Follow Us @soratemplates

11/01/2020

Hujung Minggu Bekerja Dua Ploh Dua Ploh

January 11, 2020 2 Komen
Ya. Hujung minggu pertama bekerja pada tahun baru 2020 ni.
Penat ya ampun sebab non stop bercakap.
Mengajar kursus lagi penat daripada PdP biasa.
Ye la sebab nak kejar silibus untuk dihabiskan dalam masa 7 jam.
Kalau PdP biasa, boleh sambung lagi next kelas kalau tak capai objektif.
Begitulah perbezaannya.

Ni cubaan mengupdate dari atas katil jer, guna henpon.
Tak larat nak on pc dah.
Tadi balut buku PASTI pun mata dah tak boleh bukak dah.
Ada banyak lagi belum dibalut.
Malam besoklah sambung lagi sebab besok kerja lagi.

Peserta untuk kursus Microsoft Word saya yang pertama di tahun 2020

Ok lah.. Nak tido dah
Besok kita kerja lagi
Kursus Powerpoint pulak.
Selamat berhujung minggu gais!
Saya 7 hari bekerja non stop minggu ni ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

10/01/2020

Apam Kartun Comel

January 10, 2020 2 Komen
Hmm... takde idea nak review apa. Tapi oleh kerana hari ni hari untuk review kita scroll jugak gambar di henpon usha² apa yang boleh direviewkan. Walaupun takde idea, tapi rasa terpaksa nak update tu ada.. sebab diri sendiri yang tetapkan menu² untuk penulisan di blog ni kan? So far, lembaran ke-10 di tahun 20-20 masih lagi maintain mengudapte blog. Esok lusa tak tau lagi. Hmm...


Tadaaaa!! Apam ninja turtle untuk birthday #anakno4 pada bulan April yang lalu. Comel kan? Tak ingat pulak ada update ke idok celebration birthday Idlan Muhaimin di sekolah hari tu kat blog. Tapi apam ni memang comel walaupun coloring tu memang banyaklah kan? Takpe lah, sekali-sekala. satu lagi ada apam mickey mouse.


Inti apam ni semua nutella lagilah budak suka makan. Dah la comel kan? Geram nengok rasa sayang pulak nak makan. Apam ni semua saya order dari kawan kat FB. Rasanya macam dah 2x dah repeat order. Comel dan teliti sangat kerjanya. Rasa pun sedap. Dia jual ni 50 pcs RM25. Yang di area Kuching, yang ingin nak order bolehlah jenguk di FB Kasz SyauQina. Kek lapis premium & customised birthday cake pun dia jual. Dan yang paling best sebab dia boleh COD. Saya suka sangat yang suka COD ni. Hehehehe.

Sekian saja untuk review minggu ini!! Review ini tidak berbayar ya!! Daaaa~

09/01/2020

Kenapa bekal ibu sikit?

January 09, 2020 2 Komen
Sedang Ibu mandi. Tok.. tok.. tok.. pintu tandas diketuk. Ibu pun bukalah pintu in case ada urgent nak terkucil ke.

Imran: Ibu, ibu, ni bekal ibu kan?
Ibu: Aah
Imran: Kenapa kecik sangat?
Ibu: Kan sikit jer tinggal tadi, ibu letaklah bekas kecik
Imran: Ooo... (sambil tersengih-sengih)

Jangan tak merasa, 2-3 suap jer pun ni.

Ini ha... si cinonet ni yang Imran kecohkan tu.


Entah kenapa si #anakno3 ni excited sangat tengok tupperware yang kecik cinonet tu. Hihihi. Bila dibandingkan bekas bekal anak² dan bekal si ibu memang jauh beza saiz dan kuantitinya. Hahaha. Itulah pengorbanan seorang ibu di pagi hari ye tuan² dan puan². Hahaha

Pagi² memang masak breakfast untuk mereka bawak bekal dan jugak makan kat umah sebelum ke sekolah. Si ayah pun makan sama. kalau ada balance, adalah bekal untuk ibu. Kalau takde, ibu breakfast kat luar je kat mamak bawah kolej. Tapi kalau Isnin dan Selasa ibu make sure memang kena bawak bekal sebab 2 hari tu ibu kelas jam 8 so kena breakfast ala kadar dulu sebelum masuk kelas, kalau tak, perut kosong bahaya untuk bot-bot kecil. Eh. Hahahaha.

Menu bekal pagi ni mee Lee Fah goreng (ala-ala mee maggi) tapi kalau bawak bekal selalu kawan² #TheIMANs cakap mee sedap tapi sebenarnya bukan. Mee ni mee kering yang dicelur dan ditumis macam buat mee goreng. Tapi biasalah tak letak sayur sebab kalau letak pun berbahaya untuk bot-bot kecil... ahaha... ye lah nanti ibu jugak yang terpaksa buat urusan pemilihan sayur² untuk disingkirkan. Baik toksah letak siap-siap.

Dan menu ni memang diorang suka sebenarnya. Biasalah budak² selalu suka mee sedap tapi ibu kalau dah terpaksa baru bekal mee sedap, lebih suka goreng sendiri je. Sebab tu pagi ni Imran makan bertambah-tambah, si abang memang tiap-tiap hari bertambah makan breakfast. Ibu pun tak tau macam mana selera makan tu boleh ada awal-awal pagi macam ni. 

Er, korang pulak breakfast apa? Menu apa? ๐Ÿ˜


07/01/2020

Isnin Pertama 2020

January 07, 2020 0 Komen
Pagi alhamdulillah berjalan lancar.
Tapi masuk jer ofis agak busy.
Tengah hari ambik #TheIMANs dari sekolah... terus down.
Mood merudum, tak sempat makan tapi sempat tido dalam kereta.
Jem yang tak terkawal dalam kawasan sekolah.
Nasib baiklah yang di PASTI semua balik petang.
Mintak keluar ofis sampai 2.15 je tapi 2.10 masih di sekolah.
Ko rase?
Memang pening ah kepala.


Bila dah macam ni, masuk ofis lambat, memang hilang fokus nak setelkan kerja ofis.
Nasib baik minggu depan dah start KAFA.
Semoga dipermudahkan semuanya.
Allahumma amin.

06/01/2020

Tips Teknik Flat Lay For Beginner

January 06, 2020 5 Komen


Semuanya gara-gara gambar yang diupdate di status Whatsapp seperti di atas ni. Gambar ni diambil dari angle atas. Mesti korang selalu jumpa gambar macam ni kan? Sebenarnya teknik ambik gambar dari angle atas ni namanya teknik flat lay atau Flat Lay Photography. Teknik ni bukannya baru sangat pun, kalau tengok di IG memang seller online suka guna teknik ni untuk ambik gambar produk diorang. Saya pun suka tengok gambar guna teknik flat lay ni. Mula-mula jatuh hati tengok konsep flatlay ni bila selalu download vektor di Freepik dulu. Dari situlah mulanya, tapi nak ambik sendiri tak reti sangat lah pulak.

Sekarang semenjak 2 menjak ni suka pulak nak apply teknik flat lay sebelum makan. Tambah-tambah lagi bila dah jumpa geng-geng yang sporting yang suka jugak nak bergambar dulu sebelum nak makan. Haha. Asal sabar je. Lepas order sampai, sabar, tembak dulu sedas 2 atau sampai puas hati lah. Hehehe.

Antara koleksi sarapan pagi bersama Maggi. Hehehe.

Cubaan.. cubaan

Agak-agaknya macam mana saya ambik gamba lauk makan tengah hari ni? 

Banana cheese anyone?

Lauk makan malam pulak

Basic lunch

Kebanyakkan saya buat amali flatlay sebelum makan. Semua makanan kan? Biasalah beginner kan. Sebab kalau nak ambik subjek lain kena ada props pulak. So kebanyakkan gambar yang saya ambil tak ada props. Kalau betul-betul nak apply kena ada props supaya storyline dia ada.

Kalau nak baca lebih lanjut tentang teknik flatlay ni google jer. Ada baca blog yang cerita pasal ni. Saya nak cerita lebih pun tak reti sangat sebab bukan pro pun. Cuma apa yang saya boleh simpulkan:
  1. Subjek yang nak ditonjolkan kenalah jelas
  2. Background kenalah sesuai.. selalunya putih atau plain, tapi nak cuba jaya latar lain tak salah
  3. Pencahayaan kena on point sebab gambar yang cantik tak memerlukan flash camera
  4. Props, kalau boleh cari props yang bersesuaian dengan tema subjek
  5. Capture dari sudut pandangan atas paling tinggi

Saya pun masih belajar, bukan pro. Cuma apa yang penting, nak ambik gambar ni kena muka tebal sikit. Kalau jenis pemalu memang tak jadi lah gambar. Jadi cameraman memang macam tu. Kalau malu memang tak dapatlah nak capture momen yang best² kalau asik tertinggal di belakang jek.

Pernah kami segeng nak apply tips yang no 5, ada lelaki meja sebelah offer diri nak tangkapkan gambar kami sebab dia ingat kami nak ambik gambar. Kami gelak jer say thanks sebab sebenarnya kami cuma nak tangkap gambar makanan kami yang atas meja tu! ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ