Follow Us @soratemplates

04/03/2014

Hati-hati bila menggunakan debit card

March 04, 2014 0 Komen
23 Februari 2014
Hari yang sangat malang
Excited nak beli baju baby
Beli sekali dengan baju kakak dan abang
Dan macam biasa saya memang tak suka withdraw duit
Gunalah debit card



Cashier tu dah cakap, kalau boleh, boleh lah
Sebab mesin kat situ ada prob sket
Sekali cuba, tak boleh
2x juga tak berjaya
3x pun hampa
Kaki pulak dah cramp!
Memang petanda tak baik betol

Kali ke-4 guna mesin lain
Berjaya!
Ok... selesai

Itu kisah hari Ahad
Isnin berlalu macam biasa
Selasa menjelma
Terbuka hati nak cek akaun rimau
Kebetulan hari payday
Tapi payday bukan di akaun rimau
Aiks? Kenapa sikit benar balance?
Tak puas hati
Check transaction
Rupanya....

1,2,3,4x transsaction yang sama!
Pada hari Ahad tu!
Gila!
Mendidih darah

Bayangkan beli barang RM355.70
Tapi dah kena deduct Rm355.70 x 4!
Tak ke gila kau?!!
Rasa nak nangis pun benda dah terjadi
Terus takde mood Kebetulan hari tu ada appointment dengan orang di luar
So kemas-kemas barang
Pasni kuar terus ke bank rimau
Nak buat report
Time tu tak bagitau lagi kat Encik Suami
Bila dah ada di bank rimau, baru gitau Encik Suami
Dia pun datang la ke bank
Menemani isterinya yang tengah kacau-bilau tu
Terus takde mood dah

Orang bank rimau kata dia akan submit report ke KL
Dan akan ambik masa dalam 45 hari untuk dapat refund

Kalau itu rezeki saya, alhamdulillah
Kalau bukan rezeki saya... alhamdulillah jugak
Tapi tobat dah takmok pakai debit card lagi



Diari Selasa

March 04, 2014 0 Komen
Yezza.
Hari ni kembali masuk ofis setelah 5 hari bercuti (termasuk weekend).
Masuk jer toilet terjumpa auntie cleaner.

"Eh, ada rupanya. Ingatkan dah meletop"

Hihihi.
Ada jugak yang prihatin rupanya.
Saya belom nak meletop lagi la auntie.
Saya cuma bercuti.

Best ke tak best cuti?
Best... tapi penat.
Dok opis lagi boleh rehat.
Kat opis otak jer penat.
Kat umah, mental fizikal memang penat.
Serius.
No wonder pekerjaan yang paling mulia ialah ibu rumah tangga.
Surirumah ler.

Kalo nak diikutkan hati memang nak jer sambung cuti lagi hari ni.
Tapi memandangkan banyak lagi kerja di ofis yang masih tergendala,
maka dikuatkan hati untuk tidak menyambung cuti.

Nasib baik bekfes sedap hari ni.
Tadaaaa....

Meatball & veggie. Alhamdulillah
Serius rindu budak manja ni.
Bangun tido mesti tengok muka Ibu dulu.
Kalo tak, nangis.
Bila Ibu muncul jer, terus senyum... stop nangis dan "Ibu".
Suka layan Irfan Mustaqim bercakap sekarang.
Walaupun cakap hujung-hujung jer tapi dia faham apa yang kita borakkan.
Memang anak Ibu bijaksana, sebijak namanya Irfan = kebijaksanaan.



03/03/2014

Update secara laju!

March 03, 2014 0 Komen
Baiklah.
Quick update ok.
Sementara my little hero masih tidor.
Oh, ya. Saya cuti hari ni. BS si little hero masih bercuti.
Saya pun dah start cuti sejak hari Khamis minggu lepas.
Agak panjang jugak ler kan cutinya.
Bukan selalu pun.
Cuti bersebab.
Bukan cuti saja-saja.
Lagipun budak-budak masih cuti semester jugak.

Hari ni bukak blog takde apa-apa perubahan.
Cumanya tak sangka my bff masih lagi nak baca blog ai yang bersawang ni.
Ye lah berkurun tak update.
Bila ada orang respon baru baca, terus semangat nak update.
Hihihi.

Banyak benda nak update sebenarnya.
Semuanya dah save dalam kepala ni.
Tapi nak menaip dan meluahkannya dalam bentuk perkataaan tu yang M.
Huhuhu.
Semenjak 2 menjak ni memang agak M sikit la.
Nasib badan.

Sebab tak buat papa so saya klik-klik jer link blog yang saya follow.
Yang memang saya baca dari dulu lagi.
Rupanya memang ramai blogger yang dulunya katif sekarang jadi macam ai jugak.
Saya tak berkeseorangan lah nampaknya.
Hihihihi.
Ni angkara media sosial jugak lah kot.
Dulu masa aktif blog bukan suka pun nak update FB ke IG ke Twitter ke.
Bila FB dah jadi fenomena, kesian blog ai ni.
Terus diabaikan dan dianak tirikan.

Eh, saya dah nak masuk 32 minggu dah.
Baby bunmp rasanya comel jer.
Kali ni memang agak slow perubahan baby bump.
Tapi berat naik maintain.
2 kg lebih setiap kali check up.
Tapi bila dah 2 minggu sekali ni, tak tau plak berapa.


kata pun quick unpdate.
Nak kejar masa ni.
Terasa nak lipat baju yang menggunung pulak tu.
Sementara little hero masih tidor kan, kalo tak, tak dapek.
Dia mesti nak tolong jugak.
Ok bye.


24/02/2014

Mode renovation yang tertangguh

February 24, 2014 0 Komen


Lama dah tak update pasal rumah IMAN kan? Sebenarnya dari dulu lagi nak buat 'sesuatu' di ruang segiempat yang kosong tu tapi asyik tertangguh jer. Dulu orang dah ukur dah bahagian tu tapi sampai sekarang diorang tak hantar quotation lagi. 

Apa yang nak buat kat situ?

  • Plan 1 nak buat cermin muka. Ngam-ngam sama besar dengan ruang segiempat tu. Sebab nak ruang kat situ jadi besar. Tapi boleh tak nak letak cermin kat situ? Kena tengok logik jugak kan?  
  • Plan 2 nak buat para-para. So boleh la letak hiasan kecil-kecil kat situ. Tapi takut serabut pulak. Tapi... adei, banyak benar tapinya. Ye lah, kalo letak hiasan mestilah berhabuk pulak kang. 
  • Plan 3 nak combinekan cermin dan para-para. Hambik kau. Tamak betol kan? Tapi boleh tak impian ini direalisasikan? Kena tanya yang pakar dulu. Bukannya nak main letak sukati certmin tanpa memikirkan struktur dinding tu semua.

Agaknya boleh tak impian ini tercapai? Huhuhu...

21/02/2014

14:2- Kisah Teladan Suami Isteri - Sebelum Semuanya Terlambat

February 21, 2014 0 Komen

Seorang isteri mengadu pada suaminya…..
”bang badan saya sakit-sakit”….
lalu suami berkata….
”itu la buat kerja banyak sangat, sakit urat kot”.

Seorang isteri mengadu…
”bang saya rasa pening rasa nak pitam”…
lalu suami berkata….
”dah lah tu…makan panadol…..penatsangat tuh”.

Seorang isteri mengadu…..
”bang duit belanja dapur dah habis”….
lalu suami berkata…”aik…kan baru bagi lagi…
takkan dah habis…pening la macam ni”.

Seorang isteri mengadu…
”bang saya rasa penat nak bersama”….
lalu suami berkata…”ala asyik penat jer….stress betul”.

Seorang isteri mengadu …..
”bang badan saya kebelakangan ni rasa sejuk-sejuk jer, kenapa?”...
lalu suami berkata…..”nak demam kot”.

Seorang isteri mengajak…..
”bang boleh bawak saya bergi buat check –up tak”…
lalu suami berkata….”lain kali la…abang busy…lain kali kita pergi”.

Seorang isteri memohon…..
”bang….boleh bagi saya cuti satu hari….saya nak berehat…abang bawak anak keluar…saya betul-betul dah penat”….
suami berkata…..”alaaaa…abangpun penat juga”.

Walhal seorang suami waktu cutinya boleh tidur selama mana diingini…..

Namun suatu hari….

Si isteri merayu sambil menangis….
”bang sempena hari ibu ni saya nak minta satu permintaan, boleh tolong saya tak? Tolong bawa anak-anak keluar sekejap tak saya nak tidur”.

Lalu melihat kan airmata dan rayuan isteri tadi suami bersetuju….
”baiklah abang bawak pergi rumah mak…nanti petang abang balik”.

Namun, sekembalinya suami ke rumah……
si isteri dilihat tidur dengan nyenyak dan apabila dikejutkan si isteri rupanya telah tidur untuk selamanya…..

Akhirnya suami tadi sedar tapi segalanya dah terlambat baginya….

SAYANG….
abang mintak maaf….

Bila SAYANG mengadu sakit2 badan….
Abang sangkakan SAYANG sakit urat…..
tapi penyakit itu telah menular dan menyakiti SAYANG di segenap nadi SAYANG….

Bila SAYANG mengadu pening dan rasa nak pitam…
abang sangkakan…..
penyakit biasa dan suruh SAYANG telan panadol jer….

Bila SAYANG mengadu duit belanja dapur dah habis…abang bising cakap abang pening kepala pikul beban sorang-sorang…walhal SAYANG juga pening memikirkan macamana nak berjimat sampai SAYANG nak beli keperluan SAYANG pun tak cukup….sampai SAYANG nak beli barang-barang peribadi SAYANG pun susah….sampai SAYANG nak menggantikan pakaian dalaman SAYANG sebulan satu pun tak der….

Bila SAYANG mengadu penat nak bersama…..abang selalu marah2 dan berhasrat nak cari lain…walhal sel-sel badan SAYANG dah x mampu nak tanggung beban tugas seharian SAYANG di rumah….

Bila SAYANG ajak abang pergi buat check up…..abang kata abang sibuk walhal kerja opis abang tak pernah habis…..dan masa yang ada kekadang abang tolong kawan-kawan…..

Bila SAYANG mengadu rasa sejuk2 badan dan abang kata nak demam rupanya itu tanda-tanda SAYANG dah nak pergi…..

Bila SAYANG mengadu nak cuti sehari….sebagai majikan SAYANG …
abang tak pernah bagi cuti walau setengah hari…..kesian SAYANG ….

SAYANG…maafkan abang….abang tak pernah nampak semua kesakitan yang SAYANG alami tuh….kuatnya SAYANG hadapi setiap kesakitan itu plus dengan kerenah abang dan anak-anak. Abang tak pernah hirau nak baawak SAYANG ke klinik buat full body check up kerana abang ingat semua tu sakit biasa. Nampak sayang sentiasa sihat dan tersenyum waktu abang balik…Cuma sayang mengadu macam tuh jer…..

Maafkan abang kerana tak pernah ambil serius kesihatan SAYANG…..
Namun….semuanya dah terlambat…. SAYANG dah pergi untuk selamanya….
Segalanya takkan berpatah balik….

Sekarang selama seminggu pemergian SAYANG …..
abang ambil cuti menguruskan anak-anak dan abang rasa keletihan dan kelelahan SAYANG…..
Bagi abang kerja di opis masih juga ada waktu abang berehat….
Agaknya sebab tulah SAYANG penat sangat….

Maafkan abang kerana semuanya sudah terlambat……




14/02/2014

14:1 - Buku pink ketiga

February 14, 2014 2 Komen
Last update Oktober ek?
Sekarang dah tahun baru 2014.
Februari pulak tu.
2 bulan di tahun baru.

Pagi ni terbuka hati nak bukak blog.
Approve komen.
Ada blogger yang komen suh update blog.
Baiklah.
Kakmim update la ari ni.
Jangan terkezut pulak eh.

Tadaaaaa....
Ini adalah buku 'pink' ketiga Kakmim.


Alhamdulillah...Kakmim dah sampai ke trimester ketiga.
Tiga?
Yup.. trimester ketiga untuk anak ketiga.
Hehehe... hari ni 29 minggu.
Syukur.
Kali ni tak banyak ragam.
Semuanya dipermudahkan dari awal lagi.
Semoga hingga melahirkan, kami dipermudahkanNya.

Taktau nak update apa.
Lama tak memblog kan.
Janggal pulak rasanya.


Iklan tak berbayar:
Hamil? Selalu kejang di betis? Jom baca http://bit.ly/1dMEvpJ