Follow Us @soratemplates

04/08/2014

Raya berlima

August 04, 2014 0 Komen
Alhamdulillah. Tahun ni 1st time beraya berlima. Ayah, Ibu, Iman, Irfan dan Imran. Memang kecoh lah Ibu dengan triple I ni. Nak nak si kecik Imran ni kekadang takmo Ayah dokong. Ibu jugak. Si kecik Imran dah 3 bulan. Sepanjang 3 bulan si Adek dah 2x kena tinggal, Ibu pergi outstation. Kesian Adek. Tapi, alhamdulillah masih lagi fully bf. Syukur...


Selamat hari raya, maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.


03/05/2014

Introducing another IMAN in the family!

May 03, 2014 4 Komen
Alhamdulillah.
Saya telah selamat bersalin pada 15 April yang lalu.
Syukur.. kali ni pun normal.
Baby boy, 2.8 kg.. lahir pada 37 minggu.
1st baby LSCS, 2nd normal dan 3rd pun normal.
Siapa kata kalo sekali dah 'dipotong'' seterusnya wajib keluar ikut tingkap jugak?
Alhamdulillah... kerana telah dipermudahkan.
Syukran ya Allah.

Ibu & Imran Mudzaffar


24/03/2014

Solat Sunat Dhuha

March 24, 2014 0 Komen
Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.

Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukannya. Abu Hurairah pernah berkata: 

“Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda: 

“Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah. Menyuruh kebaikan adalah sedekah, mencegah keburukan juga adalah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.”   (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud)
.
Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat.
Nabi Muhammad SAW  bersabda: 

“Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”   (HR Al-Hakim dan At-Tabrani)


Ruang Waktu dan Waktu Afdal 

Sesuai dengan namanya Dhuha yang bermaksud pagi, jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fekah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing iaitu kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7:30 pagi hingga 1:00 tengah hari.

Waktu afdalnya adalah ketika sinar matahari kian panas. Berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam, Rasulullah s.a.w. menjelaskan: 
“Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” 
Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10:00 pagi hingga 1:00 tengah hari (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Cara Ringkas Solat @ Solat Sunat Dhuha:  
Rakaat : 2,4,6 hingga 12
Waktu : 10 pagi atau antara 7am - 1pm sebelum waktu Zohor. 
"Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya."
"Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab Al-Majmu;' karangan Imam Nawawi).


1. Rakaat Pertama "Allahuakbar"& Niat dalam hati :
✿ "Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
✿  Baca Al-Fatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling elok surah As-Syams )
Niat Solat Sunat Dhuha

Surah As-Syams


2. Rakaat Kedua
 
✿  Baca Al-Fatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling afdhal surah Ad-Dhuha)
✿  Tahiyyat akhir & beri Salam.. 
3. Doa  
✿ Mohon Allah murahkan rezeki kita..berkati kerja kita.
✿  Doa apa sahaja. Mengadulah pada Allah..
✿  Paling mantap guna doa ini khas untuk waktu Dhuha:


Jangan bimbang. Kepada orang yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan iaitu surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua, boleh dibaca apa-apa surah. Yang penting niat kita adalah ikhlas untuk Allah SWT.

Berkenaan doa pula, boleh baca  mana-mana doa yang berkaitan tetapi lebih afdal baca doa solat Dhuha yang khusus. Doa itu sememangnya cukup baik dan sempurna untuk memohon keberkatan rezeki dari Ilahi.


Dalam satu riwayat Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya :
“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi) 




Mereka menang di Kajang

March 24, 2014 0 Komen
Aman wall muka buku hari ni tanpa fitnah, kata nista, hina-menghina.
Kerana?
Kerana mereka menang.

Kalau mereka kalah?
Confirm memang macam-macam tohmahan keluar di wall muka buku.

Hmm....



17/03/2014

Ayah kerja hari Sabtu

March 17, 2014 0 Komen

Yup.
Saja nak buat rumusan.
Rumusan hujung minggu yang telah berlalu.
Hujung minggu yang tak best.
Kenapa?

1. Ayah kerja hari Sabtu
Faktor utama.
Kerja 8-5 lagi tu.
Macam biasa lah kalau Ayah takde kami anak beranak akan bermalasan di bilik tido.
Bergomol-gomolan.
Bermalas-malasan.
Hai...malasnya.

2. Ayah kerja hari Sabtu
Malas nak bangun awal.
Malas nak kemah umah.
Sebab?
Takde orang tolong.
Harapkan anak?
Anak tolong selerakkan lagi, ada lah.
Selalunya Ayah yang vakum.
Ibu masak-masak prepare brunch.

3. Ayah kerja hari Sabtu
Cuaca panas tapi malas nak membasuh.
Baju-baju baby adek tak basuh lagi.
Kalau basuh hari tu mesti dah setel dah.

4. Ayah kerja hari Sabtu
Semua plan tergendala.
Bilik bawah tak kemas lagi.
Sebab sekarang kami dok master bedroom kat atas.
Nanti pantang takkan nak turun naik kan?
Tapi....belom kemas lagi ni.
Cuak jugak.
Tetiba plak terveranak awal ke.

5. Ayah kerja hari Sabtu
Tak bestnya.
Ahad pun malas sebab dah rasa miss hari Sabtu.
Ahad pulak terpaksa jadi hari Sabtu.
Selalunya hari Sabtu hari membasuh.
Terpaksa membasuh di hari minggu.
Petangnya baru nak keluar, kain semua dah kering.
Kerana malas tak angkat masuk dalam
Balik jer malam.. hujan.
Ah, buhsannya.

Hari ni Isnin.
Rasa nak cuti.
Tapi tak boleh sebab ada kelas.
Takpe, seminggu jer kelas.
Semoga hari ni dipermudahkan.

07/03/2014

Bekerja tapi macam tak

March 07, 2014 0 Komen

Hari ni kerja tapi macam tak kerja je.
Kepala pusing dari pagi.
Dah la dengan badan yang tak selesa.
Tak tahan, terus jer chexk in awal di surau.
Dan menidurkan diri sampai Zohor.
Pastu lapar plak.
Bila dah lapar KFC jer lah jawabnya.
Kedai kat depan kolej tu kalo lambat memang takde lauk dah.
Nak order boring plak.
Bila dah kenyang, senak lah pulok.
Aduyai..
Lapar salah, kenyang pun salah.