Follow Us @soratemplates

07/10/2012

Kisah Miss M Datang Lagi

October 07, 2012 0 Komen
7 Oktober 'Miss M' datang lagi
Setelah (9 + 7) bulan bercuti
Makanya output mengepam pun agak menyusut
Hari tu dah baca banyak info nak makan supplement apa time 'Miss M' bertandang
Tapi sekarang dah tak ingat dah
Tawakkal jer lah
Yang penting ada pumping macam biasa



04/10/2012

Kisah Si Pelupa

October 04, 2012 2 Komen
Haiya, saya sudah tidak ingat macam mana mahu update blog guna mobile.
Macam mana ho mahu setting?

Aiyakkkk!

Macam best jak dapat update blog di mana-mana.

Mun jak mentimun.
Hahahahaha....



03/10/2012

Kisah Rancangan Malam Minggu

October 03, 2012 1 Komen
Yes!
Malam minggu tok ada makan-makan.
Hohoho.

Pasal makan, sebut jak makan apa.
Bestnya!
Saya sookaa!

Sebenarnya dah plan dengan jiran depan umah nak molah ramah-tamah.
Tapi sampei abis raya alu sik terpolah.
At last plan nak bbq jak.

Sepatutnya last week ria dah bbq.
Tapi rami plak jiran-jiran ada hal lain.
Termasuklah Ayah Iman.
So dipostpone ke malam minggu tok.

Lamak juak dah sik berkumpul rami-rami.
Pakei rindok-rindok ati juak.

Dan yang penting nak berkenalan dengan semua jiran selorong.
Kamek orang di blok tengah & ujung jak bertegur sama dirik.
Yang blok depan pangsung sik kenal sapa.
Sik rindok juak camya.

Sebab ya lah saya molah FB group pakei jiran-jiran tetangga.
Dapat juak berporet walaupun jarang berjumpa time kerja.
Berporet di FB jak jadilah.
Hehehe.

Ada sapa mok join kah?
Hihihi.




02/10/2012

Kisah Ibu dan Susu Ibu

October 02, 2012 4 Komen
Sekarang ni ramai ibu berkerjaya berjaya menyusukan baby diorang for at least 6 bulan. Oklah kan at least 6 bulan pertama baby hanya minum susu ibu jer, bukan susu formula atau air suam. Nak diikutkan bekerja dan menyusukan (I mean fully bf) memang sebenarnya sangat mencabar. Bayangkan di ofis/sekolah, nak tunaikan tanggungjawab sebagai pekerja lagi, nak tunaikan tanggungjawab kepada anak lagi, walaupun baby takde depan mata tapi tanggungjawab tu tetap mengejar seorang ibu di mana-mana.

Bagi ibu yang baru berniat nak bf baby secara eksklusif, persediaan mental, fizikal, moral dan kewangan tu sangat penting. Bagi ibu yang dah beranak 2 macam saya ni, di mana anak pertama tak fully bf, cabaran awal bermula dalam pantang lagi. Orang tua di sekeliling ramai yang tak menyokong baby disusukan dengan susu ibu sepenuhnya. Sedih, tertekan, geram, marah, semuanya menjadi 1. Kalau tak kuatkan hati, memang mudah terpedaya untuk memberikan baby susu formula.

Macam saya sendiri, emak saya sangat risau bila saya cakap nak fully bf adik Iman dulu. Sebabnya dia tahu saya selalu travelling sana-sini, camne dengan Irfan kalau saya travelling? Susah kan? Tapi saya tetap berdegil dan yakinkan mereka saya akan kumpul stok susu banyak-banyak untuk kegunaan semasa dah kembali bekerja nanti. Ok. Selesai. Mereka dah boleh terima Irfan hanya disusukan susu ibu je. Cabaran lain plak bila si Irfan takmo menghisap susu Ibu guna botol. Bising lah mak, mulalah pulangkan paku buah keras tapi saya tetap pekakkan telinga, fikir yang positif-positif jer. Nanti mesti boleh punya, mesti Irfan nak. At last, memang dia nak pun. Sekarang memang takde masalah nak hisap susu guna botol, kecuali kalau saya ada berdekatan, confirmlah nak yang original. Hehehe.

Bila dah masuk kerja pulak, kita kena korbankan sikit masa bersosial dengan kawan-kawan bila tak boleh lepak surau lama-lama, tak boleh sarapan pagi lama-lama, semuanya demi anak tersayang. Ada yang lebih penting daripada yang lain-lain, iatu mengepam susu untuk si anak! Tapi masa mengepam tu masih lagi dapat bersosial di alam maya, baca blog, baca artikel tentang kekeluargaan. Hmm... nampak tak pro dan kontra bila kita berniat nak bf kan anak. Tak susah kan? Daripada dok berporet, baik baca blog pakar kanak-kanak sambil pam susu untuk anak. Besar manfaatnya tu!

Ada 1 lagi tips yang paling penting. Kalau nak bf secara eksklusif, pastikan jugak kita tak keseorangan. Kalau parents tak membantu, pastikan husband membantu, masa mengandung tu bincang dan bagitau husband akan niat kita nak susukan baby secara eksklusif. Sebab? Kita perlukan support daripada husband kita sebab masa bf ni ada ups and down. Susu tak selalunya meriah. Masa susu merudum tu kita kena ceria jugak, tak boleh stress. Lepas tu peralatan dan aksesori untuk bf ni bukannya 10 atau 20 ringgit. Makan ratus-ratus! Atau mencecah ribu! Sebab tu kena bincang dengan husband, walaupun nak guna duit kita sendiri tapi make sure husband tau kita habiskan duit kita ke arah mana, jangan plak kita dituduh boros nanti. Bf ni kena ada pelaburan, makin banyak kita melabur, makin kuat semangat kita nak bf kan baby. Ye lah, dah beli pam beribu-raban tapi nak pakai sebulan 2 je? Sanggup ke? Lepas tu nak pergi kerja, macam-macam lagi yang nak dibeli selain daripada pam, nak kena ada cooler bag jugak, ice pack lagi, poncho, macam-macam lah. 

Tak semua orang di sekeliling kita support bf secara eksklusif ni, sebab tu lah kita perlu join support group untuk bf mommies. Dengan join group macma ni, kita boleh sharing experience, tips, masalah dan sebagainya. Kalau ada masalah, ada pakar laktasi (LC) yang akan membantu. Lagilah semangat untuk bf, ada kawan-kawan mengepam, kawan-kawan bertukar-tukar pendapat.

Bf sebenarnya sangat seronok kan? Apatah lagi dengan bonding yang kuat dengan anak. Tak sanggup rasanya nak bagi baby susu fm bila dah serasi dengan rutin harian mengepam untuk anak. Memang agak mencuri masa bekerja  tapi anak itu pun amanah Allah. Oleh itu,  marilah kita mengutamakan keluarga tanpa mengenepikan kerjaya. 

 Semuanya, tepuk dada, tanya selera, nak atau tak nak?


Saya bukan camwhore, tak reti nak ambik pic sendiri.. huhuhu


01/10/2012

Kisah yang dah lama tak bersiaran

October 01, 2012 3 Komen
Terasa lama dah tak bersiaran
Minggu lepas sehari jer masuk opis
Hari Isnin je!
Pastu Selasa ambik cuti
Sebab pergi register Kakak Iman untuk pre-school next year
Rabu, pergi bawak budak-budak lawatan
Khamis ambik EL sebab kakak dan adik tak sihat
Kena batuk dan flu
Jumaat, malas dah nak masuk opis
Terus je sambung cuti
Sabtu-Ahad berkurung dalam rumah sebab adik demam on-off
Sebab gigi dah makin membesar!
Lagipun Ayah plak out-station
Lepak umah Mak jer
3 malam berturut-turut
Malam tadi baru balik umah sendiri
Pheww!
Bilalah ada masa nak mengemas rumah
Adoi!

Budak yang demam nak tumbuh gigi hari tu
Tapi demam on-off jer
Sekejap panas, sekejap suam, sekejap ok
Ada 1 malam tu, kol 3 pagi, badan tetiba panas
Nak check suhu takde bawak termometer ke umah Mak
Apalagi bawak masuk toilet, basuh-basuh muka sikit, basahkan badan sikit
Rendam dalam baldi
Dan dia tak nangis pon!
Senyum-senyum lagi ada
Pastu Ibu pun nyanyilah lagu kegemaran dia.. baa..baa... black sheep
Dia goyang-goyang badan dan kepala lagi
Kompius pulak budak ni demam ke idak
Happy jer tak nangis

Lepas tu tidor berpampers je lah die sepanjang malam
Pagi-pagi bangun terus mandikan dia
Sepanjang hari tu lah berpampers je
Panas sikit, masuk dalam baldi
Memang boleh tahan budak Irfan ni
Tahan sejuk, tak macam si kakak
Hehehe


Ni budak yang lepas direndam dalam baldi pada jam 3 pagi
Pastu tak sampai 5 minit letak atas katil terus jer lelap


Sejuk mata memandang tengok si buah hati tido
Sejuk lagi mata kalau dia tak meragam dan tak merengek

Ini time dia teruja!
Memang tak boleh tengok flash camera, senyummmmmm jer

Hari Ahad Ayah balik
Ayah balik jer terus tak demam dah
Ke Adek ni rindu Ayah?
Tapi bukan 1st time Ayah travelling
Ayah dukung jer, lentokkan kepala kat bahu Ayah
Memang laahhh... anak manja
Huhuhu



24/09/2012

Kisah Stok Yang Sifar

September 24, 2012 3 Komen
Hari ini secara rasminya stok EBM telah mencecah ke angka sifar
Sifar?
Sifar lah, 0
Dah habis!

Malam semalam dah adik bbm nak mintak sedekah stok
Ok, sharing is caring
Walaupun tau dalam freezer memang dah tak banyak stok

Cukup-cukup jer untuk cover hari ni
Sebotol untuk si abang, dan 2 botol untuk si adik

Berserah je lah