Follow Us @soratemplates

20/06/2019

Rahsia Adik-Beradik Jadi BFF

June 20, 2019 0 Komen


Pagi ni breakfast bersama colleague yang sebaya adik-adik saya. Lelaki. Sambil makan kuah kacang cecah roti macam-macam topik yang kami sembang. Pagi ni memang saya bawak sebantal roti nak ajak sesapa yang tak puasa breakfast sama. Banyak topik yang kami sembangkan, cleaner ofis, parenting, family bonding dan adik-beradik. Dan tetiba dia ada 1 soalan. Soalan yang memang tak pernah orang tanya pun sebelum ni. 

Kak, apa rahsia nak rapat dengan adik-beradik?

Hurm... tetiba terfikir pulak saya, takde rahsia apa pun cuma amalan keluarga kami, kami suka makan. Nak makan mesti makan sama-sama. Selagi takde yang available selagi tu lah tak makan. Takdenya nak masak sendiri, makan sendiri. Atau sesapa yang dah siap masak tu jerit, lauk dah masak tu, sapa nak makan boleh ambik sendiri. it's a big NO!! Memang itu bukan amalan famili kami.

Dan bila difikirkan lagi. Rahsianya masa makan tu lah masa yang paling sesuai untuk #familybonding. Semakin banyak kita makan, semakin lama dan banyak topik yang kita nak sembang. Dan semakin kerap kita makan bersama, semakin rapatlah kita. Itu jer kot rahsianya. Takde pulak amalan lain.

Mak saya pun jenis yang suka masak pastu akan panggil semua anak yang tak duduk sama untuk makan sama di umah famili. Salunya memang umah mak bapak jadi port kami untuk makan-makan. Kadang-kadang lepak umah adik, umah saya pastu potluck bawak makanan. 

Kalau malas masak, kami akan makan di luar. Tapi selalunya bapak saya lebih suka anak-anaknya masak sendiri. Masa memasak pun boleh jugak merapatkan hubungan adik-beradik. Yelah sambil membawang dan 'membawang'. Memang riuh dapur. Nasib rumah mak memang dapurnya luas. Sesuai sangat 5 orang anak perempuan berkumpul di dapur serentak. Kekadang bapak pun join sekali membawang dan 'membawang' dengan anak-anak perempuannya. Kah kah!

Kami ada 6 orang adik beradik, 5 prempuan seorang je lelaki. Yang lelaki ni memang agak pendiam tapi kalau nak mintak tolong memang takde masalah. Selalunya memang dia akan jadi driver lah. Akak-akak memang sejenis yang malas driving. So kalo nak ke mana-mana kalu abang ipar dia takde, memang dialah yang diangkut sekali. Janji belanja dia makan je.

Lagi?? Lain-lain takde pulak rahsianya. Makan je lah rahsianya kot. Haha! Korang pulak camne? Apa rahsia untuk #familybonding korang??

18/06/2019

Supermom Mode Activated

June 18, 2019 2 Komen
Hai! 14 Syawal dan Selamat hari raya!! Mode hari raya masih di mana-mana tapi yang penting sekarang mode SUPERMOM saya dah activated. Baru jer balik hantar Ayah Iman di airport. Back to routine, PJJ. Ayah pun balik ke sarang mencari rezeki.

Lama tak update kan? Hahaha. Malasnya nak update bila bercuti. Kat ofis jugak best menaip. Saya baru jer masuk opis semalam. Hihihi. Memang gak lama jugak la bercuti. Dari cuti gawai bersambung ke raya. Ayah malam raya baru balik so dia cuti lama lah lepas raya. So wajib jugaklah si Ibu follow cuti Ayah kan? Sepatutnya Ayah Iman balik hari Ahad ri tu so semalam sepatutnya 2-2 dah masuk keja balik tapi Ayah extend pulak cuti sampai hari ni. Hehehe.

Apapun, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin dari Kakmim sekeluarga. Syukur raya tahun ni disambut sederhana, #sempurnaseadanya.

Famili korang tema apa tahun ni? Kami baby blue warna pilihan si Ayah. Kikiki.

31/05/2019

26 Ramadhan

May 31, 2019 0 Komen
Berdebar-debar pulak Ramadhan dah semakin meninggalkan kita
Dan semestinya Syawal pun menghampiri kita
Syawal sinonim dengan bulan #familybonding
Ye lah time ni je kita melawat mak pak sedara dan kawan-kawan

Eh, korang dah cuti ke?
Rasanya tahun ni lah saya ambik cuti raya banyak daripada tahun sebelum ni
Sebelum ni budak baru daftar seminggu lepas raya
Tahun ni ada lambat sikit
So bolehlah beraya dulu


Tahun ni raya puasa bertembung dengan gawai
So sebenarnya banyak save cuti sebab cuti umum kan
Majoriti orang ambik cuti 2 hari je
Tapi saya pulak lebih-lebih

Kita extended lagi!!!
Dan menggenapkan 16 hari tak ke ofis dalam bulan Jun
Wohooo!!!

Mungkin ini last entri untuk bulan Mei
Besok dah bulan Jun
Dah setengah tahun di tahun 2019
Sekejap jer kan?

Apapun bagi yang nak balik ke kampung tu, hati-hati di jalan raya k
Make sure takde yang tertinggal, rumah semua dah kunci
Saya tak ke mana pun
Tunggu Encik Suami jer lah balik malam raya nanti

29/05/2019

24 Ramadhan

May 29, 2019 0 Komen
Pejam celik pejam celik dah 24 Ramadhan
10 malam terakhir di bulan Ramadhan

Tahun ni buka puasa dan sahur belom lagi di umah sendiri
Sedih pulak nak balik rumah sendiri
Padahal bukan jauh pun
Balik pun basuh & jemur baju je

Encik Suami tahun ni tak balik pun bulan puasa
Malam raya karang baru balik
Sebab nak ambik cuti masa hari raya kan?

Makanya memang risau lah nak berkemas seorang diri di umah
Nasib baik ada adik² tempat meminta pertolongan

Oh, ya zakat kami anak-beranak tahun ni pun dibayar di Putrajaya
Selalunya Encik Suami balik cuti bayar zakat kat sini


So lainlah resit zakat kami tahun ni
Tulisan jawi

Korang dah bayar zakat ke belom?


22/05/2019

17 Ramadhan

May 22, 2019 0 Komen
Yuhuuu!! Lama menyepi. Malas pulak nak update. Jangan marah ye.. hehehe. Lagipun sekarang ni musim busy kat Kolej. Asyik menerima tetamu je. Pastu balik pulak awal, memang macam sekejappppp je kat ofis. Bila jam 4, eh dah balik ke? Hahaha.. macam tu lah gamaknya.

Ok, ada satu gambo ni. Jap eh, saya nak share.

Jeng.. jeng... jeng! Tau kan? Pensel! Hahaha

Ni jer yang saya sempat collect masa bengkel ari tuh. Biasalah mak ramai anak ni memang macam tu. Setahun memang berkotak-kotak stok pensel kena ada. Paham-paham jer lah kan budak-budak sekolah. So masa kursus la masa yang paling best buat collection pensel. Ada jugak yang hotel tiap kali slot kalo pensel takde ada meja diorang akan top up. Ada jugak yang kedekut top up sekali sehari je. Hehehe.

Ni kira ok lah. Boleh jugak buat stok untuk top up stok kat umah. Hihihi. Bukan curi tau, daripada membazir kita bawa baliklah. Dapat jugak dimanfaatkan oleh anak-anak.

Hmmm... Sapa habit macam ni??? Hihi.. bolehlah kita geng. 😂😂😂

Eh, hari ni ada orang cuti ye? Kami tak cuti. Salam Nuzul Al-Quran ye!!

16/05/2019

Masak Lemak Cili Api De'Salai Bangi Station

May 16, 2019 1 Komen
Petang ni masak apa untuk berbuka?? Masak lemak sedap kan?? Hehehe. Baru jer mak masak semalam. Sepanjang puasa ni belom lagi berbuka kat umah sendiri, #theimans nak buka & sahur kat umah nenek. Sunyi kot diorang. Tunggu Ayah balik nanti baru lah kot seronok berbuka kat umah sendiri.

Tahun lepas ke bazaar ramadhan Putrajaya singgah beli masak lemak cili api kat satu gerai ni. Tapi daging salai time tu dah abis, so terima jer lah apa adanya lauk yang ada. Tapi tauke tu sempat lagi promote restoren dia kat Bangi. Alhamdulillah, tahun ni dah rezeki kot baru sempat nak makan kat situ.

Kat Bangi Gateaway jer pun ni. Malamnya parking lot depan tu ada Uptown Bangi Gateway. 

Kami memang target nak makan masak lemak pun. So pergilah dalam kol 10 camtu dengan harapan lauktengah hari dah ada. Sampai jer lauk masih tak banyak tapi staff dia cakap dah masak, tunggu nak angkat dari dapur jer lagi. Oklah, kami jenjalan kat Pasar Karat dulu.

Bila dah habis pusing Pasar Karat yang belum banyak jugak kedai dah bukak, kami kembali menjenguk lauk yang dah ada. Yeay!!! Dah boleh makan dah.

Tengoklah lauk suami isteri. Mestilah taknak rugi. Sorang ambik daging salai, sorang ambik ikan keli. So 2-2 dapat rasa kan?

Tapi, daging salai ni memang serius sedap. Pernah jer masak sendiri tapi dagingnya tak lembut. Yang De'Salai ni memang lembut sangat. Nak nangis jer rasa. Hahahaha.

Close up sikit. Hehehe. Ikan keli ni mestilah saya yang punya. Tapi daging salai lagi lagi lagi lagi lagi sedap. Nyam nyam... Tangan pun cepat jer pindah kat pinggan depan tu haa..

Oh, ya sambal gesek tak boleh tinggal. Sambal gesek dan masakan berasaskan santan memang tak dapat dipisahkan kot. Memang wajib ada baru ada kick rasa makan. Hehehe. Nak story pasal sambal gesek ni, dekat area sambal gesek tu memang ada friendly reminder comel, AWAS! SAMBAL GESEK INI PEDAS MELAMPAU. Ingatkan takdelah pedas sangat. Rupanya ini bukan cobaan, memang betul² pedas. Hahaha. Tapi kan tak sedap tak kick pulak makan kan? Puas hati lah. Tapi kan, tapi lagi ek.. hahaha... member cakap masak lemak cili api kat Masta lagi sedap. Saya pun tak tau area mana, orang kata Sungai Merap situ lagi sedap dari De'Salai ni. Nanti kita try situ lah pulak. Hehehehe.

Last but not least, saya dan my botak man.. kah kah kah.. sampai jer KL ari tu terkejut tengok si botak ni, rasa takmo ngaku plak husband I ni samseng kontot. Wakakaka. Boleh pulak dia botakkan rambut sebelum saya sampai KL. Hahaha.. whatever la.