Follow Us @soratemplates

16/06/2015

Servis Murah Design Cover Page FB

June 16, 2015 0 Komen
Tadaaa! Blog berwajah baru sudah. Mekap-mekap sikit.. touch-up, touch up. Ok lah ya nak? Lejuk juak nangga sama jak dari tahun ya tek. Kedong malas nak molah kerja, jadilah kerja di blog tok. Ahaha. 

Sik lamak gik posa ooo? Makin cepat jak rasa masa berlalu. Banyak benda nak dikarang dalam blog tok, pakei baca dudi ari, tapi malas koh. Ya lah susah mun malas. Semua sik menjadi. Tapi kerja opis jadi oi! Kerja di sitok jak sik jadi. Sik penting juak nak oo? Sik apalah.

Eh, kedong seminggu 2 tok saya malas nak ngagak kerja hakiki. Bukan apa, malas nak nyuruh otak berfikir jak, jadilah kerja-kerja di AI. Adalah juak beberapa cover page FB kawan-kawan yang dah dipolah. Mun maok boleh jak komen or PM saya, saya boleh design pakei kawan-kawan. Tapi ada servis cas lah. Hehehe. Pakei cover GST. Hihihi. 

Antaranya ialah:

Page Shaklee

Page Shaklee

Page Butik Muslimah

Page Homemade Pizza

Page Shaklee

Eh, baruk perasan. Rupanya banyak page  Shaklee duhal. Ada gik 2-3 orang masih KIV sebab sidak masih belum cukup material pakei engkah di cover page. Yang siap tok semua yang material sedia ada.

Untuk page Kolej dah banyak juak dah dipolah. Ya lah best jadi Admin sukati jak nak nukar cover page ekot mode semasa, bak kata boss. Nasib juak saya tok pandei molah nak gitok nak? Macam sik lamak gik nak posa, cover page pakei posa udah ready dah. Hihihi. Cuma untuk Gawai ria sik terpolah sebab time ya audit MQA masuk ke Kolej.

Aoklah, pakei mengabadikan poster blog lamak, ya nya dibah tok:

Poster blog sebelum tok
Bih kurang jak nak dengan yang baru tok, sebab saya suka ngan gambar profail rempuan ya. Tang ada unsur-unsur seksi dan menyaspenkan jak. Ahahaha. Tapi blog saya baru tok lebih besar layoutnya. Kali mata tok dah sik berapa nak nampak kali. Maklumlah umur makin bertambah. Hihihi.

Ya jak lah lok.  K bai.


15/06/2015

Drama Band - Biarkanlah (Official Lyrics Video).

June 15, 2015 0 Komen


Semua pernah tercipta
Seakan terhapus sudah segala
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Semua janji terbina
Seakan sudah tiada bermakna
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Selagi kita masih bersama
Semakin ku terluka

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah semuanya
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu




08/06/2015

Pengambilan Collagen akan menegangkan kulit? Fakta atau auta

June 08, 2015 0 Komen
Terlebih dahulu kita perlu mengetahui, apa itu kolagen? Kolagen adalah salah satu komponen dalam badan yang berfungsi untuk menegangkan kulit.

Merujuk kepada gambar, kolegan yang lemah akan menyebabkan kulit berkedut dan ianya adalah proses natural sewaktu meningkat usia. 


Perempuan menghasilkan kolagen kurang daripada lelaki dan kadar kehilangan kolagen adalah kadar 1% setahun. Dijangka pada umur 50, perempuan akan kehilangan 50% daripada kolagen yang ada. 

Jadi adakah dengan memakan kolagen, kulit akan kembali menegang?

Tidak, kolagen hanyalah protien di kulit. Ianya tiada beza sekiranya anda memakan kulit ayam, daging, keju, telur atau, kacang. Hasilnya, ia akan dicernakan di perut dan hancur. Anda hanya akan menikmati zat seperti protein dan beberapa vitamin (bergantung kepada sumber vitamin). 

Setakat ini, tiada bukti saintifik yang mengatakan sekiranya memakan kolagen, ianya akan menegangkan kulit. 

Jadi bagaimana untuk mengekalkan kesihatan kolagen? 

Banyakkan memakan makanan yang mengandungi vitamin C, Omega-3, membasuh muka dengan pencuci yang mengandungi alpha hydroxy acids, dan bahan tambah makanan yang mengandungi Hyaluronic acid. 

Kesimpulan

Oleh itu, sebab itulah syarikat gergasi dunia kosmetic seperti Maybelline, Sheseido, SK II, L'Oreal, Olay tidak menjual produk collagen utk dimakan. Mereka lebih fokus pada produk untuk kegunaan luaran. Di Malaysia je kita jumpa produk kecantikan kulit yang kena makan. Lepas makan kulit taklah secantik mana, tapi buah pinggang dengan hati rosak adalah.



19/05/2015

Cukai Terlebih Bayar... Alhamdulillah

May 19, 2015 0 Komen

Start GST yang lalu saya dah tukar akaun gaji. Takmo dah pakai bank yang susah amat dijumpai di Kuching. So akaun gaji bulan ni pun dah takde income lah. Tapi entah kenapa tetiba terdetik nak cek balance akaun tersebut. Alhamdulillah ada payment masuk daripada Kerajaan Malaysia! Wah! Wah! Alhamdulillah. Rupanya bayaran balik cukai terlebih bayar. Ok lah tu. PCB pun kena potong tiap bulan, eloklah terlebih bayar. Huhu.


Lepas tu baru sibuk nak bukak email. Ada rupanya LHDN antor email. Hehehe.

Apakah Cukai terlebih Bayar?

Bayaran balik cukai wujud apabila:
  1. Pembayar cukai telah membuat bayaran lebih daripada cukai yang sepatutnya,
  2. Pembayar cukai mempunyai lebihan cukai akibat taksiran cukai yang telah dikurangkan, atau
  3. Cukai yang dipotong daripada dividen melebihi tanggungan cukai pendapatannya dalam tahun berkenaan.


09/05/2015

Selamat Hari Ibu!

May 09, 2015 0 Komen
Yeay! Selamat hari Ibu buat semua kaum hawa yang bergelar Ibu, Umi, Mak, Mama, Mummy, Indai dan apa saja gelaran yang kita berikan kepada insan yang pernah mengandungkan dan melahirkan seorang manusia.

Alhamdulillah, tahun ini tahun ke-6 saya bergelar Ibu. Pejam celik pejam celik, tak berasa dah 6 tahun meninggalkan memegang title 'Ibu'. 6 tahun bergelar Ibu, anak-anak pun dah nak masuk 4. Oops! Hehehe. Ya, masuk 4. Insya Allah kami sedang menanti kelahiran cahaya mata ke-4 pada hujung bulan 8 ini. Semoga dipermudahkan. Amin. Hehehe. Nantilah saya cerita k. Nak cerita pasal hari Ibu dulu.

Sejak Iman Madihah bersekolah, setiap tahun ada saja hadiah hari Ibu yang dia buat di sekolah. Tahun ni, awal lagi dah dapat. Diorang buat apam kat sekolah. Agak lain sikit tahun ni. Selalunya buat kraf jer.

Hadiah hari Ibu tahun 2015 dari Iman Madihah
Seperti biasa, Iman kalau ada sesuatu di sekolah mesti excited bercerita itu-ini. Pasal hadiah ni pun dia kata nanti ada surprise untuk Ibu sempena hari Ibu. Dikorek-korek ditanya, dia taknak jugak bagitau. Pandai dia simpan rahsia. Hehehe.

Tak ketinggalan abang dan adek di taska pun ada hadiah jugak untuk Ibu. Hehehe. Tapi for sure bukan diorang yang buat, mestilah teacher taska yang buat.

Puding dari Adek.
Mana yang abang punya? Sampai jer kat umah, dia dah makan dulu. Hehehe. Tinggal kad jer. Hehehehe. Lupa plak nak ambik gambar kad Abang.

Masa tahun 2014, Iman bagi bunga. Thanks kat FB, gambar 2014 copy dari FB jer. Carik punya carik gambar 2013 takde plak up di FB. Dan lebih malang lagi tak ingat pun apa yang Iman buat masa dia Level 1 (4 tahun). Takpelah. Tu lah jugak kebaikan FB kan? Selagi kita rajin nak sharing gambar, senang jer nak korek kenangan lama-lama.

Masa Level 2 (6 tahun)

Apapun, selamat hari Ibu sekali lagi kepada yang ada singgah di sini. Jasa mu Ibu tak terhingga. Untuk mak kamek pun sama juak. Kamek orang sayang kitak, Mak!



08/05/2015

Apakah SEO?

May 08, 2015 0 Komen
Apakah SEO?


SEO. Mungkin ada yang familiar, mungkin ada yang tak. Tapi kebanyakan blogger tegar yang mengharapkan pasif income melalui blog mesti tau apakah SEO. Dulu-dulu masa saya mula-mula berblog saya tak ambik peduli pun SEO ni semua. Masa tu saya tau nak update blog jertanpa fikir risiko nya apa. Dan kalau boleh saya tak kisah pun entri yang saya pos ada orang baca ataupun tak.

Tapi masa semakin beredar. Barulah saya sedar blog juga boleh menjana pendapatan pasif pada kita. Tetapi... ada syaratnya! Kalau trafik sesak, banyak orang klik blog kita barulah masyuk. Sebab tu lah saya cakap tadi kalo blogger tegar mesti dia akan ambil tau apakah SEO ni.

SEO ialah akronim bagi Search Engine Optimization iaitu 1 teknik untuk kita mencari sesuatu bahan atau maklumat dengan menaip kata kunci di enjin pencari seperti Google.

Pernah korang terfikir kalau nak cari sesuatu kita akan taip sahaja apa yang terlintas di fikiran kita kan? Sebagai seorang blogger tegar yang mahu entri di blognya dibaca dan trafik yang mencanak-canak di blognya, mereka haruslah berfikir apakah yang kata kunci ataupun perkataan yang terlintas di fikiran orang lain sebelum hendak mencari sesuatu.

Contoh yang paling senanglah. Rasanya semua ibu yang bekerja selalu berhadapan dengan situasi ni. Masa balik kerja tengah driving mesti fikir menu makan malam untuk keluarga. Tetiba pulak terasa nak makan spagetti carbonara. Apalagi, capai smart phone teruslah bukak browser dan taip "bahan-bahan untuk membuat spagetti carbonara". Lepas klik 'Google Now' ke Enter ke, apa-apa jer lah button, maka berderet-deretlah link blog dan website yang ada menyenaraikan bahan-bahan untuk membuat spagetti carbonara.

Ha.. kalau tak percaya, cubalah! Taip jer "bahan-bahan untuk membuat spagetti carbonara" dan dalam masa 0.48 saat akan keluar 21,000 lebih link!

Itulah yang dikatakan SEO kalau menurut bahasa yang lebih mudah dan difahami. So lepas ni kalau korang nak blog korang selalu diterjah, korang kena guna teknik SEO untuk pilih tajuk entri korang tau!

Bagi yang mengharapkan blog atau website untuk marketing produk masing-masing, harus tau teknik SEO untuk income yang lebih masyuk tak kira income aktif atau pasif.

Hmm..selamat berSEO!