Follow Us @soratemplates

05/01/2020

Kisah Dalam Lagu - Cinta Ini Membunuhku

January 05, 2020 0 Komen

Cinta Ini Membunuhku.
Entah. Tetiba teringat lagu Indon ni.
Lagu ni tengah ngetop masa kami ke Bandung & Jakarta pada tahun 2008 dulu.
Kami ramai-ramai jenjalan ke sana untuk shopping kahwin time tu.
Memang tengah shopping tu asik lagu ni je yang berkumandang.

Kat sini lah baju sanding ku dibeli. Pasar Tanah Abang. Hahaha. Ada cerita pasal trip ke sini masa tu tapi kat wordpress. Dah tak ingat lagi dah username & passwordnya. URL blog pun tak sure dah. Sayang wooo..

Geng-geng yang jenjalan ke Indon time tu. Masa ni tak ingat pakai handphone apa. Mungkin Sony Ericson kot yang kaler oren tu. Tapi masa nak ke sini saya siap beli digicam Sony lagi. Masih lagi tersimpan Sony Digicam yang slim & kecik tu. Gila kau beli semata-mata nak ke sini. Tapi dulu memang saya suka ambik gambar pun, ye lah kata blogger tegar kan. Kui kui kui.

Cinta Ini Membunuhku - D' Massive 

Kau membuat ku berantakan
Kau membuat ku tak karuan
Kau membuat ku tak berdaya
Kau menolakku acuhkan diriku

Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hatimu
Ku sadari ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikapmu
Tak sadarkah kau telah menyakitiku
Lelah hati ini meyakinkanmu
Cinta ini membunuhku

Bagaimana caranya untuk
Meruntuhkan kerasnya hatimu
Ku sadari ku tak sempurna
Ku tak seperti yang kau inginkan

Kau hancurkan aku dengan sikapmu
Tak sadarkah kau telah menyakitiku
Lelah hati ini meyakinkanmu
Cinta ini membunuhku

Bila balik Malaysia, lagu ni pun meletops jugak kat sini. Bila dengar je lagu ni, saya dan Encik Tunang kompom gelak. Er, masa tu masih tunang lagi. Hehehe. Lucu kalau ingat sebab supir Grand Livina kami masa tu pun suka nyanyi lagu ni.

Kisah bunuh-membunuh sangat tidak real kalau nak dikaitkan dengan saya dan lagu ni cuma saya akan ingat trip kami ke Bandung dan Jakarta je kalau terdengar lagu ni corong radio. Tu jer.

04/01/2020

Koleksi Banner Blog

January 04, 2020 0 Komen
Tiap tahun mesti tukar banner lah kan. Walaupun sebenarnya tukar kaler jek. Yang penting, tukar. Hahahaha. Tahun ni kita tukar font jugak. Hihihi.

2018

2019

2020


Koleksi banner untuk Monolog Kakmim dari 2018 hingga 2020. Sama jer. Jangan marah ye. Hihihi. Takde mood nak design, skill dah lama menghilang. 

Design untuk banner ni sebenarnya didesign pada tahun 2015. Masa tu kat ofis lain, bukan ofis sekarang. Hihihi. Tak caya ini haaa.

Ini original design pada tahun 2015. Ok, bye.

03/01/2020

Western Food di Kuching - Toko Daging, Satok

January 03, 2020 6 Komen
Kecoh jugak semalam kan bila Menteri Pendidikan kita tetiba letak jawatan. Saya mungkin faham kenapa beliau letak jawatan sebab saya pernah juga mengalami  situasi seperti ini bila BFF letak jawatan daripada post yang dipegang. Bukan sebab nak lari dari tanggungjawab tapi saya pasti faktor-faktor lain yang mendesak keputusan tersebut. Apapun perletakan jawatan beliau, hidup perlu diteruskan. Hari ni hari pertama bertugas pada tahun 2020. Yeah!!

Ok, saya cuba follow perancangan saya untuk blog ni. Hari Jumaat hari untuk review. So hari ni saya nak buat food review untuk tempat makan di area Kuching. Ada ke warga Kuching baca blog ni ek? Takpe, saya share je untuk sesiapa yang datang ke Kuching pun boleh je kalau nak makan kat sini.

Kami pergi ke suatu tempat makan western ni 3 minggu yang lalu. 1st time makan di kedainya di area Satok tapi 2nd time makan di Toko Daging. 1st time dulu makan di Gita. Toko Daging ni ownernya Melayu, 1st kedai diorang di kawasan perumahan jer, kat rumah. Yang kedai di area Satok ni memang di shoplot kedai.

Meet The Grill - tagline Toko Daging

Lokasi Toko Daging ni di area Branch Celcom di Satok atau area Lock Ann atau mana-mana yang korang familiar lah ye. Kalau tak familiar area Satok, waze kan ada. Hehehe.

So far kat sini kita boleh order set dulang atau personal set. Selain western, set nasi kambing bakar pun ada jugak. Hari tu kami ambik set dulang dan set nasi kambing bakar sebab si Kakak nak makan nasik. 

Ni set yang kami ambik RM48. Ok kan? Kami 6 beranak makan pun tak abis, tapau jugak balik umah. Mungkin kalau takde set nasi tu habis kot.

Gravy sedap, marinate sedap, sayur pun sedap. Diorang guna kacang buncis dan carrot. Sedap sangat. Suka!

Selalunya kalau kita makan western mesti minum Coke kan? Kat sini diorang tak jual soft drinks, semua order. Kami order air rasmi kami teh O, Ayah diorang green tea lemon dan air teh bunga ni. Yang uniknya teh bunga kat sini memang letak bunga krisantimum tu, dan rasanya pun tak rasa yang teh bunga selalu, ada rasa organik sikit. Nice!

Gambar dicilok dari Facebook Toko Daging. Menggiurkan tak? Hahaha. Kalau nak jamu mata lagi silalah klik Facebook Toko Daging. Lagi banyak gambar-gambar yang bikin air liur meleleh. Haha.


Next time kalau ada di Kuching, malas nak keluar dari hotel, ye lah nak booking grab lagi, Food Panda pun boleh. Senang kan? Nak lepak ramai-ramai, boleh book awal di www.wasap.my/60168000634/TokoDaging

Last but not least, kami la #imanfamilia. Hihihi. Dan sebenaranya saya takde kaitan pun dengan Toko Daging ni tau. Hehehe. Cuma tak rugi share tempat makan Muslim yang menarik, berpatutan dan cozy.










02/01/2020

Aku Seorang Surirumah

January 02, 2020 2 Komen
Pernah ke buat karangan 'Aku Sebatang Pen' masa zaman sekolah rendah dulu? Mesti pernah kan? Antara tajuk popular yang senang nak score kalau buat Kertas 2 BM masa tu kan? Sekarang macam takde pulak dengar si Kakak kena buat karangan yang bertajuk macam ni. Ye lah sekarang ni kan zaman KBAT. Tak mainlah yang imaginasi macam ni kan? Tapi kalo imaginasi macam ni pun bagus sebenarnya, tu kan boleh mendorong ke arah KBAT. Hehehe. #katakuajak 

Aha... hari ni hari pertama persekolahan untuk Sesi 2020. Macam biasa 1st day sekolah saya memang ambik cuti walaupun tak menghantar Kakak dan Abang ke sekolah, tapi adik² yang tadika tetap saya yang hantar walaupun tak pernah pun ada sesi menangis, meraung. Itulah kelebihan budak yang duduk taska dari kecik. Diorang mudah adapt dengan persekitaran baru. #katakuajak

Memandangkan hari ni kan saya bercuti so hari ni boleh lah playing housewive, hihihi. Perasan jer tu. Besoknya dah keja lah oi. Hahaha.

Hari ni tadi hari saya bermula pada jam 5 pagi, kejutkan Kakak Abang, masak breakfast cum bekalan diorang pastu siapkan adik-adik yang berpindah ke PASTI baru tahun ni. Gambar berbaju sekolah di awal pagi? Memang tak ingat pun. Yang tau nak diorang gerak seawal mungkin dari umah kerana hari hujan. Biasalah kalau hujan memang jem lah kan. So lepas Ayah, Kakak dan Abang setel, kami 3 beranak pulak bergerak ke PASTI baru, yang agak jauh sikit dari umah daripada sebelum ni. Imran memang excited giler nak ke PASTI baru. Tapi sampai je di sekolah, dia berubah jadi serius pulak. Bila Ibu nak balik boleh pulak dia tanya mana cikgu 6 tahun. Hahaha. Matured pulak anak aku ni dia pulak yang bertanyakan cikgunya yang mana satu. Hahaha.

Siapa paling ceria? Hehehe

Plan seterusnya, pergi dobi keringkan baju. Ye lah hari asik hujan jer bila nak jumpa matahari nak jemur baju kan. Sesambil saya test route mana yang nak dipakai untuk ke ofis lepas ni. Route tadi memang takleh pakai, q traffic light lama sangat. So memang tak lah akan pilih route tu. Besok try route lain pulak, option 2. Kalau ok, kita proceed saja route tu. Hehehe. Bila dah ke dobi, nasib agak baik, ada dryer yang available, so terus humban baju-baju kami anak beranak. Masa ni langsung tak ingat pun nak ambik gambar sebab time tu nak cari breakfast je. So saya jalan ke kedai makan yang berhampiran, tak jumpa menu yang diidamkan tapi terjumpa cikgu sekolah rendah pulak. Bila asik bersembang saya decide duduk je dengan dia dan wifenya sambil sambung sembang. Pun tak ambik gambar. Hahaha. Jarang pulak saya macam ni sebab saya memang suka ambik gambar. Haha. Masa duduk tu cikgu dan wifenya dah selesai makan so diorang gerak dulu, tinggal saya seorang habiskan mee kari ayam. Tak sedap pun. Masin jer lebih. Dan tak ada bukti bergambar! Hahaha. Macam bukan saya je kan?

Lepas setel di dobi, singgah beli lauk untuk masak dulu baru balik umah lipat kain. Sesambil tu dengar radio lah, memang macam surirumah kan? Hihihi. Tapi saya memang jenis buat kerja sambil on radio pun, tv tak berapa nak layan. Setel lipat baju, kita masak pulak. Lauk hari ni ayam masak kicap kegemaran seisi keluarga. Hahaha. Imagine je lah eh sebab memang takde gambar jugak. Hahaha.

Cun timing masak, siap je terus ambik si Abang pulak. Abang balik 12 sengah, Kakak kol 1. Memandangkan hari ni 1st day mesti banyak kereta, dengan parents tahun 1 yang belum berapa familiar route dalam kawasan sekolah lagi, Daripada ko kena pusing sebab takde parking better gerak awal. So bila dah sampai awal 5 minit daripada waktu sekolah tamat, sempat ler bersembang dengan kawan² yang sedang menunggu anak diorang. Very the mak-mak kan? Hahaha.

Sementara tunggu Kakak keluar kol 1 pm, ni lah kerjaan 2 beranak.

Bila Kakak dah ada tapi jem pulak dalam kawasan sekolah. Hmm... wefie dulu lah. Baru ingat nak ambik gambar, kau

Pastu kami balik umah, makan, solat dan oops, boleh pulak tido. Anaknya tak tido tapi maknya tido. Pastu gerak lagi ambik yang PASTI, diorang sekolah sampai petang. So setel ambik dari sekolah, pastu Kakak mintak beli fail yang cikgu suruh, adeh penatnya drive kemudian ke kedai cari, tak jumpa pastu cari kedai lain, parking, masuk kedai, cari fail, tak jumpa. Last² Ibu give up. Nanti weekend lah kita carik. Hahaha.

Sampai umah, solat pastu minum petang sekejap dengan Ayah pastu basuh semua bekas bekalan anak², baju² masuk mesin tapi tak basuh lagi dan masak sayur pulak untuk dinner.

Penat tau taip ni. Hahahaha. Banyak pulak pastu nye kan. Saja jer nak taip diari sehari ni untuk catatan di lembaran ke-2 tahun 2020 ni. Besok si adik 2 orang tak sekolah sampai petang so malam ni tak perlu siapkan baju untuk sesi petang. Baju sekolah dan baju ofis untuk besok semua setel. Ni dah abis taip ni boleh lah tidor. K bye!

Eh. Kesimpulannya, penat lah jadi surirumah. #katakuajak

01/01/2020

Perancangan Untuk Blog Monolog Kakmim

January 01, 2020 0 Komen
Hai 2020 ๐Ÿ˜

Alhamdulillah... dipanjangkan usia sempat jugak bertemu dengan tahun keramat 2020. Tahun yang digembar-gembur semasa zaman kanak-kanak dengan Wawasan 2020 dulu.

Tidak seperti tahun-tahun baru sebelum ini, tiada staycation bagi keluarga kami. Parents pulak bercuti nun di Melaya sana. So tinggallah kami adik beradik saja. Tak complete rasanya tanpa mak dan bapak. 

So malam baru 2020 ni hanya lepak di rumah mertua ipar saja yang baru kahwin 3 hari lepas. Macam tu jer lah malam tahun baru 2020. Balik rumah jahit nametag kat baju sekolah dan tudung si kakak dan abang. Haa... macam tu je lah. Hahaha.

Agaklah mendatar & a bit boring. Lagipun kat sini hujan jer sepanjang hari. Nak keluar rumah memang rasa malas.

Apapun semoga segala perancangan pada tahun 2020 ni akan dipermudahkan. Perancangan untuk blog pulak diharap macam ni lah.

  • Isnin - Tips (apa-apa tips)
  • Selasa - Diari Kakmim
  • Rabu - Wordless Wednesday (gambar sahaja)
  • Khamis - Diari Kakmim
  • Jumaat - Review (apa-apa review)
  • Sabtu - Diari Kakmim
  • Ahad - Kisah Dalam Lagu


Ini perancangan untuk penulisan di blog. Kita try ye. Insya Allah.

Terimalah seketul kami di ambang tahun baru malam tadi