Follow Us @soratemplates

21/02/2013

Bukan Yang Pertama

February 21, 2013 1 Komen
Hari ni meredah segala folder dalam external hardisk tetapi hampa. Memang terlalu sedikit gambar si kedua itu. Sedih. Nasib dia kerana bukan yang pertama.

Saya anak pertama. Banyak sangat gambar-gambar kenangan semasa baby. Ada beberapa album. Iman Madihah juga anak pertama. Pun banyak gambar-gambar masa baby. Ada beberapa folder.

Irfan Mustaqim, sedih. Ada 1 folder jer gambar dia. Tu pun gambar boleh bilang dengan jari. Ya Allah, tak adilkah kami melayan anak-anak kami?

Masih dalam mode terkilan. Terasa nak buat photoshoot malam ni jugak!!



18/02/2013

Si Dia Dah Setahun

February 18, 2013 5 Komen
Si dia telah genap setahun pada 12.02.2013 yang lalu
Alhamdulillah, berjaya jua misi penyusuan eksklusif Ibu selama setahun
Walaupun si dia tidaklah sechubby kakaknya ketika berusia setahun
Tapi syukurrrr
Si dia amat jarang demam
Alhamdulillah....

Si dia, Irfan Mustaqim semakin cerdik sekarang
Dia seolah-olah faham semua arahan kita
Ditanya nak makan, angguk
Tapi kalau dah taknak makan, geleng
Ditanya nak nenen, angguk
Terus selak baju Ibu
Hahahaha
Geram!


Si dia makin hensem kan?
Hahaha...
Masuk lif tekan sendiri yer

Rambut dah semakin panjang
Masih ada jugak yang kompius si dia ni perempuan
Pasni nak botakkan lagi kepala si dia saya ni


Inilah kek idaman Ibu
Hahahaha
Kek no 1
Ibu pulak yang mengidam kan?
Memang, si Ibu yang terlebih teruja
Seperti biasa kontrak kek dengna BFF Ibu


Kesian si dia
Dia nak tiup tapi tak jugak padam candle tu
At last si kakak yang tiup
Padam semua
Hehehehe


Sedap, sedap, sedap
Rasa ice cream pun ada

Semoga si dia Ibu membesar dengan sihat, bijak dan cerdik
Semoga si dia Ibu menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada Ibu dan Ayah
Amin...



15/01/2013

Suatu hari di hujung minggu

January 15, 2013 1 Komen
Hai, auntie kawan Ibu
Tok masa Iman jadi 'penyambut tetamu' masa dinner opis nenek
Tapi sekda orang ambik gambar Iman masa hari kejadian ya
Pelik tapi benar, kan?

Eh, gambar ya masa Iman test baju ajak
Hehehe
Salah indah
Nenek beli baju ya ngan Iman
Cantikkk..
Kaler green
Iman suka

Masa di hotel
Ibu ngan Ayah embak Iman tido hotel
Malam masa dinner opis nenek ya bah
Iman suka tidor hotel
Iman nak mandik kolam

 Tengok Iman mandik kolam
Adek Azaya pun ada juak mandik kolam
Iman embak Adek Azaya ngan Dek Pan mandik kolam

Haaa... tengok Dek Pan ngan Azaya
Hihihi

Best!!
Kelak Iman mok ajak Ayah ngan Ibu tido hotel agik
Iman mok gi Kay EyL juak
Iman mok nait aeroplane
Ada Ibu madah
Kelak...

Sik tauk bila
Kelak Iman tanyak Ibu agik


Yang Benar,
Iman



14/01/2013

Meng-sushi

January 14, 2013 0 Komen
Blog, aku suka hujung minggu!
Sebab suka bawak anak-anak aku jalan-jalan.
Engkau hade?
Hahahaha

Macam biasalah jarang hujung minggu tak merayau
Paling-paling pun window shopping jer
Tak shopping tak apa, janji dapat makan
Hahahaha
Makan jer kerjanya kan, Blog

Hujung minggu tu kami lepak di Sushi King
Entah kenapa asik terbayang-bayang sushi
Padahal baru jer minggu lepas makan sushi
Laki aku layan jer
Seronokkkk

Sikit jer kami makan, hehehehe

Iman pun makan banyak, order kid's meal, habis dia makan
Si kecik ni pun makan jugak, pastu nangis sebok nak main chopstick
Saya dan anak dara saya

Mana gambar sushi nya?
Hahaha
Takmolah upload nanti Blog jeles
Erk, ke kau tak pandai makan sushi?
Hihihihi
Sebenarnya tak sempat pun nak ambik gambar
Eh..
Tak teringat
Ye la bukannya zaman dulu kala kalo makan tangkap gambar dulu
Sekarang kalo makan, berperang dulu
Hahaha
Ye lah anak kan dah 2
Jangan harap ler nak makan dengan aman damai

Tapi
Kalau tak bawak diorang, tak lengkap pulak rasanya hidup ni
Biarlah berperang ke bergaduh ke
Tapi best bawak si kakak dan si adik jalan-jalan

Betol tak? Betol tak?
Hehehe...



11/01/2013

Bekalan anak dan ayahnya

January 11, 2013 2 Komen
Blog, yuhuuuu!!!

Memandangkan Iman Madihah mintak bawak air ke sekolah
Hmm... itu simptom yan gdia teringin tengok kawan-kawan ler tuh
Minggu ni jer berapa hari dah bekfes yang aku sediakan, tak habis
Bawak ke sekolah, makan dengan kawan-kawan
Anak... anak..
Kesian pulak aku dengan si Iman, Blog

Actually aku dah bayar fee sebulan sekali dengan makan
Sebab tu aku tak risau bab makan
Aku nak ajar jugak dia makan macam-macam
Tak ler makan ayam, ikan, udang, sayur kacang dan batang sayur hijau je
Pastu sup
Benda lain Iman tak suka sangat
Kecuali mee kolok dan ayam pipin (drumstick)
Memang buah hati dia lah

So, hari ni bangun macam biasa
Tapi aku lupa kenapa macam rilek jer aku bangun
Rupanya aku tak prepare bekfes plus bekal si anak!
Pastu terus aku goreng daging burger
Tapi aku memang dah siap letak kat dalam chiller lah
Tak payah tunggu refrost lagi

Dan... inilah bekalan untuk anak dara saya
Sangat simple!

Mini Beef Burger 0!

Kenapa mini beef burger 0?
Sebab saiz mini, pakai bun yang kita guna untuk makan eskrem tu
Pastu 0 sebab takde sos, mayonis, cheese, sayur dan bawang!
Iman punya selera kan?

Guess what, Blog?

Aku tanye Ayah Iman

"Yang, kitak mok makan burger 0 kah?
Dia  - "Mok"
"Makan kah bekal?"
Dia - "Bekal jak"
"Makan kah?"
Dia - "Kamek bekal jak"

Huuuuu...
Laki aku nak bekal mini burger 0 macam anak nya
Sebab tu aku macam tak percaya
Tapi aku letak la jugak sos peket KFC kat dalam bekal dia
Hehehehe

Aku?
Aku bekal lagi advance la
Nasik dan lauk dalca
Dan ikan masin!
Mak buat!
Hahahahaaa

Makan sorang-sorang kat pantri, panaskan lauk dan nasik, dan ngap!


Semenjak 2 menjak ni bila aku prepare bekal
Si Ayah pun nak jugak bekal
Dulu dia jarang nak bekal, makan terus jer kat umah
Baguslah, jimat kan?

Kan, Blog?
Kan? Kan?

Misi 2013 belom sempat tertaip lagi ni
Masih ada dalam kepala
Blog, tolong??

Heheeeee...

DDH lagi setelah 3++ tahun berlalu

January 11, 2013 0 Komen
Blog! Salam hari Jumaat
Syok sebab ari ni last keja
Sok cuti...cuti weekend je
Tapi tetap syok
Heeeee....

Hmm...
Ko tau tak Blog, Iman Madihah aku, dulu dia breech, sebab tu la dia lahir secara c-sect
Bukan aku nak pun lahirkan dia secara c-sect
Alhamdulillah kan aku dan dia selamat
Tapi..
Masa Iman lahir tu, kaki kanan dia agak pelik
Asyik nak terangkat jer
Macam kaki kiri dia lemah pulak bila kaki sebelah jer asik terangkat
Even dibedung pun, bukak jer bedung, terangkat balik
So doktor yang cek time tu pun refer Iman ke paed
Masa umur Iman 4 bulan macam tu kot, dia dah di-xray
Sebab nak cek kaki dia
Huhuhu

Kenapa dengan kaki Iman?
Sebenarnya paed suspect DDH
Sila klik dan baca link DDH tu ye

Bila dixray dan direview, so far takde masalah
Tapi specialist time tu cakap tunggu Iman setahun
Bila dah setahun, review lagi, ok, tunggu dia 2 tahun
Bila dah 2 tahun, alhamdulillah, memang bukan DDH
So discaj
Alhamdulillah

Sape yang tak risau kan bila anak disuspek berpenyakit
Kepada yang menghantar mesej berkenaan anak disuspek DDH tu
Harap bertenang dan bersabar
Redha dengan dugaan yang Allah berikan
Setiap penyakit ada penawarnya
Tambah lagi dengan teknologi sekarang
Insya Allah semuanya boleh
Masa selalu bawak Iman jumpa specialist dulu selalu jer tengok
Ibu yang bawak anak yang tulang kakinya disambung
Mungkin kerana DDH kot

Banyakkan membaca dan menggali ilmu tentang penyakit anak kita
Bincang dengan doktor-doktor dan specialist
Berfikiran terbuka dan redha
Insya Allah, DDH tak membahayakan rasanya

Ok lah Blog, tu jer yang aku nak tuju kepada ibu yang mesej aku di FB

Semua yang berlaku ada hikmahnya
Bersabar dan redha ye

Iman Madihah, dulu 2009 dilahirkan breech, sekarang 2012 dah masuk sekolah dah