Follow Us @soratemplates

11/08/2020

Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan

August 11, 2020 0 Komen

Sebuah book teaser 😊

Sebelum ni asyik menulis kat blog jer kan? Hari tu kawan kat opis ajak join 1 projek menulis ni. Masa PKP hari tu pun dah join bengkel penulisan jugak. So why not la kan? Mencuba sesuatu yang baru. Walaupun bukan 1 buku tapi at least untuk permulaan boleh la, saya cuba k.

Tajuknya "Apa Lagi Yang Lebih Membahagiakan - Edisi Khas PKP & Covid-19". Nampak macam senang jer kan tajuknya tapi bila dah start menulis serius tak tau nak mula dari mana. Dah la limited patah perkataan. Ye lah kita tumpang orang kenalah ikut syarat yang orang dah bagi.

Masa hantar hari tu tawakal jer lah, kalau diterima alhamdulillah. So submit je, masa last day pulak tu. Punyalah awal dah kawan dah bagi iklan pasal ni tapi last minit jugak menjadinya. Tu pun kena buang² jugak sebab terbiasa menaip sesukati hati kupun macam di blog. Laras bahasa untuk buku ni agak sukar sikit sebab masih tak biasa kan? Mesti segan bila baca balik nanti. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Pagi Ahad hari tu, bangun pagi check Whatsapp tetiba nampak grup ni. Alhamdulillah, diterima jugak rupanya penulisan Kakmim yang biasher-biasher itu. Hehehe. Tak taulah ada pembetulan ataupun tak. Lepas ni tunggu jer lah admin update di grup.

Perancangannya September nanti akan publish. Semoga dipermudahkan semua urusan-urusan mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam penerbitan buku ini nanti.

10/08/2020

First Time Masak Kari Guna Kari Cap O

August 10, 2020 0 Komen

Hoyeah!! Semalam masak karing daging korban. First time guna kari cap O. Istimewa sangat ke kari cap O ni? Haa..sebab itulah nak kena try. Kata peminat kari kan?

Gambar ihsan Google jer. Takde ambik gambar. Tapi glamer jugak nampaknya kari cap O ni ye

Alkisahnya hari tu pernah tanya kawan² di FB, diorang masak kari guna kari jenama apa. Tu lah kawan² dari Semenanjung especially yang stay di utara kata diorang guna kari cap O sebab memang sedap. Kebetulan hari tu ada kawan balik raya haji ke Kedah so saya pun pesanlah kat dia, kari ayam dan kari ikan.

Selalunya saya kalau masak kari memang akan campur kari at least 2 jenama. Sebelum ni saya campur kari Adabi & Babas. Tapi semalam Babas + Cap O. Kejadiannya memang menyerlahlah dengan kaler yang sangat menyelerakan. Bak kata adik² macam kari yang orang masak masa kenduri kawen. Tapi peminat kari memang sukalah kari macam tu kot. Hehehe.

Ni baru dimasukkan santan. Kaler best kan?

Korang pulak suka guna kari jenama apa ye kalau masak kari? Lepas habis stok kari cap O ni kena beli kat Shoppee lah pulak kot. Ke ada yang jadi supplier Kakmim untuk jual di Sarawak ni? Hehehehe.




 

06/08/2020

12 Ciri-Ciri Menarik Individu Yang Lahir Pada Bulan Ogos

August 06, 2020 2 Komen
Mungkin baru 6 hari di bulan Ogos so kita masih lagi cerita pasal birthday ye. Hehehe. Terima kasih LHDN, hantar email birthday ni. Terasa dihargailah jugak sebagai pembayar cukai setiap tahun 😁 pandai ye LHDN ambik hati orang. Bagus² πŸ˜„


Sempena bulan kelahiran Kakmim, apakata kita search sikit ciri-ciri individu yang lahir pada bulan Ogos. Ada orang kata individu yang lahir pada bulan Ogos ni menarik dan luar biasa. Hmm.. yo la tu. Setiap individu sememangnya ada keistimewaan masing-masing, ye dok? Apapun, kita baca sajalah, ada yang mengena, mungkin kebetulanlah kan? Bukannya nak jadi nujum Pak Belalang.

Kredit to Media Tular


Statement #1, #2, dan #3 ni kebetulan terkena batang hidung Kakmim 😎


Ya, #4 ini kebenaran πŸ˜‚ kalau nak meluahkan sesuatu lebih suka menggunakan Whatsapp, kalau dulu iols pakai email πŸ˜‚

Mungkin ada kebenarannya kot. Hmm...

#6 mungkin nampak macam kedekut jugak, mulanya semangat nak membeli itu ini tapi last² tak jadi jugak.

#7 tak lah kot. Kita mestilah jadi pasangan yang setia. Tapi minat tu memang perasan, berubah-ubah. Hehehe πŸ˜ƒ

#8, #9, #10 boleh dikatakan ya. Kalau bab #9 tu orang Sarawak cakap 'kuat ingga' πŸ˜‚ #10 takdelah rajin sangat pun, ikut mood jugak dan pemimpin hebat? Tak sure lah, macam tak suka je nak lead.

#11 no komen, alhamdulillah jika benar tapi terkenal dan berkuasa tu memang tak benar, mungkin 1 fine day nanti kot πŸ˜‚

#12 ni, ya kebenaran!! Jangan suka push okay, nanti tak pasal² haku hangin pulak. Wakakaka.

Lagi... dapat birthday wish dari admin eSis. Tahun-tahun sebelum ni tak perasan pulak ada tak dapat wish macam ni. Dulu.. jarang bukak eSis tapi sekarang hari-hari bukak eSis sebab dah jaga latihan staf kan? Hahaha. Thank you admin eSis 😊

04/08/2020

#theIMANs di Hari Raya Qurban

August 04, 2020 0 Komen

Hari Raya Haji bertemakan hitam

Sebenarnya tak suka kaler hitam. Beli baju ni pun sebab sepatutnya pakai tahun lepas masa majlis kahwin adik ipar. Tapi ada masalah pulak parcel hilang ke camne terus pos lambat sampai. So baru rasmi masa raya haji hari tu.

Ibu dan kakak sedondon baju beli untuk hari raya hari tu tapi Ibu dah pakai pi keja sekali πŸ˜‚

Dan si Ayah layan dengan jubah jer takmo pakai baju Melayu si hitam manis tu 😁

Dan hari raya haji hari tu kami baca doa selamat sikit untuk birthday atok Kakmim yang ke-77. Kebetulan kan jatuh pada 31 Julai so selepas solat Jumaat baru kami sekeluarga ke umah tok aki.

Adik beradik mak Kakmim. Kurang sorang sebab yang bongsu tinggal di Tawau, Sabah. Boleh teka tak yang mana sorang Mak Kakmim? 😎









03/08/2020

Ice Forever

August 03, 2020 0 Komen
Hari Selasa yang lepas, 28 Julai 2020..

Situasi: Balik kerja, Encik Suami baru sampai rumah

Encik Suami: Nak surprise ke tak? Jawab Yes or No je
Kakmim: No. Malas la nak surprise². Cepat bagitau apa dia.
Encik Suami: Betul taknak surprise?
Kakmim: Ala... bagitau jer la sekarang
Encik Suami: Okay, nah kunci kereta.. bukak bonet belakang
Kakmim: Malas la.
Encik Suami: Ala... pegi jer la..

Terpaksa jugak la keluar umah, bukak bonet kereta belakang. Kosong je. Tapi... eh macam ada sesuatu jer yang familiar di bahagian dalam sana. Paper bag Ice Watch!!! Apa ni? Apa ni? πŸ˜† Dia buat surprise la pulak. Terus masuk dalam, tak sabar nak tengok Ice Watch collection mana yang pulak dia beli. Memang dalam minggu sebelum tu meroyan nak beli collection green theme tapi memandangkan kes Covid-19 yang tiba-tiba mencanak naik tak berani pulak nak ke sana ke si mari.


Tadaaaa!! Tetiba da paper bag pulak, 2x beli sebelum ni takde pulak, yang 1st dulu jer dapat paper bag hitam ni tu pun masa Encik Suami beli di KL sana.

Inilah dia Ice Forever πŸ’– tanda cinta sejati beliau lah kot.. hahaha. Walaupun Kakmim dah ada koleksi Ice Watch yang warna hitam tapi dah Encik Suami belikan, kita terima dengan hati yang terbuka je la πŸ˜„

Macam pernah saja ku lihat ya, rupanya sama dengan Ice Watch beliau, cuma yang collection ni ada tarikh. Encik Suami punya takde tarikh dan tali pun tak sama.


Ehem.. macho tak? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Dulu masa 1st birthday masa kapel dulu, Encik Suami pun hadiahkan jam jugak. Masa tu jam tangan Elle. Hehehe. Jam tu ada lagi kat rumah sekarang. Tapi dah takde bateri. Hehehehe.

2 Ogos 2020 & Aqiqah Online

August 03, 2020 0 Komen
2 Ogos 2020

Tahun ke-5 berkongsi birthday dengan si bongsu, Idlan Muhaimin. Alhamdulillah... masih lagi dapat menyedut oksigen dan menghembus karbon dioksida walaupun tahun 2020 ni ialah tahun pandemik. Terima kasih Allah kerana masih memelihara keluarga besar kami.

Kebetulan tahun 2020 ni 2 Ogos jatuh pada hari Ahad, maka kami celebrate di rumah saja. Kebetulan jugak tahun ni baru nak buat aqiqah si bongsu masa hari raya haji hari tu tapi buat online jer di aqiqahcentre.com. Sebelum ni tak terdetik hati nak buat aqiqah secara online, nak tunggu nak buat majlis atau nak tumpang majlis adik kawen macam lama jer lagi. Hari tu iklan aqiqah online ni asik lalu-lalang jer di timeline FB dan IG last² pm jugak tanya prosedur dan harga, dan alhamdulillah telah dipermudahkan.

Tak lama selepas buat pendaftaran, terus admin aqiqahcentre.com pm video qurban Idlan Muhaimin di Mekah. Memang slang Pak Arab lah sebut nama penuh si bongsu hari tu. Sekarang tengah tunggu sijil jer lagi.

Inilah dia birthday boy, Idlan Muhaimin yang ke-5 tahun. Dapat 2 kek, 1 kek dari Ibu yang merangkak kek Ibu jugak.. ahaks.. dan 1 lagi puding cake yang disponsor Nenek. Blur je muka si bongsu bila disuruh bergambar. Hahaha. So far plan untuk birthday di sekolah belum tau lagi nak buat bila.

Birthday boy & birthday girl πŸ’• nice tak? nice tak? Hahaha πŸ˜‚πŸ˜‚

Last but not least πŸ˜€ walaupun berpuluh-puluh kali burst snap gambar, yang terbaiknya memang tak banyak, susah sangat nak ambik gambar yang perfect. Si hero 3 orang ni bila nak bergambar automatically muka bertukar jadi serius πŸ™‰ tak faham pulak kenapa jadi macam tu.

Ini pulak kekasih awal dan akhir 😁 wajib la kan nak posing berdua πŸ™ˆ

Alhamdulillah, semua gembira semalam. Bak kata si kakak, lama rumah kita tak ada orang ramai² macam ni. Ye lah, raya hari tu kan PKPB memang takde orang pun ke rumah. Memang tak terlayan handphone semalam, dah malam baru dapat tengok handphone, layan socmed. Memang rasa macam open house jugak. 11 sengah malam jugak habis setel basuh periuk, tupperware bagai. Si kakak pulak sapu rumah. Mop tak sempat lagi πŸ˜„

Main menu semalam memang tak teringat langsung nak ambik gambar. Semalam Mak buat sup daging korban. Birthday girl pulak order saja... mee jawa dari jiran sama lorong. Hahaha. Berbaloi² semua habis, tak perlu nak simpan fridge banyak². Family yang datang pun dapat bawa tapau jugak. Puas hati, syukur alhamdulillah.

Tadaa.. homemade cake tapi tempah dari bff, Russian Black & White Cake. Topper buat sendiri sebab tu dapat tema sama dengan baju semalam jugak πŸ˜†

Keratan rentas si RBW.. sedappp.. pernah tempah dari baker lain tak sesedap yang ni

Puding cake sponsor by Nenek 

Mini Chicken Burger

Cheese Tart

Dan satu lagi menu kuih tradisional orang Serawak, kuih bongkol yang tak ada dalam gambar. Hehehe. Cari² di galeri henpon pun memang takde jugak gambar lama, dah delete la tu. Hehehe.

Sekian saja birthday entry untuk memori tahun² mendatang 😊