Follow Us @soratemplates

19/06/2012

Brownies Sulung

June 19, 2012 4 Komen
Bak kata ofismate saya, hari Ahad yang lepas ialah hari memasak sedunia bagi saya.
Hahaha.
Ye lah masak laksa lah, pastu buat brownies pulak.
Brownies tu tetiba nak buat sebab tengok blog Mama Aufa.
Macam senang jer nak buat.
Tapi memang senang pon.
Rasanya pun sedap jugak.
So raya ni malas nak buat kek dan biskut canggih-manggih.
Plan nak buat yang simple-mimple macam ni jer.
Buat kek lapis 4-5 biji bukan orang makan pun.
Baik buat yang reingan-ringan macam brownies ni.
Senang pun senang, kalo habis boleh buat lagi.


Resepinya pun senang nak dapat.
Yang ni resepi untuk setengah adunan.


125gm mentega*
200gm cooking chocolate* 
(*melted & mix together)

3 biji telur
145gm brown sugar
1tsp Vanilla Essence

45gm tepung**
50gm tepung koko**

(**Diayak bersama) 

50gm chopped nuts - Terpulang nak guna kacang apa pon, saya pakai almond cincang


Cara-cara


  1. Pukul telur, brown sugar & VE sampai kembang
  2. Masukkan cooking choc + butter yang telah dicairkan bersama tadi
  3. Tambahkan tepung koko & tepung yang telah diayak bersama
  4. Masukkan kacang.
  5. Pastu macam biasa sapu mentega kat acuan (saya guna acuan 8" segiempat). Lapik dengan kertas minyak supaya tak melekat dan mudah dikeluarkan.
  6. Bakar dengan suhu 160 darjah C selama 25-30 minit.
  7. Siap untuk dihidangkan!


 




18/06/2012

Laksa Penang Homemade Pertamaku!

June 18, 2012 0 Komen
Jangan gelak ok.
Umur dah 31 tahun tapi baru pertama kali buat laksa Penang sendiri.
Selalunya beli jer ataupun kalo ada majlis kat umah, tempah jer.
Malas betol nak buat masak-masak dalam kuantiti yang banyak.
Tapi semalam sempena dengan Hari Bapa tetiba ada mood plak nak main masak-masak.
Maka, menjadi jugak laksa Penang saya yang pertama.
Encik Suami cakap, ok, sedap.
Bapak cakap pun ok.
Saya? Makan sikit jer.
Biasalah bila dah berhempas-pulak memasak saya memang akan makan sikit.
Pelik kan.
Tapi kepuasan tu datang bila orang lain makan.



Resepinya... biasalah google jer.
Macam tak biasa zaman teknologi di hujung jari ni.
Nak masak apa, taip jer, keluar berderet-deret resepi.
So, google lah resepi kalo terliur.
Hehehe.



16/06/2012

Gambar berdua

June 16, 2012 2 Komen
Lamanya tak tangkap gambar berdua!!!
Kali terakhir?
Pun tak ingat bila.
Mungkin ada tapi tak ingat ambik guna HP siapa.


Raya pun tak ingat ada tak ambik gambar famili tahun lepas.
Malas dah nak bergambar-gambar sekarang.
Bukan zaman dulu-dulu.
Kalau ada pun tangkap gambar anak je bukan gambar ibu atau ayahnya.
Hehehehe.


Gambar berdua terkini, Jun 2012.


15/06/2012

Ia kini milik saya

June 15, 2012 3 Komen
Percubaan membawa Irfan Mustaqim ke shopping complex menggunakan stroller adalah gagal. Maka sejak itu dia selalu ditinggalkan apabila kami hendak berfoya-foya. Kesian si bongsu Irfan, tapi takpelah, teringat peribahasa lama sayangkan anak tinggal-tinggalkan. Ooops?? Jangan buang anak sesuka hati ye *pesanan khidmat masyarakat*

Hendak dijadikan cerita sebelum naik ofis selepas bercuti 3 bulan saya mendapat perkhabaran menggembirakan bahawanya saya telah mendapat APC untuk tahun 2011 dan majlisnya semestinya nun di seberang Laut China Selatan. Bila dikhabarkan dengan Mak, beliau begitu teruja sekali untuk membawa kedua-dua cucunya bercuti ke seberang laut. Dan dipendekkan cerita kami sekeluarga pun pergilah ke sana menempah tiket yang agak last minute jugak la. Ye lah memang tak plan pun nak bawak Irfan yang baru 3 bulan tu berfoya-foya luar dari Sarawak.

Bila dah ke seberang sana sudah tentulah malas nak bawak stroller, dengan kebarangkalian Irfan enggan masuk dalam stroller lagi maka saya pun mencari alternatif lain. memiliki ring sling memang menjadi idaman saya sejak dalam pantang lagi kerana budak kecik Irfan ni sangat ler manja. Asyik nak dukung jer. Dan bila nak bercuti-cuti Malaysia terus jer idaman saya tu termakbul.

Dan saya pun kelabu mata jugak ler nak memilih yang mana satu idaman kalbu di Manjakuhappy. Akhirnya saya pun memilih polkadot merah-hitam yang ni. Tak tau ler mata ni suka sangat dengan kaler merah.



Nasib baik Irfan ok jer dok dalam ni. Tapi kalau dah lama sangat gelisah jugak. Tapi ok la. Boleh la berjalan dengan senyuman. Bila naik tren semua orang bagi tempat duduk. Orang-orang KL dah berubah lah. Tak pernahnya tak duduk, walau penuh mana pun tren pasti ada yang cuit bahu bagi tempat duduk. Macam tu lah orang Malaysia, berbudi bahasa budaya kita.


Siap tidor lagi Irfan kat dalam sling. Memang manja suka nak kena peluk jer kerja dia.



Percaya pada diri

June 15, 2012 2 Komen
Walaupun pam punya pam hasil tetap tak seberapa
Tapi saya masih percaya pada diri
Susu masih ada dan mencukupi untuk si dia
Hasil pam jam 9.00 pagi tadi


Bagusnya brestfeeding ni
Nilai positif mesti sentiasa ada dalam diri
Kena yakin, rajin, tawakal, cekal
Semua ada lah!

Pasni nak try Habbatus Sauda lah
Persediaan untuk stok Ramadhan
Memandangkan stok dalam freezer di rumah bakal expired bulan 7 ni nanti



14/06/2012

Hari kelupaan

June 14, 2012 2 Komen
Pagi tadi dah sampai di umah BS Irfan baru teringat terlupa botol susu Irfan.
So hari ni ada 1 botol susu je untuk dia pakai sampai jam 6.oo petang nanti.

Pastu sampai ofis, siap mengepam nak simpan stok perahan.
Baru perasan terlupa masukkan botol kosong ke dalam beg pam.
Nasib baik ler ada storage bag dalam beg pam.

Macam mana ler semuanya boleh jadi tertinggal dan kelupaan hari ini.
Apa laa nasib..