Follow Us @soratemplates

08/07/2010

Bahan beracun dalam lampin pakai buang

July 08, 2010 3 Komen


Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan ibu bapa supaya tidak memakaikan bayi mereka dengan lampin paki buang kerana ia mengandungi bahan kimia beracun yang boleh memudaratkan kesihatan bayi.

Ini memandangkan bayi sedang membentuk sistem imun dan mengalami pertumbuhan organ dan tubuh yang sihat sepanjang hayat mereka. Pendedahan kepada bahan kimia beracun boleh membantutkan perkembangan bayi dan menimbulakan masalah kesihatan dalam jangka panjang.

Kulit bayi lebih nipis dan cenderung menerima kesan daripada bahan kimia yang mudah diserap masuk dalam tubuh.

Lampin pakai buang diperbuat daripada bahan-bahan tiruan seperti polyethylene film bagi pelapik perlindungan plastik lampin itu, polyester (bagi lapisan atasa lampin yang poros), polypropylene (bagi pelapik lampin dan pita yang digunakan bagi mengetatkan lampin, atau untuk lapisan lampin yang paling atas), pulp fluff daripada pulpa kayu yang diawet dengan klorin (yang menghasilkan dioksin, bahan penyebab kanser sebagai hasil sampingan), sodium polyacrylate (gel bertoksik yang kuat daya serapannya) untuk lapisan dalam lampin, minyak dan resin yang berpotensi menimbulkan alergi (sebagai gam yang mengikat lampin), wangian yang memudaratkan dan bahan-bahan kimia lain yang berbahaya seperti tributylin (salah satu bahan paling beracun pernah dihasilkan).

Sebahagian daripada bahan-bahan kimia tersebutboleh menimbulkan masalah kesihatan kepada bayi seperti ruam yang menyakitkan dan asma, serta masalah ketidaksuburan dan kanser apabila dewasa kelak.

Pengeluar lampin pakai buang sering mendakwa produk mereka boleh memastikan bayi berada dalam keadaan kering berjam-jam lamanya. Ini berikutan penggunaan bahan kimia sodium polyacrylate, sejenis gel yang terdapat dalam bahagian tengah lampin yang menjauhkan air daripada kulit bayi. Ini dimasukkan ke dalam lampin dalam bentuk serbuk berbiji yang bertukar menjadi gel apabila basah. Juga dikenali sebagai kristal polimer, sodium polyacrylate boleh menyerap 200-300 kali beratnya dalam air, dan membendungnya dalam bentuk gel bergetah.

Pengguanan sodium polyacrylate dalam lampin pakai buang memudahkan tugas ibu kerana tidak perlu menukar lampin bayi. Namun begitu ia menyebabkan bayi ditumbuhi ruam kerana terdedah kepada bahan-bahan kimia yang diserap, pertumbuhan bakteria dan ammonia daripada air kencing yang terkumpul dalam lampin. Pada masa yang sama ia juga menarik lembapan (bukan air kencing saja) daripada kulit bayi yang menggalakkan kegatalan kulit.
Bahan ini dilaporkan boleh menyebabkan radangan kulit yang teruk, pendarahan daripada tisu-tisu perineum dan scrotal, demam, muntah dan jangkitan staph di kalangan bayi.

SUMBER: UTUSAN PENGGUNA (MAC-APRIL 2007)

Dah habis ke baca artikel kat atas?
Lepas saya habis membaca artikel ni hati saya segera dirundung kesedihan.
Saya sedih kerana Iman Madihah memang pengguna Drypers sejak lahir lagi.
Sedihnya.

Saya tau keburukan lampin pakai buang ni tapi apakan daya.
Saya kerja, mak saya pun kerja, helper takde.
Kalo pakai kain lampin moden tu siapa yang nak membasuhnya?

Iman, maafkan Ibu nak..


07/07/2010

My First Fondant CC

July 07, 2010 9 Komen
Fondant cupcakes saya yang pertama.
Untuk cousin yang bertunang pada 3 April yang lalu.

Saya tau.
Tak kemas.
Saya baru belajar ni.

Setelah di'touch-up'.

Dah lama dah nak post entry ni asyik terlupa jer.
Sib baik gambar tak hilang.



Merancang jantina bayi anda

July 07, 2010 5 Komen
Boleh ke?
Dengan menggunakan table di bawah, ya, anda boleh.


Saya sendiri melahirkan Iman Madihah di usia 28 tahun.
Dan ternyata, Iman Madihah, baby girl, telah lahir pada bulan Oktober 2009.
Alhamdulillah.
Saya ingat lagi, saya disahkan pregnant pada 28 Februari 2009.
Kalau tak malas, dipersilakan merujuk di entri Detik Itu



Sekarang pula, lihat pada table di bawah.
Betul kan? It's a girl.


So sekarang, target nak dapatkan Iman Madihah seorang adik lelaki.
Tapi, bukan dalam masa terdekat.
Dan dengan adanya table ni, bolehlah kami merancang bulannya.


Kredit to Nana aka Ibu Damia sebab saya dapat table ni daripada blog beliau.
Thanks ya Nana.


Kepada ibu-ibu yang lain, selamat berusaha dan mencuba!
Tapi ingat.
Kita hanya merancang, hanya Allah jua yang menentukan.


Baby girl saya dah pun berusia 8 bulan sekarang.


Saya simpan dalam hati

July 07, 2010 0 Komen
Entahlah, rasa macam tak seronok jer.
Saya tak pernah pun marah dia.
Sebab saya bukan jenis mulut laser yang suka marah orang tak tentu pasal.
Paling marah pun saya akan jumpa KJ atau KP dan mengadu.
Lepas tu reda.
Saya tak simpan tapi saya akan tetap ingat.
Saya sukar nak melupakan.
Saya takkan lupakan di saat saya nak pergi be*ak, dia takde.
Mungkin itulah titik permulaannya.
Tapi, saya marah dalam hati kerana tanggungjawab.
Sendiri mau tau la apa itu tanggungjawab.
Janganlah sewenang-wenang buat macam opis mak bapak dia.
Ok. Cukup. Cukup Ibu Iman.


Sekarang.
Saya dapat merasakan dia macam tak layan saya bila saya bercakap dengannya.
Saya tanya, dia jawab nak tak nak.
Okay.

Mungkin dia letih nak jawab kot.
Takpe.
Maklum, busy.
Cuma dia seorang jer boleh buat.


Well, saya memang takde side effect (SE) pun.
Dia ada ke, takde ke, apa aku kesah?
Oops.. terlebey sudah.


Yang penting saya buat kerja saya.
Dia? Buat lah kerja dia ok.
Oh, siapalah saya,
Serius, garang, tak cantik, tak baik, tak gedik.
Oops..
Siapa yang cakap dia gedik?
Bukan saya ok?
Bukan saya, diulangi sekali lagi bukan saya.


Ah, sudahlah.
Sabarlah wahai hati.
Biasalah di mana-mana pun berlaku begini.


Saya dengar dia nak pergi?
Mungkin tau orang dah mula mengomel pasal dia?
Sebab dia sendiri jugak.
Disiplin? Sendiri mau jagalah kawan.


Saya masih ingat minggu peperiksaan amali itu.
Bukan saya seorang terkena.
KP dah pesan berkali-kali sebelum minggu amali.
Tapi?


Takpe Ibu Iman, cuma ingat TANGGUNGJAWAB.


Ke mana menghilang?

July 07, 2010 1 Komen
Ya. Saya rasa bukan saya sahaja yang mengalaminya.
Mungkin blogger lain pun sama.
Pagi semalam.
Ada beberapa komen yang masuk yang perlu diapprove.
Tapi, bila nak approve jer, hilang.
Lepas tu, ada lagi.
Nak approve, hilang.

Kenapa ye tiba-tiba jer jadi macam tu?
Bila malam, ok pulak,


06/07/2010

Kenapa Yahudi Bijak?

July 06, 2010 2 Komen
Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang. Kejuruteraan, muzik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood (dan di Iran suatu ketika dahulu), dan sebagainya.

Apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Persiapan awal melahirkan zuriat.

Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku matematik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami. Tanpa merasa jenuh membuat latihan matematik sehingga melahirkan anak. Mereka berbuat demikian untuk melatih otak anak dalam kandungan supaya lebih berfikir.

Pemakanan.

Sejak awal orang mengandung gemar sekali memakan kacang badam dan kurma bersama susu, dan untuk tengah hari makanan utama ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut mereka daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan.

Ini adalah adat orang-orang Yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu-ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


Mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Merokok.

Di Israel, merokok adalah taboo. Apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menghalau anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka.

Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada gen, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembab). Suatu penemuan yang dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang gen dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironinya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri...!)

Tadika.

Pemakanan anak-anak cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever). Kanak-kanak Yahudi sungguh bijak dan rata-rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan.

Menurut mereka bermain muzik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran muzik dapat stimulasi (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius muzik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak-anak Yahudi akan diajar matematik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yang diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari. Memanah dan menembak dapat melatih otak memfokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Sekolah Tinggi (Menengah).

Murid-murid ditekan dengan matapelajaran sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupun kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi jika ia berupa senjata, perubatan dan kejuruteraan, ide itu akan dibawa ke institusi tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yang di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Mereka begitu agresif dan seriusnya tentang perniagaan. Di akhir tahun di universiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkannya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda (10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak 1 juta Dolar Amerika! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yang mencipta design Levis yang terkini? Ia dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Ibadah.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen dikepala, agama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif.

Lihat orang-orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ia dianggap sebagai adat. Ramai orang Jepun yang pandai? Adakah ia sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Perniagaan.

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yang berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yang bernas, jawatankuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yang betul.

Maka itu lahirlah Starbuck, Dell, Coca-Cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, melahirkan anak dan keturunan yang bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ia memerlukan masa, beberapa generasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika ibu mengandung, galakkanlah si ibu melakukan latihan matematik yang mudah tetapi istiqamah disamping mendengar muzik klasik (lebih elok ayat-ayat suci Al-Quran).

Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yang elok dan berkhasiat yang baik untuk otak, menghayati muzik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin, serta mengaji sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yang memerlukan konsentrasi yang tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak (jangan pandang negatif atau remeh terhadap senjata menembak mainan).

Merokok menjanjikan generasi yang moron (bodoh) dan sudah tentu gen bodoh akan mengikut ke generasi si perokok. Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini.

Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga ke muzium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyakkah universiti terdapat disana? Hasil apakah yang dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan matematik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal agama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan generasi yang bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ia memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 generasi sahaja.

Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis karangan sepanjang 5 mukasurat penuh. Karangannya hanyalah mengenai 'Mengapa saya gemarkan tomato'!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yang bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


Penulis asal ialah Dr. Stephen Carr Leon, menjalani housemanship di Israel serta membuat tesis mengenai 'Mengapa Yahudi Bijak'.


Diciplak, diterjemah dan diolah semula oleh Mohd Azfarul Amiri


05/07/2010

Benefit of swimming for baby

July 05, 2010 2 Komen
  1. Swimming helps to develop the heart and lungs of the baby.
  2. Increase food digestion and absorption, increasing the immunity of the baby.
  3. Develops the neurotics and intellectuals
  4. Swimming just like baby in the mother’s water, baby feel more comfortable and safety. It help newborn/baby to develop regular sleep and ruduce crying .
  5. Improve relationship between parents and the baby.
  6. Swimming  trains the sight, hearing, touch and balance of the baby.
  7. Develops newborn/baby’s motor skills and flexibility

*The babies in US and Europe starts to swim from 4-6 weeks.
**Baby in China City starts to swim from the 1 weeks in the hospital and from 4 weeks at home.
***In Malaysia recommend babies start swimming after the umbilical cord drops of.


Remark : Baby who is unsuitable to swimming
1) APGAR scode under 8 point
2) Baby is ill and under treatment
3) Pre-term baby under 32 weeks and the weight under 1800g


02/07/2010

Berkarok di K-Box... bagus ke?

July 02, 2010 4 Komen
Ditakdirkan saya telah bertemu jodoh dengan Encik Suami yang berbakat menyanyi.
First time dengar dia karaoke (K-Box jer) saya terus cair.
Saya ingat lagi masa tu dia nyanyi lagu Broery - Biarkan Bulan Bicara
Saya suka bangat. Bangat. Bangat.
Sedap. (Bagi saya la, taktau pulak orang lain)
Sejak itu saya terus register Kipas-Susah-Mati kepada suami sendiri.
Dan sejak kenal dia lah saya mula kenal apa itu K-Box.

Sebenarnya kan, karaoke ni bagus.
Kenapa saya kata bagus?

  • Bila menyanyi, kita MESTI membuang semua perasaan malu dan segan, Kalau malu, macam mana nak nyanyi? Nak nyanyi, suara mesti keluar. Teriak.
  • Melatih kita untuk mengeluarkan sesuatu perkataan mengikut intonasi yang betul. Di sini advantage untuk kemahiran komunikasi seharian kita.
  • Belajar mengawal pernafasan.
  • Mengurangkan stress. Kalau rasa stress, pergilah pergi ke K-Box untuk menjerit, oops, sebaiknya menyanyi lah ye.
  • Boleh berlatih untuk public speaking, bagaimana nak memegang mic, mengawal kenyaringan/kelantangan suara dengan memanipulasi penggunaan mic yang betul.

Kesimpulannya.
Karaoke melatih kita untuk membina keyakinan diri.
Ya. Build our self-confidence.
 Kalau dah biasa pegang mic kat K-Box, bila ada public speaking takde la terketar-ketar pegang mic kat depan orang ramai.

Dulu saya pernah mengikuti ToT untuk menjadi fasilitator.
Dan kami memang digalakkan untuk berkaraoke supaya lebih confident bila berhadapan dengan peserta.
Sampaikan di ofis pun ada disediakan set karaoke.

Lamanya dah tak karaoke ni.
Gian jugak rasanya.

Sebelum nak menjerit kat dalam K-box tu, kena la bayar dulu. RM10 untuk 10 lagu. Ok ke?

Lepas tu, nak teriak, teriak lah. Tengoklah kami yang begitu feel menyanyi. Ni semasa saya baru mengandungkan Iman Madihah. Masa mengandung terus tak masuk K-Box lagi dah.




Cinta 2 Hati

July 02, 2010 7 Komen
Sejak dah bergelar 'Puan' saya jarang layan lagu Indon.
Kalau dulu, memang gila mendownload.
Pantang ada lagu baru, mesti segera nak download.

Tapi Encik Suami masih meneruskan aktiviti zaman bujangnya sampai sekarang.
Gila download.
Maklumlah pencinta lagu Indon.
Lagu Agfan ni pun Encik Suami yang suggest untuk didengarin.
Lagu yang ngetop di Indon sekarang katanya.
2-3 minggu yang lepas dah dia suruh dengar.
Tapi, saya baru jer dengar sekarang.
Baru terasa auranya.
Memang sedap.
Ternyata saya memang suka Afgan

Cinta 2 Hati (OST FIlem Cinta 2 Hati)



Tak ku sangka dirimu hadir di hidupku
Menyapaku dengan sentuhan kasihmu


Ku sesali cerita yang kini terjadi
Mengapa disaat ku telah berdua


Reff:
Maafkan bila cintaku
Tak mungkin ku persembahkan
seutuhnya...
Maaf bila kau terluka
Karena ku jatuh di dua hati..

Silalah try layan.



01/07/2010

Tag lagi

July 01, 2010 5 Komen
Saya ditagged lagi..!
Sejujurnya saya memang malas nak jawab tag.
Rasanya saya masih ada berhutang tag/award dengan beberapa orang blogger.
Minta maaf yer kawan-kawan.
Apapun, sementara musim yang tak busy ni saya akan jawab tag dari MumyShaneQeisha ni.
Ada 4 soalan/tugasan/tag yang perlu dijawab.
Layankan ajer.


1: Anda mesti beri pujian pada pemberi award ni.
Si pemberi award ialah seorang pendidik iaitu MumyShaneQeisha, anak-anak beliau tersangatlah comel, macam twin pun ada jugak. Mommy diorang pun comel jugak. Ikhlas ni tau.

2: Sila beri award kepada 10 blogger yang lain
Sekarang giliran saya pulak nak bagi award ni kepada teman-teman blogger yang lain. Mereka yang bertuah pada kali ini ialah:


3: Anda mesti memberitahu kepada 10 blogger ini
Mesti. Kalau tak beritau belum tentu lagi mereka akan baca entri ni.


4: Bagaimana anda boleh digelar blog yang best and great?
Best ke? Insya Allah. Memang teringin nak jadikan blog mim.ya.ra.alif ni sebagai blog yang best dan berinformasi, bukan setakat nak bercerita tentang personal daily life je. So sejak bulan lepas saya dah mula publish entri yang pelbagai, mengharapkan 1 tranformasi kononnya.