Follow Us @soratemplates

12/12/2019

Jumanji.. The Next Level

December 12, 2019 2 Komen

Hujung minggu lepas bawak budak-budak #theIMANs ni tengok Jumanji. Masa tengok Ejen Ali ari tu dah diorang tengok iklan Jumanji ni kenalah tunaikan janji. Lagipun Kakmim pun folow ceta ni dari yang 1st dulu lagi. Masa tengok zaman sekolah, tengok video tape rasanya, bukan VCD. Hahaha! 

Semuanya posing tak senyum.

Ingatkan nak tengok hari Isnin sebabnya hari Isnin Kakmim dan ayah diorang dah plan cuti tapi sebab dah tak sabar kan, hari Sabtu tu jugak kami redah ke TGV Vivacity. Nak beli online tapi ayah diorang nak tanya pasal kak TGV nya, so nak tak nak kena gerak awal sebab takut tiket sold out. Bila tanya kat kaunter rupanya TGV ni takde replacement card. Seat yang awal pagi pun dah banyak penuh. Ye lah orang dah beli online dah. Nasib baiklah masih ada seat 11 am di IMAX. On jer lah.

 


Komen? Puas hati. Hahaha. Walaupun pada awalnya agak frust sebab boleh pulak diorang switch character. Macam slow je jadinya, awal-awal pulak dah hilang 1 nyawa. Tapi bila klimaksnya diorang kembali ke karektor asal diorang. Best lah! Kelakar ada, sedih ada. Last part memang agak touching. Si kakak cakap dia nangis. Hihihi.

Plannya nak suruh diorang ni posing macam geng Jumanji ni tapi takpelah, bukan senang nak suruh diorang beraksi depan kamera, walaupun depan henpon jer pun. Jadilaaa janji ada. 

Masa tunggu Ayah redeem popcorn bagai, kami sempatlah selfie

Next si ayah ajak tengok Star Wars pulak. Kakmim macam... erk. Hahaha. Bukan follower Star Wars nak buat camne. Frozen 2 lagi tak minat tengok. Kita tengoklah nanti camne.



06/12/2019

Mee Kolok Sepinang Sari Idaman Kami

December 06, 2019 2 Komen
Kalau ke Sarawak tak sah tak makan mee kolok kan? Tapi sekarang kat Semenanjung pun dah ada orang Sarawak yang bukak stall mee kolok. Tapi kalau makan kat Sarawak lagilah original rasanya. Hehehe.

Mee kolok ni sebenarnya originality dari kaum Cina. Cuma sekarang orang Melayu dah ada yang pakar dalam pembuatan mee kolok ni dan semestinya kalau Melayu buat mestilah halal. 


Mee Kolok Special Tendon Sepinang Sari (Mee Lebih, Daging Lebih)

Kalau ke Kuching, rasanya mee kolok yang paling sedap bagi Kakmim ialah mee kolok di Sepinang Sari atau jugak lebih dikenali sebagai Mee Sapi Hj Salleh. Memang dari zaman sekolah lagi dah makan di kedai ni. Kalau dulu masa kecik Hj Salleh sendiri yang buat tapi sekarang dah diturunkan ke anak perempuannya. Nak makan kat sini memang memerlukan kesabaran kalau peak hour. Kena tunggu Q meja, dah dapat meja kena tunggu order lagi. Kalau nak makan terus dapat meja kenalah datang selepas Subuh. Hehehe.

Muka stress.. dah la tunggu meja lama... tunggu order lagi... bertabah lah anak² ye


Muka happy bila dah dapat order


Aummmm! Hahaha


Apa perbezaan mee kolok dan mee sapi?

Mee kolok ni biasanya kering dan dihidang dengan sup manakala mee sapi pula berkuah. Tapi kalo Kakmim memang suka mee kolok, sup nya memang untuk dihirup jer. Sup di Sepinang Sari ni special sikit rasanya sebab sup nya macam ada rasa campuran herba atau rempah. Kalau tempat lain, sup nya biasa je. Anak-anak dan suami pulak suka makan mee kolok pastu tuang kuah sup. Jadi mee sapi pulak kalau dah berkuah macam tu kan. Hihihi. 


Apa perbezaan mee kolok dan mee kampua pulak?

Satu lagi mee ala chinese style yang menjadi sebutan di Sarawak ialah mee kampua. Kalau orang Semenanjung rasanya mesti lebih kenal mee kolok daripada mee kampua. Kalau terjumpa orang jual pun mesti keliru mee kolok ke mee kampua. Tetapi sebenarnya kedua-dua mee ni menggunakan mee yang berlainan. 

Mee yang digunakan untuk membuat mee kampua lebih lurus berbanding mee yang digunakan untuk membuat mee kolok kerana mee kolok bentuknya lebih kerinting dan halus.


Dan kalau korang nak tau... mee kampua selalunya dihidang di dalam pinggan, mee kolok pulak dihidang dalam mangkuk. 

Mee kampua

Perasan tak? Mee kampua dihidang dengan hirisan daging atau ayam, kalau mee kolok dihidang dengan daging/ayam yang dicincang.

Menurut pemerhatian Kakmim, mee kolok ni menjadi favourite budak-budak. Bukan #theIMANs jer suka makan mee kolok, anak² kawan Kakmim pun suka makan mee kolok. Kenapa budak² suka belum la pulak dibuat kajian. Hehehe.

So kalau korang jalan-jalan ke Kuching, silalah try mee kolok di Sepinang Sari k, area Satok dekat jer dengan Tabung Haji. Hehehe.

04/12/2019

Hari Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak 2019

December 04, 2019 2 Komen


Hari ini sambutan Hari Perkhidmatan Awam 2019 peringkat negeri Sarawak di BCCK. Walaupun Kakmim ni under federal tapi event yang state level khas untuk semua penjawat awam di Sarawak ni memang ditunggu-tunggu. Sebab? Sebab grand sangat!! Last pergi 2017 dulu, 2018 takde dan tahun ni bila ada je jemputan terus je tulis nama pergi. Volunteer gitu. Hehehe.

Macam biasa kami ke sini disarankan naik kereta jabatan. Kalau kereta jabatan takdelah jauh sangat parking. Kalau naik kereta sendiri jawabnya kenalah park kat tempat awam kan? Bukan 100, 200 orang jer pegi ke BCCK tu. Bayangkan kat mana nak parking.


Penuh 1 BCCK tau! Macam 2 tahun lepas kami duduk di bahagian atas lagi cuma tahun ni nasib agak baik memang betul-betul menghadap kat tengah skrin. Memang baik punya pandangan lah. 


Sebelum masuk ke hall utama, perkara wajib ialah selfie!! Rombongan kami kali ni 3 lelaki, 4 perempuan. Yang lelaki 2 orang tengah Q nak bergambar di photobooth, kami menyempat la sekejap selfie untuk gegirl je. Hehehehe.


Inilah hasilnya free printed photo yang kami dapat dari photobook #HPA2019. Oleh sebab kami ada 4 orang, so setiap orang dapat. Free pulak tu. Berapalah agaknya state dah bayar untuk company ni agaknya. Ye lah bukan sikit orang beratur nak bergambar tu. Hmm...


Dan... BTS semasa tengah tangkap gambar. Hahaahaha!! Kecoh la rombongan Mak Jemah ni. Tapi, ada kami kesah. 

Dan.. yang paling suspen bila our CM nak umumkan bantuan kewangan untuk kakitangan federal tu. Mulanya dah nak keluar hall dah. Kuar awal sebab takmo crowded nak keluar nanti then tetiba emcee announce CM ada nak bagitau sesuatu. Terus masuk balik hall. Dengar, on hp video & fokus! Alhamdulillah, last minute discussion katanya, federal pun dapat RM500 jugak tapi akan disalurkan sebelum Jun 2020 nanti. Jadilah kan daripada takde. State dapat RM2000 18 Disember ni, federal di state dapat Jun tahun depan nanti. Apapun, terima kasih CM Abang Joe!!

Apalagi di medsos memang hangat lah update cerita federal di Sarawak dapat RM500 daripada state. Orang Semenanjung (under federal agencies) yang berkhidmat di Sarawak pun dapat. Bagus jugak jadi pembangkang ni kan? Ehem... ahahahahaha. Kalau tak, memang RM500 je setiap tahun kerajaan nak bagi. Oops..


Berbaloi pulak rasa join #HPA2019 tahun ni. Rezeki kan, syukurlah ada rezeki yang dapat dikongsi bersama semua penjawat awam di Sarawak.

Tapi... yang takde rezekinya... cabutan bertuah lah. Hahahaha!


Sesambil makan sesambil orang cabut lucky draw. Memang takde rezeki nak dapat hp free ke, air fryer ke, microwave ke, hair dryer taknaklah. Tak mampu nak dapat benda free tapi mampu tengok orang dapat free je. Hahaha.

Nak lagi lah wish TQ to our CM! Thank you Abang Joe!! An Honour To Serve!!


03/12/2019

Mudahnya Menjaga Kaktus

December 03, 2019 4 Komen

'Toy' terbaru si anak dara. Kaktus. 2x ke Sarawak Agrofest baru-baru ni, kakak mintak belikan kaktus. Bila dah kali ke-2 dah tak sampai hati dah Ibu nak tolak request. Bukan mahal pun. Cuma nanti diorang tak reti jaga je. Dulu pernah jugak belikan 1 pokok apa entah, last² mati jugak. Hehehe.

Tapi, kalau ada benda hidup macam ni, yang bagusnya boleh melatih anak-anak ni jadi bertanggungjawab. Si kakak ni memang suka kucing. Bukan tak pernah request bela kucing tapi Ibu pun takut kucing. Hahaha. Nanti papehal sapa nak cover kan. baik takyah ada kucing. Cukuplah kucing kat umah nenek jer.

"Kamek dah siram air 2x dah ari tok, Bu"

Mak datok! Dia siram 2x sehari pulak kaktus tu. Ibu dah cakap, tak perlu siram banyak kali, tapi dia tak percaya. Lepas Ibu google dan bagi dia baca baru dia nak percaya. Hmmm...

Ni haa.. Ibu bagi dia baca:


TIPS PENJAGAAN KAKTUS

  1. Kurangkan air pada tanaman atau seelok-eloknya kadar penyiraman dilakukan hanya sekali seminggu. Ia untuk pastikan berlakunya penyediakan ruang aliran air dalam tanah. Lebihan air akan menyebabkan akar kaktus cepat reput selain menyebabkan ia cepat mati.
  2. Ditanam menggunakan tanah campuran atau campuran kompos, tanah pasir dan batu kecil atau pecahan kecil batu daripada tanah liat.
  3. Baja yang sesuai untuk tanaman kaktus adalah sama ada jenis baja sebatian, baja campuran, atau baja organik, yang mengandungi unsur nitrogen rendah sebagai contoh seperti baja sebatian NPK 12:12:17:2 atau baja organik NPK 5:5:5 (rujuk dengan penjual/kedai tanaman)
  4. Semua semburan baja ini mesti dilakukan hanya sekali untuk tempoh dua minggu. Kekerapan membaja juga boleh memusnahkan kecantikan kaktus terutama daripada jenis berdaun lembut.


Dia ingat kaktus ni perlukan air sangat kot. Mungkin dia tak boleh relate lagi kaktus tu hidup di kawasan gurun.

Kita tengok sampai bila kaktus ni bertahan. Hehehehe..

30/11/2019

Idlan masa 3 bulan

November 30, 2019 2 Komen
Salah 1 sebab tak menyesal aktif di FB ialah FB kan suka throwback gambar-gambar atau status-status lama kita di FB. Contoh macam gambar kat bawah ni:


Gambar 4 tahun yang lepas, masa ni si bongsu ni baru je 3 bulan. Gelap sangat kulitnya! Hahahaha. Ingatkan bila dah besar bertukar kulit macam abang-abangnya rupanya tidak! Hahaha. Masihlah dia dengan kulit yang tak berapa nak cerah. Memang anak Ayah sangat ni walaupun muka Ibu.

Apapun, terima kasih FB. Setiap hari boleh KLMJ kisah-kisah lalu. Tak rugi update gambar dan status dulu-dulu.


29/11/2019

Rahsia Minuman Kegemaran

November 29, 2019 3 Komen

Setiap daripada kita mesti ada sesuatu yang kita suka, tidak kiralah suka makan ke suka minum ke suka buat ke. Entri kali ni Kakmim nak share sikit rahsia minuman kegemaran kita. Info ni Kakmim dapat masa bloghopping dari blog ke blog.

Dulu Kakmim tak minum air manis. Sejak 3 tahun belakangan ni dah reti pulak ye. Tapi yang Kakmim paling selalu order di kedai atau buat sendiri di rumah ialah teh O je. Kalau kat umah mak memang tak pernah mak buat air teh. Sebab mak bapak minum kopi. Kopi pulak memang Kakmim tak boleh masuk. Tapi bila dah reti minum air teh boleh jer nak buat sendiri kat umah sendiri. Hehehe. 



Korang pulak suka minum apa? Kalau kat kedai order air apa?

LATTE
Sofistikated adalah keperibadian paling jelas yang dapat dilihat dalam diri individu yang gemar menikmati minuman ‘Latte’ ini. Selain itu sikapnya yang sentiasa bersifat ingin tahu dan sentiasa ingin belajar secara tidak langsung turut memperlihatkan dirinya yang terpelajar dan berpendidikan.
Sekiranya kekasih anda menggemari minuman ini, aduh…beruntunglah anda kerana dia seorang yang romantik dan jiwanya penuh dengan kasih sayang. Si penggemar ‘Latte’ biasanya akan sentiasa dengan pasanggannya dan akan sentiasa cuba melakukan yang terbaik demi mengukuhkan lagi perhubungannya.

KOPI
Anda sesuai mengendalikan perniagaan sendiri. Si penggemar kopi biasanya memiliki keperibadian yang menyakinkan. Sikap yakin dengan kebolehan diri sendiri membolehkan mereka maju dalam apa jua bidang yang diceburi. Namun mereka ini juga memiliki sikap berjimat cermat yang teramat sangat sehingga ada yang menganggap mereka ini agak kedekut! Ya, mungkin kedekut kepada orang lain tapi bukan pada dirinya sendiri! Lihat sahaja gaya dan penampilannya. Boleh dikatakan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki, semuanya barangan berjenama! Opps…dalam subjek mencari pasangan pula, mereka dikatakan terlalu cerewet! Hati-hati, jangan sampai orang lain bosan pula untuk mendekati anda kerana sifat cerewet anda itu.

KOPI SUSU
Wah, orangnya sentiasa kelihatan sibuk. gayanya juga bagaikan tak terurus dek kesuntukan masa. Si penggemar kopi susu ini memang tidak boleh duduk diam. Boleh dikatakan setiap waktu yang ada akan dipergunakan sebaik mungkin untuk melakukan kerja-kerja yang dirasakan agak penting. Ingat, anda juga perlu meluangkan masa untuk merehatkan minda. Anda bukannya robot yang mampu melakukan segala-galanya tanpa berehat. Paling tidak pun, kemaskan sikit gaya penampilan anda itu agar orang lain berasa selesa berdampingan dengan anda! Oh ya! Kasihanilah si dia yang sentiasa meginginkan perhatian dari anda. Jangan sampai si dia berasa bosan dengan sikap anda yang boleh dikategorikan dalan lingkungan individu yang ‘gila bekerja’. Belajar menyusun jadual harian anda agar hari anda berjalan lebih lancar dan jangan lupa, selitkan sedikit masa untuk bersama-sama si dia…mungkin dengan menonton wayang bersama!

TEH
Tenang dan bersahaja adalah tarikan utama pada kelompok individu ini. Mereka bijak menguasai keadaan dan tidak hairanlah sekiranya mereka mempunyai ramai teman. Selain itu, muzik adalah teman setianya. Mungkin si penggemar teh ini tidak kisah sekiranya dalam satu tempoh waktu tertentu dia tidak ditemani oleh mana-mana teman kerana peluang bersendirian yang ada itu digunakannya untuk menghayati muzik kegemarannya. Faktor kesihatan sentiasa mendapat perhatian anda kerana anda sentiasa inginkan kesihatan yang terbaik untuk diri anda. Syabas!

MOCHA
Orangnya lincah dan gemarkan cabaran. Si penggemar Mocha mempunyai keperibadian yang agak keanak-anakan dan setiap bual bicara yang meniti di bibirnya pasti mempunyai unsur jenaka. Individu yang tergolong dalam kategori ini disifatkan sebgai individu yang sukar bersikap serius, boleh dikatakan setiap detik dan saat, tumpuan di dalam mindanya itu lebih kepada unsur-unsur keseronokkan dan mencari hiburan. Mereka juga gemar bersosial dan tidak gemar hidup bersendirian. Tidak hairanlah sekiranya mereka tidak mempunyai sehingga ke hari ini. Mana tidaknya, individu yang cuba untuk mendekatinya sentiasa merasa ragu-ragu untuk serius bercinta dengan si penggemar _Mocha ini. Sikap keanak-anakannya itu tentu sekali tidak menyakinkan pasangan bahawa individu itu telah bersedia untuk serius dalam percintaan. Mungkin penggemar _Mocha boleh cuba melakukan pembaharuan dalam hidupnya mulai hari ini.

MINUMAN SEJUK
Sekiranya anda lebih gemar menikmati apa saja minuman asalkan ’sejuk’ menunjukkan bahawa anda tergolong dalam kategori yang gemar bersosial dan berhibur bersama teman-teman. Anda lebih gemar berkumpul dengan teman-teman akrab anda dan boleh bersantai bersama mereka hingga berjam-jam lamanya. Selain itu anda juga memiliki daya pemikiran yang kreatif dan sentiasa ingin cuba tampil denga idea-idea baru dalam melaksanakan tugasan anda. Namun awas, minuman sejuk ini tidak baik untuk kesihatan.

MINUMAN PANAS
Penampilan anda kelihatan penuh menyakinkan dan matang. Mungkin ramai yang memperkatakan bahawa penampilan anda kelihatan lebih matang dari usia sebenar anda. Namun anda tidak pernah menghiraukan apa jua tanggapan orang lain yang diberikan kepada anda. Anda memiliki matlamat hidup yang tersendiri dan sentiasa berusaha untuk hidup merealisasikannya biarpun terpaksa berhadapan dengan bermacam-macam rintangan. Teruskan usaha anda itu.