Follow Us @soratemplates

04/08/2020

#theIMANs di Hari Raya Qurban

August 04, 2020 0 Komen

Hari Raya Haji bertemakan hitam

Sebenarnya tak suka kaler hitam. Beli baju ni pun sebab sepatutnya pakai tahun lepas masa majlis kahwin adik ipar. Tapi ada masalah pulak parcel hilang ke camne terus pos lambat sampai. So baru rasmi masa raya haji hari tu.

Ibu dan kakak sedondon baju beli untuk hari raya hari tu tapi Ibu dah pakai pi keja sekali πŸ˜‚

Dan si Ayah layan dengan jubah jer takmo pakai baju Melayu si hitam manis tu 😁

Dan hari raya haji hari tu kami baca doa selamat sikit untuk birthday atok Kakmim yang ke-77. Kebetulan kan jatuh pada 31 Julai so selepas solat Jumaat baru kami sekeluarga ke umah tok aki.

Adik beradik mak Kakmim. Kurang sorang sebab yang bongsu tinggal di Tawau, Sabah. Boleh teka tak yang mana sorang Mak Kakmim? 😎









03/08/2020

Ice Forever

August 03, 2020 0 Komen
Hari Selasa yang lepas, 28 Julai 2020..

Situasi: Balik kerja, Encik Suami baru sampai rumah

Encik Suami: Nak surprise ke tak? Jawab Yes or No je
Kakmim: No. Malas la nak surprise². Cepat bagitau apa dia.
Encik Suami: Betul taknak surprise?
Kakmim: Ala... bagitau jer la sekarang
Encik Suami: Okay, nah kunci kereta.. bukak bonet belakang
Kakmim: Malas la.
Encik Suami: Ala... pegi jer la..

Terpaksa jugak la keluar umah, bukak bonet kereta belakang. Kosong je. Tapi... eh macam ada sesuatu jer yang familiar di bahagian dalam sana. Paper bag Ice Watch!!! Apa ni? Apa ni? πŸ˜† Dia buat surprise la pulak. Terus masuk dalam, tak sabar nak tengok Ice Watch collection mana yang pulak dia beli. Memang dalam minggu sebelum tu meroyan nak beli collection green theme tapi memandangkan kes Covid-19 yang tiba-tiba mencanak naik tak berani pulak nak ke sana ke si mari.


Tadaaaa!! Tetiba da paper bag pulak, 2x beli sebelum ni takde pulak, yang 1st dulu jer dapat paper bag hitam ni tu pun masa Encik Suami beli di KL sana.

Inilah dia Ice Forever πŸ’– tanda cinta sejati beliau lah kot.. hahaha. Walaupun Kakmim dah ada koleksi Ice Watch yang warna hitam tapi dah Encik Suami belikan, kita terima dengan hati yang terbuka je la πŸ˜„

Macam pernah saja ku lihat ya, rupanya sama dengan Ice Watch beliau, cuma yang collection ni ada tarikh. Encik Suami punya takde tarikh dan tali pun tak sama.


Ehem.. macho tak? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Dulu masa 1st birthday masa kapel dulu, Encik Suami pun hadiahkan jam jugak. Masa tu jam tangan Elle. Hehehe. Jam tu ada lagi kat rumah sekarang. Tapi dah takde bateri. Hehehehe.

2 Ogos 2020 & Aqiqah Online

August 03, 2020 0 Komen
2 Ogos 2020

Tahun ke-5 berkongsi birthday dengan si bongsu, Idlan Muhaimin. Alhamdulillah... masih lagi dapat menyedut oksigen dan menghembus karbon dioksida walaupun tahun 2020 ni ialah tahun pandemik. Terima kasih Allah kerana masih memelihara keluarga besar kami.

Kebetulan tahun 2020 ni 2 Ogos jatuh pada hari Ahad, maka kami celebrate di rumah saja. Kebetulan jugak tahun ni baru nak buat aqiqah si bongsu masa hari raya haji hari tu tapi buat online jer di aqiqahcentre.com. Sebelum ni tak terdetik hati nak buat aqiqah secara online, nak tunggu nak buat majlis atau nak tumpang majlis adik kawen macam lama jer lagi. Hari tu iklan aqiqah online ni asik lalu-lalang jer di timeline FB dan IG last² pm jugak tanya prosedur dan harga, dan alhamdulillah telah dipermudahkan.

Tak lama selepas buat pendaftaran, terus admin aqiqahcentre.com pm video qurban Idlan Muhaimin di Mekah. Memang slang Pak Arab lah sebut nama penuh si bongsu hari tu. Sekarang tengah tunggu sijil jer lagi.

Inilah dia birthday boy, Idlan Muhaimin yang ke-5 tahun. Dapat 2 kek, 1 kek dari Ibu yang merangkak kek Ibu jugak.. ahaks.. dan 1 lagi puding cake yang disponsor Nenek. Blur je muka si bongsu bila disuruh bergambar. Hahaha. So far plan untuk birthday di sekolah belum tau lagi nak buat bila.

Birthday boy & birthday girl πŸ’• nice tak? nice tak? Hahaha πŸ˜‚πŸ˜‚

Last but not least πŸ˜€ walaupun berpuluh-puluh kali burst snap gambar, yang terbaiknya memang tak banyak, susah sangat nak ambik gambar yang perfect. Si hero 3 orang ni bila nak bergambar automatically muka bertukar jadi serius πŸ™‰ tak faham pulak kenapa jadi macam tu.

Ini pulak kekasih awal dan akhir 😁 wajib la kan nak posing berdua πŸ™ˆ

Alhamdulillah, semua gembira semalam. Bak kata si kakak, lama rumah kita tak ada orang ramai² macam ni. Ye lah, raya hari tu kan PKPB memang takde orang pun ke rumah. Memang tak terlayan handphone semalam, dah malam baru dapat tengok handphone, layan socmed. Memang rasa macam open house jugak. 11 sengah malam jugak habis setel basuh periuk, tupperware bagai. Si kakak pulak sapu rumah. Mop tak sempat lagi πŸ˜„

Main menu semalam memang tak teringat langsung nak ambik gambar. Semalam Mak buat sup daging korban. Birthday girl pulak order saja... mee jawa dari jiran sama lorong. Hahaha. Berbaloi² semua habis, tak perlu nak simpan fridge banyak². Family yang datang pun dapat bawa tapau jugak. Puas hati, syukur alhamdulillah.

Tadaa.. homemade cake tapi tempah dari bff, Russian Black & White Cake. Topper buat sendiri sebab tu dapat tema sama dengan baju semalam jugak πŸ˜†

Keratan rentas si RBW.. sedappp.. pernah tempah dari baker lain tak sesedap yang ni

Puding cake sponsor by Nenek 

Mini Chicken Burger

Cheese Tart

Dan satu lagi menu kuih tradisional orang Serawak, kuih bongkol yang tak ada dalam gambar. Hehehe. Cari² di galeri henpon pun memang takde jugak gambar lama, dah delete la tu. Hehehe.

Sekian saja birthday entry untuk memori tahun² mendatang 😊






20/07/2020

Tiber

July 20, 2020 1 Komen
Tiber. 

Term budak² hipster zaman sekarang.

Terasa lama jugak tak bukak blog ni. Hari ni buka tetiba nampak banyak pulak orang selongkar post-post lama.


Siapakah gerangannya? Hahaha. Nantilah Kakmim update lagi. Jenguk sekejap je ni. Sekejap lagi ada sharing knowledge session. Kalau free adalah entri hari ni. Kalau senyap je, paham² je lah. See ya. Selamat hari Isnin.

10/07/2020

Di Mana Mask Extenderku?

July 10, 2020 3 Komen
2 minggu dah kot aku carik mask extender bunga-bunga ku itu. Rasanya memang ada simpan tapi kenapa tak jumpa pun bunganya.

Nak dijadikan cerita minggu lepas minggu yang banyak jugaklah kerja nak setel. Sempat memang sempat print keja sekolah #theIMANs tapi balik tetap tak bawak. So kenalah print kat umah kan. Makanya ceritanya bermula begini..

Aku pun on printer macam biasa. Tetiba dia terus printing. Haih haih. Rupanya dia detect kertas yang discan sebelum ni terus jer dia printing 🀦🀦🀦

Tengah printing, kertas jem pulak. Haih eh. So jadilah technician jap nak mengeluarkan kertas yang jem itu. Okay.. Berjaya jugak aku menarik kertas tu. Sehelai je pun yang buat printer jadi error. Setel semua terus resume printing sebelum ni. Masalah pulak bila printer asyik bagitau paper jem takmo proceed print. Pelikkkk... dah jenguk kat dalam tu tapi takde pun kertas yang lekat. Adeh... mati kutu dibuatnya. Terus badmood malam tu, Encik Suami pun tolong jugak, manual dah bukak, tengok kat Youtube pun dah masih jugak takmo print. So hantar servis jer lah jawabnya. 

Tak lama pun hantar servis dalam 2 hari dia dah call balik dah printer dah siap. Tapi masa dia call tak tanya pulak betul ke memang ada dalam tu. Janji ok jer kan.

Bila Encik Suami dah ambik, dia hantar gambar ni.

Gelak jer technician di servis center tu. Huhuhu

Rupanya mask extender yang ku cari itulah penyebab roller printer tu stuck πŸ™ˆ Bukannya ada paper jem pun dalam tu.

06/07/2020

Verify Batu Kristal Swarovski Anda di https://www.crystals-from-swarovski.com/

July 06, 2020 0 Komen
Yuhuuu happy Monday uols!! Kegilaan membeli Ice Watch kembali lagi. Baru minggu lepas rembat Ice Ola, weekend ni rembat Ice Cosmos pulak. πŸ™ˆ 

Reason tak sabar nak rembat new collection ialah senang nak matching kaler baju. Hahaha. Nasib la laki I jenis melayan jek. Malah diberikan galakan yang padu lagi tu. Ye lah I guna duit I sendiri, bukan duit dia. Hihihi.

Mulanya nak beli yang Summer Collection, light purple, dalamnya floral design tapi saiz Medium pulak. Kakmim tak berapa suka pakai jam oversize di tangan sebab tangan jenis kecil jer tetiba plak jam yang lagi besar dari pergelangan tangan. Tak suka... tak sukaaa.

Tetiba mata tertumpu ke arah sesuatu yang bergemerlapan. Jeng jeng jeng! Nasib ada kaler pink!! Sebab memang target nak tambah koleksi untuk matching dengan baju² bertemakan merah & pink. Tadaaa! Kita tengok spec dia dulu ye.

Inilah spesifikasi koleksi terbaru yang telah menawan hati. Ada batu Swarovski tau. So sweettt 😍

Nama collection ni Ice Cosmos - Pink Shades. Glittering gitu kalau kena cahaya sebab ada batu swarovski. Eh, tahukah anda kita boleh semak samada batu swarovki tu tulen ke idok? Pegi je ke website yang ada di tag jam tu.

 Dah try verify kat website tu, so jawapan balasnya seperti di bawah ni.

Haaa... gitchu... kata Kak Lina Pom Pom.

Puas hati dah dapat idaman di hati. Nak memburu koleksi untuk matching baju² hijau pulak sekarang. Hihihi.

Berminat ke dengan Ice Cosmos ni? Cer usha kaler lain pulak manalah tau ada yang berkenan di hati. Kakmim beli ada diskaun 20% + baucer RM50 dan dapat free gift cap Ice Watch lagi. 

Yang mana satu idaman kalbu? Biru ni lawa kan? Memang macam bintang² di angkasaraya sana.

Tengok cap yang #anakno2 pakai tu? Itulah cap free masa beli si Cosmos weekend tu. Hihihi.

Kalau uols terbeli si Ice Cosmos ni, jangan lupa komen kat sini tau!. Hehehe. Bye!