Follow Us @soratemplates

03/03/2011

Mau yang macam mana?

March 03, 2011 3 Komen
"To avoid critism, do nothing, say nothing, and be nothing"

Ya.
Kadang-kadang memang down bila buat sesuatu kerja.
Ramai jer yang akan mengkritik.
Nasib baiklah kita bermurah hati nak buat.

Tapi.
Kalau tak buat, kena kritik juga.
Malas lah, makan gaji buta lah.

So?
Nak jadi golongan yang macam mana ek?


Ibu Iman: kekadang rasa nak berhibernate jak... sikmok duli kerja lain, ngajarrrrrrr ajak. kan bagus


02/03/2011

Shimahz

March 02, 2011 3 Komen
Siapa Shimahz?

Tetiba saya teringat kat Shimahz
Shimahz ialah rakan blogger saya sejak 2005 lagi
Saya rindu Shimahz
Kami dah lost contact sejak tahun 2008
Semenjak dia berkahwin dan tak update blog
Kami terus takde khabar berita
Dulu memang kadang-kadang kami ber-sms
Tapi sejak saya bertukar no hp kami pun terus lost
Last time kami bercontact, dia pregnant
Mesti anak dia dah 2 tahun lebih sekarang ni

Oh ya, dulu Shimahz bekerja di area Bank Negara
Tak sure di mana tapi di KL
Hmm...
Tak tau dah nak cakap apa..


Ibu Iman: rami member blogger dah menghilang... rindu semua eh



01/03/2011

Renovation in progress part 3

March 01, 2011 6 Komen
Progress minggu lepas (hari Khamis, 24 Feb 2011)
Minggu ni masih hold sebab tak jumpa tile yang berkenan di hati

Pintu dapur dan divider dah dipecah dah... dah semakin luas


Bahagian ruang tingkap yang ditutup juga dah bersimen
Kecewa tau bila apa yang kita nak, tak dapat
Apa yang kita inginkan, tak dapat
Apa yang kita impikan tak tercapai


Ibu Iman: ngantok eh kelas petang tok...



Kini kembali

March 01, 2011 2 Komen
Kembali bertugas di kolej
Tapi semangat tu masih di awan-awangan


Iman pulak semakin bising di rumah
Ibu Iman: Iman makin cerobeh eh..


26/02/2011

25/02/2011

Aras kognitif dan taraf hidup

February 25, 2011 8 Komen
Dato' Siti dah melebarkan sayapnya ke bidang pengacaraan pulak.
Korang tengok tak talkshow terbaru Siti tu?
Kat Astro Ria
Saya tak tengok habis, saya tengok sikit jer
Tapi nampak lah Siti agak gugup dan nervous masa interviu Tun
Ye lah, sape yang tak nervous nak interviu orang macam Tun

Semalam masa slot 'Action Research' speaker kami ialah seorang Dr
Masa tu kami tengah berbincang tentang level kognitif
Tiba-tiba kan...

"You all tengok tak rancangan Dato' Siti yang interviu Tun tu? Saya kesian tengok dia (Siti)"

Tiba-tiba jer kesian kat Dato' Siti
Apa kes?

"Kesian dia, nampak sangat level kognitif dia rendah, nampak sangat dia nervous. Saya bukan nak rendahkan pendidikan dia, tapi dekat situ kita sendiri boleh tengok, orang yang level kognitif rendah akan tak konfiden bila berdepan dengan orang yang macam Tun (level kognitif tinggi). Ye lah, Dato' Siti tu setakat SPM jer kan? Saya tak rasa pun dia berjaya interviu Tun. Pengetahuan dia belum mencukupi untuk nak bertanya soalan dengan orang seperti Tun. Lainlah kalau Oprah, Aznil ke. Mereka tu memang dah diketahui kognitif tinggi."

Hmm...

"Tapi, dia (Dato' Siti) hanya sesuai menyanyi kerana bakat dia memang menyerlah di situ. Ingat, Teori Gardner! Manusia ada 9 kecerdasan. Dan dia(Dato' Siti) mempunyai kecerdasan muzik."

Tapi, memang betul lah. Korang pernah tak mengalami situasi takde idea nak cakap bila berdepan dengan orang yang berpengatahuan luas? Haaa... sebab kita manusia ni level kognitifnya tak sama. Dah tu, ada 9 cabang pulak tu. Sebab tu kalau bersosial, adalah baiknya kita bercampur dengan orang bijak pandai, sebab secara tak langsung kita boleh 'curi' sedikit pengetahuan dari mereka. Kan? Kan?

Kesimpulan kat sini, sangatlah penting untuk kita mengupgrade diri sendiri daripada baik kepada yang lebih baik. Sesambil kita blogging cerita pasal anak, pasal rumah, pasal perasaan, jangan lupa untuk follow blog-blog yang berunsur pengetahuan dan ilmiah. Contoh la yang paling simple, kalau tak pandai masak, google jer, semuanya ada kat internet ni. Tak tau masak nasik goreng, kat You Tube ada! Daripada tak pandai kan dah jadi pandai. Suami pun makin sayang. Senyum memanjang jer lah.

Dato' Siti nak jadi Oprah? Belum sampai ke tahap tu lagi.
Dan kalau diperhatikan manusia-manusia bijak pandai di dunia ni (mempunyai aras pemikiran tinggi) semuanya kaya-raya, contoh Mark Zuckerberg. Bijak lah tu kan, rambut takde uban lagi dah boleh mencipta 1 generasi baru, generasi Facebook. Korang pandai ke nak buat Facebook? Huh, saya pun tak pandai. Hehe. 

Contoh 1 lagi, Dato' Siti lah. Aras pemikiran dia yang tertinggi ialah cabang muzik, tengok, kaya tak kaya? Hehehe..

Nak lagi contoh, Dato' Nicol David. Aras pemikiran tertinggi ialah kinestatik. Dengan memanipulasi bakatnya dalam skuasy, sekarang dah pegang title 'Dato' walaupun umur masih setahun jagung.

Lagi? Korang pikirlah sendiri.

Tak semestinya tak pandai di sekolah, tak pernah belajar kat u, kita tak boleh hidup kaya, kalau kita tau aras kognitif kita di cabang mana, dan bijak memanipulasinya, insya Allah, kita boleh. Siapa yang tak tau Kek Lapis Dayang Salhah? Haa... buat kek lapis jer tu, boleh jadi terkenal seperti sekarang.

Anda bila lagi? 




Ibu Iman: rasa macam nak sambung belajar lagi... tapi bagi peluang Ayah Iman dulu lah :)