Follow Us @soratemplates

05/04/2020

Daging Masak Hitam Sarawak Versi Simple

April 05, 2020 0 Komen
Hai! Dah nak masuk hari-19 kita di bawah PKP fasa ke-2 kan? So far dah adapt jugak lah dok umah jer, tak ke mana. Hari sekolah sibuk dengan anak² buat kerja sekolah. Ada yang kena online, ada yang offline. Setel kelas anak² baru la dapat masak, setel masak baru lah dapat bukak file² tugas hakiki di ofis yang dihantar di Telegram. Rutin harian PKP macam tu lah. Cukup masa, lipat kain sambil layan netflix. Hehehe.

Korang pulak macam mana? Ok? Anak-anak sihat? Rasanya sekarang lagi selamat duduk rumah daripada berpeleseran kat luar tu. Yang frontliner yang terpaksa bekerja tu apa boleh buat, memang dah tugas mereka. Ayah IMAN pun antara frontliner jugak tapi nasib jugaklah dia dah tak terlibat sangat dengan klinikal, banyak management je so ok lah walaupun serammmmmm tu tetap ada. Bila dah namanya keja kat hospital, risiko tu memang tetap ada. Huhu.

Aha... bila PKP ni kan, siang malam memang makan kat umah, beras pun derasssss je. Siapa macam tu? Kita geng. Hehehe. Dengan budak-budak yang sedang membesar umur 6-11 tahun ni, memang asyik lapar ke kerjanya. So sepanjang PKP ni memang Kakmim abadikan, chehh.. abadikan ye... gamba-gambar menu musim PKP di IG Kakmim. Nanti-nanti boleh lah KLMJ zaman PKP. Nak abadikan di blog leceh sikit la nak menaip panjang-panjang. Ni pun tetiba ada perasaan nak menaip. Hahaha.

Hari ni hari Sabtu, selalunya hari Sabtu memang hari yang agak busy, tak lekat di umah sebab banyak program #theIMANs hari ni. So selalunya Sabtu memang makan kat luar. Musim PKP ni nak makan kat luar memang tak lah, nak order? Masih rajin lagi nak masak ni. Hihi. So hari ni masak special sikit untuk diorang. Daging masak hitam Sarawak. Selalunya kalau time kenduri memang daging masak hitam ni lah menu wajib yang akan dicari-cari. Memandangkan musim PKP pun tak boleh kenduri, kita masak je menu daging hitam kenduri hari ni.

Tadaaaa.... daging masak hitam version simpleeeee sesuai untuk musim PKP. Hahaha!


Resepinya senang jer. Kan dah kata version simple kan?

Bahan utama
Mestilah kena ada daging fresh atau frozen 

Bahan tumis
Minyak masak
Rempah 3 sekawan
Bawang merah + bawang besar - dipotong
Bawang merah + bawang putih - dikisar
Cili kering - dikisar
Halia + Serai - dikisar
Serai - diketuk
(Cili, bawang, halia ni korang agak-agak sendirilah ye ikut kuantiti daging korang)
Setengah mangkuk kismis hitam - rendam dengan air panas kemudian tumbuk atau blend

Bahan perapan
Gulapong 
2 sudu besar peanut butter
Halia + Serai - dikisar 
Kicap manis 

Cara-cara membuatnya:
1. Perapkan daging yang siap dipotong dan dibersihkan dengan bahan perapan. Semakin lama diperap, semakin mesra gitu, kata orang-orang tua. Kalau daging tak banyak, dalam 15 minit pun dah ok.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 3 sekawan dan bawang merah & bawang besar potong.
3. Masukkan bawang merah + bawang putih yang dikisar, kacau.
4. Masukkan halia + serai yang telah dikisar dalam sesudu.
5. Masukkan serai yang dah diketuk dan cili kering yang dah dikisar, masak hitam ni selalunya tak pedas so tak payah letak banyak. Kacau sehingga pecah minyak & naik bau.
6. Masukkan perapan daging sekali dengan air perapan. Kacau sebati.
7. Masukkan kicap manis + kicap masin, agak-agak koranglah.
8. Tunggu sehingga kuah agak kering.
9. Bila daging dah agak-agak empuk, masukkan kismis yang telah ditumbuk dan kacau rata.
10. Pastikan daging empuk, biarkan mendidih dan tutup api. Siap!!

Untuk daging masak hitam ni, Kakmim tak letak garam dan perasa sebab semuanya dah cukup rasa. Tapi korang boleh jer sesuaikan dengan lidah korang. Dan satu rahsia nak kuah jadi pekat ialah dengan masukkan kismis tu tadi. Tak letak pun takpe, kalau letak lagi mengancam lah. Hahaha!

Macam ni lah rupanya kismis yang telah ditumbuk. Kakmim guna lesung batu je sebab tak banyak. Alkisahnya bila PKP ni kita guna je bahan-bahan yang sedia ada kat umah. Kismis ni sebenarnya kismis Sun Maid #theIMANs. Hahaha. Tetiba teringat ada stok kismis diorang, apalagi guna je lah apa yang ada kan? Kih kih kih.

Amacam? Simple je kan? Tapi rasa mewahhh. Haha. Angkat bakul sendiri lah tu. Kalau ada nasik minyak lagi mantap. Kalau nasik minyak Kakmim suka guna minyak sapi, dan minyak sapi pun dah habis sebab dah buat nasik tomato hari tu so kita makan dengan nasik putih je. Puas hati youu bila anak-anak makan dengan berseleranya.

Malam pulak, kita gunakan apa yang ada, kita buat mee goreng daging hitam pulak. Yeehaaaa!!! Sedapnya tak terkata. Actually semalam Ayah IMAN cakap nak makan mee goreng daging. Kita kasi on saja malam ni kebetulan ada stok mee kuning. Nampak tak, memang isteri mithali kan? Kah kah kah.

Haip!! Telor mata tu Kakmim yang punya. Diorang semua kat umah ni tak kisah pun telor mata ni. Selamat laa telor Kakmim tu. Hihihi.

Oklah.. tu jer sharing untuk malam ni. Tetiba terajin pulak nak menaip panjang lebar ni. Daaa~





29/03/2020

SAKIT

March 29, 2020 0 Komen
Hai!! 

Rupanya bulan Februari hari tu ada 1 entri je ek? Tak perasan pulak Kakmim. Hahaha. Memang langsung tak jenguk pun kat sini. Memang ada teringat nak jenguk tapi entahlah macam takde masa pulak kan? Hey, alasan kan?

Hmm... apa kabar semua? Macam mana hari-hari korang #stayathome ni? Tak sangka pulak kan Covid-19 ni dah seserius ni kat Malaysia ni. Kat Kuching sendiri pun dah macam nak red zone dah. Memang takut jer rasa nak keluar rumah. Sekarang sape-sape je boleh jadi carrier. Scary sangat berperang dengan musuh yang invisible ni. Hmm..

Sepanjang PKP ni Kakmim aktif kat IG je. Memang sengaja buat #foodlog semasa PKP. Untuk memori di kemudian hari nanti, kalau umur panjanglah kan? Bila dok umah memang masak jer lah kerjanya. Walaupun WFH (work from home) dapur memang tak boleh tak masuk. Biasalah ada 4 orang budak yang lasak yang sedang membesar, nak main kat luar rumah tak boleh, bila main kat dalam umah jer, boring-boring diorang cari makanan. Nak tak nak memang nak kena bagi diorang kenyang.

Dah dekat 2 minggu berkurung dalam umah ni, memang ada 1 lagu ni memang terngiang-ngiang jer di telinga ni yang selalu #theIMANs ni nyanyi. Kadang-kadang diorang tukar lirik. Sampai Kakmim pun tercari-cari jugaklah apa nama lagu yang diorang suka nyanyi tu. Rupanya lagu SAKIT. Hahaha.

Ni haa... SAKIT lah sangat telinga Ibu ni dengar diorang asik nyanyi lagu ni..

==============================================

SAKIT - YONNYBOII (feat ZYNAKAL)

Kalau kau rasa tak dihargai
Tutup la mata pegang la hati
Kalau kau rasa diri kau sunyi
Jangan bersedih
Aku disini

Walau hidupmu tumpas
Ku akan beri kerjasama..
Bangkit wahai hidup ini tak
Sempurna...

Jangan selalu bersedih
Ku juga selalu terleka
Kesilapan lama bakal jadi
Rama rama...

Tapi aku sakit bila ramai
Keji...
Sakit aku bukan dihati..
Jadi sakit aq pendam sendiri..
Rasa sakit ini tak akan berhenti...

Mergerti...
Ku terpaksa hadap walau
Penat lari..
Ku terpaksa jatuh bila
Penat diri..
Ku terpaksa hilang walau
Ramai cari

Aku lupa ingatan
Jadi tolong ingatkan
Saat luar kawalan
Jadi tolonglah pesan

Tolonglah aku kawan
Aku ni manusia
Ku buat kesilapan
Ku manusia biasa

Percayalah
Ku berpegang tangan
Jika engkau memerlukan
Jadi tolong jangan segan

==============================================

Familiar tak lagu tu? Siang malam diorang nyanyi memang bernanah jugak lah rasa telinga ni dengar berulang-ulang kali. Bukan sorang, 3 orang tau suka ulang nyanyi lagu ni. Hmmm...

Rasanya lepas ni dengar je lagu ni mesti ingatlah masa PKP menentang Covid-19 ni.

Korang pulak apa memori sepanjang PKP 2 minggu ni? Bertabahlah semua ye ada 2 minggu lagi kita kena #stayathome ni. Jaga diri semua tau! Stay clean, stay healthy, stay safe, stay at home.

Semoga Kakmim rajin untuk update lagi. Daaa~




10/02/2020

Kerana Crash Landing On You!

February 10, 2020 1 Komen
Ehem.. Halu Februari!!!!
Dah 10 hari di bulan 2, doploh-doploh kan?
Alamak..
Ni 1st posting untuk bulan cinta ni
Dan kerana bulan cinta ni Kakmim telah terjebak dengan CLOY ni!
Help!


Siapa follow Crash Landing On You ni komen tau!!
Kerana CLOY ni lah masa² yang terluang banyak dihabiskan dengan layan Captain Ri ni
Sori ye....
Malas betul nak menaip entri di blog sebab nak layan CLOY ni



Actually Kakmim baru jugak layan Captain Ri & Se-Ri ni
Mula tu marathon sampai kol 4 pagi baru tido
Ye lah dah banyak tertinggal kan
Demi kauuu... tak pernah aku marathon K-drama sampai tak tidur malam
Memang bukan seketul Kakmim tau!!

Last layan K-drama ni ceta Decendants of The Sun
Sampai dah bercerai balik dah hero & heroin ceta tu baru terbukak hati nak layan K-drama lagi



CLOY ni best sebab semua emosi bercampur aduk
Lucu pun ya, sedih, cinta, geram
Part romantik tu memang senyum sorang lah
Part sedih pun nangis sorang
Sampai Encik Husband tertanya-tanya.. kitak ok sik? Kitak ok sik? Haha 😂😂😂
Lagi satu, semangat setiakawan, family-bonding, teamwork
Memang terselit semua di situ

Minggu depan dah final 2 episod
Asal hujung minggu je pukul 10 kalau malas depan tv, dah lepak atas katil tengok kat henpon je
Hujung minggu jer mesti semangat nak setel semua kerja awal
Setel awal maknanya boleh landing awal tunggu RiRi couple ni.. heee 💖


Hyun Bin ni bukannya muda sebenarnya... baya² Kakmim je
Born 1982
Tapi makin berusia makin hensem kan.. lesung pipit tu yang tak tahan.. auww!

Matilah kitaaaaaa 😬😬

22/01/2020

Kesuraman

January 22, 2020 3 Komen
Ya.. ya.. saya ada
Cumanya agak tak berapa stabil dari aspek emosi
Entri ada je masih draf tapi tak sempat nak mengarang

Isnin hari tu... EL tapi ambik cuti ganti
Takde semangat nak kerja
Awal tahun dah down?
Ada lah sebabnya
Kalau rajin saya simpanlah di sini nanti
Kalau tak, biarlah saya simpan dalam hati

Semalam masuk kerja pun masuk kelas je
Lepas tu takde feel nak buat kerja
So decide pegi sekolah #theIMANs je
Padahal dah bawak bekal siap² dari pagi untuk lunch
Tapi sebab takde mood pegi jugak sekolah
Teman si abang makan
Lepas tu siap balik rumah lagi, basuh pinggan, solat
Dan tepat jam 2 dah ada di ofis semula

Nampak mendatar kan
Padahal ada jer kerja nak buat
Siapkan ikut keutamaan je dulu
Masih lagi kesuraman hatiku ini
Ahaks

Balik kerja ambik diorang dari KAFA pulak sebab Ayah keluar lambat

Hari ni pun bangun lambat
Padahal 2 kali tersedar
Sekali baru jam 2 pagi
Sekali lagi 3.45 pagi
Lepas tu bila alarm bunyi boleh pulak dicancel

Dan punch pun lambat hari ni, 8.05
Petang ni takde chance lah nak balik awal
Dan.. kita kesuraman lagi

17/01/2020

BLOGLIST 2020 BY NASIHATTERMASYHUR

January 17, 2020 1 Komen

Hai.. assalamualaikum
Salam Jumaat
Semalam tak update, sebab semalam cuti ganti
Kan hari tu dah kerja Sabtu & Ahad
Dan..
Bila cuti, mode pun bertukar ke surirumahtangga
Macam takde masa nak belek henpon ke apatah lagi nak on pc
So hari ni Jumaat belum ada review lagi
Kalau ada masa nantilah saya review k

Bila bloghopping blog blogger yang lain, ramai yang join segmen ni
BLOGLIST 2020
Actually saya, kalau jumpa blog yang aktif selalu je add terus ke bloglist
Ye lah saya tak ramai dah member blog dah sekarang
So follow je mana yang aktif
Kekadang rajin saya komen, kekadang jadi silent reader je

Ni usaha nak menambahkan kenalan blog, so kita join ikut trending
Ok ke idok?
Caranya mudah saje, tuan blog pun dah letak camne cara nak join dia punya segmen.


Cara nak join mudah sahaja. 

  1. Follow blog ni : nasihattermasyhur.blogspot.my 
  1. Make a post in your blog, title: BLOGLIST 2020 by nasihattermasyhur 
  1. Place banner segment ini sekali dengan backlink ke entry ni
  1. Comment di backlink kat no. 3 tu.

Ok, done!!