orang lain banyak kenangan pahit ketika admit di sana namun bagi saya, itulah kali pertama saya admit di hospital dan alhamdulillah semuannya baik-baik belaka. Alhamdulillah, berkat suami saya melayan patient dengan baik, saya juga telah dilayan dengan baik oleh staf-staf SGH.

"Kamek nangga Iman ok jak, sik berolah nak? Jarang kitak bercerita nya berolah." 

Selalu jer member rapat berkata macam tu bila dia bercerita perihal anaknya yang suka menangis dan meragam. Bila member berkata macam tu apa yang dapat saya jawab, alhamdullilah. Ya, memang benar Iman Madihah memang baby yang tak banyak ragam. Mungkin dia tahu sebelum lahir dulu dia telah menyusahkan Ibu (kerana Iman lahir secara caesarian) dan bila selepas lahir, memang Iman baby yang sangat mudah diuruskan dan dijaga. Alhamdulilah. Semoga Iman Madihah mudah dijaga dan diuruskan sampai besar nanti.

Apapun, Selamat hari Ibu kepada semua ibu di blogsphere ni termasuk anda yang membaca entri ini, Selamat Hari Ibu sekali lagi.


Ingatlah, bukan pada Hari Ibu ni jer kita perlu mengingati jasa-jasa dan pengorbanan Ibu kita tetapi setiap masa kita perlu mengingati Ibu yang bersusah-payah melahirkan kita ke dunia sehinggalah menjadi 'orang' seperti sekarang.



post signature

07/05/2010

Hari Ini Hari Jumaat

May 07, 2010 8 Komen
Oh, saya sangat suka Jumaat. Lihatlah anak kesayangan saya. Ini gambar pagi tadi.


Esok, Sabtu, belum tentu dia akan lena macam ni. Hari Sabtu dia akan tahu hari untuk jalan-jalan dan dia akan enggan menidurkan dirinya. Bangun pun awal. Percayalah. Hahaha.


post signature

04/05/2010

6 purnama

May 04, 2010 5 Komen
Anak Ibu dah setengah tahun dah 30 April hari tu. Alhamdulillah. Pejam celik, pejam celik, tak sangka anak Ibu semakin membesar. Dah boleh makan pun. Nanti apa yang Ibu makan pun Iman nak kan? Hehehe.

 Lagak pun dah macam orang besar. Dalam kereta tak suka duduk, kena berdiri jer, nak tengok jalan kat depan. Isk..

Hobi sekarang ni suka menghisap jari.

Muka risau dan mengong. Entah apa entah yang Iman tengah fikirkan tu. Gambar-gambar ni diambil masa kenduri kawen ari Ahad tu.

 
 Pas balik kenduri pergi birthday party plak. Weekend jer penuh ler jadual anak Ibu ni. Hehehe.

Iman bersama Faiz Hakimi, si birthday boy.
Wajah nakal si comel Ibu ni. Pasni anak Ibu lak sambut birthday. Orang lain birthday Iman ni plak sibuk nak bergambar. Tapi Iman ni memang pantang nengok henfon atau kamera. Suka la tu. Leh statik lagi kalo orang tunjuk henfon depan muka dia. Hehehe.

post signature

Terlampau

May 04, 2010 1 Komen
Oh, saya busy yang terlampau dan melampau-lampau. Nak menjenguk blog kawan-kawan pun takde masa sejak minggu lepas. Minggu lepas konvokesyen, memang busy nak uruskan itu-ini. Nak masuk kelas pun fikiran fikirkan hal konvo. Sib baik dah lepas dan berjalan lancar. Minggu ni pulak sibuk dengan pemantauan FRP dan folio pelajar. Fuh, baru jap tadi saya telah dipantau. Dan syukur.... lega. Semuanya dah lepas. Yang tak complete tu apa nak buat, saya bantaikan ajer menjawab. He he he.

Keluar jer dari bilik lepas dipantau tu, semua member cakap kenapa lama sangat? Apa yang lama sangat? Entah, saya pun tak tahu, pegawai yang memantau tu bukan nak marah pun cuma dia tanya ada nak tanya ke? So saya tanya jer lah mana yang saya tak clear, dan dia explain, juga berkongsi cadangan memandangkan dia pun mengajar subjek yang sama dengan subjek saya. Ok la, muhasabah diri. At least saya tau apa yang saya tak tahu dan tahu apa tugas yang saya tak buat untuk tugas hakiki saya.

Psst: Lama dah tak kena audit. Memang berdebar sampai rasa nak muntah.


post signature