Follow Us @soratemplates

31/05/2019

26 Ramadhan

May 31, 2019 0 Komen
Berdebar-debar pulak Ramadhan dah semakin meninggalkan kita
Dan semestinya Syawal pun menghampiri kita
Syawal sinonim dengan bulan #familybonding
Ye lah time ni je kita melawat mak pak sedara dan kawan-kawan

Eh, korang dah cuti ke?
Rasanya tahun ni lah saya ambik cuti raya banyak daripada tahun sebelum ni
Sebelum ni budak baru daftar seminggu lepas raya
Tahun ni ada lambat sikit
So bolehlah beraya dulu


Tahun ni raya puasa bertembung dengan gawai
So sebenarnya banyak save cuti sebab cuti umum kan
Majoriti orang ambik cuti 2 hari je
Tapi saya pulak lebih-lebih

Kita extended lagi!!!
Dan menggenapkan 16 hari tak ke ofis dalam bulan Jun
Wohooo!!!

Mungkin ini last entri untuk bulan Mei
Besok dah bulan Jun
Dah setengah tahun di tahun 2019
Sekejap jer kan?

Apapun bagi yang nak balik ke kampung tu, hati-hati di jalan raya k
Make sure takde yang tertinggal, rumah semua dah kunci
Saya tak ke mana pun
Tunggu Encik Suami jer lah balik malam raya nanti

29/05/2019

24 Ramadhan

May 29, 2019 0 Komen
Pejam celik pejam celik dah 24 Ramadhan
10 malam terakhir di bulan Ramadhan

Tahun ni buka puasa dan sahur belom lagi di umah sendiri
Sedih pulak nak balik rumah sendiri
Padahal bukan jauh pun
Balik pun basuh & jemur baju je

Encik Suami tahun ni tak balik pun bulan puasa
Malam raya karang baru balik
Sebab nak ambik cuti masa hari raya kan?

Makanya memang risau lah nak berkemas seorang diri di umah
Nasib baik ada adik² tempat meminta pertolongan

Oh, ya zakat kami anak-beranak tahun ni pun dibayar di Putrajaya
Selalunya Encik Suami balik cuti bayar zakat kat sini


So lainlah resit zakat kami tahun ni
Tulisan jawi

Korang dah bayar zakat ke belom?


22/05/2019

17 Ramadhan

May 22, 2019 0 Komen
Yuhuuu!! Lama menyepi. Malas pulak nak update. Jangan marah ye.. hehehe. Lagipun sekarang ni musim busy kat Kolej. Asyik menerima tetamu je. Pastu balik pulak awal, memang macam sekejappppp je kat ofis. Bila jam 4, eh dah balik ke? Hahaha.. macam tu lah gamaknya.

Ok, ada satu gambo ni. Jap eh, saya nak share.

Jeng.. jeng... jeng! Tau kan? Pensel! Hahaha

Ni jer yang saya sempat collect masa bengkel ari tuh. Biasalah mak ramai anak ni memang macam tu. Setahun memang berkotak-kotak stok pensel kena ada. Paham-paham jer lah kan budak-budak sekolah. So masa kursus la masa yang paling best buat collection pensel. Ada jugak yang hotel tiap kali slot kalo pensel takde ada meja diorang akan top up. Ada jugak yang kedekut top up sekali sehari je. Hehehe.

Ni kira ok lah. Boleh jugak buat stok untuk top up stok kat umah. Hihihi. Bukan curi tau, daripada membazir kita bawa baliklah. Dapat jugak dimanfaatkan oleh anak-anak.

Hmmm... Sapa habit macam ni??? Hihi.. bolehlah kita geng. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Eh, hari ni ada orang cuti ye? Kami tak cuti. Salam Nuzul Al-Quran ye!!

16/05/2019

Masak Lemak Cili Api De'Salai Bangi Station

May 16, 2019 1 Komen
Petang ni masak apa untuk berbuka?? Masak lemak sedap kan?? Hehehe. Baru jer mak masak semalam. Sepanjang puasa ni belom lagi berbuka kat umah sendiri, #theimans nak buka & sahur kat umah nenek. Sunyi kot diorang. Tunggu Ayah balik nanti baru lah kot seronok berbuka kat umah sendiri.

Tahun lepas ke bazaar ramadhan Putrajaya singgah beli masak lemak cili api kat satu gerai ni. Tapi daging salai time tu dah abis, so terima jer lah apa adanya lauk yang ada. Tapi tauke tu sempat lagi promote restoren dia kat Bangi. Alhamdulillah, tahun ni dah rezeki kot baru sempat nak makan kat situ.

Kat Bangi Gateaway jer pun ni. Malamnya parking lot depan tu ada Uptown Bangi Gateway. 

Kami memang target nak makan masak lemak pun. So pergilah dalam kol 10 camtu dengan harapan lauktengah hari dah ada. Sampai jer lauk masih tak banyak tapi staff dia cakap dah masak, tunggu nak angkat dari dapur jer lagi. Oklah, kami jenjalan kat Pasar Karat dulu.

Bila dah habis pusing Pasar Karat yang belum banyak jugak kedai dah bukak, kami kembali menjenguk lauk yang dah ada. Yeay!!! Dah boleh makan dah.

Tengoklah lauk suami isteri. Mestilah taknak rugi. Sorang ambik daging salai, sorang ambik ikan keli. So 2-2 dapat rasa kan?

Tapi, daging salai ni memang serius sedap. Pernah jer masak sendiri tapi dagingnya tak lembut. Yang De'Salai ni memang lembut sangat. Nak nangis jer rasa. Hahahaha.

Close up sikit. Hehehe. Ikan keli ni mestilah saya yang punya. Tapi daging salai lagi lagi lagi lagi lagi sedap. Nyam nyam... Tangan pun cepat jer pindah kat pinggan depan tu haa..

Oh, ya sambal gesek tak boleh tinggal. Sambal gesek dan masakan berasaskan santan memang tak dapat dipisahkan kot. Memang wajib ada baru ada kick rasa makan. Hehehe. Nak story pasal sambal gesek ni, dekat area sambal gesek tu memang ada friendly reminder comel, AWAS! SAMBAL GESEK INI PEDAS MELAMPAU. Ingatkan takdelah pedas sangat. Rupanya ini bukan cobaan, memang betul² pedas. Hahaha. Tapi kan tak sedap tak kick pulak makan kan? Puas hati lah. Tapi kan, tapi lagi ek.. hahaha... member cakap masak lemak cili api kat Masta lagi sedap. Saya pun tak tau area mana, orang kata Sungai Merap situ lagi sedap dari De'Salai ni. Nanti kita try situ lah pulak. Hehehehe.

Last but not least, saya dan my botak man.. kah kah kah.. sampai jer KL ari tu terkejut tengok si botak ni, rasa takmo ngaku plak husband I ni samseng kontot. Wakakaka. Boleh pulak dia botakkan rambut sebelum saya sampai KL. Hahaha.. whatever la.




15/05/2019

10 Ramadhan

May 15, 2019 1 Komen
Ouch! Last update hari tu 1st day posa kan? Ari nih dah 10 hari kita berpuasa. Nampak sangat busy tak menyempat kan? Bukan busy beribadat tau, huhu.. kesiannya Kakmim tak rebut peluang bulan penuh keberkatan ni.

Eh, eh. Apa ni?



Ya. Sekarang ni musim budak nak masuk U. Hari tu pegi bengkel kat KL pun disebabkan semakan UPU nak keluar lah. Makanya balik je dari bengkel memang dah musim busy. Muka wanted dah di ofis. Selalu jer orang carik ataupun call. Hehehe.

Yang merenyam dalam hati bila kes-kes merayu ni. Dah merayu buatlah cara merayu jangan demand atau mendesak-desak orang ye. Hahaha. Ni parents la lebih dari anak. Anak ko kat sebelah tu rilek je. ENtah-entah kalau tak dapat rayuan pun dia okay jer. Hahahaha.

Ye lah, mak bapak mana yang tak sayangkan anak. Mesti semua nak yang terbaik untuk anak. Tapi dah mintak tolong orang tu, buat la cara mintak tolong kan. Hihihi.

Ok, done membebel. K bye!

08/05/2019

1 Ramadhan 2019

May 08, 2019 2 Komen
Tahun ni dalam sejarah 1 Ramadhan tak dapat berbuka bersama keluarga, hanya ada suami jer. Kalau takde travelling, si suamilah pulak yang sebatang kara berbuka bujang. Hehehe. Ada pro & kontra jugak lah time travelling masa bulan puasa ni.

Actually, kami bengkel mula dari hari Ahad so memang dapat pakej untuk berbuka di hotel. Tapi kesian lah pulak Encik Husband yang penat teman kita tapi biarkan dia buka sengsorang. Eh, kenapa pulak dia temankan?

Gini, roomate saya ari tu tak masuk bilik sebab dia duduk bilik lain, temankan kawan dia yang dapat bilik sorang so saya bagitau lah kalo tak masuk bilik saya ajak husband saya dok sekali. Ye la daripada dok sengsorang kan? Dan dia pun terus bagi kad bilik, dia ambil kupon makan kat cafe hotel je. Tapi Encik Husband terpaksalah ulang alik KL-Putrajaya. Lepas sahur jer dia gerak ke Putrajaya.

Hari kedua bengkel tu habis dalam 5 lebih jugak. Nak ke bazaar, yang paling dekat bazaar di Medan Mara tu je lah. Depan hotel je. Pastu jalan jugak lah ke Sogo sebab nak makan donut mahal. Hahahaha. Seriously bila orang cakap bazaar Jalan TAR dah takde macam malas pulak nak ke area Dataran sana. Jauh jugak lah nak menapak. Tapi nasib baik jugak lah tak pegi sebab baca di posting netizen di FB macam tak meriah jer masa hari pertama hari tu. Macam kesian pulak baca nasib peniaga di situ.

Kalaulah bazaar di Jalan TAR tu, memang best cuci mata, tak shopping sakan pun takpe janji cuci mata. Hehehe. Semoga dipermudahkan urusan peniaga di bazaar Jalan Raja tahun ni.

Oh, ya.. kami laki bini buka kat bilik je hari pertama puasa ri tu. Makan pun takdelah meriah sangat sebab takmo membazir. Alhamdulillah memang tak membazir. Tak habis masa buka sambung lagi untuk sahur. Syukur... berkat kata Encik Husband bila makanan semua licin.

Saya hari tu beli ikan keli sambal je... dengan nasik putih. Gambar tak ambiklah pulak sebab rushing dah nak berbuka. Hehehe. Encik Husband nak makan lemang, saya nak ketupat palas, so beli lemang dan ketupat palas dengan rendang Tok. First time makan rendang tok, sedap rupanya. Hehehe.

Encik Husband habiskan lemang dia je, dia takmo nasik.

Ini donut mahal tadi tu. Hahaha. Donut ni takde kat Kuching sebab tu teringin nak makan. Selalu tengok jer masa kat KLIA. Donut ni jadi pencuci mulut kitorang.

Haa.. ini appetizer. Siapa yang tak kenal Tepung Pelita kan? Yang specialnya sebab Tepung Pelita Paya Jaras. Tahun lepas memang panjang Q beli di bazaar Putrajaya. Kat Mara tu pun Q jugak tapi takdelah sepanjang di Putrajaya tahun lepas.

Al-kisahnya Tepung Pelita Paya Jaras ni memula sampai di bazaar tengok tinggal tray je. Frust giler. Tapi lepas balik dari Sogo beli donut tengok ada van dia kat tepi jalan. Encik Husband cakap entah² diorang datang top up kot. Rupanya benar belaka!! Orang dah Q dah. Maka saya pun masuk Q jugak ler. Heheheh.

Semalam pulak, buka dalam flight je. Hahaha. Boleh pulak masa book flight tu tak teringat pun yang bulan puasa. 

Hari ni, insya Allah baru berbuka di rumah bersama #theimans dan famili yang lain. Korang plan apa berbuka nanti??