Follow Us @soratemplates

06/02/2019

Main masak-masak

February 06, 2019 0 Komen
Sempena keberangkatan baginda Ayahanda ke Putrajaya setelah 2 minggu bercuti, Ibu masak ala² masakan kedai ari nih. Save banyak bila main masak² kat umah. Hehehe. Ye lah setelah sehari bergumbira semalam, haruslah hari ni dok umah jer. Tambahan lagi flight Encik Suami pada sebelah petangnya takkan nak merayau lagi kan? Hehehe πŸ˜…

Lunch kitorang hari nih.


Bawal emas sweet & sour! πŸ˜‚πŸ˜‚ Selalunya bawal ni masak stim atau sup jer. Memang favourite #theIMANs sangat. Tapi rasa macam asyik stim jek. Kebetulan ada nanas dan tomato kita projekkan dia jadi sweet & sour πŸ˜‚πŸ˜‚ Tinggal beli timun jer lagi. Siap!! 😎😎😎

Lepas tu kami ada sotong goreng tepung!!


Jarang sangat Ibu rajin nak goreng celup tepung si sotong ni. Selalunya masak kicap jer. Mudah, simple dan sedap. Tapi mengenangkan si Ayahanda #theIMANs yang hantu sotong, kita main celup² sotong ari nih. Demi cinta katakan πŸ˜‚πŸ˜‚

Pastu mak pulak buat tempoyak goreng dan sambal udang kering. Pun favourite si cinta hati Ibu jugak. Hahaha. Takde dalam gambar. Dari malam tadi dah mak sibuk mewar-warkan masakan istimewanya. Hahaha. Ye lah menantu je makan si tempoyak goreng tu, anaknya tak makan pun. Sabor jer lah kan? Hihihi.

Flight keberangkatan cinta hati si Encik Suami hari ni macam biasa kol 6.40 pm. Bila dah balik dari airport nak ke rumah rasa kosong.. Kosong.. Kosongggg jer. Nak sedih tak sedih tapi rasa macam kosongggg jer. Susah nak didescribe perasaan tu.

Semoga ada berita baiklah lepas ni. Dapatlah baginda Ayahanda kembali ke pangkuan kami di bumi kenyalang nih. Sobbb.. Sobbb πŸ˜₯

05/02/2019

Gong Xi Fa Cai 2019

February 05, 2019 0 Komen
Tiap tahun CNY ex boss kami mesti jemput beraya di umahnya. Tak pernah tak jemput. Dan bila boss sendiri pm jemput beraya ke umah dia memang susah nak tolak. Tambah² lagi kalo ko memang sejenis yang setiap tahun akan datang, kalo tak datang tahun ni memang rasa tak sedap hati.

Itulah dia bekas pengarah kami, Mr Chow. Walaupun dah bertahun dah tak sebumbung seofis tapi kami masih lagi keep in touch. Kekadang whatsapp pun ada update pasal keja. Dia sakit pun dia tetap reply pm aku. Mana nak carik boss macam ni. Walaupun berlainan bangsa tapi baiknya memang lain macam. Memang rare ini cina πŸ˜…πŸ˜…


Sebahagian daripada kami di umah ex boss. Semuanya dengan famili masing². Dah macam famili angkat pun ada. Datang beraya pun semua tak bawak tangan kosong. Bertambah meriahlah kuih-muih sebab wife dia mesti terus hidang sekali dan kami pun dipaksa makan semua jenis kuih dan biskut yang ada πŸ˜‚πŸ˜

Sejarah perkhidmatan aku dengan ex boss Cina ni. Aku memang dari masuk keja lagi dah keja dengan Mr Chow. Memang tau sangat dah perangai dia. Apa yang dia suka, apa yang dia nak. Masa dia mohon kenaikan pangkat pun aku yang tolong touch up file² dia. Ye lah orang baik dengan kita, kita pun bantu jugaklah apa adanya. Memang jaranglah jumpa bangsa ni baik cenggini. Tapi masih wujud tau manusia macam ni. Tapi bilangannya memang tak ramailah. Kot. Hehehe.

Tahun lepas 'family photo' kami agak perfect. Tahun ni macam malas nak pegang henpon. Nasiblah Mr Chow dah pandai selfie. Gambar atas ni pun belas ihsan dia πŸ˜…


Kan? Kan? Aku perati jer dia adjust nak selfie. Dan kami tak payah dibagitau terus posing selamber 😁😁😁

Tahun ni tahun babi. Kih kih kih. Happy Chinese New Year uols 😊



04/02/2019

Keja sehari, Cuti 2 hari

February 04, 2019 0 Komen

Gara-gara AJL malam tadi pagi ni liat nak bangun. Nak EL sayang pulak rasa sebab bos-bos takde kat opis. Hahaha. Pastu sekarang kat opis ni tak boleh sesuka hati nak EL kang cuti tak dilulus kena jawab surat tunjuk sebab pulak. Hahaha

Walaupun bangun agak lambat tapi masih dapat masak untuk budak² yang bercuti kat umah. Pegi keja macam biasa je. Timing cun. Jalan pulak lengang. Mungkin cuti sekolah dan ramai orang ambik peluang cuti sehari ni kot. Makanya driving pun lenggang kangkong mak enon lah gamaknya. Hehehe.

Tak sabar nak cuti lagi esok lusa. Yeehaaa!!

Sebenarnya Encik Suami ari ni keja. Ada ke patut dia tak mohon cuti ari ni? Pastu esok lusa PH nak mereput di umah sewa ke??

Apa lagi.. kita injek la. Pegi klinik beli MC la, EL la. Last² ugutan yang membunuh, family comes first la. Yeahh... berjaya jugak dia EL. So dia balik Putrajaya ari Rabu nanti. Hahahahar gelak jahat.


Total Encik Suami bercuti di awal tahun bolehla.. nak dekat 2 minggu. Baru berbaloi. Hihihi.

02/02/2019

Tahun ke 12

February 02, 2019 2 Komen

2019 masuk tahun ke-12 saya menjadi penjawat awam
Alhamdulillah
Masih diberi peluang untuk berkhidmat kepada anak bangsa

Tahun ke-12
Memang tak dinafikan motivasi untuk bekerja memang semakin merudum
Tambah lagi dengan persekitaran kerja yang tak best
Buat kerja ala kadar je
Asal capai KPI
Nak lebih dari tu memang dah takde dah
Saya perasan itu

Saya dan dulu jauh berubah
Dulu saya sangat suka perubahan
Nak buat itu, nak buat ini
Fikir projek itu, projek ini
Sekarang... malas nak fikir
Nak buat lebih pun banyak banyak halangan

Persekitaran kerja dan bos sebenarnya main peranan
Dapat bos yang supportif memang semangat nak buat itu ini
Dapat yang tak tau apa, memang ko akan down

Sekarang saya lebih fikirkan anak-anak
Baik jaga kebajikan anak sendiri
Ambik anak balik sekolah, sediakan bekal anak ke sekolah
Itu lagi penting sekarang

Entahlah sampai bila nak jadi macam ni
Servis ada banyak tahun lagi
Hahahaha

Takpe, follow the flow je
Kalau nak stay tahap ni je pun ok jer kot.. wakaka


Yep.. saya kerja hari ni
Macam biasalah kerja hujung minggu 
Kejar KPI jugak, nak cuti ganti jugak
Macam tu lah
Nak buat macam mana lagi kan?

Ni nak buat kerja tertangguh pun takde mood
Tunggu punch out jam 5 je lagi ni
Iols is bertabah dan bersabar je
Layan mata layan lagu
Nak layan blog pun dah tak ramai yang memblogging sekarang
Hahaha





31/01/2019

( OST PUJAAN HATI KANDA ) AMANDA - IPPO HAFIZ ( OFFICIAL LYRIC VIDEO)

January 31, 2019 0 Komen




OST #pujaanhatikanda semua best!
Ippo Hafiz King of OST buat lagu memang tangkap leleh
Sejak Teman Lelaki Upahan dulu dah mula jatuh cinta dengan lagu Ippo

Dalam ceta PHK ni lagu Amanda, manis bersemut sangat
Lagu yang dia buat untuk anak angkatnya
Bestnya jadi anak Ippo... dapat lagu khas dari papa


Ippo Hafiz - Amanda

Kau hadir dalam hidupku
Tuhan temukan ku denganmu
Saat manis yang telah terukir
Tenang hatiku melihat mu

Sayang dengarlah
Buah hati papa
Untuk kamu
agar kau selalu denganku

Papa sayang cinta
Jadi lah yang paling indah
Buat tuhan ku bersyukur
Kerna dikurniakan cahayamu

Oh temankanlah aku
Hiasi puisi tentang cinta kita
Mata yang terlukis surgawi
Anugerah sempurna darimu
Buat si comel ku

Bila jauh
Ku tak menentu
Cinta hati memanggil pulang
Dan bertapa ku bahagia
Menjadi apa pun
Dirimu tetap indah

Pujaan Hati Kanda

January 31, 2019 0 Komen
Pujaan Hati Kanda!!!
Still... belom dapat move on!!
Rindu baby Iqy.. kanda Danny.. dinda Tiara!!


Kalaulah MF dan RI ni couple betol² kan best
Suka sangat gandingan diorang
Sesuaiiiiiiii!!!

Bukan selalu Ibu crazy dengan cerita Melayu tau!
Certain cerita jer
Remy Ishak ni baru sekarang suka tengok dia berlakon
Kikiki

Air Tangan Ibu

January 31, 2019 0 Komen
Minggu lepas Ibu demam
Demam yang teruk
Terasa bersalah kerana dapur tak berasap selama demam tu
Bekal ke sekolah pun Nenek yang sediakan
Itu lah kasih sejati seorang insan bergelar Ibu
Bila tau anaknya demam, semua disuruh tranfer ke umah Nenek
Ye lah Ayah kan takde sapa lagi nak diharapkan
Kalau tak support system, Bapak Mak dan adik² semua kan? Kan?

Minggu ni baru terasa larat sikit nak masak
Selera makan  pun dah mula menjengah
Si kakak dan Imran pun dah alhamdulillah beransur sihat
Cuma tukar syif, si abang pulak tak sekolah hari ni
Abang pulak yang demam dan ada tonsil..huhuhu
Terjangkit Ibu jugak la tu
Maafkan Ibu anak² Ibu...

Semalam seharian hujan lebat
Rasa nak western je anak tekak ni
Mengenangkan tekak ni la.. balik keja Ibu sanggup mengharungi hujan lebat
Beli bahan-bahan nak masak spagetti
Ye lah.. stok kat umah tinggal berapa kerat je lagi
Belom lagi shopping stok bahan dapur sejak payday ari tu

Dalam kepala meatball spagetti bolognese
Nak cari meatball brand Marina memang takdelah kalo setakat nak shopping dekat umah
Kat Giant jugak baru ada
Rembat je apa yang ada... Ramly pun okay

Dan..
Bila dah siap masak si kakak kena tunggu Ayah dan abang pulak balik dari klinik
Baru dapat makan sama²
Semalam balik sekolah Abang dah demam
Memang nak kena ke klinik jugak
Abang ni jenis tak suka nasi bubur
Bila ditanya nak makan spagetti dia nak pulak
Ok la.. malam tadi semuanya makan dengan berseleranya
Walaupun abang makan sikit
Tapi ada jugak makan sebelum dapat makan ubat
Syukur... semuanya dipermudahkan


Tiada apa yang menggembirakan si Ibu bila anak² berselera makan
Gambar tak berseni sebab Ibu takde mood nak ambik gambo
Snap je apa adanya untuk status Whatsapp.. hahaha


Ibu masak tak pernah tak sedap, sebab Ibu masak kan dengan penuh kasih sayang


Auwww.. tak boleh tahan punchline si kakak
Memang mulut manis.. hehehehe

Memang masak lebih malam tadi sebab nak bekal untuk bekfes pagi ni
Kakak ari ni 1st day sekolah setelah 3 hari tak sekolah
Si kakak pun bawak bekal yang sama

Ibu rasa memang Ibu pun dah lama tak masak western ni

Takpe, meatball semalam pun masih banyak lagi
Plannya nak buat meatball + blackpepper gravy pulak
Nak buat mac & cheese pun on
Hahahaha... memang air liur western je lepas demam ni

Layannnnnn jer


30/01/2019

Kembali

January 30, 2019 0 Komen
Alhamdulillah.
Catatan pertama di tahun 2019.
Semoga ianya bukan catatan terakhir.

Sepurnama di tahun 2019, telah diuji dengan sakit.
Syukur tidak serius tetapi sangat menginsafkan.
Benar bagai dikata, sakit itu penghapus dosa.
Semoga dengan rasa keinsafan akan terhapus jua dosa-dosa kecilku.

Seminggu tidak berfungsi dengan sempurna.
Tidak berfungsi sebagai ibu.
Kesian anak² tidak terurus ke sekolah apabila si Ibu sakit.
Sangat menginsafkan.
Andai Ibu pergi dahulu....

Kesian mereka
Ya Allah... lindungi mereka lindungi kami Ya Allah

13/12/2018

Happy 10th (Tin/Aluminum) Anniversary!

December 13, 2018 0 Komen

Awal bulan lagi dah menghitung hari tapi bila dah 13hb
Boleh pulak terlupa hari yang sangat istimewa ni.. hiks

Masa nak gi keja.. masuk dalam keta.. tetiba Whatsapp masuk
Rupanya si dia antor mesej... wish anniversary
Apuuu... baru teringat.. ampunkan saya penunggu gua 😜

Yup.. tahun ni tahun ke-10 kami dah bersama melayari bahtera rumah tangga
Cheh..ayat tajuk cerekarama lah sangat
Orang kata 10 tahun pertama agak 'sakit' ek?
Kot la.. mungkin betul
Ye la.. dengan anak² tengah membesar lagi
Tetiba kena PJJ pulak.. memang macam²

Tapi dalam pahit ada jua manisnya
Sedangkan lidah lagi tergigit
Gaduh memang biasa.. yang tak pernah gaduh tu sebab tak berkomunikasi kot
Hahahaha
Ada ke suami isteri tak bergaduh?
Gaduh² manja la
Bukan gaduh sampai lontar² barang
Sepak terajang
Maki hamun
Tu semua tak normal tu
Nehi.. nehi.. jangan itu macam lorrr

Alhamdulillah.. kami beginilah seadanya
Nak kata makin kaya tak.. miskin pun tak
Kaya anak.. mungkin ya
Wakakaka πŸ˜›



07/11/2018

Kurang Gula Dalam Darah atau Hypoglycemia

November 07, 2018 0 Komen

Hari nih saya dan mak ke hospital, melawat 2 nenek sedara yang sakit. Sorang baru keluar dari ICU sorang lagi masih tak sedarkan diri selepas terjatuh. Memandangkan kat SGH memang susah bangat nak dapat parking so saya dan mak decide ambik Grab. SO saya pegi ofis mak dan tinggalkan keta kat situ dan kami ambik grab dari situ.


Timing memang cun sebab kami sampai memang dah masa melawat. Mulanya kami melawat makcik yang tak sedarkan diri. Doktor dah sahkan brain dead tapi siapa tau kan ada miracle di situ. Hari ni hari ke-4 dia tak sedarkan diri. Semoga diberikan syifa untuk nenek saudara saya, Wa Ji Sah.


Ok done melawat Wa Ji Sah kami melawat Nek Su pulak. Mereka di tingkat yang sama. Alhamdulillah Nek Su dah semakin sihat cuma masih dalam pemerhatian gula. Gula masih on off, sekejap tinggi sekejap rendah. Sembang punya sembang, tetiba saya rasa mengantuk amat sangat dan menguap. Menguap sambil mata pejam rapat, macam lain jer rasa. Kepala pun terasa berat, mata dah berpinar-pinar. Adeh deh... macam rasa lepas turun bukit bulan 8 hari tu jek. Badan pun dah mula berpeluh-peluh. Pandangan makin pudar, kepala makin berat. Saya bagitau mak, rasa macam nak pitam je. Nak muntah pun ada. Terus diorang suh saya duduk di kaki Nek Su atas katil tu. Mintak gula-gula kat mak sebab tau mak mesti ada stok gula-gula dalam handbag. Ya betul, tapi nak bukak bungkusan gula-gula pun rasa tak larat. Tangan dah rasa kebas-kebas dah. Mintak tolong mak bukakkan dan barulah rasa ok sikit bila gula-gula masuk mulut.


Oh, ya.. sebenarnya saya berpuasa hari ni. Ganti puasa hari yang ke-2. Semalam berbuka tak makan banyak, tak ambik air manis jugak. Malam pulak langsung tak makan apa-apa. Sahur pulak dengan air masak je. Hmm... sebab tu saya sendiri tau saya rasa macam tu kerana kurang gula!! Tau salah sendiri. 


Nasib baik ambik grab kan. Memang masih tak selesa rasanya nak drive. Kuar je dari wad terus beli 100 Plus dan pau di Hospimart. Cukuplah dulu untuk menampung air dan glukosa dalam badan. 


Nasib tak pengsan kan?? Kalo pengsan memang menyusahkan orang lain lah pulak. Ok now kita cerita pasal hipoglisemia k.


Apakah Hipoglisemia??

Hipoglisemia boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Tetapi kebanyakan pesakit diabetes yang mengambil insulin juga sering mengalami masalah ini. Hipoglisemia terjadi apabila paras glukosa dalam darah jatuh terlalu rendah berkemungkinan kerana beberapa sebab tertentu. Antaranya ialah:

  • Menggunakan terlalu banyak insulin(bagi pesakit diabetes)
  • Makan terlalu sedikit, makan terlalu lewat atau kerana tidak makan langsung
  • Menggunakan tenaga untuk melakukan kerja berat melebihi tenaga yang dibekalkan oleh karbohidrat yang diambil.
Bagi kes saya, kerana saya berpuasa dan tidak bersahur.


Simptom Hipoglisemia
  • Merasa lapar
  • Jantung rasa berdebar-debar
  • Kepenatan dan letih lesu
  • Penglihatan menjadi kabur
  • Hilang fokus
  • Berpeluh dengan banyak
  • Menggigil
  • Sakit kepala
  • Kulit berwarna pucat dan rasa sejuk
  • Pertuturan menjadi tidak jelas
Bagi kes saya, semalam memang saya rasa penat dan mengantuk sangat padahal duduk depan komputer je pun di ofis. Simptom lain memang ada semasa di hospital tu kecuali pertuturan kurang jelas.

Cara mudah merawat Hipoglisemia

Apabila anda atau ahli keluarga anda mengalami tanda awal hipoglisemia, anda disarankan untuk mengambil 15-20 gram gula glukos atau karbohidrat ringkas.

Cadangan cara segera untuk menghilangkan simptom Hipoglisemia:
  • Minum air buah-buahan/ air kotak yang manis
  • Mengambil setengah tin minuman ringan
  • Mengambil dua sudu teh gula pasir
  • Makan snek yang manis
  • Menggosokkan serbuk glukos ke gusi
  • Makan gula-gula manis
*Tanda-tanda hipoglisemia akan beransur hilang setelah anda mula makan.

Lepas ni memang fobia rasanya tak ambik makanan manis. Saya memang jenis tak minum air manis sangat. Saya memang lebih ke air suam. Nak tak nak dalam sehari kena jugak ambik minuman manis selepas ni. Takut pulak tetiba datang hipo lagi. 😭