Follow Us @soratemplates

24/09/2012

Kisah Stok Yang Sifar

September 24, 2012 3 Komen
Hari ini secara rasminya stok EBM telah mencecah ke angka sifar
Sifar?
Sifar lah, 0
Dah habis!

Malam semalam dah adik bbm nak mintak sedekah stok
Ok, sharing is caring
Walaupun tau dalam freezer memang dah tak banyak stok

Cukup-cukup jer untuk cover hari ni
Sebotol untuk si abang, dan 2 botol untuk si adik

Berserah je lah


21/09/2012

Kisah Transformasi

September 21, 2012 7 Komen
Kadang-kadang
Si iblis dan syaitan membisikkan
Supaya..
Aku rasa menyesal beli rumah sekarang
Tak suka kalau perasaan tu datang
Aargh..

Isk.. 
Kenapa aku lemah sangat ni?
Macam tak tahu bersyukur je
Nasib baik dah ada rumah kan?
Ada jugak aset
Alhamdulillah

Sebenarnya rumah aku sekarang ok
Ok sangat
Tapi kalau famili datang
Ramai-ramai famili datang
Rumah aku terasa kerdil sesangat
Al-maklumlah famili aku besar
Dan ramai
Suka pulak makan-makan
Kesian diorang

Sebab tu aku mengimpikan rumah sebijik!
Atau tak dapat sebijik, semi-d pun ok
At least ada ruang bergerak kalau buat majlis

Rumah aku sekarang 1 tingkat setengah
Bahagian atas tu memang bilik tidur semata-mata
Ada 2 bilik tidur
So ruang bawah tu je lah kalau ada keramaian
Bilik atas memang jarang orang naik
Tapi master bedroom pun aku rasa tak cukup luas
Aargh!
Kenapa mesti perasaan macam ni datang sekarang?

Dulu
Aku memang jatuh cinta pandang pertama dengan rumah aku sekarang
Masa tengok show house lagi dah terpikat
Tapi masa tu dah fully-booked

Tetiba bila buat fasa baru
Ada pulak buat promo kat supermarket
Dan aku pun terus booking
Dan sekarang memang dah setahun lebih pun dok situ

Jahat kan aku?
Boleh ada perasaan tak bersyukur camtu
Betul la manusia ni memang tak pernah puas

Untuk menghilangkan rasa aku yang tak best ni
Aku semangat nak transform rumah aku sekarang
Tapi semuanya perlukan RM
Takpe lah, slowly

Tahun depan, 2013
Aku nak sofa baru
Nak curtain baru
Nak buat customized interior design
Dah, cukup!

Target tu je ok

Tapi sebelum tu
Aku nak jual sofa aku yang sekarang
Dah dapat jual sofa tu 
Baru dapat beli sofa baru

Curtain aku plan nak tempah awal
Pastu bayar ansuran
Harap-harap bolehlah macam tu

Yang customise tu?
Yang tu kena ada cash baru berani nak approuch Encik Tukang tu
Argh... kenapa nafsu ni macam tak tertahan je

Dapur dan kitchen cabinet?
Cukup lah
Nasib baik yang tu aku puas hati
Takde perasaan nak rombak
Mungkin sebab semuanya taste aku

Masa memFB tetiba aku tengok ada hamba Allah upload gambar
Macam aku kenal!
Memang ye pun
Kitchen cabinet aku

Tak sangka pulak ada orang google
Siap upload kat FB
Suka, suka



Mudah-mudahan hajat aku nak buat tranformasi ni kesampaian
Amin...

Ingatlah wahai aku
Bukan senang nak memiliki sebuah rumah impian
Bersyukurlah kerana sekurang-kurangnya kau dah ada rumah

Ada paham?


20/09/2012

Kisah Si Ibu Susuan

September 20, 2012 1 Komen
Alkisah si adik dah tak punya stok
Ini angkara 'rehat' mengepam semasa hari raya
Makanya si kakaklah yang patut bertanggungjawab
Menyediakan SI untuk si adik, Azalea Maisarah


Ini cooler bag pagi semalam
Penuh!
Tambah lagi dengan bekalan Abang Irfan
Tapi syok jugak prepare susu banyak-banyak macam ni

Sejak dah start solid food ni bekalan susu Irfan dah dikurangkan sebotol
Dulu bawak 5 botol = 20 oz
Tapi kadang-kadang tak habis pun 5 botol tu
Habiskan 4 botol je

Sekarang
Bawak 4 botol je
4 botol x 4 oz = 16 oz
Makan pulak 2x sehari
Pagi dan petang

Alhamdulillah, cepatnya masa berlalu




Kisah si S3 yang merajuk

September 20, 2012 2 Komen
Yup, Spectra 3 atau S3 tengah 'rest' sekarang.
Di rumah nun!
Bukan rosak, tapi dah tiba masanya untuk diservis.
Tak hantar servis pun lagi.

Sebenarnya last 2 week tak sempat pun nak memblogkan kisah si S3 ni.
Pagi tu seperti biasa kol 9 pagi nak pam.
Pasang ler S3 seperti biasa dan on.
Tapi takde suction!

Nervous!

Adakah susu takde? - Itu yang dulu bermain di minda.
Tak boleh jadi ni.
Padahal sebelum pam ada jer rasa 'sengatan' kat bahagian cik B.
Tak mungkin susu takde.

Tapi tunggu jugak lah.
Tapi puas menunggu, setengah jam takkan takmo keluar jugak.
Suction memang takde rasa apa-apa pun!

At last try ler picit cik B.
Oops, ada jer SI memancut.
Uwaaaaaa! S3 yang buat hal rupanya.
Terus rasa nak nangis.
Takkan tak pam, stok bukan byk pun.
Dan takde hari dalam sejarah saya tak pam langsung.
Lainlah kalau kat umah, si Irfan ada 'mengepam'.

Nekad.
Hari tu balik awal.
Kol 1 pm dah keluar.
Balik dan tak kembali lagi ke ofis.
Tulis jer dalam buku keluar bawak anak appointment klinik.
Nak buat camne, pam tetap pam.
Nasib baik ler si manual Avent ada di rumah.

Sampai di umah terus sambar si Avent yang telah lama dianaktirikan.
Tapi dia jugak yang setia berkhidmat sampai sekarang.
Makin best pulak bermanual balik dah.

Begitulah kisahnya si S3 yang merajuk itu.

**Mem Azza Haini - Bukan kitak yang tertinggal episod tapi kamek nang sekda cerita. Hehehehe





19/09/2012

Kisah si Ibu yang terlupa

September 19, 2012 3 Komen
Pagi tadi elok jer dah bangun awal, bersiap awal.
Sempat kemas rumah sikit-sikit.
Pastu Irfan pulak bangun, tapi dah nak hampir bersiap.
Takpe sebab semua dah ready.
Seronok kalau tiap-tiap pagi macam tu.

Sebabnya.
Malam sebelumnya semua dah setel.
Paginya tinggal nak touch up sikit-sikit jer.
Bertenaga pulak malam semalam.
Mata pun tak ngantuk sangat.
Hairan jugak.

Tapi.
On the way nak gi kerja.
Dah ler driving sorang-sorang hari ni.
"Alamak, storage bottle tertinggal!"
Frustnya.
Baru jer nak suka-suka senyum-senyum.
Pagi-pagi tak kecoh di rumah.
Tapi lain pulak hal nya.

Masa kunci gate rumah tu memang perasan ada sesuatu.
Sesuatu yang tak lengkap.
Jengok dalam kereta, beg pam sudah, cooler bag sudah.
Buku sudah, bekalan kunyah-kunyah pun sudah.
Macam semua sudah.
Rupanya yang dalam beg pam tu yang tak sudah.
Adeh, frustnya.

Sebelum ni memang simpan plastic bag storage dalam beg pam.
Tapi masa travelling hari tu dah abiskan semua.
Lupa pulak nak top up balik.
Ada jer kat rumah nun.
Sedih tau.
Storage bottle tu boleh jadi motivasi buat diri sendiri.
Berbunga jer rasanya hati kalau dapat pam penuh 1 botol.
Petang masa packing cooler bag pun rasa bangga jer.
Chewah.
Betul, memang rasa ada kepuasan kalau dapat pam banyak.
Sebab tu kalau bf ni, makin banyak hasil kita dapat masa mengepam.
Makin ketagih pulak nak mengepam.
Kan? Kan?
Mesti ada yang setuju kan?

Tapi, takpe.
Walaupun kat supermarket kat pekan Bau ni takde plastic storage.
Apatah lagi yang botol.
Penyelesaiannya tetap ada.
Pam tetap pam, okey.


Simpan jer dalam Elianware.
Bukan Tupperware ye.
Hehehe.

Yang penting mesti pam.
Walaupun masih guna manual sekarang.
Macam malas nak pergi repair/servis S3 tu.




13/09/2012

Untuk sahabat-sahabat di KUSSIS

September 13, 2012 0 Komen
Walaupun flash mob ni pada tahun 2011 tapi saya baru jer tengok tau.
Tetiba jer  tangan ni rajin nak menaip -klcc flashmob- kat YouTube lepas tengok ada sahabat post kat FB.
Meremang bulu roma bila dengar background music.
Macam menyuntik 1 semangat baru dalam diri.
Iyerrr...




Entahlah.
Sejak melahirkan Irfan ni, makin taksub pulak dengan word BF.
Join pulak support group (KUSSIS) kat FB, makin bersemangat untuk menyusukan Irfan dengan SI je.

Alhamdulillah, makin ramai ibu bekerjaya yang berjaya menyusukan anak sekarang.
Walaupun sibuk dengan tugas di pejabat, dengan meeting lagi, travelling, tapi masih tetap mengepam.
Semuanya demi si kecil, masa depan kita dan juga bumi ni.
Kerana merekalah khalifah di atas muka bumi ni pabila kita dah tiada kelak.

Saya sangat kagum pabila ibu-ibu yang berjauhan dengan anak tetapi masih tetap menyusukan anak mereka.
Walaupun terpaksa mengepam siang malam untuk dijadikan stok untuk si kecil mereka.
Semangat mereka tetap kuat.
Kalaulah saya jadi suami mereka, saya sangat-sangat terharu dengan pengorbanan EP mommies ni.
Mengepam dan direct BF memang tak sama sekali pengalamannya.

Mengepam, kita bermain dengan pam, storage bottles, storage bags.
Kalau direct BF, kita bermain dengan anak, cahaya mata kita sendiri!
Itulah hikmahnya BF.
Seharian di pejabat, balik jer kerja terus mengulit si comel kesayangan.
Secara tak langsung memang anak akan lebih rapat dan mesra dengan kita.
Kalau disuruh travelling, kerja outstation, kalau diberi pilihan ada pengganti memang sanggup tak pergi.
Sebabnya taknak berjauhan dengan si kecil.
Apatah lagi bila belum cukup 6 bulan.
Berat hati sangat-sangat!

Kawan-kawan yang tidak menyusukan anak, janganlah berkecil hati dan rendah diri.
Insya Allah masih ada peluang untuk kita menebus kesalahan kita pada anak-anak kita.
Pengalaman saya sendiri.
Kakak si sulung tak eksklusif BF pun.
Masuk jer kerja lepas habis maternity leave terus campur susu FM.
Itulah zaman kejahilan saya!
Sekarang bila tengok si adik eksklusif BF terasa bersalah dan kesian pulak dengan si kakak.
Tapi nak buat macam mana, yang dah berlalu tu tak dapat nak diputar balik.
Tapi saya bertekad untuk eksklusif BF anak yang kedua, dan insya Allah anak yang seterusnya.
Sekiranya ada rezeki lagi nanti.
Insya Allah.

Semoga niat BF saya kali ni sentiasa dipermudahkan.
Ada 5 bulan lagi untuk genap setahun.
Semoga hati saya sentiasa cekal dan tidak goyah dengan anasir-anasir luar.
Kalau boleh nak jer BF anak sampai 2 tahun.
Tapi taknaklah berangan lebih-lebih dulu.
Nanti diri sendiri yang frust menonggeng.
Biarlah upgrade dari 1 level ke 1 level.

Dan.
Terima kasih kepada sahabat-sahabat di KUSSIS yang telah banyak memberi sokongan selama ini.
2x join support group meeting sangat bermakna dan memberikan input dan semangat baru kepada saya.

I love breastfeeding!
Susu ibu adalah hak anak-anak kita.





*KUSSIS = Kumpulan Sokongan Susu Ibu Sarawak