Follow Us @soratemplates

22/04/2019

Kem Anak Soleh Anak Hebat

April 22, 2019 2 Komen
Jumaat lepas, cuti umum kat Sarawak ni. Cuti Good Friday untuk penganut agama Kristian. Hari ni pun banyak jugak sekolah yang cuti peristiwa sebab Easther Monday. So last week memang panjanglah weekend. Tapi hari ni takdelah semua sekolah yang ambik cuti peristiwa, mana yang berkenaan je. #theimans semua sekolah hari ni sebab abang dan kakak sekolah agama.

Oh, ya minggu lepas dalam entri ni saya ada bagitau si kakak request nak pegi 1 kem motivasi yang dibuat ari Jumaat lepas. Last minute saya cari no kontek penganjur. Mujur dalam grup sekolah ada parents lain yang forwardkan. Daripada daftar seorang, si abang dan sespupu diorang pun terus join sekali Kem Anak Soleh Anak Hebat (ASAH) ni.

So walaupun cuti takde maknanya nak bangun lambat atau nak bermalas-malasan. Bangun awal jugak macam sekolah ari tu sebab kem start jam 8. Lagipun ari Jumaat ari tu Ibu pun ada persiapan tempat untuk program PIBG di sekolah. Memang macam hari bekerja jugak lah hari cuti tu. Yang tinggal di umah nenek, si #anakno3 dan #anakno4 je. Hehehe.

Kem ASAH tu mula jam 8 pagi hingga 5 petang. Sebelah petangnya parents dijemput berjemaah di masjid dan menghadiri upacara penangguhan kem ASAH. Petangnya bawak 2 orang budak sekali ambik kakak dan abang.

Program ni buat di bilik seminar Masjid Al-Abyad, Matang Jaya. Besar sangat masjidnya. First time jugak pergi sebab ni bukan area taman kami. Ada 2 bangunan. 1 memang ruang solat, 1 lagi memang khas untuk bilik-bilik seminar dan pejabat am.


Imran marah sebab Ibu bawak pegi masjid pakai seluar pendek. Nampak aurat katanya. Hahaha. Malas pulak Ibu nak tukar seluar bagai, nak. Nanti Ibu jugak yang membasuhnya.

Kat area parking masjid. Tempat parking pun luas giler. Masa sampai sebelah petang tu ada pengantin nak akad nikah jugak di bilik seminar sebelah. No wonder projek masjid tu dulu lambat siap sampai mintak sumbangan dana bagai rupanya luas dan besar masjidnya. Alhamdulillah, memang sesuai untuk komuniti nak buat program atau sewa untuk akad nikah.

Hael Hussaini & Dayang Nurfaizah Bercinta Ke?

April 22, 2019 5 Komen
Bersemut sungguh.. Macam 10 buah lori gula tumpah.. Auww πŸ˜πŸ’•



Tengok gambar jer pun dapat rasa ada something di antara mereka. Semoga berjodoh lah HH & DN.



Single HH yang baru pun macam lagu tengah angau jer. Hihihi. Preparation untuk big day ke? Hihihi.



Jom kita layan lirik lagu Hari Ini by Hael Hussaini. Katanya lagu ni sambungan lagu Haram & Hajat 😍

Hari Ini - Hael Hussaini

Ditetapkan hari ini kau ku miliki
Digenggam erat tangan jangan kau lepasi
Dan tiba masanya untuk kita
Melangkah bersama-sama
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteri
Ditatap erat wajah jangan kau tangisi
Dan tiba masanya untuk kita
Melangkah bersama-sama
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteriHingga ke hari ini selamanya
Biar sampai ke hujung usia
Di hari ini kau ku cintai
Moga kan selamanya abadi sejati
Di hari ini aku lelaki
Di samping wanita yang ku gelar isteri
Janji ku pada mu
Hari ini kau milik ku
Ditetapkan hari ini kau ku miliki

21/04/2019

Fungsi Butang Shift Lock Pada Kereta Auto

April 21, 2019 0 Komen


Baru tahu... Butang 'shift lock' pada gear kereta auto fungsinya membolehkan kereta auto ditolak waktu bateri lemah/kong utk recharge semula πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡



Bagi mereka yang memandu kereta automatik pasti perasan ada satu button 'shift lock' pada gear kereta. Tapi percayalah walaupun korang memandu kereta auto, belum tentu korang tahu apa fungsi button tu.

Button shift lock ya dicipta sebagai salah satu ciri keselamatan kepada pemandu.

Shift lock berfungsi untuk mereleasekan transmisi korang daripada P. Maksudnya, jika dalam situasi tertentu yang korang kena letakkan gear pada N, contohnya macam kereta kena tunda dan sebagainya kat sini lah button shift lock ni digunakan.

Tips mudah untuk korang:

1. Matikan enjin kereta ketika gear P

2. Cabut kunci kereta

3. Tekan button shift lock dan jangan lepaskan. Pada masa yang sama tarik tombol gear ke dan ubah ke N

4. Ubah ke gear N dan lepaskan butang shift lock yaa.

5. Lepaskan break tangan dan biarkan free.

Baru boleh tolak kereta kalau bateri kong dan sebagainya.

20/04/2019

Fastfood Wajib Pergi Jika ke Melaya.. Eh KL la

April 20, 2019 0 Komen
Kalau pegi KL, fastfood wajib pegi ialah Texas Chicken! Takde maknanya makan KFC kalau pegi KL. Ye lah, dah ke KL kita makanlah benda yang takde di Kuching ye dak? KFC tiap hari pun boleh makan kat Kuching. Texas Chicken manade!! Hahaha


Yang best kat Texas Chicken ni air boleh refill, pastu makan ayam goreng tapi ada muffin. Haaa.. Itulah yang rare. Bukan Kenny Rogers jer ada muffin.


Sementara menunggu Ayah order kita wefie lah dulu. Acara wajib anak-beranak. Pedulilah aa orang nak cakap. Ni antara aktiviti #familybonding tau 🀣🀣


Oops, Ayah dah sampailah. Jom semua sekali masuk dalam frame kita wefie!!! Yeehaaaa!!! 🀣🀣🀣


Tetiba jer budak rambut bawang ni suh tangkap gambo dia. Ibu layankan aje. Mood nak bergambar dia datang la tu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


18/04/2019

Nasi 3 Budak Gemok Kota Dame

April 18, 2019 2 Komen
Tetiba teringat pulak Nasik 3 Budak Gemok di Uptown Kota Dame. Phergh!! Sambalnya memang merecik pedas tahap dewa. Ayamnya digoreng dan digaul dengan kicap homemade signature mereka. Bukan macam ayam kicap biasa rasanya, kicapnya ada rasa rempah² sikit tu yang cakap kicap signature diorang. Sambal memang padu!! memang tak bercakap pun masa makan. Kalau dah minum air memang susah nak sambung makan balik kecuali tak letak sambal lah.  Adoi... rasa nak terbang KL jugak malam ni nak makan nasi ayam kicap sambal leleh ni. Huhuhu!

Nampak simple kan tapi..sambal tu memang menangis tak berair mata. Harga RM8, tapi puas lah makan ayamnya tu. Nasik pun not bad, cukup bagi saya. Sebab saya jenis makan nasik banyak. Hihi.

Mula-mula macam eh, kenapa sikit sangat sambal ni. Rupanya memang cukup makan sikit je. Sebab memang menyengat sangat. Sambalnya dibuat dari 3 jenis cili dan digoreng, deep fry ok. Lepas tu minyak lepas goreng cili tu digunakan untuk goreng ayam pulak. Pherghh!! Cili-cili yang dah digoreng tu pula digiling. Manual ye bukan dengan blender. 

Nak tambah telur dadar pun boleh je. Tambah RM1 je

Nak order memang panjang gila lah q. Ari tu pergi tak sempat nak ambik gambar q sebab En Husband dah assign saya untuk beli air. Beli air pun q jugak. Hahaha.

Kalau nak try sila waze Uptown Kota Damansara tau. Kalau search Uptown Damansara kat waze, memang jumpa jugak uptown tapi memang takkan jumpa 3 Budak Gemok ni. Tapi sebenarnya takde pulak budak gemok kat stall tu. Semuanya cewek yang slim-melim gitu. Hahaha.

Sila cuba okay!! Recommended sangat.

Nak jugak tempek kat sini..wakaka




Idea!

April 18, 2019 2 Komen
Tetiba. Masa basuh pinggan lepas dinner tadi terpacul satu 'term' melimpas di fikiran. Macam ting! Jer idea tu menerjah di kepala ni.

Sayang Bini Tinggal-Tinggalkan.



Paham tak? Tak paham?

Tetiba je kan idea tu. Nak dijadikan tajuk buku!!

Hahaha. Haruslah saya gelak. Ada hati nak buat buku. Aah lah, memang dari dulu lagi nak buat dan terbitkan buku. Impian yang tak tau boleh ke idak nak direalisasikan.

Ideanya.. Oklah sinopsisnya nk bukukan kisah² si ibu atau si bini yang ditinggalkalkan kerana amanah tugas. Kisah PJJ ok. Bukan betul² bini yang ditinggalkan bergantung tidak bertali.

Macam tulah alkisahnya cetusan idea tadi. Excited sangat tau smpai Bab 1 pun dah ada idea ni. Tinggal nak taip je lagi ni πŸ˜‚πŸ˜‚ tu pun kalo rajin πŸ˜…

Kita tengoklah nanti sama ada impian ni kosong atau impian kaya. Tak salah berangan-angan kan? Percuma jer tak kena bayar pun 🀣