Follow Us @soratemplates

09/08/2011

Dan sebenarnya...

August 09, 2011 22 Komen
Hai dan salam kekaburan
Tak tau nak update pasal apa
Tapi nak share lah khabar gumbira buat semua
Di bulan Ramadhan al-Mubarak ni
*mode senyum ON*

Ok, sila senyum dahulu :)

Sebenarnya...
Iman nak dapat adik!



*mode malu ON*


05/08/2011

Mercun & Orang Melayu

August 05, 2011 0 Komen


Mercun amat sinonim sekali dengan kaum Tiong Hua.
Kalau masa tahun baru cina tu tak sah kalau mereka tak main mercun.
Sebab bagi mereka dengan main mercun dapat memburu dan menakutkan hantu-hantu dalam rumah mereka.
Memang dah tradisi nenek moyang mereka.
Tapi...
Mercun pun sinonim jugak dengan orang Melayu pada hari raya.
Tapi sinonim dengan putus jari, mata buta, putus tangan.
Ha, itulah orang Melayu.
Bukan nak kutuk kaum sendiri ek, tapi itulah kenyataannya.

Kalau tahun baru cina pernah dengar tak berita orang cina putus jari main mercun?
Jarang kan?
Kalau hari raya?



04/08/2011

Telur Dadar

August 04, 2011 5 Komen

Sesungguhnya semua orang kenal dengan menu yang paling terkenal seperti gambar di atas kan?
Kan? Telur dadar.
Atau kalau di rumah kami, kami panggil 'telur pok'.
Kenapa dipanggil 'telur pok'?
Sebab cara nak buatnya, kita perlu 'pok pok' kan telur tersebut.
Hehehehe.

Telur sememangnya macam buah kelapa.
Macam-macam menu yang kita boleh buat dengan telur.
Contohnya untuk menu telur dadar jer, macam-macam kita boleh modified lagi.

Contohnya, kalau saya, ada bermacam-macam cara yang saya campur dalam telur dadar.
Di antaranya:

  1. Telur dadar + bawang besar (bawang bakong) dihiris ikut suka + garam
  2. Telur dadar + bawang merah + cili dihiris ikut suka + garam
  3. Telur dadar + sosej dihiris nipis + garam
  4. Telur dadar + kacang panjang dihiris nipis + garam
  5. Telur dadar + daun saderi + daun sup dihiris nipis + garam
  6. Telur dadar + udang kering ditumbuk lumat + garam
  7. Telur dadar + mayonis + garam
  8. Telur dadar + kicap (tak perlu garam)
Setakat tu sajalah modification untuk telur dadar yang pernah saya buat. Kalau dah malas sangat, telur dadar letak garam pun dah sodap.

Anda-anda pulak macam mana? Ada idea lain tak nak tambah dalam menu telur dadar saya ni?


Penangan Mentega Golden Churn

August 04, 2011 6 Komen

Baru-baru ni disahkan yang mentega Golden Churn yang selalu digunakan oleh wanita-wanita di Sarawak untuk membuat kek lapis mengandungi DNA babi. Argh! Dah bertahun-tahun pun, dah sebati pun dalam diri ni kenapalah baru sekarang nak buat research. Patutlah hidup ni tak berkat. Tapi nak buat macam mana, dulu-dulu memang tak tau, bukannya disengajakan pun.

Tak lama lagi dah nak raya. Dilemma sungguh sekarang ni tau. Kena hati-hati pilih butter nak buat kek dan biskut. Pastu  risau jugak bila berziarah di umah orang, ye lah in case orang tu memang malas nak alert, sengaja memekakkan telinga, hentam beli or pakai jer kek lapis yang dibuat dengan mentega Golden Churn, risau jugak ni. Ye lah sekarang kita dah tau benda tu haram, kalau makan jugak, memang sah lah kita berdosa. Nampak gayanya kena tanya dulu dekat tuan umah, guna butter apa untuk buat kek. Satu lagi, kalau diorang tak samak acuan, mixer, dll, tapi guna butter lain, masih jugak berdosa kan? Macam mana ek? Takkan nak makan nak kena interview tuan umah dulu. Adehhh...


02/08/2011

30

August 02, 2011 10 Komen

Alhamdulillah.
Hari ini 2 Ogos 2011 secara rasminya saya telah menginjak ke alam 30-an.
Tahniah untuk diri saya sendiri.
 (Tepuk tangan untuk diri sendiri)
Yeayy!

Apa ada pada umur kan?
Cuma ada nombor.
Walaupun umur 30 tapi jauh di lubuk hati tetap terasa 25 (chewahhh).
Wow...perasan.
Jangan marah, ye!

Iman semasa 15 bulan
Umur dah memasuki era 30-an.
Harus tambah anak lagi kan?
Hihihi.