Follow Us @soratemplates

09/04/2019

Berlibur di I-City

April 09, 2019 0 Komen

Tak abis lagi cerita di i-City. Hehehehe. Budak-budaklah yang paling happy di sini. Kalau takde duit berkepuk takyahlah ke sini. Anak-anak kalau boleh, semua diorang nak main. Nak beli tiket pulak senang jer, guna apps jer direct potong dari online banking korang. Pastu download jer QR code kat checkpoint tempat yang kita nak main. Fuhhh... nasib baik #theIMANs dapat dikawal malam tu. 

Ibu dan Ayah

Ini #mfbnfamilia

Pergi mana-mana pun mesti nak main merry go round macam ni.

4/6

Abam & Awan.. si no 2 dan no 3

#teampaskal ni

Sulung dan bongsu

Mereka yang di tengah-tengah. Ni agak rare sikit sebab main atas air. 

Nak balik ke homestay singgah sini dulu bergambar dengan unta.

Tengok kaki Awan.. hahaha.. sape entah ajar pose macam tu

Yang naik train tengok view dari atas tu, entah apa ke namanya. Dah semua nak naik, terpaksa Ibu naik temankan. Mak ai, gayatnya berpusing² atas tu. Nak ambik video pun takdan. Pegang hp jer tangan gegar takut plak hp jatuh ke bawah. Yang si anak bujang bukan ada perasaan. Ibu sampai nak nangis jer atas tu. Tapi masa tengok orang lain round kat 'atas' tu macam rilek jer. Hahaha. Video takde, gambar lagilah takde kenangan naik train tu. Staff memang ada ambik gambar tapi bila dah ko takut memang ko tak ready lah nak dicandid. Hahahaha.

Kakmim & Caesarian

April 09, 2019 1 Komen
APRIL Bulan Kesedaran Caesarean Sedunia - Ini Kisah Kakmim

Sempena bulan April ni bulan kesedaran Caesarean sedunia makanya saya pun nak mencoret sedikit di sini. Hmm... bagi yang telah lama follow blog ni memang saya coretkan di sini pengalaman 1st pregnancy saya dulu di mana si kakak masih dalam keadaan breech semasa 7 bulan. Dia tetap setia 'duduk' sehinggalah full term 36 minggu. Pernah melalui proses ECV (External Cephalic Version) tapi sakit yakmat dan saya terus surrender sign form set appointment LSCS pada minggu ke 39.

Pada mulanya tau si kakak berada dalam kedudukan breech, sedih sangat. Ye lah anak pertama lagi dah nak kena operate, tak sempat nak merasa kelahiran normal. Dan bila dah operate peluang nak beranak ramai paling maksimum pun 3 je lah. Huhuhu. Memang frust jugak sebab target nak anak 4.

Kakak ni cucu sulung, cicit sulung. Semua orang memang menunggu kelahiran dia. Dalam famili sebelah mak memang takde sejarah makcik² yang operate. Mak dan Wa (kakak sulung mak) memang tak tau pun cara-cara nak jaga orang berpantang ceaser ni. Mak dan Wa pun push jugak saya berurut dengan mak bidan. Huhuhu. Saya rela dalam terpaksa, patuh je cakap mak dan wa, pergilah umah mak bidan tapi tak berjaya. Nasib baik tak jadi apa-apa time tu. Bila difikirkan balik, memang risky betul time tu.

Dan yang paling sedih yang tak dapat saya lupakan, adalah sorang colleague tu di Kolej, bila dengar je saya plan LSCS bukannya nak bagi moral support, cerita benda yang menyeramkan lagi ada. Dia ceritalah ada orang lepas ceaser terus lumpuh. Memang bengang sangat time tu. Mulut tu memang takde insurans. Bukannya kita nak pun baby kat dalam songsang. Kenapa dia nak memperkecilkan kelahiran baby saya nanti?? Tau tak perasaan tu? Dah lah ko pregnant anak pertama, pengalaman zero pastu ko sogok dengan cerita² macam tu. Memang aura negatif betul. Sampai hari ni saya masih ingat situasi tu, kami berbual dalam pantri. Geram sangat.

Tapi ada jugak manisnya plan LSCS ni. Doktor tanya nak set LSCS pada 29 Oktober ke 30 Oktober? Of course lah nak 30 Oktober, senang sikit nak ingat kan? Hehehe. 

Malam sebelum nak ceaser tu memang tak boleh tidur. Macam² jer yang difikirkan. 10 malam dah start puasa dah. Rasanya kol 12 lebih jugak baru dapat melelapkan mata. Rasa macam banduan yang menunggu nak ke tali gantung jer rasanya.

Paginya saat nak masuk OT memang masih ingat lagi nurse panggil, Patient bed 12 mandi bersih² dan pakai baju OT ni. Sedih tau disuruh mandi tu. Entah² mandi sendiri yang terakhir ke. Huhuhu.

Dah siap lengkap dengan pakaian OT nurse sibuk pulak cari husband. Manalah pulak husband ku ini. Sedihnya takde sapa² kecuali nurse je. Rupanya bila nurse dah usung ke OT Encik Suami dah siap berpakaian lengkap OT jugak tolong usung katil ke OT. Sedihnya time tu. Uwaaaaaaaa!!

Masa nak cucuk epidural, tengok Encik Suami lambai² dari luar. Pilu jer rasa tapi time tu mulut memang kumat-kamit baca doa je. Macam-macam surah dan doa yang keluar. Sungguh tak lama, sekejap jer prosedur dalam 20 minit macam tu sahlah saya bergelar Ibu. Alhamdulillah.

Dan yang surprisenya tak sangka pulak baby yang kuar tu baby girl!! Hehehehe. Alhamdulillah, tu cerita 10 tahun yang lalu. Sekarang kakak dah darjah 4. Syukur.

Gambar pertama kakak yang disnap Ayah di OT. Time tu guna BB so kualiti gambar takdelah macam Oppo. Hahahaha. Berat kakak time tu 3.17 kg. Dan dia memang menjuarai carta berat ketika lahir dalam #TheIMANs

Adik² si kakak pun ada 3 orang sekarang, semuanya boy dan semuanya kelahiran normal. Syukur sangat.

Sesungguhnya, caesarean bukanlah pengakhiran kepada kelahiran normal ye uols. Just be positive dan prepare ilmu parenting agar penuh di dada. Saya alhamdulillah dapat 3x vaginal delivery selepas ceasarian. 






05/04/2019

View best di Central i-City

April 05, 2019 0 Komen
Central i-City ni shopping mall yang terbaru di Shah Alam. Dekat sini ada Sogo, so takyah lah nak turun ke KL bagi warga Shah Alam. Tapi time ni Sogo tak bukak lagi lah.

Kami ke sini bukannya nak shopping. Saja jer berjalan² cuci mata shopping mall baru. Lepas tu makannnnn! Hehehe.

Time kami ke sini ada macam pameran dari Thailand. Ada gerai² makanan Thailand. Tapi saya tak fokus sangat nak tengok sebab penat jugaklah nak berjalan. Hihihi. So kita tempek gambor je lah since takde cerita best jugak kat Central ni. Cuma kalo Sogo dah bukak memang tershopping jugak kot. Hahaha.


Yours truly.. hihihi 

Bersama si kakak #anakno1



View dari atas bridge bersama King & Queen. Tengok si kecik tu dah marah sebab diajak bergambar. Sebab abang kakak semua dah on the way ke park dengan Ayah. Hahahaha.


Kami #imanfamilia + #mfbnfamilia yang tak cukup korum.



Review homestay Zen Home di i-City

April 05, 2019 0 Komen
29 Mac 2019 - Kami bergerak dari Putrajaya ke i-City Shah Alam. Kat i-City saya dah book homestay via Agoda. Tengok dari Agoda memang cantik. Bila dah check in, memang sebijik dalam gambar di Agoda. Puas hati sangat!! Anak² pun suka. Ye lah mana pernah duduk umah apartment, umah sendiri atas tanah jer. Pastu cantik pulak tu, mewah je deco & furniture kat homestay tu.

Yang tak bestnya, nak check in tu susah yakmat nak contact owner homestay tu. Berapa kali entah call tak dapat². Tapi silap saya jugak tak whatsapp owner tu dulu bagitau masa nak check in etc. Tapi overall masih tetap terbaik sebab homestay tu cantik sangat. 

Zen Home ni ada 2 bilik, dapur lengkap dengan dapur, peti sejuk, mesin basuh, shower ada 2. Kami suami isteri tidur di bilik utama, mak & bapak tidur bilik tidur 1 lagi dan diorang budak² tido di sofa bed depan tv di ruang tamu. Takde toto takde masalah, ambik jer comforter jadi tilam untuk diorang. Budak² ni ok jer. Redha jer sebab dah happy. Hehehehe.

Silalah jamu mata dengan fasiliti di Zen Home ni yer.







Di i-City ni memang ada banyak homestay. Kalau SOHO memang ada kaunter kat basement parking untuk ambik kunci. Yang Zen Home ni diorang tumpang ofis Qudos Homestay. Masa cal owner tu macam bukan Malaysian jer Englishnya. Mungkin foreigner atau Singaporean.

Ofis Qudos Homestay. Rate agak mahal sikit berbanding Zen Home dan takde di Agoda.

Siapa yang pernah ke i-City taulah banyak apartment kat area i-City tu sendiri. Zen Home ni terletak di blok Parisien ni. Turun bawah dah i-City. Jalan sikit ada jambatan yang link ke Central i-City (shopping mall baru yang ada Sogo). Tapi masa kami sampai ari tu Sogo tak bukak lagi dan Central ni memang baru je soft opening 26 Mac 2019. Memang baru sangat lah. Kereta park jer kat parking Zen Home di level 5. Kami stay level 15. Semuanya pusing² situ jer takyah ke mana-mana. Memang nak main kat i-City jer pun.

Zen Home di tingkat 15, blok D (Parisien)

Ni lah antara blok-blok apartment di I-City. Pemandangan dari Central i-City. Parisien TOwe di belakang blok depan tu sebab homestay kami menghadap jalan utama dari Seksyen 7 nak masuk ke Central & i-City. Nampak tak bridge tu? Bridge tu lah yang menghubungkan apartment dan Central. Yang nak shopping bolehlah teruskan niat murni, yang nak berjimba bolehlah terus ke i-City park kat situ. Happening sangat kalau staycation kat area ni.


Nak carik homestay di i-City boleh la try Zen Home ni. Cercari kat Zen Home di Agoda. Nak pergi Sogo pun dekat. Sesuai untuk nak lepak dan family bonding dengan famili.





Cuti-cuti #imanfamilia

April 05, 2019 0 Komen

28 Mac 2019 - Kami sekeluarga terbang ke Melaya sana. Lambat pulak bercuti, hari Khamis baru nak start berjimba. Apa boleh buat Ayah tak dapat cuti awal, Ibu pun nak setelkan kerja sebelum nak bercuti.

Tahun ni tahun ke-3 kami menggunakan waran perjalanan untuk keluarga. Apa tu? Hehehe. Tiket flight kami ditanggung kerajaan.. kerana si Ayah berkhidmat di Semenanjung so kami keluarga boleh mengunjungi si Ayah dengan ditanggung kerajaan. Alhamdulillah, terima kasih kerajaan Malaysia. Kalau nak beli sendiri naik MAS ni memang makan RM6K kot. Hahaha.

Si bongsu Idlan Muhaimin pun dah kali ke-4 lah naik flight. Dialah yang paling win sebelum umur setahun lagi dah naik flight. Ye lah sejak Ayah bertugas di Putrajaya, dia belum setahun lagi dan sejak tu lah kami setiap tahun akan fly ke Melaya.

Dan tahun ni dia awal dah sound, dia nak duduk tepi tingkap. Nasib baik si #anakno3 boleh bekerjasama bagi chance dekat si adik. Sebelum ni memang dia jer yang duduk tepi tingkap. Layan jer si bongsu ni.

Muka puas hati dapat duduk tepi tingkap


Layan jer bosku makan nasik lemak sambil tengok movie


Akhirnya 2-2 tewas.. tertido. Mana taknya pukul 4 pagi dah bangun. Flight pukul 7 pagi.


Sampai jer KLIA terus takde line telefon. Dekat nak 1 jam jugak ler antu kuning takde coverage. Yang peliknya hepon si kakak ada pulak line. Sama jugak Digi. Huhuhu.


Lepas tu kami terus ke Putrajaya jer sebab Ayah masih kerja lagi. Sementara tunggu Ayah setelkan kerja, kami lepak di Alamanda jer.

Kebetulan ada Ultraman ni di Allamanda. Syoklah diorang. 

Sempat jugak mewarna.

Ultraman spender warna pink.. hasil imaginasi si bongsu Idlan. Hihi

Bawangman Ibu ni. 

Dan akhirya.. tertido lagi. Ayah masih jugak tak sampai². Hehehe.

Kalau rajin, adalah entri lagi pasni. Kalau tak, paham² je lah. Hehehehe. Niat hati memang semua nak share cerita kat sini tapi apakan daya, semangat nak menaip dan mengarang tu memang agak mendukacitakan. Hihihi. Jangan marah tau. Senyum ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š






10/03/2019

Mac yang sibuk!

March 10, 2019 0 Komen
Yeeehaa!! Lamanya tak update kat sini kan? Sangat b to the z!! Semuanya kerana validasi.. Hehehe

Sejak dapat tau tarikh validasi memang fokus dengan dokumen jer. Hampir setiap saat akan digunakan dengan sepenuhnya dengan keja yang bermanfaat masa di opis. Di rumah tak buat apa pun. Rumah setel keja suri rumah tangga jer. Hehehe. Walaupun rasanya tempoh 3 minggu penyediaan dokumen tu jarang sangat masak. Kalau tak makan umah mak baru balik umah sendiri atau tapau jer pastu masak nasi jer kat umah. Nasib la anak² pun faham dan nasib jugak ada seminggu tu Ayah diorang cuti agak lama so dapatlah Ibu fokus dengan fail² kecemerlangan Ibu.

Penat tak baca? Penat lagi orang yang mengalami realitinya. Penat otak penat badan.


Ini haa...folio kecemerlangan yang perlu dibawak semasa validasi. 5 item dah upload dulu dah. Selebihnya divalidate masa hari validasi atau temuduga tu. Validasi tu pulak buatnya di HQ di Putrajaya. Bayangkan nak bawak 10 fail ni naik Air Asia. Hahahaha. Kalo silap percaturan maunya rugi besar tu ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Proses penyediaan dokumen. Memang kacau-bilau sikit meja. Sampai akak cleaner nak lap meja pun saya jeling semacam. Kalau basah kertas² tu macam mana? Punyalah risau tau dak? ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Belum lagi proses² penyediaan divider fail ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Time ni jugaklah sindrom OCD ko datang kan? Ye lah mestilah kita nak present yang terbaik. Usaha tu... Ke arah nak naik pangkat. Kalau tak dapat tapi dah usaha takdelah rasa menyesal sangat. Hehehe.

Banyak lagi rasa nak share sebenarnya tapi macam malas dah pulak dah. Nanti sambung lagi. K bai ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚