Follow Us @soratemplates

21/03/2011

Beliang

March 21, 2011 10 Komen
Ri marek gi Emart.
Shopping hardware sikit pakei dapur baru.
Lepas abis bayar, stop kejap kat meja banquet kat tepi eskalator.
So kemaslah barang-barang tek so sik perlu lah embak troli turun dibah.
Iman tek dalam troli kejeron juak dah nak turun.
Ku turun lah tek, engkah di dibah.
Sambung tolong Ayah Iman kemas barang.
Sekali toleh gik nangga Iman dah sik ada!

Ibu: "Yang, ne Iman? Iman sik ada!"
Ayah: "Aih, kitak dah nurun nya tek duhal?"

Yarabbi! Nerves rasa nyawa.

Ibu: "Carik kat eskalator Yang, kali nya nak turun!"

Ngelepar jak mek 2 laki bini bercarik ngan sik kecik.
Sik lamak pasya ada jak Iman diembak Ayahnya.

Ibu: "Sine kitak nemu nya tek?"
Ayah: "Ya rah tempat basikal ya. Nya dah nak nait atas basikal dah"
Ibu: "Ya Allah, cepat na juak kaki nya eh. Isk..."

Terus ku ambik nya dari Ayah nya. Nya senyum-senyum tetak-tetak jak.
Sik nya tauk aku ngan Ayah nya dah berliang ati.

Ayah: "Rasa terhenti kejap nyawa tek. Rasa kosong jak Emart tok sik berurang"
Ibu: "Ya lah, pengajaran, sikpat layap agik dah Iman tok"

Pasya mek orang balit.
Turun dibah. Melimpas kedei jual magazine.
Iman dah ter-aok-aok, angguk-angguk palak dah nunjuk buku.
Adoh, nya mintak buku gik.
Cun juak tek ada majalah PaMa latest di kedei ya.
So aku singgah lah beli sigek.
Si Iman dah nangis, nunjuk buku.
Cariklah juak sigek buku ngan nya.
Mulut dah bisin, aok, aok.
Mun aok ya, retinya nya maok lah ya.
Dah lah sikda buku best, beli juaklah sigek.
Pasya gi bayar ngan cashier di dalam.
Pulang nya nangis gik ngan Ayahnya.
Berair mata nangis.
Terus cepat-cepat bayar then kuar agak nya.
Suk nya tek terus buka buku nya.
Siap jari tunjuk-tunjuk kat buku ya, macam menar jak baca.
Alu suk lah nya tek sampei ke kereta.

Mun sik tegal nya ilang sekejap tek, sik juak nak nurut kata nya.
Gik rasa berliang, gine mun nya menar diculik urang.
Sine nak carik ganti?????
Nauzubillah.. mintak simpang malaikat 44.

Iman & cousins. Nangga Iman lok, berolah kali jak rupanya. Dah lah nya sorang rempuan.



Ibu Iman: mode blur alu terembak-embak sampei ke opis.


Macam-macam hal

March 21, 2011 1 Komen
Lamak dah sik update, macam-macma hal berlaku.
Lak lah ku update.
Gik sekda mood tok.



16/03/2011

Cobaan... cobaan

March 16, 2011 9 Komen

Tadaaaaa.....
Dah boleh masak di dapur baru
Kotan kejeron eh... alu nak testing terus

Kerana kesontokan masa, ya lah balit kerja dah kol 6
Pas maghrib, pas abis ceta Kejora barulah bergerak ke rumah Iman
Testing ayam goreng jak lah.. hehe
Ya jak benda ada lam petais
Sik plan pun sebenarnya, rasa nak testing, on jak lah
Sesambil ya nyesah baju juak
Sebelum tok jemur baju jak sia
Washing machine dah lamak ada coma lom berpasang palak paip pakei machine ya jak gik
Baruk nektoklah baruk dapat bersesah di sia


Para-para pakei engkah garam ngan minyak
Cabinet belom gik... gine cara nak masang cabinet tok
Para nok sigek ya terlepas pandang pandei ke hujung dunia nun gilak


Dan.. dan.. dah lamak diperap
Akhirnya dibasuh dan boleh digunakan
Ada banyak agik yang nunggu masa nak dipakei


Gia lah urang baruk encerik berisik umah baru
Semua jak nak dicerita oh
Janji hati senang...bahagia... ada aku kesah?
Hahahahahaaaaa...


Ibu Iman: marek cuti so sik update lah... macam sik biasa... hehehe



14/03/2011

Iman On Board

March 14, 2011 3 Komen

Cantik tak?
Hehehe... aksesori untuk Emily Ibu
Kesian Emily, belom ada apa-apa aksesori lagi
Nanti Ibu cari aksesori lain lagi untuk Emily k


Berminat ke?
Sila-silalah berkunjung ke blog Mama Ruhil Imaan
Sebab Ibu tempah dari Mama Imaan
Ruhil Imaan muda sehari jer dengan Iman Madihah
Hehehe...


Ibu Iman: minggu ya tek nang gago.. sik sempat nak blogwalking & updating




09/03/2011

Iman Madihah - setahun 4 bulan

March 09, 2011 7 Komen
Sesampeinya di kolej, lepas lepak minum-minum pagi, aku onlah laptop. Nak start kerja. Tetiba laptop sik dapat on. Hmmm... tauk ku sapa entam. Iman lah ya malam tadi. Aku gago coba software pakei ngajar nya gago juak. Tandah jak ku nya nekan keyboard. Bila ditekan, macam-macamlah keluar di skrin nak? Suk lah nya tek, alu tepok tangan. Tandah ku ajak. Sak nya celik IT. Hehehehe. Bila aku dah shut down, dah padam semua dah power, minak betol jak tangan nya nekan button power ya agik. Pasya sempat ku maluk tangan nya, alu cepat gik nya nekan agik. Ya lah alu berolah sekejap laptop ya.

Ya cerita malam tadik. Awal ku tido malam tadik, 11.45. Hehehe... Awal lah ya. Salu 12.30 tengah malam tido. Iman ya jenis tido aher, bangun aher. Aku pun terbiasa juak ekot masa tido nya tapi bangun tetap awal lah. Sik pandei nak ngando gik dah mata.

Sik berasa dah setahun 4 bulan dah Iman. Dah sik chubby agik nya. Makin ninggi jak. Rambut makin golong. Tapi pelik gilak ngerokot golong nya. Nenek nya (mak ku) madah dolok rambut Ibu sikda kedak rambut Iman ya. Golong belakang jak, rambut depan sik. Iman lain, rambut depan lah golong koat sampei meluaskan dahinya. Hehehe.


Dah lah bila bergambar makin ngegeh. Mun nya ada mood, maok juak nya digambar, style terbaru bergambar nyingit palak. Mesti sidak adik-adikku bergambar diekot nya.

Pose singit palak.

Lepas abis kita snap, gago juaklah nya nak nangga. Mun urang baruk sampei umah, gago lah nya nanyak, 'mam' 'mam'. Nya nanyak apa oleh. Macam ria bapak ku balit dari ngabas urang di hospital, balit umah nya gago nanyak. Padah neneknya sik ada alu nangis. Isk, macam dipateh jak nya, padahal ne lah ada urang mateh mun balit berjalan ada beli makanan. Iman... Iman...


Suka gambar tok, tang besar jak nya. Sik sangka baby yang itam, muka serius, keluar 3.17 kg jak dolok dah besar panjang daktok. Dolok masa nya setahun 2 bulan, beratnya 9.8 kg. Sikmok makan gilak, sebab mok makan kedirik jak tapi nenen kus semangat. 


Alhamdulillah, Iman membesar dengan sihat dan perkembangan kognitifnya pun alhamdulillah, nang cepat. Nya pandei bercerita balit ngan kita even bahasanya nang sik dipaham kita. Ada 1 malam aku nyuruh Ayahnya baca buku sebelum nya tidor. Nya sik maok. Diambiknya buku ceritanya dari tangan Ayah, nya gik bercerita ngan Ayahnya, siap tangannya nunjuk-nunjuk gambar sidak mermaid, sidak mak tiri Cinderella. Tang menar jak nya bercerita ngan Ayahnya. Nya niru Ibu lah ya bercerita camya. Mun kita baca sesuatu ngan nya, mestinya narit tangan kita nyuruh nunjuk sine nak dibaca kita. Mun sik, siap jak. Bisin mulut nya. Iman... Iman...


Ibu Iman: gine ndak kah mun Iman dah pandei kelakar..


Home Sweet Home version 4

March 09, 2011 13 Komen
Last week nang nya sikda molah, so minggu tok baruk start agik
Sik lamak gik siap lah
Mun minggu ya tek terus proceed rasanya nang siap dah minggu tok

Susah nak dapat tile idaman, malas nak carik dirik pun, proceed jak apa yang ada
Worktop pun dah siap
Bahagian tempat memasak jak tile gelap
Yang berline hitam ya cadangan untuk para pakei engkah garam ngan aji ... hahaha

Ya jak lah dolok
Kelak dah siap update agik

Marek jiran sebelah madah umah nya hampir kena pecah
Berliang sa nyawa
Miak sekolah 5 orang
Tapi sempat ditangkap 2 orang
Diheret ke sekolah
Pengetua madah antar jak balai polis
Nang sik dapat agik dah miak ya
Nang dah 2 minggu dah sik turun sekolah
Bila dah diantar ke balai polis, semualah dapat ditangkap
Hari tok bicara... gik asa ko
Tawakal jak lah nak ninggal umah gia jak



Ibu Iman: sik sabar nunggu dapur siap... nak masak... hehehhe